فهرست مطالب

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدیه سرحدی* صفحات 1-17
    مقدمه

    اضطراب مرگ یک اضطراب واقعی و یکی از مهم ترین مولفه ها در سلامت روانی افراد است که با وجود اهمیت ویژه آن در پرستاری، هنوز در ذهن بسیاری از کارشناسان آموزش پرستاری به درستی درک نشده است و تاکنون نیز هیچ مطالعه ای برای تعریف و توضیح این مفهوم  و تجزیه و تحلیل مفهوم اضطراب مرگ  در حوزه آموزشی  انجام نشده است. لذا مطالعه  حاضر با هدف تبیین مفهوم اضطراب مرگ از دید دانشجویان پرستاری با روش هیبرید انجام گرفت.

    روش کار

     این مطالعه کیفی با روش تحلیل مفهوم و با استفاده از سه مرحله   مدل هیبرید(نظری ،کار در عرصه و تحلیل نهایی) انجام گردید. در مرحله نظری، به  بررسی مفهوم اضطراب مرگ در پایگاه های معتبر در بازه  زمانی 1990تا 2022پرداخته شد. مقالات به منظور ارایه تعریف مفهوم ارزیابی و تجزیه و تحلیل شد. در مرحله کار در عرصه  با 12 نفر از دانشجویان پرستاری مصاحبه انجام شد و از روش تحلیل محتوا برای تحلیل داده ها استفاده شد. در مرحله نهایی، تجزیه و تحلیل عمومی انجام شد.

    نتایج

    با توجه به نتایج تحلیل نهایی مفهوم  اضطراب مرگ  مشخص گردید که این مفهوم ابعاد  متفاوتی دارد و  نحوه ی اجتماعی شدن و فرایندهای فرهنگی اجتماعی ،تکاملی ، شناختی، تجربی ،احساسی و انگیزشی در شکل گیری آن موثرند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش می تواند به واضح شدن مفهوم اضطراب مرگ در دانشجویان پرستاری کمک نماید که خود این امر می تواند باعث سازگاری بهتر دانشجویان با مقوله  مرگ و اضطراب مرگ،  ارایه  بهتر خدمات پرستاری به بیماران، ارتقای رضایت بیماران و توسعه ی حرفه ی پرستاری گردد. همچنین با شناسایی مفهوم اضطراب مرگ  و ابعاد آن  در دانشجویان پرستاری مدیران و مربیان پرستاری  خواهند توانست با اتکا بر بصیرتی مبتنی بر یافته های علمی، فعالیت های مدیریتی و آموزشی خود را به گونه ای طراحی و اجرا کنند که شرایط لازم برای سازگاری بهتر دانشجویان پرستاری با مقوله ی مرگ فراهم آید.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، دانشجویان پرستاری، مدل هیبرید، تحلیل مفهوم
  • افسانه شهسواری، سهیلا حسین پور، سعید شریفی رهنمو* صفحات 18-30
    مقدمه

     با شیوع بیماری جدید کرونا، جنبه های مختلف زندگی انسان ها تحت تاثیر قرار گرفته است. دانشجویان علوم پزشکی که در آینده نزدیک باید به عنوان کادر پزشکی نظام سلامت خدمت کنند، نیاز مبرمی به دریافت آموزش های با کیفیت مناسب دارند. فاصله گذاری اجتماعی باعث شده تا نحوه آموزش این دانش آموزان به صورت مجازی تغییر کند. هدف این مطالعه تحلیل تجربیات زیسته دانشجویان دانشکده علوم پزشکی از کلاس های مجازی در دوران کرونا می باشد.

    روش کار

     این مطالعه به شیوه کیفی و از نوع پدیدارشناسی توصیفی با هدف نمونه گیری هدفمند، با شرکت 23 نفر از دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج انجام گرفت. ابزار گرد آوری اطلاعات، مصاحبه هایی نیمه ساختارمند که با روش تحلیل مضمون و به روش پدیدارشناسی ون منن تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     یافته های تحقیق شامل 21 مضمون فرعی بود؛ مضمون اول مشکلات کلاس های مجازی دارای 4 مضمون فرعی (مشکلات زیرساختی فناوری دانشگاه، آشنایی پایین اساتید با کلاس های مجازی، مشکلات غیرآموزشی دانشجویان و مشکلات آموزشی دانشجویان) است. مضمون اصلی دوم دارای 5مضمون فرعی (تنبل بارآوردن دانشجویان، افت انگیزه تحصیلی دانشجویان، عدم ارتباط مناسب بین دانشجو و استاد، ضعف سخت افزاری و نرم افزاری کلاس های مجازی و ناهماهنگی عناصر برنامه درسی آموزش) است. مضمون اصلی سوم قوت کلاس های مجازی دارای 3 مضمون فرعی (دسترسی به منابع آموزشی و درسی، انعطاف پذیری زمانی و مکانی سیستم آموزشی، افزایش توان خودآموزشی و خودراهبردی دانشجو) و مضمون اصلی چهارم برداشت کلی از کلاس های مجازی که شامل 4مضمون فرعی (افت دانش و معلومات  دانشجویان، آسیب پذیری دروس عملی، مکمل شدن آموزش مجازی با آموزش حضوری و دسترسی نامناسب یه محتوا است. مضمون اصلی پنچم راهکارهای بهبود کلاس های مجازی شامل 5 مضمون فرعی (افزایش قدرت برنامه ریزی و زمانبندی، بهبود تعامل دانشجویان و اساتید، آموزش و فرهنگ سازی و بهبود زیرساخت های فناوری در آموزش است.

    نتیجه گیری

     آموزش مجازی هنوز نتواسته رای دانشجویان علوم پزشکی کیفیت مناسبی از آموزش را فراهم کند و آن ها را برای آینده شغلی آماده نماید.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، کلاس های مجازی، دوران کرونا
  • مهران سردرهء، معصومه قلی زاده، رونا بحرینی* صفحات 31-42
    مقدمه

    امروزه مهم ترین عاملی که در تعلیم و تربیت دانشجویان نقش ایفا می کند، اساتید می باشند. به این منظور در این مطالعه به بررسی ویژگی های یک استاد خوب از دیدگاه دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه علوم پزشکی تبریز پرداخته شد.

    روش کار

     این مطالعه مقطعی بر روی 152 نفر از دانشجویان دانشکده مدیریت و انفورماتیک پزشکی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه دو قسمتی جمع آوری شد که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. دیدگاه دانش آموزان در مورد معلم خوب در مقیاس پنج درجه ای لیکرت مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی، مجذور کای و کروسکال والیس توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    نتایج

    به طور کلی، 67/8 درصد دانشجویان خانم و 52/6 درصد دانشجویان رشته کارشناسی بودند. مهمترین خصوصیات یک استاد خوب دانشگاهی از دیدگاه دانشجویان به ترتیب برقراری رابطه صمیمانه با دانشجو، تسلط استاد بر درس مورد تدریس، صدا لهجه استاد و دانش عمومی درباره درس مورد تدریس بود. از طرفی دیگر، رعایت آیین نامه های آموزشی جهت حذف دانشجویانی که بیش از حد مجاز غیبت دارند، قاطعیت و سختگیری، انجام حضور و غیاب در کلاس و نگرش استاد به رشته تحصیلی خود و دانشجویان از ویژگی هایی بودند که دانشجویان کمترین اهمیت را برای آن قایل بودند. طبق آزمون های آماری ارتباط بین متغیر های  مقطع تحصیلی، جنس، رشته، وضعیت تحصیلی، سن با ویژگی های مهارت های تدریس، مهارت های ارزشیابی و ارتباطات بین فردی معنی دار بود (0/05>p-value). همچنین بین متغیر سال تحصیلی و ویژگی های مهارت های تدریس، ارتباطات بین فردی و ویژگی های فردی ارتباط مثبتی وجود داشت (0/05>p-value).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، لازم است دانشگاه در جذب اساتید به تسلط علمی، شیوایی بیان و علاقه به تدریس اهمیت ویژه ای قایل شود و برای آن ها کارگاه های توانمندسازی برنامه ریزی و برگزار کند. این امر منجر به احساس رضایتمندی بیشتر در دانشجویان شده و کیفیت یاددهی- یادگیری را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: دیدگاه دانشجو، استاد خوب، مهارت های تدریس، مهارت های ارزشیابی، ارتباطات بین فردی
  • فرشته سرگلزایی*، احمد قدمی، اطهر امید، طیبه آذرمهر صفحات 43-52
    مقدمه

    پیچیدگی تکنیک های جراحی و وجود محدودیت ها در محیط اتاق عمل برای آموزش دانشجویان باعث شده تا از روش های نوین برای بهبود عملکرد و کاهش خطاها استفاده شود. این مطالعه باهدف ارزیابی تاثیرات آموزش مبتنی بر واقعیت افزوده و مجازی (VAR) بر میزان یادگیری در بین دانشجویان اتاق عمل درجراحی بایپس عروق کرونر (CABG) انجام شد.

    روش کار

    این کارآزمایی تصادفی کنترل شده در سال 2020 انجام شد. سی و شش دانشجو اتاق عمل به صورت هدفمند به کار گرفته شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله (18 نفر) و کنترل (18 نفر) قرار گرفتند. شرکت کنندگان در گروه کنترل آموزش های معمولی را دریافت کردند ، در حالی که  گروه مداخله از طریق تماشایی ک فیلم 360 درجه که بادوربین 360 درجه گرفته شده بود واقعیت مجازی و واقعیت افزوده از جراحی CABG (بای پس عروق کرونر) علاوه بر آموزش های معمولی ، آموزش  (واقعیت مجازی و واقعیت افزوده) VAR دریافت کردند. برای ارزیابی میزان یادگیری (عملکرد) از چک لیست محقق ساخته استفاده شد. سطح عملکرد به صورت چک لیست محقق ساخته بر اساس محتوای فیلم 360 درجه که دانشجویان با عینک مجازی دیدند (گروه مداخله) و عمل جراحی بای پس شریان کرونری که گروه کنترل به صورت روتین در آن عمل اسکراب می شدند، تهیه شد که میزان یادگیری دانشجویان را برحسب نمره نشان داد. داده ها از طریق آزمون t مستقل ، آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره یادگیری در گروه مداخله 56/25 با انحراف معیار 50/1 و در گروه کنترل 76/20 با انحراف معیار 92/1 به دست آمد و آزمون t مستقل نشان داد که در گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری وجود داشت به طوری که میانگین نمره یادگیری در گروه مداخله به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0  <p).

    نتیجه گیری

    استفاده از واقعیت مجازی به همراه واقعیت افزوده قبل از عمل و اسکراب شدن، باعث افزایش یادگیری در حیطه عملکردی دانشجویان کارشناسی اتاق عمل شد.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، واقعیت افزوده، جراحی قلب، یادگیری
  • محمدرضا جانی، محمدهادی سروری*، سید مصطفی محسنی زاده، مریم سادات کاتبی صفحات 53-63
    مقدمه

    در میان بیماری های ایسکمیک قلبی، آنژین صدری شایع ترین بیماری است و بیش ترین موارد پذیرش در بخش اورژانس بیمارستانی را شامل می شود. افسردگی و اضطراب زمینه ساز بیماری های قلبی- عروقی می باشند .امروزه آموزش به عنوان هسته ی اصلی فعالیت های بهداشتی درمانی پذیرفته شده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تاثیر آموزش برنامه خود مراقبتی بر اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به آنژین صدری انجام شد .

    روش کار

    این پژوهش از نوع  تجربی می باشد که بر روی 60 نفر از بیماران مبتلا به آنژین صدری مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی شهدا قاین انجام گرفت. در طی این مطالعه پرسشنامه های افسردگی بک و اضطراب اشپیلبرگر قبل از اجرای مداخله و دو ماه بعد مداخله تکمیل شد. مداخله شامل 3 جلسه 45 دقیقه ای آموزش خود مراقبتی توسط یک پرستار بود. در گروه شاهد هیچ مداخله خود مراقبتی صورت نگرفت و درمان و مراقبت معمول را دریافت کردند. اطلاعات با نرم افزار SPSS19 و با استفاده از آزمون های فیشر، کای اسکویر، من ویتنی، آزمون های مستقل، تی زوجی و کروسکال والیس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    تفاوت آماری معنی داری در متغیرهای جمعیت شناختی و میانگین نمرات پایه اضطراب و افسردگی بین دو گروه وجود نداشت. میانگین نمرات افسردگی در گروه کنترل و آزمون قبل از  مداخله به ترتیب 7/15 ± 13/30و 9/10± 16/90بود. پس  از مداخله این نمرات  به 6/86 ± 14/46 (در گروه شاهد) و 3/27 ± 6/66 (در گروه آزمون) رسید.  میانگین نمرات اضطراب موقعیتی نیز در گروه کنترل و آزمون قبل از مداخله به ترتیب 4/82 ± 50/50 و 7/77 ± 48/16بود که این نمرات بعد از مداخله به5/25 ± 50/30 (در گروه شاهد) و 6/05 ± 35/56 (در گروه آزمون) رسید. قبل از  مداخله, میانگین نمرات اضطراب خصیصه ای در گروه شاهد 4/26 ± 48/20 و در گروه آزمون 8/08 ± 45/60 بود؛ که بعد از مداخله، به 4/62± 47/56 در گروه کنترل و 4/59 ± 41/53در گروه آزمون رسید. تمامی این تغییرات در گروه آزمون معنی دار بود (0/05˂P).

    نتیجه گیری

    آموزش خود مراقبتی در بهبود اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به آنژین صدری موثر است. بنابراین استفاده از این روش آموزشی در بیماران مبتلا به آنژین صدری برای کنترل و کاهش اضطراب و افسردگی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنژین صدری، خودمراقبتی، اضطراب، افسردگی
  • محسن اسدی نژاد، سارا خادمی، امیرحسین ضیائی، شبنم علومی* صفحات 64-74
    مقدمه

    در نظام آموزشی دانشگاه ها بالاخص دانشگاه های علوم پزشکی، به منظور ارتقای کیفیت آموزش و تعیین نقاط قوت و ضعف، وجود یک سیستم پایش ضروری است. بدین منظور اجرای آزمون پیش کارآموزی و پیش کارورزی دانشجویان رشته تکنولوژی پرتوشناسی به صورت جامع با رویکرد بالینی با هدف آماده سازی دانشجو برای ورود به دوره های کارآموزی و کارورزی، مطالعه مجدد دروس مرتبط، ارتقای یادگیری مهارتی در پروتکل های مختلف تصویربرداری و افزایش انگیزه دانشجویان برای شروع دوره های مذکور در بخش های بیمارستانی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش کار

     اولین دوره آزمون های پیش کارآموزی (ابتدای سال سوم) و پیش کارورزی (ابتدای سال چهارم) پس از تصویب در جلسه گروه درمهرماه سال 98 و دومین دوره در مهرماه سال 99 برگزار گردید. در مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر، نظرسنجی و ارزیابی آزمون های اجرا شده به صورت کل شماری از سه گروه از ذینفعان، که شامل اعضای هیات علمی گروه، رابطین کارآموزی و کارشناسان بخش های تصویربرداری پزشکی و دانشجویان می باشند، در قالب فرم های از پیش طراحی شده انجام گرفت. در تحلیل داده ها از روش های آماری ناپارامتریک نظیر آزمون های من ویتنی، ویلکاکسون و کروسکال والیس استفاده شد.

    نتایج

    موافقت ذینفعان با تاثیر آزمون در ارتقای یادگیری مهارتی و همچنین افزایش انگیزه برای شروع دوره های کارآموزی/کارورزی در سال 99 نسبت به سال 98 بصورت معنی دار (P<0/001) ارتقاء یافت. نظر سنجی از ذینفعان این طرح افزایش معنی داری در موافقت با برگزاری منظم آزمون در سال های آینده، در سال 99 نسبت به سال 98 را نشان داد. نتایج انجام این مطالعه نشان داد برگزاری آزمون های پیش کارآموزی/پیش کارورزی می تواند در ارتقا بهره مندی دانشجویان از آموزش های بالینی تاثیرات مثبتی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان می دهد که اصلاحات انجام شده در روند اجرای پژوهش حاضر پس از دریافت بازخورد  ذینفعان، افزایش رضایت نسبی در حوزه های مختلف نحوه برگزاری آزمون، تاثیر آزمون در ارتقا یادگیری مهارتی و انگیزه دانشجویان و تمایل به برگزاری منظم آزمون در سال 99 نسبت به 98 را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، آزمون، کارآموزی، کارورزی، تکنولوژی پرتوشناسی
  • زهراسادات منظری، مریم طورانی مالیدره، سیده زهرا یعقوبی ال* صفحات 75-88
    مقدمه

    یکی از راه های پیوند دادن سلامت دهان به سلامت عمومی بدن، گسترش نیروی کار سلامت دهان با آموزش پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان غیر مرتبط با دندان پزشکی، جهت شناخت ریسک های بیماری های دهان می باشد هدف این مطالعه کیفی بررسی محتوای سلامت دهان در برنامه درسی پرستاری از دیدگاه اعضای هیات علمی پرستاری بود.

    روش کار

    مصاحبه نیمه ساختاری با 14 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده پرستاری در شهرهای مختلف ایران انجام شد. داده ها با تحلیل کیفی استقرایی با استفاده از روش الو و کینگاس و نرم افزار MAXQDA (2020) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت..

    نتایج

    تحلیل داده ها منجر به ظهور و استخراج 662 کد، 19 زیرطبقه و 6طبقه ی عمومی شد. طبقات عمومی شامل«توجه به اهمیت ارایه مراقبت های دهان و دندان در دروس نظری-عملی و کارآموزی پرستاری»، «توجه به انواع روش های ارزیابی مهارت های ارایه مراقبت های دهان و دندان»، «سلامت دهان به عنوان یکی از نشانگرهای سلامت و بهبودی بیمار»، «تاثیر تشخیص و پیگیری سریع مشکلات دهان و دندان بر سیر بالینی»، «سلامت دهان و دندان بیماران: در حاشیه مراقبت»، «نقص در ساختار و فرهنگ سازمانی ساماندهی مراقبت های دهان و دندان» می باشند. طبقه اصلی حاصل از انتزاع کلی داده ها و طبقات عمومی،  «مراقبت از دهان و دندان: از تمرکز ویژه تا کم رنگ یا مفقود» بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد در آموزش دانشجویان پرستاری، سلامت دهان و دندان مددجویان در بعضی از قسمت های مورد تمرکز ویژه قرار گرفته و در اغلب قسمت ها کم رنگ و یا مفقود است. مشارکت کنندگان، سلامت دهان ودندان بیماران را در حاشیه ی مراقبت ها دانسته و نقایص ساختاری و فرهنگی موجود در ساختار آموزشی و بیمارستان ها را عاملی جهت عدم ارایه ی مراقبت های دهان و دندان کارا و اصولی دانستند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر توجه بیشتر به مراقبت از سلامت دهان و دندان در ارایه آموزش های نظری، عملی و بالینی به دانشجویان پرستاری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، کوریکولوم پرستاری، مراقبت، سلامت دهان
  • نجمه ابراهیمی، حسین شکوهی فرد*، محمد اکبری، نجمه ولی زاده صفحات 89-102
    مقدمه

    امروزه مفهوم آموزش از راه دور با توجه به تحولات عظیم در زمینه فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، تقاضاهای مختلفی از برنامه ی درسی را به همراه داشته است. بنابراین تدوین راهبردهای فناوری های نوین در برنامه درسی امری ضروری و مهم است. بدین منظور این پژوهش با درک این ضرورت و با هدف تعیین تجارب زیسته دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد از برنامه درسی تجربه شده در آموزش مبتنی بر وب انجام شد.  

    روش کار

    این پژوهش از نوع مطالعات کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان رشته پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. تعداد مشارکت کنندگان بعد از کدگذاری های اولیه و با روش اشباع نظری 15 نفر تعیین شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با استفاده از نرم افزار MAXQDA-2020 تحلیل شد.

    نتایج

    تحلیل مصاحبه ها به استخراج 37 مقوله و 3 مضمون اصلی منتج شد. مضامین اصلی شامل «عوامل دخیل در برنامه درسی»، «شرایط زمینه ای» و «جنبه های مثبت آموزش مبتنی بر وب» بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که اساتید نقش موثری در آموزش مبتنی بر وب و اجرای برنامه درسی دارند و در زمینه تقویت اثر برنامه درسی و برداشتن موانع آموزش مبتنی بر وب موثر خواهند بود.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، برنامه درسی تجربه شده، آموزش مبتنی بر وب، دانشجویان پرستاری
|
  • Mahdieh Sarhadi * Pages 1-17
    Introduction

    Anxiety of death is a real anxiety and one of the most important components in mental health, but despite its special importance in nursing, many nursing education experts have not yet established an equal understanding in the mind and no studies have been conducted to define and explain this. The concept and analysis of the concept of death anxiety have not been studied in the field of education.

    Materials & Methods

     This qualitative study was conducted by concept analysis using three stages of hybrid model (theoretical, fieldwork and final analysis). In the theoretical stage, the concept of death anxiety at valid bases was investigated from 1990 to 2022. The articles were evaluated and analyzed to provide a definition of the concept of death. During the fieldwork, 12 nursing students were interviewed and content analysis was used to analyze the data. At the final stage, a general analysis was performed.

    Results

    According to the results of the final analysis of the concept of death anxiety, it was found that this concept has different dimensions and how socialization, social, evolutionary, cognitive, empirical, emotional and motivational processes are effective in its formation.

    Conclusion

    The results of this study can help clarify the concept of death anxiety in nursing students. This in itself can lead to better adaptation of students to the category of death and death anxiety, better provision of nursing services to patients, improving patient satisfaction and the development of the nursing profession. Also, by identifying the concept of death anxiety and its dimensions in nursing students, nursing managers and educators will be able to design and implement their managerial and educational activities based on an insight based on scientific findings, so that the necessary conditions for better adaptation of students. Provide nursing with the category of death.

    Keywords: Death anxiety, Nursing students, Hybrid model, Concept analysis
  • Afsaneh Shahsavari, Soheila Hosseinpour, Saeid Sharifi Rahnemo * Pages 18-30
    Introduction

    With the spread of the new coronavirus disease, various aspects of human life have been affected. Students of medical sciences, who will have to serve as medical staff of the health system in the near future, have an urgent need to receive appropriate quality training. Social distancing has caused the way of teaching these students to be changed in a virtual way. The purpose of this study is to analyze the lived experience of students of the faculty of medical sciences from virtual classes during the Corona era.

    Materials & Methods

    This study was conducted in a qualitative and descriptive phenomenology type with the purpose of targeted sampling, with the participation of 23 medical students of Islamic Azad University, Sanandaj branch. The data collection tool was semi-structured interviews that were analyzed by thematic analysis and Van Menen's phenomenological method.

    Results

    The research findings included 21 sub-themes; The first theme of problems of virtual classes has 4 sub-themes (infrastructural problems of university technology, low familiarity of professors with virtual classes, non-educational problems of students and educational problems of students). The second main theme has 5 sub-themes (laziness of students, lack of academic motivation of students, lack of proper communication between students and professors, hardware and software weakness of virtual classes and inconsistency of education curriculum elements). The third main theme of the strength of virtual classes has 3 sub-themes (access to teaching and learning resources, temporal and spatial flexibility of the educational system, increasing the student's self-education and self-direction) and the fourth main theme is the general perception of virtual classes, which includes 4 sub-themes (loss of knowledge and information of students, the vulnerability of practical courses, supplementing virtual education with face-to-face education and inappropriate access to content. The fifth main theme of the solutions for improving virtual classes includes 5 sub-themes (increasing the power of planning and scheduling, improving the interaction of students and professors, education and cultural development, and improving infrastructure Technology has been education.

    Conclusion

    Virtual education has not yet been able to provide medical students with the appropriate quality of education and prepare them for their future careers.

    Keywords: Live experience, virtual classes, Corona era
  • Mehran Sardareh, Massoumeh Gholizdeh, Rona Bahraini * Pages 31-42
    Introduction

    Today, the most important factor that plays a role in the education of students are the professors. For this purpose, this study investigated the characteristics of a good professor from the students' point of view of Tabriz University of Medical Sciences Faculty of Management.

    Materials & Methods

     This cross-sectional study was conducted on 152 students of the Faculty of Management and Medical Informatics. Data were collected using a two-part questionnaire which validity and reliability were investigated. Students’ views about the good teacher were studied in five-point Likert scale. The data analysis was done using descriptive statistical methods, chi-square and Kruskal Wallis by the software SPSS version 24.

    Results

    Overall, 67.8% of the students were female and 52.6% were students from the bachelor's degree. The most important characteristics of a good university teacher from the students' point of view were establishing a cordial relationship with the student, mastering the subject, tone of voice and accent, and general knowledge about the subject. On the other hand, compliance with the educational regulations to remove students who are absent more than allowed, decisiveness and strictness, attendance and absence in the class and the teacher's attitude towards his field of study and the students were among the features that were the least important. According to statistical tests, the relationship between the variables of education level, gender, field of study, educational status, age with the characteristics of teaching skills, evaluation skills and interpersonal communication was significant(p-value <0.05). Also, there was a positive relationship between the variable of academic year and the characteristics of teaching skills, interpersonal communication and individual characteristics(p-value <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it is necessary for the university to give special importance in employing teachers for their academic mastery, eloquence and interest in teaching and to plan and organize empowerment workshops for them. This leads to more satisfaction in students and improves the quality of teaching-learning.

    Keywords: Student perspective, good professor, Teaching Skills, evaluation skills, Interpersonal communication
  • Fereshteh Sargolzaei *, Ahmad Ghadami, Athar Omid, Tayebeh Azarmehr Pages 43-52
    Introduction

    The complexity of surgical techniques and the limitations of the operating room environment for teaching students have led to the use of new methods to improve performance and reduce errors. The current study aimed to assess the effects of augmented reality- and virtual reality (VAR)-based education on learning among operating room (OR)students in coronary artery bypass graft (CABG)surgery.

    Materials & Methods

     This controlled randomized trial was conducted in 2020. Thirty-six OR students were purposefully employed and randomly assigned to intervention (n = 18) and control (n = 18) groups. Participants in the control group received routine training, while the intervention group received VAR training by watching a 360-degree VAR video of CABG surgery in addition to routine training. A researcher-made checklist was used to assess learning (performance). The level of performance was prepared as a researcher-made checklist based on the content of 360-degree video that students saw using virtual glasses (intervention group) and coronary artery bypass surgery in which the control group was routinely scrubbed, which showed students' learning in terms of scores. Data were analyzed by independent t-test, chi-square test.

    Results

    The mean learning score in the intervention group was 25.56 with a standard deviation of 1.50 and in the control group was 20.76 with a standard deviation of 1.92. The independent t-test showed a significant difference in the intervention and control groups. The mean learning score in the intervention group was significantly higher than the control group (P < 0.05).

    Conclusion

    The use of virtual reality along with augmented reality before surgery and scrubbing, increased learning in the functional area of ​​undergraduate operating room students.

    Keywords: Augmented reality. Virtual reality, Cardiac Surgery, Learning
  • MohammadReza Jani, MohammadHadi Sarvari *, Seyed Mostafa Mohsenizadeh, Maryam Sadat Katebi Pages 53-63
    Introduction

    Among ischemic heart diseases, angina pectoris is the most common disease and includes the most cases of admission to the hospital emergency department. Depression and anxiety are the causes of cardiovascular diseases. Nowadays, education is accepted as the main core of healthcare activities. Therefore, the present study was conducted with the aim of the effect of self-care program training on anxiety and depression in patients with angina pectoris.

    Materials & Methods

     The present study is an interventional study that was performed on 60 patients with angina pectoris referred to Qaen Shohada hospital. During this study, Beck's depression and Spielberger's anxiety questionnaires were completed before and two months after the intervention. The intervention consisted of 3 sessions of 45 minutes of self-care training by a nurse. There was no self-care intervention in the control group and they received the usual treatment and care. Data were analyzed by 19 SPSS software and using Fisher, Chi-Square, Mann-Whitney, Independent Tests, Pair T-test and Kruskal Wallis test.

    Results

    There was no statistically significant difference in the demographic variables and the baseline mean scores of anxiety and depression between the two groups. The mean scores of depression in control and test groups before the intervention were 13.30 ± 7.15 and 16.90 ± 9.10, respectively. After the intervention, these scores reached 14.46 ± 6.86 (in control group) and 6.66 ± 3.27 (in test group). The average scores of situational anxiety in control and test groups before the intervention were 50.50 ± 4.82 and 48.16 ± 7.77, respectively. After the intervention, these scores reached 50.30 ± 5.25 (in control group) and 35.56 ± 6.05 (in test group). Before the intervention, the mean trait anxiety scores in control group were 48.20 ± 4.26 and in test group 45.60 ± 8.08. After the intervention, it reached 47.56 ± 4.62 in control group and 41.53 ± 4.59 in test group. All these changes in test group were significant (P<0.05).

    Conclusion

    Self-care training is effective in improving anxiety and depression in patients with angina pectoris. Therefore, use of this training method in patients with angina pectoris is recommended to control and reduce anxiety and depression.

    Keywords: Angina Pectoris, Self-care training, Anxiety, Depression
  • Mohsen Asadinezhad, Sara Khademi, AmirHosein Ziaei, Shabnam Olumi * Pages 64-74
    Introduction

    The existence of a monitoring system is necessary in the educational system of universities, especially medical sciences universities, to improve quality and determine education strengths and weaknesses. For this purpose, implementation of the pre-internship exam for the radiology technology internship students in a comprehensive manner with a clinical approach, was studied. The exam purposes are to prepare students entering internship courses, re-studying related courses, improving skill learning in different imaging protocols and increasing student’s motivation to start mentioned courses in hospital departments.

    Materials & Methods

     The first Pre-internship exams (beginning of third and fourth year) were approved in the department roundtable and held in the first half of October 2019 and for the second time in the second half of September 2020. In this descriptive-analytical study, survey and evaluation of the implemented exams performed by pre-designed forms through all members of three groups of project beneficiaries: faculty members of department, internship liaisons and experts of medical imaging departments, students. In data analysis, non-parametric statistical methods such as Mann-Whitney, Wilcoxon and Kruskal-Wallis tests were used.

    Results

    The beneficiaries' agreement with impact of the exam in increasing skill learning and motivation to start internship courses, promoted significantly in 2020 compared to 2019 (P<0.001). The survey of process beneficiaries showed a significant increase in agreement to hold exam regularly in the coming years, in 2020 compared to 2019. The results of this study showed that holding pre-internship exams can have positive effects in improving students' benefit from clinical training.

    Conclusion

    The results show that the improvements made in implementation of process after receiving beneficiaries’feedback have led to increase the relative satisfaction in various areas: the way exam was held, the effect of exam in promoting skill learning and students' motivation and desire to exams were held regularly in 2020 compared to 2019.

    Keywords: Evaluation, exam, Pre-internship, radiology technology
  • Zahra Manzari, Maryam Tourani Malidareh, Zahra Yaghoubi * Pages 75-88
    Objective

    Considering the role of nurses in promoting oral health and early identification of related problems and the importance of nursing students' education, this study aims to explain the experiences of nursing faculty members in teaching oral health to students based on the undergraduate nursing curriculum.

    Methods & Materials: 

    This qualitative study was conducted with conventional content analysis approach. Data were collected using 14 semi-structured, in-depth interviews and with 14 faculty member of nursing in Mashhad, Rafsanjan, Zabul, and Shiraz medical universities from 2021 to 2022. Data analysis was carried out simultaneously as they were collected using Elo and Kyngas method.

    Results

    After the transcribing and reviewing the texts, 662 codes were extracted. after eliminating the repetitive themes, 6 themes and 19 categories were obtained. Themes include "attention to the importance of providing oral and dental care in theoretical-practical courses and nursing internships", "attention to the types of methods for evaluating the skills of providing oral and dental care", "oral health as one of the indicators of patient's health and recovery", "influence of rapid diagnosis and follow-up of oral and dental problems on the clinical process of the disease", "Patient's oral and dental health: on the edge of care", "Defects in the existing organizational and cultural structure in the organization of oral and dental nursing care". the central theme obtained from the data analysis is "Oral care in nursing curriculum: from special to weak or missing focus".

    Conclusion

    The faculty members considered oral health to be one of the indicators of patient's general health and recovery. The oral health of the clients is given special focus in some parts of the training, and in other parts it is weak or missing. The participants considered the oral health of the patients to be on the sidelines of care and considered the structural and cultural defects in the educational structure and hospitals, including the lack of interfaculty cooperation between the nursing and dental schools, as a factor in not providing efficient and basic oral care.

    Keywords: Education, Nursing curriculum: Care: Oral health
  • Najmeh Ebrahimi, Hosein Shokohifard *, Mohammad Akbari, Najmeh Valizadeh Pages 89-102
    Introduction

    Today, the concept of distance education, due to the huge developments in the field of new technologies of communication and information, has brought different demands from the curriculum. Therefore, it is necessary and important to develop strategies for new technologies in the curriculum. For this purpose, the present research was conducted with the understanding of this necessity, and with the aim of determining the lived experiences of nursing students of Mashhad University of Medical Sciences, Iran from the curriculum experienced in web-based education.

    Materials & Methods

     This research is a qualitative study and has been done with phenomenology method. The statistical participants was all nursing students of Mashhad University of Medical Sciences, Iran in the academic year of 2021-22. Sampling was done by purposfull sampling and with criteria such as being a student of the University of Medical Sciences, being an active student, etc. was determined equal to 15 students, by the theoretical saturation method and after initial coding. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed using MAXQDA-2020 software.

    Results

    The analysis of the interviews led to the extraction of 37 categories and 3 main themes. The main themes included "curriculum factors", "contextual conditions" and "positive aspects of web-based education".

    Conclusion

    Based on the findings of the current research, it can be concluded that professors have an effective role in web-based education and curriculum implementation, and they will be effective and they will be effective in strengthening the effect of the curriculum and removing the obstacles of web-based education.

    Keywords: Lived experiences, Experienced Curriculum, web-based education, Nursing students