فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
پیاپی 2 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مولفه های مکانی پیشگیری وضعی و پلیسی از جرم
    مهدی مقیمی صفحات 1-40

    آموزه های مرتبط با پیشگیری وضعی، «موقعیت ارتکاب جرم» را یکی از عوامل اساسی جرم محسوب می کند. در این میان، «مکان» می تواند از نظر ایجاد یا تاثیر بر موقعیت جرم، به عنوان یکی از شاخص های بنیادین، در محور تحلیل های پیشگیری وضعی قرار گیرد. هدف مقاله حاضر، بررسی نقش مکان در پیدایش موقعیت جرم و تبیین ارتباط میان «مکان» با تدابیر و راهکارهای پیشگیرانه وضعی است. چگونگی شناسایی مکان های جرم خیز، انواع نقاط جرم خیز و عوامل موثر در پیدایش آن ها، از جمله مهم ترین اهداف فرعی این مقاله است. مقاله حاضر از نظر هدف، کاربردی است و مطالب آن به روش اسنادی با استفاده از منابع اصلی (انگلیسی)، کتاب ها و مقالات تالیفی، ترجمه ای و... تالیف شده است.نتایج مقاله گویای آن است که سیاهه جرایم با توجه به ویژگی های مکانی توزیع می شود. از سویی بزهکاران با توجه به ویژگی های جرم شناختی حاکم بر منطقه یا محل، در انتخاب مکان ارتکاب جرم، دست به محاسبه هایی منطقی می زنند. به همین دلیل برخی از اماکن، مناطق و یا محل ها به صورت دایمی محل وقوع بسیاری از جرایم هستند. بر این مبنا می توان با مدنظر قرار دادن «مکان»، به راهکارها و تدابیر پیشگیرانه وضعی به صورت نظام مند، جهت بخشید و به موثرترین شیوه، منابع محدود پیشگیری را صرف بحرانی ترین اماکن نمود. در آخر نیز چند پیشنهاد کاربردی در راستای پیشبرد مطلوب تر اقدامات پیشگیرانه وضعی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جرم، پیشگیری وضعی از جرم، مکان
  • آسیب شناسی چت (Chat) در اینترنت
    کامبیز ملائی، فاطمه میرزای غفاری صفحات 41-60

    روند ورود ویژگی های چت به ساختارهای ذهنی، هم می تواند سریع و فوری باشد و هم بطیی و به تدریج است، اما خروج از آن قطعا بطیی و تدریجی خواهد بود. اگر ما محیط ها را به دو دسته محیط طبیعی و اجتماعی تقسیم کنیم، چت جزو محیط های کاذب اجتماعی محسوب می شود تا محیط های واقعی آن. هدف کلی در این مقاله پژوهشی عبارت است از: « تبیین عوامل موثر بر گرایش جوانان به چت در شهر سنندج». مقاله حاضر که حاصل پژوهشی میدانی بوده و با عطف به اهداف مورد مطالعه، جزء مطالعات توصیفی تحلیلی و به لحاظ روشی در قلمرو تحقیقات میدانی، روش تحقیق پیمایشی قرار خواهد گرفت، واحد تحلیل فرد می باشد و از تکنیک پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری مورد بررسی در این پژوهش متشکل از کلیه شهروندان بالای 15 سال شهر سنندج بوده و حجم نمونه 180 نفر با توجه به افت و سطح ریزش نمونه انتخاب شده اند. روایی به دست آمده با استفاده از آزمون آلفای کرنباخ برابر با 873/0 بوده است. نتایج r2 به دست آمده برابر با 1/92 بوده، که قدرت تبیین متغیر وابسته را توسط این مدل با استفاده از رگرسیون چندگانه نشان می دهد. همچنین با استفاده از تحلیل مسیر، تاثیر مستقیم بر گرایش جوانان به چت 019/0 و تاثیر غیر مستقیم متغیرها بر متغیر وابسته 021/0 می باشد که با (p <.003) حاکی از رابطه مثبت، خطی و معنادار بین متغیرهای بیرونی و درونی مدل و گرایش جوانان به چت دارد.

    کلیدواژگان: چت، محیط های اجتماعی کاذب، ساختارهای ذهنی جوانان
  • هنجارهای اجتماعی، فرهنگ و اخلاق در فضای مجازی
    محمدجواد حصاری، ابوطالب حسینی صفحات 61-74
    بیان مساله

    اخلاق و فرهنگ زمینه های اصلی ایجاد احساس امنیت و برقراری نظم اجتماعی است. هنجارهای جامعه با رعایت مسایل اخلاقی و رعایت قانون جامعیت پیدا می کند. امروزه با گسترش دنیای فناوری اطلاعات و فضای مجازی و با ظهور جوامع بدون مرز سایبری، جامعه بشری با مشکلات متعدد اخلاقی مواجه شده است.

    روش کار

    با بررسی تعداد 80 نفر از کاربران عمومی فناوری اطلاعات و آسیب های اجتماعی، هنجارها و تهدیدهای اخلاقی اینترنت و ابزارهای ارتباطی رایانه ای بر آنها، مدلی برای اخلاق کاربری ارایه شده است.

    یافته ها

    همچنین در این پژوهش مشخص گردید بیش از 85% کاربران در معرض آسیب های اخلاقی و ناهنجاری های فناوری اطلاعات قرار داردند که سهم کودکان و نوجوانان در این نمونه گیری از سایرین بیشتر است.

    نتیجه گیری و پیشنهادها

    اخلاق حرفه ای به دلیل این که متخصصان تنها با تسلط بر کار و فعالیت حرفه ای خود و فلسفه و نقش آن در زندگی مردم، به درک اخلاقی نایل می آیند و عینیت گرایی و بی طرفی علمی و عدم جانب داری سیاسی که مهم ترین اصل اساسی علم و فناوری است، در رابطه با اخلاق علمی حرفه ای مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اخلاق علمی، فناوری اطلاعات، هنجارهای اخلاقی، هویت مجازی
  • واکاوی و بررسی ابعاد امنیتی و حقوقی قانون جرایم رایانه ای
    علی حسن بابایی صفحات 75-94

    در این مقاله با آسیب شناسی و بررسی مشکلات قانون جرایم رایانه ای مصوب (5/3/1388) مجلس شورای اسلامی به روش مطالعات کتابخانه ای و سپس تعمیم و کارایی آن به جرایم و مشکلات موجود در جامعه و سیستم های رایانه ای مشخص گردید این قانون دارای ایرادات و مشکلات تخصصی است؛ از جمله عدم توجه کافی به حریم خصوصی و حفظ داده های رایانه ای کاربران خصوصی با شخصیت حقیقی، مشخص نبودن دقیق جرایم و تخلفات مالی، اقتصادی و تجاری در فضای سایبری، عدم جرم انگاری علیه محصولات فرهنگی رایانه ای و کاستی هایی در خصوص قانون حمایت از کودکان آنلاین، عدم توجه قانونگذار در زمینه تعیین قضات متخصص و محاکم ویژه رسیدگی به جرایم رایانه ای، در نظر گرفتن جزای نقدی برای جرایمی همچون جاسوسی رایانه ای و اقدام علیه امنیت ملی، عدم توجه به همکاری های بین المللی و قانون کپی رایت و مالکیت محصولات و تولیدات رایانه ای، عدم تصویب ماده قانونی در رابطه با ارسال و انتشار ویروس های رایانه ای و یا کدهای مخرب و داده های ضد امنیتی در سیستم های رایانه ای، عدم جرم انگاری در خصوص اعمالی مانند ارسال و انتشار هرزنامه ها و پیغام های الکترونیکی و تبلیغاتی ناخواسته از موارد مشکلات و نتایج تحقیق می باشد. همچنین تعریفی از قانون امضای دیجیتال در مکاتبات و یا فعالیت های مالی و اقتصادی رایانه ای و ارزش و اعتبار آن نشده است که این موضوع باعث بروز مشکلاتی در اجرای قانون مذکور شده و یا راه های سوء استفاده از آن را برای سودجویان باز می گذارد.

    کلیدواژگان: قانون جرایم رایانه ای، حقوق شهروندان مجازی، رویکرد انتظامی سایبر
  • آسیب شناسی توسعه فناوری اطلاعات با رویکرد انتظامی و پلیسی
    شقایق فروغی، علی آجودانی صفحات 95-114

    شبکه جهانی اینترنت، فضای مجازی و توسعه فناوری اطلاعات با تمامی امکانات و کاربردها، خدمت رسانی و جذابیت های آن، همانند سایر فناوری ها دارای مشکلات، معضلات، سوء رفتار و ناهنجاری های خاص خود می باشد. این فضا هویت نامشخص و پیوسته متحولی را می آفریند و بیشترین تاثیر آن برای نسلی است که در مقایسه با نسل قبل با محرک های فراوانی مواجه است. عدم آگاهی کامل کاربران فناوری اطلاعات باعث بروز مشکلات و عواقب ناشی از نا آگاهی ها و ایجاد مشکلات هویتی و اجتماعی در کودکان و سوء استفاده های سودجویانه توسط برخی افراد شیاد از آن ها خواهد شد. همچنین غفلت کارشناسان و مسیولین در آموزش و بی توجهی به تهدیدات فضای مجازی باعث انحراف و اغفال کاربران این فناوری خواهد شد. دنیای سایبر این امکان را برای سودجویان و شیادان فراهم می سازد تا با ارسال و دریافت سریع اطلاعات شخصی افراد و با پردازش دقیق این اطلاعات توسط کامپیوتر های مدرن، نسبت به امنیت اجتماعی و سلامت روحی و روانی و حتی جسمی کاربران در فضای مجازی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، معضلات فضای مجازی، پلیس سایبری، پدافند غیرعامل
  • ارزیابی اثربخشی ادوار آموزشی فرماندهی انتظامی استان سمنان
    محمدرضا میرزایی صفحات 115-136

    دنیای صنعتی امروز که عصر تکنولوژی نامیده می شود با پدید آمدن و گسترش تکنولوژی، وسایلی مانند ماهواره، اینترنت، موبایل و بازی های رایانه ای، زندگی افراد و جوامع مختلف را با چالش های فراوانی روبه رو کرده است. گسترش تکنولوژی ارتباطی از جمله ماهواره، مرزهای فرهنگی، اجتماعی و حتی جغرافیایی کشورها را دستخوش تغییرات کرده به نحوی که بسیاری از کارشناسان علوم اجتماعی و بسیاری از روان شناسان معتقدند گستردگی این وسایل به خصوص ماهواره به عنوان ابررسانه جمعی در بین جوامع مختلف می تواند یک وسیله ارتباطی مخرب فرهنگی در جوامع امروزی به حساب آید. از آنجایی که استان سمنان به دلایل مهاجر پذیری، گسترش شهر نشینی، گذر از جامعه سنتی به صنعتی و... با افزایش قابل ملاحظه ای از انواع جرایم به خصوص استفاده از ماهواره مواجه می باشد و در این میان الگوها، نگرش ها و گرایش های اجتماعی و فرهنگی آن نیز دستخوش تغییر و تحول خواهد شد. به طوری که بسیار احتمال دارد خانواده های سمنانی در معرض این تغییرات، تهدیدات و آسیب های اجتماعی قرار گیرند و این امر حتی فروپاشی خانواده ها را به دنبال داشته باشد.این پژوهش به صورت میدانی و با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته و با پایایی و روایی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در محدوده مکانی استان سمنان و در سال 1390 انجام شده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزش، امنیت، فرهنگ
  • تجارت الکترونیک و چالش های اقتصاد در اجرای اصل 44 قانون
    مهزاد پورنقدی صفحات 137-158

    مقاله حاضر با هدف بررسی چالش های موجود در اقتصاد و نقش تجارت الکترونیک در تحقق و اجرای اصل 44 قانون انجام شده است. با بررسی تعداد 450 نمونه مشخص گردید، 19.5درصد از کاربران فناوری اطلاعات از تجارت الکترونیک استفاده می کنند. همچنین مطالعات نشان می دهد تجارت الکترونیک بین 20 تا 70درصد باعث کاهش هزینه های تولید و عرضه کالا و خدمات شده و در نتیجه منجر به رشد اقتصادی و توسعه تولید ناخالص داخلی همسو با اقتصاد جهانی خواهد شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد 73درصد پاسخگویان از بانکداری الکترونیک استفاده می کنند. با مطالعه و بررسی سهم تجارت الکترونیک در اقلام مختلف صادرات غیرنفتی ایران در راستای کاهش وابستگی اقتصاد کشور به منابع زیرزمینی و برونزای نفت و گاز و مقایسه الگوهای کشورهای توسعه یافته می توان سهم تجارت الکترونیک در این زمینه را بیش از 30درصد نشان داد که تحقق این چشم انداز در جهت تجدید ساختار و نوسازی بخش های اقتصادی و در راستای تحقق اصل 44 قانون استفاده از تجارت الکترونیک و توسعه اقتصاد نوین اجتناب ناپذیر است. پیشنهادهای ارایه شده: اصلاح ساختار سنتی و ساماندهی مناسب بنگاه های اقتصادی و تقویت رقابت پذیری آنها، رفع مشکلات و موانع رشد و توسعه بنگاه های کوچک و متوسط و اصلاح ساختار قطبی کنونی، کمک به سرمایه گذاری بنگاه های غیردولتی از طریق سرمایه گذاری های مشترک، ایجاد و توسعه نهادهای تخصصی، تامین مالی فناوری و صنایع و اقتصاد نوین مانند ابزارها و منابع تجارت الکترونیک.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، اقتصاد نوین، اصل 44 قانون
|
  • Place components of situational and police prevention of crime
    Mehdi Moghimi Pages 1-40
  • Chat damages at internet
    Kambiz Molaei*, Fatemeh Mirzaei Ghafari Pages 41-60

    In recent years, chat phenomenon had progressing process. Younger’s' attraction toward this phenomenon have opened the way for power and energy wasting. Chat; with its false characteristics have included younger’s' much mental structure. The processing of chat characteristics entrance to the mental structure either can be fast and immediately or gradually; but exit of that certainly would be gradually. If we divide environment into two classes, social and natural, chat will account as social false one rather than of its real. Main discussion of this essay is emphasis on social false environment characteristics that caused to tendency to false affairs such as chat among younger’s. It is used spreading compounded model in examination of this process with regional characteristics, which include external variables.

    Purpose

    General purpose in the research essay is as follow: making clear effective factors on younger’s tendency to chat in Sanandaj province. Procedure: This essay which was produced research by field method and referring to studying case purposes will be as analytic descriptive studies and by the method as field research measuring research method. The analysis unit is person. In this research, also will use questionnaire technique to collect data. Statistical society which will be examined in the essay is formed all Sanandaj's inhabitants who are older than 15. Sample volume will determine in attention to the statistical society volume. The sample volume 180 people were selected in attention to the sample falling level. Obtained result by using Cronbach alpha testing was 0/873.

    Results

    r2=92/1, which shows making clear power of dependence variable by this model and using multi regression. Also using direction analysis, direct effect on younger’s tendency to chat is 0/019 and indirect effect of variables of dependence variable 0/02 , which (p< 0/003) have positive linear and meaningful relation among internal and external variables of model and younger’s tendency to chat.

    Keywords: chat, tendency to chat, Environment, false social environment, mental structure, younger’s
  • Social norms, culture and ethics in virtual space
    MohammadJavad Hesari, Aboutaleb Hoseini Pages 61-74
    Problem statement

     Culture and ethics are the main field of creation the security feeling and establishing social orders. Society’s norm will comprehend with observance ethics problems and rule. Nowadays, with expansion IT world and virtual space and appearance societies without cyber boundary, human society is faced to various ethics problems.

    Procedure

     With consideration 80 public users of IT and social damages, internet ethics threatens and norms and computer communication tools on them, is presented a model for the user ethics.

    Findings

      In this research, also was recognized more than 85% users are expose to ethics damages and IT abnormalities which children and young adults' share are more than others in this sampling.

    Proposals and conclusion

    Because specialists only with their professional activity and philosophy and professional ethics' role in people's life will attain to ethical perception and scientific neutral and identical  and lack of political support which is the most important fundamental principle of science and technology, was confirmed in relation to professional scientific ethics.

    Keywords: scientific ethics, Information Technology, ethical norms, Virtual identity
  • Consideration security and legal dimensions of computer crimes law
    Ali Hasan Babaee Pages 75-94

    In this research , with criminology of consideration computer crime rule problems approach [5/3/2009] Islamic Consultative Assembly by the library studying method and then its generalization and efficiency to present crime and problems in the society and computer systems which this rule has specialized problems and faults such as: lack of enough attention to private limits and protection private users computer data with the real character, unknown crimes and financial economic and network commerce offences in cyber space, criminology against computer cultural products and losses about the rule of the support of online children, inattention to the legislator in determination specialist judges and particular investigation court to computer crimes, to take into consideration pecuniary punishment for the crimes such as computer spying and an action against national security, inattention to international cooperation and copyright rule and products ownership and computer productions, not approval the legal article about sending and publishing computer viruses or destructive codes and anti security data in computer systems, lack of criminology about action like sending and publishing abusive letters and unwanted electronic and advertising messages are the research problems and results cases. Also digital signature rule in writings or computer financial and economic activities and its value were not defined which this cause to problems in mentioned rule enforcement or open the misusing ways of that for profiteer.

    Keywords: computer crimes law, virtual inhabitant’s rights, cyber disciplinary, judiciary approach
  • Pathology IT development with police and disciplinary approach
    Shaghayegh Foroughi, Ali Ajudani Pages 95-114

    Like other technologies, internet universal network and IT development with all applications, servicing and its attractiveness have its own certain problems, issues, misbehaviors and abnormalities. This space creates unknown and continually changeable identity and its much effect is for the generation who face to much stimulus in comparison with the previous generation. Lack of complete information  of IT's users cause to problems  and consequences result from unknowing and certain social and identity problems in children and profitable misuses by some imposters. Experts and officials neglect in education and inattention to virtual space threatens also cause to deviation and this technology users' ignorance. Cyber world provide this possibilities to imposters and profiteers that sending and receiving private information quickly and exact processing of this information by modern computers act to the social security and users' mental and even physical health in virtual space.

    Keywords: IT development, Computer crimes, Cyber police
  • Evaluation impression of education periods of Semnan disciplinary command
    Mohammadreza Mirzaee Pages 115-136

    Nowadays industrial world that is called technology era, with technology appearance and expansion, the tools like satellite, internet, mobile and computer games is faced the people life of different societies to many challenges. Communicational technology expansion such as satellite cultural social and even geographical boundaries of countries underwent changes so that most of social logy experts and psychologists believed that expansion of these tools especially satellite as collective super media among different societies can account a cultural destructive communicational tool in nowadays societies.As Semnan province face to different crimes especially using satellite considerably, because of acceptance of emigrant, expansion of urbanism, passing traditional society to industrial, etc ... and among these models, cultural and social attitudes will undergo change. So that it is possible Semnan families will expose to these changes, threaten and social damages and this even follows families collapse. This research verified by using questionnaire and is done permanently by using statistical software SPSS in Semnan, in 2011.

    Keywords: Education, Security, Culture
  • Electronic commerce and new economy challenges in enforcement of the constitution article 44
    Mahzad Pournaghdi Pages 137-158

    This research is done with the purpose of consideration present challenges in New Economy and the role of Electronic Commerce in enforcement of the Constitution article 44 with conservation 450 samples of the statistical society among commercial companies, economic experts and universities' students was recognized that 19/5% of its users use electronic commerce. The studies also show that electronic commerce cause to cost decreasing of production and offer of goods between 20% to 70%_ and serviced and consequently lead to economy growth and development internal impure production with universal economy. The obtained results show that 73% of repliers use electronic banking. With consideration and studying electronic commerce share in Iran different items of non oily exports in direction decreasing the country economy dependence to underground sources and oil and gas extraction and comparison of developing countries models can show electronic commerce share in this field more than 30% that verification of this perspective in direction rebuilding of economy parts and also the Constitution article 44  using electronic commerce and development new economy is unavoidable. Presented proposals in development of electronic commerce are as follow: reform traditional structure and suitable organization of economic institutions and reinforcement their competition problem solving and elimination of growth and development obstacles of medium and small institutions and reform polar structure, helping to non governmental institutions investing by common investing, creation and development of specialized organizations, new economy, industries and technology financial providing such as electronic commerce's tools and sources.

    Keywords: electronic commerce, New economy, the Constitution article 44, Information Technology