فهرست مطالب

پژوهش نامه اخلاق - پیاپی 52 (تابستان 1400)

پژوهش نامه اخلاق
پیاپی 52 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید واحدجوان*، مهسا شعیبی صفحات 7-25

    یکی از پرسش های مهم در حوزه صفات و رفتار اخلاقی این است که بینش توحیدی در اخلاق و رفتار انسان چه تغییراتی ایجاد می کند؟ آیا می تواند مفهوم اعمال را تغییر داده و به آنها عمق بخشد؟ آیا می تواند رویکرد آنها را اصلاح کرده و ارتقاء دهد؟ اگر پاسخ مثبت است، چگونه و چرا چنین تغییراتی رخ می دهد؟ پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی تحلیلی آثار توحید عرفانی در مفهوم و رویکرد اعمال اخلاقی را تبیین نماید. در این پژوهش با تمرکز بر برخی مصادیق، تبیین شده است که معرفت توحید عرفانی بسته به اینکه در کدام مرتبه از اعتقاد (در عرفان نظری) یا شهود (در عرفان عملی) قرار داشته باشد، لوازم و آثار تکوینی اخلاقی در انسان دارد که منجر به اصلاح و تعمیق گرایش ها و اعمال می شود.

    کلیدواژگان: توحید عرفانی، وحدت وجود، عمل اخلاقی، اخلاق، آثار عرفانی
  • اکبر عروتی موفق* صفحات 27-45

    خودگرایی روان شناختی از مباحث مهم علم النفس اخلاقی و به عنوان نظریه ای در باب انگیزه های رفتار آدمی بشمار می رود. براساس این نظریه، هدف غایی تمامی رفتارهای آدمی از جمله ایثار، خوددوستی است. با توجه به اهمیت ایثار در اخلاق اسلامی در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، جایگاه ایثار در نظریه خودگرایی روان شناختی بررسی شده و با آموزه های اخلاقی قرآن مورد ارزیابی قرار گرفته است. منحصر دانستن انگیزه های آدمی در انجام افعال، به خوددوستی و تفسیر خودخواهانه داشتن از ایثار در نظریه خودگرایی روان شناختی، از نگاه تک ساحتی به انسان و تقلیل ارزش های والای انسانی در حب ذات به معنای مادی آن در زندگی سرچشمه می گیرد در حالی که آموزه های قرآنی، منشا وانگیزه افعال متعالی و ارزشمندی همانند ایثار را من ملکوتی انسان دانسته است. از نظر قرآن کریم ایثار با انگیزه وصول به کمالات متعالی و کسب رضایت حق تعالی و نایل شدن به مقام قرب الهی صورت می پذیرد نه صرفا برای آسودگی خاطر و آرامش فرد ایثارگر.


    کلیدواژگان: ایثار، خودگروی روان شناختی، آموزه های اخلاقی، قرآن
  • محمداسماعیل محمدی تبار، حامد خانی*، ارسطو میرانی، ابوالفضل ابراهیمی ازینه صفحات 47-68

    در روایات جابر بن یزید جعفی، صحابی صادقین‘، توجه گسترده ای به مضامین اخلاقی می توان دید؛ روایاتی که از میان مسموعات گسترده اش برای انتقال به دیگران برگزیده شده و بینش های اخلاقی خود را نیز در آنها بازتابیده است. اگر بتوانیم راهی برای بازخوانی نگرش های اخلاقی او با مرور این روایت ها بیابیم، گامی فراسوی بازشناسی تاریخ مکاتب اخلاقی در جهان اسلام برداشته ایم. افزون براین، تحلیل اندیشه های اخلاقی جابر می تواند به اصلاح درک ها از نقش اصحاب ایمه^ در شکل گیری گفتمان های فکری سده های متقدم اسلامی بینجامد. نیز، با توجه به قرابت ویژه جابر به امام باقر× و جایگاه او در جمع شاگردان امام، شناخت نگرش های اخلاقی او می تواند ما را به درک بهتر اندیشه اخلاقی امام برساند. مطالعه کنونی، کوششی آغازین برای تحقق همین منظور است. در این پژوهش سعی شده تا با مفروض گرفتن وحدت و انسجام درونی این روایت ها که در آثار مختلف پراکنده اند، مبناهای کلی و کلان راوی و مروج آن ها شناخته شود.

    کلیدواژگان: تاریخ اندیشه اخلاقی، شاگردان امام باقر×، اتباع تابعین، عصر صادقین‘
  • سید محمدحسین میری*، مهدی قبیتی زاده صفحات 69-85

    توجه به حوزه تربیت اخلاقی کودک در آثار خواجه نصیرالدین طوسی حایز اهمیت است. مهم ترین منبع عهده دار تبیین مسایل اخلاقی کودکان، کتاب اخلاق ناصری است. خواجه در این کتاب در مقاله دوم یعنی تدبیر منزل و سیاست اهل و اولاد به تربیت کودک پرداخته است. او با در نظر گرفتن اهداف عالی و متوسط در تربیت نفوس روش تربیتی خود را تبیین می کند. وی با تبیین رویکرد فضیلت گرایانه، تهذیب سه قوه شهویه، غضبیه و عاقله را به عنوان اهداف واسط تربیتی بیان می کند. مهم ترین چالش پیش روی این دیدگاه، نحوه تحقق این اهداف با توجه به اقتضای سنی کودک است. در رویکرد فضیلت گرایی، عقل با معتدل ساختن قوای سه گانه مذکور، اهداف میانی تربیت اخلاقی کودکان را محقق و به سعادت سوق می دهد. این مقاله به بررسی بخشی از راهکار های خواجه برای عملیاتی ساختن چنین دغدغه ای می پردازد.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، اخلاق فلسفی، کودک، خواجه نصیرالدین طوسی، اخلاق ناصری
  • خدیجه محمدی شجاعی*، احمدرضا مفتاح، بهروز حدادی صفحات 87-102

    این مقاله درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر آثار اصلی توماس آکویناس و ملامهدی نراقی مفهوم رذیلت و گناه و نیز ارتباط آنها با یکدیگر را به صورت مقایسه ای بررسی کند. از نظر آکویناس و نراقی، رذیلت در مقابل فضیلت قرار دارد. مفهوم «رذیلت» از جهت انسان شناختی حاکی از نوعی ناسفتگی درونی و روحی انسان است و «گناه» جنبه عملی و بروزیافته رذیلت و نافرمانی عملی از دستورات خداوند است. گناه فعل بد و رذیلت عادت بد است. رذیلت منشا گناه است و گناه در اخلاق دینی به کار می رود و مربوط به نافرمانی در احکام است و چه بسا به صورت موردی اتفاق بیفتد، اما رذیلت در اخلاق فلسفی به کار برده می شود و امری درونی محسوب می شود. رابطه گناه و رذیلت مثل رابطه شریعت و اخلاق است. در برخی موارد مصداق واحدی دارند، اما اخلاق فراتر از شریعت است. ممکن است کسی مرتکب گناه نشود، اماگرفتار رذیلت باشد. پس کسی که احکام شریعت را رعایت می کند لزوما فضیلت مند محسوب نمی شود

    کلیدواژگان: توماس آکویناس، ملا مهدی نراقی، اخلاق، رذیلت، گناه، قاعده اعتدال
  • محمدحسن باجلان*، محمدتقی دیاری بیدگلی، علی نقی فقیهی صفحات 103-123

    هدف این پژوهش، بررسی هنجارهای قرآنی و روایی ناظر به مراحل پنج گانه فرایند ارتباط گفتاری با رویکرد اخلاقی است. در پژوهش حاضر این مسئله بررسی می شود که «با نظر به مبانی اخلاقی تربیتی و با کاوش در آموزه های اسلامی، چه هنجارهایی می توان برای هر مرحله از فرایند ارتباط گفتاری یافت؟» روش تحقیق، براساس روش گردآوری اطلاعات، «کتابخانه ای» و بر پایه نحوه ارایه و پردازش اطلاعات، «اسنادی و تحلیلی استنتاجی» است. برپایه یافته های تحقیق، در هر دو معنای فرایند («وسیع» و «خاص»)، در اخلاق اسلامی برای همه مراحل پنج گانه ارتباط گفتاری (پیش از آغاز، آغاز، جریان، پایان، پس از پایان) هنجارهای مشترک انسانی و ویژه ایمانی مقرر شده است. اندیشیدن پیش از آغاز، اعتمادآفرینی و مهرورزی در مرحله آغاز، استوارگویی در مرحله جریان، تکریم و سپاسگزاری در مرحله پایان، و محاسبه و بازخوردگیری پس از پایان، محورهای اصلی این هنجارهاست. هدف این هنجارها تامین سلامت و بهبود ارتباطات، خاستگاه آنها معارف توحیدی و ریشه آنها سرشت الهی آدمی و نهاد اخلاقی اوست.

    کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباط گفتاری، فرایند ارتباط، هنجارهای اخلاقی، قرآن و حدیث
  • علی احمد پناهی* صفحات 125-143

    سبک فرزندپروری والدین یکی از مباحث مهم در تربیت فرزندان و شکل گیری شخصیت آنان است. هدف پژوهش پیش رو معرفی سبک فرزندپروری بامریند و سبک فرزندپروری اسلامی و استنباط نقاط قوت و امتیازات سبک فرزندپروری مبتنی بر اخلاق اسلامی در قیاس با سبک فرزندپروری بامریند است. سوال اساسی این است که نقاط قوت و امتیازات سبک فرزند پروری مبتنی بر اخلاق و آموزه های اسلامی نسبت به سبک فرزندپروری بامریند چیست؟ پژوهش حاضر از تحقیقات توصیفی تحلیلی و استنتاجی بوده و افزون بر معرفی سبک فرزندپروری بامریند و سبک فرزندپروری اسلامی، به تبیین امتیازات و نقاط قوت سبک فرزندپروری اسلامی پرداخته است. از تتبع در گزاره های اسلامی می توان استنباط کرد که مهم ترین نقاط قوت و امتیاز سبک فرزندپروری مبتنی بر آموزه های اخلاقی و اسلامی عبارتند از: مسیولیت پذیری والدین، ارایه الگوی بهنجار اجتماعی و زیستی، تاکید بر ارتباط والد فرزندی دوستانه، توجه به اخلاق اسلامی و جهان بینی توحیدی، تاکید بر انتظارات بهنجار از فرزندان، ملاحظه ظرفیت های شناختی و عاطفی فرزندان.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، دایانا بامریند، سبک مسئولانه، انتظارات بهنجار، توازن در تقاضا و پاسخگویی، اقتدارگرایی
  • امیر غنوی*، رضا حبیبی، حمیدرضا حق شناس صفحات 145-163

    باتوجه به سطوح مختلف ارزش ‎های اخلاقی در اسلام، برای شناختن مهم ترین ارزش ها و نیز رفع تزاحم لازمست استنباط از متون آیات و روایات انجام شودکه یکی از مهم ترین هییت ها در این متون، «ساختار تفضیل» است؛ برخی روایات این ساختار، حاکی از اولویت یک یا چند ارزش و برخی دیگر حاکی از قاعده ای در تعیین اولویت هستند، تنافی ابتدایی بین این روایات قاعده مند این سوال را پیش می آورد که برای استنباط اولویت های اخلاقی بر اساس این روایات، چگونه باید تنافی ظاهری بین آنها را برطرف کرد؟ روش تحقیق در این مقاله توصیفی تحلیلی است که بر مدار فقه الاخلاق استوار شده است. بررسی روایات قاعده مند در ساختار تفضیل حاکی از عدم تنافی بین آنهاست؛ برخی از آنها در مقایسه با هم تقدم رتبی دارند و برخی دیگر که در یک رتبه هستند یا حیثیت های مختلفی از عمل دارای اولویت هستند و یا آنکه یک عمل دارای اولویت به بیان های مختلف تبیین شده است

    کلیدواژگان: افعل تفضیل، خیر، افضل، اقرب، امور، اعمال
|
  • Vahid Vahedjavan*, Mahsa Shoeibi Pages 7-25

    One of the important questions in the field of moral attributes and behavior is what changes the monotheistic view makes in human morality and behavior? Can it change the meaning of actions and deepen them? Can it modify and improve their approach? If so, how and why do such changes occur? This study tries to explain the effects of mystical monotheism in the concept and approach of moral practices with a descriptive-analytical method. Focusing on some examples, the study explains that the knowledge of mystical monotheism, depending on the level of belief (in theoretical mysticism) or intuition (in practical mysticism), has moral developmental effects in human beings that leads to the modification and deepening of tendencies and practices.

    Keywords: Mystical monotheism, unity of existence, moral act, ethics, mystical effects
  • Akbar Orvati Movaffaq* Pages 27-45

    Psychological egoism is one of the most important topics in moral psychology and as a theory about the motivations of human behavior. According to this theory, the ultimate goal of all human behavior, including self-sacrifice, is selfishness. Considering the importance of self-sacrifice in Islamic ethics, the study discusses the status of self-sacrifice in the theory of psychological self-orientation and evaluates it with the moral teachings of the Qurchr('39')an. Confining the human motives in performing actions to selfishness and selfish interpretation of self-sacrifice in the theory of psychological selfishness, originates from a monocultural point of view to man and the reduction of high human values in the essence of love in its material meaning in life. Whereas the Quranic teachings has considered the transcendent ego as the origin and motivation of sublime and valuable actions such as self-sacrifice. According to the Holy Qurchr('39')an, self-sacrifice is motivated by attaining the transcendent perfections and gaining the satisfaction of Allah and attaining the status of nearness to Allah, not merely for the comfort and peace of the self-sacrificing person.

    Keywords: Self-sacrifice, psychological selfishness, moral teachings, Quran
  • Mohammad Ismaeil Mohammadi Tabar, Hamed (Farhang) Khani (Mehrvash)*, Arastu Mirani, Abolfazl Ebrahimi Pages 47-68

    In the narrations of Jaber ibn Yazid Jofi, a companion of Imam Baqir and Sadiq (PBUT), has paid much attention to moral issues. The narrations have been selected from his wide audience to be transmitted to others and have reflected their moral insights in them. If we find a way to re-read his moral views by reviewing these narrations, we have taken a step beyond recognizing the history of moral schools in the Islamic world. In addition, the analysis of Jabirchr('39')s moral ideas can lead to the reform of perceptions of the role of the companions of the Imams (PBUH) in the formation of intellectual discourses of the earlier Islamic centuries. Also, considering Jabirchr('39')s special closeness to Imam Baqir (PBUH) and his position among the Imamchr('39')s students, knowing his moral attitudes can lead us to a better understanding of the Imamchr('39')s moral thought. This study is an initial attempt to achieve this goal. In this research, by assuming the inner unity and coherence of these narrations, which are scattered in different works, the general and macro foundations of the narrator and their promoters are known.

    Keywords: History of Moral Thought, Students of Imam Baqir (PBUH), Followers of followers, Age of Imam Baqir, Sadiq (PBUT)
  • Seyed Mohammad Hossein Miri*, Mahdi Qobeitizadeh Pages 69-85

    Paying attention to the field of moral education of children in the works of Khajeh Nasir al-Din Tusi is important. The most important source which explains childrenchr('39')s moral issues is the book of Nasiri ethics. In the second article of this book, i.e. house management and the policy of the family and children, Khajeh has discussed the education of children. He explains his educational method by considering the high and medium goals in educating the population. Explaining the virtuous approach, he states the refinement of the three faculties of lust, anger and reason as the goals of the educational mediator. The most important challenge facing this view is how to achieve these goals according to the age of the child. In the virtuous approach, the intellect achieves the intermediate goals of the moral education of children and leads them to happiness by moderating the three mentioned faculties. This article examines some of the Khajehchr('39')s strategies for operationalizing such concerns.

    Keywords: Moral education, philosophical ethics, child, Khajeh Nasir al-Din Tusi, Nasiri ethics
  • Khadijeh Mohammadi Shojaei*, Ahmad Reza Meftah, Behrooz Hadadi Pages 87-102

    This article tries to study comparatively the two concepts of vice and guilt and their relationship to each other in a descriptive-analytical method and based on the main works of Thomas Aquinas and Mullah Mehdi Naraghi. For Aquinas and Naraghi, vice is the opposite of virtue. From an anthropological point of view, the concept of "vice"  indicates a kind of inner and spiritual immaturity of man, and "sin" is a practical and manifested aspect of vice and practical disobedience of Allahchr('39')s commands. Sin is a bad deed and vice is a bad habit. Viciousness is the source of sin, and sin is used in religious morality and is related to disobedience to the rules, and it may happen occasionally. But vice is used in philosophical morality and is considered as an internal matter. The relationship between sin and vice is like the relationship between Shariachr('39') law and morality. In some cases they are used interchangeably, but morality is beyond the Shariachr('39') law. One may not commit a sin, but be vicious. Therefore, one who observes the rules of the Sharichr('39')a is not necessarily considered virtuous.

    Keywords: Thomas Aquinas, Mullah Mehdi Naraghi, ethics, vice, sin, the rule of moderation
  • Mohammad Hasan Bajelan*, Mohammad Taqi Dayari Bidgoli, Alinaqi Faqihi Pages 103-123

    The purpose of this study is to investigate the Quranic norms and narrations regarding the five stages of the process of verbal communication with the moral approach. This study examines the following question: "what norms can be found for each stage of the verbal communication process in terms of ethical-educational principles and by exploring Islamic teachings?" Based on data collection, the method is "library" research and based on the way information is presented and processed, "documentary-analytical" method is used. The results show that, in both meanings of "broad" and "special" process, in Islamic ethics for all five stages of verbal communication (before the start, in the beginning, in the process, at the end, and after the end) common human and special norms of faith have been established. Thinking before the start, building trust and affection in the beginning, steadfastness in the process, honoring and thanking at the end stage, and calculating and receiving feedback after the end are the main axes of these norms. The purpose of these norms is to ensure health and improve communication, their origin is monotheistic teachings and their roots are the divine nature of man and his moral institution.

    Keywords: Communication, verbal communication, communication process, moral norms, Quran, Hadith
  • Ali Ahmad Panahi* Pages 125-143

    Parenting style is one of the most important issues in raising children and shaping their personality. The purpose of this research is to introduce Bamrind parenting style and Islamic parenting style and to deduce the strengths and advantages of parenting style based on Islamic ethics in comparison with Bamrind parenting style. The main question is what are the strengths and advantages of parenting style based on Islamic ethics and teachings compared to Bamrind parenting style? The method of study is descriptive-analytical and inferential research. In addition to introducing Bamrind parenting style and Islamic parenting style, the study also explains the advantages and strengths of Islamic parenting style. From Islamic propositions, it can be inferred that the most important strengths and advantages of parenting style based on moral and Islamic teachings are: parental responsibility, providing a normal social and biological model, emphasizing parent-child-friendly relationship, paying attention to Islamic ethics and monotheist worldview, emphasis on normal expectations of children, consideration of childrenchr('39')s cognitive and emotional capacities.

    Keywords: Parenting style, Diana Bamrind, responsible style, normal expectations, balance in demand, accountability, authoritarianism
  • Amir Ghanavi*, Reza Habibi, Hamid Reza Haghshenas Pages 145-163

    Considering the different levels of moral values in Islam, in order to know the most important values and also to eliminate the contradiction, it is necessary to deduce from the texts of verses and hadiths. One of the most important aspects in these texts is the "structure of Tafzil". Some narrations of this structure indicate the priority of one or more values and others indicate a rule in determining the priority. The initial discrepancy between these narrations systematically raises the question of how to resolve the apparent discrepancy between them in order to deduce moral priorities based on these narrations. The research method in this article is descriptive-analytical which is based on the orbit of moral jurisprudence. Examining the regular narrations in the detailed structure shows that there is no inconsistency between them; some of them have a hierarchical precedence over others, and the others are in the same rank or have different statuses of a priority action or a prioritized action is explained in different terms.

    Keywords: Considering the different levels of moral values in Islam, in order to know the most important values, also to eliminate the contradiction, it is necessary to deduce from the texts of verses, hadiths. One of the most important aspects in these texts