فهرست مطالب

مدیریت دانش اسلامی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1400)

مجله مدیریت دانش اسلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حسن زاده* صفحات 7-28

    هدف این پژوهش کشف ارتباط وجودی و هستی شناسانه واژه دروغ با واژه های دیگر در قرآن کریم است. سوال این است آیا راهی برای کشف ارتباط دقیق، صریح، شفاف و مطابق با واقع مفهوم دروغ با سایر مفاهیم در قرآن وجود دارد تا به وسیله آن، هندسه این مفهوم از منظر قرآن شریف به طور دقیق ترسیم شود. برای رسیدن به این مقصود و با روش توصیفی و تحلیل محتوا، سعی شده است از روش آنتولوژی، به معنای مورد نظر در علم اطلاع رسانی (علم دانش شناسی) برای کشف ارتباط وجودی بین واژه دروغ با سایر مفاهیم در قرآن استفاده شود. داده پژوهش این است که در قرآن کریم واژه کذب و مشتقات آن مانند تکذیب، کاذب، یکذبون با واژه‏های فراوان دیگر مانند شرک، کفر، نفاق، عدم التزام به ولایت الهی و عدم التزام به دین ارتباط دارد که با استفاده از شیوه آنتولوژی، نوع این ارتباطات به صورت صریح، دقیق و شفاف ترسیم گردیده است؛ مثلا مشخص شده است شرک، یکی از بزرگ ترین دروغ‏ها و مشرک، بزرگ ترین دروغگو است.

    کلیدواژگان: قرآن، کذب، دروغ، راستی گستری، دروغ بزرگ، آنتولوژی دروغ، دروغ ستیزی
  • سلیمان شفیعی*، کورش بابلی صفحات 29-60
    در این پژوهش نقش اصول و مبانی مدیریت اسلامی و همچنین فضایل اخلاقی در توسعه دانش مدیران بررسی شده است. روش پژوهش براساس هدف پژوهش از نوع کاربردی و براساس نحوه گردآوری داده ها روش پژوهش پیمایشی از نوع طرح های همبستگی به شیوه تحلیل مسیر و الگوی معادلات ساختاری است. جامعه آماری، مدیران کل ادارات و سازمان های دولتی استان کرمانشاه بوده است. اعضای جامعه آماری متشکل از 110 اداره بود که براساس جدول مورگان حجم نمونه 86 نفر محاسبه شد. 79 نفر (8/91 درصد) به پرسشنامه پاسخ دادند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود. نتایج تحلیل اکتشافی نشان داد آثار مبانی مدیریت اسلامی، فضایل اخلاقی و تکنیک های مدیریتی بر توسعه دانش مدیریت اسلامی از نظر مدیران مرد و زن تفاوت معناداری دارد. آثار کل نشان داد متغیر مبانی مدیریت اسلامی با ضریب اثر مستقیم 509/0 توانست 8/30 درصد از کل واریانس (تغییرات) توسعه دانش مدیریتی را پیش بینی کند. به طور کلی متغیرهای مبانی مدیریت دانش اسلامی، فضایل اخلاقی و تکنیک های مدیریتی توانسته اند 1/68 درصد از تغییرات متغیر توسعه دانش مدیران را تبیین و پیش بینی کنند. ضریب معناداری مربوط به متغیر تعدیل کننده نشان داد عوامل عدم تحقق مدیریت اسلامی (204/0) تاثیر برجسته ای در عدم تحقق مدیریت اسلامی نداشتند.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، فضایل اخلاقی، مدل معادله ساختاری، مدیران، کرمانشاه
  • سید محمد رضی آصف آگاه*، علیرضا فجری صفحات 61-96

    در مفهوم شناسی و مصداق شناسی عبادت چالش است؛ اولا: عبادت دارای اصطلاحات متعددی است (هفت اصطلاح) و اکثر فقیهان به روشنی بیان نکرده اند که از کدام اصطلاح پیروی کرده اند؛ ثانیا: به تبع چالش در مفهوم شناسی، اکثر فقیهان در بیان مصادیق عبادت دچار چالش شده اند، یا تفریط کرده و مصادیق کمی از اصطلاح مختار خود در عبادات را شمرده اند، یا افراط کرده و مصادیق زیادتری را آورده اند، یا میان مصادیق اصطلاحات خلط کرده اند و برخی از مصادیق یک اصطلاح را به همراه برخی از مصادیق اصطلاح دیگر آورده‎اند. این پژوهش در صدد است تا اصطلاحات عبادت را استقصا و تنقیح کند و سپس مصادیق هر اصطلاح را به روشنی تعیین نماید.در این تحقیق از روش استقرا استفاده شده است؛ ابتدا در کلام فقیهان و اصولیان مفهوم عبادت بررسی شد و اصطلاحات عبادت به دست آمد، سپس در کتابهای فقهی مصادیق عبادات جست وجو شد و در پایان مصادیق هر اصطلاح تعیین گردید.نوآوری مقاله در اصطلاح شناسی مفهوم عبادات و تفکیک مصادیق آنها، تفاوت اصطلاح عبادت با اصطلاحاتی مانند تعبدی و قربی و تفاوت در استنباط در عبادات با غیر عبادات است؛ امری که تاکنون بدین نحو پژوهش نشده است.

    کلیدواژگان: عبادات، تعبدیات، قربیات، معیار عبادی بودن، مفهوم عبادت، مصادیق عبادات، فلسفه فقه
  • الماس اسلامی* صفحات 97-136

    شهادت و شهادت طلبی از موضوعات و مسایل قرآنی و حدیثی و از اصول مهم و ضروریات دین اسلام است که باید به درستی شناخته شود. بهترین منبع برای شناسایی منشا ماهیت و ویژگی های شهادت، بررسی و کشف ابعاد و زوایای آن در قرآن و روایات است. درک رازها و راه و رسم شهادت برای نمایش طریقه شهادت طلبی ضروری و لازم است. بررسی حوزه معنایی واژه شهادت و سیر معنایی آن در متون جاهلی و قرآن، نشان دهنده آن است که واژه شهادت از نظر لغوی همان معنای اولیه است و شهادت اصطلاحی بعد از نزول قرآن از توسیع و ترفیع معنایی برخوردار شده است. بررسی مشتقات ریشه «شهادت» با مفهوم کشته شده در راه خدا نشان می دهد این واژه با حفظ معنای اساسی «حضور»، «ادراک حضور»، «مشاهده»، «شاهد» و «گواهی» و با عناصر معنایی با بار ارزشی مثبت در سیر تکامل معنایی خود وارد نظام معنایی قرآن شده است؛ به عبارت دیگر می توان گفت هرچند مفهوم مشتقات «شهد» نزد عرب آن روز کاملا شناخته شده بود، معنای کشته شده در راه خدا را پیدا کرد که براساس متعلق آن می توانست سعادت انسان را تامین کند. این پژوهش درصدد است تا ضمن پاسخ به سوال سیر معنایی شهادت در قرآن کریم، در ادامه عناصر سازنده معنایی شهید و شهادت را بررسی کند.

    کلیدواژگان: سیر، معنا شناسی، قتیل فی سبیل الله، جهاد، شهید و شهادت
  • محمدکاظم کریمی* صفحات 137-168
    «مفهوم شناسی» از گام های اساسی در هر پژوهش است و همه بخش های پژوهش ارتباط تنگاتنگی با آن پیدا می کنند یا بر آن مترتب اند. این نوشتار با بهره گیری از روش اسنادی، تلاشی است به منظور شناخت و تعریف سازه جامعه پذیری سیاسی که طی آن علاوه بر واژه شناسی، به معانی، کاربردها، کارکردها، قرابت‎ ها و تقابل های معنایی آن پرداخته است و نیز چگونگی انبعاث، اشتقاق و ارتباط آن با مفاهیم جامعه، جامعه پذیری، فرهنگ و فرهنگ سیاسی واکاوی شده است و درنهایت به این نتیجه دست یافته است که جامعه پذیری سیاسی فرایندی است که طی آن باورها، ارزش ها، دانش ها و رفتارهای سیاسی از نسل های پیشین به نسل های جدید منتقل می شوند و اگر به گونه ای درست تفسیر و تبیین شوند، باعث نشاط سیاسی است و آینده مطلوب تری برای جامعه سیاسی، به ویژه فرهنگ سیاسی دینی و نظام اسلامی رقم می زند.
    کلیدواژگان: جامعه، جامعه پذیری، جامعه پذیری سیاسی، فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی دینی
  • رضا عیسی نیا* صفحات 169-203

    نویسنده در این مقاله تلاش دارد با روش تحلیل محتوای کیفی و با رجوع به مولفه هایی همچون مبانی، مسایل، روش، نظریه و بستر معرفتی در برخی از آثار140گانه پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی (که یکی از بزرگترین پژوهشکده هایی است که مباحثش را اولاروی مطالعات سیاسی ثانیا روی اندیشه شیعی در لایه های فلسفی و کلامی، فقهی، اخلاقی و تجربی؛ به صورت تک نگاشت ها و دوره ای متمرکز کرده است البته باید توجه داشت که اگر چه برخی از آثار پژوهشکده مذکور؛ به اندیشه ی اندیشمندان مسلمان غیر شیعی نیز اختصاص یافته است ولی اکثر آثار آن، مربوط به فلاسفه و فقهای شیعی می باشد) به پاسخ این پرسش که«مزیت ها و تاثیرگذاری های مطالعات سیاسی شیعه در سامان دهی زندگی اجتماعی و سیاسی» چه می باشد؟ بپردازد از این رو تلاش کرده است؛ مباحث را در قالب مباحث توحید سیاسی، جنگ و صلح، سیاست و حکومت، فرد و دولت، امر به معروف و نهی از منکر، عقل و وحی، جبر و اختیار، و عدالت پیگیری نماید مباحثی که همیشه ی تاریخ دستاویز مردان سیاسی قرار گرفته است و بر ساماندهی زندگی اجتماعی و سیاسی تاثیرات خاصی داشته اند

    کلیدواژگان: مطالعات سیاسی، مزیت، شیعه، فقه سیاسی، فلسفه سیاسی، اخلاق و علم سیاسی
|
  • Hossein Hassanzadeh* Pages 7-28

    This study aims to discover the existential and ontological relationship between the word "lie" and other words in the Holy Quran. The question is whether there is a way to discover the exact, explicit, clear, and true relationship between the concept of lie and other concepts in the Qur'an so that the geometry of this concept can be accurately illustrated from the perspective of the Holy Qur'an. To achieve this goal and through a descriptive method and content analysis, it has been tried to use the method of ontology, in the sense intended in information science (scientology) to discover the existential relationship between the word lie and other concepts in the Qur'an. The research data is that in the Holy Qur'an, the word Kidhb (meaning lie) and its derivatives such as Takdhib, Kadhib, Yakdhiboun are related to many other words such as polytheism, infidelity, hypocrisy, non-adherence to divine guardianship and non-adherence to religion. By using the ontology method, the type of these relationships is clearly, accurately, and vividly illustrated. For example, polytheism has been shown to be one of the greatest lies and polytheist is the greatest liar.

    Keywords: the Qur'an, Kidhb, lie, truth spreading, big lie, lie anthology, anti-lying
  • Solyman Shafee *, Koresh Baboli Pages 29-60
    This study has examined the role of principles and foundations of Islamic management as well as ethical virtues in the development of managers' knowledge. The research method is applied based on the purpose of the study, survey research based on the method of data collection, and the type of correlation schemes is the method of path analysis and structural equation model. The statistical population was the general managers of government departments and organizations in Kermanshah province, Iran. The statistical community consisted of 110 departments, which according to Morgan table, the sample size was 86 people. 79 people (91.8%) answered the questionnaire. The measurement tool was a researcher-made questionnaire. The findings of exploratory analysis indicated that the effects of Islamic management principles, ethical virtues, and management techniques on the development of Islamic management knowledge are significantly different in terms of male and female managers. The results showed that the variable of Islamic management principles with a direct effect coefficient of 0.509 was able to predict 30.8% of the total variance (changes) in the development of managerial knowledge. In general, the variables of Islamic knowledge management principles, ethical virtues, and management techniques have been able to explain and predict 68.1% of the changes in the variable of the managers' knowledge development. A significant coefficient related to the moderating variable showed that the factors of non-realization of Islamic management (0.204) did not have a significant effect on non-realization of Islamic management.
    Keywords: Islamic management, Moral Virtues, structural equation model, managers, Kermanshah.
  • Sayyid Mohammad Razi Asef Agah, Alireza Fajri Pages 61-96

    There is a challenge in the studies of the concept and examples of worship. First, there are several views for the definition of worship (seven meanings) and most jurists have not clearly stated which meaning they have followed. Secondly, because of the challenge in concept studies, most jurists have been challenged in expressing the examples of worship, or have deviated and provided a few examples from their own point of view in worship, or have gone to extremes and given more examples or they have confused the meanings of the examples of worship and given some examples of one meaning along with some examples of other meanings. The present study seeks to enumerate and refine the meanings of worship and then to determine the examples of each meaning clearly. In this research, induction method has been used. First, in the words of jurists and Usul scholars, the concept of worship was studied and related terms were collected. Then, in the jurisprudential books, the examples of worship were examined and at the end, the examples of each meaning were determined. The novelty of the paper is in three items. The terminology of the concept of worship and the separation of their examples, the difference between the term worship and terms such as devotional and proximity, and the difference between inference in worship and non-worship; the issues that have not been studied based on this method so far.

    Keywords: Worship, devotion, proximity, the criterion of being a worshiper, the conceptof worship, examples of worship, philosophy of Islamic jurisprudence
  • Almas Eslami * Pages 97-136

    Martyrdom and seeking martyrdom are among the issues and problems of the Qur'an and Hadith and one of the important principles and necessities of the religion of Islam that must be properly identified. The best source for identifying the origin of the nature and characteristics of martyrdom is to study and discover its aspects and angles in the Qur'an and narratives. Understanding the secrets and ways of martyrdom is necessary to show the path of martyrdom. Examining the semantic field of the word martyrdom and its semantic course in the texts of Jahiliyah (age of ignorance before the emergence of Islam) and the Qur'an, shows that the word martyrdom is literally the same as the original meaning and the term martyrdom after the revelation of the Qur'an has been expanded and promoted. Examining the root derivatives of "martyrdom" with the concept of being killed in the way of God shows that this word retains its basic meaning (in Persian) "presence", "perception of presence", "observation", "witness" and "testimony" and has entered the semantic system of the Qur'an with semantic elements with positive value in the course of its semantic evolution. In other words, it can be said that although the concept of "Shahada (in Arabic 3n3 ̧ 3})" derivatives was well known to the Arabs of that age, it was used as the meaning of being killed in the way of God, according to which it could ensure human happiness. This study seeks to answer the question of the semantic course of the word "martyrdom" in the Holy Qur'an, and then to examine the constructive semantic elements of "martyr and martyrdom".

    Keywords: Course, semantics, Qatil fi Sabile Allah, jihad, martyr, martyrdom
  • Mohammadkazem Karimi * Pages 137-168
    "Conceptology" is one of the basic steps in any research and all parts of the research are closely related to it or depend on it. Using the documentary method, this paper seeks to identify and define the structure of political socialization in which, in addition to conceptology, it deals with its meanings, applications, functions, similarities, and semantic contrasts and how it is transmitted, derived and related to the concepts of society, sociability, culture and political culture has been studied. Finally, the findings of the study show that political socialization is the process by which political beliefs, values, knowledge, and behaviors are passed on from previous generations to new generations and if they are interpreted and explained correctly, it causes political vitality and a more favorable future for the political society, especially the religious political culture and the Islamic system.
    Keywords: society, sociability, political sociability, political culture, religious political culture
  • Reza Easaniwa * Pages 169-203

    In this article, the author tries to analyze the qualitative content by referring to components such as principles, problems, methods, theory and epistemology in some of the 140 works of the Research Institute of Political Science and Thought (which is one of the largest research institutes). He has focused his discussions firstly on political studies and secondly on Shiite thought in the philosophical and theological, jurisprudential, moral and empirical layers, in the form of monographs and periods, although it should be noted that although some of the works of the said The thought of non-Shiite Muslim thinkers is also dedicated, but most of its works are related to Shiite philosophers and jurists) to answer the question that "the advantages and effects of Shiite political studies in organizing social and political life What is it? To payHence he has tried;Pursue issues in the form of political monotheism, war and peace, politics and government, the individual and the state, enjoining what is good and forbidding what is evil, reason and revelation, predestination and authority, and justice.And have had special effects on the organization of social and political life

    Keywords: Political Studies, Advantage, Shia, political jurisprudence, political philosophy, Ethics, Political Science