فهرست مطالب

روان شناسی فرهنگی زن - پیاپی 50 (زمستان 1400)

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 50 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد بشرپور*، متینه عبادی صفحات 1-15

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل علی خشونت خانگی براساس ذهن خوانی از طریق چشم و بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی با میانجی گری کیفیت رابطه زناشویی در زنان آسیب دیده بود. جامعه ‏ی‏ آماری پژوهش را کلیه‏ ی زنان متاهل آسیب دیده از خشونت خانگی شهر اردبیل در سال‏ 1400 تشکیل دادند. تعداد آزمودنی ها300 نفربود که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت آنلاین در پژوهش شرکت کردند. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای جمع‏آوری داده‏ها از پرسشنامه سنجش خشونت نسبت به زنان حاج یحیی (2002)، آزمون ذهن-خوانی از طریق چشم ها بارون- کوهن (2005)، مقیاس بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی کواتس و مسمن مور (2014) و مقیاس کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (1995) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که متغیرهای ذهن خوانی از طریق چشم، بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی با خشونت خانگی در زنان آسیب دیده اثر مستقیم دارد؛ و این متغیرها از طریق کیفیت رابطه زناشویی با خشونت خانگی در زنان آسیب دیده اثر غیرمستقیم دارند. هم چنین برازش مدل علی خشونت خانگی در زنان آسیب-دیده با استفاده از شاخص های مختلف مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، ذهن خوانی از طریق چشم، بدرفتاری روان شناختی دوران کودکی، کیفیت رابطه زناشویی، زنان آسیب دیده
  • علی مولابیگی*، سید حسام الدین سیداصفهانی صفحات 17-28

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل بزه دیدگی زنان در رمان سنگ صبور صادق چوبک بر مبنای جامعه شناسی جنایی می باشد. جامعه شامل این اثر بوده و نمونه موردی پژوهش زنان بزه دیده در این داستان است. طرح پژوهش از نوع تحلیل گفتمان کیفی بوده و گردآوری اطلاعات از طریق فیش برداری صورت گرفته است. برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل محتوا استفاده گردید. نتایج نشان داد که، یکی از بحران های کنونی اجتماع بشری، رشد روزافزون خشونت و بز ه دیدگی زنان است. بدرفتاری با زنان در همه کشورهای جهان مساله عمومی تلقی شده و دارای پیامدهای بغرنجی است. این موضوع در ادبیات داستانی ایران به ویژه آثار صادق چوبک نمود فراوانی داشته به گونه ای که شاکله اصلی داستان های وی را زنان آسیب پذیر تشکیل دادند. او با نگاهی واقع گرا به مسایل پیرامونی خود، به خصوص در رمان سنگ صبور سعی در نشان دادن مهم ترین آسیب های اجتماعی دوران خود داشته است. صادق چوبک زنان را بیش از دیگران در برابر خشونت، در معرض خطر دانسته است. او در بعد خشونت توجه خود را بیشتر بر خشونت روحی در عرصه خصوصی و خشونت غیرزناشویی و بهره کشی اقتصادی در عرصه عمومی قرار داده است. این امر را او از یک سو، ناشی از شرایط اجتماعی مردسالار آن دوران و از سویی دیگر معلول مشکلات اقتصادی رایج آن عصر چون فقر و نداشتن شغل مناسب می داند. از این رو با نگاه به آموزه های جامعه شناسی جنایی می توان این رمان را بر مبنای نظریه فعالیت روزمره و سبک زندگی پیوند زده و آن را تحلیل جرم شناسانه و جامعه شناسانه نمود.

    کلیدواژگان: بزه دیدگی زنان، رمان سنگ صبور، جامعه شناسی جنایی
  • صبریه محمدی* صفحات 29-41

    هدف پژوهش حاضر تطبیق نقش اجتماعی زنان در ادوار ساسانی و قاجار بود. جامعه پژوهش نقوش زنان در آثار هنری ، چون سکه ها و نقاشی ها را شامل می شود. نمونه پژوهش پوشش زنان ساسانی و قاجاری در داده های فرهنگی این ادوار بود. طرح پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی تاریخی و تطبیقی است. گرد آوری اطلاعات برمبنای جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای ، اسناد و مدارک موجود و فیش برداری انجام گرفت. پس از جمع آوری داده ها برای تحلیل آن ها از روش کیفی استفاده شد. نتایج یافته ها نشان داد، زنان در هر دو دوره، با قرایت ها و خوانش های فقهی خاص از دین رسمی زمان خود مواجه بوده و در هر دو مرحله نیز مهیای پذیرش تغییرات کلان برونی بودند. در مورد نخستین، اسلام و در مورد دومین، موج جهانی سازی و مدرنیسم وارد شد و جایگاه زنان را با تغییراتی روبروکرد. زنان با این که در دو دوره ساسانی و قاجار محدودیت هایی داشتند، اما در لایه های نامریی اجتماع، به کنش گری، فعالیت اجتماعی و حتی اثرگذاری در امور مهم حکومتی می پرداختند. در دوره ساسانیان، این نقش تا حدود زیادی آشکار و شفاف بود؛ اما در دوره قاجار، آنان برای انجام خواسته های خویش ناگزیر بودند که خواسته خود را با واسطه مردان و اثرگذاری نقش جنسیتی خود اجرا کنند.

    کلیدواژگان: اوضاع اجتماعی زنان، دوره ساسانی، دوره قاجار
  • نازنین حسینی کریم آبادی، اکبر طالب پور*، اکبر آفرینش خاکی صفحات 43-59

    پژوهش حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی عوامل موثر بر مشارکت بانوان در ورزش همگانی در شهر گرگان انجام شد. این پژوهش دارای ماهیتی کیفی بوده که در آن از روش نظریه داده بنیاد استفاده گردید. جامعه آماری این مطالعه شامل ورزشکاران نخبه زن، مربیان و کارشناسان حوزه ورزش همگانی، متخصصین و اساتید تربیت بدنی و علوم ورزشی بود که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی تعداد 15 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور اطمینان در خصوص پایایی داده های به دست آمده از دو روش پایایی بازآزمون و پایایی بین دوکدگذار استفاده شد. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام گردید. بر اساس تحلیل های صورت گرفته 46 کد باز مستخرج شد که این کدها در 5 طبقه موانع شخصی، موانع خانوادگی، موانع امکاناتی و اقتصادی، موانع فرهنگی و موانع اجتماعی طبقه بندی شدند. با توجه به نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که بخشی از موانع مشارکت بانوان در ورزش همگانی مربوط به عوامل شخصی و بخشی دیگر مربوط به عوامل محیطی و اجتماعی است. به طور کلی می توان گزارش نمود که افزایش آگاهی بانوان در خصوص فواید فعالیت های بدنی و هم چنین رفع برخی موانع فرهنگی، محیطی و اجتماعی زمینه لازم برای مشارکت بیشتر بانوان در ورزش های همگانی را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: تبیین جامعه شناختی، مشارکت بانوان، ورزش همگانی
  • لاله مهری، سعید بختیارپور*، زهرا افتخار صعادی، رضوان همایی صفحات 61-75

    هدف پژوهش حاضر آزمون مدل علی درگیری تحصیلی بر اساس نگرش به تحصیل و آینده شغلی و خودباوری تحصیلی با میانجی گری پایستگی تحصیلی در دانشجویان زن بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان زن دانشگاه آزاد اسلامی اهواز در سال تحصیلی 99-1398 بودند. از جامعه مذکور تعداد 299 دانشجوی زن به روش نمونه-گیری در دسترس به انتخاب شدند. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه های درگیری تحصیلی ریو (2013)، نگرش به تحصیل و آینده شغلی حسنلو، حسن نژاد و خزایی پول (1396)، خودباوری تحصیلی نوری، جعفری و سعادتمند (1394) و مقیاس پایستگی تحصیلی سامویلز (2004) بود. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج نشان داد تمام مسیرهای مستقیم به جز مسیر نگرش به تحصیل و آینده شغلی با درگیری تحصیلی معنادار شدند و مسیرهای غیرمستقیم نیز از طریق پایستگی تحصیلی با درگیری تحصیلی معنادار شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، نگرش به تحصیل و آینده شغلی، خودباوری تحصیلی، پایستگی تحصیلی
  • مهدی کاظم پور صفحات 77-93

    هدف پژوهش حاضر تحلیلی بر جایگاه اجتماعی زنان روستایی دوره ایلخانی براساس نقش مایه سنگ مزارات گورستان روستای هاس  می باشد. جهت انجام این پژوهش تعداد 200 سنگ مزار سالم  بود که به روش نمونه گیری غیر احتمالی تعداد  20 نمونه  سنگ مزاراتی که دارای بیشترین اطلاعات در خصوص حرفه زنان بوده اند، در این پژوهش انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. این پژوهش از نوع هدف، کیفی است و روش انجام آن از نوع توصیفی-تحلیلی است. جهت دستیابی به داده های این مطالعه، در مرحله اولیه براساس مطالعات میدانی، مستندنگاری های لازم از قبیل عکاسی، طراحی و خوانش کتیبه ها و نقوش صورت پذیرفت.   پس از ارایه توصیفات واطلاعات کتابخانه ای به روش تحلیلی  داده ها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، با ورود مغولان  به ایران، وضعیت زنان دگرگون شد و آنان توانستند آزادانه تر در کنار مردان در امور گوناگون جامعه به ایفای نقش بپردازند. منابع تاریخی و هم چنین شواهد هنری، جایگاه برجسته زنان  درباری (به ویژه خاتون ها) در مناسبات سیاسی و اجتماعی را به نمایش گذاشته و در  خصوص زنان روستایی این دوره، اطلاعاتی در دست نبود. این در حالی است که روی سنگ مزارات گورستان هاس، زنان و مردان روستایی به نمایش درآمده اند که در طول حیات خود، در یک جایگاه اجتماعی هر کدام به یک شغلی مشغول بوده اند و متناسب با حرفه خود جایگاه اجتماعی را کسب می کرده اند. این امر از جنس و ابعاد سنگ مزارات، تکنیک هنری، کتیبه ها، نقش مایه ها و هم چنین اشیاء روی سنگ مزارت  قابل تشخیص بود. مردان  حرفه هایی مانند کشاورز، دامدار، شکارورز، نوازنده و خدمتکار و زنان ورنی بافی را که در اقتصاد معیشتی جامعه آن  دوره نقشی بارز را ایفا نموده اند از جایگاهی هم پای مردان برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: زنان روستایی، دوره ایلخانی، نقش مایه سنگ مزارات، گورستان هاس
  • مینا محمودی تبار، زهرا درگاهی* صفحات 95-110

    هدف از پژوهش حاضر، کاربست تیوری انتخاب بر امیدواری، تاب آوری و بهزیستی روان شناختی در زنان مطلقه شهر اهواز بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه شهر اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 40 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر)گمارده شدند. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس امیدواری اشنایدر و همکاران (1991)، مقیاس تاب آوری کانر و دویدسون (2003) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) بود. گروه آزمایش، مداخله تیوری انتخاب شامل 8 جلسه گروهی 120 دقیقه ای هفتگی را دریافت کردند؛ اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از یک ماه و نیم مرحله پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که کاربست تیوری انتخاب بر امیدواری، تاب آوری و بهزیستی روان شناختی در زنان مطلقه اثربخش بود. این نتیجه در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.

    کلیدواژگان: تئوری انتخاب، امیدواری، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی، زنان مطلقه
  • ملیحه باقری نژاد یزدی، رضا بنی اسدی صفحات 111-126

    هدف از پژوهش حاضر تبیین صفات مشترک زنان صالحه در قرآن کریم و کتاب مقدس است. جامعه مورد بررسی آیات قرآن کریم و کتاب مقدس می‌باشد. نمونه پژوهش آیات الهی قرآن کریم و کتاب مقدس در رابطه با صفات مشترک زنان صالحه در قرآن کریم و کتاب مقدس است. این پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و اطلاعات از طریق اسنادی و کتابخانه‌ای حاصل شده است. تحلیل با استفاده از داده‌های به دست آمده از آیات قرآن کریم و کتاب مقدس صورت گرفته است. نتایج پژوهش نشان‌داد که در قرآن کریم و کتاب مقدس برای زنان صالحه در دو حوزه فردی و خانوادگی صفاتی بیان شده‌ است. از منظر قرآن کریم و کتاب مقدس زنان صالحه در حوزه فردی دارای صفاتی مانند ایمان، عمل صالح، تقواپیشگی، پاک‌دامنی، راست‌گویی، حیا، حجاب، پرهیز از خودنمایی و چشم پاکی می‌باشند. هم‌چنین در حوزه خانوادگی زنان صالحه را دارای صفاتی مانند شوهرداری، خانه‌داری و فرزندپروری معرفی شده‌اند.

    کلیدواژگان: صفات زنان صالح، قرآن کریم، کتاب مقدس
|
  • Sajjad Basharpoor *, Matineh Ebadi Pages 1-15

    The aim of this study was to test a causal model of domestic violence based on mind reading through the eyes and childhood psychological maltreatment mediated by the quality of marital relationship in traumatized women. The statistical population of the study consisted of all married women traumatized by domestic violence in Ardabil in 2021. The number of subjects was 300 who were selected via convenient sampling method and participated in the study online. The research method was descriptive and correlational. To collect data, Haj-Yahia Domestic Violence Against Women Questionnaire (2002), "Reading the Mind in the Eyes'' Test of Baron and Cohen (2005), Childhood Psychological Abuse Scale of Coates and Messman-Moore (2014), and the Marital Quality Scale of Basbi et al. (1995) were used. Data analysis was performed using structural equation modeling. The results showed that the variables of mind reading through the eyes, childhood psychological maltreatment had a direct effect on domestic violence in traumatized women; And these variables through the quality of marital relationship had an indirect effect on domestic violence in traumatized women. The domestic violence in traumatized women causal model goodness of fit was also confirmed using various indicators.

    Keywords: domestic violence, Mind reading through the eyes, Childhood psychological maltreatment, quality of marital relationship, Traumatized women
  • Ali Molabeigi *, Seyyed Hesamoddin Seyyed Esfahani Pages 17-28

    The present study aimed to analyze the victimization of women in Sadegh Chubak Sang-e Sabur's (Good Listener) novel based on criminal sociology. The statistical universe was the mentioned work and the studied sample embraced the victim women of the novel. The research design was qualitative discourse analysis, and data was collected through note taking on index cards. The data was analyzed by content analysis method. The results showed that one of the current crises of human society is the growing violence and victimization of women. Abuse of women is considered a common problem in all countries of the world and has complicated consequences. This issue has been reflected in Iranian fiction, especially in the works of Sadegh Chubak, so that the main structure of his stories was vulnerable women. He tried to show the most important social harms of his time with a realistic view of the surrounding issues, especially in the novel Sang-e Sabour. Sadegh Chubak considered the women to be more at risk of violence than others. In the dimension of violence, he focused more on psychological violence in the private sphere and non-marital violence and economic exploitation in the public sphere. He attributeed this, on the one hand, to the patriarchal social conditions of the reign and, on the other hand, to the common economic problems of the era, such as poverty and lack of suitable jobs. Therefore, concerning the doctrines of criminal sociology, this novel can be linked to the theory of daily activity and, lifestyle and it can be analyzed from criminological and sociological point of views.

    Keywords: Women victimization, Sang-e Saboor novel, Criminal Sociology
  • Sabriyeh Mohammadi * Pages 29-41

    The current research intended to compare the social situations of women in the Sassanid and Qajar eras. The research universe included women's motifs in the art works such as coins and paintings. The sample subsumed Sassanid and Qajar women clothing in the cultural data of these periods. The research was designed as historical descriptive and comparative study. Data was collected based on the library records, available documents and index cards note taking. The data was analyzed by qualitative procedure. The results revealed that women in both periods countered specific jurisprudential readings of the official religion of their era and in both periods were ready to accept major external changes. In the first case, Islam and in the second case, the wave of globalization and modernism entered the country and changed the position of women. Although women faced restrictions in the Sassanid and Qajar periods, they engaged in activism, social activity, and even influence over important governmental affairs under the guise of society. In the Sassanid period, this role was largely obvious and transparent; but in the Qajar period, in order to fulfill their desires, they had to fulfill their desires through men and the influence of their gender role.

    Keywords: Women social situations, Sassanid era, Qajar Era
  • Mazanin Hosseini Karimabadi, Akbar Talebpour *, Akbar Afarineshkhaki Pages 43-59

    The aim of this study was to explain the sociology of factors affecting women's participation in public sports in Gorgan. This research was a qualitative in which the Grounded Theory method was used. The statistical population of this study included elite female athletes, coaches and experts in the field of public sports, specialists and professors of physical education and sports sciences. Using snowball sampling method, 15 individuals were selected as the sample. In order to ensure the reliability of the obtained data, two methods of retest reliability and intercoder reliability were applied. Data analysis was performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding. Based on the analysis, 46 open codes were extracted, which were classified into 5 categories (subcategories): personal barriers, family barriers, facilities and economic barriers, cultural barriers and social barriers. According to the results, it could be concluded that part of the barriers to women's participation in public sports were related to personal factors and the other part was related to environmental and social factors. It is suggested that by increasing women's awareness about the benefits of physical activity and also removing some cultural, environmental and social barriers, the necessary ground for women to participate more in public sports should be provided.

    Keywords: Sociological explanation, women's Participation, Public sports
  • Laleh Mehri, Saeed Bakhtiarpour *, Zahra Eftekharsoaadi, Rezvan Homaie Pages 61-75

    The research was intended to examine the causal model of academic engagement based on attitudes to education and future career and academic self-steem by mediating of academic buoyancy in female Islamic Azad University students. The statistical population embraced all female students of Ahvaz Islamic Azad University in the academic year of 1398-99. The sample subsumed 299 female students whom were selected by convenient sampling procedure. The research was designed as descriptive of correlational type. To collect data Reeve “Academic Engagement Questionnaires” (2013), Attitudes to Education and Future Career Questionnaires of Hasanlu, Hassan Nejad & Khazaei Pool (2017), Academic Self-Steem Questionnaires of Nouri, Mirshah Jafari & Saadatmand (2015) and Samoelz “Academic Buoyancy Scale” (2004) were implemented. Path analysis method was applied to evaluate the proposed model. The results indicated that all the direct paths except the path of attitudes to education and future career to academic engagement were significant and the indirect paths via academic buoyancy to academic engagement were significant. The findings also showed that the proposed model had an optimum goodness of fit.

    Keywords: Academic Engagement, Attitudes to education, future career, academic self-steem, Academic buoyancy
  • Mehdi Kazempour Pages 77-93

    The object of the present research was the analysis of the social status of rural women in the Ikhanid period based on the Haas village cemetery gravestones. 200 gravestones were intact which by non-probabilistic sampling procedure 20 gravestones that contained the maximum data on women professions were selected and studied. Concerning the object, the research was a qualitative with descriptive-analytical method. To obtain the data, in the initial stage, based on field studies, the necessary documentation such as photography, redesign and interpretation of inscriptions and motifs were proceeded. After presenting the descriptions and library information, the data were reviewed by analytical method. The results indicated that, with the arrival of the Mongols in Iran, the situation of women changed and they were able to play a freer role alongside men in the various society affairs. Historical sources as well as artistic evidence showed the prominent position of court women (especially the Ladies) in political and social relations, and no data were available about rural women of the period. Meanwhile, on the tombstones of Haas Cemetery, rural men and women were depicted who, during their lifetime, each held a job in a social position and had acquired a social status commensurate with their profession. This was recognizable by the type and dimensions of the tombstones, artistic techniques, inscriptions, motifs, as well as objects on the tombstone. Men in professions such as farmer, rancher, hunter, musician and servant, and women in “Varni” weaving (durries weaving), who played a prominent role in the livelihood of the society of that period, enjoyed a similar position with men.

    Keywords: rural women, Ikhanid period, Gravestone inscriptions, Has village
  • Mina Mahmoudi Tabar, Zahra Dargahi * Pages 95-110

    The aim of the current study was to investigate the choice theory implementation on hope, resilience, and psychological well-being of divorced women in Ahvaz. The statistical population embraced all Ahvaz divorced women whose process of their legal separations was completed at the time of the investigation. The research sample consisted of 40 divorced women selected through purposive sampling and was randomly assigned into two experimental and control groups (20 subjects in each group). The research design was a quasi-experimental of the pretest-posttest type with a control group. The data collecting instruments utilized in this study were Schneider et al. Hope Scale (1991), Connor & Davidson Resilience Scale (2003) and Reef Psychological Well-being Questionnaire (1989). The experimental group received the choice theory intervention consisted of 8 weekly 120-minutes group sessions. On the other hand, the control group did not receive any interventions. After a month and a half, follow-up phase was performed. Data were analyzed applying multivariate as well as univariate analyses of covariance methods. The Results showed that the implementation of choice theory was effective on hope, resilience and psychological well-being in divorced women. The results were similar across target groups and were generally maintained at follow-up phase one month and a half later as well.

    Keywords: choice theory, hope, resilience, psychological well-being, divorced women
  • Maliheh Bagherinejad Yazdi, Reza Baniasadi Pages 111-126

    The purpose of this study was to explain the common characteristics of righteous women in the Holy Quran and the Bible. The understudied universe was the verses of the Holy Quran and the Bible. The sample of the research particularized the divine verses of the Holy Quran and the Bible in relation to the common attributes of righteous women in the Holy Quran and the Bible. This research was descriptive-analytical and the data was obtained through documents and libraries. The analysis was performed using the data obtained from Quranic verses and the Bible. The results of the present study indicated that in the Holy Quran and the Bible, attributes were expressed for competent women in both individual and family domains. According to the Holy Quran and the Bible, righteous women in the personal sphere have attributes such as faith, righteous deeds, piety, chastity, truthfulness, modesty, hijab, refraining from showing off and being none lascivious. Also in the family field, competent women were introduced with traits such as being nice in the life with husband, housekeeping and parenting.

    Keywords: Attributes of righteous women, The holy Quran, The Bible