فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای اجتماعی - پیاپی 33 (بهار 1399)

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 33 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا رضایی کلیدبری * صفحات 1-16

    امروزه یکی از بیشترین مشکلات جوامع، موضوع امنیت است. لازمه تامین امنیت در هر منطقه، ایجاد اشتغال پایدار و داشتن شغل مناسب بوده که از اولویت های دولت ها در جمهوری اسلامی ایران است. هدف کلی این تحقیق، شناسایی راهکارهایی سیاسی- امنیتی اشتغال زایی به منظور کاهش موانع امنیت پایدار شهرستان بندرانزلی است. از منظر روش پژوهش، این تحقیق کاربردی محسوب می شود. داده‎های مورد نیاز تحقیق با استفاده از روش میدانی و ابزار مصاحبه با 10 خبره دانشگاهی و 15 خبره اجرایی اشتغال استان گیلان و به ویژه شهرستان بندرانزلی گردآوری شده که نمونه های آماری به شیوه قضاوتی هدفمند انتخاب شدند. در تجزیه و تحلیل داده‎ها از آمار توصیفی شامل محاسبه فراوانی، میانگین و واریانس هر یک از متغیرها بهره گیری شد. پس از تحلیل نظرات خبرگان، پیشنهادهایی جهت رفع موانع اشتغال مولد شهرستان بندرانزلی با تاکید بر پیشنهادهای "سیاسی و امنیتی" ارایه گردید.

    کلیدواژگان: اشتغال، موانع اشتغال، امنیت پایدار، شهرستان بندرانزلی
  • صدیقه پیامی صفحات 17-48

    در عصر حاضر، نیروی پلیس در کشورهای پیشرفته، دوره اقتدارگرایی را پشت سر گذاشته و وارد دوره جامعه گرایی شده است. در این دوره پلیس جهت برقراری یک رابطه نزدیک با افراد جامعه حرکت می کند و به آموزش و آگاه سازی آنان می پردازد. پلیس مردمی جلب مشارکت عمومی را در راستای حل مشکلات جامعه، مهم ترین هدف خود می پندارد و بر این باور است که امنیت یک تولید جمعی است. در پیشگیری اجتماعی، پلیس تعامل بسیار نزدیک با خانواده ها و نهاد های اجتماعی، فرهنگی و مذهبی موجود در جامعه برقرار می نماید. با توجه به مسیولیت حساس و جایگاه ویژه نیروهای انتظامی و لزوم حفظ امنیت در عصری که اصول اخلاقی به بهانه های واهی زیر پا نهاده شده و ارزشهای اخلاقی رنگ باخته و پایمال می شود، آشنایی با اخلاق و رعایت آن می تواند نقش مهمی در مصونیت و جلوگیری از رواج مشکلات و پیشگیری از جرم ایفا نماید. با توجه به اهمیت موضوع پیشگیری و کارکردهای متعدد و مهم پلیس در پیشگیری از جرم، پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش پلیس در پیشگیری اجتماعی از جرم به بررسی موضوع پرداخت.

    کلیدواژگان: پلیس اخلاق مدار، پیشگیری از جرم، امنیت
  • عیسی روشن قلب*، داود دعاگویان صفحات 49-80

    افزایش جرایم در حوزه سایبری یکی از مسایلی است که همیشه مورد توجه مسیولین ارشد نیروی انتظامی است که به تناسب رشد فزاینده فناوری ؛ قابلیت های ناجا نیز باید در هر دو مقوله پیشگیری و کشف افزایش یابد این تحقیق با هدف شناخت تاثیر فضای مجازی بر سبک زندگی و کسب هویت مجرمانه جوانان است که به روش کیفی -توصیفی بوده و رویکرد آن نیز کاربردی می باشد ما در این تحقیق به این مهم رسیدیم که احتمال بزه هکاری جوانان به علت تاثیر پذیری بالای آنان از فضای مجازی بیشتر است فضای مجازی با بهره گیری از همان قدرت جامعه شبکه ای توانسته با چالش هویت ؛ ابتدا کاربر را از خود واقعی تهی کند و سپس به او فرصت دهد تاخود ایده آلش را بروز دهد، در حالی که به طور ناخودآگاه، این خود جدید در فضای گفتمانی شبکه های اجتماعی ساخته شده است و جوانان به علت داشتن نقش های بیشتر در جوامع وسبک زندگی بازتر قطعا حضور بیشتری در فضای مجازی دارند و همین عامل نیز باعث افزایش تاثیر پذیری جوانان خواهد شد که با کسب هویت های سیال و بعضا جعلی و مجرمانه احتمال بزه دیدگی آنان تحت بستر فضای مجازی بیشتراست نتیجه بدیهی تحقیق این است که داده های اطلاعاتی ناجا که همان اشراف اطلاعاتی گفته می شود به کمک همه جوامع اطلاعاتی کشور باید افزایش و به روز گردد و نیروی انتظامی نیز در این بستر با افزایش قابلیت نشر داده های هدفمند بتواند در پیشگیری و مقابله با جرم گام های بلندی بردارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، هویت، فضای مجازی، هویت مجرمانه
  • ارحام عفت دوست *، سمانه نوری صفحات 81-96

    امنیت یکی از نیازهای اساسی انسان است که در همه جوامع برای تامین آن تلاش می شود. مفهوم احساس امنیت که رابطه تنگاتنگی با امنیت دارد، بیشتر بر بعد کیفی و سطح امنیت در یک جامعه تاکید دارد که بیانگر ارزیابی گروه های مختلف مردمی از وجود امنیت در یک جامعه است. گردشگران یکی از این گروه ها هستند که می توانند ارزیابی مناسبی از احساس امنیت در جامعه گردشگرپذیر را داشته باشند. یکی از نهادهای مهم در ایجاد احساس امنیت، نیروی انتظامی و پلیس است که می تواند با انجام وظایف خود، نقشی پررنگ در این زمینه داشته باشد. بر مبنای این اصول هدف اصلی این مقاله بررسی نقش ناجا دراحساس امنیت گردشگران شهر بندر انزلی است. روش تحقیق پیمایشی بود و ابزار آن پرسشنامه بود که از اعتبارو پایایی لازم بر خوردار بود و نمره آزمون آلفای آن در تمامی موارد بالای 70/. به دست آمد. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برای 400 نفر انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغییرهای عملکرد، میزان وقوع جرایم، اعتمادسازی پلیس با احساس امنیت رابطه معنی داری داشت و آن را بهبود بخشید. بنابراین، به نظر می رسد نیروی انتظامی علاوه بر توجه به وظایف سازمانی خود، باید به فعالیت های فرهنگی و تبلیغی نیز توجه نموده تا احساس امنیت بیش از پیش بین گروه های بیشتری از مردم به خصوص گردشگران، گسترش یابد.

    کلیدواژگان: نیروی انتظامی، احساس امنیت، اعتماد، گردشگر، بندر انزلی
  • الهام قربانی توتکابنی * صفحات 97-144

    جوامع مختلف با ناهنجاری ها و جرایم گوناگونی مانند سرقت، قاچاق، قتل، کلاهبرداری و... رو به رو می شوند و برخورد با این ناهنجاری ها نیازمند دستگاه و نیرویی است که در اغلب کشورها بر آن نام «پلیس» نهاده اند. و با توجه به اینکه نیمی از جمعیت کشور ما را زنان تشکیل داده اند و با ورود آنها به جامعه طبیعتا" نیاز به پلیس زن احساس می شد تا زنان در محیطی امن تر، بهتر و با آسایش بیشتری خدمات مورد نیازشان را تسریع بخشند. پلیس زن می تواند عامل ایجاد آرامش، اطمینان، اعتماد، نظم و بالاخره امنیت همه جانبه در جامعه بانوان به ویژه خانواده ها باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی و تبیین ضرورت وجود پلیس زن و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی است و همچنین ضرورت وجود پلیس زن در جامعه، توانمندی های زنان پلیس از دیگر هدف های پژوهش مذکور محسوب می شود. این پژوهش با استفاده از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و همچنین از تجربیات خدمتی به جمع آوری اطلاعات پرداخته است. در این مقاله ضمن اشاره به تاریخچه پلیس زن در ایران و نوع خدماتی که پلیس زن می تواند به جامعه ارایه دهد، همچنین پیشنهادهایی جهت تقویت هر چه بیشتر این پلیس ارایه گردیده است. نتیجه کلی پژوهش این است که با تقویت پلیس زن از یک طرف محیط امن برای ارایه خدمات بهتر از سوی زنان می شود و از سوی دیگر برای حمایت از آسیب پذیری زنان مجرم و رسیدگی به امور آنها با توجه به احساسات و عواطف آنها مسلما" زنان بهتر می توانند پاسخگو به مشکلات آنان باشند.

    کلیدواژگان: پلیس زن، اجتماع، امنیت عمومی، زنان و کودکان، ضرورت سازمانی
  • نیما خوشخوی دلشاد*، محمد محبی صفحات 145-167

    عرصه های تعریف شده ی زندگی، احساس تعلق به محیط را افزایش می دهد و به محیط های مسکونی هویت می بخشد. تعیین قلمرو، نقش اساسی در کیفیت زندگی انسان دارد و این امکان را فراهم می نماید که انسان فضای اطراف خود را سازمان دهی نموده و به آن هویت فردی یا جمعی دهد و نتیجه ی آن می تواند رسیدن به امنیت و حس تعلق باشد؛ بنابراین مفهوم قلمرو به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار برکیفیت ارتباط انسان با محیط، موردتوجه قرارگرفته است. این مقاله محقق مفهوم قلمرو را به منزله یکی از عوامل تاثیرگذار برکیفیت ارتباط انسان با محیط مسکونی، موردتوجه قرار داده است. برای این منظور، عوامل موثربرمفهوم قلمرو در مجموعه زیستی از پژوهش های پیشین موردبررسی قرار گرفته و با گزینش سه روستای مناطق جلگه مرکزی گیلان، الگوهای سکونت و نوع محصوریت آن ها برای آزمون نتایج انتخاب و بررسی شده است. قبل از رسیدن به اصول و مبانی نظری،ابتدا مطالعه جامعی در خصوص قلمرو فضاها در میان جانداران صورت گرفت، سپس در مرحله بعد با روش تحلیل محتوا به نوع کنش های جاری در فضا و نوع علایم نشانه گذاری انتخاب شده برای تعیین حدود قلمرو پرداخته و در عین دقیق شدن در علل فرهنگی و اقلیمی آن ها و با روش های کیفی و با شیوه جمع اطلاعات بر پایه مصاحبه و مشاهده و برداشت های میدانی، به اطلاعات لازم دست یافتیم. نتایج حاصل از پیمایش در این تحقیق نشان داد که در صورت تامین نیازهای لازم،صلبیت و ارتفاع بیشتر حصارها، تاثیر چندانی در افزایش کیفیت زندگی ساکنین ندارد و درعین حال گسترش در ارتفاع و کاهش دید بصری میان عرصه و فضای پیرامون محوطه های مسکونی، ضمن از میان بردن هویت محلی، قدرت قلمروهای ثانویه را کاهش می دهد.همچنین بررسی ها نشان داد که محدوده قلمروهای طراحی بر قلمرو ذهنی ساکنان منطبق نیست و علاوه بر آن از نظرساکنان نقش عوامل ادراکی _روانی، اجتماعی و جغرافیایی_ فرهنگ، بیشتراز دیگرعوامل ازجمله عامل کالبدی،دررضایت از قلمروهای مختلف موثر است.

    کلیدواژگان: قلمرو، محصوریت، محوطه، معماری بومی، معماری روستایی گیلان
|
  • Hamidreza Rezaei Klidbari* Pages 1-16

    One of the biggest problems in today's society is security. It is necessary to provide security in every region, to create sustainable employment and to have a suitable job, which is one of the priorities of the governments in the Islamic Republic of Iran. The overall purpose of this study was to identify employment-generating politicalsecurity strategies to reduce the barriers to sustainable security in Bandar Anzali. From a research point of view, this research is applied. The required data of the research were collected using field method and interview tools with 10 university experts and 15 executive employment experts of Gilan province, especially Bandar Anzali city, and statistical samples were selected by targeted judging method. In data analysis, descriptive statistics including the calculation of frequency, mean and variance of each of the variables were used. In the research results, 28 factors were identified as barriers to productive employment in Bandar Anzali. 5 factors of structural barriers; 2 factors are behavioral barriers and 21 factors are in the context of background barriers. After analyzing the opinions of experts, suggestions were made to remove barriers to productive employment in Bandar Anzali, emphasizing "political and security" proposals.

    Keywords: employment, barriers to employment, stable security, Bandar Anzali
  • Sedigheh Payami* Pages 17-48

    In the present age, the police force in developed countries has gone through a period of authoritarianism and entered a period of socialism. During this period, the police move towards establishing a close relationship with the people of the society and educate and inform them. By forming the people's police, it considers attracting public participation in order to solve the problems of the society as its most important goal and believes. That security is a phenomenon of collective participation. In social prevention, the police interact very closely with families and social, cultural, and religious institutions in society. Given the sensitive responsibilities and special place of law enforcement and the need to maintain security in an age where moral principles are violated under false pretenses and moral values are lost and trampled, familiarity with ethics and its observance can play an important role in immunity and Prevent the spread of problems and crime prevention. Given the importance of prevention and the many important functions of the police in crime prevention; The present study identified the role of police in social prevention of crime.

    Keywords: Ethical Police, Crime Prevention, Security
  • Eisa Roshan Ghalb*, Davood Doa Goyan Pages 49-80

    The increase in cybercrime is one of the issues that has always been considered by senior law enforcement officials in proportion to the growing growth of technology; NAJA's capabilities should be increased in both prevention and detection. This research aims to identify the impact of cyberspace on lifestyle and gaining the criminal identity of young people, which is qualitative-descriptive and its approach is practical. In this study, we found that young people were more likely to be delinquent because of their high impact on cyberspace. Using the same power of the network society, cyberspace has been able to challenge identity; It first empties the user of his or her true self and then gives him or her the opportunity to express his or her own idea, while subconsciously, this new self is created in the discourse space of social media, and young people because of their greater role in society. And a more open lifestyle is definitely more present in cyberspace, and this factor will increase the effectiveness of young people, who are more likely to be victims of cybercrime by gaining fluid and sometimes fake and criminal identities. The obvious result of the research is that the NAJA intelligence data, which is the same as the intelligence aristocracy, should be increased and updated with the help of all intelligence communities in the country. Take big steps.

    Keywords: lifestyle, Identity, Cyberspace, Criminal identity
  • Arham Efatdost*, Samaneh Nouri Lang Pages 81-96

    Security is one of the basic human needs of all societies that all of them try to provide it. The concept of security that is closely related to security, concentrate more on the quality and level of security in a society that reflects the assessment of safety in different groups of people in a society. tourists are one of these groups who can assess the suitability of security in society. One of the most important institutions in instilling security, is law enforcement and police force that have so important role in this field. Based on these principles, the main objective of this study is to investigate the role of NAJA in instilling security to the tourists in the city of Bandar-e Anzali. This article is based of survey research and its technique is questionnaire that have been conducted in 211 sample size. The results show that the performance, crime rates and make confidence have a meaningful relationship with security and improve it. So it seems law enforcement and police force should pay attention to cultural and advertising activities, in addition to his administrative duties for spread sense of security to people especially tourists.

    Keywords: Law enforcement, Police force, security, Safesensation, Trust, Tourist, Bandar-e Anzali
  • Elham Ghorbani Totkaboni* Pages 97-144

    Different societies face various anomalies and crimes such as robbery, Smuggling, murder, fraud, and so dealing with these anomalies requires a device and a force called "police" in most countries. And given that half of our population is made up of female, and with their entry into society, naturally, the need for female police was felt to accelerate female in a safer, better and more comfortable environment. The female police can contribute to the peace, security, trust, order and overall security of the female community, especially the families. The main purpose of this study is to investigate the necessity of female police and their impact on social security and need for female police in the community, the capabilities of female police are among other goals of the study. This research has collected data using documentary and library studies as well as from service experiences. In this article, while referring to the history of female police in Iran and the types of services that female police can provide to society, There have also been suggestions to further strengthen the police. The overall result of the study is that by empowering female police, on the one hand, it becomes a safe environment for female to provide better services and on the other hand, to protect the vulnerability of female offenders and to take care of their affairs with regard to their emotions, certainly female can be better able to respond to their problems.

    Keywords: Female Police, Community, Public Safety, Female andChildren, Organizational Necessity
  • Nima Khoshkhovi Delshad*, Mohammad Mohebbi Pages 145-167

    Organizing the living environment is made possible by a clear definition of the private and public spheres and the creation of a spatial order, and the defined spheres of life increase the sense of belonging to the environment and give identity to the residential environment. Some factors influencing the understanding of the concept of territory; Social, perceptual, psychological, physical and functional factors are included. It can be argued that territory plays a key role in the quality of human life and allows it to organize the space around it and give it an individual or collective identity, and even as a result it can achieve security and a sense of belonging; Therefore, the concept of territory as one of the factors affecting the quality of human communication with the environment has been considered. In this article, the researcher considers the concept of territory as one of the factors affecting the quality of human communication with the residential environment. For this purpose, the factors affecting the concept of territory in the biological collection of previous researches have been studied and by selecting three villages in the central plains of Gilan, their habitat patterns and type of enclosure have been selected and tested to test the results. First, a comprehensive study of the realms of space among living things was done, then in the next step, with the content analysis method, the type of current actions in space and the type of signaling signs selected to determine the boundaries of the territory and at the same time be precise in their cultural and climatic causes. Qualitatively and collectively, based on interviews and field observations, we obtain the necessary information. The results of the survey in this study show that if the needs are met, the rigidity and higher height of the fences will have a great impact on increasing the quality of life of residents. At the same time, expanding in height and reducing visual visibility between the arena and the space around residential areas while reducing local identity reduces the power of secondary realms. Studies also show that the scope of design areas does not correspond to the mental domain of residents and in addition, in terms of residents, the role of perceptual-psychological, social, geographical-cultural factors is more effective than other physical factors, including physical factor, in satisfying different domains.

    Keywords: territory, enclosure, grounds, native architecture, rural architecture of Gilan