فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله سلامت جامعه
سال پانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا سلگی*، احمد قاضی صفحات 1-13
    مقدمه

    اختلال استرس پس از سانحه یک اختلال مزمن ناتوان‏کننده است. حوادث جاده‎ای از شایع‏ترین علل ایجاد اختلالات مرتبط با استرس می‏باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر شناخت درمانی هستی‏نگر بر درد ذهنی و خودانتقادگری زنان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه ناشی از سوانح جاده‏ای مراجعه‏کننده به مرکز آموزشی-درمانی فارابی شهر کرمانشاه در سال 1399 بود. با نمونه‏گیری در دسترس، 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی (قرعه‏کشی) در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و پرسشنامه های درد ذهنی (Orbach و همکاران، 2003)، خودانتقادگری (Zuroff و Thompson، 2004) و اختلال استرس پس از سانحه (Reed و Norris، 1997) را تکمیل کردند. در گروه آزمایش، شناخت درمانی هستی‏نگر در 10 جلسه (هفته ای 1 جلسه 5/1 ساعته) اجرا گردید. در گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. پس از پایان درمان از گروه ها پس‏آزمون گرفته شد. داده ها با روش‏ تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    شناخت درمانی هستی‏نگر بر کاهش نمرات خودانتقادگری کل (45/4=F، 016/0=p و 56/0=Eta)، مولفه‏های خودانتقادگری درونی و مقایسه‏ای گروه آزمایش در پس‎آزمون اثربخش بود. همچنین، باعث کاهش معنی دار درد ذهنی (33/13=F، 001/0=p و 63/0=Eta) در آزمودنی‏های گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری

    به نظر می‏رسد شناخت درمانی هستی‏نگر یک برنامه غیردارویی مقرون به صرفه و موثر برای کاهش درد ذهنی و خودانتقادگری در مبتلایان به اختلال استرس پس از سانحه است.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی هستی‏نگر، درد ذهنی، خودانتقادگری، اختلال استرس پس از سانحه
  • مهناز شاه مرادی، مژگان نیکنام*، رضا خاکپور صفحات 14-24
    مقدمه

    ارتباطات زناشویی نقش مهمی در سلامت روانی همسران و استحکام خانواده دارند. زوج درمانی شناختی-رفتاری با اصلاح الگوهای شناختی و رفتاری می تواند در بهبود رضایت زناشویی موثر باشد. این پژوهش، با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی شناختی-رفتاری بر طرحواره های عشق و رضایت زناشویی زنان متاهل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون _ پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان متاهل 40-25 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در سال 1397 تشکیل می دادند. برای نمونه گیری، 40 نفر از زنان متاهل که برای مشکلات زناشویی مراجعه کرده بودند، به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند،وه آزمایش تحت 10 جلسه 2 ساعته زوج درمانی شناختی-رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ و مقیاس طرحواره عشق بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه های مورد مطالعه در مرحله پس آزمون از نظر طرحواره های عشق و رضایت زناشویی تفاوت معنی داری وجود دارد؛ به طوری که زوج درمانی شناختی-رفتاری توانسته است موجب افزایش معنی دار نمرات طرحواره عشق ایمن و رضایت زناشویی در گروه آزمایش شود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، زوج درمانی شناختی-رفتاری می تواند بر افزایش طرحواره عشق ایمن و رضایت زناشویی زنان متاهل موثر واقع شود. این مداخله را می توان در جهت بهبود و تحکیم روابط زوجین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره های عشق، درمان شناختی رفتاری، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • امین کوشش، محمدرضا کردی*، حمید رجبی، عبدالرضا کاظمی صفحات 25-36
    مقدمه

    نوروپاتی از عوارض شایع دیابت شیرین است. پروتیین سینتافیلین (Syntaphilin) در فرآیند لنگرکردن (Anchoring) میتوکندری با میکروتوبول ها نقش دارد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر شش هفته تمرین استقامتی بر بیان پروتیین سینتافیلین در بافت نخاع موش های صحرایی مبتلا به نوروپاتی دیابتی تجربی بود.

    مواد و روش ها

     40 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند (دیابتی کنترل (DC)- دیابتی تمرین (DT)- کنترل سالم (HC)- تمرین سالم (HT)). القای دیابت با تزریق درون صفاقی محلول استرپتوزوسین (Streptozotocin) (45 میلی گرم/کیلوگرم) انجام شد. تمرین استقامتی به مدت شش هفته اجرا شد. آزمون های Tail-Flick و Von Frey برای سنجش پردردی حرارتی و آلوداینیای مکانیکی استفاده گردید. بررسی بیان سینتافیلین با روش ایمونوهیستوشیمی صورت گرفت. داده ها توسط آنالیز واریانس دو راهه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    آزمون های Tail-Flick و Von Frey کاهش معنی داری در آستانه حس درد در گروه های دیابتی نسبت به غیردیابتی نشان دادند. پس از تزریق STZ، قندخون در گروه های دیابتی نسبت به غیردیابتی به صورت معنی داری افزایش یافت (05/0<P). در پایان پژوهش، وزن گروه های دیابتی نسبت به غیردیابتی کاهش معنی داری داشت (05/0<P). همچنین تفاوت معنی داری در بیان سینتافیلین بین گروه های HT، DC و DT با گروه HC (001/0=p)، بین گروه های HT و DT با گروه DC (001/0=p) و بین گروه HT با گروه DT (002/0=P) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    تمرین استقامتی موجب بهبود پاسخ های درد نوروپاتیک و افزایش بیان سینتافیلین در نخاع موش های مبتلا به نوروپاتی دیابتی شد. این یافته ها می تواند به عنوان یک شیوه درمانی برای عوارض نوروپاتی دیابتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: نوروپاتی دیابتی، سینتافیلین، تمرین استقامتی، موش صحرایی، استرپتوزوسین
  • مریم دشتی رحمت آبادی*، مریم صنعتی صفحات 37-45
    مقدمه

     بخش مهمی از سلامت و بهزیستی زنان مسایل جنسی است که می‏تواند بر کمیت و کیفیت روابط زناشویی تاثیرگذار باشد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش رویکرد یکپارچه بر صمیمیت هیجانی و عملکرد جنسی زنان میانسال انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع کارآزمایی آموزشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری، تمامی زنان مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات روان‏شناختی آرتیمان شهر مشهد در سال 1399 بودند. با روش نمونه‏گیری در دسترس، تعداد 30 نفر انتخاب و در گروه های آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند و پرسشنامه های صمیمیت هیجانی (Olson و Schaefer، 1981) و عملکرد جنسی (Rosen و همکاران، 2000) را تکمیل کردند. در گروه آزمایش، رویکرد یکپارچه Feldman در 8 جلسه (هفته‏ای 1 جلسه به مدت 90 دقیقه) اجرا گردید. پس از پایان آموزش از گروه ها پس‏آزمون گرفته شد. داده ها با روش‏های آمار توصیفی و آنالیز کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش رویکرد یکپارچه باعث بهبود عملکرد جنسی (58/7=F، 011/0> p و 57/0=Eta) و افزایش صمیمیت هیجانی (42/39=F، 001/0>p و 60/0=Eta) در زنان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، برنامه‏ ریزی برای استفاده از روش آموزش رویکرد یکپارچه به ‏منظور افزایش صمیمت هیجانی و بهبود عملکرد جنسی زنان میانسال ضروری است.

    کلیدواژگان: رویکرد یکپارچه فلدمن، صمیمیت هیجانی، عملکرد جنسی، زنان میانسال
  • شیوا کوهی کمالی، حمید پورشریفی*، شیدا سوداگر، حسن عشایری صفحات 46-57
    مقدمه

    ناباروری از مشکلات عمده حوزه سلامت است و می تواند باعث مشکلات روانشناختی و افت کیفیت زندگی شود. با توجه به ضرورت دسترسی به مداخلات موثر برای کاهش این مشکلات، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی وابسته به سلامت زنان نابارور انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری در شهر اصفهان در سال 1399-1398 بود که تعداد 40 نفر از آنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. برای گروه آزمایش 9 جلسه 120 دقیقه ای درمان تعهد و پذیرش اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (SF-36) استفاده شد. داده ها با استفاده از  طرح تحلیل آمیخته تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل پیش آزمون، میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری مولفه های کیفیت زندگی در زنان نابارور گروه های آزمایش افزایش یافته اند و این افزایش معنی دار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب بهبود کیفیت زندگی در زنان نابارور شد و بکارگیری این مداخله می تواند در کاهش آسیب های روانی ناشی از ناباروری موثر باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی وابسته به سلامت، زنان نابارور
  • زهرا درگاهی، سحر صفرزاده* صفحات 58-69
    مقدمه

    دیابت یکی از تهدیدکننده های اصلی سلامت است و نیاز به راهکارهای مختلف روان شناختی و جسمانی در افزایش مراقبت از افراد مبتلا، از اساسی ترین مباحث این بیماری است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه و امید درمانی بر اضطراب کرونا و رفتار خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و همراه با گروه گواه است. نمونه آماری تحقیق، 45 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 عضو انجمن دیابت شهر اهواز در سال 1399 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه های آزمایش و گواه، مقیاس اضطراب کرونا Alipour و همکاران (2020) و پرسش نامه خودمراقبتی Toobert و همکاران (2000) را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. درمان فراتشخیصی یکپارچه طی 12 جلسه و امید درمانی طی 8 جلسه (1 جلسه در هفته،60 دقیقه) در گروه های آزمایش اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    هر دو درمان بر کاهش اضطراب کرونا و افزایش رفتار خودمراقبتی تاثیر معنی داری داشتند (001/0>p). امید درمانی نسبت به درمان فراتشخیصی یکپارچه در افزایش رفتار خودمراقبتی تاثیر بیشتری داشت ولی در رفتار خودمراقبتی تفاوت بین اثربخشی دو روش معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق حاضر حمایتی تجربی برای دو روش درمانی در جهت کاهش اضطراب کرونا و بهبود رفتار خودمراقبتی بود. آگاهی روان درمانگران حوزه سلامت و بهداشت از این رویکردها می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: درمان، امید، ویروس کرونا، اضطراب، خودمراقبتی، دیابت نوع 2
  • حکمت کرمپور، محمود. شیرازی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 70-78
    مقدمه

    عوامل روان شناختی می توانند در بروز برخی مشکلات دوران کودکی همچون اختلالات سلوک نقش داشته باشند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار بر استرس ادراک شده و پرخاشگری دانش آموزان پسر دارای اختلال سلوک شهر زاهدان در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. آزمودنی ها، 30 نفر از کودکان پسر 7 تا 8 ساله دارای اختلال سلوک در کانون اصلاح و تربیت زاهدان بودند که به طور تصادفی در گروه های آزمون و کنترل (15 نفر در هر گروه) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات مقیاس استرس ادراک شده Cohen و همکاران (1983) و پرسشنامه پرخاشگری Buss و Perry (1992) بود. ابتدا برای هر دو گروه، آزمون استرس ادراک شده و پرخاشگری انجام شد. سپس 8 جلسه (هفته ای یک جلسه دو ساعته) آموزش پردازش هیجان مدار برای گروه آزمون برگزار شد. گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار متغیر استرس ادراک شده گروه آزمون در پیش آزمون 91/5+13/33، در پس آزمون 36/6+73/19 و در گروه کنترل در پیش آزمون 33/9+29/20 و در پس آزمون 32/8+13/29 بود. میانگین و انحراف معیار متغیر پرخاشگری گروه آزمون در پیش آزمون 06/11+86/99، در پس آزمون 67/12+20/66 و در گروه کنترل در پیش آزمون 86/11+13/99 و در پس آزمون 54/11+73/97 بود. آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار موجب کاهش استرس ادراک شده و پرخاشگری شد (01/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به این که آموزش راهبردهای پردازش هیجان مدار، استرس ادراک شده و پرخاشگری پسران را کاهش داده است، این مداخله به منظور کاهش اختلال سلوک کودکان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اختلال سلوک، استرس ادراک شده، پرخاشگری، راهبردهای پردازش هیجان مدار، دانش آموز
  • فاطمه کشتکار، قاسم نظیری*، مسعود محمدی، نجمه فتح صفحات 79-88
    مقدمه

    نوجوانی دوره ای است که به دلیل تحولات جسمانی و روانی و اجتماعی، شیوع رفتارهای خودجرحی و پرخاشگری در آن افزایش می یابد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مداخله ای است که ممکن است در این افراد موثر باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پرخاشگری و انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دختر با رفتار خودجرحی مقطع دبیرستان شهر شیراز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نیمه آزمایشی، با پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل کلیه دختران نوجوان 18-14 ساله بود که به کلینیک مشاوره آموزش و پرورش شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399 ارجاع داده شده بودند. با روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر انتخاب شدند و در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، پرسش نامه های پرخاشگری و انعطاف پذیری شناختی بودند که در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه تکمیل شدند. در گروه آزمایش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد اجرا شد. گروه شاهد، درمانی دریافت. نکرد. از آزمون تحلیل واریانس مکرر برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون منبع اثر زمان، آزمون منبع اثر گروه و آزمون، منبع اثرهای تعامل زمان و گروه در نمرات پرخاشگری و انعطاف پذیری معنی دار بود (001/0>p). در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون، نمرات پرخاشگری کاهش و انعطاف پذیری افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    درمان پذیرش و تعهد در کاهش پرخاشگری و افزایش انعطاف پذیری دانش آموزان دختر با رفتار خودجرحی موثر بود. بنابراین، در زمینه تلاش برای کاهش آسیب های روان شناختی در دانش آموزان دختر می توان از درمان پذیرش و تعهد استفاده برد.

    کلیدواژگان: رفتار خودجرحی، درمان پذیرش و تعهد، پرخاشگری، انعطاف پذیری، دانش آموزان دختر
|
  • Z. Solgi *, A. Ghazi Pages 1-13
    Introduction

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is an incapacitating chronic disorder. Traffic accidents are one of the most common causes of mental disorders associated with trauma. Therefore, this study aims to determine the effect of cognitive-existential therapy on mental pain and self-criticism in women with symptoms of PTSD.

    Materials and Methods

    The research was quasi-experimental, based on the pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all women with symptoms of post-traumatic stress disorder due to road accidents admitted to the neurology clinic of Farabi Educational and Medical Center in Kermanshah in 2020. Using the availability sampling method, 30 people were selected and randomly divided (lottery method) into an experimental group (n=15) and a control group (n=15). They completed the mental pain questionnaire (Orbach et al, 2003), the self-criticism questionnaire (Zuroff and Thompson, 2004), and the Traumatic Stress Disorder Questionnaire (Reed and Norris, 1997). In the experimental group, cognitive-existential therapy was conducted in ten 1.5-hour sessions, 1 session per week, but the control group did not receive any medical intervention. At the end of the training, both groups underwent the post-test. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that cognitive-existential therapy was effective in reducing the scores of total self-criticism (Eta=0.56, p=0.016, F=4.45) and the dimensions of internal and comparative self-criticism in the experimental group in the post-test. In addition, cognitive-existential therapy significantly reduced mental pain in the experimental group (Eta=0.63, p=0.001, F=13.33).

    Conclusion

    Cognitive-existential therapy seems to be a cost-effective, non-pharmacological and effective program that reduces mental pain and self-criticism in patients with post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Cognitive-Existential Therapy, Mental Pain, self-criticism, Post-Traumatic Stress Disorder
  • M. Shahmoradi, M. Nicknam *, R .Khakpour Pages 14-24
    Introduction

    Marital relations play an important role in the mental health of spouses and family strength. Cognitive-behavioral couple therapy (CBCT) can be effective in improving marital satisfaction by modifying cognitive and behavioral patterns. This study aimed to investigate the effectiveness of CBCT on love schemes and marital satisfaction of married women.

    Materials and Methods

    The present research is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consists of all married women aged 25-40 years who were admitted to counseling centers in Tehran in 2018. Availability sampling was used to select 40 married women admitted to Psychological Services and Counseling Center in Tehran for marital problems. They were randomly assigned to an experimental group and a control group. The experimental group underwent ten 2-hour sessions of CBCT but the control group did not receive any intervention. The ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire and the Love Scheme Scale were used to collect the data which were then analyzed using multivariate analysis of covariance and SPSS software version 16.

    Results

    Data analysis showed that there was a significant difference in the studied groups in the post-test stage in love schemes and marital satisfaction (F=1.71, Wilkes lambda=0.017, p<0.001). Thus, CBCT could significantly change the scores of love schemes and marital satisfaction in the experimental group.

    Conclusion

    Based on the results of this study, cognitive-behavioral couple therapy can be effective in improving the love schemes and marital satisfaction of married women. Therefore, this intervention can be used to improve and strengthen the couple's relationship.

    Keywords: love schemas, cognitive behavioral therapy, marital satisfaction, Married women
  • A .Kooshesh, MR .Kordi *, H .Rajabi, AR .Kazemi Pages 25-36
    Introduction

    Neuropathy is a common complication of diabetes mellitus. Syntaphillin is involved in the anchoring of mitochondria to microtubules. The present study aimed to investigate the effect of six weeks of endurance training on Syntaphillin expression in spinal cord tissue of rats with experimental diabetic neuropathy.

    Materials and Methods

    40 rats were randomly divided into four groups, diabetes control (DC), diabetes training (DT), healthy control (HC), and healthy training (HT). Induction of diabetes was performed by intraperitoneal injection of the Streptozotocin solution (45 mg/kg). Endurance training was performed for six weeks. Tail-Flick and Von Frey tests were used to measure thermal hyperalgesia and mechanical allodynia. The expression of Syntaphillin was evaluated by immunohistochemistry. The data were analyzed using two-way ANOVA.

    Results

    Teal-flick and von-Frey tests showed that pain threshold was significantly reduced in diabetic groups compared to non-diabetic groups (p<0.05). After STZ injection, blood glucose in diabetic groups increased significantly compared to non-diabetic groups (p<0.05). At the end of the study, the weight of diabetic groups decreased significantly compared to non-diabetic groups (p<0.05). In addition, there was a significant difference in the expression of Syntaphilin between HT, DC, and DT groups with HC group (p=0.001), between HT and DT groups with DC group (p=0.001) and between HT group and DT group (p=0.002).

    Conclusion

    Endurance training improves neuropathic pain responses and increases the Syntaphilin expression in the spinal cord of diabetic rats. These findings can be considered as a treatment for the complications of diabetic neuropathy.

    Keywords: Diabetic Neuropathy, Syntaphilin, Endurance Training, Rat, Streptozotocin
  • M. Dashti Rahmatabadi *, M .Sanati Pages 37-45
    Introduction

    Sexual issues constitute an important component of women’s health and well-being, affecting the quantity and quality of marital relationships. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of teaching Feldman integrated approach on emotional intimacy and sexual function of middle-aged women.

    Materials and Methods

    This study was an educational trial with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all women admitted to Artiman Counseling and Psychological Services Center in Mashhad in 2020. Using the availability sampling method, 30 people were selected and divided into an experimental group (n=15) and a control group (n=15). All the subjects completed the Emotional Intimacy Questionnaire (Schaefer and Olson, 1981) and the Sexual Function Questionnaire (Rosen et al., 2000). In the experimental group, Feldman integrated approach was performed in 8 sessions (1 session per week, each session lasting 90 minutes). After the training, both groups underwent the post-test. The data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that teaching the integrated approach improved sexual function (F=7.58, p<0.011 & Eta=0.57) and increased emotional intimacy (F=39.42, p<0.001 & Eta=0.60) in women in the experimental group as compared to the control group.

    Conclusion

    According to the results, it is necessary to plan to use integrated approach training to increase emotional intimacy and improve the sexual function of middle-aged women.

    Keywords: Feldman's integrated approach, Emotional intimacy, sexual function, middle-aged women
  • Sh .Koohikamali, H. Poursharifi *, Sh. Sodagar, H .Ashayeri Pages 46-57
    Introduction

    Infertility is one of the major health problems causing many psychological problems and poor quality of life in couples. Due to the need for effective interventions to reduce these problems, the present study was conducted to investigate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the health-related quality of life in infertile women.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The study population included all infertile women admitted to infertility centers in Isfahan in 2019-2020. 40 women were selected using the availability sampling method and then randomly assigned to an experimental group and a control group. The experimental group underwent 9 sessions of 120-minute commitment and acceptance treatment. Health-related quality of life questionnaire (SF-36) was used to collect data. Data analysis was performed using SPSS-26 software and Mixed Design.

    Results

    The results of statistical analysis showed that with pre-test control, there was a significant difference between the mean scores of quality of life components in infertile women in the experimental and control groups (p<0.05). Acceptance and commitment therapy improved the quality of life in infertile women in the experimental group.

    Conclusion

    Accordingly, acceptance and commitment therapy can improve the quality of life of infertile women, and using this intervention can be effective in reducing psychological damage caused by infertility.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Health-related quality of life, Infertile Women
  • Z .Dargahi, S. Safarzadeh * Pages 58-69
    Introduction

    Diabetes is considered a major health threat, and one of the central issues relevant to this disease is the need for various psychological and physical strategies to boost patient self-care. Therefore, this study aimed to compare the effectiveness of integrated meta-diagnostic therapy and hope therapy on coronavirus anxiety and self-care behavior in patients with type2 diabetes.

    Materials and Methods

    The present research is a quasi-experimental study based on the pretest-posttest design with a control group. The statistical sample was comprised of 45 members of Ahvaz Diabetes Association in 2020. They were selected using the purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and a control group (each including 15 people). They completed Alipour et al.'s (2020) Coronavirus Anxiety Scale and the Toobert et al.'s (2000) Self-Care Behavior questionnaire as the pretest and the posttest. Integrated meta-diagnostic therapy was conducted in 12 sessions, once a week, and for 60 minutes, and Hope therapy, in 8 sessions, once a week and for 60 minutes. The data were analyzed using Multivariate and Univariate Analysis of Covariance.

    Results

    Both therapies had a significant effect on reducing coronavirus anxiety and increasing self-care behavior (p<0.001). Hope therapy was more effective in increasing self-care behavior, but there was no significant difference between these two therapies regarding self-care behavior (p<0.001).

    Conclusion

    Overall, the findings provide empirical support for both therapies in reducing coronavirus anxiety and improving self-care behavior. Moreover, the knowledge of psychotherapists in the field of safety and health of these approaches can be helpful.

    Keywords: therapy, hope, Coronavirus, anxiety, Self Care, Type 2 diabetes
  • H. Karampor Mohammadabadi, M. Shirazi *, Gh. Sanagouye Moharer Pages 70-78
    Introduction

    In childhood, psychological factors contribute to the development of some problems such as behavioral disorders. This study aimed to determine the effect of teaching emotion-based processing strategies on perceived stress and aggression of male students with conduct disorder in Zahedan in 2019.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this study included all children aged 7 to 8 years with behavioral disorders at Zahedan Correctional Center in 2018. The research sample included 30 people who were selected by simple random sampling method and were randomly divided into an experimental group (15 people) and a control groups (15 people). Questionnaires for collecting data from the sample group included Cohen's perceived stress scale (1983) scale, Comark and Marmelstein (1983), and Bass and Perry's aggression questionnaire (1992). Both groups underwent perceived stress test and aggression test. Then 8 sessions of emotion processing training (one session per week for two hours) were held for the experimental group. The control group did not receive any training. For statistical analysis of the data, covariance analysis was conducted using SPSS-23 software.

    Results

    Mean and standard deviation of perceived stress variable in the experimental group was 33.13 + 5.91 in the pre-test and 19.73 + 6.36 in the post-test, and in the control group it was 20.29 + 9.33 in the pre-test and 29.13 + 8.32 in the post-test. The mean and standard deviation of the aggression variable of the experimental group was 99.86 + 11.06 in the pre-test and 66.20 + 12.67 in the post-test, and in the control group, it was 99.13 + 11.86 in the pre-test and 97.73 + 11.54 in the post-test. The results also showed that teaching emotion-based processing strategies reduced cognitive stress and aggression (p<0.01).

    Conclusion

    Since the training of emotion processing strategies has reduced perceived stress and aggression in boys, this intervention is recommended to reduce children behavior disorders.

    Keywords: Conduct disorder, Perceived stress, aggression, emotion-focused processing strategies, Students
  • F. Keshtkar, Gh. Naziri *, M. Mohammadi, N. Fath Pages 79-88
    Introduction

    Adolescence is a period in which the prevalence of self-harming and aggressive behaviors increases due to physical, psychological, and social changes. Acceptance and commitment therapy is an intervention that may work for these people. This study aims to investigate the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on aggression and cognitive flexibility of female students with self-injurious behavior in high school in Shiraz.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow-up, and control group. The statistical population of this study included all adolescent girls aged 14-18 years referred to the Education Counseling Clinic in Shiraz in the academic year 2020-2021. By purposive sampling method, 30 people were purposefully selected and divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people). The research instruments included the Aggression Questionnaire and the Cognitive Flexibility Questionnaire, which were completed by the participants in the pre-test, post-test, and two-month follow-up stages. In the experimental group, acceptance and commitment therapy was performed in 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive treatment. Repeated measure ANOVA was used to analyze the data.

    Results

    The time effect source, group effect source, and time effect group and source interaction test results were significant in aggression and flexibility scores at the level of 0.001. In the experimental group, in the post-test stage, aggression scores decreased while flexibility increased compared to the pre-test.

    Conclusion

    According to the results, acceptance and commitment therapy effectively reduced aggression and increased flexibility in students with self-injurious behavior. Therefore, acceptance and commitment therapy can be used to minimize psychological damage in adolescents.

    Keywords: self-Injurious behavior, Acceptance, Commitment Therapy, aggression, flexibility