فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 26 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میلاد هوشمند چایجانی، محسن اکبری، محمدحسن قلیزاده صفحات 1-26

    کارآفرینی فرآیند تاسیس شغل بر مبنای یک تفکر و ایده نو است. به عبارتی، راهبردی برای حل مساله اشتغال و ایجاد و خلق عرصه های تولید کالا و خدمات به منظور رشد و پویایی و افزایش ثروت در جامعه تلقی می شود. موضوع اشتغال و کارآفرینی در بین عوامل تولید و کار و در نزد دانش آموختگان جایگاه ممتازی داشته، به ویژه اینکه با انسان و اراده او ارتباط پیدا می نماید. از این رو جهت گیری های مختلف و آثار فردی و اجتماعی متفاوتی نیز در سطح جامعه خواهد داشت. از جمله این آثار می توان به نقش آن در ترویج امنیت در تمامی ابعاد به خصوص احساس امنیت اجتماعی نام برد. بر این اساس، در پژوهش حاضر با انتخاب نمونه ای مشتمل بر 195 نیروی مهارت جو از میان مراکز فنی و حرفه ای دولتی 6 شهر استان گیلان (شامل رشت، بندرانزلی، لاهیجان، لنگرود، رودبار و آستارا) مدل منتج شده از هدف پژوهش مورد برازش قرار گرفت. نتایج حاصل از خروجی نرم افزار Smart PLS نشان دهنده تاثیر کارآفرینی بر خوداشتغالی و احساس امنیت اجتماعی در میان نمونه های بررسی شده داشت.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، خوداشتغالی، احساس امنیت اجتماعی، سرمایه انسانی
  • رامتین حقانی دوگاهه، ایرج برگ گل صفحات 27-47

    پیاده روی قدیمی ترین شکل حمل ونقل در جوامع انسانی می باشد. علی رغم رشد فزاینده استفاده از خودروها در شهرها، بخش قابل توجهی از استفاده کنندگان از معابر درون شهری را عابران پیاده تشکیل می دهند. تقاطع های چراغ دار هم سطح، وجه مشترک عبور عابران و خودروها می باشند و با توجه به حجم زیاد تردد در این نقاط، کوچک ترین بی نظمی در جریان تردد باعث کاهش شدید ظرفیت تقاطع ها می شود. نقض چراغ قرمز توسط عابران پیاده یکی از عوامل مشکل ساز در تقاطع های چراغ دار و بروز حوادث رانندگی برای عابران پیاده می باشد. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر این پدیده، با استفاده از داده های مشاهده ای از 2788 عابر پیاده انجام شد. متغیرهای جمعیت شناختی از قبیل سن و جنسیت، اندازه گروه عبوری عابران و حضور خودروهای پارک شده در حاشیه گذرگاه به عنوان پارامترهای احتمالی تاثیرگذار بر نقض چراغ قرمز توسط عابران پیاده بررسی شدند. نتایج حاصل برای مشخص نمودن معنادار بودن تاثیر هر یک از متغیرها مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی هریک از شاخص های رفتاری نشان داد نقض چراغ قرمز به طور مستمر با سن، جنسیت، حضور خودروها و اندازه گروه عابرین پیاده مرتبط می باشد.

    کلیدواژگان: تقاطع چراغ دار، نقض چراغ قرمز، عابر پیاده
  • سینا صدیق، ستاره عاطفی، منیژه حسنی پورفلاح بهدانی صفحات 48-66

    کیفیت زندگی نشان دهنده میزان رضایت یا نارضایتی افراد از ابعاد مختلف در هر مرحله از زندگی می باشد. با توجه به این که کیفیت زندگی ممکن است تحت تاثیر متغیرهای متفاوتی قرار گیرد، در نتیجه در این پژوهش برآن شدیم تا به بررسی رابطه بین پرخاشگری و اضطراب با کیفیت زندگی بپردازیم. مطالعه حاضر توصیفی- مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد لاهیجان در سال تحصیلی (97-96) بودند که بر اساس جدول مورگان و کرجسی 400 دانشجو به صورت نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36، پرخاشگری (AGQ) و پرسشنامه رگه اضطراب اسپیلبرگر استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که رابطه منفی و معناداری بین پرخاشگری و اضطراب با کیفیت زندگی در دانشجویان وجود دارد. ضریب همبستگی بین کیفیت زندگی با پرخاشگری 37/0-= R و کیفیت زندگی و اضطراب 51/0-= R بود. نتایج رگرسیون گام به گام نیز نشان داد که پرخاشگری و اضطراب می توانند 63/0 از واریانس کیفیت زندگی را تبیین کنند. با توجه به اینکه دانشجویان غالبا با اضطراب بیشتری مواجه هستند، این به نوبه خود می تواند کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در نتیجه تشخیص و درمان به موقع و مناسب آنها می تواند منجر به بهبود روان شناختی و به نوبه خود ارتقای سطح کیفیت زندگی در دانشجویان شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، اضطراب، کیفیت زندگی
  • رضا شباهنگ، فرزین باقری شیخان گفشه، ایرج شاکری نیا صفحات 67-85

    هدف پژوهش حاضر مقایسه ذهن آگاهی و تاب آوری در دانشجویان با و بدون استعداد اعتیاد در دانشگاه گیلان بود. این پژوهش از نوع روش تحقیق پس رویدادی علی- مقایسه ای بود که در آن دو گروه افراد دارای استعداد و بدون استعداد به اعتیاد، از نظر ذهن آگاهی و تاب آوری با هم مقایسه شدند. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه دانشجویان دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1396-1395 که از این بین 180 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس آمادگی به اعتیاد (وید و همکاران، 1992)، پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ- فرم کوتاه (والاش و همکاران، 2006) و مقیاس تاب آوری کانر و داویدسون (کانر و دیویدسون، 2003) به آن ها داده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد، در ذهن آگاهی و تاب آوری دانشجویان با و بدون استعداد اعتیاد تفاوت وجود دارد و ذهن آگاهی و تاب آوری در دانشجویان بدون استعداد اعتیاد بیشتر است. بر این اساس، ذهن آگاهی و تاب آوری عواملی تاثیرگذار در استعداد اعتیاد دانشجویان می باشند که با توجه به آن، می توان با طرح ریزی و اجرای برنامه ها و مداخلات، کاهش استعداد اعتیاد در دانشجویان را موجب شد.

    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، ذهن آگاهی، تاب آوری
  • سمانه نوری لنگ، الیاس موسوی خسروی صفحات 86-103

    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر خشونت علیه زنان متاهل در جامعه شهری رضوانشهر انجام شد. چارچوب نظری تحقیق برگرفته از نظریه نظارت اجتماعی، نظریه ساختاری کارکردی پارسونز، نظریه فقر اقتصادی، نظریه رابرت مرتن، نظریه منابع ویلیام گود بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان متاهل جامعه شهری رضوانشهر در سال 1394 تشکیل دادند که با حجم نمونه 100 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. روش تحقیق این پژوهش به صورت پیمایش بود. یعنی داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی و خشونت علیه زنان متاهل رابطه معنی دار وجود دارد. بین تحصیلات زنان متاهل و خشونت علیه آنان نیز رابطه معنی دار وجود داشت، ولی بین تحصیلات پایین مردان و خشونت علیه زنان متاهل رابطه معنی دار وجود نداشت.

    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی- اجتماعی، خشونت علیه زنان، تحصیلات
  • علی دروان صفحات 104-120

    مقاله حاضر به بررسی این که چرا و چگونه نیروهای پلیس از شدت عمل و اعمال زور در هنگام مواجه با مظنونان خشن استفاده می کنند، پرداخت. در این مقاله فاکتورهای مختلفی که در موفقیت و یا عدم موفقت نیروهای پلیس در مواجهه با این موقعیت دخیل هستند، تبیین شد. این فاکتورها شامل موارد زیر می باشند: منطقی و مناسب بودن استفاده از شدت عمل و اعمال زور؛ آموزش نیروهای پلیس در مورد نحوه استفاده از شدت عمل و اعمال زور؛ مسیولیت های ایجاد شده برای سازمان و نیروهای پلیس در هنگام استفاده از شدت عمل و اعمال زور؛ چرایی بی میلی بعضی از کارکنان پلیس برای استفاده از شدت عمل و اعمال زور شدید؛ چگونگی تغییر بی میلی نیروهای پلیس در استفاده از شدت عمل و اعمال زور. در این پژوهش میزان تاثیر فاکتورهای مذکور بررسی شد و این که چگونه سازمان و نیروهای پلیس می توانند این مسیولیت ها و خطراتی را که در مواجهه با خشونت متوجه آن هاست به حداقل برسانند. نتایج این پژوهش نشان داد که آماده سازی و توانمندسازی نیروهای پلیس از طریق آموزش سیاست ها، خط مشی ها و دستورالعمل های سازمانی به آنان و همچنین برگزاری کلاس های آموزشی تیوری و عملی در ارتباط با چگونگی استفاده از شدت عمل و اعمال زور برای نیروها، باعث اصلاح روند و تغییر افکار عمومی در مورد استفاده پلیس از شدت عمل و اعمال زور شود.

    کلیدواژگان: پلیس، آموزش، شدت عمل، پاسخ گویی
|
  • Milad Hoshmand Chayjani, Mohsen Akbari, MohammadHassan Gholizadeh Pages 1-26

    Entrepreneurship The process of establishing a job is based on a new thinking and idea. In other words, a strategy for solving the problem of employment and creation and creation of goods and services for the growth and dynamism of wealth in society is considered. The issue of employment and entrepreneurship is among the factors of production and work and has a privileged role for the graduates, especially as it relates to the person and his will. Hence, different orientations and different social and social effects will be at the community level. Among these works, one can refer to its role in promoting security in all its dimensions, especially social security. Accordingly, in the current study, a sample of 195 skill forces from among the state-owned technical and vocational centers of 6 cities in Guilan province (including Rasht, Bandar Anzali, Lahijan, Langrood, Rudbar and Astara), the model resulted from the research objective Fitted. The results of Smart PLS software output showed the impact of entrepreneurship on self-employment and the sense of social security among the sample.

    Keywords: entrepreneurship, self-employment, sense of socialsecurity, human capital
  • Iraj Barg Gol, Ramtin Haghani Dogahe Pages 27-47

    Walking is the oldest form of transportation in human societies. In spite of the growing use of cars in cities, a significant proportion of users of pedestrian cross-country pedestrians form. Aligned intersections at the same level are common to the passage of cars and pedestrians, and given the high traffic volume at these points, the smallest disruption in traffic causes a sharp decrease in the capacity of the intersections. Infringement of pedestrian traffic lights by pedestrians is one of the most problematic factors in traffic lights and accidents for pedestrians. This study aimed to identify the factors affecting this phenomenon, using observational data from 2788 pedestrians. Demographic variables such as age and gender, the size of the passing group of passersby and the presence of parked cars on the passage border were investigated as possible parameters influencing pedestrian override. The results were evaluated to determine the significance of the effect of each variable. An examination of each of the behavioral indicators indicated that red light violations are consistent with age, gender, car presence and pedestrian group size.

    Keywords: pedestrian violations, red lights, signal intersection
  • Manizheh HassanipourFallah, Sina Seddigh, Setareh Atefi Pages 48-66

    Quality of life indicates the level of satisfaction or dissatisfaction of people from different dimensions at each stage of life. Considering that quality of life may be affected by different variables, in this study, we seek to investigate the relationship between aggression and quality of life anxiety. The present study was a descriptive cross-sectional study. The statistical population of the study was all students of the Faculty of Humanities of Lahijan Azad University in the academic year (96-97). Based on Morgan and Krejcy table, 400 students were selected by simple random sampling as a research sample. Data were collected using SF-36 quality of life questionnaire, aggression (AGQ) and Spielberger's anxiety trap questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov tests, Pearson correlation and stepwise regression. The results of this study showed that there is a negative and significant relationship between aggression and anxiety with quality of life in students. Correlation coefficient between quality of life and aggression-R = -0.76 and quality of life and anxiety were -0.51. The results of stepwise regression showed that aggression and anxiety can explain 0.63 of variance in quality of life. Given that students often face more anxiety, this can in turn affect their quality of life. As a result, timely and appropriate diagnosis and treatment can lead to psychological improvement and, in turn, improve the quality of life in the students.

    Keywords: aggression, anxiety, quality of life
  • Reza Shabahang, Farzin Bagheri Shekhangafshe, Seyyed Hossain MasomiLari, Iraj Shakerinia Pages 67-85

    The purpose of the present study was to compare the awareness and resiliency of students with and without addiction potential in the University of Guilan. This research was a causal-comparative post-event research method in which two groups of student with and without addiction potential are compared in terms of mindfulness and resiliency. The statistical population of this study is all students of Guilan University in the academic year of 2016-2017, of which 180 were selected using available sampling method and addiction potential scale (Weed & Butcher, 1992), Freiburg mindfulness inventory-Short form (Walach et al, 2006) and Connor-Davidson resilience scale (Connor & Davidson, 2003) given to them. Data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results showed that there was a difference in the mindfulness and resiliency of the students with and without addiction potential, and the mindfulness and resiliency of students without addiction potential was greater. Accordingly, mindfulness and resiliency are influential factors in the student’s addiction potential. Therefore, it is possible to design and implement programs and interventions that reduce the students' addiction potential.

    Keywords: addiction potential, mindfulness, resiliency
  • Samaneh Nouri lang, Eshrat Masoumi, Elyas Mousavi Pages 86-103

    The purpose of this study was to investigate the factors affecting violence against married women in Rezvanshahr urban community. Theoretical framework of the research was derived from Social Supervision Theory, Parsons Functional Structural Theory, Economic Poverty Theory, Robert Merton's Theory, William Good's Resource Theory. The statistical population of this study was all married women of Rezvanshahr city in 1394, with a sample size of 100 people. The research method was a scrolling survey. The data were collected by scrutinizing and using a questionnaire. The results of the research showed that there is a meaningful relationship between socio-economic base and violence against married women. There was a significant relationship between the education of married women and violence against them, but there was not a significant relationship between lower education of men and violence against married women.

    Keywords: ocio-economic base, violence against women, education
  • Ali Darvan Pages 104-120

    The present article examines why and how police forces use force when dealing with violent suspects. In this paper, various factors that contribute to the success or failure of the police force in dealing with this situation were explained. These factors include: rationality and suitability of the use of force and intensity; the training of police forces on how to use force; the responsibilities created for the organization and police forces when using the intensity of the action; and The use of force; the unnecessary cause of some police officers to use the intensity of the act and the use of force; how to change the forces of the police force in the use of force and force. In this research, the impact of these factors has been examined and how the organization and police forces can minimize these responsibilities and risks they face in dealing with violence. The results of this study showed that the preparation and empowerment of police forces through training policies, guidelines and organizational guidelines for them as well as holding theoretical and practical training classes in relation to how to use the intensity of action and the use of force, will modify the process and change the public opinion about the use of force by police.

    Keywords: police, education, strength, responsibility