فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال نهم شماره 4 (پیاپی 49، پاییز 1400)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال نهم شماره 4 (پیاپی 49، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریسا مرادی کلارده*، سجاد بشرپور صفحات 1-10
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی نقش پیش‌بینی‌کننده مدل ترکیبی سرشت‌های عاطفی و هیجانی (AFECT) در رابطه با نگرش منفی به بزهکاری در دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن کلیه دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم شهر اردبیل بودند. 221 دانش‌آموز با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه سرشت‌های عاطفی و هیجانی لارا (2012) و پرسشنامه بزهکاری فضلی (1389) جمع‌آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته‌ ها

     نتایج نشان داد که خشم، بازداری و حساسیت از مدل AFECT با نگرش منفی به بزهکاری و کنترل رابطه منفی و معنی‌داری دارد. همچنین مقابله با نگرش منفی نسبت به بزهکاری رابطه مثبت و معنی‌داری دارد. از میان سرشت‌های عاطفی، اضطراب، وسواس، متعادل و هیجان زده با نگرش منفی به بزهکاری رابطه مثبت و معنی‌داری دارند. همچنین، بی‌تفاوت، ادواری‌خو، تغییر پذیر و سرخوش با نگرش منفی به بزهکاری رابطه منفی و معنی‌داری داشتند.

    نتیجه‌ گیری

    داده‌های ما تلویحات مهمی برای استفاده از مدل AFECT با هدف شناسایی گروه‌های در معرض خطر بزهکاری داشته و می‌تواند برای طراحی مداخلات پیشگیرانه به‌منظور کاهش وقوع رفتار بزهکارانه در دانش‌آموزان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرشت، اضطراب، خشم
  • رامین حبیبی کلیبر* صفحات 11-20
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه مهارت های واج شناختی، حافظه فردمحور و پیرامون محور و توجه انتخابی در دانش آموزان با و بدون نارساخوانی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     روش این پژوهش، علمی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان پسر عادی و نارساخوان پایه پنجم و ششم دبستان های شهر تبریز در سال 98-1397 بودند که برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده شد. برای گردآوری داده ها از ابزارهای مهارت های واج شناختی لندرل و همکاران، حافظه فردمحور و پیرامون محور کرافورد و همکاران و آزمون استروپ استفاده شد.

    یافته ها

     تفاوت آماری معنی داری بین میانگین نمره های دو گروه در مهارت های نامیدن اعداد، سیالی کلامی و تعویض صداها، حافظه فردمحور و پیرامون محور و تعداد خطا و زمان توجه وجود دارد. در واقع دانش آموزان نارساخوان مهارت های واج شناختی، حافظه و توجه انتخابی پایین تری دارند.

    نتیجه گیری

     پیشنهاد می شود که به نقش مهارت های واج شناختی، بهبود حافظه و توجه انتخابی در دانش آموزان نارساخوان توجه شود.

    کلیدواژگان: توجه، حافظه، نارساخوانی
  • پریسا لطفی، اعظم داودی*، اعظم صالحی صفحات 21-30
    مقدمه

    اختلال نقص توجه/ بیش فعالی (ADHD) پیامدهای منفی متعددی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر بهبود کارکردهای اجرایی (برنامه ریزی و حل مسیله) در کودکان مبتلا به ADHD  و علایم این اختلال (کمبود توجه، بیش فعالی/ تکانشگری) بود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه از نوع نیمه تجربی است. جامعه آماری این پژوهش، کودکان 7 تا 12 ساله مبتلا به ADHD  بودند که به کلینیک اعصاب روان ارمغان شیراز، ایران مراجعه کردند. 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش تحت توانبخشی شناختی قرار گرفتند. همه شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله با استفاده از مقیاس اسنیپ و آزمون برج لندن مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده های پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که گروه آزمایش در عملکردهای اجرایی (برنامه ریزی و حل مساله) و نقص توجه و همچنین نشانگان بیش فعالی/ تکانشگری نسبت به گروه کنترل بهبود یافته است.

    نتیجه گیری

     طراحی و استفاده از برنامه های توانبخشی شناختی برای کودکان مبتلا به ADHD  باعث بهبود عملکردهای اجرایی و در نتیجه علایم این اختلال می شود.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه همراه با بیش فعالی، توانبخشی، رفتار تکانشی
  • راهب جعفری*، عزت الله احمدی صفحات 31-40
    مقدمه

    طبق مطالعات پژوهشی نقش عوامل روانشناختی در بروز بیماری های قلبی غیر قابل انکار است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه حساسیت سیستم های مغزی- رفتاری و فراشناخت با بدتنظیمی هیجان در بیماران قلبی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه را مبتلایان به نارسایی قلبی مرکز درمانی قلب و عروق شهید مدنی تبریز در سال 1397 تشکیل می دهند که بر اساس جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 120 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شخصیتی گری- ویلسون، فراشناخت ولز و بدتنظیمی هیجانی گراتز و رومر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بدتنظیمی هیجانی با سیستم فعال ساز رفتاری رابطه منفی و معنی دار و با سیستم های بازداری رفتاری و جنگ و گریز رابطه مثبت و معنی داری دارد. همچنین بین بدتنظیمی هیجانی با باورهای مثبت در مورد نگرانی، باورهای منفی در مورد نگرانی، اطمینان شناختی و وقوف شناختی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. بین بدتنظیمی هیجانی با خرافات، تنبیه و مسیولیت پذیری رابطه مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای گریز، سیستم بازداری رفتاری و فعال ساز رفتاری به ترتیب قادرند تغییرات متغیر بدتنظیمی هیجانی را در بیماران قلبی پیشبینی کنند.

    نتیجه گیری

    حساسیت سیستم های مغزی- رفتاری و فراشناخت نقش مهمی در میزان بدتنظیمی هیجانی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی دارد.

    کلیدواژگان: رفتار، فراشناخت، آگاهی
  • مریم رفیعی، عذرا جهانی تابش، رضا ابراهیم پور* صفحات 41-50
    مقدمه

    در زندگی روزمره با اطلاعات و یا محرک های متفاوتی مواجه هستیم که ترکیب این محرک ها و کیفیت ارایه آن ها می تواند ادراک و تصمیم گیری ما را تحت تاثیر قرار دهد. با وجود اهمیت این محرک ها در تصمیمات و قضاوت های ما، هنوز واضح نیست که خصوصیات آن ها چه تاثیری بر فرایند تصمیم گیری دارد. برای مثال، مشخص نیست آیا فاصله زمانی بین اطلاعاتی که دریافت می کنیم می تواند دقت و سرعت تصمیم گیری را تغییر دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر فاصله زمانی بین دو محرک دیداری متفاوت در تصمیم گیری ادراکی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    استفاده از روش های روان فیزیک، امکان اندازه گیری پاسخ افراد به محرک های ادراکی و مقایسه آن ها را برای ما به وجود آورد. آزمون حرکت نقاط تصادفی به عنوان محرک دیداری اولیه و یک علامت گرافیکی به عنوان محرک دیداری دوم، با فواصل زمانی متفاوت به شرکت کنندگان نمایش داده می شد و سپس دقت تصمیم گیری شرکت کنندگان و زمان پاسخ دهی آن ها به هر یک از دو محرک، ثبت و تحلیل شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد دقت تصمیم در مورد جهت حرکت نقاط تصادفی (محرک اولیه)، تحت تاثیر فاصله زمانی بین ارایه دو محرک قرار نمی گیرد؛ اما دقت پاسخ به علامت گرافیکی (محرک دیداری دوم)، در فواصل زمانی طولانی بین دو محرک کاسته می شود. نکته جالب توجه آن که اگر دو محرک به طور همزمان ارایه شوند، تصمیم در مورد هر یک از این محرک ها از دقت قابل قبولی برخوردار خواهد بود؛ اما سرعت فرایند تصمیم کندتر از زمانی خواهد شد که بین دو محرک، فاصله زمانی وجود داشته باشد.

    نتیجه گیری

    هرچند سامانه بینایی انسان قادر به تفکیک محرک های دیداری است که با فاصله کمی از یکدیگر نمایش داده می شوند؛ اما در ازای تشخیص درست این محرک ها، ممکن است سرعت اخذ تصمیم کاهش یابد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، روان فیزیک، ادراک بصری، زمان پاسخ، عوامل زمان
  • رضا کاکویی، محمدتقی حمیدی بهشتی*، مهدی کرامتی صفحات 51-59
    مقدمه

    فرآیند تصمیم گیری در مغز انسان توسط دو سازوکار یادگیری پاولفی و ابزاری کنترل می شود. یادگیری پاولفی با آموختن پیوند محرک- نتیجه به یادگیری منجر می شود بدون آن که به عمل انتخابی وابسته باشد. همچنین این یادگیری به صورت تمایل به نزدیک شدن به محرک های نوید دهنده پاداش ظاهر می شود. اما کنترلر ابزاری به دنبال یادگیری پیوند عمل- نتیجه است. البته یادگیری ابزاری تنها به نتیجه عمل کنونی بسنده نکرده، و ممکن است به صورت یک برنامه ریزی رو به جلو دنباله ای از عمل ها را ارزیابی کند. از طرفی، برنامه ریزی رو به جلو ممکن است تنها فرآیند برنامه ریزی ای نباشد که یادگیری ابزاری از آن استفاده می کند. ممکن است انسان ها از برنامه ریزی روبه عقب نیز به منظور ارزیابی توالی عمل ها بهره برند. با این وجود برنامه ریزی روبه عقب کمتر تاکنون مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش های پیشین نشان دادند با وجود مستقل بودن یادگیری پاولفی و ابزاری، آن ها با یکدیگر تعامل می کنند. در حقیقت یادگیری پاولفی نزدیک شوندگی روی برنامه ریزی رو به جلو تاثیر گذاشته و منجر به اتخاذ تصمیماتی می شود که ممکن است از نظر کنترلر ابزاری بهینه نباشند. اما تاثیر یادگیری پاولفی روی برنامه ریزی رو به عقب هنوز مطالعه نشده است.

    مواد و روش ها

     در این مقاله، ما یک آزمایش مسیریابی طراحی کردیم که امکان برنامه ریزی های رو به جلو، رو به عقب، و دوجهته در آن فراهم است، و ایماهای پاولفی نزدیک شوندگی را نیز در نقشه ها تعبیه نمودیم.

    یافته ها

    تحلیل آماری داده های جمع آوری شده نه تنها از وجود برنامه ریزی رو به عقب حکایت می کنند، بلکه نشان می دهند که ایمای پاولفی نزدیک شوندگی بر روی سه برنامه ریزی تاثیر می گذارد، هر چند که این تاثیر در برنامه ریزی دوجهته بیش تر از روبه جلو، و در روبه جلو بیش تر از روبه عقب است. همچنین در بستر یادگیری تقویتی، الگوریتم برنامه ریزی دوجهته را تحت بایاس پاولفی توسعه دادیم.

    نتیجه گیری

    نتایج شبیه سازی با نتایج برآمده از آزمایش سازگار بوده و بیان می کنند که تاثیر بایاس پاولفی را می توان به نوعی در قالب هرس درختان تصمیم مدل سازی نمود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، برنامه ریزی راهبردی، یادگیری ابزاری، مدل سازی کامپیوتری
  • مرتضی اکبرپور، مریم شریفیان، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 60-70
    مقدمه

    چون مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) هم بر جسم و هم بر روان تاثیر می گذارد، افراد مبتلا به ام اس باید به وسیله مداخلات دارویی و روانشناختی درمان شوند. مداخلات روانشناختی شامل استفاده از انواع رویکردهای مشاوره و روان درمانی، مانند شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت است. هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت بر تاب آوری و بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به ام اس بود.

    مواد و روش ها

     این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. این مطالعه شامل کلیه مردان مبتلا به ام اس شهر تبریز بود که در سال 1397 عضو انجمن ام اس بودند. در مجموع 30 مرد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. اعضای هر دو گروه آزمایشی به ترتیب درمان خود را در 8 جلسه 1/5 ساعته دریافت کردند؛ اما گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند.

    یافته ها

     بین نمرات تاب آوری و بهزیستی روانشناختی در گروه های درمان و کنترل در پیش آزمون تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت در مقایسه با گروه کنترل منجر به افزایش تاب آوری و بهزیستی روانشناختی در بیماران ام اس در پس آزمون شد. در مرحله پیگیری، تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت بر تاب آوری و بهزیستی روانشناختی ماندگار بود. علاوه بر این، تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت بر تاب آوری و بهزیستی روانشناختی در پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان متمرکز بر شفقت به احتمال زیاد سبب کاهش اضطراب، در نتیجه مقابله بهتر با بیماری و افزایش تاب آوری و بهزیستی روانشناختی در بیماران مبتلا به ام اس می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، مالتیپل اسکلروزیس، مداخلات روانی اجتماعی
  • سوگند قاسم زاده، زهرا نقش*، محمد غلامی فشارکی، الهام شفیعی صفحات 71-80
    مقدمه

    دیابت یکی از شایع ترین بیماری های مزمن در کودکان است که بالقوه زندگی آنان را تهدید می کند. این بیماری خلق، شخصیت و عاطفه کودکان و خانواده ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمان فراتشخیصی بر بهبود کیفیت زندگی و کاهش افسردگی کودکان مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه تجربی بر روی 22 کودک مبتلا به دیابت نوع یک مراجعه کننده به دو مرکز درمانی واقع در تهران، ایران در سال 1399 انجام شد. بیماران به طور تصادفی در 2 گروه قرار گرفتند؛ 1) مداخله با برنامه درمان فراتشخیصی (10 نفر، 15جلسه 60 دقیقه ای) و 2) گروه کنترل (12نفر). پرسشنامه افسردگی کودک و پرسشنامه کیفیت زندگی کودکان قبل، بعد و یک ماه پس از درمان توسط شرکت کنندگان تکمیل شد.

    یافته ها

     یافته های ما نشان داد که گروه مداخله کاهش معنی داری در میانگین متغیر افسردگی (0/66- در برابر 0/15-) و افزایش مولفه های کیفیت زندگی همچون عملکرد جسمانی (0/71 در برابر 0/1 ،P<0/001)، عملکرد عاطفی (0/74 در برابر 0/02-،P<0/001)، عملکرد اجتماعی (0/56 در برابر 0/02 ،P<0/001)، و عملکرد مدرسه (0/68 در برابر 0/15 ،P<0/001) در مقایسه با گروه کنترل از خود نشان داد.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد که برنامه درمان فراتشخیصی روش موثری برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی کودکان مبتلاء به دیابت نوع یک خواهد بود.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، دیابت نوع یک، کیفیت زندگی
  • امین امینی*، محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 81-104
    مقدمه

    تحریک الکتریکی فراجمجمه ای یک تکنیک تعدیل عصبی است که جریان مستقیم با شدت پایین را به سلول های مغزی القا می کند که باعث تحریک یا مهار خودانگیخته فعالیت عصبی می شود. در دهه های اخیر استفاده از تحریک الکتریکی به عنوان روشی موثر در بهبود عملکرد شناختی، روانی و جسمانی ورزشکاران استفاده شده است. در این پژوهش، با استفاده از فراتحلیل به بررسی اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر بهینه سازی عملکرد ورزشکاران پرداخته شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه مروری از نوع فراتحلیل می باشد. در مرحله اول پژوهش، تمامی پژوهش های فارسی و انگلیسی انجام شده در زمینه اثربخشی تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر عملکرد ورزشکاران، مرور نظام مند شدند (474 مطالعه) و از میان آن ها، پژوهش های دارای ملاک های فراتحلیل، توسط نرم افزار جامع فراتحلیل بررسی شدند (26 مطالعه). در مرحله دوم، یک الگوی مداخله ای ویژه ورزشکاران بر اساس مولفه های مختلف تاثیرگذار بر عملکرد، تدوین شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر تحریک الکتریکی فراجمجمه ای (1/187=Cohen’s d) طبق جدول کوهن .0/8

    کلیدواژگان: ادراک، تحریک پذیری قشر مغز، عملکرد ورزشی
  • عماد کیومرثی، لیلا کهن، فرشید نوربخش*، علی گرجی، صادق شیریان، محمد شاهوردی صفحات 105-114
    مقدمه

    مالتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری عصبی التهابی مزمن پیشرونده سیستم عصبی مرکزی (CNS) با سبب شناسی ناشناخته است که با فعال شدن پاتولوژیک سیستم ایمنی و ورود لکوسیت ها به CNS موجب دمیلیناسیون و آسیب آکسونی می شود. عوامل ژنتیکی و محیطی مختلفی در آغاز و پیشرفت این بیماری موثر دانسته شده اند، اما اتیولوژی و پاتوژنز بیماری MS هنوز روشن نیست. در سال های اخیر نقش RNA های غیر کد کننده (non- coding RNA) در بیماری زایی بیماری های مختلف از جمله بیماری های سیستم عصبی مورد مطالعات گسترده ای قرار گرفته است. یک زیر گروه از ncRNA ها که طول آن ها بیش از 200 نوکلیوتید است RNAهای غیر کد کننده بلند (long non- coding RNAs) یا به اختصار lncRNA ها نامیده می شوند. شناسایی lncRNA ها و نقش آن ها در تنظیم بیان ژن، افق جدیدی در مطالعات بیولوژی سلولی و نیز مطالعات مربوط به بیماری زایی بیماری ها گشوده است. پژوهش های مختلف نشان داده اند که lncRNA ها عملکرد سلول های ایمنی و فرایندهای ایمونولوژیک از جمله روندهای دخیل در بیماری های التهابی CNS را تنظیم می کنند. مقاله مروری حاضر به بررسی نقش lncRNA ها در بیماری زایی بیماری MS می پردازد.

    نتیجه گیری

    lncRNA ها رفتارهای سلولی مانند پرولیفراسیون، تمایز و آپوپتوز را تنظیم می کنند. این مولکول ها در فعال سازی و عملکرد سلول های ایمنی ذاتی و اکتسابی و نتیجتا در بیماری های مربوط به سیستم ایمنی نقش دارند. شناخت انواع lncRNA های درگیر در بیماری زایی MS می تواند باعث پیشرفت روندهای مربوط به تشخیص، پیش آگاهی و درمان بیماری شود.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، سیستم ایمنی، بیماری های التهابی عصبی، RNA های ترجمه نشده
|
  • Parisa Moradikelardeh*, Sajjad Basharpour Pages 1-10
    Introduction

    This study aimed to investigate the predictive role of the affective and emotional composite temperament (AFECT) model concerning negative attitudes toward delinquency in secondary high school students.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive- correlational investigation and its statistical population was all secondary high school students of Ardabil city. 221 students were selected using the multi- stage cluster sampling method. Data was collected by Affective and Emotional Temperament questionnaires, Lara (2012) and Questionnaire of Delinquency, Fazli (2010). Pearson correlation and stepwise regression were used to analyze data.

    Results

    The results revealed that the anger, inhibition, and sensitivity of the AFECT model have a negative and significant relationship with a negative attitude towards delinquency, and control. Furthermore, coping has a significant positive relationship with negative attitudes towards delinquency. Among the affective temperaments, anxiety, obsession, euthymia, and hyperthermia have a positive and significant relationship with a negative attitude towards delinquency. Moreover, apathetic, cyclothymic, volatile, and euphoric had a negative and significant relationship with negative attitudes towards delinquency.

    Conclusion

    Our data have important implications for use of the AFECT model with the aim of identifying groups at risk of delinquency and can be used to design preventive interventions to reduce the occurrence of delinquent behavior in students.

    Keywords: Temperament, Anxiety, Anger
  • Ramin Habibi Kaleybar* Pages 11-20
    Introduction

    The purpose of the present study was the comparison of phonological skills, memory self-cued and around- cued, and selective attention on students with and without dyslexia.

    Materials and Methods

    The statistical population of the present study was normal and dyslexic male students of the fifth and sixth grades of Tabriz, Iran primary schools in 2018-2019. Multi- stage sampling methods were used to select the participants. For data collection, the phonological skills Landerl, memory self- cued, and around-cued Crawford et al, and Stroop test were used.

    Results

    There is a statistically significant difference between the mean scores of the two groups in the skills of naming numbers, verbal fluidity and voice exchange, memory- centered and peripheral memory, and the number of errors and time of attention. Dyslexic students have lower phonological skills, memory, and selective attention.

    Conclusion

    Attentions are required to the role of phonological skills, memory improvement, and selective attention in dyslexic students.

    Keywords: attention, memory, phonological, dyslexia
  • Parisa Lotfi, Azam Davoodi*, Azam Salehi Pages 21-30
    Introduction

    Attention- deficit/hyperactivity disorder (ADHD) has several negative consequences. The purpose of the present study was to investigate the efficacy of cognitive rehabilitation on improving executive functions (planning and problem solving) in children with ADHD and symptoms of this disorder (attention deficit, hyperactivity /impulsivity).

    Materials and Methods

    This is a quasi- experimental study. The statistical population of this study was children with ADHD aged 7-12 years who were referred to Armaghane Psychiatric Neurology Clinic, Shiraz, Iran. Thirty individuals were selected through purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups (15 in each group). The experimental group underwent cognitive rehabilitation. All participants were assessed before and after the intervention using the Snape Scale and the Tower of London Test.

    Results

    Analysis of pre- test and post- test data indicated that the experimental group had improvement in executive functions (planning and problem- solving) and attention deficit, as well as hyperactivity /impulsivity syndrome, compared to the control group.

    Conclusion

    Designing and using cognitive rehabilitation programs for children with ADHD improve executive functions and consequently the symptoms of this disorder.

    Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity, Rehabilitation, Impulsive Behavior
  • Raheb Jafari*, Ezatolah Ahmadi Pages 31-40
    Introduction

    According to the previous studies, the role of psychological factors in the incidence of heart disease is undeniable. The present study aimed to investigate the relationship between behavioral and metacognitive brain systems sensitivity and emotion regulation in heart patients.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of this study consists of patients (n=180) with heart failure in the Cardiovascular Center of Shahid Madani Tabriz, Iran in 2018. The sample was selected based on the Morgan table and using the available sampling method (n=120). Gary Wilson's personality questionnaires, Wells metacognition, and Gratz and Romer's emotional disorder were used to collect data.

    Results

    Our findings have shown that emotional disorder has a negative and significant relationship with the behavioral activating system and a positive and significant relationship with behavioral inhibition systems and war and escape. There is also a positive and significant relationship between emotional distress and positive beliefs about worry, negative beliefs about worry, cognitive confidence, and cognitive awareness. There was no relationship between emotional disorder and superstition, punishment, and responsibility. The results of regression analysis also showed that volatile variables, behavioral inhibition system, and behavioral activator were able to predict changes in emotional variability in heart patients, respectively.

    Conclusion

    The sensitivity of behavioral and metacognitive brain systems plays an important role in emotion regulation in patients with heart failure.

    Keywords: Behavior, Metacognition, Awareness
  • Maryam Rafiei, Azra Jahanitabesh, Reza Ebrahimpour* Pages 41-50
    Introduction

    We encounter different information or stimuli. However, the combination of these stimuli and the quality of their presentation can influence our perception and decision. Despite the importance of these combined stimuli to our judgments and decisions, it is not yet clear how the characteristics of these stimuli affect the decision- making processes. For example, it is not clear whether the time interval between the information we receive can affect the accuracy and speed of decision- making. This study aimed to investigate the effect of the time interval between two different visual stimuli on perceptual decision- making.

    Materials and Methods

    According to psychophysical experiments, it was possible to measure the response to perceptual stimuli and compare perceptual choices. In a Random Dot Motion (RDM), the task was displayed to the participants as the primary visual stimulus and a graphic cue as the second visual stimulus, at different intervals, and then the participant's decision accuracy and reaction time to each of these two stimuli were recorded and analyzed.

    Results

    We found that in RDM (primary stimulus), the accuracy of participants' decisions is not affected by the time interval between the presentation of two stimuli. Instead, the accuracy of the response to the Cue (second visual stimulus) decreases in long time intervals between two stimuli. Interestingly, if two stimuli are presented simultaneously, the decision about each of these stimuli is reasonably accurate; yet, the speed of the decision- making process is slower than when a person encounters two stimuli separated by a time interval.

    Conclusion

    The human visual system can distinguish visual stimuli that are presented with a short time interval in between; however, in exchange for correctly identifying these stimuli, the speed of decision- making may be slowed down.

    Keywords: Decision Making, Psychophysics, Visual Perception, Reaction Time, Time Factors
  • Reza Kakooee, MohammadTaghi Hamidi Beheshti*, Mehdi Keramati Pages 51-59
    Introduction

    The decision- making process in the human brain is controlled by two mechanisms: Pavlovian and instrumental learning systems. The Pavlovian system learns the stimulus- outcome association independent of action; a process that manifests itself in the tendency to approach reward- associated stimuli. The instrumental controller, on the other hand, learns the action- outcome association. Instrumental learning is not limited to the current action's outcome and may evaluate a sequence of future actions in the form of forward planning. Nonetheless, forward planning may not be the only planning process used by instrumental learning. Humans may also use backward planning to evaluate actions sequences. However, backward planning has received less attention so far. Previous research has shown that despite the independence of Pavlovian and instrumental learning, they interact with each other such that the Pavlovian approach tendency biases forward planning, causing it to make decisions that may not be optimal actions from the instrumental learning perspective. Nevertheless, the effect of Pavlovian learning on backward planning has not yet been studied.

    Materials and Methods

    This paper designs a navigation experiment that allows investigating forward, backward, and bidirectional planning. Moreover, we embed Pavlovian approach cues into the maps to investigate how they bias the three forms of planning.

    Results

    Statistical analysis of the collected data indicates the existence of backward planning and shows that the Pavlovian- approach cues bias the planning. This bias is stronger in forward planning compared to backward planning and is even stronger in bidirectional planning. In the context of reinforcement learning, we developed a bidirectional planning algorithm under the Pavlovian approach tendency.

    Conclusion

    The simulation results are consistent with the experimental results and indicate that the effect of Pavlovian bias can be modeled as pruning of decision trees.

    Keywords: Decision Making, Strategic Planning, Conditioning, Operant, Computer Simulation
  • Morteza Akbarpor, Maryam Sharifiyan Ghazijahani, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 60-70
    Introduction

    As multiple sclerosis (MS) affects both the body and mind, people with MS need to be treated by both pharmacological and psychological interventions. Psychological interventions include using a variety of counseling and psychotherapy approaches, such as mindfulness- based cognitive therapy and compassion-focused therapy. The purpose of this study was to compare the efficacy of mindfulness- based cognitive therapy and compassion-focused therapy on resilience and psychological well- being in patients with MS.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pre- test, post- test control group design. This study consisted of all men with MS in Tabriz who were members of the MS Society in 2018. In total, 30 men were selected and randomly divided into three groups by a purposive sampling method. Members of both experimental groups received their treatment, respectively, in eight sessions of 1.5 hours; however, the control group did not receive any treatment.

    Results

    There was no significant difference between resilience and psychological well-being scores in the treatment and control groups in the pre-test. The results showed that mindfulness- based cognitive therapy and compassion-focused therapy compared to the control group led to increased resilience & psychological well-being in MS patients in the post- test. In the follow-up phase, the effect of mindfulness-based cognitive therapy and compassion-focused therapy on resilience and psychological well-being persisted. Furthermore, the impact of mindfulness-based cognitive therapy and compassion-focused therapy on resilience and psychological well-being in the post-test and follow- up was significantly not different. 

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive therapy and compassion-focused therapy are likely to reduce anxiety, thereby better coping with the disease and increasing resilience and psychological well- being in patients with MS.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Multiple Sclerosis, Psychosocial Intervention
  • Sogand Ghasemzadeh, Zahra Naghsh*, Mohammad Gholami Fesharaki, Elham Shafiee Pages 71-80
    Introduction

    Diabetes mellitus is one of the most common chronic diseases in children, which potentially threatens their life. This disease affects the mood, personality, and emotions of children and families. This study aimed to evaluate the effectiveness of the transdiagnostic treatment program (TTP) on improving the quality of life and reducing depression in children with Type 1 Diabetes (T1D).

    Materials and Methods

    This experimental study has been done on 22 children with T1D who were referred to two medical centers located in Tehran, Iran in 2020. The patients were randomized into 2 groups; 1) intervention with TTP (n=10, 15 sessions, 60-minute ‎) and 2) control (n=12). The Child Depression Inventory and the Pediatric Quality of Life Questionnaire, before, after, and one month following treatment filled out by participants.

    Results

    Our findings revealed that the intervention group showed a significant decrease in the mean of the variable of depression (-0.66 vs. -0.15, P<0.001) and an increase in quality of life components such as physical functioning (0.71 vs. 0.1, P<0.001), emotional functioning (0.74 vs. -0.02, P<0.001), social performance (0.56 vs. 0.02, P<0.001) and school performance (0.68 vs. 0.15, P<0.001) compared to the control group.

    Conclusion

    The results of the present study showed that TTP will be an effective method to reduce depression and increase the quality of life of children with TD1.

    Keywords: Anxiety, Depression, Diabetes Mellitus, Type 1, Quality of Life
  • Amin Amini*, Mohammad Vaezmousavi Pages 81-104
    Introduction

    Transcranial direct- current stimulation is a nerve modulation technique that induces low- intensity direct current to brain cells that stimulate or inhibit spontaneous neural activity. In recent decades, the use of electrical stimulation has been used as an effective method to improve the cognitive, psychological, and physical performance of athletes. In this study, using meta- analysis, the effectiveness of extracranial electrical stimulation on optimizing athletes' performance was investigated.

    Materials and Methods

    The present study is a systematic review and meta-analysis research model. In the first phase of the study, all Persian and English studies on the effectiveness of Transcranial direct- current stimulation on athlete's performance were systematically reviewed (N=474), and among them, studies with meta- analysis criteria were reviewed by Meta- Analysis Basics and Applications (N=26). In the second stage, a specific intervention model for athletes was developed based on various components affecting performance.

    Results

    The results showed the effect size (ES) of transcranial direct- current stimulation (Cohen's d=1.187) is large according to Cohen's table (Cohen's D>0.8). Therefore, transcranial direct- current stimulation improves the performance of athletes. In the second stage, the factors affecting the performance of athletes following transcranial direct- current stimulation were developed in the form of a specific intervention model for athletes.

    Conclusion

    The findings of this meta- analysis showed a large ES for transcranial direct- current stimulation on athletic performance optimization.

    Keywords: Cognition, Cortical Excitability, Athletic Performance
  • Emad Kioumarsi, Leila Kohan, Farshid Noorbakhsh*, Ali Gorji, Sadegh Shirian, Mohammad Shahverdi Pages 105-114
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory neurological disease with unknown etiology that causes demyelination and axonal damage through the activation of the immune system and entry of leukocytes into the CNS. Although various genetic and environmental factors have been proposed for the initiation and progression of MS, exact mechanisms that cause this disorder are not known. In recent years, the role of non- coding RNAs (ncRNA) has been extensively investigated in the pathogenesis of various diseases, including CNS disorders. A subgroup of ncRNAs that have a length of more than 200 nucleotides is called long non- coding RNAs or lncRNAs. The Discovery of lncRNAs and their role in gene expression regulation has opened a new area of research in cell biology as well as in studies that focus on disease mechanisms. Several investigations have suggested that lncRNAs regulate immune cells and immunological processes, including those affecting CNS disorders. This review article is focused on the role of lncRNA in the pathogenesis of MS.

    Conclusion

    lncRNAs regulate gene expression and cellular functions, including proliferation, differentiation, and apoptosis. lncRNAs are important players in human health and disease. They are also involved in the activation and functioning of innate and adaptive immune cells and hence in immune- related disorders. Understanding the type and function of lncRNAs involved in the pathogenesis of MS can promote the diagnosis and treatment of the disease.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Immune System, Neuroinflammatory Diseases, RNA, Untranslated