فهرست مطالب

نشریه رهیافت های نوین مدیریت جهادی و حکمرانی اسلامی
پیاپی 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید بخردی نسب* صفحات 1-26

    در این پژوهش مبتنی بر روش تحلیل محتوا با مراجعه به قرآن کریم، دستورات و ارشادات آن منشور ربانی که نگاهی به حوزه علوم مدیریتی دارد، استخراج شد. سپس گزاره های مدیریت دانش با استفاده از تحلیل محتوا استخراج و طبقه بندی شد. ره آورد استفاده از این روش، ارایه مدلی جامع جهت اثبات وجود نظامی جامع منطبق بر قرآن کریم و کارآمدی این نظام در رشد و هدایت سازمان است. پژوهش حاضر مستخرج از بررسی آیات قرآن کریم است که تلاش دارد جامعیت و کارآمدی دین اسلام را در هدایت و اداره افراد درون سازمان اثبات نماید. با توجه به یافته های پژوهش امید می رود مدیران واحدها در آینده ای نه چندان دور در صورت های مالی خود تاثیر سرمایه فکری افراد سازمانی خود را انعکاس داده تا با توجه به ارزش های الهی در سازمان های اسلامی این مرز و بوم، حقی از افراد سازمان به واسطه عدم ارایه منابع ذهنی ضایع نشود. نتایج حاکی از همخوانی مدیریت دانش با مفاهیم و اصول اسلام و قرآن است تا حدی که می توان مفاهیم و پایه های مدیریت دانش را بااستناد به قرآن، سنت و سیره معصومین (ع) و سایر منابع دانش اسلامی بازشناسایی و تعریف کرده و گسترش و توسعه داد و در راستای مدیریت دانش اسلامی مورد استفاده قرارداد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت اسلامی، قرآن کریم، تحلیل محتوا
  • حمیده بهروزمقدم* صفحات 27-41
    تعاون همیاری افراد البته در امور خیر و پسندیده، می تواند نتایج بزرگی و مثبتی به همراه داشته باشد، از این رو در تعالیم اسلام این امر جایگاه ویژه ای دارد. دعوت به تعاون در امور خیر در واقع بهره بردن از قدرت جمع و هم افزایی افراد در بهبود شرایط اجتماع می باشد. در فضای مجازی نیز بستر برای همیاری و هم افزایی جمعی فراهم می باشد و ازنشانه های یک جامعه پیشرفته رواج این نوع تعاون در آن جامعه می باشد. برای تدوین این مقاله با مطالعه اسناد و کتب مذهبی و همچنین تفسیرهای متفاوت از قرآن کریم و مطالعه آیات و روایات و انطباق آیات قرآن با مفاهیم جامعه شناسی و مفاهیم اجتماعی تعاون و فضای مجازی پرداخته شده است. این پژوهش، سعی در تبیین اهمیت هم افزایی از منظر آیات و روایات اهل بیت (ع) و چگونگی انجام و ترویج این واجب دینی در فضای مجازی دارد.
    کلیدواژگان: تعاون، فضای مجازی، اخلاق در فضای مجازی، اخلاق در جامعه اسلامی، هم افزایی
  • مرضیه پورصالحی نویده*، احمدرضا متین فر صفحات 42-64
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های کلیدی رسانه های نوین و فضای مجازی غرب در راستای تضعیف یا عدم تحقق نظام پیشرفته اسلامی (گام دوم انقلاب) بود.

    روش تحقیق:

     روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی و روش گردآوری اطلاعات به شیوه میدانی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق 400 تن از صاحب نظران، کارشناسان و مدیران رسانه و فضای مجازی بوده که تعداد نمونه آماری بر اساس جدول مورگان 190 نفر انتخاب شد. اطلاعات و داده های آماری به دست آمده از طریق پرسش نامه محقق ساخته توسط کارشناسان خبره با بهره گیری از نرم افزار spss نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در تحلیل نتایج این پیمایش از دو آزمون کولموگروف اسمیرنف (تست نرمالیته) و آزمون دو جمله ای استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که از نظر پاسخ دهندگان هر یک از کارکردهای اصلی فضای مجازی شامل فرهنگ سازی، شبکه سازی، جریان سازی، گردش آزاد اطلاعات و نظارت و کنترل به میزان زیادی در راستای تضعیف یا عدم تحقق نظام پیشرفته اسلامی موثر هستند. 

    کلیدواژگان: گام دوم انقلاب، رسانه های نوین، فضای مجازی
  • محمد پورقربان*، غلامرضا کریمی، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 65-96

    بررسی موضوع دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای در قالب بیانیه گام دوم انقلاب که توسط مقام معظم رهبری ارایه گردیده است، می تواند از اهمیت بسیاری برخوردار باشد. اینکه در گذشته به فناوری هسته ای با چه اهمیتی نگریسته می شده است و امروزه از چه اهمیتی برخوردار می باشد و در آینده می بایست در چه مسیری حرکت نموده و به چه نقطه ای برسد، از اهمیت وافری در دوران کنونی و فضای سیاسی حاکم برآن برخوردار است. نویسنده با استفاده از بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان نظریه حاکم بر این پژوهش در صدد می باشد تا به فناوری صلح آمیز هسته ای از دیدگاه راهبردی و استراتژیک نگریسته و با توجه به منافع ملموس آن، آن را در قالب گام دوم انقلاب مفهوم سازی نماید. سوال اصلی پژوهش بر این قرار است که عمل به بیانیه گام دوم انقلاب چگونه باعث اعتلای صنعت هسته ای می گردد؟ و فرضیه پژوهش به این موضوع اشاره دارد که با در نظر گرفتن مبانی بیانیه گام دوم، ایران به قطبی هسته ای در دنیا تبدیل خواهد شد. پژوهش حاضر می کوشد با استفاده از منابع کتابخانه ای موجود و استناد به بیانیه گام دوم انقلاب و به روش توصیفی و تحلیلی، موضوع را مورد کنکاش و بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: انرژی هسته ای، فناوری صلح آمیز هسته ای، غنی سازی، بیانیه گام دوم انقلاب، مقام معظم رهبری
  • هادی ردایی*، احسان ساده، زین العابدین امینی سابق صفحات 97-125
    مسیولیت پذیری و عمل به مسیولیت اجتماعی از مفاهیم مهم در مبانی اسلامی و اعتقادات دین مبین اسلام است. هدف از مسولیت اجتماعی در اسلام، جلب رضایت خداوند متعال با پیروی از قرآن و سنت الهی می باشد. مدیریت جهادی نیز یک سبک مدیریتی برگرفته از فرهنگ توحیدی و اسلامی است که همه اصول، مبانی و شاخص های آن با مدیریت اسلامی منطبق است و از ویژگی های بارز این مدیریت؛ برجسته بودن روحیه و فرهنگ پرسش گری و آگاهی بخشی، مبارزه گری، ایثار و از خودگذشتگی و در نهایت محو شدن اراده انسان در اراده الهی است. در این میان شهید حاج قاسم سلیمانی با اعمال یک مدیریت جهادی و انقلابی نقش موثر و کلیدی در ترجمان دوباره عمل به مسیولیت اجتماعی و زنده نگه داشتن این توصیه دینی و اسلامی نسبت به همنوعان و ملل اسلامی در جغرافیای جهان اسلام داشت. بنابراین در این مقاله به تبیین مسیولیت اجتماعی پرداخته شد. آشنایی با مدیریت جهادی و تفاوت آن با دیگر شیوه های مدیریتی، نیاز به مدیریت جهادی در امتداد رهنمودهای رهبری، مسیولیت اجتماعی و نقش مدیریت جهادی در مکتب شهید سلیمانی و ارایه مدل پیشنهادی تحقق مدیریت جهادی، از جمله موضوعاتی بود که بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، شهید سلیمانی، مکتب، مدیریت جهادی، مدیران جهادی
  • فروغ رودگرنژاد* صفحات 126-138
    خودسازی، اتخاذ روشی برنامه ریزی شده، دقیق و برگرفته از آموزه های توحیدی اسلام و به معنای تکمیل و پرورش نفس و استفاده بهینه از خواست ها و تمایلات است. خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی سه محوری است که توسط مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب به آن ها اشاره شده است. با اندکی تامل در بیانیه گام دوم در می یابیم که خودسازی مقدمه اجرای بیانیه گام دوم است. هدف پژوهش حاضر، بررسی میزان توجه به مولفه های خودسازی در بیانیه گام دوم انقلاب می باشد. روش پژوهش مورد استناد، توصیفی و از نوع مروری تحلیلی است. واحد تحلیل، متن بیانیه گام دوم انقلاب می باشد. این مقاله با مروری بر بیانات رهبری در قالب یک مدل مفهومی، با شش بعد خودشناسی، هدف داری و آینده نگری، معنویت و اخلاق، کسب معرفت، تقویت روحیه و خود باوری، قدرت اراده و ایمان، سعی در تبیین بیانیه گام دوم انقلاب در حوزه خودسازی داشته است.
    کلیدواژگان: خودسازی، مدل مفهومی، بیانیه گام دوم انقلاب
  • زینب شاهمرادیان* صفحات 139-156

    آنچه د راین نوشتار دنبال می شود بیان راهکارهای ارتقای معنویت واخلاق درتحقق نظام پیشرفته اسلامی است .انتظام وحیات جوامع بشری درگرووجودحکومت وحاکمیت مجموعه قوانینی است که درآن اجتماع وجود داشته وپذیرفته شده است .حتی انسانهای اولیه نیزازنوعی برپایی مقررات وحکومت ابتدایی برخورداربودند . پیامبران الهی درتحقق اهداف رسالت خود درپی تشکیل حکومت برامدند تا اساسی ترین برنامه" یگانه پرستی واجرای عدالت "را د رمیان مردمان داشته باشند ،”اخلاق ومعنویت “را در میان جوامع بشری رشد داده وموجبات دست یابی به کمالات وسعادتمندی را فراهم اورند .نویسنده برآن است برای تحقق اخلاق وتقویت معنویت د رحکومت اسلامی درجوامع مسلمان راهکارهای فراوانی وجود دارد که دراین فرصت پیش امده به مواردی چند دراین باره پرداخته می شود .ودراین راستا از مصحف شریف ونهج البلاغه وکتبی از بزرگان بهره گرفته شده است .قران کریم درایات متفاوتی مردم را به رعایت عدالت وآراسته شدن به اخلاق نیکودعوت نموده است واین خود می تواند الگوی مناسبی برای زمامداران درنظام اسلامی باشد وبتوانند جامعه اسلامی را رشد وتعالی بخشند.ازطرف دیگر پیشوایان دینی اسلام بعنوان تبیین کننده واقعی آیات حق نیز توصیه های زیادی دراین باره دارند که نویسنده به آنها می پردازد .

    کلیدواژگان: جامعه انسانی، حکومت اسلامی، ارتقای معنویت واخلاق
|
  • Vahid Bekhradi Nasab * Pages 1-26

    the spiritual vision is much more valuable and more important than the material is calculated, as well as increasing the material wealth of the spiritual wealth of influences. Considering the importance of the rule of divine values in Muslim organizations, need to be implemented in their own way to success in the management of their unique, which is the same human excellence achieve. In this research effort is to refer to the Quran and the teachings of the Charter of the Lord's command to look at the field of management science has been extracted. In fact, we hope that in the not too distant future, the head of its financial statements to reflect the impact of intellectual capital of the organization With respect to the God of Islamic organizations in this country, the right of the people by not providing mental resources are not wasted . The conclusions are consistent with the concepts of knowledge management and the principles of Islam and the Quran and the basic concepts of knowledge management so that we can make according to the Qur'an,

    Keywords: Quran, Knowledge management, management of Islamic, Content Analysis
  • Hamideh Behruzmoqadam * Pages 27-41
    Cooperation of individuals, of course, in good and good deeds, can have great and positive results, so this has a special place in the teachings of Islam. The invitation to cooperate in good deeds is in fact the use of the collective power and synergy of individuals in improving the conditions of society. In cyberspace, there is a platform for collective cooperation and synergy, and one of the signs of an advanced society is the prevalence of this type of cooperation in that society. To compile this article, by studying religious documents and books as well as different interpretations of the Holy Quran and studying verses and hadiths and adapting the verses of the Quran to the sociological and social concepts of cooperation and cyberspace. This study tries to explain the importance of synergy from the perspective of verses and hadiths of the Ahl al-Bayt (AS) and how to perform and promote this religious obligation in cyberspace.
    Keywords: Cooperation, Cyberspace, Ethics in cyberspace, Ethics in Islamic society, Synergy
  • Marzieh Poursalehi Navideh *, Ahmadreza Matinfar Pages 42-64
    Introduction

    The aim of current research was review key components of modern media and west Cyber space in debilitation or incertitude Islamic developmental system (second step of revolution).

    Method

    the method of current research was descriptive and its data gathering was survey. Statistical universe was 400 person of clear sighted, experts and media administers. Statistical sample was 190 person based on Morgan table. Gained data via made scholar questionnaire was analysis with Kolmogorov Smirnov Test and Binominal Test with spss 26 through sophisticated experts.

    Conclusion

    result showed repliers express that each one of main components of Cyber space inclusive culture building, networking, mainstreaming, information flow and administer and control were adequate in debilitation or incertitude Islamic developmental system generously. 

    Keywords: second step of revolution, modern media, cyber space
  • Mohammad Pourghorban *, Gholamreza Karimi, Arsalan Ghorbani Sheykh Neshin Pages 65-96

    Peaceful nuclear energy, as one of the mother industries, is widely used in other industries today and provides the grounds for growth, development and advancement in the domestic and international dimensions.. Considering the issue of achieving peaceful nuclear energy in the form of a statement of the second step of the revolution presented by the Supreme Leader can be of great importance. How important nuclear technology has been viewed in the past and how important it is today and where it should move in the future and where it should reach is of great importance in the current era and the prevailing political climate. Using the statement of the second step of the revolution as the dominant theory of this research, the author seeks to look at peaceful nuclear technology from a strategic and strategic point of view and conceptualize it in the form of the second step of the revolution according to its tangible benefits. The main question of the research is how the implementation of the statement of the second step of the revolution will lead to the rise of the nuclear industry?

    Keywords: Nuclear Energy, Peaceful Nuclear Technology, enrichment, Second Step Statement of the Revolution, Supreme Leader
  • Hadi Radaee *, Ehsan Sadeh, Zeinolabedin Amini Sabegh Pages 97-125
    Responsibility and practice of social responsibility is one of the important concepts in Islamic principles and beliefs of Islam. The purpose of social responsibility in Islam is to please God Almighty by following the Qur'an and the divine tradition. Jihadi management is also a management style derived from monotheistic and Islamic culture that all its principles, bases and indicators are in accordance with Islamic management and are prominent features of this management; Prominence of the spirit and culture of questioning and awareness, struggle, self-sacrifice and self-sacrifice, and finally the disappearance of the human will in the divine will. Meanwhile, Martyr Qasem Soleimani, by applying a jihadist and revolutionary management, played an effective and key role in re-translating social responsibility and keeping alive this religious and Islamic advice to his fellow human beings and Islamic nations in the geography of the Islamic world. Therefore, in this article, social responsibility was explained. Familiarity with jihadi management and its differences with other management methods, the need for jihadi management along the guidelines of leadership, social responsibility and the role of jihadi management in the school of Shahid Soleimani and the proposed model for the realization of jihadi management were among the topics addressed.
    Keywords: Social Responsibility, Shahid Soleimani, school, Jihadi Management, Jihadi managerals
  • Forugh Rudgar Nezhad * Pages 126-138
    Self-improvement is the adoption of a planned, accurate method derived from the monotheistic teachings of Islam and means the completion and cultivation of the soul and the optimal use of desires and inclinations.Self-construction, socialization and civilization are the three axes mentioned by the Supreme Leader in the statement of the second step of the revolution. With a little reflection on the second step statement, we find that self-improvement is the prelude to the implementation of the second step statement. The purpose of this study is to investigate the level of attention to the components of self-improvement in the statement of the second step of the revolution. The research method cited is descriptive and analytical review. The unit of analysis is the text of the statement of the second step of the revolution. This article reviews the statements of the leadership in the form of a conceptual model, with six dimensions of self-knowledge, purposefulness and foresight, spirituality and ethics, gaining knowledge, strengthening morale and self-belief, willpower and faith, trying to explain the statement of the second step of the revolution in Has had a field of self-improvement.
    Keywords: Self-improvement, conceptual model, The second step of the revolution
  • Zeynab Shahmoradian * Pages 139-156

    What is followed in this article is to express the strategies for promoting spirituality and morality in the realization of the advanced Islamic system. The order of life of human societies depends on the existence of government and sovereignty is a set of laws that existed and was accepted in society. In fulfilling their mission, the divine prophets sought to form a government to have the most basic program of "monotheism and the administration of justice" among the people, to develop "morality and spirituality" among human societies, and to provide the means to attain perfection and happiness. There are many ways to achieve morality and strengthen the spirituality of Islamic government in Muslim societies, and in this opportunity, a few cases will be addressed in this regard. In this regard, the Holy Quran, Nahj al-Balaghah and a book of elders have been used. He has called for the observance of justice and adornment with good morals, and this in itself can be a good model for the rulers in the Islamic system and can grow and exalt the Islamic society. On the other hand, the religious leaders of Islam as true explainers of the verses of truth They pays.