فهرست مطالب

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 32 (مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/21
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فضل الله عباسی*، صالح شاکری صفحات 5-18
    یک مجموعه فازی دو قطبی ابزاری قدرتمند برای به تصویر کشیدن فازی و عدم اطمینان است. این مدل نسبت به مدل فازی انعطاف پذیر و کاربردی تر است. ما مفاهیم خاصی را تعریف می کنیم ، از جمله یک عدد فازی دو قطبی و اعمال حسابی مقدماتی فازی دو قطبی. در این مقاله، اعمال حسابی فازی جدید براساس انتقال-میانگین از عباسی و همکارانش [1،2] روی اعدادفازی دوقطبی پیشنهاد می کنیم. اعدادفازی دوقطبی-2 و برش آنها را تعریف می کنیم . در مورد خواص این اعمال پیشنهادی و کیفیت های اساسی آنها به تفصیل بحث شده است. چندین مثال مصور برای نشان دادن موفقیت و توانایی روش پیشنهادی ارایه شده است. در پایان نشان داده می شود که اعمال پیشنهادی در مقایسه با سایر روش ها واقع بینانه تر است ، یعنی تکیه گاه کوچکتری دارند. علاوه بر این ، ما رویکرد جدید خود را برای یافتن حل معادلات خطی فازی دو قطبی، تجزیه و تحلیل می کنیم.در این مقاله سعی شده است علاوه بر آشنایی با حساب اعداد فازی بر پایه انتقال میانگین و ارایه راه حل های عملی برای انجام محاسبات در حالت های خاص، مشکلات موجود در این راه مشخص شود.
    کلیدواژگان: اعداد فازی دو قطبی، حساب فازی دو قطبی، اعمال انتقال-میانگین، معادله خطی فازی دو قطبی
  • کیوان مرادی پور* صفحات 19-26
    در این مقاله ابتدا 2- گروه های متادوری ناجابه جایی و پوچ توان بورل از رده دو و رده حداقل سه را معرفی می کنیم. سپس، تمامی نمایش های این گروه ها را به صورت یک 2-گروه دو مولدی متناهی مانند Ɠ طوری تعریف می کنیم که همه حالات ممکن رده بندی های معرفی شده را پوشش دهد. هم چنین، مرکزسازها، اندازه های آن ها و بردارهای نوع مزدوج گروه Ɠ را به دست می آوریم. سرانجام به عنوان کاربرد مستقیمی از نتایج به دست آمده، فرمول های دقیقی برای امین درجه جابجایی Ɠ ارایه می دهیم. در پایان، نتیجه می گیریم اندازه تمام مرکز سازهای 2- گروه های متادوری نا آبلی و امین درجه جابجایی آن ها یکسان است.
    کلیدواژگان: بردار نوع مزدوج، درجه جابجایی، گروه متادوری
  • هادی ابطحی، حمیدرضا رحیمی، مریم مصلح* صفحات 27-34

    معادلات انتگرال ولترا به عنوان خروجی مسایل مطرح شده در علوم پایه و مهندسی کاربر ویژه در پیشبرد حل مسایل پیچیده دارند. یکی از انواع پرکاربرد که متشکل از یک فرایند تصادفی تحت حرکت برونی ایجاد می شود، معادلات انتگرال ولترا تصادفی است. حل این نوع از معادلات همواره از چالش های محقیقن بوده است. از سوی دیگر با توسعه هوش مصنوعی و ارایه روش شبکه عصبی مصنوعی فازی به عنوان یک مدل الهام گرفته از فرایند تفکر و تجزیه و تحلیل در مغز انسان، مدل های پیشرفته ای از الگوریتم های طراحی شده است. برخی از این این الگوریتم های یادگیری در شبکه عصبی مصنوعی فازی در حل معادلات اسفاده شده است . در این مقاله با استفاده از این روش و طراحی یک الگوریتم یادگیری به حل معادلات انتگرال از نوع ولترای تصادفی می پردازیم. روش ارایه شده در این مقاله علاوه بر داشتن دقت بالاتر نسبت به روش های پیشین، سرعت بیشتری در حل مسیله را دارا است. این موضوع سبب ایجاد یک سطح اطمینان قابل قبول برای محققان در زمان برخورد با این نوع مسایل می شود.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی فازی، معادلات انتگرال ولترای تصادفی. معادله انتگرال
  • مهدی سلطانی فر*، حمید شرفی، سید محمد زرگر، مهدی همایونفر صفحات 35-58
    تحلیل پوششی داده ها، روشی مبتنی بر برنامه ریزی خطی است که برای ارزیابی کارایی نسبی واحدهای تصمیم گیری (DMU’s) که وظایف یکسانی انجام داده و دارای چندین ورودی و چندین خروجی هستند، به کار می رود. به دلیل دیدگاه خوشبینانه DEA در ارزیابی کارایی واحدهای تصمیم گیری متجانس، حصول چندین واحد با نمره کارایی نسبی حداکثر (برابر واحد)، بسیار محتمل است. لذا مدل های رتبه بندی برای تمایز بین واحدهای کارا ارایه گردید. کارایی متقاطع، یکی از سودمندترین ابزار برای رتبه بندی واحدهای تصمیم گیری در تحلیل پوششی دادها است. این مدل دارای دو نقص اساسی در اجرا است. نخست آنکه در حضور جواب های بهین دگرین، نتایج متفاوتی به دست می دهد؛ و دوم آنکه در استفاده از میانگین حسابی برای تجمیع نتایج ماتریس کارایی متقاطع، دلیل قانع کننده ای ارایه نشده است. در این مقاله در خصوص تجمیع نتایج کارایی متقاطع در حضور خروجی های نامطلوب ، روش جدیدی با الهام گرفتن از فرآیند رای گیری ترجیحی و ایده مطرح شده در روش تاپسیس، ارایه شده است. سپس نتایج برای رتبه بندی تامین-کنندگان در حضور خروجی های نامطلوب به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، روش کارایی متقاطع، رای گیری ترجیحی، خروجی های نامطلوب، روش تاپسیس
  • پریچهر زمانی*، حسین مهریزی صفحات 59-72

    هرساله بروز حوادث متعدد رانندگی در جاده های ایران، عده ی زیادی را به کام مرگ می کشد و هزاران نفر را مصدوم و خانواده های بسیاری را دچار عوارض روحی و جسمی و مشکلات عدیده مالی می کند به طوری که امروزه مساله ی تصادفات رانندگی در کشور به یکی از مسایل تلخ تبدیل شده است. به طور حتم نمی توان به همه ی استان ها با یک دید نگاه کرد. دانستن این مطلب که کدام استان بهترین یا بدترین شرایط را با توجه به معیارهای مختلف دارد می تواند تصمیم گیری های مسیولان و کارشناسان مربوطه را در زمینه های گوناگون تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله برخی از استان های کشور بر اساس معیارهای مختلف از جمله تجهیزات مربوط به سیستم های حمل و نقل هوشمند رتبه بندی می شوند که این روش نشان می دهد که تنها آمار کشته ها و مصدومین نمی تواند ملاک مناسبی برای رتبه بندی استان ها به منظور انجام اقداماتی موثر برای بهبود ایمنی جاده ها باشد و معیارهای گوناگونی می توانند در رتبه بندی استان ها دخیل باشد. این رتبه بندی با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام می شود. براساس نتایج به دست آمده مهم ترین شاخص های ارزیابی استان های کشور به منظور بهبود ایمنی جاده ها به ترتیب: تعداد پایگاه های امدادی، نوع آسیب، تجهیزات حمل و نقل هوشمند و میزان تردد می باشند. استخراج نتایج نیز با استفاده از نرم افزار Expert Choice (EC) انجام شده است.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، سیستم های حمل و نقل هوشمند، روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، نرم افزار EC
  • محمد سرور ماسوله، امیر عزیزی* صفحات 73-100

    این پژوهش یک فرایند بهینه سازی بر پایه روش شبیه سازی پیشامد گسسته و با تابع هدف چندگانه بوده و در فرایند تجاری سازی خودرو شرکت سایپا اجرا شد. اطلاعات این پژوهش که مشتمل بر طبقه بندی ماهیت عملیاتها (بازرسی،تنظیمات، بازکاری محصولات)، جریان بین ایستگاه ها، زمانهای عملیات، شناسایی هزینه های تولید و...، با مقادیر واقعی سال 97 گردآوری و بکار گرفته شد. ابتدا جهت شبیه سازی، مدل توسط نرم افزار Arena طراحی و کلیه پارامترها و متغیر های تاثیر گذار، پس از طراحی سناریوهای مختلف، وارد مدل گردید. پس از تکرار و اجرا های مختلف مدل، گلوگاه ها شناسایی و مدل مورد تصدیق قرار گرفت. سپس با استفاده از نرم افزار OPTQUEST، در فاز اول با هدف کاهش هزینه های تولید، تعداد بهینه نیروی انسانی پس از 378 مرتبه تکرار (با آپشن توقف اتوماتیک) استخراج و همان اطلاعات به عنوان ورودی فاز دوم استفاده و این بار با هدف ارتقاء توان عملیاتی واحدهای لجستیکی، در سیستم اجرا و مجددا پس از 303 مرتبه تکرار، مدل بهینه سازی شد. نتایج این پژوهش مشتمل بر کاهش 21.6% در تعداد نیروی انسانی، افزایش 10% در توان لجستیکی، کمینه کردن 4% هزینه های تولید و همچنین افزایش 2% در تعداد محصولات خروجی میباشد.

    کلیدواژگان: فرایند لجستیک، شبیه سازی، بهره وری، کاهش هزینه، صنعت خودرو
  • محمدرضا دوستدار، طیبه دمرچلی*، علیرضا وحیدی صفحات 101-114

    در این مقاله، مدل کسری عفونت HIV در سلولهای CD4+T بررسی قرار میگیرد. در این مدل، مشتقات کسری در مفهوم کاپوتو در نظر گرفته میشوند. در این روش، دستگاه معادلات دیفرانسیل معمولی از مرتبه کسری به یک دستگاه معادلات جبری تبدیل میگردد که میتوان آن را با استفاده از یک روش عددی مناسب حل نمود. همچنین، در بحث آنالیز خطا، کران بالای خطا ارایه شده است. کارایی و دقت روش، با استفاده از یک نمونه عددی برای برخی مشتقات صحیح و کسری بررسی و برخی مقایسه ها و نتایج گزارش شده است. در این مقاله، مدل کسری عفونت HIV در سلولهای CD4+T بررسی قرار میگیرد. در این مدل، مشتقات کسری در مفهوم کاپوتو در نظر گرفته میشوند. در این روش، دستگاه معادلات دیفرانسیل معمولی از مرتبه کسری به یک دستگاه معادلات جبری تبدیل میگردد که میتوان آن را با استفاده از یک روش عددی مناسب حل نمود. همچنین، در بحث آنالیز خطا، کران بالای خطا ارایه شده است. کارایی و دقت روش، با استفاده از یک نمونه عددی برای برخی مشتقات صحیح و کسری بررسی و برخی مقایسه ها و نتایج گزارش شده است.

    کلیدواژگان: مشتق کسری، دستگاه معادلات دیفرانسیل، ماتریس عملیاتی، توابع بلاک-پالس، چندجملهایهای لژاندر
  • سید مهدی میرخورسندی لنگرودی، حسین خسروی، علیرضا داودی*، مجتبی موحدی فر صفحات 115-130
    سازمان های پروژه محور یکی از شکل های سازمانی نوظهور می باشد که حول پروژه ها و تیم ها شکل می گیرند. این سازمان ها دارای مرزها و زمینه های کاری پویا هستند و در آنها تعداد و اندازه پروژه های سازمان به طور مرتب تغییر می یابند. مدیران این سازمانها همواره با مسیله انتخاب اقتصادی ترین پروژه ها برای سازمان هایشان و همچنین مدیریت منابع برای پروژه های انتخاب شده مواجه می باشند. در این پژوهش مدل ریاضی مدیریت منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر برای سازمانهای پروژه محور خود تامین مالی ارایه شده است. بدین معنی که، تامین مالی سازمان صرفا از محل سرمایه اولیه سازمان و نیز درآمد پروژه های تکمیل شده می باشد. مدلسازی ریاضی مدیریت منابع در مسیله انتخاب و زمانبندی سبد پروژه خودتامین مالی در یک سازمان های پروژه محور برای اولین بار در مقاله حاضر ارایه شده است. در این خصوص، با استفاده از تیوری سبد پروژه، انتخاب و زمانبندی پروژه ها درون یک سازمان پروژه محور با توجه به محدودیت منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر، وجود رابطه پیش نیازی میان فعالیت های پروژه ها، در نظرگیری ارزش زمانی سرمایه برای منابع مالی و نهایتا بکارگیری استراتژی درآمدزایی حین کار صورت گرفته است. تابع هدف بصورت دوهدفه ارزش خالص فعلی سرمایه گذاری را بیشینه و همچنین منابع تجدیدپذیر بیکار در حین انجام سبد را کمینه می نماید. مدلسازی بصورت برنامه ریزی عدد صحیح مختلط بوده و پس از خطی سازی مدل، از روش LP متریک برای حل تابع هدف چند هدفه استفاده شده است و نهایتا نتایج بر روی مثال عددی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده مدیریت بهینه منابع در مسیله انتخاب و زمانبندی سبد پروژه خود تامین مالی می باشد.
    کلیدواژگان: سازمان پروژه محور، انتخاب و زمانبندی سبدپروژه خود تامین، تخصیص منابع، تسطیح منابع، روش معیار جامع (LP متریک)
  • سعید شمس* صفحات 131-138
    توسیع جبرهای باناخ تعریف شده توسط حاصل ضرب دکارتی بوسیله یک تابعک خطی مانند$theta$را جبرهای باناخ با ضرب$theta$ -لایو می نامند. این نوع از جبرهای باناخ اخیرا مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. اشتقاق ها نقش مهمیدر ساختارهای جبری دارند که با استفاده از این نقش، می توان به برخی از ویژگی های ساختارهای جبری که یک اشتقاق روی آن تعریف شده است مانند ساده یا نیم ساده بودن آن ها پی برد. در این مقاله به اشتقاق های تعریف شده روی ضرب لایو جبرهای باناخ می پردازیم و این اشتقاق ها را در حالت های مختلف توصیف می کنیم. به عنوان توصیف اصلی، برای دو جبر باناخ و که ، نشان می دهیم که یک اشتقاق است اگر و تنها اگر اشتقاق های ، و $theta$ -اشتقاق موجود باشند که برای هر ، به صورت زیر باشد:عکس نتیجه بالا را در حالت های مختلف بررسی می کنیم و با توجه به نتایج به دست آمده از توصیف اشتقاق ها، گروه همانستگی مرتبه اول این حاصل ضرب از جبرهای باناخ را بررسی و توصیف می کنیم.
    کلیدواژگان: اشتقاق، جبر باناخ، ضرب لائو، گروه همانستگی
  • نفیسه نقره ای، اصغر کرایه چیان*، علیرضا سهیلی صفحات 139-152
    در این مقاله، جواب مساله دو بعدی ریلی- استوکس برای یک جریان گرمایی درجه دوم تعمیم یافته با مشتق کسری ‏‎را‎‏ تقریب می زنیم. ‏این تقریب بر پایه استفاده از توابع ‏پایه شعاعی (‏RBFs‏) مکان- زمان و روش انتگرال گیری عددی سینک می باشد. در این روش، از تابع پایه ‏شعاعی گاوسین استفاده شده و بین متغیرهای زمان و مکان تمایز قایل نمی شویم و نقاط هم محلی‏، هم شامل مختصات ‏زمان و هم شامل مختصات ‏مکان هستند.‏ از روش انتگرال گیری عددی سینک با تبدیل نمایی یگانه برای تقریب قسمت انتگرالی مشتق کسری استفاده ‏‏می کنیم. ‏مشتق کسری، ریمان- لیوویل انتخاب شده است.روش ارایه شده روی دو مثال با مقادیر مختلف برای مرتبه مشتق کسری، پیاده سازی شده که نتایج حاصل، اثر بخشی روش را تایید می کند ‏و نشان می دهد که با استفاده از تعداد کمی از نقاط هم محلی برای تابع پایه شعاعی می توان نتایج دقیقی بدست آورد‏.‏ لازم به ذکر است که تمامی ‏محاسبات با کمک نرم‎ ‎افزار متمتیکا انجام شده است.‏
    کلیدواژگان: حسابان کسری، روش سینک، تابع پایه شعاعی گاوسین، فرمول بندی مکان- زمان
  • سمیه تاری* صفحات 153-164
    نظریه مدل یک شاخه از منطق ریاضی است که در آن ساختارهای ریاضی با در نظر گرفتن جملات مرتبه اول درست در آن ها مطالعه می شوند. میدان اعداد حقیقی و میدان اعداد مختلط به عنوان مثال های جالب مورد توجه نظریه مدل دان ها هستند. ساختارهای ت-کمینه یکی از ساختارهای مورد مطالعه در طی چند دهه اخیر می باشند. یک ساختار مرتبه اول که بسطی از یک ترتیب خطی چگال بدون ابتدا و انتها می باشد، ت-کمینه گفته می شود، هرگاه هر زیرمجموعه تعریف پذیر از آن برابر اجتماعی متناهی ا ز بازه های باز و نقاط باشد. مفهوم فشردگی نقش اصلی را در توپولوژی جبری بازی می کند. از طرف دیگر هر گروه و حلقه تعریف پذیر در یک ساختار ت-کمینه یک گروه توپولوژیکی و حلقه توپولوژیکی می باشد. بنابراین نسخه تعریف پذیر مفهوم فشردگی در ساختارهای ت-کمینه نیز مطرح می باشد. البته تعریف استاندارد فشردگی در فضاهای اقلیدسی را در اینجا نمی توان مورد استفاده قرار داد.از تعاریف معادل فشردگی در ساختارهای ت- کمینه استفاده می شود. ما در این مقاله این مفاهیم را در فضاهای تعریف پذیر وابسته به ساختارهای ت-کمینه بررسی می کنیم .
    کلیدواژگان: ساختار ت-کمینه، فضاهای تعریف پذیر وابسته به ساختارهای ت-کمینه، فشردگی تعریف پذیر
  • ملیحه صفرزاده، حسین صادقی گوغری* صفحات 165-176
    بررسی همگرایی روش های زیر فضای کرایلف یکی از موضوعات مورد علاقه در زمینه جبر خطی عددی است. با توجه به اینکه روش DGMRES یک روش زیر فضای کرایلف بوده و در زمینه همگرایی آن کارهای زیادی انجام نشده است. در این مقاله به این موضوع پرداخته خواهد شد. ما نشان می دهیم که برای هر دنباله غیر صعودی از اعداد نا منفی f(0)≥f(1)≥⋯≥f(m-1)>f(m)=⋯=f(n)=0مجموعه {λ_1,...,λ_m,0,...,0}از اعداد مختلط و همین طور عدد دلخواه α≤n-m می توان دستگاه معادلات خطی منفرد n×n ، Ax=b با اندیس α و مجموعه {λ_1,...,λ_m,0,...,0} به عنوان طیف ماتریس A را طوری ساخت که اگر از روش DGMRES برای حل این دستگاه استفاده شود، با فرض ‖A^α r_0 ‖_2=f(0)، برای k=1,...,m-1 نرم بردار مانده مرحله k- ام، ‖A^α r_k ‖_2=f(k) شود، که در آن r_0=b-Ax_0 بردار مانده آغازین می باشد. سعی ما در این کار ساخت کامل ماتریس ضرایب دستگاه (دستگاه های) مورد نظر است.
    کلیدواژگان: دستگاه معادلات خطی منفرد، شاخص، معکوس درازین، بردار مانده
  • هیلدا صالح*، فرهاد حسین زاده لطفی، محسن رستمی مال خلیفه، مرتضی شفیعی صفحات 177-186

    یکی از مسایل مهم در تصمیم گیری های مدیران انتخاب تامین کننده و ارزیابی زنجیره های تامین می باشد. بنابراین تاکنون مطالعات متعددی در زمینه انتخاب تامین کننده و ارزیابی آنها به وسیله تحلیل پوششی داده ها انجام شده است. ولی در مطالعاتی که تاکنون انجام گرفته است بر انتخاب تامین کننده ها و ارزیابی آنها تمرکز شده است. و روشی برای تعیین تعداد تامین کننده ها , , و نوع انها به صورت هم زمان در یک زنجیره تامین ارایه نشده است. بنابراین در این مقاله در ابتدا مفهوم کارایی سود برای زنجیره های تامین را بیان می کنیم و با استفاده از مدل پیشنهادی در این مقاله به طور همزمان تعداد و نوع تامین کننده ها در یک زنجیره تامین مشخص می گردد. در نهایت 10 زنجیره تامین در صنایع غذایی مورد بررسی قرار گرفت و کارایی سود هریک از آنها با استفاده از مدل پیشنهادی در این مقاله مورد محاسبه قرار گرفت و سپس تعداد و نوع تامین کننده ها در هر زنجیره تعیین شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، انتخاب تامین کننده، تحلیل پوششی داده ها، زنجیره تامین، کارایی سود
  • ساناز اسدی رحمتی، رضا فلاح نژاد* صفحات 187-198
    ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده در دستگاه های اقتصادی و مدیریتی بسیار بااهمیت است. یکی از فن های علمی و کاربردی برای ارزیابی واحدهای تصمیم گیرنده، تحلیل پوششی داده ها است. در مدل های معمول تحلیل پوششی داده ها، واحدها به دو دسته کارا و ناکارا تقسیم می شوند که میزان کارایی هر واحد کارا یک است و هیچ تمایزی بین واحدهای کارا وجود ندارد. این مطالعه قصد دارد که یک روش جدید برای رتبه بندی واحدهای کارا بر اساس مفاهیم بازی همکارانه ارایه دهد. روش پیشنهادی به این گونه است که واحدهای کارا به عنوان بازیکنان یک بازی همکارانه در نظر گرفته می شوند. یک زیرمجموعه از این بازیکنان به عنوان ایتلاف S تعریف می شوند. سپس مجموع کارایی واحدهای ناکارا با توجه به مجموعه امکان تولید که توسط واحدهای ناکارا و اعضای ایتلاف S ساخته شده است به عنوان تابع مشخصه ایتلاف S تعریف می شود، که از آن برای تعیین تاثیرحاشیه ای واحدهای کارا در ایتلاف های مختلف استفاده می شود. در آخر از مقدار شپلی برای تعیین راه حل بازی همکارانه و رتبه بندی واحدهای کارا استفاده می شود. در این روش که قادر به رتبه بندی واحدهای کارای غیرراسی نیز هست واحدهای ناکارا نیز در رتبه بندیتاثیرگذار هستند و هم چنین در هر شرایط بازده به مقیاس شدنی است.
    کلیدواژگان: بازی همکارانه، مقدار شپلی، رتبه بندی واحدهای کارا، تحلیل پوششی داده ها
  • آزاده پورکبیریان، مهدی دهقان تخت فولادی، اسماعیل زینالی*، امیرمسعود رحمانی صفحات 199-216

    تخصیص منابع همواره یکی از چالش های اساسی در طراحی شبکه های بی سیم سلولی بوده است. تخصیص مناسب منابع شبکه که به بیانی دقیق تر شامل انتخاب ایستگاه پایه مناسب و تخصیص پهنای باند کافی برای کاربران می باشد، نقش موثری در کاهش تداخل، تامین انتظارات و تضمین الزامات کیفیت سرویس کاربر ایفا می کند. در این مقاله، رویکردی مبتنی بر چارچوب ریاضی نظریه بازی برای حل مساله انتخاب ایستگاه پایه در شبکه های بی سیم دو-رده ای فمتوسل ارایه می شود. در رویکرد پیشنهادی ، رفتار رقابتی کاربران شبکه برای در اختیار گرفتن منابع مورد نیاز به شکل یک بازی تکاملی فرمول بندی می شود. در رویکرد پیشنهادی همچنین، احتمال انتخاب یک ایستگاه پایه، محاسبه بار سلولی هر ایستگاه پایه و تجزیه و تحلیل احتمال رد تقاضای کاربر از طرف ایستگاه پایه را محاسبه می کنیم. رویکرد پیشنهادی ضمن بیشینه سازی نرخ گذردهی شبکه، الزامات کیفیت سرویس کاربران شبکه را نیز تامین می کند. در نهایت، یک الگوریتم غیر متمرکز یادگیر مبتنی بر یادگیری EXP3 برای همگرایی مساله به تعادل تکاملی به عنوان پاسخ بازی ارایه می شود. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که روش پیشنهادی نیازهای کیفیت سرویس کاربران شبکه را تامین می کند و عملکرد مطلوب را به دست می آورد.

    کلیدواژگان: شبکه های بی سیم دو-رده ای فمتوسل، تخصیص منابع، کیفیت سرویس، نظریه بازی تکاملی، الگوریتم یادگیریEXP3
|
  • Fazlollah Abbasi *, Sahleh Shakeri Pages 5-18
    A bipolar fuzzy set is a powerful tool for depicting fuzziness and uncertainty. This model is more flexible and practical as compared to the fuzzy model. We define certain notions, including a bipolar fuzzy number and bipolar fuzzy arithmetic. In this paper we propose the new fuzzy arithmetic operations based on on bipolar fuzzy numbers from [1,2]. We define 2- dipole fuzzy numbers and cutting them. The properties of these propose operations and their fundamental qualities are discussed in detail. Several illustrative examples were given to show the accomplishment and ability of the proposed method. At the end it is shown that the solution of the proposed method in comparison to other methods of solving fuzzy equations are more realistic, that is, they have smaller support. Further, we analyze our new approach to find the solutions of a bipolar fuzzy linear equations. In this paper, in addition to familiarity with bipolar fuzzy number operations based on transmission- average and presenting practical solutions for calculations in specific cases, this problem is identified.
    Keywords: Bipolar fuzzy number, Bipolar fuzzy arithmetic, Operations of transmission- average, Bipolar fuzzy linear equation
  • Kayvan Moradipour * Pages 19-26
    In this paper, we first introduce some classes of fine non-abelian metacyclic 2-groups of nilpotency class two and nilpotency class at least three, which have been classified by Beuerle. Then, we define all representations of these groups as a finite non abelian two generators 2-group, namely Ɠ, so that this group covers all possible cases of the Beuerle’s classifications. Next, we compute the centralizers and the order of the centralizers of elements in the group Ɠ. Moreover, the conjugate type vector of the group, is obtained. Finally, as a direct application of the results, explicit formulas for the th commutativity degree of such groups are given. As a conclusion, it is found at the sizes of all the finite non-abelian metacyclic 2- groups of each type in Ɠ are the same. Also, we observe that the th commutativity degree of Ɠ has the same formula for all the group presentations.
    Keywords: Conjugte vector type, Commutativity Degree, metacyclic group
  • Hadi Abtahi, HamidReza Rahimi, Maryam Mosleh * Pages 27-34

    Voltaire integral equations as the output of problems in basic sciences and engineering have a special application in advancing the solution of complex problems. One of the most widely used types, which consists of a random process under external motion, is the equations of random Volta integral. Solving this type of equation has always been a challenge for researchers. On the other hand, with the development of artificial intelligence and the presentation of fuzzy artificial neural network method as a model inspired by the process of thinking and analysis in the human brain, advanced models of algorithms have been designed. Some of these learning algorithms have been used in fuzzy artificial neural networks to solve equations. In this paper, using this method and designing a learning algorithm, the random equations of random Voltaire type is investigated. The method presented in this article, in addition to being more accurate than the previous methods, posseses more speed for solving problem. This topic provides an acceptable level of confidence for researchers when dealing with such issues.

    Keywords: Fuzzy artificial neural network, random Voltaire integral equations, Integral equation
  • Mehdi Soltanifar *, Hamid Sharafi, Seyyed Mohammad Zargar, Mehdi Homayounfar Pages 35-58
    Data envelopment analysis is a linear programming-based approach used to evaluate the relative performance of decision making units (DMU's) that perform the same tasks with multiple inputs and multiple outputs. Due to the optimistic view of the DEA in evaluating the performance of homogeneous decision making units, multiple units with a maximum relative efficiency score (equal to unit) are highly likely. Therefore, ranking models were presented to distinguish between efficient units. Cross efficiency evaluation is one of the most useful tools for ranking DMUs in data envelopment analysis. This model has two major flaws in implementation. First, it yields different results in the presence of optimal alternatives; and second, there is no compelling reason to use the arithmetic mean to integrate the cross-performance matrix results. In this paper, a new approach, inspired by the preferential voting process and the idea proposed in the TOPSIS method, is presented to combine cross-performance results in the presence of undesirable outputs. The results are then used to rank suppliers in the presence of undesirable outputs.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Cross Efficiency Evaluation, Preferential Voting, Undesirable outputs, TOPSIS method
  • P. Zamani *, Hossein Mehrizi Pages 59-72

    Every year, many people are killed and wounded due to traffic accidents on the roads of Iran and lot of families suffer from physical, mental and financial problems. Today, the problem of traffic accidents has become an important issue in Iran but all provinces are not same condition in this issue. Transport authorities and experts tend to know position of each state based on different criteria. They should know that which province has the good condition and which one are in the worst position because for more exact planning, this issue has some influences on their decisions. In this paper, provinces based on various criteria, equipment related to intelligent transportation systems, are ranked. This method indicates that the numbers of dead and injured are not appropriate criteria for ranking of states and different criteria must be considered. This priority is performed by using of Analytical Hierarchy process (AHP). Based on the obtained results, the most important indicators for assessing Iranian provinces to improve road safety are a number of relief bases, type of damage, intelligent transportation equipment and road traffic rate. Extracting the results was done using Expert Choice software.

    Keywords: Ranking, Intelligent transportation systems, AHP, Expert Choice software
  • Mohammad Sarvar Masouleh, Amir Azizi * Pages 73-100

    In the present research, an optimization process was performed in Signoff unit of Saipa Corporation based on the discrete event simulation using a multiple objective function. The required information, including the operation classes (product inspection, adjustment, and reworking), the flow between different workstations, operation times, production cost identification, etc., were extracted from the actual data recorded for March 2018- March 2019 period. For the purpose of simulation, firstly, the model was built using the Arena software and all effective parameters and variables were introduced into the model following the planning of various scenarios. Upon a predetermined number of iterations, the bottleneck was identified and the model was verified. Next, in a primary phase, the OptQuest software was utilized to find the optimal number of workers for minimizing the production costs after 378 iterations (upon satisfaction of an automatic stop criterion), and the result was used as input for a secondary phase where the model was optimized for enhancing the operational capacity of the logistic units upon 303 iterations. Using the results of this research, it was anticipated to achieve 21.6% drop in the number of Operator along with 10% increase in the logistic capacity, 4% reduction in the production costs, and 2% increase in the production rate.

    Keywords: Logistics process, Simulation, Productivity, cost reduction, Automotive industry
  • MohammadReza Doostar, Tayebeh Damercheli *, Alireza Vahidi Pages 101-114

    In this paper, a hybrid function method based on combination of block-pulse functions and Legendre polynomials is used for solving a fractional model of HIV infection of CD4+ T cells in which fractional derivatives are considered in Caputo sense. Using this method, the system of fractional ordinary differential equations which is the mathematical model for the fractional model of HIV infection of CD4+T cells, is reduced into a system of algebraic equations. This system can be solved by a numerical method. Also, convergence analysis of the method is studied and an upper bound of the error is obtained. To show efficiency and accuracy the proposed method, a numerical example is simulated and some comparisons and results are reported. In this paper, a hybrid function method based on combination of block-pulse functions and Legendre polynomials is used for solving a fractional model of HIV infection of CD4+ T cells in which fractional derivatives are considered in Caputo sense. Using this method, the system of fractional ordinary differential equations which is the mathematical model for the fractional model of HIV infection of CD4+T cells, is reduced into a system of algebraic equations. This system can be solved by a numerical method. Also, convergence analysis of the method is studied and an upper bound of the error is obtained. To show efficiency and accuracy the proposed method, a numerical example is simulated and some comparisons and results are reported.

    Keywords: Fractional derivative, System of differential equations, Operational matrix, Block-pulse functions, Legendre polynomials
  • Seyed Mahdi Mirkhorsandi Langaroudi, Hossein Khosravi, Alireza Davoodi *, Seyed Mojtaba Movahedifar Pages 115-130
    Project-oriented organizations are one of the emerging organizational forms that are formed around projects and teams. These organizations have dynamic boundaries and fields of works, in which the number and size of projects of the organization are constantly changing. In this regard, the managers of these organizations are always faced with the issue of choosing the higher economic justification projects for their organizations, as well as, resource management (including resource leveling and resources allocation) for the selected projects. In this research, a mathematical model of renewable and non-renewable resource management for self-financing project-oriented organizations is presented. This means that financing of the selected projects within the organization is limited to the initial capital and the incomes of the completed projects. In this regard, the project portfolio theory is used to solve the problem of the selection and scheduling of the projects within the project-oriented organization considering the limitation of renewable and non-renewable resources, the existence of a prerequisite relationship between project activities, the time value of capital for financial resources and finally the application of reinvestment strategy. The multi-objective function maximizes the net present value of the investment as well as minimizes the amount of the idle renewable resources. The modeling is a mixed integer programming and after linearization of the model, the LP-metric method is used to solve the multi-objective function, and finally the results are examined on a numerical example.
    Keywords: Project-oriented organization, Self-financing project portfolio selection, scheduling, Resource Allocation, Resource leveling, LP-metric method
  • Saeid Shams * Pages 131-138
    Extension of Banach algebras defined by Cartesian product by a linear functional such as are called -Lau Banach algebras. Recently, this type of Banach algebras are interested by many researchers. Derivations play an important role in algebraic structures. By using this role, one can discover some of the properties of algebraic structures on which a derivation is defined, such as their semi simplicity. In this paper, we consider derivations that are defined on Lau product of Banach algebras and we characterize these derivations in some various cases. As a main characterization, for two Banach algebra , and , we show that is a derivation if and only if there are derivations , and a -derivation such that for all . We investigate the converse case of the above obtained result in some various cases and according to the obtained results related to characterization of derivations, we investigate and characterize the first cohomology of Banach algebras obtained by this product.
    Keywords: Derivation, Banach Algebra, Lau product, Cohomological group
  • Nafiseh Noghrei, Asghar Kerayechian *, Alireza Soheili Pages 139-152
    In this paper, we approximate the solution of two-dimensional Rayleigh-Stokes problem ‎for a heated generalized second grade fluid with fractional derivatives. This approximation is ‎based on the space-time radial basis functions (RBFs) and the Sinc quadrature rule. In this ‎method, we use Gaussian radial basis function and don't distinguish between time and place ‎variables and the collocation points have both the coordinates of time and space. We use the ‎Sinc quadrature rule with single exponential transformation to approximate the integral part of ‎fractional derivatives. The chosen fractional derivatives is Riemann – Liouville.‎This method is implemented on two examples with different values of the fractional ‎derivative order. Obtained results illustrate the effectiveness of our method and sh ow that ‎one can obtain accurate results with a small number of the collocation points for the radial ‎basis function. It should be noted that all calculations in this paper have been done using ‎Mathematica software.‎
    Keywords: ‎Fractional calculus, ‎Sinc quadrature rule, ‎Single exponential ‎transformation, ‎Gaussian radial basis function, ‎Space-time formulation
  • Somayyeh Tari * Pages 153-164
    A structure M is an o-minimal structure if every definable subset X of M is a finite union of intervals and points.Every o-minimal structure is a topological space. A definable set X in M is called a definably compact set if every definable curve in it is completable in X. The definable compactness of a definable set X is equivalent to be closed and bounded.A idea of definable space generalizes theorem of Robson for semialgebraic spaces, A definablespace is not a definable set but it looks like the definable sets. Indeed definable spaces are constructed by the gluing of sets which are not definable but they are relativ to definable sets. In this paper we will recall the concept of definable space and introduce the notion of definable compactness in it. We show that a definable set X in the housdorff definable space is definable compact if and only if it is closed and bounded.
    Keywords: O-minimal structure, Definable compact set, Definable space
  • Malihe Safarzadeh, Hossein Sadeghi Goughery * Pages 165-176
    Investigating the convergence of the Krylov subspace methods has been considered as one of the favorite subjects in the field of numerical linear algebra. Given that the DGMRES method is a Krylov subspace methods, there is not much work to be done on its convergence. In this article we will discuss parts of the convergence of this method. We show that for any non-decreasing sequence of negative numbers f(0)≥f(1)≥⋯≥f(m-1)>f(m)=⋯=f(n)=0, he set of {λ_1,…,λ_m,0,…,0} of the complex numbers and the arbitrary number α≤n-m can be a set of singular linear equations n×n, Ax=b with the index α and the set {λ_1,…,λ_m,0,…,0} as the spectrum of matrix A such that if the DGMRES method is used to solve this system, assuming ‖A^α r_0 ‖_2=f(0)‖_2 = f (0), for k=1,…,m-1, the k^th residual vector is ‖A^α 〖r 〗_k ‖_2=f(k), wherer_0=b-Ax_0 is the initial residual vector. We attempt to do this by constructing the complete coefficient matrix of the system (s).
    Keywords: Singular linear system, - index- Drazin, inverse-residual vector
  • H. Saleh *, F. Hosseinzadeh Lotfi, M. Rostmay Malkhalifeh, M. Shafiee Pages 177-186

    One of the most important issues in managers' decisions is supplier selection and supply chain evaluation. Therefore, several studies have been conducted on supplier selection and evaluation by data envelopment analysis. But studies so far have focused on selecting suppliers and evaluating them. And there is no way to determine the number of suppliers in a supply chain. Therefore, in this article, we first express the concept of profit efficiency for supply chains and using the proposed model in this paper, the number and type of suppliers in a supply chain are determined simultaneously. Finally, 10 "supply chains" in the food industry were examined and the profit efficiency of each of them was calculated using the proposed model in this article, and then the number and type of suppliers in each chain were determined.

    Keywords: Performance appraisal, Supplier selection, Data Envelopment Analysis, Supply chain, profit efficiency
  • Sanaz Asadi Rahmati, Reza Fallahnejad * Pages 187-198
    Evaluation of decision-making units is very importantin economic and management systems. Data envelopment analysis is one of the scientific and practical techniques for evaluating decision making units. In the conventional models of data envelopment analysis, the units are divided into efficient and inefficient categories, where the efficiency of each efficient unit is one and there is no distinction between efficient units.This study intends to propose a new way of ranking efficient units based on the concepts of cooperative game. The proposed method is that efficient units are considered as players of a cooperative game. A subset of these players is defined as the coalitionS.Then the sum of the efficiency of the inefficient units according to the production possibility set that is created by the inefficient units and the members of the coalitionS is defined as the characteristic function of S, which is used to determine the marginal effect of the efficient units in the various coalitions. Finally, the Shapley value is used to determine the cooperative game solution and rank the efficient units.In the same way that it is able to rank non-extreme units, inefficient units are also effective in ranking, alsois feasiblein any circumstances of return to scale.
    Keywords: cooperative game, Shapley value, efficient units rankings, Data Envelopment Analysis
  • Azadeh Pourkabirian, Mehdi Dehghan Takht Fooladi, Esmaeil Zeinali *, AmirMasoud Rahmani Pages 199-216

    Resource allocation has always been one of the main challenges in the design of wireless cellular networks. Suitable resource allocation, more specifically that includes suitable base station selection and bandwidth allocation can play an effective role in interference mitigation and users’ quality of service requirement satisfaction. In this paper, a game theoretic approach is proposed to solve the BS selection problem in two-tier wireless femtocell networks. We formulate the competitive behavior of users as evolutionary game theory. We calculate the probability of a user choosing a BS, compute the cell load of each BS, and analyze the demand rejection probability of the user associated with the BS. The proposed approach maximizes network throughput as well as meeting the QoS requirements of the users. Finally, we propose a decentralized learning algorithm based on EXP3 algorithm to achieve the evolutionary equilibrium as the solution of the game. Simulation results show that the proposed approach achieves a desirable performance and guarantees users’ QoS requirements.

    Keywords: Wireless two-tier femtocell networks, Resource Allocation, Quality of Service, Evolutionary game theory, EXP3 learning algorithm