فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد و کسب و کار
پیاپی 21 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه صراف* صفحات 1-14
    رقابت حسابرس یک مسیله بسیار مهم است و برای درک ماهیت رقابت، لازم است که موقعیت های رقابتی حسابرسان به درستی اندازه گیری شوند. افزایش رقابت در بازار حسابرسی ، از یک طرف افزایش موسسات خصوصی حسابرسی در این بازار و از طرف دیگر، اهمیت موضوع حق الزحمه برای موسسات حسابرسی مذکور ، تحقیق در زمینه حق الزحمه حسابرسی را با اهمیت می نماید. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر هزینه معاملات بر رقابت پذیری موسسات حسابرسی با نقش تعدیل کننده اندازه شرکت است. به این منظور دو فرضیه تدوین و داده های مربوط به 67 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1389 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش انجام شده یک پژوهش کاربردی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چند متغیره و مدل پانل دیتا (سال/ شرکت) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که هزینه معاملات بر رقابت پذیری موسسات حسابرسی تاثیر معنادار و مثبت دارد و اندازه شرکت بر رابطه هزینه معاملات و رقابت پذیری موسسات حسابرسی، نقش تعدیل کنندگی دارد.
    کلیدواژگان: رقابت پذیری، هزینه معاملات، حق الزحمه حسابرسی، اندازه شرکت
  • حمید کاکائی*، سید حسین حسینی، عامر دهقان نجم آبادی صفحات 15-22
    اکثر کشورهای دنیا هدفمندسازی یارانه ها را به نحوی اجرا می کنند تا بتوانند هزینه های خود را کاهش داده و منفعت اقتصادی و مالی زیادی را برای جامعه خود به ارمغان بیاورند. در ایران نیز هدفمندسازی یارانه ها به شکل جدید از سال 1389 اجرا گردیده است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر هدفمندسازی یارانه ها بر توسعه اقتصادی و کارآفرینی کشور است. جامعه آماری تحقیق شامل 150 نفر از کارکنان سازمان هدفمندی یارانه ها می باشد. بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران تعداد 108 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار PLS انجام پذیرفته است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاکی از این است که هدفمندسازی یارانه ها تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه اقتصادی کشور دارد. همچنین نتیجه دیگر تحقیق نشان داد که هدفمندسازی یارانه ها نیز بر توسعه کارآفرینی کشور تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: هدفمندسازی یارانه ها، توسعه اقتصادی، توسعه کارآفرینی، نوآوری، پیشگامی
  • نرگس قلعه وندی*، فاطمه زندی صفحات 23-41

    نوسانات قیمت نفت، منبع اصلی آشفتگی اقتصاد کشورهای متکی به درآمدهای نفتی بوده و اقتصاد کشورهای واردکننده و صادرکننده نفت را متاثر می کند. بررسی آثار شوک نفتی در تحقیقات مختلف بررسی شده و در این پژوهش برای نخستین بار به بررسی تاثیر قیمت نفت بر رشد اقتصادی، تورم، بیکاری و کسری بودجه در ایران پرداخته شده که از نظر جامعیت، دارای نوآوری می باشد. نوع داده ها به صورت سری زمانی سالانه بوده و جامعه آماری شامل رشد اقتصادی، تورم، بیکاری و کسر بودجه در کشور ایران از سال 1363 تا 1398 بود. نتایج نشان داد که شوک قیمت نفتی بر رشد اقتصادی و بیکاری تاثیر مستقیم داشته و بر تورم و کسری بودجه تاثیری نداشته است. بدین صورت که هرگونه تغییر ناگهانی بر قیمت نفت، می تواند آثار سوء بر رشد اقتصادی و بیکاری دارد. البته دوره دو ساله پایانی این تحلیل، به فشار حداکثری آمریکا علیه ایران مرتبط بوده که این اثر در مطالعات لحاظ نگردیده و پیشنهاد می شود که در تحقیقات آتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قیمت نفت، رشد اقتصادی، تورم، بیکاری، کسری بودجه
  • مرجان دامن کشیده* صفحات 43-59

    فضای کسب و کار و سرمایه گذاری به مثابه محیط سیاستی، نهادی و رفتاری می باشد که بازدهی و مخاطرات مرتبط با فعالیت های اقتصادی و سرمایه گذار ی ها را تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج تخمین مدل در این گروه از کشورها نشان میدهد که با افزایش منابع و درآمدهای نفتی، بدلیل وابستگی شدید این کشورها به درآمدهای حاصل از نفت، درآمدهای دولت و نقدینگی بانکها نیز افزایش می یابد و با توجه به اینکه بیشتر این کشورها بخاطر مصرفی بودن وابستگی شدیدی به تقاضای واردات دارند، لذا با افزایش درآمدهای نفتی، تقاضای کل در اقتصاد این کشورها افزایش مییابد و به علت عدم وجود قدرت تولیدی و عدم توجه زیاد به مسیله کسب و کار و کارآفرینی، با افزایش تقاضا توسط مصرف کنندگان کالاها و خدمات، سطح عمومی قیمتها (تورم) نیز افزایش می یابد. با توجه به اهمیت فضای کسب و کار و تاثیر آن بر بخش مالی در اقتصاد، این مقاله به بررسی محیط کسب و کار بر توسعه صنعت بانکداری در دو دسته کشورهای "تازه صنعتی شده(NICs) و منتخب OECD" و "کشورهای OPEC و بریکس(BRICs)" به صورت مقایسه ای پرداخته است. نتایج تخمین برای سه گروه کشورهای منتخب Oecd، کشور های منتخب BRICs و کشورهای منتخب NICs نزدیک هم می باشد و بعبارتی بدلیل پشت سر گذاشتن مراحل توسعه یافتگی، بهبود در فضای کسب و کار و افزایش حجم نقدینگی و حجم تسهیلات بانکی، شاخص نفوذ بانکی (PEN) و شاخص تمرکز بانکی (PEN) بهبود می یابد. ولی برای کشورهای منتخب اوپک نتایج متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: فضای کسب و کار، صنعت بانکداری، شاخص نفوذ بانکی، شاخص تمرکز بانکی، تسهیلات بانکی
  • حسن چناری*، آسیه فرازنده نیا صفحات 61-75

    هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر برخی ویژگی های کیفیت حسابرسی بر هزینه حقوق صاحبان سهام در شرکت های پذیرفته ‎ شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 80 شرکت در دوره زمانی 1395-1390 گردآوری شده است. در این پژوهش، کیفیت حسابرسی از طریق معیارهای تخصص حسابرس در صنعت، دوره تصدی حسابرس، استقلال حسابرس و اندازه موسسه حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام از نسبت سود به قیمت تعدیل شده صنعت استفاده شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین ویژگی های کیفیت حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام، ارتباط معکوس و معنا داری وجود دارد. به عبارت بهتر، افزایش کیفیت حسابرسی منتهی به کاهش هزینه حقوق صاحبان سهام می شود.هدف از این پژوهش، مطالعه تاثیر برخی ویژگی های کیفیت حسابرسی بر هزینه حقوق صاحبان سهام در شرکت های پذیرفته ‎ شده در بورس اوراق بهادار تهران است. اطلاعات مورد نیاز برای این پژوهش از صورت های مالی 80 شرکت در دوره زمانی 1395-1390 گردآوری شده است. در این پژوهش، کیفیت حسابرسی از طریق معیارهای تخصص حسابرس در صنعت، دوره تصدی حسابرس، استقلال حسابرس و اندازه موسسه حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام از نسبت سود به قیمت تعدیل شده صنعت استفاده شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین ویژگی های کیفیت حسابرسی و هزینه حقوق صاحبان سهام، ارتباط معکوس و معنا داری وجود دارد. به عبارت بهتر، افزایش کیفیت حسابرسی منتهی به کاهش هزینه حقوق صاحبان سهام می شود.

    کلیدواژگان: تخصص حسابرس، هزینه حقوق صاحبان سهام. تخصص حسابرس، کیفیت حسابرسی، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • حسن چناری*، رستم رنجبر ناوی صفحات 77-87

    رشد و توسعه ی واحدهای انتفاعی همگام با پیچیده تر شدن معاملات تجاری و سیستم های تصمیم گیری مستلزم اطلاعات مربوط و به موقع است که بر مبنای آن تخصیص بهینه ی منابع محدود انجام شود. یکی از ویژگی های حمایت کننده برای مربوط بودن، به موقع بودن اطلاعات است. تاخیر در زمان صدور گزارش حسابرسی به منزله قصور در ارایه اطلاعات به موقع و کاهش کیفیت اطلاعات گزارش شده است. هدف این پژوهش مطالعهی ارتباط برخی مکانیزم های حاکمیت شرکتی (مالکیت متمرکز و بلوکه ی سهام) و تاخیر در ارایه گزارش های حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای تجزیه و تحلیل از رگرسیون چند متغیره با داده های تابلویی استفاده شده است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش نشان می دهد که بین مالکیت متمرکز و تاخیر در گزارش حسابرسی ارتباط معنی داری وجود ندارد. اما یافته های حاصل از آزمون فرضیه دوم پژوهش نشان می دهد که بین مالکیت بلوکه سهام و تاخیر در گزارش حسابرسی ارتباط معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی، مالکیت بلوکه سهام، مالکیت متمرکز
|
  • Fatemeh Sarraf * Pages 1-14
    Auditor competition is a very important issue and to understand the nature of competition, it is necessary for auditors' competitive position to be properly measured. Increased competition in the auditing market, on the one hand, the increase of private auditing firms in this market, and on the other hand, the importance of the issue of fees for the mentioned auditing firms, research on auditing fees is important.The purpose of this study is to investigate the effect of transaction costs on the competitiveness of auditing firms with a moderating role of firm size. For this purpose, two hypotheses were compiled and data related to 67 member companies of the Tehran Stock Exchange between 2008 and 2018 were examined. The research was an applied research and multivariate regression method and data panel model (year / company) were used to analyze the data. The results indicate that transaction costs have a significant and positive effect on the competitiveness of auditing firms and company size has a moderating role on the relationship between transaction costs and competitiveness of auditing firms.
    Keywords: Competitiveness, Transaction Costs, Auditing Fees, Company Size
  • Hamid Kakaei *, Seyedhosseyn Hosseyni, Amer Dehghan Najmabadi Pages 15-22
    Most countries in the world implement subsidy targeting in a way that can reduce their costs and bring great economic and financial benefits to their community. In Iran, the targeting of subsidies has been implemented in a new way since 2010. The purpose of this study is to investigate the effect of targeted subsidies on economic development and entrepreneurship in the country. The statistical population of the study includes 150 employees of the Subsidies Targeting Organization. Based on simple random sampling method and Cochran's formula, 108 people were selected as the sample size. Data analysis was performed using PLS software. The results obtained from the analysis of research data indicate that the targeting of subsidies has a positive and significant effect on the economic development of the country. Also, another result of the research showed that the targeting of subsidies has a positive and significant effect on the development of entrepreneurship in the country.
    Keywords: Targeting Subsidies, Economic Development, entrepreneurship development, innovation, Protectiveness
  • narges Ghalevandi *, fatemeh zandi Pages 23-41
  • Marjan Damankeshideh * Pages 43-59

    The business and investment climate is a political, institutional, and behavioral environment that affects returns and risks associated with economic activities and investments. The results of model estimation in this group of countries show that with increasing oil resources and revenues, due to the strong dependence of these countries on oil revenues, government revenues and bank liquidity also increase, and given that most of these countries are dependent on consumption. They have a strong demand for imports, so with the increase of oil revenues, the total demand in the economy of these countries increases, and due to the lack of productive power and lack of attention to business and entrepreneurship, with increasing demand by consumers of goods and services, the level General prices (inflation) also increase.Given the importance of business environment and its impact on the financial sector in the economy, this article examines the business environment on the development of the banking industry in two categories of "newly industrialized (NICs) and OECD selected countries" and "OPEC and BRICS countries. (BRICs) "has been compared. The estimation results for the three groups of OECD selected countries, BRICs selected countries and NICs selected countries are close to each other. PEN) and the Banking Focus Index (PEN) improve. But for selected OPEC countries, the results are different.

    Keywords: Business environment, Banking industry, Banking influence, Banking centralization index, banking facilities
  • Hassan Chenari *, Asiyeh Farazandehnia Pages 61-75

    This study investigated the effect of audit quality properties on the cost of equity in companies listed on the Stock Exchange in Tehran. Information required for the study of the financial statements of 80 companies in the period 1390-1395 were collected. In this study audit quality through metrics auditor industry specialization, auditor tenure, auditor independence and audit firm size and cost of equity is the ratio of an industry's profit used to price adjustment is used. The results of the study showed that the characteristics of audit quality and the cost of equity is a significant negative correlation. In other words, increasing the lead to reduced audit quality is the cost of equity.This study investigated the effect of audit quality properties on the cost of equity in companies listed on the Stock Exchange in Tehran. Information required for the study of the financial statements of 80 companies in the period 1390-1395 were collected. In this study audit quality through metrics auditor industry specialization, auditor tenure, auditor independence and audit firm size and cost of equity is the ratio of an industry's profit used to price adjustment is used. The results of the study showed that the characteristics of audit quality and the cost of equity is a significant negative correlation. In other words, increasing the lead to reduced audit quality is the cost of equity.

    Keywords: Auditor Specialization, Auditing Quality, cost of equity
  • Hassan Chenari *, Rostam Ranjbar Navi Pages 77-87

    The delay in the issuance of the auditor's report constitutes a failure to provide timely information and reducing the quality of the reported data. This study investigated the relationship between some corporate governance mechanisms (concentrated ownership and blocking shares) and delays in audit reports on companies listed in the Tehran Stock Exchange. Information needed for the study of the financial statements of 95 companies in the period 2012-2016 was collected. For the analysis of multivariate regression with panel data is used. The results of the test the first hypothesis suggests that the concentrated ownership and there is not a delay in the audit report. But the results of the second hypothesis showed that blocking the ownership of shares and the delay in the audit report and there is a significant inverse relationship.But the results of the second hypothesis showed that blocking the ownership of shares and the delay in the audit report and there is a significant inverse relationship.

    Keywords: Audit Report Lag, Owned Block of Shares, Concentrated Ownership