فهرست مطالب

روانشناسی - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1400)

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن ارمی، حمیدرضا حسن ابادی*، ربابه نوری، کوروش وحید شاهی، علیرضا مرادی صفحات 490-508
    زمینه

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت ویژه نوجوانان ایرانی مبتلا به بیماری های قلبی مادرزادی بود.

    روش

    شرکت کنندگان 180نفر نوجوانان 13 تا 18 سال مبتلا به بیماری های قلبی مادرزادی و والدین آنها که مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی قلب شهید رجایی در تابستان 97 بودند. پرسشنامه پس از ترجمه، تطبیق و اجرای مقدماتی بر روی نمونه اصلی اجرا شد. علاوه بر پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت (PedsQLTM 3.0) پرسشنامه های کیفیت زندگی نسخه عمومی (PedsQLTM 4.0) و بخش اضطراب فراگیر پرسشنامه CSI-4 نیز جهت بررسی روایی همگرا و واگرا استفاده شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، آلفا کرونباخ و همبستگی پیرسون برای بررسی روایی و اعتبار پرسشنامه استفاده شد.

    نتایج

    یافته های تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از 7عامل در پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت گزارش نوجوان و پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت گزارش پروکسی بود. میان ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت با ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی نسخه عمومی همبستگی مثبت قابل قبول (001/0≥P) و با ابعاد اضطراب فراگیر در پرسشنامه CSI-4 همبستگی منفی وجود داشت. ضریب آلفای کرونباخ برای ابعاد پرسشنامه گزارش نوجوان از 347/0 تا 899/0 و گزارش پروکسی443/0 تا 911/0 به دست آمد. ضرایب بازآزمایی برای تمام ابعاد به جز بعد مشکل در عواض دارو در گزارش نوجوان، بالاتر از 70/0 و در حد قوی بود که نمایانگر ثبات آزمون در طول زمان است. بین ادراک والدین و کودکان از کیفیت زندگی کودکان مبتلا به بیماری قلبی، در همه ابعاد به غیر از بعد برقراری ارتباط و عوارض دارو همبستگی کم تا نسبتا خوبی (001/0≥P) نشان داده شد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت نسخه نوجوان و پروکسی از روایی و اعتبار قابل قبولی در جامعه ایرانی برخوردار است و می تواند در ارزیابی کیفیت زندگی آنها مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت نوجوانان مبتلا به بیماری، های مادرزادی قلبی روایی اعتبار
  • هادی خیرآبادی، محمود جاجرمی*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 509-518

    هدف پژوهش، مدل یابی ارتباط استرس و اختلال خوردن با میانجی گری معنای زندگی و اجتناب تجربی بود. روش تحقیق توصیفی از نوع مدل های ساختاری همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان در حال تحصیل دانشگاه فردوسی مشهد در سال 98 می باشد. از بین شاغلین به تحصیل با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 387 نفر انتخاب شدند. آزمودنی ها پرسشنامه های استاندارد نگرش به خوردن (گارنر و همکاران، 1979)، اجتناب تجربی چندبعدی (گامز و همکاران، 2011)، معنای زندگی (استگر و شین، 2010) و ارزیابی استرس دانشجویی (راس، نایبلینگ و هکرت، 1999) را تکمیل نمودند. داده ها با نرم افزار SPSS-23 و AMOS-23 تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی داری در تحلیل مدل اثر کامل و مدل اثر میانجی کوچکتر از 01/0 بدست آمد. نتایج تحلیل مدل اثر کامل نشان داد که متغیر استرس به صورت مستقیم و در جهت مثبت با متغیر اختلال خوردن ارتباط دارد. تحلیل مدل اثر میانجی نشان داد در ارتباط بین استرس و اختلال خوردن، اجتناب تجربی در جهت مثبت به صورت جزیی و معنای زندگی در جهت منفی به صورت جزیی میانجی گری می کنند. این پژوهش علاوه بر مفهوم سازی اختلال خوردن، رابطه استرس با اختلال خوردن را نشان داد و نقش اجتناب تجربی و معنای زندگی را به عنوان دو عامل زمینه ساز و تداوم بخش که باید در درمان این اختلال در نظر گرفته شوند، آشکار ساخت.

    کلیدواژگان: مدل یابی معادلات ساختاری، استرس، اجتناب تجربی، معنای زندگی، اختلال خوردن
  • سوگند قاسم زاده، نیره علائی، زهرا نقش * صفحات 519-529

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای کمک طلبی در رابطه ی بین خودتنظیمی با تعلل ورزی و باورهای انگیزشی انجام شد. تعداد 300 نفر از دانش آموزان دختر وپسر دوره ی اول متوسطه (هفتم, هشتم, نهم) شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و به مقیاس های خودتنظیمی تحصیلی بوفارد (1995), کمک طلبی ریان و پنتریچ (1997), تعلل ورزی تاکمن (1998) و راهبردهای انگیزشیMSLQ (1990) پاسخ دادند. روش پژوهش حاضر در طرح های توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر قرار گرفت. یافته ها نشان داد, باورهای انگیزشی بر کمک طلبی و خودتنظیمی و کمک طلبی بر خودتنظیمی اثر مثبت معنادار و تعلل ورزی بر خودتنظیمی و کمک طلبی و باورهای انگیزشی اثر منفی معنادار دارد. همچنین کمک طلبی در رابطه ی بین خودتنظیمی و تعلل ورزی و باورهای انگیزشی نقش واسطه ای ایفا می کند. براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت تعلل ورزی و باورهای انگیزشی به واسطه ی کمک طلبی می توانند خودتنظیمی را در دانش آموزان دستخوش تحول سازند. لذا می توان این پژوهش را در سطح خانواده هم بررسی کرد تا بتوان به عوامل موثر بر خودتنظیمی در درون خانواده هم نیز پی برد.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی، یادگیری خودتنظیمی، کمک طلبی، باورهای انگیزشی، تعلل ورزی
  • محمدباقر کجباف، سیما پری زاده، سحر سوادکوهی*، صبا قیصری صفحات 529-539

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه‌ای عزت‌نفس سازمان محور در رابطه‌ی بین وظیفه‌شناسی و توافق جویی با عملکرد وظیفه‌ای و رفتار شهروندی سازمانی بود. نمونه‌ی پژوهش، 161 نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود که با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای بررسی همبستگی از پرسشنامه‌های استانداردی هم‌چون ویژگی‌های شخصیتی (NEO)، عملکرد شغلی، رفتار شهروندی سازمانی و عزت‌نفس سازمان محور و برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از الگوی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل داده‌ها نشان داد که بین وظیفه‌شناسی و توافق جویی با عملکرد وظیفه‌ای، رفتار شهروندی سازمانی و عزت‌نفس سازمان محور رابطه‌ی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج الگوی معادلات ساختاری حکایت از برازندگی الگوی مفروض پژوهش داشت. با توجه به یافته‌ها می‌توان گفت که عزت‌نفس سازمان محور نقش واسطه‌ای در رابطه‌ی بین وظیفه‌شناسی و توافق جویی با عملکرد وظیفه‌ای و رفتار شهروندی سازمانی دارد. بر این اساس با در نظر گرفتن متغیرهایی هم‌چون وظیفه‌شناسی، توافق جویی و افزایش عزت‌نفس سازمان محور می‌توان میزان عملکرد وظیفه‌ای و رفتارهای شهروندی سازمانی را ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: وظیفه شناسی، توافق جویی، عملکرد وظیفه ای، رفتار شهروندی سازمانی، عزت نفس، سازمان محور
  • حمیده پورتیموری، منصوره حاج حسینی* صفحات 540-549

    یکی از رویکردهای مهم در شناخت رفتار اخلاقی و پیشایندهای شکل دهنده آن، نقش و تاثیر هویت اخلاقی در بروز این رفتار می باشد. در بین عناصر تاثیرگذار بر شکل گیری این هویت به عنوان پشتوانه رفتار اخلاقی انسان، آموزش و مدرسه سهم قابل توجهی دارند؛ با این حال، به نقش این عنصر مهم در شکل گیری هویت اخلاقی دانش آموزان کمتر پرداخته شده است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی سهم آموزش (رسمی یا آشکار و غیررسمی یا پنهان) و مدرسه در شکل گیری هویت اخلاقی دانش آموزان انجام شده است. روش انجام پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 15 دانش آموز دختر 15 تا 17 ساله بودند که به روش انتخاب هدفمند بر پایه اصل اشباع و یا تکراری شدن پاسخ ها برگزیده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش، مصاحبه کیفی و از نوع مصاحبه نیمه ساختاریافته با پرسش های باز و استاندارد شده بود و داده ها مطابق با رویکرد استراس و گلاسر تحلیل و طبقه بندی گردید. یافته های پژوهش در دو بعد خانواده و مدرسه دسته بندی و مولفه های استنباطی بر اساس آنها استخراج شدند. با توجه به نتایج به دست آمده از سوالات، پژوهشگر اینگونه تبیین کرد که در بعد خانواده، ویژگی های والدین و سبک های فرزندپروری در شکل گیری هویت اخلاقی، تعاملات و تاثیرپذیری فرد از جامعه به خصوص مدرسه، تاثیرگذار است. در بعد مدرسه، یافته ها حاکی از این است که آگاهی و التزام به قوانین، میزان و چگونگی تشویق ها و تنبیه ها، نحوه تعامل با همسالان، نحوه تدریس و ویژگی های رفتاری معلمان، چگونگی ارتباط گیری و برخورد کادر مدرسه، میزان و نوع فعالیت های فوق برنامه و فضای مدرسه و نیز محتوای کتب درسی تاثیر بسزایی در شکل گیری هویت اخلاقی دانش آموزان دارند. همچنین از یافته های پژوهش اینگونه بر می آید که در بعد مدرسه، شخصیت و رفتار معلمان، هویت اخلاقی شکل گرفته در آنها و التزام عملی آنها به آموزه های اخلاقی تاثیر ماندگاری بر هویت اخلاقی دانش آموزان می گذارد.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، آموزش، مدرسه، دانش آموز، معلم، روش کیفی، پدیدارشناسی
  • مرضیه فرزادنیا* صفحات 550-559

    پژوهش حاضر که یک پژوهش مقطعی و از نوع همبستگی است، با هدف بررسی نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه بین ناگویی هیجانی و گرایش به رفتارهای پرخطر در دختران دانشجوی مقطع کارشناسی یکی از دانشگاه های استان قم در نیم سال تحصیلی دوم سال 1395-1394 اجرا شد. 470 نفر از دانشجویان در دو مرحله با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و خوشه ای انتخاب شدند و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی (MSPSS)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو-20 (TAS-20)، و مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (IARS) را تکمیل کردند. تحلیل ‌داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با نرم‌افزارهایSpss 22 و Lisrel 8/72 انجام شده است. حمایت اجتماعی ادراک شده با گرایش به رفتارهای پرخطر، همبستگی منفی معنادار (238/0- = r) دارد. در مقابل، ناگویی هیجانی با گرایش به رفتارهای پرخطر، همبستگی مثبت معنادار (294/0 = r) دارد. تحلیل مسیر نشان داد حمایت اجتماعی ادراک شده، نقش واسطه‌ای در رابطه بین ناگویی هیجانی و گرایش به رفتارهای پرخطر (032/0) دارد. با توجه به نقش ناگویی هیجانی و حمایت اجتماعی ادراک شده در گرایش به رفتارهای پرخطر، می‌توان از این یافته ها جهت شناسایی افراد در معرض خطر استفاده و از طریق بهبود ناگویی هیجانی و تقویت حمایت اجتماعی ادراک شده، از گرایش آن ها به رفتارهای پرخطر پیشگیری کرد. همچنین، با توجه به نتیجه بدست آمده در خصوص نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه بین ناگویی هیجانی و گرایش به رفتارهای پرخطر، می توان با تقویت حمایت اجتماعی ادراک شده در افراد مبتلا به ناگویی هیجانی، گرایش به رفتارهای پرخطر را در آنها کاهش داد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، حمایت اجتماعی ادراک شده، ناگویی هیجانی
  • حمید آروند*، بهنام عبدی، نسرین عسکرزاد، حمیده ارتقایی صفحات 560-570
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر احصاء عوامل ارتقاء تاب‌آوری روانی کارکنان پرستاری بیمارستان خانوده در مبارزه با کووید-19 می‌باشد.

    روش

    تحقیق حاضر از حیث هدف اکتشافی بوده و از حیث روش‌، ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی می‌باشد. در مرحله کیفی از روش فراترکیب و در مرحله کمی از روش تحقیق پیمایشی استفاده گردید.

    یافته‌ها

    در مرحله کیفی، عوامل عوامل ارتقا تاب آوری کارکنان پرستاری در مبارزه با کووید 19 در 3 مقوله اصلی شامل مسیولیت جمعی، تقویت شایستگی‌های تاب‌آوری و سبک زندگی کاری، 9 مولفه و 33 شاخص احصا گردید. در مرحله کمی روایی و پایایی سازه‌ای برای کلیه مولفه‌ها بجز حمایت عاطفی علنی و مداوم جمعی تایید گردید. همچنین در رتبه‌بندی اهمیت هریک از مولفه‌های تایید شده، شایستگی سرپرستاران در رهبری تیم‌های پرستاری، در رتبه اول قرار گرفت‌.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اینکه ماهیت بیماری‌ها و چالش‌های سلامت عمومی در حال تغییر هست، دیگر رویکرد زیست‌پزشکی کلاسیک در دوران پسا کرونا جایگاهی ندارد. علاوه بر مراقبت بالینی بیماران ضروریست مسایلی همچون آسیب‌های روانشناختی کارکنان پرستاری که تاثیر عمیق و پایداری بر عملکرد آنان و کیفیت مراقبت بالینی از بیماران دارند، پرداخته شود و در مدیریت مراقبت‌های بالینی نیز استانداردهای جدید متناسب با ماهیت و ویژگیهای بیماری‌های همه‌گیر و نوظهور آینده پیش‌بینی و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، استرس، کووید 19، مراقبت بالینی
  • مهدی بکائیان، مصطفی بلقان آبادی*، سید محسن اصغری نکاح، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 571-581
    زمینه و هدف

    ترس از ارزیابی منفی،توجه متمرکز برخود و خود انتقادی از جمله عوامل شناختی مهم در اختلال اضطراب اجتماعی هستند.تاکنون مداخلات درمانی زیادی به منظور بهبود آنها معرفی شده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و روان نمایشگری بر کاهش این نشانگان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نیمه تجربی با دو گروه ازمون وگروه کنترل می باشد.در این تحقیق 60 نفر از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی نیشابورکه دارای معیارهای اضطراب اجتماعی بودند، بعنوان نمونه های پژوهش در سه گروه 20 نفره شامل دو گروه ازمون و گروه کنترل بصورت تصادفی تقسیم شدند.هر سه گروه با فرم کوتاه پرسشنامه ترس از ارزیابی منفی،پرسشنامه کانون توجه و خود انتقادی مورد ارزیابی قرار گرفتند.پس از12 جلسه 2 ساعته مداخله شناختی رفتاری و روان نمایشگری بصورت جداگانه در گروه های آزمون و عدم مداخله در گروه کنترل، مجددا عوامل شناختی فوق مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد مداخله شناختی رفتاری و روان نمایشگری هر دو باعث کاهش معنی داری در ارزیابی منفی(559/11=F و 001/0=p) توجه متمرکز بر خود(343/5= F و 011/0=p) و خود انتقادی (112/17=F و 001/0=p)در گروه های ازمون در مقایسه با گروه کنترل می شود. این تفاوت بین گروه های آزمون معنی دار ظاهر نشد(p>0/05).

    نتیجه گیری

    هر دو مداخله شناختی رفتاری و روان نمایشگری بر ترس از ارزیابی منفی،توجه متمرکز برخود و خود انتقادی موثرند و می توانند بصورت جایگزین و بسته به شرایط در گروه های مختلف از جمله دانشجویان مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، روان نمایشگری، ترس از ارزیابی منفی، توجه متمرکز برخود، خود انتقادی
  • الهه حجازی*، نادیا روحانی، زهرا نقش صفحات 582-594

    پیش بزرگسالی به عنوان یک دوره تحولی بر بازه سنی 18 تا 29 سالگی تاکید دارد. از نظر آرنت (2000) این دوره تحولی ویژه کشورهای توسعه یافته است، در حالی که پژوهش های انجام شده بیان‌گر حضور این مرحله تحولی در سایر جوامع نیز می باشد. با توجه به اهمیت دو سازه‌ی هویت و عاملیت و عدم شناخت کافی ابعاد پیش‌بزرگسالی در ایران، هدف مطالعه حاضر تعیین نقش واسطه ای عاملیت در رابطه دلبستگی به والدین و هویت من در پیش‌بزرگسالان است. جامعه‌ی آماری این پژوهش تمامی دانشجویان شاغل به تحصیل یکی از دانشگاه‌های شهر تهران بودند که در بازه‌ی سنی 18 تا 29 سال قرار داشتند. نمونه‌ای با حجم 540 نفر به صورت برخط به پرسشنامه‌ای متشکل از مقیاس‌های سیاهه‌ی ابعاد پیش‌بزرگ‌سالی، پرسشنامه ی تجارب روابط نزدیک-ساختار رابطه، پرسش‌نامه ی عاملیت و پرسشنامه‌ فرآیند هویت من پاسخ دادند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند و یافته‌ها نشان دهنده‌ی رابطه‌ی مستقیم، منفی و معنادار دل‌بستگی ناایمن با عاملیت شخصی و رابطه‌ی غیرمستقیم، منفی و معنادار دل‌بستگی ناایمن به والدین و هویت من بودند؛ لذا نقش واسطه‌ای عاملیت شخصی در رابطه‌‌ی میان دل‌بستگی به والدین و هویت من مورد تایید قرارگرفت. در این پژوهش مدل دل‌بستگی به مادر و پدر مورد مقایسه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پیش بزرگسالی، دل بستگی به والدین، عاملیت شخصی، هویت من
  • سحر زارعی، محمود محبی*، حسن غرایاق زندی صفحات 595-604

    با شیوع کووید-19 ورزشکاران رقابتی برای سازگاری بهینه با این شرایط ملزم هستند تا اهداف و استاندارد عملکردی خود را به طور مدام سازماندهی و پیگیری کنند، در چنین شرایط استرس زایی احتمالا ورزشکاران کمال گرا به گونه اجتناب ناپذیری با چالش های زیادی در سازماندهی و پیگیری اهداف عملکردی مواجهه شوند؛ بنابراین این مطالعه به دنبال پاسخ گویی به این سوالات بود که در شرایط همه گیری، وضعیت تحلیل رفتگی ورزشکاران کمال گرا چگونه است و رفتاری مربیان چگونه بر تحلیل رفتگی ورزشکاران به ویژه ورزشکاران کمال گرا اثرگذار است؟ در این پژوهش مقطعی، 259 ورزشکار نخبه مقیاس های کمال گرایی، تحلیل رفتگی و رفتارهای مربی را تکمیل کردند. یافته ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد که رفتارهای کنترلی مربیان و ابعاد کمال گرایی به طور مثبت تحلیل رفتگی ورزشکاران را پیش بینی می کند و رفتارهای مربیان عاملی واسطه گر در رابطه کمال گرایی و تحلیل رفتگی ورزشکاران است. نتایج حاکی از آن است که در دوران کرونا هرچه ورزشکاران توانایی کمتری در سازماندهی معیارها و انتظارات عملکردی از خود و دیگران داشته باشند و خود را بیشتر مقید به تحقق خواسته های بیرونی بدانند با خطر تحلیل رفتگی مواجه هستند، همچنین در این شرایط، هنگامی که مربیان سبک رفتار کنترل کننده ای دارند احتمال تحلیل رفتگی ورزشکاران به ویژه در ورزشکاران کمال گرا بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، شخصیت، تحلیل رفتگی، ورزشکاران نخبه، سبک مربیگری
|
  • hassan erami, hamidreza hassanabadi *, robabe noury, Kourosh Vahidshahi, Alireza Moradi Pages 490-508
    Background

    This study aimes to investigate the psychometric properties of the pediatric health-related quality of life inventory (PedsQLTM 3.0 Cardiac Module) in Iranian adolescent with congenital heart disease.

    Methods

    After linguistic validation, the Iranian version of PedsQLTM 3.0 Cardiac Module was completed by 180 adolescent with congenital heart disease, aged 13-19, and their parents, who referred to the echocardiography section of the Rajaei Cardiovascular, Medical and Research Center (RCMRC) for a cardio checkup in July-September, 2018. In addition to PedsQLTM 3.0 Cardiac Module, the general version of pediatric quality of life inventory (PedsQLTM 4.0 Generic Core Scales) and the anxiety section of Child Symptom Inventory (CSI-4) were used to investigate the convergent and divergent validity of the PedsQLTM 3.0 Cardiac Module.

    Results

    Exploratory Factor Analysis (EFA) indicated 6 factors for child self-report and 7 factors for the parent proxy-report of PedsQLTM 3.0 Cardiac Module. Moreover, the results showed an acceptable positive significant correlation between PedsQLTM 3.0 Cardiac Module and PedsQLTM 4.0 Generic Core Scales and an acceptable negative significant correlation between PedsQLTM 3.0 Cardiac Module and the anxiety section of CSI-4. Furthermore, the Cronbach Alpha for all dimensions of PedsQLTM 3.0 Cardiac Module (adolescent self-report and parent proxy-report) was reported as (α =0.34 to α =0.89) and (α =0.44 to α =0.91), respectively. Likewise, the test-retest correlation for all factors, except for the medication intake problem in adolescent self-report, was higher than α =0.70, which indicates its stability over time. Moreover, the correlation between adolescent and their parents’perception of the adolescent’s quality of life was low to mediocre (P ≥0.01) in all dimensions except for the communication.

    Conclusion

    Altogether, the results of the study support the validity and reliability of PedsQLTM 3.0 Cardiac Module in Iranian population to be applied for future uses.

    Keywords: Health-related Quality of Life Inventory adolescent with Congenital Heart Disease, Iranian Population Validity Reliability
  • Hadi Kheirabadi, Mahmoud Jajarmi *, Abolfazl Bakhshipoor Pages 509-518

    The purpose of this study was modeling the relationship between Stress and Eating Disorder by mediating the Meaning of Life and Experiential Avoidance. The research method is descriptive and type of Structural Correlation Modeling. The statistical population of this study is all studying students at Mashhad Ferdowsi University in 2020.. 387 people were selected from among the studying students by multi-stage cluster sampling method. The participants answered to Eating Attitudes Test (Garner et al., 1979), Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire (Gamez et al., 2011), Meaning of Life Questionnaire (Steger & Shin, 2010) and Student Stress Survey (Ross, Neibling, Heckert, 1999). Data were analyzed by SPSS 23 and AMOS 23 statistical software. P-value was smaller than 0.01 in the Total Effect Model analysis and the Mediation Effect Model analysis. The results of Total Effect Model analysis showed that the variable of Stress was directly and positively correlated with the variable of Eating Disorder. Also, the results of the Mediation Effect Model analysis showed that the variable of Experiential Avoidance mediates positively and partially the relationship between Stress and Eating Disorder. The Meaning of Life mediates negatively and partially the relationship between Stress and Eating Disorder. In addition to conceptualizing Eating Disorder, this study showed the relationship between Stress and Eating Disorder and revealed the role of Experiential Avoidance and the Meaning in life as two underlying and continuing factors that should be considered in the treatment of this disorder.

    Keywords: Structural Equation Modeling, Stress, Experiential Avoidance, Meaning in Life, Eating Disorder
  • Sogand Ghasemzade, Nayere Alaei, zahra naghsh* Pages 519-529

    Aim of the current study was to investigate the mediating role of help seeking in the relationship among self- regulation, motivation beliefs and procrastination. To fullfill the stated goal, 300male and female of students of the firs year of high school (seventh,eighth,ninth) in Tehran using multistage cluster sampling method were selected For assessing the research variables, the participants completed the Bufard (1995)academic self-regulation scaIl, Rian Pentrich helpseeking (1997) and Takman procrastination questionnaires (1998)&motivational strategies MSLQ(1990). The present research method was used in descriptive-correlational designs of path analysis. Findings showed that motivational belifes have a significant positive effect on help-seeking and self-regulation and seeking help on self-regulation have a significant positive effect and procrastination has a significant negative effect on self-regulation and help-seeking and motivational beliefs. Based on these findings, it can be concluded that procrastination and motivational beliefs can transform self-regulation in students through help-seeking.Therefore,this research can be examined at the family level to be able to understand the factors affecting self-regulation within the family.

    Keywords: self-regulation, Self-regulation learning, help seeking, motivational beliefs, procrastination
  • Mohammad Bagher Kajbaf, sima parizadeh, Sahar Savadkouhi *, Saba Gheysari Pages 529-539

    The aim of this study was to, investigated the mediating role of organization-based self-esteem in relationship between conscientiousness and agreeableness with task performance and organizational citizenship behavior. The sample of study was 161employees of the National Iranian Drilling Company who were selected using simple random sampling. For investigating the correlation was used standard questionnaires such as personality characteristics (NEO), job performance, organizational citizenship behavior, & organization-based self-esteem, & for analyzing data, was used structural equation modeling. The results of analyzing data showed that there was significant, & positive relationship between conscientiousness and agreeableness with task performance, organizational citizenship behavior, & organization-based self-esteem. The result of structural equation modeling suggests that the model fitted the data. With regard to these findings, it can be said that organization-based self-esteem has a mediating role in the relationship between conscientiousness and agreeableness with task performance and organizational citizenship behavior. Accordingly, with regard to variables such as conscientiousness, agreeableness & increase of organization-based self-esteem, the rate of task performance, & employees’ organizational citizenship behavior could be increased.

    Keywords: conscientiousness, agreeableness task performance, organizational citizenship behavior, organization-based, self-esteem
  • hamideh poorteimoori, Mansoureh Haj Hosseini* Pages 540-549

    The present study aimed at investigate the school attendance in educational deprived adolescents. The qualitative research method was a phenomenological study. Participants in this study included 16 female and male students aged 11 to 16 years of Shush labor children’s Center who were selected through a purposive sampling method based on the principle of saturation or repetition of responses. Data gathering tool was qualitative, semi-structured interviews with standardized open-ended and data were processed based on Strauss and Glasser’s approach. findings of the study were categorized in two dimensions of academic experience and their experience. According to the results obtained from the questions, the researcher explained that, the school had been able to make sense of school attendance in the students, but the point is that school attendance was stronger among some students and weaker among others who have been in this school for less time.

    Keywords: Moral identity, Education, School, Student, Teacher, Qualitative method, Phenomenology
  • Marziyeh Farzadnia* Pages 550-559

    The present research that is a descriptive and correlational study, aimed to investigate the mediating role of perceived social support in relation between Alexithymia and tendency to high-risk behaviors in master degree girl students of one of the universities in Qom city who were studied in the year 2017-2016, was implemented. 470 students were selected in two phases by stratified and cluster random sampling, and completed multidimensional scale of P\perceived social support (MSPSS), Toronto alexithymia scale -20 (TAS-20), and scale of Iranian adolescents risk-taking scale (IARS). Analysis of data was done by using Pearson correlation coefficient and path analysis by using software SPSS 22 and Lisrel 8/72. According to the results, perceived social support had meaningful negative correlation with tendency to high-risk behaviors and alexithymia had meaningful positive correlation with tendency to high-risk behaviors. Path analysis showed that perceived social support had a mediating role in the relation between alexithymia and its tendency to high-risk behaviors. The findings of this research can be used to identify individuals who expose at risk and by strengthening emotional intelligence and relational and social skills, also, with strengthening perceived social support in individual with alexithymia can reduce tendency to high-risk behaviors.

    Keywords: High-risk behaviors, PerceivedSocial support, Alexithymia
  • Hamid Arvand*, Behnam AbdI, Nasrin Askarzad, Hamideh Erteghaei Pages 560-570

    The aim of this study was to discover factors enhancing the psychological resilience of nursing staff involved in the frontline of clinical care of Coronavirus Disease Patients. The research method is exploratory mixed method (qualitative - quantitative). In qualitative stage, Systematic and in-depth review of qualitative studies related to the subject and in quantitative stage, a questionnaire has been used to collect data. Based on the results of the study, three categories including mobilize public support for mental health care of nursing staff, fostering key resilience competencies and working life of nursing staff were identified and extracted as key categories affecting psychological resilience of nursing staff involved in the front line of crisis. In the quantitative stage, the validity and reliability of the structure for all components except public emotional support were confirmed. Also, in ranking the importance of the approved components, the competence of the head nurses in leading the nursing teams was in the first place. According to the changes of the nature of diseases and public health challenges, it is necessary to address problems such as psychological trauma of nursing staff that have a profound and lasting impact on their performance and quality of clinical care of patients, and to define and apply new standards in clinical care management appropriate to the nature and characteristics of future viral diseases Predicted by Scientists and International experts.

    Keywords: Resilience, Stress, COVID-19, Clinical care
  • Mehdi Bakaeian, Mostafa Bolghanabadi*, Seyyed Mohsen Asghari Nekah, Zahra Bagherzadeh-golmakani Pages 571-581
    Background and Purpose

    Fear of negative evaluation, focused attention and self-criticism are important cognitive factors in social anxiety disorder. So far, many therapeutic interventions have been introduced to improve them. The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and psychodrama on reducing this symptoms.

    materials and methods

    This research is a quasi-experimental study with two experimental groups and a control group. In this study, 36 students of Neyshabour University of Medical Sciences who met the criteria of social anxiety were randomly divided into three groups of 12 including two experimental groups and a control group. All three groups were evaluated with the short form of Fear of Negative Evaluation Questionnaire, Focus Questionnaire and Self-Criticism Questionnaire. The above cognitions were assessed.

    findings

    Findings showed that cognitive-behavioral intervention and psycho-display both significantly reduced the negative evaluation (F = 11.559 and p = 0.001) of self-focused attention (F = 5.343 and p = 0.011). And critical self (F = 17.217 and p = 0.001) in the experimental groups compared to the control group. This difference was not significant between the test groups (p> 0.05).

    Conclusion

    Both cognitive-behavioral and psycho-dramatic interventions are effective on fear of negative evaluation, self-focused attention and self-criticism and can be used alternatively and depending on the situation in different groups, including students.

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Psychodrama, Fear of Negative Evaluation, Focused Attention, Self-criticism
  • Elahe Hejazi*, Nadia Rohani, zahra naghsh Pages 582-594

    Emerging adulthood as a distinct developmental stage emphasizes on the age range of 18 to 29 years. According to Arnett (2000), this developmental stage only occurs in industrialized countries, but accomplished researches have shown that emerging adulthood also exists in other cultures. According to importance of identity and personal agency and lack of sufficient knowledge of the aspects of this stage in Iran, the purpose of present study is to determine the mediating role of personal agency on the relationship between parental attachment and ego identity in emerging adulthood. In this study, the participants (N=540) were students from one of the universities of Tehran, between 18 to 29. They completed a survey consisted of: IDEA (The Inventory of the Dimensions of Emerging Adulthood), ECR-RS (The Experience in Close Relationships-Relational Structures), Personal Agency and EIPQ (Ego Identity Process Questionnaire). The results of Structural Equation Modeling (SEM) showed that attachment to parents has a direct and significant effect on personal agency and personal agency has a direct effect on ego identity, and also attachment to parents has indirect effect on ego identity. Consequently, the mediating role of personal agency in relationship between parental attachment and ego identity was confirmed. The model of father and mother has analyzed separately; the results showed that the father attachment had a greater effect on emerging adults’ personal agency.

    Keywords: Emerging Adulthood, Parental Attachment, Personal Agency, Ego Identity
  • Sahar Zarei, Mahmoud Mohebi *, Hassan Garayagh Zandi Pages 595-604

    With the prevalence of Covid-19, competitive athletes are required to continually organize and pursue their goals and performance standards for optimal adaptation to these conditions. In such stressful situations, perfectionist athletes may inevitably face many challenges in organizing and pursuing performance goals; therefore, the present study looking for answersthese two questions. First, what is the state of burnout of perfectionist athletes in the context of the Covid-19 epidemic? Second, how does the coaching style of the coach effect the athlete’s burnout, especially perfectionists? In this cross-sectional study, 259 elite participated and completed scales of perfectionism, burnout and coaching behaviors. Data were analysed using structural equation modeling. The results showed that the control behaviors of coaches and dimensions of perfectionism positively predict athletes' burnout, the results also showed that the interpersonal behaviors of coaches are a mediating factor in the relationship between perfectionism and burnout of athletes. The results indicate that during the covid 19, Athletes who are less able to organize performance standards and expectations of themselves and others, and who are more committed to meeting external demands, are at risk of burnout. In addition, when coaches have controlling behavioral styles in these situations, athletes are more likely to become burnout, especially perfectionist athletes.

    Keywords: COVID-19, Personality, Burnout, Elite athletes, Coaching style