فهرست مطالب

پژوهش های برنامه و توسعه - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود متوسلی، میثم امیری، رضا اخشیک* صفحات 7-43

    فقر همواره به عنوان یکی از مهم ترین دغدغه های جوامع بشری مطرح بوده و با توجه به اهمیت موضوع، رویکردهای متفاوتی برای مواجهه با آن مطرح شده است که با توجه به تسلط بالای اقتصاد نیوکلاسیک از منظر تیوریک و مدل سازی؛ عمده راه حل ها در این چارچوب ارایه شده اند. پژوهش حاضر با تکیه بر یک رویکرد اکتشافی و با ترکیب و تلفیق یافته های موجود در زمینه سیاست گذاری فقر بر اساس اقتصاد رفتاری، در صدد است تبیین جامعی از پیش فرض ها، نظریه ها و توصیه های سیاستی پارادایم رفتاری صورت داده و با مقایسه آن با پارادایم نیوکلاسیک، اثر این تفاوت دید را بر سیاست گذاری مبارزه با فقر ترسیم نماید. در این مقاله روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مورد استفاده قرار گرفته که مبتنی بر تحلیل ثانویه مطالعات پیشین به صورت سیستماتیک است.یافته های این بررسی دال بر آن هستند که تفاوت رویکرد اقتصاد نیوکلاسیک و رفتاری، کارکردهای متفاوتی را برای آن ها موجب شده است. به این ترتیب، رویکرد مفروض انگارانه و هنجاری اقتصاد نیوکلاسیک در برابر رویکرد تبیینی و توصیفی اقتصاد رفتاری باعث شده است که در مطالعات اقتصادی، اقتصاد نیوکلاسیک به عنوان نمونه ایده آل و معیار سنجش کارآمدی تیوریک مورد استفاده قرار گرفته و در تبیین فقر براساس واقعیت های عینی زندگی فقرا، نحوه تصمیم گیری و ساختار ترجیحات آنان، اقتصاد رفتاری به عنوان مکملی برای این رویکرد مطرح شده و از ارجحیت بالاتری برخوردار گردد. از سوی دیگر؛ یافته های جدید اقتصاد رفتاری مبین ماهیت جمعی و مبتنی بر نقطه مرجع تصمیمات فردی بوده و امکان استفاده از تلنگرها و ایجاد هم افزایی توسط سایرین را به جای مشاهده گر صرف (در اقتصاد نیوکلاسیک) فراهم آورده به نتایج بهتری در عرصه اجرا می انجامد. از این رو کارآمدی عملیاتی بیشتری را نسبت به رویکرد نیوکلاسیک موجب می شود.

    کلیدواژگان: فقر، اقتصاد رفتاری، اقتصاد نئوکلاسیک، پارادایم، سیاست گذاری، نقطه مرجع، ماهیت جمعی، ساختار ترجیحات
  • محمدحسین صابر کهنه گورابی، سید حسین ایرانمنش*، پریوش جعفری صفحات 44-71

    هدف این مطالعه ارایه مدل کارآفرینی فناورانه با رویکرد نوآوری باز در شرکت های دانش بنیان نفت و گاز ایران بمنظور دستیابی به موفقیت این شرکت ها در راستای توسعه اقتصادی پایدار بوده است. لذا از رویکرد آمیخته اکتشافی شامل تحلیل محتوا در بخش کیفی و پیمایشی در بخش کمی استفاده شد. بخش کیفی با انتخاب 87 مقاله از بین 336 مقاله در پایگاه های داده آی اس ای و اسکوپوس و بخش کمی در مرحله دلفی با توزیع هدفمند 15 پرسشنامه بین آگاهان کلیدی و در مرحله تحلیل مسیر با توزیع تصادفی ساده 230 پرسشنامه بین مدیران شرکت های دانش بنیان انجام شد. روایی و پایایی بخش کیفی از طریق معیارهای ورود به بررسی، بازبینی توسط کدگذار متخصص، توافق چند کد گذار و بخش کمی توسط خبرگان و آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده های بخش کیفی با کدگذاری باز و محوری و بخش کمی با دلفی فازی و تحلیل مسیر انجام گردید. نتایج نشان داد نوآوری باز در کشف و توسعه فناوری های جدید، خلق نوآوری های محصولی یا فرآیندی و درنهایت ارزش آفرینی و کسب مزیت رقابتی موثر بوده و ضمن تسهیل فرآیند کارآفرینی فناورانه سبب سودآوری و افزایش سهم بازار شرکت ها می گردد . همچنین عوامل سازمانی و محیطی به واسطه نوآوری باز بر کارآفرینی فناورانه و موفقیت شرکت ها بیشترین تاثیر را دارند. لذا این پژوهش می تواند در برطرف نمودن چالش های این شرکت ها جهت دستیابی به موفقیت و به سیاست گذاران این حوزه در کارآفرینی فناورانه و توسعه پایدار کمک نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، نوآوری باز، شرکت دانش بنیان، دلفی فازی، تحلیل مسیر
  • مهدی نیک نژاد، کامبیز هژبر کیانی*، احمد سرلک، مریم خوشنویس صفحات 72-98

    حمل ونقل هوایی یکی از زیربخش های اساسی خدمات حمل ونقل است که شامل ارزش افزوده بالا و فناوری های نوین می گردد. از سوی دیگر، با توجه به اهمیت موضوع اشتغال در اقتصاد ایران، در این مقاله به بررسی صنعت حمل ونقل هوایی بر اشتغال ایران پرداخته شده است. در این پژوهش از تابع CES برای بررسی اشتغال استفاده گردیده است. نیروی کار به عنوان متغیر وابسته و ارزش افزوده، دستمزد و قیمت سرمایه به عنوان متغیرهای مستقل در مدل وارد شده اند. بازه پژوهش، سال های 1382 تا 1397 به صورت سری زمانی و برای داده های استخراج شده از صنعت حمل ونقل هوایی ایران است که مدل اقتصادسنجی ذکر شده با روش خودبازگشتی با وقفه توزیعی و با رویکرد کران برآورد گردیده است. آزمون کران وجود رابطه همجمعبستکی میان متغیرها را تایید نمود که در نتیجه رابطه بلندمدت بین متغیرهای پژوهش وجود داشته و قابل تفسیر است. نتیجه برآورد مدل بلندمدت نشان می دهد که ضرایب برآورد شده متغیرهای ارزش افزوده، دستمزد و قیمت سرمایه به لحاظ آماری معنادار هستند و مقدار ضرایب برآورد شده به ترتیب برابر 0.16، 0.62 و 0.23- است.

    کلیدواژگان: صنعت حمل ونقل هوایی، تابع اشتغال، تابع CES، خودبازگشتی با وقفه توزیعی، آزمون کران
  • الهام وفائی*، مهدی پندار، سارا معصوم زاده صفحات 99-115

    به دلیل محدودیت منابع در دسترس و نقش و اهمیت قابل توجه انرژی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها، تعیین عوامل تاثیرگذار بر تقاضای انرژی از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله به بررسی اثر عمق مالی بر مصرف انرژی از کانال رشد اقتصادی با استفاده از الگوی گشتاورهای تعمیم یافته سری زمانی در بازه زمانی 1357-1399 پرداخته شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که عمق مالی از کانال رشد اقتصادی، مصرف انرژی را تحت تاثیر قرار می دهد. متغیرهای عمق مالی و تولید ناخالص داخلی اثر مثبت بر مصرف انرژی دارند. همچنین قیمت حامل های انرژی اثر منفی بر مصرف انرژی دارد. بر اساس نتایج تحقیق، یک درصد افزایش در تولید ناخالص داخلی و قیمت انرژی به ترتیب منجر به تغییر 1.42 و 0.10درصدی در مصرف انرژی می شود. همچنین، اثرگذاری غیرمستقیم توسعه مالی بر مصرف انرژی از کانال رشد اقتصادی، به میزان 0.0568 درصد است. نتایج این مطالعه به سیاست گذاران در برنامه ریزی موثر تقاضای انرژی در کنار توسعه مالی به منظور دستیابی به رشد اقتصادی برنامه ریزی شده کمک می کند.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، توسعه مالی، گشتاور تعمیم یافته، رشد اقتصادی، ایران
  • سالار دانش فر*، رضا قنبریان، امیر شهرابی فراهانی صفحات 116-145

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل مرتبط با تطابق برنامه و بودجه در شهرداری تهران و همچنین ارایه راهکارهایی جهت ایجاد همسویی و انطباق برنامه و بودجه با استفاده از نظریه داده بنیاد است. گردآوری داده ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 21 خبره انجام شد. جامعه آماری سه گروه از مصاحبه شوندگان شامل: مدیران شهرداری، خبرگان دانشگاهی و اعضای سابق شورای شهر تهران را در بر می گیرد. بر اساس نتایج به دست آمده برخی از مهم ترین اقداماتی که باید در راستای انطباق برنامه و بودجه در شهرداری تهران انجام شوند عبارتند از: اصلاح برنامه به همراه شاخص ها و سنجه ها، مدیریت بدهی ها، مدیریت هزینه ها، اصلاح فرایندها و رویه ها، اصلاح قوانین و مقررات، کنترل و نظارت، پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، انظباط برنامه ای و بودجه ای، تفکر سیستمی، رعایت الزامات مربوط به تدوین برنامه، رعایت الزامات مربوط به اجرای برنامه، بودجه بندی سرمایه ای . هم چنین عواملی از جمله: اصلاح فرآیندها، آگاه سازی و آموزش، قابلیت های سازمانی، شفافیت، رهبری، اصلاح قوانین و تقویت بسترهای فناوری اطلاعات زمینه لازم را جهت شکل گیری انطباق برنامه و بودجه فراهم می کنند.

    کلیدواژگان: شهرداری تهران، برنامه ریزی راهبردی، انطباق برنامه و بودجه، بودجه ریزی
  • مهدی رازپور* صفحات 146-176

    امروزه برنامه ریزی شهری و منطقه ای وارد فرآیند پیچیده ای شده است که در آن، مجموعه ای از کنشگران و تصمیم سازان اقدام به تصمیم گیری برای وضعیت موجود و آینده شهر و منطقه می کنند. لذا جایگاه برنامه ریز از یک تکنسین فن مدار و تصمیم گیر در برنامه، به یک تسهیل گر در کنش متقابل کنشگران و مدیریت تعارض میان آن ها تغییر یافته است. برنامه ریزی در مناطق مرزی نیز بواسطه نقش کنشگران در تصمیم سازی و تصمیم گیری، وارد عرصه جدیدی شده است که تحولات سازمان فضایی در این مناطق را تحت تاثیر قرار داده است. سازمان فضایی شهرستان مرزی بانه در استان کردستان، به دلیل وجود فرصت های تعاملات میان مرزی از یک سو و اعمال نفوذ شبکه کنشگران حکمروایی اقتصاد مرزی از سوی دیگر، طی چند سال اخیر دچار تحولات گسترده ای در مقیاس های خرد و کلان فضا شده است. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش کنشگران در تحولات سازمان فضایی شهرستان مرزی بانه است. روش پژوهش کیفی و مبتنی بر راهبرد موردکاوی است. دو دور تکنیک دلفی برای انتخاب شاخص های سنجش سازمان فضایی استفاده شد. روابط میان شبکه کنشگران با روش تحلیل شبکه کنشگران (Actors Network Theory: ANT) و استفاده از نرم افزار UciNet مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد که کنشگران می توانند بنا به قدرت و نفوذی که دارند، به کرات منجر به تحول در سازمان فضایی یک منطقه شوند.

    کلیدواژگان: کنشگران، مبادلات اقتصادی میان مرزی، تحولات سازمان فضایی، شهرستان مرزی بانه
|
  • Mahmoud Motevasseli, Mahmoud Amiri, Reza Akhshik * Pages 7-43

    Poverty has always been considered one of the most important concerns of human societies and due to high importance of the issue, different approaches are chosen to deal with it. However due to the high dominance of neoclassical economics in the theoretical aspect and modelling, most approaches are hinged on neoclassical framework. This study is based on exploratory approach and tries to combine and unify the findings of poverty policy making in the behavioral economics to build a comprehensive explanation of the policies, theories and policy recommendations of the behavioral paradigm in contrast with the neoclassical one. It will help us demonstrate the effect of different insights pertaining to these paradigms on selection of policy approach to tackle poverty. In this research descriptive- analytical method has been utilized, based on secondary systematic analysis on previous studies.Our findings reveal that the different approaches of neoclassic and behavioral approach leads to different functions for them in economic studies. The Axiomatic and Normative approach of Neoclassical economics versus descriptive and explanative nature of the behavioral approach makes the neoclassical approach as ideal type and criterion for the theoretic maturity. However in the explanation of poverty based on the real life facts of the poor, decision making procedure and the preference structure, behavioral approach is considered as a complement to the neoclassical economics and is mostly preferred.On the other hand, findings of Behavioral Economics reveal the Social Nature and dependence of the decisions to a Reference Point. So, the Possibility for the use of Nudges and more synergy from peers instead of an Impartial Observer (in Neoclassical Economics) results in more efficient outcomes in practice. Therefore, Behavioral Economics emerges more efficient in application in contrast with the Neoclassical one.

    Keywords: Poverty, Behavioral Economics, neoclassical economics, Paradigm, Policy making, Reference point, Collective nature, Preference structure
  • Mohammad Hossein Saber Kohne Goorabi, Seyed Hossein Iranmanesh *, Parivash Jafari Pages 44-71

    The Purpose of this study is to develope a technologically entrepreneurial model with Open Innovation Approach for Iranian knowledge-based companies operating in oil and gas industries. It helps them achieve their goals in line with the sustainable economic development considerations. Therefore, a mixed exploratory approach is adapted which incorporates both content and survey analysis to captures the qualitative   and quantitative aspects. In Qualitative section of this study 87 articles out of 336 articles from ISI and Scopus databases were selected while in quantitative section Delphi method was used in which 15 questionnaires designed and distributed in relevance to key respondents. In Path Analysis Stage a sample of 230 questionnaires were randomly distributed among company managers. Validity and reliability of qualitative part were confirmed by inclusion criteria, review by expert coder, multi-coder agreement, and that of quantitative part were confirmed by experts and Cronbach's alpha. Qualitative data and quantitative data were analyzed respectively by open and axial coding, and fuzzy Delphi and path analysis. The results indicate that open innovation is effective in discovering new technologies, creating product or process innovations and thus creating value and gaining a competitive advantage. It facilitates the technological entrepreneurship and increases the profitability and market share. Also, organizational and environmental factors have the greatest impact on technological entrepreneurship and corporate success through open innovation. This research help companies succeeds in their goals and policy makers to achieve sustainable development.

    Keywords: technological entrepreneurship, Open Innovation, Knowledge-Based Company, Fuzzy Delphi, path analysis
  • Mahdi Niknejad, Kambiz Hojabr Kiani *, Ahmad Sarlak, Maryam Khoshnevis Pages 72-98

    Air transport is one of the key sub-sector  of transport industry, which has a high value added and novel technologies. Taking into consideration the importance of the employment in Iranian economy, this research investigates the contribution of air transport industry to employment in Iran. In this research ,CES function is used to determine employment potential in this industry. This model considers workforce as dependent variable and value added, wage and capital price as independent variables  . Data time span covers the period 1382 to 1397 (2003 to 2018). The Econometric model is estimated by Autoregressive distributed lag model (ARDL( subject to a boundary test approach. Boundary test result confirms correlation among the variables,which indicates interpretable long-term relationship between the variables . Result of the long term model estimation shows that the estimated coefficients for the variables (value added, wage and capital price) are statistically meaningful and their values are 0.16, 0.62 and -0.23, respectively.

    Keywords: air transport industry, Employment function, CES Function, Autoregressive distributed lag model (ARDL), Boundary test
  • Elham Vafaei *, Mahdi Pendar, Sara Masumzadeh Pages 99-115

    In the light of the fact that our available resources are limited and in particular the energy has a significant and important role in economic growth and development, it is thus important to determine key factors impacting on energy demand. In this paper investigation is made on how the financial depth impacts on energy consumption through the economic growth channel, using the Generalized Method of Moments technique covering the period 1978-2020. The results show that financial depth does affect energy consumption through the channel of economic growth. The Findings also indicate that financial depth and gross domestic product had positive impact on energy consumption while the energy price had the negative impact on energy consumption. According to our research findings, one percent increase in GDP and energy prices brings about 1.42 and 0.10 percent change in energy consumption, respectively. Also, the indirect impact of financial development on energy consumption through economic growth channel is 0.0568%. Also, the results of this study help Policymakers adopt an effective planning for energy demand and promote private sector development in order to achieve economic growth envisaged in the plan.

    Keywords: energy consumption, Financial Development, Economic Growth, Iran
  • Salar Daneshfar *, Reza Ghanbarian, Amir Shahrabi Farahani Pages 116-145

    This research papers seeks to identify alignment factors between planning and budgeting practices in Tehran municipality and also provide solutions on how to establish and enhance this alignment, using the grounded theory method based on Strauss and Corbin framework. The data collection was made by purposive sampling strategy implemented through the semi structured interviews of 21 participants. The participants were grouped in tree categories via, managers of Tehran Municipality, University Experts and Former members of Tehran City Council (3 persons).  For each category ,21 semi-structured interviews were conducted. Based on the results derived from interviews, actions need to be taken for the strengthening the alignments between planning and budgeting are as follow:   reform in plans and indicators therein, debt management, cost management, reform in processes and procedures, reform in laws and regulations, control and supervision, implementation of performance-based budgeting, fiscal discipline in planning and budgeting, systemic thinking, plan requirements, requirements related to the implementation of the plan), capital budgeting. Also, factors such as process reform, awareness and training, organizational capabilities, transparency, leadership, law reform and the promotion of information technology platforms, pave the way for aligning budgeting with planning.

    Keywords: Tehran Municipality, Strategic Planning, plan, budget Alignment, Budgeting
  • Mehdi Razpour * Pages 146-176

    Today, urban and regional planning has evolved into a complex process in which a group of acting agents and decision-makers decide about the current and future status qua of the city and region. Due to this change in the planning system, the position of a planner has changed from a skilled technician and decision maker to a facilitator who play a coordinating role between different acting agents in regard to their conflicting interests. Planning practices in border regions are undergoing a different course due to dominance of different acting agents initiating and implementing the decisions on the status quo of the city and its periphery. As such it has affected the developments of the spatial organization in these regions. cross-border interactions opportunities and the governance influenced by a network of actors over the border economy has undergone extensive changes in the case of Border County space organization (Baneh, Kurdistan province) both at micro and macro spaces in the past years. These changes seem to be untenable because of many internal and external influencing factors and the role played by local, regional and national actors in this regard. As such many changes has emerged in the spatial organization of the city Baneh and its periphery. This paper has aimed to explain how the acting agents have had influencing effects on the changes in Baneh Border County space organization. This case study is qualitative in nature. Two rounds of Delphi technique were used to select indicators for the measurement of the changes in the space organization. Relationships between the actors network were assessed using Actors Network Theory (ANT) and UciNet software. The results of this study show that actors can change the organizations in a region many times due to their power and influence.

    Keywords: Actors, Cross-Border Economic Relations, Spatial Organization Changes, Baneh Border County