فهرست مطالب

مطالعات قرائت قرآن - سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات قرائت قرآن
سال نهم شماره 17 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اصغر شعاعی*، محمد اسماعیلی صفحات 9-35

    یکی از امور تاکید شده در آموزه های اسلامی، تبلیغ دین است. در جریان پیروزی انقلاب اسلامی نیز توجه ویژه ای به موضوع تبلیغ و رسالت مبلغان شده است. در این راستا مقام معظم رهبری (دامت برکاته) در موارد متعددی در سخنانشان ویژگی های مبلغان قرآنی را یادآوری کرده اند. این تحقیق که با روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده است، ویژگی های مبلغان قرآنی را در اندیشه مقام معظم رهبری (دامت برکاته) با تاکید بر بیانیه گام دوم موردبررسی قرار داده است. برخی از ویژگی های مبلغ مربوط به استفاده از امکانات و مهارت ها، مانند مهارت آموزی تبلیغ، دانستن روان شناسی، آشنایی با فضای مجازی و آشنایی با زبان های خارجی است که در کنار موارد ذکرشده، رفتار مبلغان از اهمیت خاصی برخوردار است. ازجمله نتایج دیگر تحقیق این است که در کلام مقام معظم رهبری (دامت برکاته) به مواردی مانند ادب و مهربانی با مردم، استقامت و پایداری، تایید گفتار مبلغ با اعمالش اشاره شده است. ازجمله وظایف یک مبلغ قرآنی، ترویج فضایل اخلاقی، اخلاص، ساده زیستی، پرهیز از تجملات و توجه به رشد و ترقی مخاطب؛ و از ویژگی های گفتاری یک مبلغ، بیان مستدل و معقول و استفاده از الگوهای دینی است.

    کلیدواژگان: مبلغان قرآنی، تبلیغ، رفتار مبلغ قرآنی، گفتار مبلغ قرآنی، مقام معظم رهبری، بیانیه گام دوم انقلاب
  • سید مجتبی رضوی*، عبدالله جبرئیلی صفحات 36-63
    تمدن سازی بر پایه آموزه های دینی یکی از کلیدواژه هایی است که بارها مورد تاکید مقام معظم رهبری واقع شده است. در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز ایجاد تمدن نوین اسلامی مطرح شده است. تمدنی که بر اساس تعالیم اسلامی بنیان نهاده می شود، باید قرآن را اساس و محور خود قرار دهد و برای ساختن چنین تمدنی برقراری انس هر چه بیشتر با قرآن، یکی از شرایط انکار ناپذیر است. حفظ قرآن یکی از مهمترین شیوه های انس با قرآن کریم محسوب شده که دارای تاثیرات فراوانی می باشد. این نوشتار می کوشد با روش توصیفی تحلیلی آثار حفظ قرآن را برشمارد و نقش آن در شکل گیری تمدن اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. نتایج تحقیق حاکی از این است که حفظ قرآن در خودسازی، خانواده سازی و جامعه سازی تاثیر فراوان داشته و در نتیجه نقش موثری در تمدن سازی ایفا می کند. در این مقاله نمونه های از تاثیرات فردی و اجتماعی حفظ قرآن بیان شده است.
    کلیدواژگان: حفظ قرآن، انس با قرآن، بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، خودسازی، خانواده سازی، جامعه سازی، تمدن سازی
  • علی اکبر فراهی بخشایش*، محمدعلی رضایی اصفهانی صفحات 64-86

    یکی از موانع فهم و عمل به معارف قرآن، دور بودن از این کتاب الهی است که برای این کار راهکارهایی از جانب برخی از اندیشمندان اسلامی مطرح شده است که با عمل به چنین راهکارهایی بازگشت به قرآن به معنای واقعی تحقق می یابد. شناخت قرآن و پی بردن به معارف انسان ساز آن، آرزوی هر مومن موحدی است. از دیدگاه روایات نیز، انس با قرآن یکی از راهکارهایی است که به کمک آن می توان به اندازه وسع هر کس به معارف قرآن دست یافت. رهبر معظم انقلاب (دامت برکاته) در ارایه راهکارهایی در مسیر بازگشت به قرآن، به انس با قرآن تاکید فراوان داشته و یکی از مهمترین راه های بازگشت به قرآن را انس با کلام الهی دانسته است. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای درصدد ارایه راهکارهایی برای انس با قرآن در اندیشه مقام معظم رهبری (دامت برکاته) است. نتایج تحقیق نشان می دهد، راهکارهای معظم له برای انس با قرآن عبارت اند از: تلاوت قرآن، نگاه کردن به قرآن، استماع تلاوت قرآن، حفظ قرآن، ترجمه قرآن، تدبر در قرآن، مخاطب قرآن قرار گرفتن، عمل به قرآن و بهره مندی از هدایت قرآن.

    کلیدواژگان: قرآن، بازگشت به قرآن، انس با قرآن، راهکارها، مقام معظم رهبری
  • زینب طیبی* صفحات 87-115

    آموزش از اساسی ترین کارکردهای هر نظام آموزشی است که یادگیری محصول فرایند نهایی آن است و تغییراتی را در ساخت شناخت، گرایش و توانش یادگیرندگان ایجاد می کند. ازآنجاکه آیین مقدس اسلام نظامی هدایت گر است، دربردارنده متعالی ترین بینش ها، نگرش ها، نیازمندی های هدایتی و عوامل تعالی و انحطاط حیات دنیوی و اخروی انسان است. با توجه به رسالت انبیاء و اولیای الهی در هدایت بشر، شکوفاسازی خرد و قدرت بخشیدن به اراده انسان برای وصول به کمال و سعادت دنیوی و اخروی، نخستین گام اشاعه قرآن و تربیت دینی در سیره پیامبرJ و اهل بیتD تبلوریافته است. این جستار بر اساس روح کمال طلبی و نیاز فطری افراد بشر برای تاسی و پیروی از الگویی برتر و منطبق نمودن امور مختلف زندگی با اسوه ها از یک سو و از دیگر سو با عنایت به آیات و روایات اسلامی در معرفی رسول خداJ و خاندان عصمت و طهارتD به عنوان برترین الگو برای تاسی بشر، تلاش می کند با روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع مکتوب کتابخانه ای، روش های ایشان در آموزش و یادگیری قرآن و تعالیم دینی به کودکان را در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ترسیم کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که آموزش اقراءمحور، الگومحور، بازی محور، تشویق محور، تمرین محور و انگیزه محور، از مهمترین شیوه های آموزش قرآن و تعالیم دینی به کودکان در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با تکیه بر سیره پیامبرJ و اهل بیتD است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، آموزش قرآن کریم، پیامبر، اهل بیت، گام دوم انقلاب اسلامی
  • محمدرضا شهیدی پور*، مهدی رستم نژاد صفحات 116-146

    قرآن کتاب هدایت و سعادت انسان است و برای بهره مندی از هدایت قرآنی، باید با آن مانوس شد. مقام معظم رهبری به عنوان یک فقیه عظیم الشان و راهنمای دینی و بزرگ معلم قرآن تاکیدات فراوانی نسبت به انس با قرآن داشته اند. این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی و با محور قرار دادن سخنان مقام معظم رهبری سامان یافته است، درصدد تبیین دیدگاه معظم له درباره انس با قرآن، مراحل و آثار آن است. همراه داشتن مصحف، نگاه به خط قرآن، گوش سپردن به تلاوت قرآن، خواندن قرآن، حفظ قرآن، تدبر در معانی و مفاهیم آیات، عمل کردن به دستورات قرآن جزو مراحل انس با قرآن است که مقام معظم رهبری تاکید زیادی بر آن داشته اند. همچنین ایجاد خشیت، ازدیاد ایمان، زدودن زنگار از دل، نزول سکینه و رحمت الهی، نگاه داشته شدن از شر شیطان، بازداشتن انسان از گناه، برون رفت از فتنه ها، فلاح و رستگاری، پیروی از تعالیم قرآن و ترویج فرهنگ قرآنی در جامعه جزو آثار انس با قرآن از منظر مقام معظم رهبری است.

    کلیدواژگان: قرآن، انس با قرآن، مقام معظم رهبری، نوجوانان، جوانان، تدبر در قرآن، راهکارها، توصیه ها، فرهنگ قرآنی
  • محمد امینی تهرانی* صفحات 147-179

    بررسی کلان و بیرونی دانش های اسلامی در قالب مطالعات درجه دوم و با عنوان فلسفه های مضاف به علوم، با انگیزه رشد و ساماندهی و مدیریت علوم اندک زمانی است که آغاز شده است. بررسی دانش قرایت با همین روش و تحت عنوان فلسفه دانش قرایت از مسایل ضروری در این عرصه به شمار می رود. این نوع بررسی از جنس مطالعات میان رشته ای است که گاها در کنار روش تطبیقی تحلیلی انجام می گیرد. ازجمله ثمرات این بررسی ها باعث اثربخش تر کردن دانش قرایت و کاربردی تر کردن آن در میان جوامع اسلامی است. مسایل مهم فلسفه دانش قرایت شامل بررسی ساختار دانش قرایت، تحلیل مبادی معرفتی و غیرمعرفتی آن، کارکردهای دانش قرایت، رویکردها و روش های مطالعاتی و علمی در حوزه دانش قرایت و خدمات دانش قرایت به علوم دیگر است.

    کلیدواژگان: : فلسفه مضاف، فلسفه دانش قرائت، مسائل فلسفه دانش قرائت، ساختار دانش، زمینه های تحقیق در قرائت
  • باقر ریاحی مهر*، حسین شیرافکن صفحات 180-207

    علم قرایت یکی از علوم قرآنی است که نقش بسزایی در فهم قرآن دارد و اختلاف در قرایات، موثر در دریافت معانی مختلفی از قرآن خواهد بود. با توجه به اهمیت و ارتباط موضوع اختلاف قرایات با تغییر و تحریف الفاظ قرآن مستشرقان به تحقیق و طرح شبهات در این زمینه پرداخته اند. نوشتار حاضر با بهره جستن از روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد انتقادی به بررسی شبهات مستشرقان مشهور ازجمله: نولدکه (1930م)، ریچارد بل(1876م) و آرتور جفری (1982م) در حوزه قرایات، به تحلیل و نقد آن می پردازد. به نظر می رسد، آنچه پایه و اساس فکری این دسته از مستشرقان را شکل می دهد، در وجه اول، عنادورزی دیرینه ی غرب نسبت به مسلمانان است که این مسئله در رویکرد قرآن پژوهی ایشان نیز به چشم می خورد و وجه دیگر، عدم توجه به اصول پژوهش است، و به روشنی می توان دریافت که هدف مستشرقان ازاین گونه پژوهش ها، شناخت اسلام و قرآن نبوده و نیست. پژوهش های مستشرقان در مسئله قرایات قرآن، چه از جهت روش تحقیق، عدم بررسی منابع امامیه و عدم آگاهی کامل از مسئله اختلاف در قرایات، ازجمله کاستی ها و نواقص غیرقابل قبول مستشرقان است. پژوهشگران امامیه، برخلاف مستشرقان، هرگز به مسئله تحریف قرآن به نفع مذهب تشیع نپرداخته اند و مدعای این مسیله، پذیرش مسلم و قطعی مصحف عثمانی از ابتدای شکل گیری تا به امروز است. مقام معظم رهبری، تاکید خاص و ویژه ای بر نحوه قرایت تخصصی قرآن کریم دارند و در بیانات مختلف، ریزبینی ایشان به روشنی مشاهده می گردد. ایشان قرایت صحیح را مقدمه ای برای فهم و به دست آوری معرفت قرآنی بیان می کنند و در مورد نحوه قرایت قرآن کریم، به مسایلی همچون: تکرار آیات و کلمات، نحوه قطع و وصل اداء کلمات و «نفس کوتاه و بلند» پرداخته و آن را برای قاریان قرآن شرح داده اند و بر لزوم قرایت صحیح و مقدمات قرایت تاکید نموده اند.

    کلیدواژگان: شبهات قرآنی، اختلاف قرائات، مقام معظم رهبری، تئودور نولدکه، ریچارد بل، آرتور جفری
  • سهراب مروتی*، معصومه رحیمی صفحات 208-240

    تفسیر صحیح آیات قرآن، در طول تاریخ اسلام تابه حال، یکی از ضرورت های جامعه اسلامی محسوب می شده است. از پیش نیازهای مهم در تفسیر آیات، در اختیار داشتن قرایت صحیح ابلاغ شده از سوی پیامبرJ است. مفسران قرآن کریم در مسئله اختلاف قرایات، رویکردهای متفاوتی را دنبال کرده اند. یکی از مهم ترین این رویکردها، نقد و بررسی قرایت رایج و انتخاب قرایت صحیح از میان قرایات مختلف است. علامه طباطبایی ازجمله مفسرانی است که با این بینش به تفسیر آیات قرآن پرداخته است. پژوهش حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی به واکاوی دیدگاه علامه در مسئله اختلاف قرایات و نیز تاثیر آن در برداشت های تفسیری المیزان پرداخته است. ایشان در مواجهه با مسئله اختلاف قرایات، با روشی متفاوت، گاهی قرایت رایج را ترجیح، گاهی با توجه به معیارهای مختلف ازجمله سیاق آیات، دوری از تکلفات دستوری، اقتضای طبع المعنی، تطابق با حکم مسلم اسلامی، تطابق با براهین عقلی و...قرایت غیرمتداول را ترجیح و گاهی با وجود مطرح نمودن اختلاف قرایات، از ترجیح یکی بر دیگری خودداری نموده است. تبیین معیارها و الگوهای وی در نقد و ترجیح قرایات و همچنین تحلیل قرایاتی که بدون دلیل ارجح ذکر شده اند، از مهم ترین مباحث این پژوهش است.

    کلیدواژگان: قرائت، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، اختلاف قرائات، احتجاج قرائات
  • ابراهیم فلاح* صفحات 241-260

    علایم وقف سجاوندی شامل علامت وقف لازم (م)، وقف مطلق (ط)، وقف جایز (ج)، وقف قبیح (لا) و وقف مجوز (ز) است. علاوه بر کاربردهایی که در تجوید و قرایت قرآن کریم دارند، نقش قابل ملاحظه ای را در فهم صحیح آیات الهی ایفا می کنند. پژوهش حاضر درصدد است با اتخاذ روش توصیفی- تحلیلی، نقش علایم وقوف سجاوندی را در سوره «یس» که سوره های مکی و مشتمل بر آموزه های متنوعی همچون اصول سه گانه دینی اسلام یعنی توحید، معاد و نبوت است، بر فهم قرآن کریم موردبررسی و واکاوی قرار دهد. بررسی ها نشان می دهد انواع نشانه های وقف و ابتدا در این سوره با هدفی خاص، آیات این سوره را به گزاره هایی تقسیم بندی کرده است که ملاحظه این علایم، می تواند به فهم صحیح آیات قرآن کریم، توجه شایانی نماید. به عنوان مثال با عدم رعایت وقف لازم در آیه 76 این سوره، مفهومی کفرآمیز از آیه برداشت می شود و یا با وقف نمودن بر آیاتی از سوره «یس» که در آن ها از علامت وقف «لا» یا وقف قبیح استفاده شده، مقصودی ناقص از کلام خداوند متعال برداشت می شود که به فهم نادرست منجر می گردد

    کلیدواژگان: وقوف سجاوندی، فهم قرآن، وقف و ابتدا، تفسیر
  • روح الله نجفی* صفحات 261-285

    دوران میان تانیث یا تذکیر افعال، نمونه ای درخور توجه از اختلافات قاریان هفتگانه قرآن است که به سبب فقدان نقطه در مصحف عثمانی رخ داده است. این سنخ اختلاف، به صورت الگویی تکرارشونده در قرایت قاریان هفتگانه دیده می شود و خاستگاه نحوی آن، جواز تذکیر و تانیث فعل به سبب مونث مجازی یا جمع مکسر بودن فاعل است. به علاوه، گاه منشا پدیدار شدن اختلاف مزبور، امکان رجوع فعل به لفظی مونث یا مذکر در سیاق آیه است. مقاله حاضر، ضمن بررسی نمونه هایی متعدد از دوران میان تانیث و تذکیر افعال در قرایت قاریان هفتگانه، بازتاب آموزه های نحوی در قرایت های قرآن را آشکار می کند و از گرایش نسبی حمزه و کسایی به اختیار صیغه مذکر فعل -برخلاف پنج قاری دیگر- پرده برمی دارد. با توجه به نفوذ تاریخی قرایت عبدالله بن مسعود در شهر کوفه و توصیه وی به مذکر خوانی قرآن به وقت دوران میان تاء و یاء، محتمل است که حمزه و کسایی، متاثر از پیشگام قرایت کوفیان رفتار کرده باشند

    کلیدواژگان: تانیث فعل، تذکیر فعل، قرائت قرآن، اختلاف قرائت، قاریان هفتگانه
  • ملیحه خدابنده لو*، علی غضنفری صفحات 286-318

    یکی از ضرورت ها در تفسیر صحیح آیات قرآن کریم، تسلط بر علوم قرآن و قواعد تفسیر است. در میان علوم قرآن، اولین علمی که تکون یافت علم قرایتلفاظ قرآن بود. در علم قرایت علاوه بر اصول و قواعد قرایت؛ اشکال مختلف قرایت کلمات نیز بررسی می شود، تا با توجه به ساختار کلام و سیاق جمله و سازگاری در معنا و مفهوم بهترین و صحیح ترین قرایت صورت پذیرد. لذا با توجه به اهمیت  بسیار و تاثیر علم قرایت بر فهم صحیح آیات در این مقاله نگارنده بر آن است بر اساس گردآوری داده ها و روش تحلیلی - توصیفی به بررسی موارد اختلاف قرایات سوره مبارکه انبیاء از منظر مفسران شیعه و اهل سنت پرداخته تا با طراحی رهیافت جدید با توجه به قرایت های مختلف، تفسیری دقیق تر از آیات قرآن ارایه دهد. در این مقاله با بررسی اختلاف قرایات سوره مبارکه انبیاء دانسته شد که در این سوره 21 آیه دارای اختلاف قرایت هستند که 14 مورد آن در معنای آیه موثر بوده و 7 مورد آن تغییر در معنا ایجاد نمی کند، البته در نهایت مفهوم یکسانی را از آیه می رساند و تنها در حد تغییراتی بسیار جزیی است. پس به طور کلی اختلاف قرایات در حد تغییراتی مانند مبالغه، تاکید، اعراب و یا اختلاف در کیفیت قرایت از لحاظ اماله، فتح، ادغام، تفخیم، ترقیق ، اظهار است که بررسی سیاق آیات، توجه به قواعد ادبیات عرب، سازگاری معنایی و انسجام در الفاظ، می تواند محقق را در فهم تفسیر صحیح آیات یاری رساند.

    کلیدواژگان: قرائت، اختلاف قرائات، سوره انبیاء، قراءسبع، قرائات موثر، قرائات غیر موثر
  • علی کریم پور قراملکی* صفحات 319-340

    تبیین متعلق فراغت و از آن مهم تر، یافتن متعلق نصب و نوع قرایت فعل آن، یکی از دغدغه های ذهنی مفسران در تفسیر آیه شریفه 7 سوره شرح به شمار می آید. اختلاف مذکور، از این جهت حایز اهمیت است که به نظر مفسران شیعی، مفاد آیه به مسئله امامت ربط پیدا می کند، ولی از منظر عالمان اهل سنت، مفاد آیه از مسئله مذکور، بیگانه است. مفسران اهل سنت، با نفی قرایت «فانصب» با کسره، به گمان اینکه معنای ولایت و امامت، تنها با قرایت فوق، قابل اصطیاد است، درصدد نفی قرایت با ادله ضعیف برآمده اند، درحالی که مفاد مزبور بر اساس یافته های پژوهش کنونی، با قرایت فتحه کنونی هم، قابل اثبات و اصطیاد است. ایجاد ارتباط بین آیه شریفه و مقوله غدیر و تثبیت آن، از نوآوری های مقاله به شمار می آید؛ چراکه دلایل کافی از قرآن و غیر قرآن، بر این ادعای مهم قابل اقامه است. در نوشتار حاضر، تلاش بر این است که با شیوه توصیفی، تحلیلی و انتقادی، بعد از بررسی ادله مخالفان و موافقان، صحت ادعای مفسران شیعی با انواع دلایل و ارتباط آن با مسئله مهم غدیر اثبات گردد.

    کلیدواژگان: رسالت، امامت، علی بن ابی طالب، قرائات، اختلاف قرائت
|
  • Ali Asghar Shoaei *, Muhammad Isamaili Pages 9-35

    One of the matters emphasized in Islamic teachings is the preaching of religion. During the victory of the Islamic Revolution, special attention was paid to the issue of preaching and mission of the preachers. In this regard, the Supreme Leader has mentioned the characteristics of Quranic preachers in several cases in his speeches. This Research, which has been written by descriptive-analytical method, has examined the characteristics of Quranic preachers in the thought of the Supreme Leader with emphasis on the declaration of the second step. Some of the characteristics of a preacher are related to the use of facilities and skills, such as learning skills of preaching, knowledge of psychology, and familiarity with cyberspace and knowing foreign languages. In addition to the above, the behavior of preachers is of particular importance. Among the other results of the Research is that in the words of the Supreme Leader, things such as politeness and kindness to the people, perseverance and stability, confirmation of the preacher’s speech with his actions are mentioned. Among the duties of a Quranic preacher, promoting moral virtues, sincerity, simplicity and avoiding luxuries and paying attention to the growth and development of the audience; and one of the characteristics of a preacher’s speech is a proved and reasonable expression and the use of religious patterns

    Keywords: Quranic Preachers, preaching, The Behavior of Quranic Preacher, The Speech of Quranic Preacher, Supreme Leader, Declaration of the Second Step of the Revolution
  • Seyyed Mujtaba Rizvi *, Abdullah Jebraeili Jolodar Pages 36-63
    A civilization based on religious teachings is one of the keywords that has been repeatedly emphasized by the Supreme Leader. The declaration of the second step of the Islamic Revolution also speaks of establishing a new Islamic civilization. A civilization that is based on Islamic teachings must be based on the Quran, and to build such a civilization, establishing more and more familiarity with the Quran is one of the undeniable conditions. Memorizing the Quran is one of the most important methods of learning the Holy Quran, which has a lot of effects. This article seeks to enumerate the effects of memorizing the Quran by descriptive-analytical method and examines its role in the formation of Islamic civilization. The results indicate that memorizing the Quran has a great impact on self-improvement, family pedagogy and community pedagogy and therefore plays an effective role in civilization. In this article, a few examples of individual and social effects of memorizing the Quran are mentioned.
    Keywords: Quran Memorization, Familiarity with the Quran, Declaration of the Second Step of the Islamic Revolution, Self-improvement, family Pedagogy, Community Pedagogy, Civilization Establishment
  • Aliakbar Farahi Bakhshayesh *, محمد علی اصفهانی Pages 64-86

    One of the obstacles to understanding and practicing the teachings of the Quran is to be far from this divine book as the several strategies have been put forward by the Islamic scholars and by practicing these strategies, returning back to Quran will be happened in its real meaning. Cognition of the Quran and realizing its humanizing teachings is the desire of every monotheistic believer. From the point of view of narrations, familiarity with the Quran is one of the ways in which the cognition of the Quran can be achieved as widely as possible. The Supreme Leader of the Revolution has placed great emphasis on getting acquaintance with the Quran in presenting solutions for returning to the Quran, and has considered one of the most important ways to return to the Quran to get acquaintance with the divine word. Using descriptive-analytical method and using library resources, this research seeks to provide solutions for familiarity with the Quran in the thought of the Supreme Leader. The results of the research indicate that His Holiness’s strategies for learning the Quran are: reciting the Quran, looking at the Quran, listening to the Quran, memorizing the Quran, translating the Quran, contemplating the Quran, being the addressee of the Quran, practicing the Quran and benefiting from the guidance of the Quran.

    Keywords: Keywords, Quran, Return to Quran, Getting Acquaintance with Quran, Solutions, the Supreme Leader
  • Zeinab Tayyebi * Pages 87-115

    Education is one of the most basic functions of any educational system that learning is the product of its final process and makes changes in the construction of knowledge, orientation and ability of learners. Since the sacred religion of Islam is a guiding system, it contains the highest transcendent insights, attitudes, guidance needs, and the factors of transcendence and degeneration of human life in this world and the Hereafter. According to the mission of the prophets and saints in guiding mankind, flourishing wisdom and empowering the human will to achieve perfection and happiness in this world and the Hereafter, the first step of preaching the Quran and religious education is elaborated in the life of the Prophet of the Ahl al-Bayt. This research is based on the spirit of perfectionism and the innate need of human beings to establish and follow a superior model and to adapt various matters of life to models on the one hand and on the other hand with reference to Quranic verses and Islamic narrations in introducing the Messenger of God (PBUH) and the family of infallibility and purity (A.S) as the supreme model for the establishment of human beings, tries to describe their methods in the teaching and learning the Quran and religious teachings to children in the declaration of the second step of the Islamic Revolution by descriptive-analytical method and using written library resources. Findings indicate that reading-oriented, pattern-oriented, game-oriented, encouragement-oriented, practice-oriented and motivation-oriented education is one of the most important methods of teaching the Quran and religious teachings to children in the declaration of the second step of the Islamic Revolution based on the conduct (sirah) of Prophet and Ahl al-Bayt (A.S).

    Keywords: methodology, Teaching the Holy Quran, the Prophet (PBUH), Ahl al-Bayt (A.S), The Declaration of the Second Step of the Islamic Revolution
  • Muhammad Reza Shahidipoor *, Mehdi Rostamnejad Pages 116-146

    The Quran is a book of human guidance and happiness, and in order to benefit from Quranic guidance, one must become acquainted with it. The Supreme Leader, as a great jurist and religious guide and a great teacher of the Quran, has placed great emphasis on being acquainted with the Quran. This article, which is prepared with descriptive-analytical method and focusing on the statements of the Supreme Leader, seeks to explain His Holiness’s view on the Quran, its stages and effects. Accompanying the Quran, looking at the Quran, listening to the recitation of the Quran, reading the Quran, memorizing the Quran, pondering the meanings and concepts of the verses, following the instructions of the Quran are among the stages of familiarity with the Quran that the Supreme Leader has emphasized. Also creating fear, increasing faith, removing rust from the heart, the descent of calm and divine mercy, being kept from the evil of Satan, restraining human-being from sin, getting red of sedition, prosperity and salvation, following the teachings of the Quran and promoting Quranic culture in society are among the effects of getting acquaintance with the Quran from the perspective of the Supreme Leader.

    Keywords: Quran, Getting Acquaintance with Quran, Supreme Leader, adolescents, youth, Contemplation on Quran, Solutions, Recommendations, Quranic Culture
  • Mohammad Amini Tehrani * Pages 147-179

    The macro and exterior study of Islamic sciences in the form of secondary studies and entitled relative philosophies to sciences, with the motivation of growth and organization and management of sciences has recently begun. The study of science of recitation [qiraat] in the same way and under the title of philosophy of science of recitation [qiraat] is one of the essential issues in this field. This type of study is an interdisciplinary study that is sometimes done in addition to the comparative-analytical method. One of the fruits of these studies is to make the science of recitation [qiraat] more effective and more practical among Islamic societies. Important issues in the philosophy of the science of recitation [qiraat] include the study of the structure of the science of recitation [qiraat], analysis of its epistemological and non-epistemological principles, functions of the science of recitation [qiraat], approaches and methods of study and science in the field of the science of recitation [qiraat] and services of the science of recitation [qiraat] to other sciences.

    Keywords: Relative Philosophy, Philosophy of Science of Recitation [Qiraat], Problems of Philosophy of Science of Recitation [Qiraat], Structure of Science, Research Fields in Recitation [Qiraat]
  • Baqir Riahi Mehr *, Hossein Shirafkan Pages 180-207

    The science of recitation is one of the Quranic sciences that has a great role in understanding the Quran and differences in recitations will be effective in receiving different meanings of the Quran. Due to the importance and relationship between the issue of differences in recitations and the change and distortion of the words of the Quran, Orientalists have Researched and raised doubts in this regard. The present article uses a descriptive-analytical method and a critical approach to the doubts of famous Orientalists such as: Noldeke (1930), Richard Bell (1876) and Arthur Jeffrey (1982) in the field of recitations, analyzes and critiques them. It seems that what forms the intellectual basis of this group of Orientalists, in the first place, is the long-standing obstinacy of the West towards Muslims, which can be seen in their Quranic Research approach, and the second aspect is the lack of attention to the principles of Research. And it can be clearly understood that the purpose of Orientalists in such Research was not and is not the understanding Islam and the Quran. Orientalists’ Research on the issue of Quranic recitations, whether in terms of Research method, lack of study of Imamia sources and lack of full knowledge of the issue of differences in recitations, are among the unacceptable shortcomings a of Orientalists. Unlike Orientalists, Imamia scholars have never addressed the issue of distorting the Quran in favor of the Shiite sect, and claim that this is the definitive acceptance of the Ottoman Mushaf from the beginning of its formation until today. The Supreme Leader has a special emphasis on the specialized way of reciting the Holy Quran, and in various statements, his meticulousness is clearly seen. He gives the correct recitation as a prelude to understanding and acquiring Quranic knowledge, and on the way of reciting the Holy Quran, he deals with issues such as: repetition of verses and words, how to disconnect and connect the utterance of words, and “short and long breath” and explained it for the reciters and emphasized the necessity of correct recitation and the preliminaries of recitation.

    Keywords: Quranic Doubts, Differences of Recitations, Supreme Leader, Theodore Noldeke, Richard Bell, Arthur Jeffrey
  • Sohrab Morovati *, MASUMEH RAHIMI Pages 208-240

    Correct interpretation of Quranic verses has been considered as one of the necessities of Islamic society throughout the history of Islam till now. One of the important prerequisites in interpreting the verses is having the correct recitation narrated by the Prophet (PBUH). The commentators of the Holy Quran have taken different approaches to the issue of differences in recitation. One of the most important of these approaches is to critique the popular recitation and choose the correct recitation from among the various recitations. Allama Tabatabai is one of the commentators who have interpreted the verses of the Quran with this insight. The current research with descriptive-analytical approach deals with investigating Allama’s viewpoint concerning the differences in recitations and its effect on interpretational comprehension in Al-Mizan. In the face of the problem of differences in recitations in a different way, sometimes he prefers the popular recitation sometimes according to different criteria such as the context of the verses, avoidance of grammatical extra-strict, the necessity of the meaning of nature, compliance with the Islamic obvious ruling, compliance with rational arguments and so forth, he prefers the unusual recitation and sometimes, despite pointing out the difference in recitations, he refused to prefer one over the other. Explaining his criteria and patterns in the critique and preference of recitations, as well as the analysis of recitations that have been mentioned without a preferred reason, is one of the most important topics of this research of the present study

    Keywords: Recitation (Qira’t), Allama Tabatabai, Tafsir al-Mizan, Difference in Recitations, Argumentation of Recitations
  • Ibrahim Fallah * Pages 241-260

    The signs of waqf (stop) in writing punctuations include the symbols of the necessary waqf (م), absolute waqf (ط), permissible waqf (ج), prohibited waqf (لا) and permitted waqf (ز). In addition to their usages in tajweed and reciting the Holy Quran, they play a significant role in the correct understanding of divine verses. The present study seeks to adopt a descriptive-analytical method to understand the role of the signs of waqf (stop) in writing punctuations in Surah Yasin, which is a Meccan surah and contains various teachings such as the three religious principles of Islam, namely monotheism, resurrection and prophecy, to examine and analyze them on the understanding the Holy Quran. Studies indicate that the types of signs of waqf and ibtida (beginning) in this surah with a specific purpose, the verses of this surah have been divided into propositions that considering these signs, can pay much attention to the correct understanding of the verses of the Holy Quran. For example, by not observing the necessary waqf in verse 76 of this surah, a blasphemous meaning is taken from the verse, or by devoting oneself to verses from Surah Yasin in which the sign of waqf “La” or prohibited waqf is used, an incomplete meaning is taken from the word of Almighty God, which leads to misunderstanding

    Keywords: Signs of Waqf (stop) in Writing Punctuations (Sajawandi), Understanding of the Quran, Waqf (Stop), Ibtida (Beginning), Interpretation
  • RUHALLAH NAJAFI * Pages 261-285

    The movement between the femininity and the masculinity of the verbs is a notable example of the differences between the seven reciters of the Quran, which occurred due to the lack of a dot in the Ottomani Mushaf. This type of difference is seen as a repeated pattern in the recitations of the seven reciters, and its syntactic origin is the permission to mention and feminize the verb due to the virtual femininity or being mukassar plural of the subject. In addition, sometimes the source of the dispute is the possibility of referring to the verb literally feminine or masculine in the context of the verse. The present article, while examining several examples of the movement between femininity and masculinity of verbs in the recitation of the seven reciters, reveals the reflection of syntactic teachings in the recitations of the Quran and reveals the relative tendency of Hamza and Kisai to the masculine form of the verb - unlike the other five reciters. Considering the historical influence of the recitation of Abdullah Ibn Mas’oud in the city of Kufa and his recommendation to recite the Quran with masculinity in the moving between Ta and Ya, it is probable that Hamza and Kisai were influenced by the pioneer of reciting the Kufis

    Keywords: Feminization of verb, Masculization of verb, Recitation of Quran, Difference of Recitation, seven reciters
  • Maleeha Khuda Bandelu *, Ali Qazanfari Pages 286-318

    One of the necessities in the accurate interpretation of the verses of the Holy Quran is being advanced in the Quranic sciences and the rules of interpretation. Among the sciences of the Quran, the first established science was the science of reciting the words of the Quran. In the science of recitation in addition to the principles and rules of recitation, the different forms of word reciting are also examined, in order to make the best and most correct recitation according to the structure of the word and the context of the sentence and the consistency in the meaning and concept. Therefore, considering the great importance and effect of the science of recitation on the correct understanding of the verses in this article, the author seeks to study the differences of recitations of Surah al-Anbiya from the perspective of Shiite and Sunni commentators based on data collection and analytical-descriptive method to design a new approach to provide a more accurate interpretation of Quranic verses according to different recitations. In this article, by examining the differences in the recitations of Surah al-Anbiya, it was researched that in this Surah, 21 verses have differences in recitations, 14 of which are effective in the meaning of the verse and 7 of which do not change the meaning, but ultimately the same meaning of the verse conveys and is only very minor changes. So, in general, the difference in recitations in terms of changes such as exaggeration, emphasis, I’rab or differences in the quality of recitation in terms of imalah, fathah, idgham, tafkhim, tarqiq and izhar that the study of the context of verses, attention to the rules of Arabic literature, semantic compatibility and coherence in words, can help the researcher to understand the correct interpretation of the verses

    Keywords: recitation, Difference of Recitations (Qira’at), Surah al-Anbiya, Seven Recitations (Qira’at Sab’), Effective Recitations, Ineffective Recitations
  • Ali Karimpoor Qaramaliki* Pages 319-340

    Explaining the object of leisure and, more importantly, finding the object of “nasb” and the type of recitation of its verb, is one of the concerns of commentators in the interpretation of verse 7 of Surah Sharh. The mentioned difference is important because according to Shiite commentators, the contents of the verse are related to the issue of Imamate, but from the point of view of Sunni scholars, the contents of the verse do not related to this issue at all. Sunni commentators, by denying the recitation of “Fansab” with “kasrah”, believing that the meaning of guardianship and Imamate can be extracted only with the above recitation, have tried to deny the recitation with weak arguments, while this finding even can be extracted and proved based on the findings of the present study with the recitation of “fathah”. Creating a connection between the holy verse and the category of Ghadir and consolidating it is one of the innovations of the article; Because sufficient reasons from the Quran and non-Quran can be carried on this important claim. In the present article, an attempt is made to prove the accuracy of the claim of Shiite commentators with several reasons and its connection with the important issue of Ghadir in a descriptive, analytical and critical method, after examining the arguments of the proponents and opponents.

    Keywords: Prophethood, Imamate, Ali Ibn Abi Talib, Recitations (Qi t), Differences in Recitation