فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 75 (بهمن و اسفند 1400)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 75 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصرالله علیمحمدی، پروانه خراسانی، علیرضا ایرج پور، مریم سادات هاشمی، احمدرضا یزدانیک، عاطفه افشاری* صفحات 1-10
    مقدمه

    اخیرا جذب اعضای هیات علمی پرستاری بصورت مستقر در بالین با هدف کاهش فاصله نظریه-بالین و ارتقای کیفیت آموزش بالینی در برخی دانشکده های پرستاری و مامایی ایران در حال اجرا می باشد. با این حال ابعاد این رویکرد در دانشکده های مجری مورد بررسی قرار نگرفته است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر اجرای آیین نامه هیات علمی پرستاری مستقر در بالین انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه  با روش کیفی توصیفی  انجام شده است . با روش نمونه گیری هدفمند 24 مشارکت کننده از اعضای  هیات علمی پرستاری مستقر در بالین تازه استخدام شده و دانشجویان دکتری پرستاری در سطح کشور در مطالعه شرکت داشتند. داده ها با روش های مصاحبه انفرادی، بحث گروهی متمرکز و دریافت پاسخ های تشریحی الکترونیک جمع آوری و با روش تحلیل محتوای قراردادی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    عوامل اجرای هیات علمی مستقر در بالین در 2 طبقه "موانع اجرای هیات علمی پرستاری مستقر در بالین"  و "تسهیل کننده های  اجرای هیات علمی پرستاری مستقر در بالین" و 4 زیرطبقه شامل؛  چالش های روانشناختی، مشکلات ساختاری، شفاف سازی سازمانی و برقراری عدالت سازمانی توصیف شد.

    نتیجه گیری

    چالش های روانشناختی ومشکلات ساختاری، از موانع اجرایی هیات علمی پرستاری مستقر در بالین هستند. با شفاف سازی سازمانی و برقراری عدالت سازمانی می توان فرایند  اجرای هیات علمی پرستاری مستقر در بالین را تسهیل نمود.

    کلیدواژگان: پرستاری، گسست نظری-بالین، هیات علمی بالینی، آموزش پرستاری
  • سارا عابدی کوشکی، شعبانعلی روح افزایی*، اسما غلامی مقدم صفحات 11-22
    مقدمه

    ایران یکی از کشورهایی است که تحت تاثیر بحران سلامت ناشی از همه گیری بیماری نوظهور کووید 19 قرار گرفته است. بیماری کووید 19 افزون بر اثرات جسمانی، دارای اثرات روانی نیز می باشد که می تواند روی ابعاد شغلی افراد تاثیر بگذارد، لذا این مطالعه با هدف تعیین نقش رضایت شغلی بر رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان دانشکده علوم پزشکی اسفراین در زمان همه گیری کرونا انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در نیمه دوم سال 1399 بر روی 147 نفر از کارکنان دانشکده علوم پزشکی اسفراین که به صورت خوشه ای-تصادفی انتخاب شدند انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا و پرسشنامه رفتار شهروندی مارکوزی بود. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون در نرم افزار 26 SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های مطالعه نشان داد بین رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان (0.636‏‏‏‏‏-=r) و 000,0=P رابطه ای معکوس معنادار وجود دارد. بر اساس نمره بندی های انجام شده میانگین نمره رضایت شغلی 23/76 بود که متوسط ارزیابی شد و میانگین نمره رفتار شهروندی سازمانی 21/55 می باشد که متوسط ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط میان رضایت شغلی و رفتار شهروندی سازمانی، توسعه منابع انسانی سازمان می تواند از طریق ارزیابی عملکرد، توسعه مدیریت، تنظیم سیستم های پرداخت منصفانه برای افزایش رضایت شغلی و در نهایت رفتار شهروندی سازمانی کارکنان گام بردارد

    کلیدواژگان: کووید-19، رضایت شغلی، رفتار شهروندی، کارکنان علوم پزشکی
  • مریم جعفری گل، حسن ناوی پور*، افسانه صدوقی اصل صفحات 23-32
    مقدمه

    مراقبت های بهداشتی به دلیل تغییر ساختار بیماری و افزایش سریع سن جمعیت، همچنین اولویت بیماران برای دریافت مراقبت در منزل ، تغییر کرده است. پرستاران مراقبت در منزل نیاز به بررسی نیازها و محدودیت های بیمار و خانواده برای  رویکردی جامع با هدف توانمندسازی بیمار و خانواده جهت دستیابی به بالاترین سطح سلامت جسمی، روانی و  عملکردی دارند. بنابراین پرستاران بایددارای  مهارت های بررسی در مراقبت در منزل داشته باشند. هدف مطالعه حاضر بررسی تجربه پرستاران از صلاحیت بررسی در مراقبت در منزل می باشد.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع تحلیل محتوای کیفی می باشد که در مراکز مراقبت در منزل شهر تهران، ایران در سال 1399 انجام شده است . داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار فردی و عمیق با 15 پرستار مراقبت در منزل جمع آوری شد و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه داشته است سپس تجزیه و تحلیل به روش تحلیل محتوی قراردادی مطابق با رویکرد ژانک انجام شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به استخراج 76 کداولیه 12 زیر طبقه و 3 طبقه و یک مضمون بررسی در مراقبت در منزل شد که طبقات شامل: بررسی همه جانبه بیمار، بررسی خانواده و بررسی محیط مراقبتی بیمار می باشد. پرستار مراقبت در منزل جهت صلاحیت بررسی همه جانبه بیمار ضروری است که دارای مهارتهای بررسی بیمار از نظر فیزیکی، خودمراقبتی، روحی و روانی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی، فرهنگ و اخلاق و رفتار و همچنین جهت صلاحیت بررسی خانواده دارای مهارتهای بررسی خانواده از نظر میزان سازگاری و پذیرش بیمار، همکاری در امر مراقبت و میزان آگاهی و آموزش پذیری و برای صلاحیت بررسی محیط مراقبتی بیمار دارای مهارتهای بررسی ساختاری و فیزیکی محیط منزل، بررسی تجهیزات مورد نیاز مراقبت از بیمار و بررسی میزان دسترسی بیمار به مراکز درمانی و حمایتی باشد.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه یکی از صلاحیت های پرستاران مراقبت درمنزل (صلاحیت بررسی در مراقبت در منزل)، را ارایه می دهد که به عملکرد پرستاران مراقبت در منزل کمک می کند تا بتوانند فعالیت حرفه ای خود را ارزیابی کرده و بر جنبه هایی که باید اصلاح و ارتقاء داده شود تمرکز کنند. همچنین، می تواند زمینه ای برای توسعه برنامه آموزشی باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، مراقبت در منزل، پرستار، مطالعه کیفی
  • پریوش عزیزپور، پرویز عسگری*، علیرضا حیدرئی، بهنام مکوندی صفحات 33-44
    مقدمه

    دیابت به عنوان یک بیماری مزمن می توان آثار نامطلوبی بر روابط زناشویی افراد مبتلا داشته باشد، بنابراین بررسی نقش عوامل محافظت کننده در رضایت زناشویی این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری رضایت جنسی در رابطه بین خودمراقبتی و سواد سلامت مردان مبتلا به دیابت با رضایت زناشویی زنان بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه زوجین دارای شوهر مبتلا به دیابت نوع 1 و 2 می باشد که در شهر اهواز ساکن و در انجمن دیابت استان خوزستان تا سال 1399 ثبت نام کرده بودند، که جمعیت کل آن ها 2000 نفر می باشد. به منظور انجام پژوهش با در نظرر گرفتن معیارهای ورود 330 نفر از بیماران و همسران آن ها به روش تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه ها را تکمیل کردند. جهت جمع آوری داده ها از خلاصه فعالیت های خودمراقبتی دیابت، سواد سلامت برای بزرگسالان ایرانی، پرسشنامه رضایت جنسی و مقیاس زوجی انریچ استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون مدل ساحتاری نشان می دهد که شاخص های برازش در وضعیت مطلوبی قرار دارند. همچنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که خودمراقبتی مردان مبتلا به دیابت با میانجی گری رضایت جنسی بر رضایت زناشویی زنان اثر مثبت و معنادار دارد؛ همچنین سواد سلامت مردان با نقش میانجی رضایت جنسی بر رضایت زناشویی زنان تاثیر مثبت دارد (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نقش خودمراقبتی و سواد سلامت مردان مبتلا به دیابت در رضایت زناشویی زنان توسط رضایت جنسی میانجی گری می شود. با توجه به نتایج پژوهش برگزاری برنامه های آموزشی در جهت ارتقاء سواد سلامت و خودمراقبتی افراد مبتلا به دیابت در مراکز درمانی و انجمن دیابت استان ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دیابت، رضایت جنسی، خودمراقبتی، سواد سلامت، رضایت زناشویی
  • مژگان پور دل، منصور سودانی* صفحات 45-54
    مقدمه

    بهداشت روان کارکنان به ویژه پرستاران و محیط کاری نقش تعیین کننده ای در کیفیت و ایمنی مراقبت از بیمار دارد. شیوع پاندمی کرونا منجر به درجه بالایی از عدم اطمینان شده است و نظام های سلامت را مملو از انواع چالش ها کرده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اشتیاق شغلی، سلامت روان، انعطاف پذیری روانشناختی و سرمایه روانشناختی پرستاران بخش کرونا با سایر بخش های بیمارستانی انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را تمامی پرستاران بخش کرونا و سایر بخش های شهر اهواز در سال 1399 تشکیل می دادند که از میان آنها با روش نمونه گیری دردسترس 100 پرستار (50 پرستار بخش کرونا و 50 پرستار بخش های عادی) به عنوان نمونه انتخاب شده و به پرسشنامه های اشتیاق شغلی اسکاوفلی و همکارن (2002)، سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1979)، انعطاف پذیری روانشناختی دنیس و وندوال (2010) و سرمایه روانشناختی لواتز (2007)، پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین میزان اشتیاق شغلی، سلامت روان، انعطاف پذیری روانشناختی و سرمایه روانشناختی بین دو گروه از پرستاران تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). بدین صورت که میزان اشتیاق شغلی، انعطاف پذیری روانشناختی و سرمایه روانشناختی پرستاران بخش های عادی بیشتر، و سلامت روان که شامل اضطراب و افسردگی در پرستاران بخش کرونا بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     بنابراین، می توان نتیجه گرفت که پرستاران بخش کرونا امنیت شغلی کمتری را در خود احساس می کنند همین امر منجر به بروز اضطراب و استرس در آنان می شود که نیازمند توجه و بررسی بیشتر توسط مسیولان مربوطه می باشد.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، سلامت روان، انعطاف پذیری روانشناختی، سرمایه روانشناختی، پرستاران، کرونا
  • صباح خسروی، امیر امامی زیدی، جمال صیدی، سید نورالدین موسوی نسب، روانبخش اسمعیلی* صفحات 55-63
    مقدمه

    هوش معنوی از جمله عواملی است که می تواند روی سلامت روانشناختی و کنترل خشم تاثیر گذار باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط هوش معنوی و میزان خشم در پرستاران شاغل در بخش های اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1400 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی همبستگی در بخش های اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1400 انجام شد. 250 پرستار بر اساس معیار های ورود به روش سرشماری انتخاب شدند. جهت اندازه گیری هوش معنوی از پرسشنامه کینگ و برای اندازه گیری خشم از پرسشنامه  Aggressive questionnaireاستفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی 001/0p< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    براساس یافته های این مطالعه، میانگین نمرات هوش معنوی و خشم شرکت کنندگان در مطالعه به ترتیب، برابر 45/14 ± 42/48 و 52/13 ± 17/38 بود. آزمون همبستگی پیرسون نیز نشان داد که بین هوش معنوی و خشم شرکت کننندگان در این مطالعه، رابطه منفی و معناداری وجود دارد (001/0<p) و نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که هوش معنوی، 21 درصد از تغییرات خشم را تبیین می کند (77/4= F و 001/0 <p).

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه، با توجه به ارتباط معنادار هوش معنوی و خشم، یکی از راهکارهای موثر در کاهش خشم می تواند سوق دادن توجه پرستاران به سوی هوش معنوی و تلاش در جهت ارتقای آن باشد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، خشم، پرستار، اورژانس
  • سمیه شاهرودی، حسین راشکی قلعه نو*، حسین ایزدی راد، عاطفه سیاسر، مجید دسترس صفحات 64-72
    مقدمه

    افزایش شمار سالمندان موجب توجه به موضوعات جدیدی مثل حمایت اجتماعی در ارتباط با آنها شده است. از آنجا که ناتوانایی های دوره سالمندی با افزایش سن شایعتر می شود و وابستگی گاه اجتناب ناپذیر می گردد. در این شرایط نقش حمایت اجتماعی در حفظ و بهبود سلامت سالمندن پررنگ می گردد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی می باشد. روش نمونه گیری مبتنی بر روش چندمرحله ای بود. در مرحله اول مراکز خدمات جامع سلامت شهری به عنوان خوشه های نمونه گیری درنظر گرفته شد. سپس 3 مرکز (خوشه) که بیشترین جمعیت تحت پوشش را داشتند انتخاب شدند. در مرحله دوم در هر مرکز به شیوه نمونه گیری آسان، سالمندان انتخاب و با در نظر گرفتن معیارهای ورود، وارد مطالعه شدند.  گردآوری اطلاعات بوسیله پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ)  وپرسشنامه حمایت اجتماعی مقیاس خانواده انجام شد. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSSنسخه 21 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره سلامت عمومی سالمندان 05/13± 28/30 بود. نتایج تحلیل آزمون ها ارتباط بین حمایت اجتماعی و سلامت عمومی و همچنین زیر مقیاس های افسردگی، علایم جسمانی و علایم اضطراب و اختلال خواب را نشان  داد که حاکی از وجود همبستگی بین حمایت اجتماعی با سلامت عمومی سالمند می باشد.

    نتیجه گیری

    نظر به وجود رابطه معنادار بین حمایت اجتماعی و سلامت عمومی سالمندان، ضروری است که در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های سازمان های متولی، به این امر توجه ویژه ای شود و تدابیر لازم برای بهبود و ارتقای حمایت اجتماعی از سالمندان اندیشیده شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، سلامت عمومی، سالمند
  • مهین بدخش، طیبه شهرکی، حسین راشکی قلعه نو*، سودابه حامدی شهرکی، مهربانو امیرشاهی، هاجر نوری سنچولی صفحات 73-81
    مقدمه

    تجربه مدام استرس و اضطراب دوران بارداری و عدم کنترل آن، تهدیدی بر سلامت جسمانی و روانی مادر و نوزاد محسوب می شود. استفاده از روش های کاهش اضطراب مادران باردار، نقش موثری در کاهش مشکلات روانی مادر و فرزند او دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه تاثیر دو روش آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بر کاهش اضطراب مادران در لیبر، صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش تجربی و طرح پژوهش از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. از بین کلیه مادران باردار با حاملگی 34-32 هفته که در نیمه اول سال 1397 به مراکز بهداشت و درمان شهر زابل مراجعه کرده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند.تعداد60 زن نخست زا به صورت تصادفی به 3 گروه 20 نفره با عنوان گروه فیلم در 2 جلسه نمایش فیلم و گروه آموزش چهره به چهره 4 جلسه آموزش و گروه کنترل مراقبت های روتین، تقسیم شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه اضطراب هامیلتون  14 آیتمی و پرسشنامه اطلاعات فردی بود.پس از اجرای پیش آزمون، مداخله آموزشی و نمایش فیلم بر روی دو گروه مداخله اجرا گردید. پس از  اتمام برنامه آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم در دو گروه مداخله، آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار (24) SPSS و آزمون های آنالیز واریانس یکطرفه ، آنالیز کوواریانس و t زوجی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که میانگین نمره اضطراب در هر سه گروه مورد بررسی در ابتدای مطالعه تفاوت آماری معنی داری نداشت (918/0 =P)؛ اما پس از مداخله، میانگین نمره اضطراب درگروه دریافت کننده آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بطور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (001/0 <p). همچنین نمره اضطراب در گروه های دریافت کننده آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم در انتهای مطالعه نسبت به ابتدای مطالعه کاهش آماری معنی دار داشت (001/0 <p) ولی این تغییر در گروه کنترل معنی دار نبود (083/0= P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش چهره به چهره و نمایش فیلم بر کاهش اضطراب مادران در لیبر و افزایش رضایت از زایمان ،می توان برحسب شرایط مادر یکی از روش های آموزشی را انتخاب نمود. علاوه براین نتایج حاصل از این پژوهش جهت فرآیندهای کاهش اضطراب و همچنین پیشگیری از مشکلات و عوارض زایمان در مادر و نوزاد کاربرد دارد و  جهت برنامه ریزی مناسب درمانی، ارتقای خدمات سلامت روانی و ایجاد سیاست های مرتبط با آن در جامعه می توان بهره گرفت

    کلیدواژگان: نمایش فیلم، آموزش چهره به چهره، اضطراب مادران، لیبر
  • ناهید حسین عباسی* صفحات 82-93
    مقدمه

    سلامت مردان بیش از زنان تابع مسایل اجتماعی و مشکلات شغلی است. همچنین انتظارات هنجاری مربوط به مردانگی می تواند مردان را بیشتر در معرض خطر سلامتی قرار دهد. یکی از تهدیدکننده های سلامت شغلی، استرس و نارضایتی شغلی متعاقب آن است. رضایت شغلی یکی از عوامل مهم در موفقیت شغلی است که باعث افزایش کارآیی، بروز خلاقیت و بهبود سلامت در افراد می گردد. با توجه به اینکه در سراسر دنیا نیاز به پرستاران مرد در زمینه مراقبت های بهداشتی و درمانی احساس می گردد، توجه به تمامی ابعاد سلامتی پرستاران مرد منجر به ماندگاری در محیط کار و ارایه خدمات ایمن و با کیفیت از سوی آنان به مددجویان می گردد. به نظر می رسد که پرستاران مرد به دلیل بسیاری از دغدغه های حرفه ای مانند تنش های نوبت کاری و حضور طولانی تر در محیط کار، توجه زیادی به سلامت شغلی خود نداشته باشند که این امر منجر به کاهش کیفیت زندگی کاری، کاهش رضایت شغلی، استرس و افسردگی در آنان  می گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین رضایت شغلی و عوامل مرتبط با آن در پرستاران مرد انجام گرفت.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و جامعه پژوهش شامل تمامی پرستاران مرد مشغول به کار و تحصیل در شهر اهواز بود. در نهایت 108 نفر از اردیبهشت 1398 تا شهریور 1398 به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ای متشکل از دو قسمت، مشخصات جمعیت شناختی و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا جمع آوری و در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس یک طرفه) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد

    نتایج

    بیشترین گروه سنی در سنین 35 تا-26 سال (میانگین سن 71/28 با انحراف معیار 68/6) و کمترین گروه سنی  بالای 45 سال (7/3درصد) بودند. نمره رضایت شغلی پرستاران مرد (43/56) در سطح متوسط و کمترین امتیاز مربوط به این حیطه، فرصت های پیشرفت (28/8) و بیشترین آن، محتوی شغل (04/13) بود. میان رضایت شغلی پرستاران و شاخص توده بدنی افراد ارتباط معناداری یافت شد (020/0=p). میزان شیوع تماس با مخاطرات شغلی در پرستاران مرد به ترتیب: روانی (2/47 درصد)، ارگونومیکی (7/21 درصد)، فیزیکی (8/20 درصد) و جسمی (4/10 درصد) بود.

    بحث

    اجرای راهکارهایی برای  ایجاد تغییرات مثبت محیطی مانند رضایت از حقوق و دستمزد در مقایسه با حجم کار، تعادل بین نوبت کاری و فرصت های پیشرفت شغلی، از سوی مدیران پرستاری،  منجر به افزایش رضایت شغلی و کاهش ناتوانی در پرستاران مرد می گردد. محل کار، محیط پر خطری است که در آن مسایل جنسیتی و ساختارهای سازمانی می تواند روی شیوه های ایمنی و بهداشت شغلی تاثیر بگذارد و مردان را در معرض خطرات قابل توجه سلامتی و میرایی (بویژه  همه گیری بیماری کووید 19) قرار دهد. بنابراین توجه به مسایل جنسیتی هنگام تدوین سیاست ها، طراحی و ارزیابی سلامت و  ایمنی محل کار برای مردان پرستار پر اهمیت است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت شغلی، پرستاران
|
  • Nasrola Alimohammadi, Parvaneh Khorasani, Alireza Irajpour, Maryam Sadat Hashemi, Ahmadreza Yazdannik, Atefeh Afshari* Pages 1-10
    Background

    Recently, recruitment of clinical nursing faculty members with the aim of reducing the theory-practice gap and improving the quality of clinical education is being implemented in some nursing and midwifery schools in Iran. However, the dimensions of this approach have not been studied. The aim of this study was to identify the factors affecting the implementation of clinical nursing faculty regulations.

    Methods

    The study was performed by descriptive qualitative method. By purposeful sampling method, 24 participants of clinical nursing faculty members and PhD nursing students in the participated in the study. Data were collected by individual interviews, focus group discussions and receiving electronic descriptive answers and analyzed by conventional content analysis method.

    Results

    Effective factors were described in 2 categories: "Barriers to implementation of clinical nursing faculty" and"Facilitators of implementation of clinical nursing faculty" and 4 subcategories include; Psychological challenges, structural problems, organizational transparency, and organizational justice.

    Conclusion

    Psychological challenges and structural problems are among the executive barriers of clinical nursing faculty. Organizational transparency and organizational justice can facilitate the process of implementation of clinical nursing faculty.

    Keywords: Nursing, theorey, practice gap, clinical faculty, nursing education
  • Sara Abedikooshki, Shabanali Roohafzaei*, Asma Gholamimoghadam Pages 11-22
    Introductions

    Iran is one of the countries affected by the health crisis caused by the emerging Covid-19 disease epidemic. In addition to physical effects, Covid 19 disease also has psychological effects that can affect the job dimensions of individuals, so this study was conducted to determine the role of job satisfaction on organizational citizenship behavior in Esfarayen College of Medical Sciences staff during coronary epidemic.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study conducted in the second half of 1399 on 147 employees of Esfarayen University of Medical Sciences who were selected by cluster-random sampling. Data collection tools were Minnesota Job Satisfaction Questionnaire and Marcuzzi Citizenship Behavior Questionnaire. The collected data were analyzed using descriptive statistics and Pearson correlation tests in SPSS 26 software.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant inverse relationship between job satisfaction and organizational citizenship behavior of employees (r = -6.636) and (P = 0.000) and based on the scores performed, the average The job satisfaction score was 76.23 which is evaluated as average and the average score of organizational citizenship behavior is 55.21 which is evaluated as average.

    Conclusions

    Considering the relationship between job satisfaction and organizational citizenship behavior in this study, the organizationchr('39')s human resources system can be designed through performance appraisal systems, detailed management development plans, setting up fair payment systems to increase job satisfaction and ultimately organizational citizenship behavior. Staff step by step

    Keywords: Covid-19, Job Satisfaction, Citizenship Behavior, Medical staff
  • Maryam Jafary Gol, Hasan Navipour*, Afsaneh Sadooghi Asl Pages 23-32
    Introduction

    Healthcare has greatly changed due to issues such as disease structure changes and a rapidly aging population with decreasing birthrate, also patients’ preference of receiving care at home. Home health care nurses need to assess the needs and limitations of the  patient and family for holistic approach aimed at empowering patients, families, and caregivers to achieve their highest levels of physical, functional, spiritual, and psychosocial health. Therefore home health care nurses should have the skills to assessing in Home health care. The aim of this study was to explore the home health care nurses’ experiences of assessment competency.

    Methods

    The present study is a qualitative content analysis that was conducted in home health care centers in Tehran, Iran in 2020. Data were collected through unstructured interviews with 15 home health care nurses, and sampling continued until data was saturation and then, the analysis was performed by the method of conventional content analysis in accordance with Zhang's approach.

    Findings

    content analysis of the data led to the extraction of the 76 cods , 12 subcategories, 3 categories and one theme of assessment in home health care that included categories: comprehensive assessment of the patient, assessment of the family and assessment of the care environment. The home care nurse for the competence of comprehensive  assessment  of the patient is essential has the skills of patient assessment the physically, self-care, mental and psychological, socio-economic status, culture,  ethics and behavior and also for the competency of family assessment should have  assessment skills of family in rate of adaptation and acceptance of Patient, cooperation in care and awareness and educability, and for the competency of assessment the patient care environment, have the skills of structural and physical assessment of the home environment, assess of equipment required for patient care and assess the patient's access to medical and support centers.

    Conclusions

    The findings of the study provided one of the HHC nurses' competencies namely assessment competency in home health care, which contributes to practice HHC nurses can assess their professional activity and think over the aspects to be completed and refined. Also, there can be a basis for educational curriculum development.

    Keywords: Content analysis, Home health care, Nurse, qualitative study
  • Parivash Azizpour, Parviz Asgari*, Alireza Heydarei, Behnam Makvandi Pages 33-44
    Introduction

    Diabetes as a chronic disease can have adverse effects on the marital relationships of people with the disease. Therefore, examining the role of protective factors in marital satisfaction of these people is of great importance. According to this, the aim of this study was to investigate the mediating role of sexual satisfaction in the relationship between self-care and health literacy of men with diabetes and marital satisfaction of women.

    Methods

    The present study is descriptive-correlation. The statistical population of this study includes all couples with husbands with type 1 and 2 diabetes who lived in Ahvaz and were registered in the Diabetes Association of Khuzestan province until 2020, whose total population is 2000 people. In order to conduct the study, considering the inclusion criteria, 330 patients and their spouses were selected as a sample by simple random sampling and completed the questionnaires. In order to collecte data, a Summary of Diabetes Self-Care Activities, Health Literacy for Iranian Adults, a Sexual Satisfaction Questionnaire and the ENRICH Couple Scale were used.

    Results

    The test results of the structural equation model showed that the index of fit are in good condition. Also, the results of path analysis showed that self-care of men with diabetes mediated by sexual satisfaction has a positive significant effect on marital satisfaction of women; Also, men's health literacy with the mediating role of sexual satisfaction has a positive effect on women's marital satisfaction (P<0.01).

    Conclusions

    The role of self-care and health literacy of men with diabetes in women's marital satisfaction is mediated by sexual satisfaction. According to the research results, holding educational programs to promote health literacy and self-care of people with diabetes in medical centers and diabetes associations is recommended.

    Keywords: diabetes, Sexual Satisfaction, Self-Care, Health Literacy, Marital Satisfaction
  • MOJGAN POUR DEL, MANSOR SODANI* Pages 45-54
    Introduction

    Mental health of employees, especially nurses and the work environment play a decisive role in the quality and safety of patient care. The outbreak of the corona pandemic has led to a high degree of uncertainty and has filled health systems with a variety of challenges. The aim of this study was to compare job motivation, mental health, psychological flexibility and psychological capital of corona nurses with other hospital wards.

    Methods

    The research method was descriptive-comparative causal. The statistical population of the present study consisted of all nurses in Corona ward and other wards in Ahvaz in 2020. Among them, 100 nurses (50 nurses in Corona ward and 50 nurses in normal wards) were selected as the sample by sampling method and were assigned to job satisfaction questionnaires. Scaofley et al. (2002), Goldberg and Hiller (1979), mental flexibility Dennis and Wendwall (2010), and Loatz (2007) psychological capital responded. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between job motivation, mental health, psychological flexibility and psychological capital between the two groups of nurses (P <0.01). Thus, the level of job motivation, psychological flexibility and psychological capital of nurses in normal wards was higher, and mental health, which included anxiety and depression, was higher in nurses in coronary wards.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that corona nurses feel less job security, which leads to anxiety and stress in them, which requires more attention and investigation by the relevant authorities.

    Keywords: Job passion, Mental health, Psychological flexibility, Psychological capital, Nurses, Corona
  • Sabah Khosravi, Amir Emami Zeydi, Jamal Seidi, Seyed Nouraddin Mousavinasab, Ravanbakhsh Esmaeili* Pages 55-63
    Introduction

    Spiritual Intelligence is one of the factors that can affect psychological well-being and control of anger. This study aims to determine the relationship between Spiritual Intelligence and anger among nurses in emergency units of hospitals affiliated to Kurdistan University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed in the emergency departments of hospitals affiliated to Kurdistan University of Medical Sciences in 2021. 250 nurses were selected based on the inclusion criteria of the census method. King Spiritual intelligence questionnaire and Aggressive questionnaire survey were used to collect the data. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistical methods at a significant level p<0.001.

    Results

    According to the findings of this study, the mean scores of Spiritual intelligence and
    anger among participants in the study were 48/42 ± 14/45 and 38/17 ± 13/52, respectively and  were moderate. Pearson correlation test showed that there is a significant negative relationship between the Spiritual intelligence and the anger of the participants in the study (p<0.001) and Multiple regression test results showed that spiritual intelligence explains 21% of anger changes (p<0.001, F=4/77).

    Conclusion

    Considering the significant relationship between spiritual intelligence and anger one of the effective strategies in reducing anger can be shifting the attention of nurses towards spiritual intelligence and attempt to promote it.

    Keywords: Spiritual intelligence, anger, nurse, emergency
  • Somayeh Shahroudi, Hossein Rashki Ghalenow*, Hossein Izadirad, Atefeh Siyasar, Majid Dastras Pages 64-72
    Background

    The increase in the number of elderly people has led to new issues such as social protection related to them. Because the disabilities of elderly people become more common with age and their dependencies sometimes become inevitable. In this situation, the role of social support in maintaining and improving the health of the elderly becomes important.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive-analytical study. The sampling method was based on a multi-stage method. In the first stage, comprehensive urban health service centers were considered as sampling clusters. Then, 3 centers (clusters) with the largest population were selected. In the second stage, in each center, by easy sampling method, the elderly were selected and entered into the study considering the inclusion criteria. Data were collected using the General Health Questionnaire (GHQ) and the Family Scale Social Support Questionnaire. Data analysis was performed with SPSS 21.

    Results

    The mean general health score of the elderly was05/13± 28/30 .The results of test analysis showed the relationship between social support and general health(rho=-0.32 , p<0.001)  as well as subscales of depression, physical symptoms and symptoms of anxiety and sleep disorders(p<0.001), which indicates a correlation between social support and general health of the elderly.

    Conclusions

    Considering the significant relationship between social support and general health of the elderly,It is necessary to pay special attention to this issue in the policies and plans of the responsible organization and consider the necessary measures to improve and enhance social support for the elderly.

    Keywords: Social Support, Public Health, Elderly
  • Mahin Badakhsh, Tayebeh Shahraki, Hossein Rashki Ghalenow*, Sudabeh Hamedi Shahraki, Mehrbanoo Amirshahi, Hajar Noori Sanchooli Pages 73-81
    Introduction

    Continuous stress and anxiety during pregnancy and lack of it control is a threat to the physical and mental health of mother and infant. Methods of reducing the anxiety of pregnant women have an effective role in reducing the psychological problems of the mother and her Newborn. The purpose of this study was to compare the effect of face-to-face training and watching film on reducing anxiety in Liberian mothers.

    Methods

    The research method was experimental and the research design was pre-test and post-test with control group. All pregnant mothers with 32-34 weeks gestation who was referred to Zabol health centers in the first half of 2019 and met the inclusion criteria, were studied. Sixty primiparous women were randomly divided into 3 groups of 20 individuals, namely the film group in two sessions of film and the face-to-face training group in 4 training sessions and the routine care control group. Collecting tools included 14-item Hamilton anxiety rating scale and demographic information questionnaire. After the pre-test, educational intervention and film on two intervention groups were performed. After face to face training and film in two intervention groups, the test was performed. Data analysis by using SPSS software and one-way ANOVA, covariance analysis and paired t-test was performed. P value was less than 0.05.

    Results

    the anxiety means scale in all three groups was not significantly different at the beginning of the study (P = 0.918); But after the intervention, the mean score of anxiety in the face-to-face and film group was significantly lower than the control group (P <0.001). Also, the anxiety scale in the groups receiving face-to-face training and film at the end of the study was significantly lower than the beginning of the study (P <0.001), but this change was not significantly significant in the control group (P=0.083).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of face-to-face training and watching film on reducing maternal anxiety in labor and increasing maternal satisfaction And one can choose one of the educational methods according to the conditions. In addition, the results of this study were used to reduce anxiety and prevent problems and complications of childbirth in mother and infant and can be used to plan appropriate treatment, promote mental health services and create related policies in the community.

    Keywords: watching film, face-to-face training
  • Nahid Hossein abbasi* Pages 82-93
    Introduction

    Men's health is more dependent to social issues and job problems than women. Normative expectations of masculinity can also put men at greater risk for health. One of the threats to occupational health is the resulting stress and job dissatisfaction. Job satisfaction is one of the most important factors in job success that increases efficiency, creativity and improves health in people. Considering the need for male nurses in the field of health care all over the world, paying attention to all aspects of male nurses' health leads to staying in the workplace and providing safe and quality services by them to clients. It seems that male nurses do not pay much attention to their occupational health due to many professional concerns such as shift stress and longer presence in the workplace, which leads to reduced quality of working life, reduced job satisfaction, Stress and depression in them. Therefore, the present study was conducted to determine job satisfaction and related factors in male nurses.

    Methods

    The present study was a descriptive-analytical study and the study population included all male nurses working and studying in Ahvaz. Finally, 108 people were included in the study by convenience sampling method. Data were collected through a two-part questionnaire, demographic characteristics and Minnesota job satisfaction questionnaire and at two levels of descriptive (mean and standard deviation) and inferential (independent t-test, Pearson correlation coefficient and one-way analysis of variance) with Using SPSS software version 22 was analyzed.

    Results

    The highest age group was in the ages of 35 to 26 years (28.71± 6.68) and the lowest age group was over 45 years (3.7%). Job satisfaction score of male nurses (56.43) at the average level and the lowest score related to this area was opportunities for advancement (8.28) and the highest was the content of the job (13.04). There was a significant relationship between nurses' job satisfaction and body mass index (p = 0.020). The prevalence of exposure to occupational hazards in male nurses was: psychological (47.2%), ergonomic (21.7%), physical (20.8%) and physical (10.4%), respectively.

    Conclusions

    Implementation of strategies to create positive environmental changes such as satisfaction with pay compared to workload, balance between shifts and career advancement opportunities by nursing managers, leads to increased job satisfaction and reduced disability in male nurses. The workplace is a high-risk environment in which gender issues and organizational structures can affect occupational safety and health practices and expose men to significant health and damping risks (especially the Covid disease epidemic). Therefore, it is important for male nurses to pay attention to gender issues when formulating policies, designing and evaluating workplace health and safety.

    Keywords: Job satisfaction, Occupational health, Nurses