فهرست مطالب

مطالعات علوم قرآن - سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

مجله مطالعات علوم قرآن
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین کاظمی*، محمد زارع بوشهری، نعمت کاظمی صفحات 7-42

    رخدادهای مربوط به اقوام گذشته که در قرآن کریم آمده، نشان از سنت های الهی حاکم بر جامعه دارند که سنت استدراج یکی از مهم ترین آنها است. تحقق این سنت معلول عواملی است که ارتباط زیادی با رفتار افراد جامعه دارند و شناخت آن عوامل می تواند مانع نجات جامعه از نابودی شود و در عین حال گرایش به معنویت و حرکت به سوی تمدن مطلوب را به ارمغان آورد. پژوهش حاضر با هدف کشف این علل، روشن ترین آیات مربوط به آن را گردآوری و داده های لازم را از آنها استخراج کرده و با استفاده از روش تحلیل مضمون به تحلیل و سازماندهی آنها پرداخته است. در این تحقیق مضامین پایه ای، سازمان دهنده و فراگیر با استفاده از روش تحلیل مضمون به دقت روشن شد و به صورت نقشه های شبکه تارنما درآمد که درنهایت یافته های این پژوهش حاکی از آن است که آگاه سازی جامعه توسط فرستادگان الهی برای هدایت مردم و نجات افراد هدایت شده، سرپیچی از تعالیم و مقابله با فرستادگان الهی و بی نتیجه ماندن تلاش ها برای هدایت، فراگیر شدن کفر، ظلم و گناه در جامعه، محرومیت از لطف خدا بر اثر بی تدبیری و عدم درک شرایط، تاخیر عذاب تا رسیدن زمان مقرر علل جریان سنت استدراج هستند.

    کلیدواژگان: قرآن، سنت های الهی، سنت استدراج، روش تحلیل مضمون
  • سید محمود طیب حسینی، سید ابراهیم مرتضوی* صفحات 43-72

    مطالعه تطبیقی، عملی برای مقایسه میان مشابهت ها و تفاوت های طرفین یا طرف های تطبیق است و یکی از فواید آن، گره گشایی از نقاط مبهم و دست یابی به مطالبی نو است. محل زایمان مریم(س)، یکی از این مسایل است که بررسی تطبیقی آن، از فایده مزبور مستثنی نیست. بر این پایه، پژوهش حاضر با بهره-گیری از روش تطبیقی و تحلیل داده های بدست آمده، به مقایسه میان دو روایت قرآنی و انجیلی از محل زایمان مریم پرداخته و از گذرگاه این مقایسه، نقطه اشتراکی را، در «تولد مسیح در روستای بیت لحم» عنوان می کند. اما درباره نقاط افتراقی بیان می دارد که از نگاه اناجیل، این زایمان در آخور یا یک غار، و با همراهی یوسف نجار اتفاق افتاده اما از نگاه قرآن، مریم(ع) در هنگام زایمان تنها بوده و دقیقا در زیر یا کنار خرمابنی، مسیح(ع) را به دنیا آورده است. با این حال، -در رابطه با نقاط اشتراکی-می توان«زایمان در یک غار و کنار نخل خرمایی» را نیز از اناجیل و تفاسیر قرآن برداشت کرد. و در تحلیل پیوند میان این زایمان با درخت نخل می توان به نکات ذیل رسید: 1- خرما دادن نخل خشک، باردار شدن خارق العاده مریم را تایید می کند. 2- خرمابن، درختی پاک است و زایمان مریم در زیر آن، افتراءزدایی از اوست. 3- این زایمان، عروج عیسی(ع) را نشان می دهد چرا که نخل، نماد عروج است. 4- خرما برای نفساء، غذایی مفید و انرژی بخش است.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، زایمان مریم، نخل خرما، قرآن، اناجیل
  • سعید بهمنی* صفحات 73-106
    تفاسیر روایی متعددی به قلم دانشمندان شیعه و اهل سنت تالیف شده اند. یکی از تفسیرهای روایی در عصر کنونی، کتاب التفسیر الاثری الجامع تالیف مرحوم آیت الله محمدهادی معرفت است. این تفسیر از جهاتی قابل بررسی است: یکی از این جهات، روش مولف در این تفسیر است. روش ایشان از عناصری تشکیل یافته است؛ مانند مبادی تصوریه (مفاهیم) و تصدیقیه (مفروضات) و سازوکارها و فرایندها. در این مقاله تنها عناصر یادشده تبیین می گردد. ابتدا پیش فرض های تفسیری آیت الله معرفت در دو مبحث مبادی تصوریه (مفاهیم) و مبادی تصدیقیه (مفروضات) بیان می شود. مبادی تصوریه در قالب هفت مفهوم و مبادی تصدیقیه در قالب چهارده مفروض تبیین شده است. در بخش بعدی روش های آسیب زدایی از تفسیر اثری بیان می گردد. ایشان پنج روش برای آسیب زدایی از تفسیر اثری نام می برد و دو روش را توضیح می دهد. سپس در فرایندی سه گانه روش دستیابی به معنای آیات در التفسیر الاثری الجامع بیان می شود. در قسمت سوم گرایش تفسیر از طریق بررسی و تحلیل آماری عنوان های مطالب تبیین می شود. براساس تحلیل 738 عنوان، گرایش تفسیری آیت الله معرفت به ترتیب اخلاقی، فقهی و سپس کلامی و علوم قرآنی است.
    کلیدواژگان: آیت الله معرفت، تفسیر الاثری، مفروضات، روش، گرایش
  • مجید چهری، مسعود اقبالی*، فرزانه رحیمی ترکاشوند صفحات 107-137
    خداوند متعال پیامبران را برای هدایت و تربیت بشر برانگیخته و قرآن کریم بهترین منبع برای بازشناسی مسیر دعوت انبیا و گونه شناسی تعامل اقوام با ایشان است. نخستین اقدام انبیا برقراری ارتباط با جامعه زمان خود بوده و ویژگی های شخصیتی و اجتماعی افراد جامعه، نقش مهمی در این زمینه ایفا کرده است؛ ازاین رو می توان موفقیت دعوت انبیا و دستیابی به جامعه ای منسجم و هدفمند را محصول رویکرد برخاسته از روحیات شخصیتی و اجتماعی افراد جامعه به پیامبران دانست؛ بدین جهت پژوهش حاضر تلاش دارد تا گونه شناسی شخصیتی و اجتماعی جامعه بنی اسراییل و تاثیر آن بر مسئله انسجام اجتماعی و تولید نظام دینی از منظر قرآن کریم را بررسی کند که با روش توصیفی- تحلیلی دریافته است بنی اسراییل مردمانی با ویژگی های شخصیتی مانند دنیادوستی، اطاعت ناپذیری، نژادپرستی و ویژگی های اجتماعی مانند تمرد گروهی، اعمال نظر در احکام الهی، عدم پایبندی به تعهدات اجتماعی، در عدم تحقق دعوتی موفق، جامعه ای منسجم و تولید نظام دینی در دوره حضرت موسی× تاثیر مستقیم و فراوانی داشته اند؛ مسئله ای که می تواند هر جامعه بشری را با وجود داشتن زیرساخت های اساسی، کتاب وحیانی و پیامبر الهی، از دستیابی به یک جامعه دینی منسجم و نظام دینی پیشرو باز دارد.
    کلیدواژگان: حضرت موسی(علیه السلام)، جامعه بنی اسرائیل، انسجام اجتماعی، نظام دینی، روحیات فردی و اجتماعی
  • ناصر غلامی*، قدرت الله مریوانی صفحات 138-169

    در آموزه های قرآن، پس از خدا انسان اساسی ترین موضوع به شمار آمده است. در موضوعات مربوط به انسان نیز تعلیم و تربیت به طور خاص برای افراد با نیاز ویژه (کودکان استثنایی)، از اهمیت خاص و جایگاه رفیعی برخوردار است. در این پژوهش که از نوع توصیفی و سندی تحلیلی است، مبانی تعلیم و تربیت دانش آموزان با نیاز ویژه و اصول مترتب بر این مبانی از منظر قرآن بررسی شده است. این مبانی شامل توجه به کرامت انسانی افراد با نیاز ویژه، برخورداری انسان ها از فطرت مشترک و خصوصیات متفاوت، مختار بودن انسان و دو اصل عدالت به عنوان اساسی ترین ارزش اجتماعی و احسان متمم عدالت، اصول مترتب از این مبانی هستند. در این پژوهش آیات مرتبط با هرکدام از این مبانی در قرآن کریم جستجو گردید و در کنار توصیف شرایط فعلی آموزش و پرورش دانش آموزان با نیاز ویژه، مبانی تربیتی آنها از منظر قرآن بررسی شد و به همراه توضیحات مربوط به هریک از مبانی، آیاتی با مضامین مرتبط با آنها در پژوهش آورده شد. بررسی ها نشان داد برای هریک از مبانی تعلیم و تربیت دانش آموزان با نیاز ویژه، آیات بسیاری در قرآن کریم آمده است و آموزش و پرورش دانش آموزان با نیاز ویژه امروزه با حرکت در جهت آموزش فراگیر بسیار با آموزه های این کتاب آسمانی هم راستا است.

    کلیدواژگان: قرآن، مبانی تعلیم و تربیت، دانش آموزان با نیاز ویژه، آموزش فراگیر
  • سید حسین شفیعی دارابی، فرزانه سبحانی چگنی* صفحات 170-192

    واقعیات موجود در جامعه حاکی از این است که پدیده «مقاومت اسلامی» همانند دیگر پدیده های اجتماعی، با چالش های متنوعی مواجه است؛ با بررسی آثار مخرب هریک از این چالش ها مشخص گردید که چالش اقتصادی، یکی از مهم ترین و خطرناک ترین آنها محسوب می شود. بی تردید، غفلت از هریک از این چالش ها و کوتاهی در مقابله با آنها، موجب فروریختن شالوده مقاومت اسلامی خواهد شد. نوشتار حاضر که با روش تحلیلی توصیفی تدوین یافته، ضمن دسته بندی چالش های گفته شده در سه بخش فردی، اجتماعی و سیاست گذاری، می کوشد از راهکارهای قرآنی در جهت رفع آنها بهره گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد قرآن کریم با ارایه راهکارهایی متناسب، از قبیل تقویت بعد شناختی افراد، اصلاح گزاره های ارزشی دستگاه ارزیابی فردی، ارایه چارچوب های رفتاری مطلوب، برجسته سازی آثار فردی و اجتماعی رفتارهای نامطلوب اقتصادی و توصیه به جهت گیری های سیاستی متناسب با نتایج هدف گذاری شده، به مقابله با چالش های اقتصادی مربوط به عرصه مقاومت اقتصادی پرداخته است.

    کلیدواژگان: واکاوی چالش های اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، مقاومت اسلامی، سیاست گذاری اقتصادی
  • علی خراسانی* صفحات 193-217
    به باور مسلمانان، قرآن کریم مهم ترین منبع آموزه های اسلام و تنها کتاب آسمانی و وحی فرودآمده است که بدون هرگونه تغییر و تحریف بر جای مانده است؛ ازهمین رو تبیین وحی و شناساندن زوایای مختلف این کتاب آسمانی، همواره در کانون توجه و پژوهش اندیشمندان مسلمان قرار داشته است. به رغم این اهتمام، در دهه های اخیر، شماری از خاورشناسان به تبع برخی فیلسوفان و متکلمان مسیحی، تحلیل ها و تفسیرهایی درباره وحی ارایه کرده اند که بسیاری از آنها به انکار وحی می انجامد. با غرض بیان حقیقت وحی و روشن شدن صحت و سقم تفسیرهای ارایه شده از سوی خاورشناسان و متکلمان مسیحی درباره وحی و بدون اینکه به این تحلیل ها پرداخته شود، به سراغ قرآن رفته و این سوال را به قرآن کریم عرضه کرده ایم که این کتاب آسمانی چه ویژگی هایی برای فاعل، قابل و محتوای وحی بیان کرده است. از رهگذر این جستار که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، به این نتیجه می رسیم که وحی از منظر فاعلی منشایی بیرونی دارد، از منظر قابلی ویژگی هایی همچون شایستگی، علم و استشعار و عصمت از خطا دارد و از منظر محتوایی مشتمل هدایت بشر در بعد عقیده، اخلاق و عمل است. نتایج به دست آمده نادرستی بسیاری از تحلیل های ارایه شده از وحی را آشکار می کند. اشراف بر مباحث یادشده زمینه پذیرش تحلیل های مستشرقان را منتفی می کند.
    کلیدواژگان: وحی، قرآن، عصمت، منشا بیرونی وحی، فاعل وحی، قابل وحی، محتوای وحی، وحیانی بودن الفاظ قرآن
|
  • Mohamadhosein Kazemi *, Mohammad Zarebushehri, Nemat Kazemi Pages 7-42

    The events related to the past tribes mentioned in the Holy Qur'an show the divine traditions that govern society, and the tradition of istidraj (a divine tradition of indulging sinners in His blessings and their oblivion of asking for His forgiveness before He gradually punishes and destroys them) is one of the most important. The realization of this tradition is due to factors that have a lot to do with the behavior of society and knowing those factors can prevent society from being saved from destruction and at the same time bring the tendency to spirituality and move towards the ideal civilization. In order to discover these causes, the present study has collected the clearest verses related to it and extracted the necessary data from them and analyzed and organized them through using the method of thematic analysis. In this study, the basic, organizing and comprehensive themes were carefully clarified using the thematic analysis method and became the maps of the website network. The findings of this study indicate that the awareness of society by divine messengers to guide people and save the guided people, disobeying the teachings and fighting the divine messengers and fruitless attempts to guide, the spread of infidelity, oppression and sin in society, depriving people of Allah's grace due to lack of circumspection and understanding of the condition, delay of torment until the appointed time are the causes of the tradition of istidraj.

    Keywords: the Qur'an, Divine traditions, tradition of istidraj, method of thematic analysis
  • Sayyed Mahmud Tayyeb Huseini, Sayyed Ibrahim Mortazavi * Pages 43-72

    the present study using a comparative method and analysis of the obtained data, has made a comparison between two Qur'anic and Biblical narratives from the place of Mary's birth, and through this comparison, the common point in "The birth of Christ in the village" "Bethlehem," he says. As for the different points, he states that according to the Gospels, this delivery took place in a manger or a cave, accompanied by Yusuf Najjar, but according to the Qur'an, Maryam was alone at the time of delivery and just below or next to the date palm. He brought Christ into the world. However, in relation to commonalities, "childbirth in a cave and next to a palm tree" can also be deduced from the Gospels and interpretations of the Qur'an. And in analyzing the connection between this birth and the palm tree, the following points can be reached: 1- The giving of dried palms confirms the extraordinary pregnancy of Maryam. 2- The date palm is a pure tree and the birth of Mary under it is to defame her. 3- This birth shows the ascension of Jesus because the palm is a symbol of ascension. 4- Dates are useful and energizing food for breathing.

    Keywords: comparative study, Maryam delivery, date palm, Quran, The Gospels
  • Saeed Bahmani * Pages 73-106
    Shiite and Sunni scholars have authored numerous narrative interpretations of the Qur'an. One of the narrative interpretations in the present era is the book Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame ' written by the late Ayatollah Mohammad Hadi Ma'refat. This interpretation can be examined in several aspects: One of these aspects is the author's method in this interpretation. His method is composed of elements such as imaginary principles (concepts), affirmative principles (assumptions), and mechanisms and processes. In this study, only the mentioned elements are explained. First, the interpretive assumptions of Ayatollah Ma'refat are dealt with in two topics: imaginary principles (concepts) and affirmative principles (assumptions). Imaginary principles are explained in the form of seven concepts and affirmative principles in the form of fourteen assumptions. The next section focuses on the methods of removing harm in the book. He mentions five methods for removing harm in the book and explains two methods. Then, in a threefold process, the method of finding the meaning of the verses is stated in the book Al-Tafsir Al-Athari Al-Jame '. In the third section, the tendency of interpretation is explained through statistical analysis and examination of titles. Based on the analysis of 738 titles, the interpretive tendency of Ayatollah Ma'refat is moral, jurisprudential and then theological and based on Qur'anic sciences, respectively.
    Keywords: Ayatollah Ma'refat, Tafsir al-Athari, assumptions, method, tendency
  • Maajid Chehri, Masoud Eghbali *, Farzanh Rahimi Torkashvand Pages 107-137
    Allah Almighty has sent the prophets to guide and educate human beings, and the Holy Qur'an is the best source for recognizing the path of the prophets' invitation (invitation towards God) and the typology of the interaction of the tribes with them. The first action of the prophets was to communicate with the society of their time, and the personality and social characteristics of the people of the society have played an important role in this regard. Therefore, the success of the prophets' invitation and achieving a cohesive and purposeful society can be considered as the product of the approach arising from the personality and social spirits of the people of the society to the prophets. Therefore, the present study tries to examine the personality and social typology of the Israeli Society and its impact on the issue of social cohesion and the production of a religious system from the perspective of the Holy Quran. Through descriptive-analytical method, this study has found that Israel (sons of Israel) is a people with having personality traits such as worldliness, disobedience, racism and social characteristics such as group rebellion, having favoritism in divine commandments, non-adherence to social obligations, had a direct and abundant effect in failure to fulfill a successful invitation, cohesive society and the production of the religious system in the time of Prophet Moses. This is an issue that can prevent any human society from achieving a cohesive religious society and a progressive religious system, despite having the basic infrastructure, the book of revelation and the divine prophet.
    Keywords: Moses, the Children of Israel Society, Social Cohesion, religious system, individual, social spirits
  • Naser Gholami *, Qhodrat Allah Marivani Pages 138-169

    In the teachings of the Qur'an, after Allah, human being is considered as the most fundamental issue. In issues related to human beings, education is especially important for people with special needs (exceptional children) and has a high status. In this study, which is of descriptive and document-analytical type, the principles of education of students with special needs and the basics resulting from these principles have been studied from the perspective of the Qur'an. These principles include paying attention to the human dignity of people with special needs, human beings having a common nature and different characteristics, human free will and the two principles of justice as the most basic social value and the supplementary goodness of justice. In this study, verses related to each of these principles were searched in the Holy Qur'an and in addition to describing the current conditions of education of students with special needs, their educational principles were examined from the perspective of the Qur'an and along with explanations related to each principle, verses with themes related to them were given in the study. Studies have indicated that for each of the principles of education of students with special needs, many verses are mentioned in the Holy Qur'an and the education of students with special needs today is very much in line with the teachings of this heavenly book by moving towards comprehensive education.

    Keywords: the Qur'an, principles of education, Students with special needs, comprehensive education
  • Syed Hossein Shafie Darabi, Farzaneh Sobhani Chegeni * Pages 170-192

    The existing facts in the society show that the phenomenon of Islamic resistance, like other social phenomena, faces various challenges. Through examining the destructive effects of each of these challenges, it was found that the economic challenge is one of the most important and dangerous. Undoubtedly, neglecting any of these challenges and failing to deal with them will cause the foundation of the Islamic resistance to collapse. The present paper, which has been compiled by an analytical-descriptive method, while classifying the mentioned challenges in three sections - individual, social and policy-making- tries to use Qur'anic solutions to solve them. The findings of this study suggest that the Holy Qur'an has dealt with economic challenges related to economic resistance through providing appropriate solutions, such as strengthening the cognitive dimension of individuals, modifying the value propositions of the individual evaluation system, providing desirable behavioral frameworks, highlighting individual and social effects of adverse economic behaviors and recommending policy orientations commensurate with the intended results.

    Keywords: Analysis of economic challenges, Resistance Economics, Islamic Resistance, economic policy-making
  • Ali Khorasani * Pages 193-217
    Muslims believe that the Holy Qur'an is the most important source of the teachings of Islam and the only divine book and revelation that has remained without any change or distortion. Thus, explaining the revelation and identifying the different aspects of this divine book has always been in the focus of attention and research of Muslim thinkers. Despite considering this issue in recent decades, a number of Orientalists, including some Christian philosophers and theologians, have offered analyses and interpretations of revelation, many of which lead to the denial of revelation. In order to mention the truth of revelation and to clarify the correctness of the interpretations given by Orientalists and Christian theologians about revelation, and without addressing these analyses, we referred to the Qur'an and asked the Holy Qur'an what practical, capable, and content characteristics of revelation are. Through this descriptive-analytical study, we conclude that revelation has an external source from a practical point of view. From the capable point of view, it has characteristics such as competence, knowledge, understanding and being infallible from making mistakes, and from the point of view of content, it includes the guidance of human beings in the dimension of belief, ethics and practice. The results indicate the incorrectness of many of the analyses presented of revelation. Having a good grasp of the above-mentioned subjects rejects the acceptance of Orientalist analyses.
    Keywords: Revelation, the Qur'an, infallibility, the external source of revelation, the practical revelation, the capable revelation, the content revelation, the revelation of the words of the Qur'an