فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ورزشی - پیاپی 67 (امرداد و شهریور 1400)

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 67 (امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام نظری، علیرضا دبیر*، محمدحسین قربانی، علی آصفی نژاد صفحات 1-34

    پژوهش حاضر با هدف سنجش و اولویت‎بندی اهداف حامیان مالی از تبلیغات تجاری در میادین ورزشی انجام شد. این پژوهش از لحاظ نتیجه و هدف از نوع پژوهش های کاربردی و از حیث استراتژی پژوهشی از نوع مطالعات همبستگی بود که به شکل میدانی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش تمامی مدیران عامل، مدیران بازاریابی و فروش شرکت های حامی مالی با تبلیغات تجاری در میادین ورزشی در رشته های فوتبال، والیبال، کشتی، فوتسال، کاراته و تکواندو، روسای کمیته‎ های بازاریابی فدراسیون های ورزشی، مدیران عامل باشگاه های لیگ برتری در رشته های فوتبال، بسکتبال، والیبال و فوتسال در فصل 98-97 و متخصصان و اساتید دانشگاه در حوزه بازاریابی ورزشی بودند (200 نفر). به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه اهداف حامیان مالی (ون هیردن، 2004) استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی برای طبقه بندی داده ها و در آزمون فرضیه های پژوهش از مدل های تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار آموس و آزمون رتبه بندی فریدمن در نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که اولویت اهداف حامیان مالی به ترتیب اولویت عبارت بودند از: اهداف کلی شرکت، اهداف بازارایابی و فروش، اهداف ارتباطی-محیطی و اهداف رسانه ای-تبلیغاتی. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مدل اهداف حامیان مالی از برازش کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: حمایت مالی، اهداف حمایت مالی، تبلیغات تجاری، میادین ورزشی
  • حمیدرضا صفری، مهدی بشیری*، سوسن خدائیان صفحات 35-62

    هدف از انجام این تحقیق، بررسی نقش کیفیت خدمات و تبلیغات شفاهی بر حضور مجدد گردشگران با تاکید بر نقش میانجی تصویر مکان در پیست اسکی پولادکف سپیدان در استان فارس بود. روش تحقیق مطالعه حاضر، از نوع توصیفی-همبستگی بود که به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری را کلیه گردشگران در فصل زمستان سال97 تشکیل می دادند که 384 پرسش نامه به روش تصادفی بین نمونه ها توزیع شد که 330 پرسشنامه قابل تحلیل بود. برای جمع آوری داده ها از چهار پرسشنامه ی کیفیت خدمات ورزشی(لیو، 2008)، تبلیغات شفاهی(گویت و همکاران، 2010)، تصویر مکان(دیویس و دیگران، 2009) و قصد حضور (لیم، 2006)، استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و پایایی پرسشنامه ها نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برازش و آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوهای ساختاری، از روش حداقل مربعات جزیی و با بهره گیری از نرم افزارPLS انجام شد. نتایج نشان داد که کیفیت خدمات و تبلیغات شفاهی تاثیر مستقیم و معناداری بر قصد حضور مجدد گردشگران دارد. همچنین نقش میانجی تصویر مکان بر رابطه بین کیفیت خدمات و قصد حضور مجدد و همچنین رابطه بین تبلیغات شفاهی و قصد حضور مجدد مورد تایید قرار گرفت. بررسی برازش مدل نیز نشان داد که مدل ارایه شده پژوهش از برازش متوسطی برخوردار می باشد. با توجه به یافته های تحقیق پیشنهاد می شود که با ایجاد یک کمیته تخصصی راهکارهای مربوط برای افزایش کیفیت خدمات و تبلیغات شفاهی و بواسطه آنها ارتقاء تصویر مکان برای افزایش قصد حضور گردشگران طراحی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، تبلیغات شفاهی، حضور مجدد، تصویر مکان، گردشگری ورزشی زمستانی
  • علی قائدی، بهزاد ایزدی*، محمدرضا قاسمیان مقدم صفحات 63-88

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نیمه تجربی تاثیر بازاریابی خیرخواهانه و تبلیغ بر تصمیم به خرید محصولات ورزشی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی بود و به صورت نیمه تجربی انجام گرفت. جامعه آماری دانشجویان رشته تربیت بدنی در محدوده سنی 25 تا 35 سال بودند که  40 نفر داوطلب از آن ها (20 زن و 20 مرد) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. به منظور تهیه ابزار پژوهش تصاویر متناسب با دو استراتژی خیرخواهانه و تبلیغ تهیه و روایی تصاویر به تایید 10 نفر از متخصصان بازاریابی ورزشی رسید. از دستگاه الکتروآنسفالوگرافی Enobio، 20 کاناله برای ثبت امواج، پرسشنامه برای سنجش تصمیم به خرید و شکل های خودارزیابی برای سنجش انگیختگی و لذت استفاده شد. با نگرش به نقش لوب فرونتال در توجه، موج آلفا و بتا در این ناحیه از مغز توسط کانال های F3، F4 و FZ بررسی شد. به منظور استخراج امواج از داده های الکتروانسفالوگرافی کمی از نرم افزار متلب b 2013 و  برای تجزیه و تحلیل دادها با روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون فریدمن و رگرسیون لجستیک دووجهی، از نرم افزاراس پی اس اس نسخه 22 استفاده شد. نتایج نشان داد میزان تغییرات امواج آلفا و بتا در راهبرد خیرخواهانه بیشتر از راهبرد تبلیغ بود و این راهبرد درگیری بیشتری در ناحیه فرونتال ایجاد کرد. همچنین نتایج نشان داد پاسخ های عصبی-روان شناختی درصد درخور توجهی از تصمیم به خرید مصرف کننده را تبیین کردند؛ بنابراین بازاریابان و پژوهشگران می توانند با رعایت این نتایج در راهبردهای ترویجی خود زمینه اثربخشی هرچه بیشتر فعالیت های ترویجی شان را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: بازاریابی خیرخواهانه، تبلیغ، بازاریابی عصبی، انگیختگی، لذت
  • فریده ایرج، زینت نیک آئین*، علی زارعی، فریده اشرف گنجویی صفحات 89-116

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ورزش های الکترونیکی و ورزش های غیرالکترونیکی بر کیفیت زندگی و شاخص های وابسته به مهارت های آمادگی جسمانی انجام شد. دانش آموزان دختر پایه دوازدهم مقطع متوسطه دوم ناحیه دوی شهر ری به تعداد 900 نفر جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. از بین آن ها 60 نفر به شکل نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و برحسب میزان فعالیت ورزشی و ورزش الکترونیکی به چهار گروه پانزده نفری دسته بندی شدند. روش پژوهش از نوع توصیفی و نیمه تجربی بود که به صورت میدانی اجرا شد. برای سنجش میزان کیفیت زندگی آزمودنی ها و بررسی تاثیر این مطالعه بر آن، از فرم کوتاه پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی-36 سوالی استفاده شد. از طریق اساتید متخصص حوزه تربیت بدنی روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به دست آمد و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 83/0 تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون آماری تحلیل کواریانس در نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین و انحراف استاندارد پس آزمون متغیر کیفیت زندگی در گروه های کنترل 37/0 ±90/2، ورزش 31/0 ± 83/2، بازی های الکترونیکی 20/0 ± 03/3 و ورزش و بازی های الکترونیکی 25/0 ± 88/2  بود. از سوی دیگر، تفاوت معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون متغیر کیفیت زندگی وجود نداشت (05/0 P > ,02/1 = F). درباره متغیرهای آمادگی جسمانی نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای چابکی(01/0≤  P، 922/7 = F) ، پرتاب توپ(01/0≤  P، 044/10 = F) ، عکس العمل دارد (05/0≤  P، 33/5 = F)، بالابردن شانه و بارفیکس(01/0≤  P، 769/13 = F) مشاهده شد. به نظر می رسد بهترین حالت تمرین را ترکیب دو نوع تمرین ورزش سنتی و بازی های الکترونیکی تشکیل می دهد؛ چراکه در اغلب یافته ها نتایج گروه ترکیبی بهتر از سایر گروه ها بود؛ ازاین رو پیشنهاد می شود دانش آموزان متوسطه شهرستان شهر ری به منظور توسعه آمادگی جسمانی خود و نیز بهبود کیفیت زندگی شان بهتر است از برنامه های تمرینی ترکیبی استفاده کنند تا بتوانند بهترین نتیجه ممکن را کسب کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، ورزش های الکترونیکی، ورزش های غیرالکترونیکی، آمادگی جسمانی
  • مجتبی عزیزیان، شهاب بهرامی*، سید صلاح الدین نقشبندی، محمد جلیلوند صفحات 117-139

    پژوهش حاضر با هدف ساختاردهی عوامل موثر بر بهبود مرزگستری در فدراسیون های ورزشی انجام شد. این پژوهش از نوع آمیخته بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی پژوهش مدیران فدراسیون های ورزشی کشور بودند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه های نیمه ساختارمند و  پرسشنامه محقق ساخته ای بود که با توجه به اهداف و روش پژوهش طراحی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس و  پی ال اس استفاده شد. نتایج نشان داد که دانش تخصصی، ارتباطات، زیرساخت های فنی، پیشینه همکاری های ملی و بین المللی، انگیزه، بانک اطلاعاتی، جریان های مدیریتی و جنبه های قانونی به عنوان عوامل موثر بر بهبود مرزگستری در فدراسیون های ورزشی مشخص شدند. درنهایت با استفاده از روش مدل سازی ساختاری مدل مفهومی پژوهش ترسیم شد. نتایج نشان داد که تمامی روابط مدل پژوهش معنادار است.

    کلیدواژگان: مرزگستری، اطلاعات، فدارسیون های ورزشی، ارتباطات
  • ریحانه نقش زن خواجویی، مهدی سلیمی*، رسول نظری صفحات 140-169

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل ساختاری برند رویدادهای ورزشی در ایران بود. این پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاهی در حوزه مدیریت و بازاریابی ورزشی و مدیران و کارشناسان برگزاری رویدادهای ورزشی بود که حجم نمونه آماری به تعداد قابل کفایت بر اساس تعداد 16 متغیر پنهان، 354 نفر تعیین و از طریق نمونه گیری در دسترس و هدفمند گزینش شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی برازش مدل از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر ویژگی رویداد بر بازاریابی، نوآوری، مزیت رقابتی و قابلیت برند رویداد معنادار بود. همچنین قابلیت برند رویداد بر برندسازی و بازاریابی رویداد؛ بازاریابی رویداد بر مزیت رقابتی، ارزش برند، عملکرد برند رویداد و برندسازی؛ و نوآوری رویداد بر بازاریابی و مزیت رقابتی رویداد؛ مزیت رقابتی رویداد بر عملکرد برند و ارزش برند؛ و در نهایت عملکرد برند رویداد بر ارزش برند، اثری معنادار دارند. می توان بیان داشت که ارایه دهندگان رویدادهای ورزشی می توانند با اقداماتی مانند اجرای برنامه های کنترل کیفیت عملکردی، بهبود کیفیت خدمات و همچنین توجه به زیبایی ظاهری اماکن ورزشی، قیمت گذاری متناسب با نوع و کیفیت رویداد ورزشی و کاهش هزینه های غیرمستقیم مثل زمان، و حمل و نقل و کسب اطلاعات؛ کیفیت ادراک شده مشارکت کنندگان را از خدمات افزایش دهند و در نتیجه ارزش ویژه برندشان ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: برند، رویدادهای ورزشی، تماشاگران
  • حسین عبدالملکی* صفحات 170-201

    امروزه پژوهشگران شاهد وجود اشتباهات آماری رایجی در بسیاری از مقالات علمی بوده اند. برای اینکه نتایج حاصل از مقاله های علمی قابل اتکا باشند، پیش از چاپ در نشریه های مدیریت ورزشی مورد داوری قرار می گیرند، اما در برخی مقاله های چاپ شده در این نشریات اشتباهات مختلفی مشاهده می شود که باعث می شود از اعتبار گزارش شده در مقالات کاسته شود. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی اشتباهات رایج آماری و روش شناختی تحقیقات مدیریت ورزشی به منظور فراهم آوردن اطلاعات مناسبی برای سایر نویسندگان مقالات مدیریت ورزشی بود. به این منظور، با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا ابتدا مقاله های منتشر شده از سال 1391 تا 1397 در نشریه های مدیریت ورزشی، مطالعات مدیریت ورزشی، پژوهش های معاصر در مدیریت ورزشی و پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی بررسی شد و خطاهای متداول محققان این رشته بدست آمد. نتایج حاصل از بررسی کاربردی مفاهیم تیوریک و پایه ای رشته مدیریت ورزشی در مقالات چاپ شده در نشریه های فارسی، حاکی از وجود اشتباهات اساسی در مقاله های به چاپ رسیده در نشریه های مذکور می باشد. در میان خطاهای بزرگ و کوچک که در تحقیقات مدیریت ورزشی پیدا شده، عدم رعایت پیش فرض های آماری، خطا در نمونه گیری تصادفی، خطاهای رابطه علی، خطاهای مربوط به ابزار جمع آوری اطلاعات، اطمینان از درستی نتیجه یک آزمون مبتنی بر سطح معنی داری و تعصب در انتشار مهم ترین خطاهایی بودند که محققان مدیریت ورزشی مرتکب شده و در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تحلیل های آماری، روش شناسی، مدیریت ورزشی، نشریه های فارسی
  • حمزه عیسی زاده، قدرت الله باقری راغب، اسدالله کردنائیج*، آصف کریمی، مرتضی سلطانی صفحات 202-224

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل پیش آیندها و پس آیند های چابکی استراتژیک در کسب وکارهای کوچک و متوسط ورزشی انجام شد. پژوهش به صورت آمیخته (کیفی-کمی) بود که بخش کمی آن از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی-پیمایشی بود. در بخش اول (کیفی) برای اجرای مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش، اساتید برجسته در حوزه مدیریت ورزشی و متخصص در کسب وکارهای ورزشی و صاحبان برجسته کسب و کارهای ورزشی بودند که این افراد در دو فاز اولیه و ثانویه به ترتیب به صورت هدفمند و گلوله برفی برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب شدند (14 مصاحبه و تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم یعنی بخش کمی، بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از پژوهش کیفی، پرسشنامه ای با 51 گویه و در قالب سه مولفه پیش آیندهای چابکی استراتژیک، چابکی استراتژیک و پس آیندهای چابکی استراتژیک ساخته شد و در بین صاحبان کسب وکارهای کوچک و متوسط ورزشی شهر تهران توزیع شد (269 نفر). از شاخص های کشیدگی و چولگی به منظور بررسی توزیع داده ها (طبیعی یا غیرطبیعی بودن) استفاده شد و برای بررسی و پاسخ به سوال های پژوهش و رسم و تدوین مدل اندازه گیری و مدل ساختاری از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 24، پی ال اس نسخه 2.0 و نرم افزار مکس کیودی ای نسخه پرو استفاده شد. نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی و چابکی سازمانی از مقوله های اصلی پیش آیندهای چابکی استراتژیک، همچنین وضوح چشم انداز، قابلیت های اصلی، اهداف استراتژیک منتخب، مسیولیت مشترک و اقدام از مقوله های اصلی چابکی استراتژیک و درنهایت عملکرد مالی، عملکرد غیرمالی و کسب مزیت رقابتی از مقوله های اصلی پس آیندهای چابکی استراتژیک بودند. نتایج معادلات ساختاری روابط موجود در مدل پژوهش را تایید کرد.

    کلیدواژگان: عملکرد مالی، چابکی سازمانی، فرهنگ سازمانی، ساختارسازمانی، مزیت رقابتی
  • فاطمه رئوفیان، سید محمدعلی میرحسینی*، احمد ترک فر صفحات 225-258

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل بهبود وضعیت تکریم ارباب رجوع در وزارت ورزش و جوانان طراحی گردید. روش پژوهش حاضر آمیخته از نوع کیفی و کمی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل برخی خبرگان آگاه به موضوع پژوهش و در بخش کمی شامل اساتید مدیریت ورزشی کشور و همچنین کارشناسان وزارت ورزش و جوانان آگاه به موضوع پژوهش بود که تعداد آنان با توجه به برآوردهای انجام شده 145 نفر مشخص گردید. روش نمونه گیری در بخش کمی پژوهش به صورت هدفمند بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش گراندد تیوری در بخش کیفی و از روش معادلات ساختاری در بخش کمی استفاده شد. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در نرم افزار پی ال اس انجام گردید. پس از انجام بخش کیفی در نهادیت تعداد 78 کد نهایی در شش بعد کلی شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، پدیده اصلی، پیامدها و راهبردها شناسایی گردید. نتایج نشان داد که شرایط زمینه ای (333/0) و شرایط مداخله گر (202/0) بر راهبردهای بهبود وضعیت تکریم ارباب رجوع در وزارت ورزش و جوانان تاثیر معناداری دارند. به طور کلی با توجه به تغییرات محیطی گسترده می بایستی بازنگری جدی در اهداف و برنامه های تکریم ارباب رجوع جهت همگام سازی با این تغییرات و پاسخ به نیازهای مراجعه کنندگان به وزارت ورزش و جوانان انجام گردد.

    کلیدواژگان: ارباب رجوع، تکریم، خدمات، مشتری مداری
  • کاظم هژبری*، رحیم رمضانی نژاد، رضا شجیع صفحات 259-287

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مارپله های دستیابی به اهداف توسعه پایدار (دستور کار 2030 سازمان ملل) از طریق ورزش انجام شد. در استعاره مارپله، پله به مثابه عواملی است که در رسیدن به اهداف نقش سرعت دهنده دارند و مار به عنوان عوامل بازدارنده نیل به اهداف است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع نظریه داده بنیاد بود. ابتدا 95 مقاله با دو کلید واژه «توسعه» و «ورزش» در 30 نشریه تاییدشده از سوی وزارت علوم بررسی شدند. سپس 13 مصاحبه با صاحب نظران حوزه های مختلف توسعه پایدار از وزارت ورزش، کمیته ملی المپیک و پارالمپیک، مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی و اساتید دانشگاهی که به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شده بودند، انجام شد. تعداد 72 کد مستقل اولیه و براساس قرابت مفهومی و معنایی بین کدها، 20 مفهوم اصلی در قالب 12 مقوله به عنوان مارهای مسیر دستیابی به اهداف توسعه پایدار از طریق ورزش ایران شناسایی شدند. این موانع در شش هدف دستور کار 2030 بررسی شدند که ورزش نقشی مستقیم در دستیابی به آن ها دارد. همچنین پله ها در قالب این شش هدف بررسی شدند که به 26 کد، 14 مفهوم و 9 مقوله دسته بندی شدند. به طورکلی، ورزش در دستیابی به اهداف توسعه پایدار، بیشتر با موانعی در سطح کلان (مانند یکپارچه نبودن سیاست گذاری ها و زیرساخت های ناکافی) مواجه است. قوانین و آیین نامه ها در برخی اهداف جزو پله ها به شمار می روند، اما بیشتر پله ها را می توان در سطح فردی (اشتیاق و انگیزه های فردی و جمعیت جوان) و سطح جامعه (نهادهای مدنی) یافت.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، سهم ورزش در توسعه، ورزش برای توسعه و صلح
  • شیرین زردشتیان*، جلیل ریحانی نیا صفحات 288-316

    هدف از این پژوهش اثر فرهنگ سازمانی بر بهره وری با نقش میانجی خلاقیت و نوآوری در وزارت ورزش و جوانان ایران است.روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارشناسان وزارت ورزش و جوانان (400) بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی- طبقه ایی متناسب، تعداد 198 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از چهار پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی کمرون و کویین (2006)، بهره وری نیروی انسانی شهبازپور (1393) ، خلاقیت سازمانی دارابژه(فتحی، 1392) ، نوآوری سازمانی (مدل آنا سانکوسکا(2013) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی و جهت مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار اس.پی.اس.اس و آموس ، برای ارایه مدل تحقیق استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد فرهنگ سازمانی بر بهره وری انسانی (69/0= β، 35/10= T-Value) ، فرهنگ سازمانی بر نوآوری (48/0= β، 60/7= T-Value) ، فرهنگ سازمانی بر خلاقیت (57/0= β، 90/8= T-Value) ،خلاقیت بر نوآوری (85/0= β، 90/12= T-Value) ، نوآوری بر بهره وری انسانی(56/0= β، 35/11= T-Value) و خلاقیت بر بهره وری انسانی(71/0= β، 21/10= T-Value) تاثیر مثبت و معنی داری دارد. به وسیله تجزیه وتحلیل یافته های پژوهش مدیران بهتراست بکوشند که فرهنگ این وزارت خانه به سمت فرهنگ تیمی و فرهنگ ادهوکراسی تمایل پیدا کند که زمینه انعطاف پذیری و تمرکز بر محیط درون و بیرون و همچنین ایجاد محیطی دوستانه برای خلاقیت و نوآوری ، در نتیجه به بهره وری کارکنان و رشد و شکوفای سازمان بی انجامد.

    کلیدواژگان: بهره وری انسانی، خلاقیت، فرهنگ سازمانی، نوآوری، وزارت ورزش و جوانان
  • جواد شهولی کوه شوری* صفحات 317-350

    ورزش تنها در ظاهر، غیرسیاسی معرفی می گردد؛ اما این امر اجتماعی از دیرباز پهنه و میدان ی برای رقابت بر سر قدرت در میدان سیاست بوده است. میدان اغواکننده ورزش در ایران، از نخستین روزهای ساختارمند شدن، به غیر از مقاطعی کوتاه، همواره شاهد حضور حکمرانانی از جنس دیگر میدان ها، بوده است. حال آنکه توسعه ورزش یک فرآیند نظام مند، درهم تنیده و کاملا تخصصی است که روزر به روز به پیچیدگی های آن اضافه می گردد؛ در چنین بستری، بی تردید سرمایه های انسانی میدان ورزش که دارای شناخت عمیق و تجربه مناسب از میدان ورزش اند، بهترین گزینه ها برای قرارگرفتن در راس مدیریت کلان ورزش اند. از این رو، هدف از پژوهش حاضر تحلیل گزینه هایی از میان متخصصان مدیریت ورزشی برای پست وزارت ورزش و جوانان است. بدین منظور با استفاده از تکنیک تحلیل بازیگران و ابزار شبیه سازی برنامه ریزی استراتژیک به نام مک تور، میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری بازیگران کلیدی میدان ورزش بر یکدیگر و همچنین شناسایی موضع هر یک از بازیگران نسبت به اهداف، مورد بررسی قرار گرفت. 17 نفر از خبرگان مدیریت ورزشی که بصورت کاملا هدفمند انتخاب شده بودند، ماتریس های بازیگر-بازیگر و بازیگر-اهداف را تکمیل نمودند. پیامدهای بازیگران نسبت به اهداف، مقیاس رقابت پذیری بازیگران، همگرایی و واگرایی بازیگران و اهداف، همچنین فاصله خالص بین بازیگران کلیدی و اهداف، مورد بررسی دقیق، با نرم افزار قرار گرفت. هدف توسعه رفتار سیاسی، مورد توجه خاص همه بازیگران میدان ورزش قرار دارد. ساماندهی امور مربوط به جوانان و توسعه ورزش بانوان، نیاز به تغییرات اساسی در ساختار و نگاه بازیگران دارد.

    کلیدواژگان: میدان ورزش، بازیگران کلیدی، همگرایی، وزیر ورزش، آینده پژوهی
|
  • Shahram Nazari, Alireza Dabir *, Mohammad Hosein Ghorbani, Ali Asefinejad Pages 1-34

    The purpose of the present study was to Measuring and prioritize the sponsors' goals of commercial advertising in sports fields. In terms of outcome and purpose was a type of applied research and a survey research which is implemented in the field. The statistical population of the study included all CEOs, marketing and sales managers of sponsored companies with commercials in sports fields in football, volleyball, wrestling, futsal, karate and taekwondo, heads of sport federation marketing committees, CEOs of Premier League clubs in the fields. Football, basketball, volleyball, and futsal were in the 97-98 season and university professors and professors were in the field of sports marketing (200 people). Sampling was done as available and finally, after distributing and collecting the research questionnaires, 79 questionnaires were completed and analyzed. The Van Harden (2004) Sponsors Targets Questionnaire was used to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics to classify the data, and confirmatory factor analysis models in Amos software and SPSS software were used to test the research hypotheses. The findings of the study showed that the priorities of the sponsors were as follows: 1- overall corporate goals, 2- marketing and subversion goals, 3- communication-environmental goals, and 4- media-advertising goals. The results of confirmatory factor analysis also showed that the sponsor's goal model is well-suited.

    Keywords: Sponsorship, Sponsorship Goals, Commercial Advertising sports fields
  • Hamid Reza Safari, Mahdi Bashiri *, Sosan Khodaeiyan Pages 35-62

    The purpose of this study was to investigate the role of service quality and word-of-mouth on the return intention on the mediating role of destination image in Pooladkaf ski resort in Fars province. The research method of this study was descriptive-correlational.The statistical population consisted of all tourists in the winter of 2018 in Pooladksf ski resort. Due to the uncertainty of the number of the statistical population, 384 questionnaires were distributed by available method and 330 questionnaires could be analyzed. Four questionnaires of sport Service Quality(Liu, 2008), Word-of-Mouth(Goythe et al, 2010), Destination Image(Davis et al., 2009) and Return Intention(Lim, 2006) were used to collect data. The face and content validity of the questionnaires were confirmed by 10 sport management professors and the reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. PLS software was used for fitting and testing the hypotheses using Structural Model. The results showed that the service quality and word-of-mouth advertising had a direct and significant effect on the intention of tourists to re-attend. The mediating role of destination imagery on the relationship between service quality and return intention as well as the relationship between word-of-mouth advertising and return intention was confirmed. Model fit analysis also showed that the proposed model had a moderate fit. Based on the findings of the study, it is suggested that by creating a specialized committee, strategies should be designed and implemented to increase the services quality and positive word-of-mouth and thereby enhance the destination image to increase tourists' return intention.

    Keywords: sport Service Quality, Word-of-Mouth, Destination Image, Return Intention, Winter Sport Tourism
  • Ali Ghaedi, Behzad Izadi *, Mohammadreza Ghasemian Pages 63-88

    The purpose of this study was to investigate the role of charity and advertising to purchase of sports products. The research in terms of purpose was an applied and In terms of the methodology was a Semi-experimental research. The statistical population of the study was physical education student 25-35 years old and the sample was 40 volunteers (20 men and 20 women). In order to provide research tool, images were adapted by two research strategies (charity and advertising). Validity of images was confirmed by 10 sports marketing experts. Enobio electroencephalography device, 20 channels, was used to record the waves. A questionnaire was used to measure purchase decision and self-assessment manikin were used to measure arousal. By considering the role of the frontal lobe in attention, the alpha and beta waves in this area of the brain were examined by F3, F4 and FZ channels. Data were analyzed by using of SPSS 22, Matlab 2013 b and descriptive statistics and inferential statistics including Friedman test and Binary logistic regression. The results showed that the changes of alpha and beta waves in the charity strategy were higher than the advertising fit. This strategy involves the brain in frontal lobe greater than the advertising strategy. Also Neurological psychological responses explain a significant percentage of consumer buying decisions. Therefore, marketers and researchers can use this finding in their promotion strategies to make their promotional activities more effectiveness.

    Keywords: Charity Marketing, Advertising, neuromarketing, pleasure, Arousal
  • Farideh Iraj, Zinat Nikaeen *, Ali Zarei, Farideh Ashraf Ganjooyi Pages 89-116

    This study investigate the effect of electronic and non- electronic sports on the life quality and physical fitness skill related indicators. The population of this study contained 900 female students of the high schools Shar-e-Rey district 2. Among them 60 were selected randomly and were categorized into four groups according to the amount of their sports activity and electronic sports. The research method was descriptive and semi-experimental, which was conducted in the field. A standard life quality questionnaire was applied to measure the life quality of the subjects and to evaluate the effect of this study on them. The face and content validity of the questionnaire was obtained by the faculty of physical education and its reliability was determined using Cronbach's alpha test of 0.83. Descriptive indices and statistical test of covariance analysis were used to analyze the data. The results of the study indicated that the mean and standard deviation of the post-test of life quality variable were 2.90 ± 0.37 in control group , 2.83 ± 0.31 in sport group, 3.03 ± 0.20 in electronic games and 2.88 ± 0.25 in electronic and sports and games. On the other hand, there was no significant difference between pre-test and post-test of life quality (P> 0.05, F = 1/02). Regarding the physical fitness variables, the results showed that there is a significant difference between the pre-test and the post-test variables of agility, throwing the ball, reaction, raising the shoulder and the horizon bar.

    Keywords: Life Quality, Computer Games, Electronic Sports, Non-Electronic Sports, Physical Fitness
  • Mojtaba Azizian, Shahab Bahrami *, Sayed Salahedin Naghshbandi, Mohamad Galilvand Pages 117-139

    The purpose of this study was to Structuring Factors Effecting on Boundary‐Spanning Improvement in Sport Federations. The current research was of Mix Method. The statistical population of the present study in the qualitative section consisted of experts who were aware of the research topic. The statistical population in the quantitative part of the study included managers of sport federations of the Iran. The research tool was semi-structured interviews and researcher-made questionnaire that designed accord to the aims and method of the research. SPSS and PLS were used for data analysis. The results of this study showed that specialized knowledge, communication, technical infrastructure, national and international cooperation background, motivation, database, management aspects and legal aspects were identified as effective factors. Finally, drawn conceptual model with using the structural modeling method. The results of the research showed that all the relations of the research model have a significant effect due to having a T-value higher than 1.96.

    Keywords: Boundary‐Spanning, Information, Sport Federations, connections
  • Reyhaneh Naghshzan Khajouie, Mehdi Salimi *, Rasool Nazari Pages 140-169

    The purpose of the present research was to present a structural model for Iranian sports events brands. It is an applied study in purpose and descriptive-survey in nature. The statistical society consist of all academic professors in sport management and marketing and managers and experts in holding sport events, that the sample size was determined to be 354 individuals with sufficient number based on 16 latent variables selected through convenience and purposive sampling. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Structural equation modeling is used to analyze the data and check the fit of the model. According to the results, the event attribute has a significant effect on marketing, innovation, competitive advantage, and event brand capability. Event branding capability also has a significant effect on event branding and marketing, event marketing on competitive advantage, brand value, event brand performance, and branding, event innovation on event marketing and competitive advantage, event competitive advantage on brand performance and brand value, and finally, event brand performance on brand value. Arguably, sports event providers can enhance the service quality perceived by the participants by adopting several measures such as implementing performance quality-control programs, improving service quality (SQ), as well as considering the physical attractiveness of sports venues, pricing tailored to the type and quality of the event, and reducing indirect costs such as time, transportation, and information acquisition. Consequently, they can strengthen their brand equity.

    Keywords: Brand, Sports Events, Spectators
  • Hossein Abdolmaleki * Pages 170-201

    Today, researchers have witnessed common statistical errors in many scientific articles. In order to the results of scientific articles to be reliable, they are judged in sports management journals before publication, however, in some articles published in these journals, various errors are observed, which makes them invalid. Therefore, the aim of this study was to investigate the common statistical and methodological errors of sports management research in order to provide appropriate information for other authors of sports management articles. For this purpose, content analysis approach used. So, first the articles published from 2012 to 2018 in 4 Journals include: Sports Management Studies, Journal of Sport Management, contemporary Studies on Sports Management and Applied Research in Sports Management were reviewed and common mistakes of researchers was obtained. The results of the practical study of the theoretical and basic concepts of sports management in the articles published in Persian journals indicate that there are fundamental errors in the articles published in the mentioned journals. Among the large and small errors found in sports management researches, the common mistakes that researchers often make were evaluated in this study. It is hoped that by stating these mistakes and paying attention to their correct form, the quality of research, judging and publishing articles will increase.

    Keywords: Statistical Analysis, Methodology, Sports Management, Persian Publications
  • Hamzeh Esazadeh, Ghodratoalahe Bagheri Ragheb, Asadoalahe Kordenayeg *, Asef Karimi, Morteza Soltani Pages 202-224

    The purpose of the present study is to design and develop a model of strategic agility in small and medium-sized sports businesses (pre-future and Then future). The present study in terms of purpose is applied and in terms of data collection was descriptive-survey. In the first (qualitative) part of the field interview, the statistical population of the study were prominent sports management professors specializing in sports businesses and prominent owners of sports businesses. The target and snowball subjects were selected for qualitative interviews in the first and second phases, respectively. (15 interviews with 14 individuals continued to theoretical saturation). And in the second (quantitative) part after collecting data from qualitative research, he made a questionnaire and this questionnaire (51 items in terms of three general components of strategic agility, strategic agility and strategic agility consequences) in Distributed among the owners of small and medium-sized sports businesses in Tehran (269 people). Use elasticity and skewness indices to evaluate the distribution of data (natural or abnormal) and to answer and answer research questions and to draw up a measurement model and structural model using SPSS version 24, Smart PLS version 2.0 and Max QDA Pro version software were used. The results showed that organizational culture, organizational structure and organizational agility are the main categories of strategic agility precursors; vision clarity, core capabilities, selected strategic goals, shared responsibility and action, the key categories of strategic agility and ultimately financial performance, Nonfinancial performance and competitive advantage are the main categories of strategic agility outcomes.

    Keywords: Financial Performance, organizational agility, organizational culture, Organizational Structure, Competitive Advantage
  • Fatemeh Raofian, Sayed Mohamadali Mirhoseni *, Ahmad Torkfar Pages 225-258

    this study was designed with the aim of presenting a model to improve the status of honoring the client in the Ministry of Sports and Youth. The research method is a mixed of quality and quantitative approaches. The statistical population of the research in the qualitative section included some experts aware of the subject of research and in the quantitative section including professors of sports management and also experts of the Ministry of Sports and Youth that were aware of the subject of the research that 145 persons were recognized by conducted estimations. In the quantitative section sampling was recruited. The data collection tools were a semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data, used grounded theory in the qualitative part and structural equations in the quantitative part were recruited. All data analysis processes are performed by PLS software. Having done the quantitative section, 78 final codes in six general dimensions, including causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, the main phenomenon, consequences and strategies were identified. Also, the contextual conditions (0.333) and the intervening conditions (0.202) have a more significant effect on the strategies to improve the status of honoring the client in the Ministry of Sports and Youth. In general, due to the extensive environmental changes, serious consideration should be given to the goals and programs of honoring the client in order to keep pace with these changes and respond to the needs of those who refer to the Ministry of Sports and Youth.

    Keywords: consumer, Honoring, Service, Customer-orienting
  • Kazem Hozhabri *, Rahim Ramezani Nejad, Reza Shaji Pages 259-287

    The purpose of this paper was to survey the snakes and ladders of achieving sustainable development goals (UN 2030 Agenda) through sport. In the snake and ladders metaphor, ladders imply to the factors that accelerate the progress toward the goals whereas snakes consider as the deterrent factors. The present research method was qualitative and based on the Grounded theory. In reviewing 97 papers with two keywords of “development” and “sport” in 30 journals approved with the ministry of science, and interviews with 13 experts from the Ministry of Sport, the National Olympic and Paralympic Committee, the Sports Medicine Research Center and academics experts that selected by judgmental sampling method; 72 independent initial codes identified and based on the conceptual and semantic relationships between the codes, 20 key concepts in the 12 categories were identified as snakes. These barriers have been addressed in the framework of six goals of the 2030 Agenda that sport has a direct role to achieving them. Also, 26 ladders or accelerators were identified within these six goals and 26 initial codes were grouping into 14 concepts and 9 categories. In general, sport is more likely faces with snakes at the macro level (such as poor integration of policies or insufficient infrastructure), although rules and regulations, in some cases, were the ladders, but most of the ladders can be found at the individual level (individual motivation) and at the community level (civil society).

    Keywords: Sustainable development, Sport contribution in development, Sport for development, peace
  • Shirin Zardoshtian *, Jalil Reyhanin Nia Pages 288-316

    The purpose of this study is the effect of organizational culture on productivity with the mediating role of creativity and innovation in the Ministry of Sports and Youth of Iran.The research method is descriptive-survey. The statistical population of the study was all experts of the Ministry of Sports and Youth (400) that through random sampling, 198 people were selected as a sample. For data collection, four standard questionnaires of organizational culture of Cameron and Quinn (2006), Shahbazpour manpower productivity (2014), organizational creativity of Darabejeh (Fathi, 2013), organizational innovation (Anna Sankoska model 2013) were used. In order to analyze the data, factor analysis and to model structural equations with SPSS and Amos software have been used to present the research model.The findings of this study showed has a positive and significant effect that organizational culture on human productivity (β = 0.69, T-Value = 10.35), organizational culture on innovation in the organization (β = 0.48, T-Value = 7.60), Organizational culture on creativity in the organization (β = 0.57, T-Value = 8.90), Creativity on innovation (β = 0.85, T-Value = 12.90), Innovation on human productivity (56 Β = 0.0, T-Value 11/35) and creativity on human productivity (β = 0.71, T-Value = 10.21).analyzing research findings, managers try the culture of this ministry tend to a team culture and adhocracy culture, Which gives the field of flexibility and focus on the indoor and outdoor environment, Creating a friendly environment for creativity and innovation .As a result, employee productivity and the growth and flourish the organization

    Keywords: Creativity, Innovation, Ministry of Sports, Youth, organizational culture, Staff Productivity
  • Javad Shahvali Kohshouri * Pages 317-350

    Sport is introduced non-political only in appearance; but this social issue has long been a battleground for power in politics. From the first days of structuring, illusive sports field in Iran has always seen the presence of rulers from other fields, except for short periods. While ports development is a systematic, intertwined, and highly specialized that is becoming increasingly complex; In this context, the human resources of the sports field, who have a deep knowledge and appropriate experience of the sports field, are undoubtedly the best options to be at the top of the general management of the sport. Therefore, the purpose of this study is to analyze the options among sports management professionals for the position of the Ministry of Sports and Youth. For this purpose, using the actor analysis technique and the strategic the planning simulation tool called Mactor, the degree of Impact and effectiveness of key actors of the sport field on each other, and also identifying the position of each actor towards the goals were examined. Seventeen sports management experts who were selected purposefully, completed the actor-actor and actor-goal matrices. The implications of the actors toward the goals, the scale of the actors' competitiveness, the convergence and divergence of the actors and the goals, as well as the net distance between the key actors and the goals, were carefully examined with the software. The goal of political behavior development is of particular interest to all sports actors.

    Keywords: Sports field, Key actors, Convergence, Minister of Sports, Future Studies