فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 74 (تابستان 1400)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 74 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدهادی محمودی*، شهرام پازوکی صفحات 7-28

    مسئله ی علم در بسیاری متون متقدم و متاخر شیعه، مسئله ای محوری است، تا آنجا که می توان گفت شیعه طرحی خاص خویش از علم دارد. منظور از «طرح علم» اینجا مجموعه مباحثی است که علم را تعریف می کند، علم حقیقی را از شبه علم متمایز می کند، غرض و منفعت از آن را معین می سازد و آن را معرف حقیقت آدمی قرار می دهد. پرداختن به طرح علم سنت پیوسته ای در تاریخ اسلام به ویژه در تصوف دارد که مشهورترین نمونه ی آن کتاب «احیاء علوم دین» غزالی است. چنین آثاری همواره حقیقت علم را در معرض خطر فراموشی و تحریف از سوی دانشمندان زمانه دیده و کوشیده اند نشان دهند که علم حقیقی چیزی ورای اشتغال رسمی به علوم و الفاظ و مفاهیم آن ها است، نحوه ی وجود دانشمند است که همچون احوال و اخلاق و رفتار او جلوه گر می شود. در این مقاله نشان داده ایم که علماء متقدم و متاخر شیعه آثار مشابه مهم و برجسته ای در بحث از طرح علم دارند و به آن همچون مسئله ای اساسی برای شیعه می نگریستند، تا آنجا که می توان در کنار تشیع فقهی به مفهومی چون تشیع علمی قایل شد. گرچه روش این مقاله تحلیلی است نه تاریخی، عمق و گستره ی این مباحث در متون شیعه، احتمال گسترش مباحث مربوط به علم را در تصوف از ناحیه ی این متون شیعی برجسته می کند، به ویژه که بعضی علماء متاخر شیعه نیز بر آبشخور شیعی مباحث کتابی چون «احیاء علوم دین» تاکید کرده اند.

    کلیدواژگان: تشیع، علم، احیاء علوم دین، حقیقت علم، شبه علم
  • محمدعلی میرعلی*، سید یحیی موسوی صفحات 29-52

    حقوق شیعیان افغانستان به عنوان بخش قابل توجهی از شهروندان این سرزمین با ویژگی های هویتی و فرهنگی خاص، همواره در طول تاریخ نادیده گرفته شده و تنها در دوره اخیر پس از تدوین قانون اساسی جدید در سال 1382 شمسی روزنه ای فراروی این اقلیت قومی و مذهبی گشوده شده است. پرسش جستار حاضر آن است که تساهل سیاسی در قانون اساسی جدید افغانستان، در مقایسه با قوانین اساسی گذشته این کشور، به چه میزان گنجانده و رعایت شده و هچنین چه نقشی در تامین حقوق شیعیان ایفا کرده است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه ی این نوشتارآن است که قانون اساسی جدید افغانستان دارای ظرفیت های نظری قابل توجهی در زمینه تساهل سیاسی می باشد و با واکاوی در مواد گوناگون این قانون نشان می دهد که به لحاظ نظری ظرفیت کشف و استخراج حقوق اقلیت شیعیان نیز در آن وجود دارد. این نوشتار عهده دار تبیین و تحلیل وجه نظری تساهل سیاسی در قانون اساسی جدید و نقش آن در تامین حقوق شیعیان است. اما با تاسف اجرای این اصل در عمل در مقایسه با واقعیت موجود فاصله زیادی دارد که لازم است مقتضیات، موانع و راهکارهای عملی تامین حقوق شیعیان به شکل جداگانه و در پژوهشی مستقل بررسی شود.

    کلیدواژگان: تساهل سیاسی، شیعه، اقلیت مذهبی، حقوق شیعیان، قانون اساسی افغانستان
  • لطف الله جلالی* صفحات 53-72
    غیبت امام دوازدهم علیه السلام، به ویژه آغاز غییبت کبری که از سال 329 ق آغاز شد، آغاز دوران دشواری در جامعه شیعی به لحاظ اعتقادی بود که شیعیان، با بحران بزرگی مواجه شده و به حیرتی عجیب گرفتار شدند. نوشتار حاضر، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، پس از اشاره ای کوتاه درباره غیبیت صغری و کبری و چگونگی آغاز غیبت کبری، به بررسی وضعیت اعتقادی شیعیان و حیرتی که آنان بدان گرفتار شدند پرداخته و علل آن را بررسی کرده و سپس، به نقش برجسته عالمان شیعه برای رفع این حیرت پرداخته است. بر اساس این تحقیق، در این دوران، سردرگمی گسترده و بحرانی فراگیر دامنگیر شیعیان بوده که شیعیان از بغداد تا اقصی نقاط خراسان، درگیر آن بوده و باعث پراکنده شدن شیعیان به فرقه های گوناگون شده بوده است. سه عامل طولانی شدن غیبت، اختناق و شدت تقیه، و شبهه افکنی فرقه های دیگر به ویژه زیدیه و معتزله از مهم ترین عوامل پیدایش این بحران بوده است. اما آنچه اهمیت بیشتری داشت، نقش عالمان شیعه در زدودن این بحران و حیرت، و روشنگری آنان در این جهت بود. آثار بسیاری در قرن چهارم و پنجم هجری از سوی بسیاری از بزرگان شیعه نگاشته شد که نشانه اهتمام آنان به رفع بحران از جامعه شیعه به حساب می آید.
    کلیدواژگان: غیبت کبری، غیبت صغری، امام مهدی علیه السلام، بحران اعتقادی شیعیان، حیرت، عصر حیرت، عالمان شیعه
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران*، کامران اویسی، فرزاد دهقانی صفحات 73-104

    حدیث پژوهان شیعه، در طول تاریخ گاه برای تمییز و تنقیح انواع روایات از یکدیگر از تقسیمات چهارگانه حدیث به صورت: صحیح، حسن، موثق و ضعیف بهره گرفته اند. هرچند این نوع تقسیم بندی از سوی جمع کثیری از عالمان مورد پذیرش و استقبال قرار گرفت، اما برخی نیز مانند استرآبادی، آن را نوعی بدعت دانسته اند که از اهل سنت الگوگرفته شده است و سبب تخریب اسلام می شود. در پژوهش پیش رو پس از تبیین اندیشه حدیثی شیعه و رویکرد آن نسبت به دانش درایه، انگاره اقتباس تقسیمات چهارگانه حدیث نقد شده است. در این مسیر از روش کتابخانه ای- استنادی و تجزیه و تحلیل به صورت تحلیل محتوای کیفی (توصیفی- تحلیلی) ضمن ارایه گزارشی از پیدایی دانش درایه الحدیث در شیعه به دنبال پاسخ اصولی به اتهامات و چرایی آن می رویم. بر این اساس یافته های پژوهش؛ عبارت اند از اینکه ادعای مذکور از جهات گوناگون پذیرفتنی نیست. وجود اصطلاحات با عبارت های مشابه و گاه حتی با تنوع بیشتر نزد متقدمان شیعه؛ عدم ملازمت ساخته شدن اصطلاحات علمی با بدعت و تفاوت فریقین در مبانی تقسیم بندی از جمله این موارد است. از سوی دیگر تکمیل تقسیم بندی سه گانه اهل سنت با اصطلاحاتی نظیر قوی و موثق که برآمده از خبرویت اندیشمندان شیعی است، اتهام اقتباس را به کلی غیر قابل پذیرش می کند.

    کلیدواژگان: تقسیمات چهارگانه حدیث، درایه الحدیث، تشیع، بدعت، اقتباس
  • علی قاسمی*، محمد بنشاخته صفحات 105-150
    سده 10 ق عصر نوینی در تاریخ ایران و همسایگانش به شمار می رود؛ چراکه با تاسیس دولت شیعی صفویه، رقابت ها و دشمنی های دیرپایی میان صفویان و حکومت های سنی مذهب غرب و شرق ایران ایجاد گردید. در این میان، کتب تاریخ نویسی نقش برجسته ای در توجیه مبانی مشروعیت بخش مذهبی دول رقیب و رویارویی های عقیدتی و سیاسی میان آن ها ایفا کردند. بخش مهمی از روایات مربوط به مبانی مشروعیت بخش مذهبی ی صفویان و رقبایشان و نیز مجادلات عقیدتی آن ها با یکدیگر، تحت تاثیر عناصر و مفاهیم کلامی نگاشته شد. این مقاله با بهره گیری از رویکردی تاریخی و روش «توصیفی و تحلیلی» در پی توضیح چرایی و چگونگی این مسئله برآمده است. نتایج نشان می دهد: به سبب اتکای تاریخ نویسی کلام انگارانه به منابع معرفت شناختی همچون عقل و نقل معتبر - قدرت نفی و اثبات محکمی در کنه چنین رویکردی بوده است. هواخواهان و مخالفان صفویان کوشیدند با بهره گیری از چنین روشی، ضمن تایید و اثبات گرایش های سیاسی و عقیدتی خود، مبانی مشروعیت بخش مذهبی این دولت را اثبات و یا رد نمایند. موضوع هسته اصلی روایات، نقش مهمی در نوع روش به کار گرفته شده داشت.
    کلیدواژگان: عناصر کلامی، تاریخ نویسی، صفویه، مشروعیت بخشی، مبارزه عقیدتی
  • مهدی منتظر قائم* صفحات 151-184
    فقها در میان عقلا هستند و باید این آمادگی را داشته باشند که سخنشان مورد ارزیابی آنان قرار گیرد. فتواهای فقها را با این ارزیابی عقلایی می توان سه قسم کرد: فتواهای منطبق با رویکرد عقلایی عصر قدیم و جدید، فتواهای منطبق با رویکرد عقلایی قدیم، و فتواهای منطبق با رویکرد عقلایی جدید. بیش از نود فتوا و بیست قاعده فقهی با رویکرد عقلایی همه اعصار منطبق است. فتواهایی که بیشتر با رویکرد عقلایی عصر قدیم یا جدید منطبق است در حوزه حقوق کودک، زن، کافر، مالی و معنوی و فتواهای موافق با احتیاط یا تسهیل و در حوزه هنر، دادرسی، نهی از منکر، مجازات ها و دیه قتل خطایی یافت می شود و با هم قابل مقایسه است. با توجه به نمونه هایی از این فتواها و تفاوت آن ها، به روش توصیفی-تحلیلی می توان گفت: فتواهای منطبق با رویکرد عقلایی زمانه با اطمینان بیشتر منطبق با مقصود شارع است؛ زیرا دست کم بعضی از منابع فتواهای غیر عبادی، متناسب با مقتضیات عصر شارع و مقید به رواج عرفی است و با تغییر آن اقتضاها، فتواهای منطبق با رویکرد عقلایی عصر قدیم نیز تغییر می کند. به علاوه، توجه به نقش عقلا در فهم ظواهر الفاظ چه بسا موجب شود بعضی از الفاظ شارع در معنایی که بعضی از فقها فهمیده اند و منطبق با همان رویکرد است ظهور نداشته باشد و مجمل شود، که تفسیرش را باید به اهل بیت واگذار کرد.
    کلیدواژگان: فتواهای فقها، سیره های عقلا، فهم عقلا، سنجش عقلایی فتواها، فقهای شیعه
|
  • MohammadHadi Mahmoudi *, Shahram Pazouki Pages 7-28

    The issue of science is a central issue in many early and later Shiite texts, so much so that it can be said that the Shiites have their own plan of science. The "science plan" here refers to a set of topics that define science, distinguish real science from pseudo-science, determine its purpose and benefit, and make it the representative of human truth. There is a continuous tradition in the history of Islam, especially in Sufism, The most famous example of which is Ghazali's book "Revival of Religious Sciences". Such works have always seen the truth of science in danger of being forgotten and distorted by the scientists of the time and have tried to show that true science is something beyond the formal occupation of sciences, the way of being a scientist that manifests itself as his morals and behavior. In this article, we have shown that the early and late Shiite scholars have similarly important and prominent works in the discussion of the pattern of science and viewed it as a fundamental issue for the Shiites, As far as jurisprudential Shiism can be considered as a scientific Shiite. Although the method of this article is analytical rather than historical, the depth and breadth of these discussions in Shiite texts highlights the possibility of spreading science-related issues in Sufism from these Shiite texts, especially since some later Shiite scholars also have emphasized on the Shiite sources of a book such as "Revival of Religious sciences".

    Keywords: Shia, Science, revival of religious sciences, truth of science, pseudo-science
  • Mohammadali Mirali *, Seyed yahya Mosavi Pages 29-52

    The rights of the Afghan Shiites, as a considerable part of the citizens in that region with their special identity and cultural features, have always been ignored throughout history. It was just in the recent era after the compilation of new constitution in 1382 SH (2003) that a window of hope was opened to that ethnic and religious minority. The question in the present inquiry is posed as follows: "how much political toleration has been inserted in the new constitution of Afghanistan compared to former constitutions and what was its role in ensuring the rights of the Afghan Shiites?" To answer this question, the hypothesis is posed as follows: "The new constitution of Afghanistan has considerable theoretical capacities in regard with political toleration, and one can explore various parts of it to find that it has the capacity to discover and extract the rights of the Shiite minority as well." This article aims at explaining and analyzing the theoretical aspect of political toleration in the new constitution of Afghanistan and its role in ensuring the rights of the Shiites. However, it must be noted that, unfortunately, enforcing that article of law is far from the existing reality.

    Keywords: political toleration, Shiism, religious minority, the Shiites' rights, the constitution of Afghanistan
  • Lotfollah Jalali * Pages 53-72
    The twelve Imam's occultation period, especially the major occultation that started from 329 AH, was the onset of the doctrinal difficulty in the Shiite society. In that period, the Shiites faced a massive crisis and strange confusion. The present article uses a descriptive-analytical method to investigate the Shiites' doctrinal situation and their bewilderment and explore the related reasons to study the role of the Shiite prominent scholars in relieving that confusion. That widespread bewilderment and far-reaching crisis led Shiites to scatter in various sects. The three factors of long period of occultation, oppression and severe reservation, as well as the doubts cast by other sects, especially Zeydiya and Mu'tazila, were among the most important factors for emergence of that crisis. However, the more important point was the role of the Shiite scholars in resolving that crisis and their enlightening in that regard. Many works were written by great Shiite scholars during the 4th and 5th centuries that show their efforts in resolving the crisis in the Shiite society.
    Keywords: major occultation, minor occultation, Imam Mahdi, the Shiites' doctrinal crisis, the bewilderment era, the Shiite scholars
  • Roohallah MohamadAli Nejad Omran *, Kamran Oveysi, Farzad Dehghani Pages 73-104

    Throughout history, the Shiite researchers of hadith have made use of the fourfold classification of hadiths (ṣaḥīḥ, ḥasan, muwaththaq, and ḍa'īf, literally meaning 'right', 'good', 'authentic', and 'weak' respectively) for distinguishing types of hadiths. Although a large number of scholars have accepted this classification, some others – such as Astarabadi – have regarded it a kind of heresy modeled on the Sunnites, leading to ruin of Islam. In this study, we have used the library documents and the descriptive- analytical method for analyzing the contents. Accordingly, the findings of the study are as follows: the aforementioned claim is not acceptable and the existence of similar terminologies, sometimes with more variety for the later Shiites, does not mean that forging scientific terms is accompanied by heresy, and the foundations of the two denominations are different. On the other hand, adding two other terminologies, i.e. "strong" and "authentic" to the threefold classification of the Sunnite scholars – which is resulted from the expertise of the Shiite thinkers – makes the accusation of adopting [from the Sunnites] unacceptable.

    Keywords: the fourfold classification of hadiths, dirāyat al-ḥadīth, Shiism, heresy, adopting
  • Ali Ghasemi *, Mohammad Benshakhteh Pages 105-150
    A study of the historiographical texts of the Safavid period indicates that an important part of the narrations were written under the influence of theological elements and concepts. The results of this study show that due to the reliance on theological historiography on epistemological sources such as reason and authoritative narration, the power of negation and the strong proof has been at the core of such an insight and method. Accordingly, the Safavid opponents tried to use such an approach, while confirming and proving their political and ideological tendencies, to question the foundations of the religious legitimacy of this government. On the other hand, pro-Safavid historians also tried to justify the religious rules that legitimized the government using such insights and methods. therefore, Theological historiography could, in both negative and positive aspects, raise ambiguity or proof about religious narratives on the foundations of the legitimacy of the Safavid state. The core nature of the narrative played an important role in adopting the verbal method. Narratives whose main subject matter was controversial and persuasive, such as the controversy over important religious, military, and political issues, were accompanied by a detailed theological-historical discussion using a comparative and rational approach. On issues such as the elimination of political and ideological opponents and the expression of some elements of the legitimacy of the state that required psychological grounding, an approach based on the acquisition of theological concepts was used with the least discussion or historical assessment
    Keywords: Theological elements, historiography, Safavids, Legitimation, ideological struggle
  • Mahdi Montazer Ghaem * Pages 151-184
    The Shi'a Faqihs are among the rational people and they should be prepared for whatever they say to be evaluated by their lot. Weighing the Fatwas of the Faqihs against people's reason and common sense, they could fall into three categories: the Fatwas that conform to both the rational approaches of the past time and today, the Fatwas that conform to the rational approach of the past time, and the one's that conform to today's rational approach. Considering the examples of these categories and their differences, we should find out which one is more in line with God's intentions. Based on two reasons, it appears that the Fatwa's which are conforming to the rational approach of today are more closely in line with God's intentions. First, because some of the sources from which the non-worshiping Fatwas are derived were in agreement with the special conditions at the time of the outbreak of religion. And second, the Faqihs must take into consideration people's common understanding of God's words. Understanding the scriptures and religious traditions does not belong to a certain group of people. The Faqih cannot ascribe a Fatwa to the religion if most people cannot ascribe that to the All-wise God. The role of people in understanding religious words might discredit the understanding of Faqihs and result in the ambiguity of those words.
    Keywords: jurists' fatwas, the wise people's way of life, the wise people's understanding, the rational assessment of fatwas