فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 40 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 40 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی، آناهیتا زندی* صفحات 5-26
    هدف

       هدف از مقاله حاضر توسعه مدل نمایندگی رفتاری با بهره گیری از تمرکز بر نقش تعدیل کننده مدیران زن بر رابطه میان انگیزه های ریسک پذیری و ریسک "سیستماتیک در برابر غیرمتعارف (ویژه)" و پیامدهای عملکرد می باشد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1391تا 1397 انجام پذیرفت. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های تابلویی بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج فرضیه اول نشان می دهد تاثیر نقش تعاملی مدیرعاملان زن بر ارتباط بین دلتا و ریسک غیر سیستماتیک در مقایسه با روابط ریسک سیستماتیک منفی و  معنادار می باشد. همچنین نتایج فرضیه دوم نشان می دهد مدیران زن تاثیر مستقیمی بر رابطه بین مشوق های اختیاری مدیران (دلتا) و عملکرد شرکت دارند.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل حاکی از حاکم بودن وضعیت بسیار محافظه کارانه، و گریزان از ریسک در مورد مدیران زن در زمانی است که مشوق های اختیاری به ازای ریسک غیرمتعارف به آن ها اعطاء می شود. همچنین، نتایج حاصل تایید می کنند که مدیران زن کمتر مایل به مواجهه با زمینه های برخوردار از ریسک سیستماتیک می باشند، اگرچه محافظه کارتر هستند، اما منجر به افزایش عملکرد شرکت می شوند.

    کلیدواژگان: ریسک سیستماتیک، ریسک غیرمتعارف، عملکرد، مدل نمایندگی رفتاری، مدیران زن
  • شکراله خواجوی*، علیرضا پورگودرزی صفحات 27-46
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی بهبود عدالت مالیاتی از طریق کاهش یا حذف آثار تورم بر صورت های مالی و سود حسابداری محاسبه شده است. به همین منظور روش پژوهش مورد استفاده در این پژوهش، بررسی ادبیات پژوهش باهدف شناسایی و ارایه بهترین راهکار برای کاهش اثرات تورم بر سود حسابداری با استفاده از روش قیاسی-توصیفی است. بررسی ها نشان می دهد که مهمترین بعد از عدالت مالیاتی که تحت تاثیر تحریف سود حسابداری براثر تورم می شود، بعد عدالت افقی است. با توجه به بررسی های به عمل آمده دو سیاست به منظور کاهش یا حذف آثار تورم بر سود پیشنهاد می شود. اول استفاده از رویه های حسابداری خاص کاهش اثر تورم بر سود که معرفی شده است؛ و دیگری استفاده از یک سیستم حسابداری تورمی است که طبق بررسی ها، سیستم مبتنی بر ارزش خروجی تعدیل شده بابت تغییر در سطح عمومی قیمت ها، بهترین سیستم به این منظور است. با این وجود بررسی های به عمل آمده بیانگر این است که طبق قانون مالیات های مستقیم ایران، مالیات شرکت ها باید بر اساس سود حسابداری مبتنی بر بهای تاریخی محاسبه شود و هیچ کدام از این دو سیاست را به منظور دستیابی به رقمی واقعی تر از سود مالیاتی و متعاقبا عدالت افقی مالیاتی، مجاز نمی داند. درنهایت بررسی ها تصریح می کند، عدم تعدیل سیستم مالیاتی بابت تورم، علاوه بر عدم دستیابی به عدالت مالیاتی منجر به ارزشیابی اشتباه شرکت ها نیز خواهد شد.
    کلیدواژگان: حسابداری تورمی، حسابداری مبتنی بر بهای تاریخی، عدالت مالیاتی، مالیات
  • رویا دارابی*، سمیرا سرایی، فاطمه تقوی قاسم آباد صفحات 47-62
    هدف
    عدم اطمینان سیاست اقتصادی بر متغیرهای اقتصادی و متغیرهای مالی در آمریکا و کشورهای اروپایی تاثیر گذار بوده است. عدم اطمینان شرایطی است که در آن پیشامدهای ممکن که در آینده اتفاق می افتد مشخص و معلوم نیست. این شرایط نامعلوم می تواند اثرات منفی بالقوه ای بر بازارهای مالی و سقوط قیمت سهام داشته باشد. لذا هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عدم اطمینان سیاست اقتصادی با استفاده از معیارهای ریسک مالی و ریسک اقتصادی بر ریسک سقوط سهام در بازار سهام ایران می باشد.
    روش
    در این پژوهش از اطلاعات 118 شرکت بورسی از سال 1388 تا 1398 اسستفاده گردیده و همچنین برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده و به علت نوع داده های مورد مطالعه، از روش ARDL استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج در سطح اطمینان 95 درصد نشان می دهد که ریسک اقتصادی و ریسک مالی در کوتاه مدت و بلند مدت بر ریسک سقوط سهام اثرات مثبت دارد و با افزایش ریسک های مربوطه ریسک سقوط سهام افزایش می بابد.
    نتیجه گیری
     با درک تاثیر عدم اطمینان سیاست اقتصادی بر ریسک سقوط سهام، سرمایه گذاران می توانند سرمایه گذاری های خود را تعدیل کنند و قانون گذاران می توانند با کاهش عدم اطمینان مرتبط با سیاست های اقتصادی، محیط های سرمایه گذاری را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان سیاست اقتصادی، ریسک مالی، ریسک اقتصادی، ریسک سقوط سهام
  • احسان قدردان، ام البنین همتیان*، عبدالکریم مقدم صفحات 63-80
    هدف
      یکی از ابزارهای تعامل مدیران شرکت ها با بازار، ارایه اطلاعاتی در مورد پیش بینی سود شرکت است که بدین وسیله شرکت ها می توانند رفتار بازار را تحت تاثیر قرار دهند. به طور کلی می توان گفت که پیش بینی، تخمین پیشامدهای آینده است و هدف از پیش بینی کاهش ریسک در یک تصمیم گیری است.
    روش
    روش پژوهش مورد استفاده در بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، روش شبه تجربی با طرح پس رویدادی است، و نمونه ای متشکل از 147 شرکت طی دوره زمانی1391-1397 با استفاده از رگرسیون چند متغیره به روش داده های تابلویی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بین بازده سهام و دقت پیش بینی سود توسط مدیریت رابطه معناداری وجود ندارد، ولی بین عدم تقارن اطلاعاتی و دقت پیش بینی سود مدیریت رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج نشان می دهد عدم تقارن اطلاعاتی رابطه بین بازده سهام و دقت پیش بینی سود توسط مدیریت را تعدیل نمی کند.
    نتیجه گیری
     می توان بیان کرد که بازده سهام باعث افزایش یا کاهش دقت پیش بینی سود مدیریت در سطح اطمینان بالا نمی گردد؛ اما افزایش عدم تقارن اطلاعاتی منجر به افزایش خطای پیش بینی مدیریت شده و در نتیجه دقت پیش بینی سود هر سهم توسط مدیریت کاهش می یابد. همچنین می توان با توجه به نتایج نتیجه گیری کرد که نمی توان گفت که در سطح اطمینان بالا عدم تقارن اطلاعاتی رابطه بین بازده سهام و دقت پیش بینی سود مدیریت را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: دقت پیش بینی های مدیریت، بازخورد اطلاعات، بازده سهام، عدم تقارن اطلاعات
  • مجتبی گل محمدی*، مجید آبیار صفحات 81-96
    محتوای گزارش حسابرسی و صدور به هنگام آن برای استفاده کنندگان دارای بار اطلاعاتی است. در این پژوهش، رابطه بین قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری به عنوان یکی از ویژگی های کیفی ارایه اطلاعات مالی با تاخیر گزارش حسابرسی و اظهار نظر حسابرسی آزمون شده است. برای اندازه گیری قابلیت مقایسه حسابداری، الگوی دیفرانکو و همکاران (2011) مورد استفاده قرار گرفته است. برای بررسی موضوع، نمونه ای متشکل از 115 شرکت پذیرش شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1392 تا 1396 (575 شرکت - سال) انتخاب و داده ها به روش تابلویی و با استفاده از رگرسیون تجزیه و تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد بین قابلیت مقایسه حسابداری با تاخیر گزارش حسابرسی و تعداد بندهای شرط رابطه منفی و معنی دار وجود دارد. این نتیجه از منظر ریسک ذاتی حسابرسی و کارایی اطلاعاتی قابل تفسیر است؛ چرا که قابلیت مقایسه حسابداری، ریسک حسابرسی و هزینه کسب اطلاعات را کاهش می دهد. به طور خلاصه می توان بیان داشت که قابلیت مقایسه حسابداری، سودمندی اطلاعات حسابداری را برای حسابرسان مستقل افزایش می دهد و در مجموع منجر به بهبود کیفیت حسابرسی می گردد.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه حسابداری، تاخیر گزارش حسابرسی، اظهار نظر حسابرسی، ریسک حسابرسی
  • مهدی مران جوری* صفحات 97-112
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نظام راهبری بر رابطه بین ریسک نقدینگی و اعتباری با عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای این هدف، 10 بانک به عنوان نمونه در بازه زمانی 1393- 1397 انتخاب شده اند. برای آزمون فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره و آزمون t مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین ریسک نقدینگی با عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار رابطه منفی معناداری وجود دارد، علاوه بر این، بین ریسک اعتباری با عملکرد بانک ها رابطه معناداری وجود ندارد. سپس تاثیر نظام راهبری بر رابطه بین ریسک نقدینگی و اعتباری با عملکرد بانک ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که نظام راهبری بر رابطه بین ریسک نقدینگی با عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تاثیر مثبت و معناداری دارد؛ ولی نظام راهبری بر رابطه بین ریسک اعتباری با عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: نظام راهبری، ریسک نقدی، ریسک اعتباری
  • رضا نعمتی کشتلی* صفحات 113-130
    هدف
    سبک های حل مساله، فرایند شناختی هستند که بر پایه آن افراد راهبردهای مناسب و اثربخش خود را در مواجهه با مسایل و مشکلات انتخ‍اب می کنند. این سبک ها، به عنوان یکی از م‍دل های ن‍ظام ده‍ی و پ‍ردازش اطلاعات، موجب اخذ تصمیمات مناسب می شوند. هدف این پژوهش، بررسی ت‍اثیر سبک های حل مساله با رویکرد روان شناختی- رفتاری بر بی طرفی حسابرس است.
    روش
    از روش توص‍ی‍‍‍‍‍‍‍فی- پی‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍مایش‍‍‍‍‍‍‍‍‍ی و ابزار پرس‍‍‍‍ش نامه اس‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍تاندارد در این پژوه‍‍‍ش اس‍‍‍‍‍تفاده شده است. نمونه آماری پژوه‍‍‍‍‍ش شامل 503 نف‍‍‍‍ر ح‍‍‍‍‍‍سابرسان مشغول به کار در س‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ازم‍‍ان ح‍‍‍‍سابرس‍‍‍‍ی و موس‍‍‍‍‍س‍‍‍‍‍‍‍ات ح‍س‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ابرس‍‍‍‍ی عض‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍و جام‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍عه ح‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍س‍ابداران رس‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍می ای‍‍‍‍‍ران در سال 1399 می باشد که با روش نم‍‍‍‍‍‍ونه گ‍‍‍یری تص‍‍‍‍‍‍ادف‍‍‍‍‍ی س‍‍‍‍‍اده انتخ‍‍‍‍اب ش‍‍‍دند. همچنین از طریق م‍‍‍‍‍‍‍‍دل یابی مع‍‍‍‍‍‍‍‍ادلات س‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍اخ‍تاری با بهره گیری از نرم افزار PLS، فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفت.
    یافته ها
    شواهد آزمون نشان می دهد که بین سبک های حل مساله با رویکرد روان شناختی- رفتاری کسیدی و بی طرفی حسابرس رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، سبک های خلاقانه، گرایش، اعتماد، جهت یابی، مهارگری و اجتناب به ترت‍‍‍یب بر بی طرفی حسابرس بی‍‍‍شترین تاث‍‍‍یر را دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که سب‍ک های حل مساله، بی طرفی حسابرس را تحت تاثیر قرار می دهد. به طوری که، سبک های حل مساله بر پردازش اطلاعات، ارزیابی بی طرفانه شواهد و تصمیم گیری و قضاوت حرفه ای حسابرسان تاثیرگذار است. لذا، نتایج پژوهش می تواند موجب بهبود تصمیم گیری و قضاوت حرفه ای حسابرس گردد و مفاهیم نظریه روان شناختی- رفتاری کسیدی را وارد متون تحقیقات رفتاری در حسابرسی نماید.
    کلیدواژگان: سبک های حل مساله، مد ل یابی معادلات ساختاری، نظریه روان شناختی- رفتاری
|
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Anahita Zandi * Pages 5-26
    Objective

    The aim of this paper is to develop a behavioral representation model by focusing on the moderating role of female managers on the relationship between risk-taking motivations and risk“systematic vs idiosyncratic” and performance outcomes.

    Methods

    This research has been carried out using annual data of companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2012-2018. For testing of research hypotheses, multivariate linear regression has been used based on panel data.

    Results

    The results of the first hypothesis show that the effect of the interactive role of female managers on the relationship between delta and non-systematic risk is negative and significant compared to systematic risk relationships. The results of the second hypothesis also show that female managers have a direct impact on the relationship between voluntary incentives for managers (Delta) and company performance.

    Conclusion

    The results suggest a very conservative, risk-averse situation for female managers when they are given optional incentives for idiosyncratic (firm-specific) risk. Also, the results confirm that female managers are less likely to face areas of systematic risk, although more conservative, but lead to increased company performance.

    Keywords: Systematic risk, Idiosyncratic Risk, performance, Behavioral Agency Model, Female managers
  • Shokrollah Khajavi *, Alireza Pourgoudarzi Pages 27-46
    The goal of this research is to study how tax justice improvement is considered in financial statements preparation and calculated accounting income by inflation effects decreasing or write-off. In order to do this research methodology used in this research is a deductive-descriptive method which is confirmed by literature study to have access to the best strategy of decreasing inflation effects on accounting income. Studies show that horizontal justice as the most important dimension of tax justice is affected by accounting income distortion because of inflation effect. According to investigations two strategies are suggested to inflation effects decreasing or write-off. First, specific inflation effect decreasing accounting procedures and the other one is to utilizing inflation accounting system. Studies indicate that adjusted current cost system is the best system for general price level variation. However, studies hold that according to Iranian tax regulations, firms have to report their income on the basis of historical cost and non of the two suggested strategies are not allowed to report tax income and horizontal justice will not achieved afterward. Finally, studies indicate that if tax system does not get adjusted because of inflation, no access to tax justice will appear and firms’ wrong valuation will be occurred.
    Keywords: Inflation Accounting, Historical Cost Accounting, tax justice, tax
  • Roya Darabi *, Samira Sarae, Fatemeh Taghavi Qasem Abad Pages 47-62
    Objective
    Recent studies show that economic policy uncertainty has affected economic and financial variables in the United States and European countries. These uncertain conditions can have potential negative effects on financial markets and falling stock prices. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of economic policy uncertainty using the criteria of financial risk and economic risk on stock crash risk in the stock market of Iran.
    Methods
    In this research, the information of 118 listed companies has been used and also to test the research hypotheses, multiple linear regression model has been used and due to the type of data studied, ARDL method has been used
    Results
    The results at 95% confidence level show that economic risk and financial risk in the short and long term have positive effects on stock risk and with increasing risks, the risk of stock fall increases.
    Conclusion
    This study helps market players to better understand and evaluate the impact of economic policy uncertainty on financial markets by empirically examining the effect of economic policy uncertainty on stock market risk of falling. This evidence has practical implications for both investors and legislators. By understanding the impact of economic policy uncertainty on stock crash risk, investors can adjust their investments, and legislators can improve investment environments by reducing economic policy uncertainty. Forgive.
    Keywords: Economic Policy Uncertainty Economic Risk, Financial Risk. Stock Price Crash Risk
  • Ehsan Ghadrdan, Omolbanin Hematian *, Abdolkarim Moghaddam Pages 63-80
    Guideline: One of the tools for corporate executives to interact with the market is to provide information about predicting the company's profits that can influence the market behavior. In general, it can be said that forecasting is the estimation of future events and the purpose of predicting risk reduction in decision making.
    Objective
    The research method used among listed companies in Tehran Stock Exchange is a quasi-experimental with post-event design, and a sample of 147 companies over the period 2012-2018 using multivariate regression using panel data method.
    Methods
    The results show that there is no significant relationship between stock return and earnings prediction accuracy by management, but there is a significant relationship between information asymmetry and earnings management accuracy. Also, the results show that information asymmetry does not moderate the relationship between stock returns and earnings management accuracy.
    Results
    It can be stated that stock returns do not increase or decrease the accuracy of management profit forecasting at high confidence levels, but increasing information asymmetry results in increased management forecast error and consequently management earnings forecast accuracy is reduced. . It can also be concluded from the results that it cannot be said that high level of information asymmetry moderates the relationship between stock returns and management profit prediction accuracy.
    Keywords: Management Forecast Accuracy, Information Feedback, Stock Returns, Information Asymmetry
  • Mojtaba Golmohamadi *, Maiid Abyar Pages 81-96
    Audit report and its on-time issuance has information content for users. In this research, the relationship between the accounting information comparability as a qualitative feature of financial information has been tested with the audit delay and audit opinion. To measure accounting comparability, the Defranco et al. Model (2011) has been used. . In order to investigate the issue, a sample of 115 companies listed in Tehran Stock Exchange between 2014 -2018 (575 company-year) was selected and data were analyzed by panel method using regression analysis. The results of the research shows that there is a negative and meaningful relationship between the accounting comparability and audit delay and the number of explanatory paragraphs in the audit report. This conclusion can be interpreted in terms of inherent audit risk and information efficiency, since it reduces the audit risk and information acquisition costs. In short, the comparability of accounting information improves the usefulness of accounting information for independent auditors and improves the audit quality.
    Keywords: accounting comparability, Audit Delay, Audit opinion, audit risk
  • Mehdi Maranjory * Pages 97-112
    The purpose of this study was to investigate the effect of corporate governance on the relationship between liquidity risk and credit with the performance of banks accepted in Tehran Stock Exchange. In line with this goal, 10 banks were selected as examples during the 2018-2014 periods. To test the hypotheses, multivariate regression and t-test based on hybrid data have been used. The results of this study showed that there is a significant negative relationship between liquidity risk and the performance of the banks admitted in the stock exchange. In addition, there is no significant relationship between credit risk and bank performance. Then, the effect of corporate governance on the relationship between liquidity risk and credit with the performance of banks accepted in the stock market was investigated. The results indicate that corporate governance has a positive and significant effect on the relationship between liquidity risk and the performance of banks admitted in the stock market; also, corporate governance has a positive effect on the relationship between credit risk and the performance of banks accepted in the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Corporate Governance, Liquidity risk, Credit risk
  • Reza Nematikoshteli * Pages 113-130
    Objective
    Problem-solving styles are cognitive processes based on which people choose appropriate and effective strategies in dealing with problems and difficulties. These styles, as one of the models of systematization and information processing, lead to appropriate decisions. The purpose of this study is to investigate the effect of problem-solving styles with a psychological-behavioral approach on auditor neutrality.
    Methods
    The Descriptive-Survey method and the standard questionnaire instrument have been used in this research. The statistical sample of the research consisted of 503 auditors working in the auditing institutes of the Iranian Society of Certified Auditors and the audit organization in 2020 and were selected by a simple random sampli‍‍‍ng me‍‍‍‍‍‍thod. Also, research hyp‍‍‍otheses we‍‍re-tes‍‍‍ted by mo‍‍‍‍‍‍deling struct‍‍‍ural equatio‍‍‍‍ns u‍‍‍‍sing PLS so‍‍‍‍‍‍ftware.
    Results
    Research shows that the psychological and behavioral characteristics of people affect the effectiveness of their performance. Thus, the decision-making process and professional judgment of auditors are largely shaped by the application of cognitive and behavioral activities and processes. Therefore, auditors' psychological differences contribute to an overall understanding of their performance in gathering information, impartial evaluation of evidence, and professional judgment. Test evidence shows that there is a significant relationship between problem-solving styles with Cassidy's psychological-behavioral approach and the auditor's neutrality. Also, creative styles, trends, confidence, failure, avoidance, and avoiding have the greatest impact on the auditor's neutrality, respectively.
    Conclusion
    The results show that problem-solving styles affect the auditor's neutrality. Thus, problem-solving styles are effective in information processing, neutral evaluation of evidence, and decision-making and judgment of auditors. Therefore, the results of the research can improve the decision-making and Professional judgment of the auditor and introduce the concepts of Cassidy's psychological-behavioral theory into the behavioral research texts in auditing. The findings of the present study are important because it recognizes impartiality as one of the basic components of auditors' professional judgment influenced by problem-solving styles. Based on the results, it is suggested that to increase the impartiality of independent auditors and thus improve the quality of auditing, auditing firms should evaluate independent auditors based on the type of problem-solving styles for information processing and impartial evaluation of evidence. Also, when hiring new auditors, in addition to focusing on general and professional competencies, the type of cognitive-behavioral styles should be evaluated. Because the existence of matching between auditors' cognitive-behavioral styles and their performance, improves the quality of auditing and increases the credibility of the audit profession in society.
    Keywords: Problem-Solving Styles, structural equation modeling, Psychological-Behavioral Theory