فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 116 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمداقبال علی اصغری* صفحات 9-43

    خلیج فارس مهم ترین خطه آبی منطقه است که علاوه بر ظرفیت های گوناگون فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، با بهره مندی از منابع سرشار نفت و گاز، اهمیتی راهبردی در تعاملات بین المللی دارد. برخی از تحلیلگران روابط بین الملل معتقدند که مهم‎ترین شرایط استمرار بقا و حضور فعال در عرصه های ملی، منطقه ای و بین المللی کنونی، توجه به منافع ملی است. تامین منافع ملی ج.ا.ایران در خلیج فارس، نیازمند شناخت عوامل تاثیرگذار در این حوزه است .هدف اصلی تحقیق، ارایه طرح راهبردی تامین منافع ملی ج.ا.ایران در خلیج فارس است. طرح راهبردی تامین منافع ملی ج.ا.ایران در خلیج فارس، نیازمند شناخت ابعاد، مولفه ها و عوامل تاثیرگذار در این حوزه است.این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای، روش آن موردی زمینه ای و حجم نمونه آماری تحقیق 54 نفر است. روش گردآوری اطلاعات، میدانی و کتابخانه ای بوده که با تحلیل عمیق مبانی نظری، عوامل موثر بر منافع ملی ایران در خلیج فارس را احصا نموده، سپس در قالب پرسش نامه با استفاده از تحلیل های کمی و کیفی به صورت آمیخته نسبت به استانداردسازی و بومی سازی این عوامل در محیط عملیات مشترک اقدام شده است. براساس تجزیه و تحلیل به عمل آمده و با استفاده از ابزار  IFE و  EFE تعداد 93 عامل (25 قوت، 17 ضعف، 24 فرصت و 27 تهدید) شناسایی و سنجش شده و نهایتا به روش SWOT راهبردها تدوین و نسبت به تعیین اولویت اجرایی آن ها با استفاده از روش  QSPM اقدام شده است. براساس نتایج تحقیق، برای تدوین طرح راهبردی تامین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس تعداد 11 راهبرد احصا گردید و در انتها پس از تحلیل عوامل درونی و خارجی و مشخص شدن نقاط موجود و مطلوب، وضعیت موجود کشورمان در حوزه منافع ملی در خلیج فارس در ربع رقابتی ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد، طرح راهبردی، منافع ملی، خلیج فارس، ج.ا.ایران
  • احمد تشکری پور*، یعقوب یوسفوند، عبدالرحمن فرج الهی مقدم صفحات 45-77

    اندیشه های دفاعی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) موضوعی است که به واسطه سابقه مبارزات انقلابی، مسیولیت های اجرایی، حضور میدانی در دفاع مقدس، مرجعیت دینی و فرماندهی کل قوای ایشان، منبع و مرجعی مهم و اثرگذار در سیاست گذاری ها و تدوین راهبرد های دفاعی بوده و تعیین کننده نوع رفتار و عملکرد صحیح نیروهای مسلح جهت تحقق اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران است. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه الگویی مدون و منظم از اندیشه دفاعی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) جهت حفظ و ارتقای کارآمدی بسیج و  اقدام در این راستا است. بر این اساس، پژوهش حاضر با رویکرد اکتشافی، با استفاده از روش استقرایی و به شیوه کدگذاری مبتنی بر تیوری داده بنیاد، بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را از سال 1368 تا سال 1398 تجزیه و تحلیل کیفی نموده و تلاش شده الگوی حاکم بر اندیشه دفاعی ایشان ارایه گردد. نتایج حاکی از آن است که از نگاه معظم له، بسیج یکی از پیشگامان و پیش قراولان عرصه دفاع از کشور و بازوی توانای نظام در میدان های مورد نیاز است. بهره گیری بسیج از اندیشه ها و توصیه های ایشان در قالب الگوی ارایه شده، بسیج را به روزتر و کارآمدتر کرده و نظام جمهوری اسلامی ایران را در مقابل دشمنان خارجی و مشکلات و چالش های داخلی مصون می دارد.

    کلیدواژگان: اندیشه، اندیشه دفاعی، بسیج، مقام معظم رهبری (مدظله العالی)
  • ابراهیم برزگر، محمدباقر خرمشاد، عباسعلی رهبر، عبدالرضا عالیشاهی* صفحات 79-100

    تعمیق چالش میان عربستان سعودی و جبهه مقاومت شیعیان را می توان از مهم ترین چالش های موجود خاورمیانه در دوران پساداعش قلمداد نمود. این مسئله با ظهور محمد بن سلمان و خصومت نهان و عیان وی درقبال شیعیان به ویژه در مواردی همچون جنگ یمن، توطیه علیه دولت های عراق و سوریه و تشدید جنگ سرد علیه جمهوری اسلامی ایران نمود یافته و خاورمیانه را علنا به کانون نخست بحران های امنیتی مبدل نموده است. در این مقاله، نویسندگان تلاش خود را صرف طراحی مدل راهبردی محمد بن سلمان در دوران شکست دونالد ترامپ (به مثابه یکی از قدرتمندترین و مهم ترین حامی بن سلمان) درقبال شیعیان نموده اند. روش تحقیق مبتنی بر آمیخته اکتشافی (کیفی - کمی) است. جامعه آماری مقاله حاضر مبتنی بر مصاحبه با اساتید، نخبگان و پژوهشگران حوزه علوم سیاسی، مطالعات منطقه ای، روابط بین الملل و ژیوپلیتیک بوده است که با استفاده از روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری با 20 خبره، مصاحبه عمیق انجام و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته ای با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی بین 60 نفر از نمونه ها توزیع شد. روایی پرسشنامه با روش صوری و محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. داده ها با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS و AMOSتحلیل شد. نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که مدل راهبردی بن سلمان درقبال شیعیان به ویژه در دورانی که دونالد ترامپ در انتخابات دوره دوم ریاست جمهوری امریکا با شکست مواجه شد، دارای 16 بعد به شرح ذیل می باشد: شرایط علی (1. تشدید تروریسم، 2. تشدید فعالیت های جاسوسی، 3. تشدید جنگ نیابتی)؛ شرایط زمینه ای (4. تاکیدبر پان عربیسم، 5. تلاش برای ایتلاف با رژیم صهیونیستی، 6. تلاش برای تشکیل ناتوی عربی)؛ شرایط مداخله ای (7.  توسعه قرادادهای تسلیحاتی، 8. شیعه هراسی، 9. جنگ روانی وسیع)؛ راهبردی (10. بهبود روابط با قطر، 11. تلاش برای انزوای ایران، 12. جلب رضایت عمان برای پیوستن به سعودی ها، 13. تلاش برای نفوذ مجدد در عراق) و  پیامد (14. تشدید میلیتاریزم در خلیج فارس، 15. تشدید ناامنی ها در غرب آسیا و 16. تشدید تقابل گرایی های وهابیسم- شیعیسم) است. نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد مدل پارادایمی پژوهش، تایید شدند.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، مدل راهبردی، محمدبن سلمان، جبهه مقاومت شیعیان
  • علی باقری دولت آبادی* صفحات 101-126
    پس از حمله آمریکا به افغانستان، یکی از برنامه های اصلی نیروهای ناتو آموزش، تجهیز و ایجاد ارتشی قوی برای مقابله با حملات تروریستی و قدرت گیری مجدد طالبان در این کشور بود. سقوط 11 روزه کابل به دست نیروهای طالبان، کارامدی ارتش در این کشور را زیر سوال برد و این سوال مهم را مطرح کرد که علت فروپاشی سریع ارتش افغانستان چه بود؟ برای پاسخ به این سوال، از روش مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با کارشناسان نظامی سیاسی و اساتید دانشگاه استفاده شد. گزینش مصاحبه شوندگان برمبنای روش گلوله برفی انجام و پس از شناسایی عوامل موثر و استخراج آن، از مصاحبه شوندگان درخواست شد اهمیت و وزن شاخص های به دست آمده را مشخص سازند. درنهایت دوازده عامل به ترتیب اهمیت تنظیم گردید. در مرحله دوم، عوامل شناسایی شده در چهار گروه عوامل اصلی، عوامل فرعی تاثیرگذار، عوامل شتاب دهنده و عوامل زمینه ساز دسته بندی شدند. همچنین برای تبیین بهتر عوامل شناسایی شده و افزایش روایی و پایایی آن، از داده های میدانی گزارش شده توسط فرماندهان نظامی، مقامات سیاسی و محلی افغانستان استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد عدم خودباوری ارتش و اتکا به آمریکا، فساد در درون ارتش و ادارات افغانستان و عدم تعلق خاطر ارتش به دولت اشرف غنی، بیشترین نقش را در سقوط آن ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: ارتش افغانستان، طالبان، استراتژی، جنگ روانی، فساد، آمریکا
  • جهانگیر کرمی*، الهه کریمی صفحات 127-150
    سه دهه از فروپاشی شوروی و شکل گیری روسیه جدید می گذرد و هنوز هم این کشور، دستخوش تلاطم ها و مشکلات ناشی از آن بحران بزرگ است. یکی از مسایل مهم امروز روسیه، نسبت آن با غرب است که به ویژه پس از بحران اوکراین، به یک مساله پیچیده تبدیل شده که چشم انداز روشنی برای حل آن وجود ندارد. در نبود مبانی ایدیولوژیک گذشته و در رویارویی همه جانبه با غرب، مسکو به بازاندیشی در مقوله فرهنگ و سنت های روسی روی آورده و این مفهوم، در رفتار دولت و نیز سند جدید امنیت ملی این کشور به شکل جدی مطرح شده است. پرسش اصلی در این مقاله آن است که مفهوم فرهنگ چگونه در راهبرد امنیتی روسیه بازتاب یافته است؟ در پاسخ این فرضیه گفته شده «فرهنگ در راهبرد امنیتی روسیه به عنوان مقوله ای بنیادین، با سه کارکرد ایدیولوژیک و مشروعیت بخش، رسالت گرا و هویت بخش و نیز چون یک دارایی ارزنده و در معرض آسیب مطرح شده و این نشان دهنده تحولی اساسی در راهبرد امنیتی ملی روسیه است». روش تحقیق نیز «تحلیل محتوای کیفی اسناد و داده های موجود» است که براساس دو متغیر فرهنگ و امنیت و شاخص های آن ها کوشش شده تا اسناد راهبردی روسیه به ویژه سند امنیت ملی روسیه در سال 2021، ازنظر مفهوم فرهنگ بررسی، سپس براساس متون و تحلیل های موجود در کتب، مقالات، گزارشات و اظهارنظرهای نخبگان فکری و سیاسی و امنیتی به این مساله پرداخته شود.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، روسیه، غرب، فرهنگ، هویت
  • سید شهاب الدین حجازی* صفحات 151-181

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل راهبردی موقعیت ایران در منطقه آسیای مرکزی انجام پذیرفته است. این تحقیق برمبنای هدف از نوع «کاربردی» و ماهیت از نوع «توصیفی پیمایشی» بوده که از رویکردی «آمیخته» برخوردار است. جامعه آماری شامل کارشناسان و خبرگان منطقه بوده که 32 نفر از آنان با روش نمونه گیری «گلوله برفی» شناسایی و به صورت هدفمند انتخاب شده اند. به منظور گردآوری اطلاعات موردنیاز جهت تدوین ادبیات تحقیق، از «مطالعات کتابخانه ای» با استفاده از ابزار «فیش برداری» و جهت گردآوری داده های واقعی، در بخش کیفی از ابزار «مصاحبه نیمه ساختاریافته» و در بخش کمی از «پرسش نامه بسته» استفاده شده است. پرسش های مصاحبه و پرسش نامه از دو جنبه روایی ظاهری و محتوا توسط خبرگان تایید و ضریب پایایی پرسش نامه (آلفای کرونباخ) 906/0 محاسبه شد که بیانگر پایایی بالای پرسش نامه بوده است. پایایی بازآزمون مصاحبه ها نیز 82 درصد محاسبه شد که پایایی قابل قبولی است. داده های کیفی احصاشده از مصاحبه ها از روش «تحلیل محتوای استقرایی» و داده های کمی جمع آوری شده از پرسش نامه ها با استفاده از «آماره ها یا پارامترهای توصیفی» مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و جهت رتبه بندی اهمیت گزاره های پرسش نامه، از روش «آنتروپی شانون» استفاده شده است. در پایان فرصت ها، تهدیدها، نقاط قوت و ضعف ایران در منطقه آسیای مرکزی احصا و راهکارهای پیشنهادی به منظور گسترش حضور ایران در این منطقه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، آسیای مرکزی، موقعیت و تحلیل راهبردی
|
  • MohammadEghbali Ali Asghari * Pages 9-43

    Some analysts believe that the most important condition for continued survival and active presence in regional and international arenas is to pay attention to national interests. Securing Iran national interests in the Persian Gulf requires recognizing the influential factors in this field. The purpose of this study is to present a strategic plan to secure the national interests of the Islamic Republic of Iran in the Persian Gulf. Is the domain This research is of applied development type and its method is case-context. The statistical sample size of the research is 54 people. The method of collecting field and library information is through the in-depth analysis of theoretical foundations, the factors affecting the national interests of Iran in the Persian Gulf and then in the form of a questionnaire using quantitative and qualitative analysis mixed with standardization and localization of these factors have been done in the environment of joint operations. Based on the analysis and using IFE and EFE tools, 93 factors (25 strengths, 17 weaknesses, 24 opportunities and 27 threats) were identified and measured, and finally, by SWOT method, strategies were developed and their priority was determined. It is done using QSPM method. Based on  the results of the research, to formulate a strategic plan for securing national interests c. ا. Iran has 11 strategies in the Persian Gulf. Out of 7 times, the current situation of our country in the field of national interests in the Persian Gulf has been evaluated in a competitive quarter.

    Keywords: Strategy, strategic plan, national interests, Persian Gulf, Islamic republic of Iran
  • Ahmad Tashakkoripour *, Yaqub Yusufund, Abdorrahman Faraj Elahi Moghaddam Pages 45-77

    The Supreme Leader's defense ideas are a matter that, due to his history of revolutionary struggles, executive responsibilities, field presence in the holy defense, religious authority, and command of all his forces, as a source and reference for policy-making and development of defense strategies and determines the type of behavior and proper functioning of the armed forces in order to achieve the goals of the Islamic Republic of Iran. The purpose of this study is to provide a codified and systematic model of the defense thought of the Supreme Leader in order to maintain and promote the efficiency of mobilization and action in this regard. According to this, the present research with a heuristic approach and using inductive method and coding method based on data theory of the foundation, qualitatively analyzed the statements of the Supreme Leader ) Long may he live) from 1368 to 1398 and an attempt has been made to provide a model governing their defense thinking regarding strategies for maintaining and promoting the efficiency of the Basij. The results show that from His Great and comprehensive point of view, Basij is one of the pioneers in the field of defense of the country and the capable arm of the system in the required fields. Utilizing the Basij from their ideas and recommendations in the form of a model, makes the Basij more up-to-date and efficient, and protects the Islamic Republic of Iran against foreign enemies and internal problems and challenges.

    Keywords: Thought, Defense Thought, Basij, Supreme Leader
  • Ebrahim Barzegar, MohammadBagher Khorram Shad, AbbasAli Ranjber, Abdoreza Alishahi * Pages 79-100

    The deepening challenge between Saudi Arabia and the Shiite Resistance Front can be considered one of the most important challenges in the Middle East during its post-ISIS era. This issue has manifested itself with the emergence of Muhammad ibn al-Salman and his covert and overt hostility towards the Shiites, especially in cases such as the Yemeni war, conspiracies against the governments of Iraq and Syria, and the escalation of the Cold War against the Islamic Republic of Iran. Has found the Middle East openly at the forefront of security crises. In this article, the authors devote their efforts to designing a strategic model for Muhammad Bin Salman during the defeat of Donald Trump (as one of the most powerful and important supporters of Bin Salman) against the Shiites. The research method is based on exploratory mix (qualitative-quantitative).The statistical population of the present research is based on interviews conducted with professors, elites and researchers in the field of political science, regional studies, international relations and geopolitics. Assessment of the model: A researcher-made questionnaire with relative cluster sampling method was distributed among 60 samples. The validity of the questionnaire was confirmed by face and content method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method. Data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis using SPSS and AMOS software. The results of the qualitative section indicate that Bin Salman's strategic model towards the Shiites, especially in the period when Donald Trump lost the second presidential election of the United States, has the following 16 dimensions: Causal conditions (1. Security, 2. Intensification of Espionage Actions, 3. Intensification of Proxy War), Underlying conditions (4. Emphasis on Pan-Arabism, 5. Attempt to form an alliance with Israel, 6. Attempt to form an Arab NATO), Interventional conditions (7. Development of arms deals, 8. Shiismophobia, 9. Extensive psychological warfare), Strategic (10. Improving relations with Qatar, 11. Isolation of the Islamic Republic of Iran, 12. Obtaining Oman's consent to join the Saudis, 13. Attempting to influence Again in Iraq) and the consequences (14. intensification of militarism in the Persian Gulf 15. intensification of insecurity in the Middle East and 16. intensification of Wahhabism-Shiism confrontations). The results of the quantitative section showed that all dimensions of the research paradigm model were confirmed.

    Keywords: Saudi Arabia, strategic model, Mohammad Bin Salman, Shiite ResistanceFront
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 101-126
    After the US attack on Afghanistan, one of the main plans of NATO forces was to train, equip and build a robust army to counter terrorist attacks and re-emergence the Taliban in the country. The 11-day fall of Kabul to the Taliban invasion raised number questions about the efficiency of the army in the country including what was the reason for the rapid collapse of the Afghanistan army? To answer the question, semi-structured in-depth interviews with military-political experts and university professors were used. The participants were selected using the snowball sampling technique and after identifying the effective factors, the interviewees were asked to sort the indicators by importance degree. Finally, twelve factors were adjusted in order of importance. In the second stage, the identified factors were classified into four groups: main factors, auxiliary factors, accelerating factors, and contextual factors. The interviews of Afghan military commanders, political and local officials with media were also used to better explain the identified factors and increase their validity and reliability. The findings show that the lack of self-confidence in the military and reliance on the United States, corruption within the Afghanistan army and offices, and the lack of loyalty to the Ashraf Ghani’s Administration have played a main role in its collapse.
    Keywords: Afghanistan Army, Taliban, Strategy, psychological warfare, the US
  • Jahangir Karami *, Elahe Karimi Pages 127-150
    Three decades have been passed since the collapse of the Soviet Union and the formation of a new Russia, and the country is still facing the problems and difficulties caused by that great crisis. One of the most important issues for Russia today is its relationship with the West especially after the Ukraine crisis in 2014, has become a complex issue with no clear prospects for resolving it. In the absence of past ideological foundations and in a comprehensive confrontation with the West, Moscow has reconsidered Russian culture and traditions, and this concept has been seriously addressed in the country's new national security document. The main question in this article is how the concept of culture is reflected in Russia's security strategy? In response to this hypothesis, "culture has emerged in Russia's security strategy as a fundamental category of the three functions of legitimizing ideology, national identity mission, and valuable vulnerable assets." The research method is "qualitative content analysis of existing documents and data" based on the two variables of culture and security and their indicators and then the analyzes in books, articles, reports, and comments of intellectual, political and security elites.
    Keywords: National Security, Russia, the West, culture, Identity
  • Seyyed Shahaboddin Hejazi * Pages 151-181

    The present study is conducted with the aim of strategic analysis of Iran's position in the Central Asian region. The present research is based on the purpose of the "applied" type and based on the nature of the "descriptive-survey" type, which has a "mixed" approach. The statistical population includes;  experts in the region, 32 of whom were identified by "snowball" sampling method and were purposefully selected. In order to collect the information needed to compile the research literature, "library studies" using the "filing" tool and to collect real data, in the qualitative part of the tool "semi-structured interview" and in a small part of the "closed questionnaire" has been used. The interview questions and the questionnaire were confirmed by experts in terms of apparent validity and content, and the reliability coefficient of the questionnaire (Cronbach's alpha) was calculated to be 0.906, which indicates the high reliability of the questionnaire. The retest reliability of the interview test was 82%, which indicates acceptable reliability. Qualitative data collected from the interviews were analyzed by "inductive content analysis" method and quantitative data collected from questionnaires were analyzed using "descriptive statistics or parameters" and "Shannon entropy" method was employed to rank the importance of questionnaire statements. At the end; Opportunities, threats, strengths, and weaknesses of Iran in the Central Asian region were counted and proposed solutions to expand Iran's presence in the region had been presented.

    Keywords: R. Iran, Central Asia, Strategic position, Analysis