فهرست مطالب

آزمایشگاه و تشخیص - پیاپی 54 (زمستان 1400)

فصلنامه آزمایشگاه و تشخیص
پیاپی 54 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/14
  • تعداد عناوین: 18
|
  • شهروز همتی، مهنار آل یاسین صفحات 17-32

    دی دایمر محصول تجزیه فیبرین محلول است که از تخریب فیبرین با واسطه پلاسمین به دست می آید.  از این رو دی دایمر را می توان به عنوان نشانگر زیستی (بیومارکر) فعال سازی انعقاد و فیبرینولیز در نظر گرفت و به طور معمول برای رد ترومبو آمبولی (VTE) وریدی استفاده می شود. دی دایمر به طور فزاینده ای برای ارزیابی خطر عود و کمک به تعیین مدت زمان مطلوب درمان ضد انعقاد در بیماران مبتلا به ترومبو آمبولی وریدی، برای تشخیص ترومبو آمبولی وریدی، انعقاد داخل عروقی منتشر و برای غربالگری بیماران پزشکی در معرض خطر ترومبو آمبولی وریدی استفاده می شود. هدف این بررسی (1) بازنگری در تعریف دی دایمر (2) بحث در مورد متغیرهای پیش از آنالیز موثر بر اندازه گیری دی دایمر (3) بررسی و مقایسه عملکرد سنجش و برخی از متغیرهای پس از آنالیز (مانند واحدهای مختلف و کات آف های تنظیم شده  با سن) و (4) بحث در مورد استفاده از اندازه گیری دی دایمر در سایر بیماری ها است.

    کلیدواژگان: دی دایمر، ترومبوآمبولی وریدی، متغیرهای پیش از آنالیز، آنالیز، پس از آنالیز، واحد دی دایمر، واحد معادل فیبرینوژن، استاندارد سازی، هماهنگ سازی
  • محمد قهری صفحات 33-41

    هیالوهایفومایکوزیس به طور کلی به عفونت های سیستمیک ناشی از قارچ های کپکی شفاف گفته می شود که مناظر هیستوپاتولوژیک کم و بیش مشابهی در بافت نشان می دهند و تنها راه تشخیص افتراقی و تفکیک آن ها از یکدیگر کشت و شناسایی جنس و گونه های مربوطه است. بنابراین مشاهده هایفی منشعب با انشعابات دیکوتوموس،  با زاویه حاد و دارای سپتوم الزاما آسپرجیلوزیس را مطرح نمی کند بلکه ممکن است با عفونت های ناشی از قارچ های دیگری از قبیل فوزاریوم، سودوآلشریا بویدی ای و یا قارچ های دیگر مواجه باشیم. از طرف دیگر اکثر این پاتوژن های فرصت طلب نسبت به آمفوتریسین B مقاومت دارند و یا این که نیاز به استفاده از دوزهای بالاتری پیدا می کنند و یا گاهی اوقات تست های حساسیت دارویی برای انجام درمان مناسب ضرورت پیدا می کند، لذا کشت و جداسازی این قارچ ها در محیط کشت اهمیت پیدا می کند.

    کلیدواژگان: عفونت های قارچی ریه، بیماری های دستگاه تنفسی، عفونت های سیستمیک قارچی، فوزاریوزیس منتشره، هیالوهایفومایکوزیس
  • حسین درگاهی، خدیجه صفی زاده صفحات 42-59
    مقدمه و هدف

    مفهوم هزینه کیفیت برای کلیه آزمایشگاه های بالینی با هر نوع اندازه و حیطه انجام آزمایش های روتین و تخصصی کاربرد دارد. آشنایی مدیران و کارکنان با هزینه کیفیت، از هدر رفت منابع جلوگیری کرده و خدمات آزمایشگاهی را با کیفیت بالا به پزشکان، بیماران و دیگر مشتریان داخلی و خارجی با هزینه منطقی ارایه می دهد. لذا این پژوهش با هدف تبیین مفاهیم هزینه کیفیت، واژه ها، ابعاد، انواع و کاربردهای آن در آزمایشگاه بالینی تهیه و تدوین شده است.

    روش کار

    این پژوهش از نوع مروری و با استفاده از مقالات جستجو شده در پایگاه های داده ای متنوع و با استفاده از کلید واژه های هزینه کیفیت، آزمایشگاه بالینی، خطاها یا اشتباهات یا نقص های داخلی و خارجی بدون رعایت محدودیت زمانی از نظر سال چاپ مقالات انجام شد و از مجموع تعداد 122 مقاله جستجو شده با استفاده از معیارهای ورود و خروج، تعداد 36 مقاله مورد استفاده قرارگرفت.

    یافته ها

    هزینه کیفیت شامل هزینه های هماهنگی و پیشگیری است که جهت بازرسی سطوح کیفیت و پیشگیری از بروز نقص ها، اشتباهات و خطاهای آزمایشگاهی به کار می رود، لذا لازم است تا در این ارتباط فرآیندهای جدید در جریان کار، آموزش کارکنان، ارزیابی صلاحیت کارکنان و تامین کنندگان وسایل، تجهیزات و مواد آزمایشگاهی، مشتری مداری و ممیزی داخلی و خارجی مد نظر قرار گیرد. اگر چه چگونگی اندازه گیری هزینه های کیفیت پنهان و آشکار و شناسایی آن ها نیز به منظور تعیین هزینه کلی و بودجه بندی در جهت توسعه اعتبار بخشی آزمایشگاه های بالینی به کار گرفته می شود.

    نتیجه گیری

    تفکرات سنتی در گذشته موجب انتخاب ارتقای کیفیت و یا هزینه های صرف شده در آزمایشگاه های بالینی به تنهایی توسط مدیران این سازمان ها بود. اما در حال حاضر به استناد رویکردهای جدید، به نظر می رسد هزینه کرد برای کیفیت نه تنها برای آزمایشگاه های بالینی به معنای هدر رفت منابع نیست، بلکه کیفیت مطلوب منتهی به افزایش بهره وری، کاهش نقص ها، خطاها و اشتباهات و در نهایت منجر به کاهش هزینه کلی کیفیت در آزمایشگاه های بالینی خواهد شد.

    کلیدواژگان: هزینه کیفیت، آزمایشگاه بالینی، خطاها یا اشتباهات داخلی و خارجی
  • داریوش فرهود، مهسا رحمانی سامانی صفحات 60-65

    سرطان تیرویید، بدخیمی سلول های پارانشیم تیرویید است. چهار نوع اصلی سرطان تیرویید وجود دارد: سرطان پاپیلاری تیرویید (PTC)، سرطان فولیکولار تیرویید یا کارسینوم فولیکولار تیرویید (FTC)، کارسینوم آناپلاستیک تیرویید(ATC)  و کارسینوم مدولاری تیرویید (MTC).
    سرطان مدولاری تیرویید (MTC) یک تومور نورواندوکرین نادر غده تیرویید است که از سلول های C پارافولیکولار مشتق شده که هورمونی پروتیینی به نام کلسی تونین (CT) تولید می کنند و 5 تا 8 درصد از کل سرطان های تیرویید را تشکیل می دهد. به دلیل فقدان درمان های کمکی غیر از جراحی، این بیماری عامل شمار زیادی از مرگ و میر ناشی از سرطان تیرویید است.
    MTC ممکن است به صورت تک ‌گیر یا توارثی رخ دهد. الگوی توارثی شامل انواع سندروم نیوپلازی متعدد آندوکرین نوع  A2 و B2 است. اکثر موارد MTC تک ‌گیر هستند، اما الگوی وراثتی در 30-20٪ موارد مشاهده می شود. جهش RET در بیش از 90 درصد موارد ارثی و 40 درصد از موارد تک گیر سرطان مدولاری تیرویید رخ می دهد. جراحی توتال تیروییدکتومی (برداشتن کامل غده تیرویید) همچنان درمان استاندارد برای بیماران MTC است. تشخیص و درمان زود هنگام برای بهبودی کامل ضروری است.

    کلیدواژگان: سرطان تیرویید، سرطان مدولاری تیرویید، MTC، ژن RET، الگوی وراثتی
  • محمد علی دولتی، مجتبی دولتی، فاطمه دولتی صفحات 66-68

    سندروم حاد تنفسی کرونا ویروس 2 که در اواخر سال 2019 ظاهر شد می تواند اثرات منفی بر روی سیستم قلبی عروقی داشته باشد. مطالعاتی که در مناطق مختلف دنیا انجام شده بیانگر اهمیت تروپونین قلبی به عنوان یک نشانگر پیشگویی کننده در بیماران بستری کرونایی می باشد. آسیب قلبی به دفعات در بیماران کرونایی اتفاق می افتد و این موضوع با خطر بالای مرگ و میر این بیماران همراه می باشد. در افراد مبتلا به کووید-19، بیومارکرهای مختلفی به منظور ارزیابی وضعیت بیمار و بررسی وخامت بیماری بررسی می شود. در این میان اندازه گیری سطح سرمی تروپونین از اهمیت بالایی برخوردار است. افزایش مقدار تروپونین در خون این بیماران می تواند نشانگر آسیب قلبی بوده و بیانگر میزان مرگ و میر بالای بیماران در آینده باشد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس 2، بیومارکر، تروپونین
  • مریم احمدزاده، فاطمه اکبریان، محمدحسین صنعتی صفحات 69-75

    سندرم تنفسی حاد جدید Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) یکی از عوامل عفونت تنفسی حاد است که منجر به مرگ بیش از دو میلیون نفر در سراسر جهان و بستری شدن هزاران نفر تا سال 2021 شده است. درصد قابل توجهی از بیماران در آزمایش RT-PCR برای SARS-CoV-2 مثبت هستند. ناقلین بدون علایم یا افرادی که قبل از بروز علایم هستند، با فعالیت‌های اجتماعی خود، انتشار ویروس در جامعه را تسهیل می‌کنند. از این رو، دسترسی به تست‌های تشخیصی تجاری برای تشخیص عفونت در مراحل اولیه، نظارت بر بیماری و پیگیری بیماران ضروری است. اخیرا، تشخیص‌های مبتنی بر CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repeats) به دلیل زمان نتیجه‌دهی سریع‌تر و پتانسیل آن‌ها برای استفاده در آزمایش‌های مراقبت فردی، به عنوان جایگزین‌های جذابی برای RT-PCR ظاهر شده‌اند. توالی پالیندروم کوتاه خوشه‌ای با فواصل منظم تکراری به اختصار CRISPR نامیده می‌شود و به عنوان یک سیستم دفاع شخصی برای پروکاریوت‌ها عمل می‌کند. این سیستم اسیدنوکلییک بیماری‌زای خاصی را شناسایی و سپس در عملکرد ژنوم خارجی مهاجم تداخل می‌کند و از آن‌ها در برابر مهاجمان خارجی محافظت می‌کند. در نهایت، محققین چالش‌ها و چشم‌اندازهای آینده سیستم‌های تشخیصی مبتنی بر سیستم CRISPR-Cas در زیست‌پزشکی را مورد بحث قرار می‌دهند، به این امید که بتوانند الهام‌بخش توسعه تشخیص‌های زیست‌پزشکی باشند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، CRISPR، Cas، COVID-19، RT-qPCR
|
  • Shahrouz Hemmati, Mahnaz Aleyasin Pages 17-32

    D-dimer is a soluble fibrin degradation product deriving from the plasmin-mediated degradation of cross-linked fibrin. D-dimer can hence be considered a biomarker of activation of coagulation and fibrinolysis, and it is routinely used for ruling out venous thromboembolism (VTE). D-dimer is increasingly used to assess the risk of VTE recurrence and to help define the uoptimal duration of anticoagulation treatment in patients with VTE, for diagnosing disseminated intravascular coagulation, and for screening medical patients at increased risk of VTE. This review is aimed at (1) revising the definition of D-dimer; (2) discussing preanalytical variables affecting the measure- ment of D-dimer; (3) reviewing and comparing assay performance and some postanalytical varia- bles (e.g. different units and age-adjusted cutoffs); and (4) discussing the use of D-dimer measurement across different clinical settings.

    Keywords: D-Dimer, VTE, Pre analytical variables, analytical, post analytical, DDU, FEU, Standardization, Harmonization
  • Mohammad Ghahri Pages 33-41

    Fusarium spp., have been recognized during the past decade to cause disseminated infection, particularly in granulocytopenic patients undergoing intensive antileukemic chemotherapy or bone marrow transplantation. The lung, sinuses, and skin are the primary portals of entry. The periungual regions of the toes notably may be a particularly important site of initial invasion. Invasive Fusarium infections produce a pattern similar to that of invasive aspergillosis. Fusarium infections in granulocytopenic patients are characterized by pulmonary infiltrates, cutaneous lesions, and sinusitis. This emerging fungal pathogen often responds only to high doses of Amphotericin B. Pseudallescheria boydii causes sinusitis, pneumonia, and dessiminated infections in immunocompromised hosts and mycetoma in immunocompetent patients. Pneumonia due to P. boydii is clinically indistinguishable from that due to Aspergillus spp. Infections due to P. boydii are frequently refractory to antifungal chemotherapy, including amphotericin B.

    Keywords: Hyalohyphomycosis, Fusariosis, Systemic Mycoses, Pulmonary Mycoses
  • Hossein Dargahi, Khadijeh Safizadeh Pages 42-59
    Introduction

    The concept quality cost for all clinical laboratories perform routine and specialized tests of any size and scope has many applications. Familiarity of managers and employees of clinical laboratories with quality cost concept prevent wasted resources and offers laboratory services with high quality to physicians, patients, and other internal and external customers with reasonable cost. Therefore, this research was aimed to explain the concept of quality cost, quality cost terminology, and it’s dimensions, types and applications in clinical laboratory.

    Methodology

    This research was a literature review study condocted using searched articles in several databases and key words such as quality cost, clinical laboratory, internal and external failures without observing the time limit in terms of the years of publication of articles. A total of 122 articles were searched using inclusion and exclusion criterias and finally 36 articles selected for thos study.

    Findings

    Quality cost includes conformance cost and non-conforming event cost use for levels of quality inspectation, prevention of failures. Therefore, it is necessary, new process of work flow, employees’ training, competency testing of employees and manufacturers, customer orientation, and internal and external audits should be observed associated with quality cost. Although, measurement of hidden and clear quality costs to determine the total cost and budgeting in order to improvement of accreditation could be applied.

    Conlusion:

    Traditional thinking in the past led to select of quality improvement or costs spent alone by the managers of clinical laboratories. But, in new century, according to new approach, high quality could lead to increased of productivity, decreased of failures, and finally decreased of total quality costs in clinical laboratories.

    Keywords: Quality Cost, Clinical Laboratory, Internal, External Failures
  • Darush Farhud, Mahsa Rahmani Samani Pages 60-65

    Thyroid cancer is a malignancy of the thyroid parenchymal cells. There are four main types of thyroid cancer: papillary thyroid cancer (PTC), follicular thyroid cancer (FTC), anaplastic thyroid carcinoma (ATC), and Medullary thyroid carcinoma (MTC).
    Medullary thyroid cancer (MTC) is a rare neuroendocrine tumor of the thyroid gland derived from parafollicular C-cells that produce calcitonin (CT) and accounts for 5-8% of all thyroid cancers. It is responsible for a disproportionate number of thyroid cancer deaths because of the lack of adjuvant treatment beyond surgery.
    MTC may occur sporadically or be inherited. Hereditary pattern includes multiple endocrine neoplasia syndrome types 2A and 2B. The majority of MTC cases are sporadic, but a hereditary pattern is present in 20-30% of cases. RET mutations occur in over 90% of hereditary and 40% of sporadic MTC. Total thyroidectomy remains the standard treatment for MTC patients. Early diagnosis and treatment are necessary for a 100% cure rate.

    Keywords: Thyroid Cancer, MTC, RET Gene, Hereditary Pattern, Cancer
  • Mohammad Ali Dowlati, Mojtaba Dowlati, Fatemeh Dowlati Pages 66-68

    Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, which appeared in late 2019, can have negative effects on the cardiovascular system. Studies in different parts of the world indicate the importance of cardiac troponin as a predictor in coronary heart disease patients. Heart damage occurs frequently in Coronavirus 2 infection and is associated with a high risk of mortality in these patients. In people with Covid-19, various biomarkers are screened to assess the patient's condition and assess the severity of the disease. Measurement of serum troponin levels is of great importance. Increased troponin levels in the blood of these patients could indicate heart damage and indicate a high mortality rate in future patients.

    Keywords: Corona virus 2, biomarker, troponin
  • Maryam Ahmadzadeh, Fatemeh Akbarian, Mohammadhossein Sanati Pages 69-75

    The novel Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) has caused respiratory infection, resulting in more than two million deaths globally and hospitalizing thousands of people until 2021. A considerable percentage of the SARS-CoV-2 positive patients are asymptomatic or pre-symptomatic carriers, facilitating the viral spread in the community by their social activities. Hence, it is critical to have access to commercialized diagnostic tests to detect the infection in the earliest stages, monitor the disease, and follow up the patients. Recently, CRISPR-based diagnostics have emerged as attractive alternatives to quantitative real-time PCR due to their faster turnaround time and their potential to be used in point-of-care testing scenarios. Clustered short palindrome repeats with regular intervals, abbreviated as CRISPR, and functions as a self-defense system for prokaryotes, detecting particular pathogenic nucleic acid, interfering with the functions of exoteric DNA, and protecting them against foreign invaders. Finally, we discuss challenges and future prospects of CRISPR-Cas system based diagnostic platforms in biomedicine, hoping to further inspire the development of biomedical diagnostics.

    Keywords: Immune system, CRISPR, Cas, COVID-19, RT-qPCR