فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 25، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر عباسی اسفجیر، آرشیا دیوسالار صفحات 9-40

    حمل و نقل و ترافیک شهری همواره به عنوان مبحث کلیدی و اساسی در مطالعات شهری و ناحیه ای مطرح بوده است؛ زیرا همان طور که خواهیم دید یکی از نقش های اساسی زندگی شهری را تشکیل خواهد داد که آن با ارتباط بخشیدن اکثر امور انسانی با یکدیگر و جریان یابی افراد، کالا، انرژی و اطلاعات محقق می شود. امروزه بروز مفاهیم جدیدی از جمله دولت و شهر الکترونیک موجب گسترش کاربرد فناوری اطلاعات در حمل ونقل و مدیریت ترافیک هوشمند شده است. استفاده از فناوری اطلاعات در مدیریت ترافیک دارای استفاده های بسیاری از قبیل کاهش تصادفات، کاهش زمان امداد رسانی در تصادفات و موارد اضطراری، افزایش ظرفیت معابر، کاهش زمان سفر، کاهش زمان تاخیر و غیره است. حجم نمونه آماری 200 نفر و به صورت تصادفی در نظر گرفته شده و شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای بوده است و جامعه آماری از سه خوشه کارکنان نیروی انتظامی، دست اندرکاران حمل و نقل مانند رانندگان و کارکنان پایانه ها و متخصصان بحث فناوری اطلاعات و ترافیک تشکیل شده است. در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه و مطالعات میدانی در شهر ساری به عنوان پایتخت گردشگری کشور و مرکز استان مازندران و محدوده مورد مطالعه وضعیت موجود آسیب شناسی شد و در نهایت با تکیه بر نتایج به دست آمده از تحلیل های آماری آزمون t، anova و تاپسیس و یافته های نظری مشخص شد که وضعیت موجود نا بسامان بوده و برای برون رفت از وضعیت فعلی استفاده از سامانه های هوشمند مدیریت حمل و نقل شهری کارا هستند و مشخص شد که از بین شاخص های مختلف وجود نیروهای انسانی متخصص و آموزش دیده و استفاده از تجهیزات ارتباطی مناسب بیشترین سهم را برای نهادینه کردن مدیریت ترافیک شهری با استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات دارند .

    کلیدواژگان: ترافیک شهری، فناوری اطلاعات، سامانه حمل و نقل هوشمند، شهر الکترونیک، دولت الکترونیک
  • محمدرضا ابراهیم نژاد، حاجیه رجبی فرجاد صفحات 41-62

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین مدیریت مشارکتی و انگیزش شغلی کارکنان انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی است و روش گردآوری داده ها در آن، توصیفی و از نوع پیمایشی است و به لحاظ بررسی رابطه بین دو متغیر، پژوهش همبستگی نیز خوانده می شود. جامعه آماری آن کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران هستند وحجم نمونه مورد نظر نیز با توجه به تعداد جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران برابر با 184 برآورد شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه استاندارد مدیریت مشارکتی و پرسش نامه استاندارد انگیزش شغلی هاکمن (1980) است. پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ برای مدیریت مشارکتی 92/0 و انگیزش شغلی 92/0 مورد سنجش و تایید قرارگرفت، داده های حاصل با استفاده از نرم افزارSPSS به دو روش توصیفی و استنباطی شامل آزمون کولموگروف - اسمیرنوف، ضریب همبستگی و رگرسیون تحلیل شده اند، یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین مدیریت مشارکتی و مولفه های آن با انگیزش شغلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد که در این بین بعد مشارکت در حل مشکلات و بعد مشارکت در تغییر و تحول سازمانی به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین ضریب همبستگی در رابطه با انگیزش شغلی بوده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، انگیزش شغلی، کارکنان ناجا، مازندران
  • جعفر محمدنژاد، حسین نقوی صفحات 63-91

    آمار تصادفات در سال 93-92 استان مازندران نشان می دهد سهم عابران کشته شده حدود 26 درصد کل تلفات جاده های برون شهری است؛ از این رو هدف این پژوهش شناخت عوامل موثر بر کاهش تلفات عابران جاده ای استان مازندران و اولویت های اقدام در خصوص مرتفع کردن این عوامل است. این پژوهش از نظر نوع و هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی است و در جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است ، در روش میدانی نیز از پرسش نامه بهره جویی شده که در تنظیم گویه ها طیف مقیاسی لیکرت به کار برده شده است. به منظور سنجش اعتبار درونی ابتدا از روش اعتبار محتوا برای افزایش اعتبار پرسش نامه استفاده شده است و برای تحلیل و بررسی میزان صحت سوالات پرسش نامه و سنجش سطح مناسبت ابزار تحلیل، با استفاده از روش تحلیل قابلیت اطمینان ضرایب آلفای تمامی سوالات محاسبه شده است. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی شامل جداول، توزیع فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد استفاده شده است که با بررسی و تحلیل آمار تلفات عابران پیاده و پارامترهای مختلف اعم از نوع راه و محل فوت، سن، تحصیلات و... متوفیان، در شناخت عوامل موثر در این تلفات گام موثری برداشته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و تعمیم نتایج از آزمون تی تک نمونه ای، به کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است تا میزان تاثیر عوامل موثر بر کاهش تلفات عابران جاده ای شناسایی و مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد عوامل موثر در کاهش تلفات عابران پیاده به صورت جامع در قالب اصول مهندسی، آموزش و اعمال قانون بیان می شود. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل تی تک نمونه ای نشان داد که شناخت پارامترهای این سه محور تاثیر به سزایی در اولویت بندی اقدام برای کاهش تلفات عابران پیاده ایفاء می کند.

    کلیدواژگان: تصادف، تلفات عابران پیاده، مهندسی، اعمال قانون، آموزش
  • سید مهدی احمدی بالادهی، مهدی جوانمرد، حسین علی پور، حسین جاویدان مهر صفحات 92-115

    احساس امنیت در بستر امنیت شکل می گیرد و حاصل کارآمدی نظام اجتماعی تلقی می شود. احساس امنیت برآمده از تعادل میان مجموعه متغیرهایی است که جامعه را در فضای اجتماعی مساعدی قرار می دهد که مردمان احساس امنیت داشته باشند. هدف کلی این پژوهش بررسی رضایت شهروندان از عملکرد پلیس در افزایش احساس امنیت اجتماعی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع گردآوری داده توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد بالای 16 سال در حوزه شهرستان ساری در حدود 160000 نفر هستند. حجم نمونه های پژوهش با استفاده از فرمول و به صورت تصادفی ساده، 383 نفر انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته ای با 18 گویه که با طیف لیکرت پنج گزینه ای از خیلی زیاد تا خیلی کم ساخته شده است. برای تعیین روایی ابزار پژوهش از نظرهای استادان دانشگاه و متخصصان امر استفاده شده است که پایایی آزمون ضریب آلفای کرونباخ 93/0 به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی، آزمون یومن ویتنی ، تحلیل رگرسیون و ضریب همبستگی با نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین رضایت شهروندان و عملکرد پلیس رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. نتایج نشان داد مردان اعتقاد بیشتری نسبت به زنان در تاثیر عملکرد پلیس بر افزایش احساس امنیت شهروندان دارند. هم چنین تفاوت معنی داری بین میزان رضایت شهروندان از عملکرد پلیس با توجه به میزان تحصیلات آنان وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایت، شهروندان، عملکرد، پلیس، امنیت اجتماعی
  • کیوان اسدی، امید بخشنده، حمید سالاری صفحات 116-135

    این پژوهش به بررسی عوامل درون سازمانی موثر بر تعلق سازمانی کارکنان می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع کاربردی است و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است و به لحاظ بررسی تاثیر بین دو متغیر، پژوهش همبستگی نیز خوانده می شود. جامعه آماری شامل کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان مرکز استان که حجم نمونه مورد نظر نیز با توجه به تعداد جامعه آماری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس فرمول کوکران، برابر با 214 برآورد شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه ای محقق ساخته عوامل درون سازمانی و پرسش نامه استاندارد تعلق سازمانی آلن و می یر است.پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ برای مدیریت مشارکتی 74/0 و تعلق سازمانی 70/0 مورد سنجش و تایید قرار گرفت. داده های حاصل به دو روش توصیفی و استنباطی شامل آزمون ضریب همبستگی، ضریب رگرسیون و میانگین جامعه تحلیل شده اند، یافته های پژوهش حاکی از آن است که عوامل درون سازمانی بر تعلق سازمانی تاثیر دارد. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد عوامل درون سازمانی بر تعلق سازمانی کارکنان تاثیر دارد که در این بین، بعد عوامل مرتبط با شغل و بعد تجربیات کاری به ترتیب دارای بالاترین و پایین ترین ضریب همبستگی در اثرگذاری با تعلق سازمانی بوده اند.

    کلیدواژگان: عوامل درون سازمانی، تعلق سازمانی، کارکنان، تعهد سازمانی، ناجا، مرکز استان
  • علی دوستی، عمران صالحی صفحات 136-156

    لازمه پیشرفت هر سازمانی برخورداری از نیروی انسانی سالم و کارآمد است. فرسودگی شغلی یعنی از پا افتادگی و رخوت متصدی شغل. نیروهای نظامی به لحاظ ماموریت های ویژه ای که دارند نسبت به سایر سازمان ها در معرض تنیدگی بیشتری قرار دارند؛ تنیدگی هایی که می توانند منجر به افزایش فرسودگی شغلی و نهایتا به خطر افتادن سلامت روان آنان شود. طرح واره های ناسازگار اولیه، الگوها یا درون مایه های عمیق و فراگیری هستند که در دوران کودکی یا نوجوانی شکل گرفته و در بزرگسالی تداوم یافته اند، به رابطه فرد با خود و دیگران مربوط می شوند و به شدت ناکارآمدند. با توجه به آنچه گفته شد، هدف پژوهش حاضر، مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه و رفتارهای مقابله ای اجتناب در کارکنان واجد و فاقد فرسودگی شغلی است. این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی است. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش علی- مقایسه ای است . جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان مرد شاغل در فرماندهی انتظامی شهرستان مرکز استان است که نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران،210 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه های فرسودگی شغلی ماسلاچ، پرسش نامه خودگزارش دهی طرح واره یانگ، فرم کوتاه ویراست سوم و پرسش نامه اجتناب یانگ- رای گردآوری شدند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS به دو روش توصیفی و استنباطی تحلیل شده اند.

    کلیدواژگان: طرح واره، ناسازگاری، فرسودگی شغلی، اجتناب، کارکنان
  • علی اصغر محمدنژاد آبادی صفحات 157-172

    صنعت گردشگری آمیزه ای از فعالیت های مختلف است که به صورت زنجیره ای برای خدمت رسانی به گردشگران انجام می گیرد و متاثر از عوامل مختلفی است که یکی از مهم ترین این عوامل مسئله امنیت و احساس امنیت گردشگران است. از آن جایی که فرماندهان و مدیران امنیتی در استان تامین کننده امنیت جانی، مالی، روانی و اجتماعی گردشگران هستند و نقش آنها در رضایت مندی و احساس امنیت گردشگران بسیار با اهمیت است، هدف از پژوهش حاضر شناختن نقش فرماندهان و مدیران امنیتی در احساس امنیت صنعت گردشگری در استان مازندران است. روش پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی است، اعتبار ابزار گرد آوری پژوهش توسط خبرگان تایید و سنجش پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ 89/0 محاسبه شده، جامعه آماری شامل کلیه فرماندهان و مدیران امنیتی بوده که به صورت تمام شمار کلیه افراد به عنوان نمونه انتخاب شده اند که پس از توصیف با استفاده آزمون های کالموگروف، تی تست - تی تک نمونه ای و ضریب همبستگی پیرسون و فریدمن مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. از مهم ترین نتایج این پژوهش می توان دریافت که 1- بین روابط (میان فردی) فرماندهان و مدیران امنیتی انتظامی در احساس امنیت صنعت گردشگری رابطه معناداری وجود دارد؛ 2- بین انتقال صحیح اطلاعات و به موقع فرماندهان و مدیران امنیتی انتظامی در احساس امنیت صنعت گردشگری رابطه معناداری وجود دارد؛ 3- بین تصمیم گیری به موقع فرماندهان و مدیران امنیتی انتظامی در احساس امنیت صنعت گردشگری رابطه معناداری وجود دارد؛ بنابراین فرماندهان و مدیران با ایفای نقش های مدیریتی می توانند موجبات ایجاد امنیت و احساس امنیت در گردشگران را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: گردشگری، امنیت، فرماندهان و مدیران، انتظامی، مازندران
|
  • AliAsghar abbasi Asfajir, Arshia Divsalar Pages 9-40

    Transport and urban traffic has been raised as a key and fundamental issues in urban and regional studies. Because it forms one of the fundamental role of urban living with linking most human affairs with each other and the flow of people, goods, energy and information. Nowadays Development of new concepts such as E-government and E-city Cause expand the usage of information technology in transportation and intelligent traffic management. Applying information technology in traffic management has many uses such as reducing accidents, reduction of emergency relief, increasing the capacity of roads, reduced travel time, reduced latency and etc. the randomly selected sample size is 200 and method of sampling was random clustering. The population composed of the three clusters police staff, transport authorities such as the acquirer and terminal staff and IT and traffic experts. In this article by using of questionnaires and field studies in Sari the study area has been pathologied and finally, based on statestical results of t-test, anova test and topsis methodology and theoretical results determined that the present situation was deteriorating and for overcoming of the current situation the use of intelligent transport management are efficient. Between the various indicators it was found that the expert and trained manpower and suitable communication equipment have the largest share to institutionalization of urban traffic management with using of information technology tools.

    Keywords: traffic, Information Technology, intelligent transportation systems, City, E-government
  • MohammadReza Ebrahimnejad, Hajieh Rajabi Fargad Pages 41-62

    with the aim of the present study is to investigate the relationship between motivation and participatory management staff job reviewed. the present study objectives , and the application of the method of data collection and description of the survey type. in terms of this research to examine the relationship between the two variables , also called the correlation study. statistical community , including the headquarters of the law enforcement agencies are mazandaran province and the volume of the sample, as well as with regard to the number of statistical community to simple random sampling method and on the basis of equal 184 Cochrane formula is estimated. means of gathering information , the standard questionnaires and participatory management standard questionnaires motivation hakman ( 1980 ), a job. Reliability questions with the formula of the Alpha keronbagh 0.92 and motivation for corporate management job 0.92 measurements and approved by Reps , data using SPSS software in two ways , including kolomorof- smerinof inference descriptive and test - Smirnov , correlation coefficients and regression analysis , the research findings suggest that the partnership between the administration and its components job with motivation , and there is a significant positive relationship in between then participation in solving problems and then participate in organizational change and transformation has the highest and lowest correlation coefficient in connection with the job motivation .

    Keywords: participatory management, Job Motivation, employees Naja, Mazandaran
  • jafar mohammadnezhad, Hossein Naghavi Pages 63-91

    Accident statics show that the share of pedestrians killed in 92-93 Mazandaran province is about 26 percent of total casualties in suburban roads.The aim of this study is to identify factors in reducing pedestrian road fatalities in Mazandaran province and priorities of action for elimination of these factors.this research is functional in terms of type and purpose and is descriptive-analytical in terms of nature and in gathering information from library and field methods have been used.In the field , the questionnaire is used that in the set of items the Likert scale is used.In order to assess the internal validity , the content validity method was used to increase the credibility of the questionnaire , and in order to determine the validity of the questionnaire and the analysis and evaluation of the appropriate level of analysis tools , using analysis of reliability , coefficient alpha of all questions was calculated.To analysis the data , descriptive statistics method including tables , frequency distribution mean and standard deviation were used that by analyzing various parameters ranging from types of pedestrian fatalities and place of death , age , education , etc deceased , hn recognition of the important factors in this fatalities effective steps were teken.For data analysis and generalization of the results the one-sample T-test by Spss software is used that the influence of effective factors in reducing pedestrian road fatalities has identified and enamined the finding suggest important factor in reducing pedestrian casualties comprehensively in the from of engineering principles , education and enforcement are enpressed.The results of the analysis of the one-sample T showed that recognizing of these three parameters plays a significant impact on the priotization of action to reduce pedestrian fatalities.

    Keywords: Accident, pedestrian casualties, engineering, enforcement, educatio
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, mahdi javanmard, hosein alipoor, Hosein Javidan Mehr Pages 92-115

    feeling of security in the bed of the security and efficiency achieved social system . feeling of security of a balance between the set of variables that the community in a favorable social atmosphere that people feel safe . The overall objective of this study is to investigate the satisfaction of the performance of the police in increasing social security . aim of research and data collection of descriptive analysis of the survey type - demographic research includes all people over 16 years in the field of Sari about 160000 people. demographic research includes all people over 16 years in the field of Sari about 160000 people. the volume of research samples with the use of formula were randomly selected , 383 people . A questionnaire data collection and analysis tools have been researcher with 18 with a five - point Likert spectrum have an option to too little too much . research tool to determine the validity of many university professors and specialists have been used to test 0.93 Cronbach's coefficient reliability . In order to analyze the data, t - test , test Uman Whitney , regression analysis and correlation coefficients with SPSS software is used. Research findings indicate that the direct relationship between citizens' satisfaction and performance and there is a significant police. The results showed that more men than women believe in the security of citizens are feeling the impact of accretion police. Also no significant differences between the citizen satisfaction with police performance with respect to their education there.

    Keywords: consent, Citizens, the performance, Police, social security
  • keivan Asadi, Omid Bakhshandeh, Hamid Salari Pages 116-135

    What researchers have tried to deal with the subjectLow sense of belonging among employees often police organizationFollowed by the low performance is in line with the assigned missionsIn this regard, the police command staff as the population of the city of Sari were selected to investigate the causes within the organizationAnd internal factors that affect job satisfaction are studied. The aim of the present study, is applied and the method of collecting data, describing the survey. This research has the effect between two variables, also called correlation. The study population consisted of 484 individuals in Sari city police command staffAnd the desired sample size according to the number of population stratified random sampling based on Cochran formula, is estimated at 214. For data collection, a questionnaire Mjqq organization belonging build inter-organizational factors and standard questionnaire of Allen and Meyer (1980) is. The reliability of the questions using Cronbach's alpha formula for participatory management organization belonging 0.74 and 0.70 were measured and verified, data, descriptive and inferential methods correlation coefficient, regression coefficient, population mean were analyzed, the results show internal factors affect the organization belonging. The results showed that belongs to the organizational aspects of inter-organizational factors affectThe factors associated with employment and work experience between the highest and the lowest correlation coefficient in the organization who have been influential. Inter-organizational factors influence organizational belong.

    Keywords: Inter-organizational factors, organizational membership, employees, organization, organizational commitment, Police
  • Ali Dosti, omran salehi Pages 136-156

    An efficient and healthy workforce plays an essential role in progress of each organization. Job attrition can be defined as job lassitude of the person who is in charge. Workforce, as a result of special missions, is highly exposed to challenges in comparison to other organizations. These challenges by itself lead to gob attrition and so result in jeopardizing mental health. Coping behavior can be defined as special behaviors that can be manifested by three behavioral styles, which are radical compensation, namely avoidance and surrender. Primarily maladaptive schemas, which is deep and natural schemas that were developed in childhood and adolescent periods and sustained in adulthood, is concerned whit the relationship between individuals within themselves and others and are adversely inefficient. As mentioned above, the purpose of the present study is on the comparison of primarily maladaptive schemas and avoidance as a coping behavior on qualified personnel without job attrition. The present research is applied one. The methods used in this study are science- comparative. Population in this study includes the entire male personnel working in NAJA and administrative task done at police departments in sari. Groups of 210 subjects were randomly selected. Data was collected three questioners: one: maslach job attrition questionnaire two: yang self-questionnaire, short form, third edition, ninety questions. Three: yang avoidance questionnaire (YSQL2).

    Keywords: Schema, Conflict, burnout, avoiding staff
  • aliasghar mohammadnejhad abadi Pages 157-172

    The tourism industry is a mix of different activities to serve as a chain that is done to tourists And is influenced by many factors, one of the most important of these factors is the issue of security and sense of safety of tourists. Since the security commanders and managers in the Province of suppliers safety, financial, social and psychological Tourism And its role in tourists' satisfaction and sense of security is very important. The aim of this study was to understand the role of the commanders of the security managers in the tourism industry in the province is a sense of security The research method is descriptive survey, collect research by experts confirmed the validity and reliability of the questionnaire was calculated through Cronbach's alpha coefficient of 0.89, the population included all the commanders and security managers. That their number was 384 and the number of all people as full sample have been described after using Kolmogorov-test, t-test - one-sample t and Pearson correlation coefficient and Friedman have been reviewed and analysis. The main results of this research are (1) the relations (interpersonal) law enforcement officers and security managers in the tourism industry there is a significant sense of security. 2. The transition between the correct and timely information on security officers and managers feel safe in the tourism industry there is a significant relationship between the 3 leaders and managers make timely decisions on security in the tourism industry is a significant relationship existed a sense of security. So leaders and managers can create management roles early in providing a safe and feel safe Drgrdshgran.

    Keywords: Tourism, Security, commanders, managers, Law Enforcement, Mazandaran