فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 6 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی یعقوبی، مژگان کاردوست صفحات 1-19

    هدف این پژوهش رابطه بین وضعیت اشتغال با میزان گرایش به امنیت اجتماعی شهروندان شهر رشت می باشد. در این پژوهش از روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی شهروندان 18 سال به بالای ساکن در شهر رشت بوده است. با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران با ضریب اطمینان 95% و دقت احتمالی برآورد با خطای 5% نمونه ای در حدود 384نفر انتخاب گردیدند. شیوه نمونه گیری ، با توجه به ساختار جامعه آماری، از نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله استفاده شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه است.که اعتبار آن از طریق صوری با مراجعه به کارشناسان، اساتید و متخصصین سنجیده و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهددر سطح عینی، بین نوع شغل با گرایش به آسیب های اجتماعی(امنیت اجتماعی) تفاوت معنی دار مشاهده شده است. در سطح ذهنی، نیز بین وضعیت شغلی با میزان احساس امنیت تفاوت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: وضعیت شغلی، امنیت اجتماعی، آسیب های اجتماعی، احساس امنیت
  • عادل سجودی صفحات 20-41

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل جامعه شناختی سرقت از اماکن عمومی- خصوصی و مقایسه دو گروه شهروند و سارق در متغیرهای مستقل در شهر رشت در سال 1391 می باشد. روش تحقیق، علی - مقایسه ای بوده و به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنین 18 سال به بالای شهر رشت (با حجم نمونه 320 نفر) و سارقان (با حجم نمونه 80 نفر) تشکیل می دهند و حجم نمونه تحقیق براساس فرمول لین 430 نفر (با پرسشنامه مقدماتی) بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss15 و بکار گیری آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. در این پژوهش سرقت از اماکن عمومی- خصوصی به عنوان متغیر وابسته و کنترل درونی (شامل سه بعد مذهب، دلبستگی به خانواده و اوقات فراغت) و کنترل بیرونی (شامل دو بعد نظارت خانواده ،پلیس ، روابط با دوستان و سابقه ارتکاب جرم اقوام و نزدیکان) و متغیر های زمینه ای به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که در دو گروه سارق و شهروند کنترل درونی و کنترل بیرونی تفاوت معناداری وجود دارد. و همچنین بین تحصیلات ، نوع فعالیت با سرقت از اماکن عمومی - خصوصی رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از رگرسیون چند متغیره، نشان می دهد که کنترل درونی تاثیر گذار ترین متغیر بوده است.

    کلیدواژگان: سرقت از اماکن عمومی- خصوصی، جرم، آسیب شناسی اجتماعی، کجروی، ناهنجاری، کنترل درونی و کنترل بیرونی
  • میلاد پیرایه گر، رضا حسن پور، وحید خوش خلق صفحات 42-63

    رشد شهرنشینی و به تبع آن ازدیاد چالش های موجود در شهر از مهمترین موارد پیش روی مسیولین و متخصصین مدیریت شهری است. یکی از این چالش ها برهم خوردن نظم و وقوع جرایم در فضاهای شهری است. هر ساله هزینه های زیادی از سوی نیروهای انتظامی و نهادهای برقرارکننده امنیت در راستای کاهش جرم و خلق فضایی امن مصرف می شود؛ و این در حالی است که ریشه بسیاری از جرایم، ضعف در طراحی فضاهای شهری است. این مقاله تلاش دارد تا به معرفی رویکردهای طراحی امن پرداخته و با بررسی مهمترین آن ها، کامل ترین رویکرد را مورد شناسایی قرار دهد. در این راستا رویکرد CPTED به عنوان یک شیوه نوین در طراحی امن شناخته شده که موارد مثبت و نقاط قوت سایر رویکردها را دربردارد و از قابلیت انطباق بالایی با شرایط موجود در ایران برخوردار است. این رویکرد به طور کامل مورد تشریح قرار گرفته و در انتها اصول و راهکارهای آن بیان می گردد.

    کلیدواژگان: امنیت، فضای شهری، طراحی امن، رویکردهای طراحی، CPTED
  • اعظم شادمان فخرآبادی صفحات 64-79

    نیروی انسانی در مجموعه سازمانی به عنوان مهمترین عامل تعیین کننده و اثر گذار در حرکت موثر و صحیح به سمت اهداف تعیین شده سازمان می باشد. دراین بین عواملی وجود دارند که درانجام امور توسط فرد نقش مهمی ایفا می کند و عملکرد مورد انتظار فرد و تبع آن عملکرد سازمان را تحت تاثیر قرار داده و تغییراتی در آن به وجود می آورند. از جمله این عوامل تنش و فشار های روحی- روانی است که در این مقاله به بررسی موضوع تنش، منابع آن، فعالیت افراد پلیس، وقوع تنش در افراد پلیس، تنش و اشتغال زنان، نقش سازمان در ایجاد تنش، نقش سازمان و مدیران در کاهش تنش، پیامدهای تنش، شیوه های کاهش تنش پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پلیس، سازمان، فشارهای روانی، اشتغال
  • سید محمد اجاق زاده محمدی، اسماعیل امیدی صفحات 80-104

    مشاغل کاذب که عموما متاثر از معضل بیکاری است، می تواند از منظر فرهنگی و اجتماعی آثار منفی بدنبال داشته و باعث ایجاد مشکلات روحی برای افراد جامعه و افزایش جرم و آسیب های اجتماعی گردد. در این راستا هدف از پژوهش حاضر «بررسی تاثیر مشاغل کاذب بر امنیت اجتماعی شهروندان شهر رشت» است، تا به بررسی رابطه بین متغیر مشاغل کاذب با متغیرهای بیکاری، گرایش به مواد مخدر، درگیری های خیابانی، سرقت، وندالیسم، گرایش به اعتیاد، کلاهبرداری، طلاق، فروش مواد مخدر، امید به آینده و احساس امنیت شهروندان شهر رشت بپردازد. این پژوهش از نظر روش، توصیفی از نوع علی - مقایسه ای بوده و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری کلیه زنان و مردان بالای 20 سال شهر رشت (645000) است که حجم نمونه برای افراد دارای مشاغل کاذب 200 نفر و برای افراد فعال در سایر مشاغل 200 نفر و در دو گروه مجزا محاسبه گردید. ابزار سنجش و اندازه گیری در تحقیق حاضر پرسشنامه بوده که جهت بررسی رابطه ها از ضریب همبستگی خی دو و جهت بررسی تفاوت میانگین آراء دو گروه از آزمون t استفاده گردید. بین متغیر مشاغل کاذب با متغیرهای بیکاری، گرایش به مواد مخدر، سرقت، درگیری های خیابانی، وندالیسم، گرایش به اعتیاد، کلاهبرداری، فروش مواد مخدر، امید به آینده و احساس امنیت رابطه معنادار است. ضمن آنکه بین متغیر مشاغل کاذب و طلاق رابطه معنادار نمی باشد. خلاصه نتایج پژوهش مبین این نکته است که یکی از عوامل اصلی گرایش به مشاغل کاذب بیکاری بوده و بدلیل فعالیت بیشتر قشر جوان در مشاغل کاذب، احتمال بروز آسیب و جرایم اجتماعی در این گروه نسبت به فعالین در سایر مشاغل بیشتر است.

    کلیدواژگان: مشاغل کاذب، بیکاری، احساس امنیت، امید به آینده، وندالیسم، طلاق، اعتیاد، فروش موادمخدر
  • محمد معتدل صفحات 105-121

    رشد سریع شهر نشینی و افزایش روزافزون جمعیت شهرنشین که خود اختلاط و در هم آمیختگی بیشتر انسانها را در فضای شهری به همراه دارد ، باعث شده تا بحث آمایش و امنیت اهمیت خاصی در مسایل شهری پیدا کند. یک جامعه شهری با توجه به درخواست شهروندان خود دارای طیف گسترده ای از نیازمندی ها همانند روشنایی ، سرپناه ، امنیت و... می باشد. نیازهای ایمنی بعد از نیازهای زیستی مهم ترین خواسته انسانی بشمار می رود که از لحاظ روانشناختی بیانگر آرامش درونی ، آسایش روانی و پرهیز از آشفتگی و بی نظمی ساختاری جامعه است . ساماندهی مطلوب در جهت نیل به اهداف و راهبردهای آمایشی و امنیتی شهر علیه هرگونه خطر در فضاهای شهری ، ساختمانها ، سازمانها ، تاسیسات و زیرساختها و سایر عناصر مهم در زندگی شهری که نگرانی و احساس نا امنی در شهروندان را به وجود می آورد از نتایج عمده توجه و رعایت اصول پدافند غیرعامل می باشد. در حال حاضر عمده ترین هدف پدافند غیرعامل، ایمن سازی و کاهش آسیب پذیری مبنی بر بقا و حفظ نظم و امنیت میباشد ، که در شهرها باعث کاهش استهلاک محیطی، کاهش هزینه های حمل و نقل، کاهش آلودگی های زیستی، کاهش زمان تلف شده برای انجام کارها، آسایش شهروندان ، ایجاد عدالت اداری ، هوشمندسازی ، نظم و مواردی از این قبیل می شود. آمایش شهر که رابطه بین انسان ، فضا و فعالیتهای اوست با ملاحظات پدافند غیرعامل توسعه پایدار شهر را نوید می دهد. کلان شهر رشت به عنوان بزرگترین هسته و تراکم جمعیتی استان گیلان، بیشترین میزان نیروی انسانی، سرمایه گذاری ، طرح های اقتصادی و زیرساختی است که این شهر را در معرض تهدیدات و آسیب های فراوانی قرار داده است که می تواند فشار فزآینده ای را در مواقع بحران بر شریان های ارتباطی وارد سازد. بنابراین بررسی جامع و دقیق شریان ها ، کاربری ها ، نقاط ریسک و پتانسیل های کلان شهر رشت از منظر پدافند غیرعامل بیش از پیش احساس می شود. لذا در این مقاله سعی شده است تا ارتباط بین پدافند غیر عامل و نظم و امنیت شهری مورد بررسی قرار گیرد تا وضع مطلوب آن شناسایی و پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، نظم و امنیت، برنامه ریزی شهری
|
  • Pages 1-19

    The purpose of this study is to investigate the relationship between occupational statuses with propensity to social security. The method of this research is a survey. Population size of this research includes all over-18-year-old citizens in Rasht city. The sample size was determined about by using Cochran formula with the percentage of acceptable standard error with confidence coefficient of %95 and degree of accuracy %5. The sampling method and data collection, due to the nature of population size, were questionnaire and multiple-cluster sampling, respectively. Questionnaire is the data collection instrument in which its validity and reliability has been calculated by experts and university professors and Kronbakh-α, respectively. The results of the study show that, objectively there is a significant difference between occupational status and propensity to Social damage (social security). Also at the subjective level, this research reveals that there is a significant difference between occupational statuses with the sense of security.

    Keywords: Occupational status, Social security, Social damage, sense of security
  • Pages 20-41

    The purpose of this study was to investigate the sociological factors of Theft from public –private places and compare two groups of citizens and thieves in independent variables in the city of Rasht in 2012. The research method and data collection instrument were casual comparative and questionnaire. Population size of this research includes all over-18-year-old citizens (sample size =320 people) and thieves (sample size =80 people) in Rasht. The sample size was determined by using Lin formula about 430 people (primary questionnaire). Data were analyzed by SPSS software (version 15) from both descriptive and inferential statistics. In this study, theft from public– private places considered as the dependent variable and inner control (including three items, belief, family attachment, leisure time) and outer control ( including supervision by family, supervision by police, relationships with friends and crime records of close relatives) and demographical variables are considered as independent variables. Results indicate that there is a significant difference between two Groups of thieves and citizens in terms of inner and outer control. Similarly, there is a significant relationship between education status and type of activity in theft from public– private places. The results revealed from multiple regressions indicate that inner control was most significant effective variables.

    Keywords: Theft from public – private places, Crime, Socialpathology, Deviation, Anomie, Inner control, Outer control
  • Pages 42-63

    Urbanization growth and consequently increasing challenges in the cities are the most significant issues for urban management authorities and experts. One of these challenges is disrupting the order and occurring crimes in urban areas. Every year a huge amount of money is spent by police organizations and security agencies to reduce crime and create a safe environment. Nevertheless the root of many crimes is weaknesses in the design of urban areas. This paper intends to introduce safe design approaches, investigate the most important ones, and identify the most comprehensive of all. Therefore, having high adaptability with Iran’s conditions and positives and strengths of other approaches, CPTED approach has known as a modern way of safe design. This approach has completely been analyzed and finally, its solutions and principels have been stated.

    Keywords: Security, Urban areas, Safe design, Designapproaches, CPTED
  • Pages 64-79

    Human resource is considered as the most effective and integrated factor to move forward and achieve the preplanned goals in an organization. Meanwhile, there are factors which play a great role in doing the tasks by persons, change the performance of the person and consequently the organization in general. One of these factors is psychological –mental tensions and factors. This study intends to investigate the tension, its sources, activities of police staff, tension and women's job, the role of organization in creating tension, the role of organization and managers in reducing the tension, methods of tension reduction. It is hoped that the present study improve police performance.

    Keywords: Police, Organization, Psychological pressure, Job
  • Pages 80-104

    Generally created because of unemployment, false jobs can cause cultural and social problems, give rise to increasing of crime and provoke social damages. In this regard, the purpose of this study is to investigate the impact of false jobs on social security of the citizens in Rasht to investigate the relationship between the variable false jobs and the variables unemployment, propensity to hype, street conflicts, theft, fraudulence, vandalism, divorce, drug dealing, hope in future, and the sense of social security by citizens. This is an applied descriptive research of a causal-comparative type. The population size of this study includes people over than 20-year-old citizens 645000 people of Rasht city that sample size of false job and other jobs were200 people in which have been calculated separately. The instrument was questionnaire. ϰ2 correlation coefficient and t-test were used for the investigation of the relationship and the comparison means of two groups, respectively. This study shows that there is a significance difference between variable, false jobs and variable; unemployment, propensity to hype, street conflicts, theft, fraudulence, vandalism, divorce, drug dealing, hope in future the sense of social security. Meanwhile, there is no significant relationship between false jobs and divorce. Finally, this research reveals that one of the main causes of false jobs is unemployment and due to the activity and involvement of young generation in false jobs the likelihood of social damages in this group is more than that in other jobs.

    Keywords: False jobs, Social security, Social damage, Sense ofsecurity, Hope in future, Divorce, Drug dealing, Hype of security
  • Pages 105-121

    Leading to the population mixing in urban areas, the rapid growth of urbanization and the increasing urban population has given birth to the importance of planning and security in urban issues. Due to the needs of its citizen, an urban community has a wide range of requirements such as lighting, shelter, security and so forth. Barring biological needs, safety needs are the most important needs of human beings that psychologically reflect the inner peace, tranquility and avoiding structural chaotic and disorder of the community. Good organization and preparation strategies in order to achieve the security and planning goals against any threat in urban spaces, buildings, organizations, facilities and infrastructure, and other elements in the urban life that creates anxiety and insecurity in citizens, are the main results of upholding the passive defense principles. The main purpose of passive defense is immunization, reducing vulnerability based on the survival and the maintenance of order and security, reducing environmental disruption, transportation costs, pollution, wasting time doing things, increasing citizens’ comfort, administrative justice, computerization, order and the like. The relationship between man, space, his activities and considering passive defense, urban planning offers the hope for sustainable development. The core of the largest population density of Guilan province, the highest level of human resources, investment, economic and infrastructure, Rasht metropolis city has been faced various threats and inconveniencies that can put increasing pressure on the transportation system in the critical times. Therefore, comprehensive and accurate evaluation of the arteries, uses, and potential risks of Metropolis City from the perspective of passive defense is necessary more than ever. Hence, this paper intends to investigate the relationship between passive defense and urban security and order to identify and recommend its desirable situation.

    Keywords: Passive defense, Order, security, Urban planning