فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 5 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عادل سجودی*، فرزانه وسائلی صفحات 1-20

    هدف این تحقیق بررسی مصرف مواد مخدر و شناسایی عوامل موثر بر آن در بین دانشجویان پیام نور واحد رشت بوده است. در این پژوهش از رویکردهای زیست شناسی، روانشناسی و جامعه شناسی برای تبیین متغیرها استفاده شده است. این پژوهش به روش پیمایشی (کمی) و به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss15 و بکار گیری آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفته است. حجم نمونه پژوهش حاضر 100 نفر از دانشجویان پیام نور واحد رشت می باشد. در این تحقیق بین مصرف مواد مخدر و احساس تعلق به خانواده، گذراندن اوقات فراغت و برخورد قاطعانه دستگاه های مسیول با توزیع کنندگان مواد مخدر رابطه معناداری وجود داشته است. جهت این رابطه معکوس و شدت آن در پیرسون ضعیف می باشد. یافته ها حاکی از آن است که با افزایش متغیرهای مستقل مذکور مصرف مواد مخدر کاهش می یابد و با کاهش متغیرهای مستقل تحقیق مصرف مواد مخدر افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: مصرف مواد مخدر، احساس تعلق به خانواده، اوقات فراغت و ناهنجاری
  • سامره علیزاده، آتنا امری، معصومه آقایی صفحات 21-44

    این مقاله با هدف بررسی نقش گردشگری در اشتغال زایی و نیز تاثیر آن بر نظم و امنیت بویژه در شهرستان تالش و نیز با هدف شناسایی و معرفی جاذبه های گردشگری (طبیعی، تاریخی، مذهبی و فرهنگی) جهت جذب گردشگران به منظور اشتغال زایی بیشتر و توسعه این شهرستان با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، مطالعات کتابخانه ای و روش میدانی (مصاحبه و مشاهده) انجام شده است. در این مقاله سعی شده است مناطق بکر گردشگری این شهرستان را معرفی کرده و علت اینکه چرا تالش با وجود پتانسیل های بالقوه ی بسیار خود هنوز به جایگاه واقعی خود در جذب گردشگران و توسعه صنعت توریسم نرسیده است، بررسی شود. شهرستان تالش یکی از شهرهای توریستی- تفریحی در شمال غرب استان گیلان می باشد. استقرار شهر در حد فاصل کوه، جنگل و دریا موجب ایجاد چشم اندازهای گردشگری فراوانی در فضای شهر شده است. نتایج مطالعات میدانی ما نشان داده که به دلیل برخورداری از جاذبه های طبیعی، تاریخی، مذهبی و فرهنگی در تابستان سال 1390حدود 400000 هزار نفر گردشگر وارد این شهرستان شده اند که از این تعداد فقط110000 هزار نفر اسکان داده شدند (فرمانداری تالش).

    کلیدواژگان: گردشگری، اهمیت برنامه ریزی در گردشگری، توسعه پایدار، نظم و امنیت، شهرستان تالش
  • مجید حسینی نثار، اسماعیل امیدی صفحات 45-63

    مقاله حاضر به بررسی وضعیت سرمایه اجتماعی در گیلان بر اساس آسیب های اجتماعی می پردازد. چارچوب نظری این تحقیق بر دیدگاه فرانسیس فوکویاما، متمرکز است. روش تحقیق در این مطالعه، تحلیل ثانویه و به صورت مقطعی است. نتایج حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی در گیلان، نسبتا پایین است، چون آسیب های اجتماعی نسبتا زیاد است. به طور کلی، میزان سرمایه اجتماعی در گیلان، کمتر از کشور است.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آسیب های اجتماعی، اعتماد، هنجار
  • باقر رجبی ویسرودی صفحات 64-96

    چون انسان موجودی اجتماعی است نمی تواند به دور از محیط های اجتماعی زندگی کند اما زندگی اجتماعی انسان نیز مستلزم رعایت قوانین اجتماعی از سوی آحاد جامعه به عنوان مهمترین ضروریات زندگی در جوامع امروزی می باشد. پس هرگاه عده ای قوانین و هنجارهای رسمی جامعه را نادیده گرفته پدیده قانون گریزی به وجود می آید ولی وقتی عده زیادی از افراد جامعه قوانین را نادیده بگیرند، در آن صورت قانون گریزی به عنوان یک مساله اجتماعی امنیت و سلامت جامعه را تهدید می کند که خود ناشی از ناسازگاری بین روابط فرد و جامعه می باشد و سبب تضعیف همبستگی و انسجام اجتماعی می شود و وحدت سازمانی جامعه به خطر می اندازد درچنین شرایطی بی هنجاری در جامعه حاکم می گردد. درکشور ما که از یک سده پیش لزوم تبعیت همگان از قانون، توسط تعدادی از روشنفکران ایرانی مطرح شده ، ولی هنوز جامعه ایران از نهادینه کردن قانون در ساختارهای اجتماعی رنج می برد. این پژوهش مسئله محور در صدد بررسی میزان تاثیرعوامل اجتماعی قانون گریزی شهروندان شهررشت از نگاه کارشناسان اجتماعی پلیس می باشد که با بررسی پیشینه تحقیق و ادبیات نظری نسبت به تدوین سیوالات اقدام و سپس از روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه بصورت سرشماری از مجموعه کارشناسان اجتماعی پلیس در استان که به استعداد حدودا70 نفر می باشد داده ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها پرداخته که نتایج حاصله در بردارنده میزان بالای تاثیر عواملی اجتماعی مطرح شده ذیل می باشد و نتایج آزمون فریدمن نشان میدهدکه با بیش از 99درصد اطمینان می توان گفت که عدم پایبندی اعضای خانواده(64/4) ،عدم پایبندی دوستان ناباب(97/3) ،عدم کارآیی قوانین و مقررات(61/3) ، عدم آگاهی شهروندان از پیامدهای قانون گریزی(77/2) از بین رفتن قبح و زشتی قانون گریزی(72/1) به ترتیب در رتبه اول تاپنجم قرار دارد.

    کلیدواژگان: قانون، قانونگرایی، قانون گریزی، آنومی
  • شهروز براری صفحات 97-119

    مفهوم جغرافیای جرایم یعنی بررسی روابط مکان وبزهکاری با شیوه علمی از اوایل قرن نوزدهم و با بهره گیری از نظریه اکولوژی اجتماعی آغاز گردید وامروزه شاهد شاخه های گسترده ونظریات متعددی در این خصوص می باشیم. از جمله این نظریات نظریه کانونهای جرم خیز است که بوسیله شرمن وگارتین وبرگر در سال1989 مطرح شد و برپایه نوعی علت شناسی مکانی جرم استوار است. طبق این نظریه کانونهای جرم خیز(Hotspots) بیانگر یک مکان با میزان بالای جرم است محدوده این مکان بخشی از شهر ،یک محله کوچک ویا چند خیابان مجاور یکدیگر وحتی ممکن است یک خانه یا مجتمع مسکونی باشد. در این مقاله وضعیت سرقت در شهرستان رشت (استان گیلان) بصورت توصیفی- تحلیلی، با تکیه بر نظریه کانون های جرم خیز و با مراجعه به آمار های موجود وقوع سرقت در شهرستان مذکور درسال1392 ونیز مطالعه میدانی علت های وقوع وشناسایی کانونهای تمرکز جرایم بررسی شده است در نتیجه. این پژوهش نقاط داغ و جرم خیز سرقت در کلانشهر رشت مشخص و با لحاظ نمودن شعاع تخریب و نفوذ جرم، پلی گون جرم خیز(دایره، بیضی و...) ترسیم و مختصات این محدوده ها و فضاها تعیین شده است. بطوریکه3 منطقه جرم خیز بیضی شکل،یک منطقه مثلثی،یک منطقه دایره ای و یک منطقه پنج ضلعی احصا گرددیه است که در میان این پلی گونهای جرم خیز ، بیضی سلیمانداراب- معلولین- پورسینا دارای بیشترین تمرکز و تراکم سرقت و مثلث پاچه کنار- دباغیان- محله سفیدرود دارای کمترین تمرکز جرم به نسبت سایر کانونهای جرم خیز شهر می باشد. در انتها پیشنهاداتی جهت تلطیف اثرات جرم زای فضاهای کالبدی و مکانی مناطق مذکور که تاکنون موجب رونق بازار سارقین و افزایش سرقت بوده است؛ به نفع ساکنین مناطق و با ارعاب سارقین بومی و ارتقاء احساس امنیت عمومی منطقه و جلب مشارکت ها وگزارشات مردمی به پلیس برای حفظ امنیت منطقه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظریه کانون های جرم خیز، کلانتری، سرقت، رشت، رابطه جرم و مکان
  • حسن عمرانی فر صفحات 120-137

    این مطالعه به منظور اندازه گیری اثر بیکاری در جوانان جامعه آغاز شد. از بعد ادبیات تحقیق، دو عامل مهم ناآرامی های اجتماعی (SU) و اشفتگی روانشناختی (PU) به عنوان پیامدهای بیکاری حاصل گردید. هر دوی این عوامل بوسیله یک پرسشنامه SU وPD اندازه گیری شد. جمعیت نوجوان از موسسات آموزش عالی پیشاور انتخاب شده است. داده ها از دو موسسه عمومی و 2 موسسه خصوصی آموزش عالی پیشاور پاکستان جمع آوری شد. پاسخ دهندگان هم از افرادی بودند که درس خود را تمام کرده بودند و هم کسانیکه در آستانه اتمام درس خود بودند. علاوه بر این، آنها به دو گروه عمده شاغل و بیکار تقسیم شدند. تعداد 200 پرسشنامه توسط یک نفر توزیع و 177 پرسشنامه بازگردانده شد و در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS استفاده شد. وضعیت اشتغال از طریق مقیاس دوگانه اندازه گیری شد، در حالی که SU و PD با مقیاس فاصله ای اندازه گیری شد. پاسخها با استفاده از آزمون t مستقل نمونه اندازه گیری شد. مشاهده شد که نوجوانان بیکار در مقایسه با افراد شاغل با ناآرامی و پریشانی بیشتری روبرو هستند.

    کلیدواژگان: نوجوانان، بیکاری، ناآرامی های اجتماعی، آشفتگی روانشناختی
|
  • Pages 1-20

    The purpose of this study is to investigate the Hype and identify its influential factors among PNU Students in Rasht branch. In this study the biological, psychological, and sociological approaches were used to illustrate the variables. The survey (quantified) and questionnaire were used as a method of research and data collection’s instrument, respectively. This is a study uses both descriptive and inferential statistics. By the same token, data were analyzed by SPSS software (version15). The sample size is 100 students from the University of PN, Rasht branch. In this research there is significant relationship among variables such as hype, family attachment, spending leisure time and decisive actions by anti-drug Organizations against drug dealers. The direction of this relationship is negative and its intensity is weak in Pearson correlation. Findings indicate that with the increase in the afore-mentioned independent variables the hype is reduced, and with decreasing the independent variables the hype is increased.

    Keywords: Hype, Family-belonging-attachment, Leisure time, Anomie
  • Pages 21-44

    This paper aims to investigate the role of tourism in employment, discipline and security of Talesh and also aims to identify and introduce tourist attractions (natural, historical, religious and cultural) to attract tourists in order to develop more jobs and development of this city by using descriptive- analytical, library research, Field study( interview and observation). In this paper it has been tried to introduce pristine areas of tourism, and to investigate why Talesh is still far away from its real position in tourism industry, despite having many potentials. Talesh is one of the tourists – recreational city in the north west of Guilan. Having located between mountain, jungle and the sea, it has created tourism attractions in Talesh. The results of Field study has shown that, thanks to natural attractions, historical, cultural and religious attractions in summer 2011 around 400000 people have entered this city that 110000 people have been accommodated( Talesh Government Office).

    Keywords: Tourism, Importance of Planning in Tourism, Sustainable Development, Discipline, Security, Talesh
  • Pages 45-63

    This paper intends to investigate the social capital in Guilan based on the social damages. The theoretical framework of this study is based on Francis Fukuyama’s theoretical perspective. The method of the study is a secondary analysis and cross-sectional one. Results indicate that social capital in is relatively low, since social damages are high. Generally, social capital in Guilan is lower than the country (Iran).

    Keywords: Social Capital, Social Damages, Trust, Norm
  • Pages 64-96

    As a social being, human being cannot live away from the social environment, but his social life requires compliance with the social rules that is the most important necessity of life in modern societies. When some people ignore rules and norms of society illegality comes into existence, but when a lot of people ignore rules of society, as a social issue, illegality threats the security and health of the society. It is caused by incompatibility between the individual and the social relations and weakens the solidarity and social cohesion and endangers the organizational unity of the society. In such circumstances, anomaly is dominant in that society. The need to comply with the law was propounded by a number of Iranian intellectuals a century ago, but Iran’s society suffers from the lack of institutionalized social law in the social structures. This problem-oriented study intends to investigate the impact of social factors of illegality in citizens of Rasht from the viewpoints of Police social experts. Having reviewed the literature review and the theoretical literature, the research questions were made. The method and instrument were survey and questionnaire, respectively. The participants were approximately 70 police social experts. After that, the data were collected and analyzed. The results reveal the impact of following social factors. The Friedman test results show it can be argued (with more than 99% confidence) that lack of commitment of family member(4.64), the lack of commitment of aberrant( incompetent) friends (3.97),inefficiency of rules and regulations(3.61), lack of awareness of illegality by citizens(2.77), fade the Obscenity and flagrancy of illegality(1.72) are respectively leveled from first to fifth rank.

    Keywords: Law, Legal, Illegal, Anomie
  • Pages 97-119

    The concept of the geography of crimes is the investigation of relationships of place and delinquency in the light of scientific method begun in the early of nineteenth century by using social ecological theory. Today, there are extensive branches and several theories in this realm. One of these theories is the theory of “Hot Spots of crime and criminal Careers of places” introduced by Sherman & Weberger in 1989 which is based on the place-related causes of crimes. According to this theory, Hot Spots of crime indicate a location with high rates of occurrence of crime. The range of this area varies from a part of a town, a small community or a few adjacent streets and even a home or residential complex. Based on the theory of Hot Spots of crime and referring to the theft occurred records in the city in 2013, the status of theft in the city of Rasht (Guilan province) has been dealt with in a descriptive-analytical study. A field study also was conducted to identify causes of the outbreak and identification of Hot Spots of crimes. Consequently, this study identified Hot Spots of crime of Rasht. Considering the radius of influence and disruption, crime polygon (circle, ellipse, etc.), was drawn and the boundaries and areas were determined. The findings reveal 3 crime-prone ellipse areas, a triangle area, a circle area and a pentagonal area. Among these crime-prone polygons, ellipse polygon of Solymandarab – Ma’lolin – Poursina had highest concentration and densities of theft while the triangle of Pachekenar-Dabbaqian - Sefidrood district had the lowest concentration and densities of theft in relation to other Hot Spots of crime in the city. Finally, there are some suggestions to reduce(relieve) the crime-prone factors of aforementioned areas which have boosted and assisted thieves such as supporting dwellers , scaring the local thieves, promoting the public security, and encouraging public reports and participation to maintain the security of the region.

    Keywords: Theory of Hot Spots of crime, Police station, Theft, Rasht, Relationship between Crime, Place
  • Pages 120-137

    This study was initiated to measure the effect of unemployment on youths of the society. From the literature, two important factors, social unrest (SU) and psychological distress (PD) were found as a result of unemployment. Both factors were measured by developing a questionnaire of SU and PD from the literature. The population comprised juveniles from higher education institutes of Peshawar. Data were collected from 2 public and 2 private higher education institutes of Peshawar, Pakistan. Respondents had either completed their studies or were about to complete their studies. Moreover, they were divided into two major groups of employed and unemployed. 200 questionnaires were distributed by one person, of which 177 were returned and used in the study. SPSS was used for data analysis. The status of employment was measured through a dichotomous scale, while SU and PD were measured through interval scale. The responses were measured by using independent sample t test. It was observed that unemployed juveniles face greater unrest and distress as compared to employed persons.

    Keywords: Juveniles, Unemployment, Social unrest, Psychological distress