فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 31 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 31 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرشته جهانی، سید محمد طاهری مقدم * صفحات 1-25

    تیمور بختیار پس از برکناری از ریاست ساواک، به مخالفت با محمدرضاشاه برخاست و پایگاهی در عراق برای مبارزه مسلحانه ایجاد کرد و تلاش کرد مردم نواحی غربی ایران را جذب تشکیلات خود نماید. هدف این تحقیق این است که نقش مردم ایلام را به عنوان یکی از نخستین گروه هایی که در اواخر دهه 40 هجری شمسی به مبارزه مسلحانه با رژیم پهلوی پرداختند تبیین کند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که دلایل و پیامدهای امنیتی گرایش گروه هایی از مردم ایلام به تیمور بختیار چه بود؟ یافته های پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر اسناد منتشر نشده ساواک انجام گرفته، حاکی از آن است که افزایش آگاهی مردم ایلام از شرایط کشور از طریق مراوده با شهرهای نجف و کربلا و نیز ظلم و تعدی ساواک و نیروهای امنیتی رژیم پهلوی در ایلام، بستر را برای مقابله با رژیم آماده کرده بود. در زمان شورش بختیار علیه شاه، مردم ایلام که خود توان سازمان دهی و تجهیز نیرو نداشتند تلاش کردند از فرصت پیش آمده بهره گرفته و به مقابله با رژیم پهلوی مبادرت ورزند؛ اما با توجه به این که شورش بختیار از بن مایه های نظری و مذهبی و سایر مولفه های یک جنبش سیاسی و اجتماعی تهی بود، پس از اقدامات اندک چریکی و ناامن کردن مرزها، در نهایت با قتل او در مرداد سال 1349 تشکیلات وی نیز متلاشی شد. ولی از نظر امنیتی، ساواک فضای خشونت آمیزی در منطقه ایجاد کرد و بسیاری از مردم ایلام که به وی پیوسته بودند، دستگیر، زندانی و برخی نیز اعدام شدند.

    کلیدواژگان: تیمور بختیار، شورش، عراق، امنیت، ایلام
  • علی رشیدیان زرینی، فاطمه جان احمدی، حسین خسروی، محمد قصری، سهراب اسلامی صفحات 27-52

    اساس جامعه متمدن و متکی بر قانون بر پایه امنیت نهاده شده است. بی گمان هیچ مولفه ای برای پیشرفت جامعه مهم تر از عنصر امنیت نیست. یکی از سازمان های حافظ امنیت برای انتظام بخشی و اجرای قوانین اجتماعی، سازمان پلیس است. گرچه در تمدن ایران در طول تاریخ، نهاد های متعددی به منظور حفظ امنیت تاسیس شده اند، لیکن سیستم نوین تامین امنیت داخلی در ایران به عصر قاجاریه بازمی گردد. می توان نوسازی ساختار نظمیه در ایران را از دستاوردهای سفر دوم ناصرالدین شاه به اروپا دانست. وی با دعوت از مستشار انتظامی، اساس ساختار مدرن انتظامی در ایران را طرح ریزی نمود. بر همین اساس پژوهش حاضر به دنبال بررسی این مسئله است که ضرورت حضور مستشار انتظامی (کنت) در نوسازی ساختار نظمیه چه بود و چه پیامدهایی به دنبال داشت؟ علاوه بر این آیا حضور این مستشار در ایران مطابق با سه اصل علمی مدیریت ساختار و سازمان یعنی رسمیت، پیچیدگی و تمرکز چگونه تبیین می شود؟ بررسی های تاریخی متکی بر اسناد و منابع تاریخی نشان داد که اقداما ت وی باعث، تخصص گرایی، تقسیم کار، تعدد و تنوع بخشی به سطوح در سلسله مراتب سازمانی و تمرکز در تصمیم گیری در نظمیه شد و می توان وی را بنیان گذار پلیس نوین در ایران دانست. به دلیل ماهیت تاریخی این پژوهش روش تحقیق متکی بر جمع آوری و توصیف دقیق داده ها و تحلیل و تبیین رخدادهای تاریخی است.

    کلیدواژگان: مستشار انتظامی، نظمیه، مدیریت، ساختار سازمانی، نوسازی
  • محمدامین خجسته قمری صفحات 53-83

    در طول تاریخ انسان ها بنا به مقتضیات زمان و مکان، از ابزار و روش های تدافعی متفاوتی برای تامین امنیت و مقابله با خطرات و حوادث طبیعی و انسانی بهره گرفته اند. احداث قلعه ها به عنوان بخش مهمی از استحکامات دفاعی و نظامی از جمله این روش ها بوده است. در تاریخ ایران و دوران مختلف از جمله عصر قاجار بنا به شرایط اقلیمی و استراتژیک مناطق مختلف ایران، به جهت تدابیر دفاعی و نظامی، احداث استحکامات دفاعی و قلاع با رویکردی جدید و مبتنی بر اندیشه غربی و بهره مندی از تجارب مستشاران غربی، مورد توجه و اهمیت واقع گردید. منطقه آذربایجان در دوره ولیعهدی عباس میرزا از جمله این مناطق می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تحولات ساختاری استحکامات دفاعی آذربایجان و نقش امنیتی قلاع این منطقه، به دنبال بررسی و پاسخ به این سوال است که تاثیر عوامل بیرونی در ساختار و نقش امنیتی و نظامی استحکامات آذربایجان چگونه بوده است؟ روش تحقیق مبتنی بر رویکردی نظری و کیفی و در قالب تاریخی- تفسیری می باشد که در آن ضمن معرفی و بیان عوامل موثر در ساختار استحکامات دفاعی آذربایجان، پنج مورد از قلاع مهم و استراتژیک در این منطقه در دوران نایب السلطنه مورد بررسی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عوامل ژیوپلیتیکی، جنگ ایران و روس، حضور مستشاران و متخصصین خارجی، محصلین و روشنفکران ایرانی فرنگ دیده و حضور عباس میرزا در آذربایجان، در ساختار قلاع این منطقه و تامین امنیت آن در مقابل تهاجم بیگانگان، نقش مهم و غیرقابل انکاری دارند.

    کلیدواژگان: قاجار، آذربایجان، عباس میرزا، امنیت، استحکامات دفاعی، قلعه
  • مصطفی جوان، حسین احمدی صفحات 85-112

    تاسیس نهادهای اطلاعاتی و امنیتی در دوره پهلوی یکی از ابزارهای مهم اعمال قدرت به شمار می رفت. محمدرضا شاه با الگوبرداری از سازمان های اطلاعاتی آمریکا (CIA) و انگلیس (MI6) درصدد بود که در کوتاه ترین زمان از تحولات داخلی کشور اطلاع یابد و با این هدف، چندین سازمان به وجود آورد. از جمله این نهادها، دفتر ویژه اطلاعات بود که در سال 1338ش. زیر نظر سپهبد حسین فردوست تشکیل شد. مقاله حاضر با روش توصیفی و تاریخی و تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای و خاطرات، درصدد پاسخ دادن به این پرسش بوده که چه عللی باعث شکل گیری دفتر ویژه اطلاعات در دوره سلطنت محمدرضا پهلوی گردید؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که شتاب روزافزون تحولات داخلی، گسترش ناکارآمدی نظام اداری، افزایش فساد و رشوه خواری در میان کارگزاران دولتی، لزوم شناسایی و سرکوب مخالفان حکومت پهلوی و انتقادات بین المللی از وضعیت ایران، شاه را بر آن داشت که برای رفع موانع سلطنت، اعمال اقتدار همه جانبه در کشور، کاهش نارضایتی های عمومی از فساد دولتمردان، کشف و سرکوب مخالفت ها و نیروهای دردسرساز، در کنار ساواک، سازمان بازرسی و دیگر نهادهای بزرگ اطلاعاتی - امنیتی، دفتر ویژه اطلاعات را ایجاد کند تا بر کل سیستم اطلاعاتی و امنیتی کشور نظارت نماید.

    کلیدواژگان: محمدرضا شاه، فردوست، دفتر ویژه اطلاعات، امنیت، انگلیس
  • سید علاالدین شاهرخی صفحات 113-138

    صاحب الزنج در سال 255 ق در اطراف بصره و در جوار خوزستان با شعار نجات بردگان بر علیه خلافت عباسی قیام نمود. او با طرح برخی آرمان های عدالت محور و با تکیه بر خشونت، قیام خود را آغاز نمود و به مدت 15 سال در برابر خلافت مقاومت نمود. در این مدت خوزستان نیز به طور مستمر در معرض فعالیت های وی بود. سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که پیامدهای قیام زنگیان که با شعارهای عدالت محور انجام پذیرفت بر امنیت و نظم اجتماعی خوزستان چه بود؟این پژوهش از نوع پژوهش تاریخی و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام گردید. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن است که با وجود طرح برخی شعارهای دینی، نجات بردگان زنگی، اجرای عدالت و سرنگونی خلافت عباسیان از جانب صاحب الزنج اما رویکرد اصلی او پس از آغاز شورش و موفقیت های اولیه، تحمیل خواسته هایش با تاراج و کشتار بی رحمانه مردم به ویژه ساکنان شهرها بود. در این میان روستاها و شهرهای خوزستان بارها توسط زنگیان مورد یورش بی رحمانه قرار گرفتند، اموال مردم غارت شد، بسیاری از آنان به قتل رسیدند، برخی به بردگی گرفته شده و اقشار دیگری از ترس از خانه های خود گریختند. ماحصل فعالیت زنگیان در خوزستان پایمال شدن جان و مال مردم خوزستان و نابودی امنیت و نظم اجتماعی این ناحیه بود. ضمن این که با حضور آنان دیگر قدرت های رقیب نیز برای مبارزه با زنگیان به خوزستان یورش برده و ناامنی را در این منطقه افزایش دادند.

    کلیدواژگان: نظم اجتماعی، امنیت، صاحب الزنج، خلافت عباسی، خوزستان
  • ولی دین پرست صفحات 139-164

    در دوره تیمور به مناسبت های مختلف جشن هایی بر پا می شد. برخی از این جشن ها در طول لشکرکشی های تیمور در مناطقی مانند قره باغ قفقاز، کوتاهیه آناتولی و یا در چمنزارهای نزدیک سمرقند برگزار گردید. هر چند برگزاری جشن ها در بین بیشتر فرمانروایان متداول بود اما تیمور از جشن ها در راستای مقاصد سیاسی و نظامی خود بهره می گرفت و از این طریق کارایی رزمی لشکریان خود را افزایش می داد. در کنار افزایش توان رزمی لشکریان، تیمور اهداف دیگری را نیز دنبال می کرد؛ جشن ها در واقع صحنه نمایش عظمت و اقتدار حکومت تیمور برای بینندگان مخصوصا برای سفرا و حاکمان دست نشانده بود که وی آنان را به این جشن ها دعوت می نمود. بررسی چگونگی بهره گیری تیمور از جشن ها به منظور افزایش توان رزمی لشکریان در جنگ ها مسئله این پژوهش است و سوال بدین شکل طرح می شود که تیمور در برگزاری جشن ها چه اهداف نظامی و سیاسی را دنبال می کرد؟ این سوال با استناد به منابع تاریخی مورد بررسی قرار گرفته و بدان پاسخ داده شده است. به نظر می رسد که تیمور به جشن ها تنها به عنوان یک سنت اجتماعی نگاه نمی کرد او با برگزاری جشن ها در صدد افزایش روحیه جنگجویی سربازان و ایجاد شادابی در بین آنان برای رسیدن به اهداف نظامی بود، در کنار آن به قدرت نمایی سیاسی در جشن ها نیز می پرداخت.

    کلیدواژگان: تیمور، جشن، سپاه، انگیزش
|
  • F. jahani, sayed mohamad taheree moghadam* Pages 1-25

    After being ousted from SAVAK, Timur Bakhtiar opposed Mohammad Reza Shah and established a base in Iraq for armed struggle, trying to attract the people of western Iran to his organization. The purpose of this study is to explain the role of the people of Ilam as one of the first groups that fought in the armed struggle against the Pahlavi regime in the late 1940s. The main question of the present study is what were the security reasons and consequences of the tendency of some groups from Ilam to Timur Bakhtiar? The findings of the study, which was conducted by descriptive-analytical method and based on unpublished documents of SAVAK, indicate that increasing the awareness of the people of Ilam about the situation in the country through interaction with the cities of Najaf and Karbala and the oppression of SAVAK and Pahlavi regime security forces in Ilam had prepared the ground for confronting the regime. During Bakhtiar's revolt against the Shah, the people of Ilam, who were not able to organize and equip their own forces, tried to seize the opportunity and confront the Pahlavi regime; However, due to the fact that Bakhtiar's revolt was devoid of theoretical and religious foundations and other components of a political and social movement, after a few guerrilla actions and insecurity of borders, his organization was finally disbanded with his assassination in August 1349. But in terms of security, SAVAK created a violent atmosphere in the region, and many people in Ilam who joined it were arrested, imprisoned and some were executed.

    Keywords: Timur Bakhtiar, Revolt, Iraq, Security, Ilam
  • ali rashidian zarini, Fatemeh Jan Ahmadi, Hossein Khosravi, mohmd ghasri, sohrab aslami Pages 27-52

    The basis of a civilized and law-abiding society is based on security. Of course, no component is more important to the development of society than the element of security. One of the security organizations is the police organization to regulate and enforce social laws. However, throughout Iranian civilization, numerous institutions have been established to maintain security; but the new system of internal security in Iran dates back to the Qajar era. The modernization of the structure of order in Iran can be considered as one of the achievements of Nasser al-Din Shah's second visit to Europe. By inviting a police advisor, he laid the foundations for a modern police structure in Iran. Accordingly, the present study seeks to investigate the question of what was the necessity of the presence of a police advisor in the modernization of the structure of Nazmiyeh? And what were the consequences? In addition, how is the presence of this advisor in Iran explained in accordance with the three scientific principles of structure and organization management, namely formality, complexity and concentration? Historical studies based on historical documents and sources showed that his actions led to specialization, division of labor, multiplicity and diversification of levels in the organizational hierarchy and focus on decision-making in order and he can be considered the founder of the new police in Iran. Due to the historical nature of this research, the research method relies on the collection and accurate description of data and analysis and explanation of historical events.

    Keywords: Police Advisor, Nazmiyeh, management, organizational structure, Modernization
  • MohammadAmin Khojasteh Ghamari Pages 53-83

    Throughout history, humans have used different defensive tools and methods to provide security and deal with natural and man-made hazards and disasters, according to the requirements of time and place. The construction of castles as an important part of defense and military fortifications has been one of these methods. In the history of Iran and different eras, including the Qajar era, according to the climatic and strategic conditions of different regions of Iran, for defense and military measures, the construction of defense fortifications and forts with a new approach based on Western thought and benefiting from the experiences of Western advisers. The region of Azerbaijan during the reign of Abbas Mirza is one of these regions. Therefore, the present study aims to investigate the factors affecting the structural changes in the defense fortifications of Azerbaijan and the security role of the forts in this region, seeks to investigate and answer the question of what was the impact of external factors on the structure and security and military role of Azerbaijani fortifications? The research method is based on a theoretical and qualitative approach and in a historical-interpretive format in which, while introducing and expressing the effective factors in the structure of Azerbaijan's defense fortifications, five important and strategic fortresses in this region during the viceroy's period have been studied. The findings of the study indicate that geopolitical factors, the Iran-Russia war, the presence of foreign advisers and experts, Iranian students and intellectuals, and the presence of Abbas Mirza in Azerbaijan, play an important role in the structure of castles in the region and its security against foreign invasion.

    Keywords: Qajar, Azerbaijan, Abbas Mirza, Security, Defense fortifications, fortress
  • mostafa javan, hosein ahmadi Pages 85-112

    The establishment of intelligence and security institutions in the Pahlavi period was one of the most important tools for exercising power. Mohammad Reza Shah, following the example of the American intelligence agencies (CIA) and Britain (MI6), sought to be informed of the internal developments in the country in the shortest possible time, and to this end, he created several organizations. One of these institutions was the Special Information Office, which was established in 1338. It was formed under the supervision of General Hossein Fardoust. The present article, with a descriptive and historical method and relying on library documents and sources and memoirs, seeks to answer the question of what caused the formation of the Special Information Office during the reign of Mohammad Reza Pahlavi. The findings show that the accelerating pace of domestic developments, the expansion of the bureaucracy, the rise of corruption and bribery among government officials, the need to identify and suppress opponents of the Pahlavi government, and international criticism of the situation in Iran prompted the Shah to Removing barriers to monarchy, exercising all-out authority in the country, reducing public dissatisfaction with government corruption, detecting and suppressing opposition and troublesome forces, along with SAVAK, the Inspectorate and other large intelligence-security institutions, the Special Intelligence Office To monitor the entire information and security system of the country.

    Keywords: Mohammad Reza Shah, Fardoust, Special intelligences Office, Security, England
  • Seyed Alaeddin Shahrokhi Pages 113-138

    Sahib al-Zanj revolted against the Abbasid caliphate in 255 AH around Basra and near Khuzestan with the slogan of rescuing slaves. He started his uprising by proposing some justice-oriented ideals and relying on violence, and resisted the caliphate for 15 years; during this period, Khuzestan was also constantly exposed to his activities. The main question of the present study is "what were the consequences of the Zangian uprising, carried out with justice-oriented slogans, on the security and social order of Khuzestan?"This research was a historical research using descriptive-analytical method. The findings of the present study indicate that despite the design of some religious slogans, the rescue of Zangi slaves, the implementation of justice and the overthrow of the Abbasid caliphate by Sahib al-Zanj, but his main approach after the beginning of the uprising and initial success, he impose his demands by looting and the brutal killing of people, especially city dwellers; In the meantime, the villages and towns of Khuzestan were repeatedly brutally attacked by the Zangians, people's property was looted, many of them were killed, some were enslaved and others fled their homes for fear; Of course, in some cases, they escaped the massacre by surrendering and paying a ransom. The result of Zangian's activity in Khuzestan was the trampling of the lives and property of the people of Khuzestan and the destruction of security and social order in this area; In addition, with their presence, other rival powers also attacked Khuzestan to fight the Zangians and increased insecurity in the region.

    Keywords: Social Order, Security, Sahib al-Zanj uprising, Abbasid caliphate, Khuzestan
  • Vali Dinparast Pages 139-164

    During the Timurid period, celebrations were held on various occasions. Some of these festivals took place during Timurid expeditions in areas such as the Nagorno-Karabakh, the Anatolian Peninsula, or in the meadows near Samarkand. Although celebrations were common among most rulers, Timur used the festivities for his own political and military purposes, thereby increasing the combat effectiveness of his troops. In addition to increasing the fighting power of the army, Timur pursued other goals; the festivities were in fact a display of the greatness and authority of the Timurid government to the audience, especially to the ambassadors and rulers who invited them to these festivals. The study of how Timur used the festivities to increase the fighting power of the troops in the wars is the subject of this research, and the question arises as to what military and political goals did Timur pursue in holding the festivities? This question has been examined and answered with reference to historical sources. It seems that Timur did not look at the festivals as just a social tradition.

    Keywords: Timur, celebration, corps, Motivation