فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 109 (فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمانه همایونی، محمدرضا تقوی*، محمدعلی گودرزی، حبیب هادیان فرد صفحات 1-18
    زمینه

    پیشرفت روان درمانی در زمینه اختلال اضطراب منتشر، بستگی به شناخت عمیق علایم و عوامل مرتبط با آن دارد. با توجه به تازگی مفهوم درمان متمرکز بر هیجان، پیشینه مطالعات نشان دهنده اهمیت نقش هیجان و اثربخشی درمان در اختلالات روانشناختی است. اما آیا درمان متمرکز بر هیجان می تواند بر نگرانی و خودانتقادی افراد مبتلا به اختلال اضطراب منتشر موثر باشد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر نگرانی و خودانتقادی افراد مبتلا به اختلال اضطراب منتشر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه چندگانه ناهمزمان بود. جامعه آماری پژوهش، شامل افراد مراجعه کننده به یکی از کلینیک های روانشناسی تهران در سال 1399 بود. 4 شرکت کننده به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و طی 20-16 جلسه درمان متمرکز بر هیجان (تیمولاک و مک الوانی، 2018)، به پرسشنامه های نگرانی پنسیلوانیا (میر، میلر، متزگر و بورکوک، 1990) و خودانتقادی (گیلبرت، کالرک، همپل، مایلز و آیرونز، 2004) پاسخ دادند. تحلیل داده ها به روش ترسیم دیداری، درصد داده های ناهمپوش، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی انجام شد.

    یافته ها

    درمان متمرکز بر هیجان باعث کاهش متغیر نگرانی (درصد بهبودی 61/08%) گردید و اثر آن تا پایان دوره پیگیری دو ماهه حفظ شد (درصد بهبودی 57/91%). هم چنین درمان موجب کاهش متغیر خودانتقادی (درصد بهبودی 83/19%) شده که اثر آن تا پایان دوره پیگیری ماندگار بود (درصد بهبودی 79/72%). شاخص پایا در این متغیرها نیز، حاکی از معناداربودن این تغییرات بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر در مورد اثربخشی درمان متمرکز بر هیجان بر کاهش نگرانی و خودانتقادی، این موضوع مطرح می شود که درمان با تغییر هیجان و بازسازی تجارب هیجانی نامطلوب، موجب کاهش علایم و مشکلات روانشناختی احتمالی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب منتشر می شود.

    کلیدواژگان: درمان متمرکز بر هیجان، نگرانی، خودانتقادی، اختلال اضطراب منتشر
  • نسیم صمدزاده، تورج هاشمی نصرت آباد*، مجید محمود علیلو، منصور بیرامی صفحات 19-32
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده است پرسشنامه سبک های هیجان (کسبیر، گاسیورواسکا، گلدمن، هیرشبرگ و دیویدسون، 2019) بر اساس مطالعات جدید عصب شناختی هیجان ها در موقعیت های بالینی و پژوهشی ساخته شده است. با توجه به اینکه عملکرد هیجانی که از نشانگرهای سلامت و اختلال به شمار می رود، تحت تاثیر ساختارهای فرهنگی اجتماعی هست، با این وجود، در زمینه عینی سازی و درستی آزمایی این ابزار در فرهنگ ایرانی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه سبک های هیجان (ESQ) انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد، که در آن از شاخص های توصیفی، ضرایب قابلیت اعتماد، درستی آزمایی و تحلیل ساختار عاملی برای برآورد ویژگی های روانسنجی پرسشنامه سبک های هیجان استفاده شد. در این راستا، از جامعه دانشجویان دانشگاه تبریز تعداد 357 نفر به شیوه تصادفی انتخاب و به پرسشنامه سبک های هیجان پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و ضریب آلفای کرونباخ تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از روش CFA نشان داد مدل شش عاملی از برازش بهتری برخوردار است و ضرایب آلفای کرونباخ نیز نشان داد که شش عامل استخراج شده از ضریب قابلیت اعتماد مطلوبی بین 0/62 تا 0/68 برخوردار است.

    نتیجه گیری

     بر این اساس می توان نتیجه گرفت که این پرسشنامه ابزار مناسبی برای اندازه گیری سبک های هیجان به شمار می آید و در پژوهش ها و موقعیت های بالینی به عنوان یک ابزار معتبر قابل استفاده می باشد.

    کلیدواژگان: سبک های هیجان، پرسشنامه (ESQ)، درستی آزمایی
  • آزاده بختیاری، کریم عسگری مبارکه*، احمد عابدی، پریسا نیاری خمس صفحات 33-51
    زمینه

    در سال های اخیر مطالعات زیادی در رابطه با وجود علایم عصب شناختی نرم در اختلال کاستی توجه / فزون کنشی انجام گرفته اما هنوز پیرامون رابطه ی احتمالی میان این گونه علایم در کودک و مادر، و همچنین پیشنهاد رهیافت های مداخله ای و درمانی، در کشور ما پژوهشی صورت نگرفته است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان علایم عصب شناختی نرم در پسران دارای اختلال کاستی توجه / فزون کنشی با مادران شان و ارایه برنامه درمانی برای رفع علایم هم درکودک و هم در مادر بود.

    روش

    این مطالعه از نوع ترکیبی بود بدین ترتیب که در بخش اول (کمی) از روش توصیفی از نوع همبستگی استفاده شد و در بخش دوم (کیفی) با توجه به نتایج بدست آمده و با استفاده از شبکه مضامین (آتراید - استرلینک) برنامه ای برای بهبود علایم مادر و کودک طراحی گردید. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال کاستی توجه / فزون کنشی ابتدایی شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-1395 بوده است. از میان 170 مراجعی که در 5 مرکز درمانی، تشخیص این اختلال را گرفته و حاضر به همکاری بودند، یکصد نفر از کودکان و مادرانشان به شیوه تصادفی انتخاب و تست عصب - شناختی کمبریج (1995) روی آنها اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    در بخش کمی پس از تحلیل داده ها، نتایج همبستگی و رگرسیون نشان دهنده همبستگی معنی داری بین علایم عصب شناختی نرم کودک و مادر بود (0/23 =R) همچنین بیشترین میزان همبستگی ها بین نمره کل علایم عصب شناختی نرم کودک با هماهنگی حرکتی مادر (0/71 r=)، نمره کل عصب شناختی نرم مادر با هماهنگی حرکتی و کنترل پاسخ کودک (0/68 و 0/77 r=) و خرده مقیاس های مشابه در هردوی آنها بود. در بخش کیفی نیز با استفاده از روش شبکه مضامین، مضامین پایه (علایم عصب شناختی نرم مادر و کودک)، مضامین سازماندهنده (هماهنگی حرکتی، یکپارچگی حسی و کنترل پاسخ) و مضامین فراگیر (فعالیت های طراحی شده) مشخص شدند که با توجه به آنها برنامه درمانی برای کودک و مادر به طور جداگانه تدوین و اعتباریابی شد که از اعتبار مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    ارتباط معنی دار علایم عصب شناختی نرم و نشانه های اختلال کاستی توجه / فزون کنشی در کودک و مادر حکایت از آن دارد که سازوکار های احتمالی عصب روانشناختی در بروز این ارتباط دخالت دارند و به همین سبب تشخیص بهنگام این گونه علایم در مادران و پیگیری های درمانی مناسب برای مادر و کودک از اهمیت خاصی برخوردار است.

    کلیدواژگان: کاستی توجه، فزون کنشی، علائم عصب شناختی نرم
  • فاطمه هاشمی گلپایگانی، سیمین حسینیان*، حمید رضائیان، مه سیما پورشهریاری، رویا رسولی صفحات 53-70
    زمینه

    شرم و احساس گناه به عنوان هیجان هایی منفی و سازش نایافته با بروز مشکلات روانشناختی در نوجوانان، از جمله افسردگی و خودکشی، اضطراب اجتماعی، اختلال دوقطبی و سطح پایین شفقت به خود در ارتباط است. با این حال، علی رغم اهمیت این هیجانات در نوجوانان، در زمینه بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاسی معتبر برای اندازه گیری شرم و گناه بین نوجوانان ایرانی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس تجربه شرم و احساس گناه (GSES؛ مالیناکووا و همکاران، 2019) در نوجوانان شهر تهران بود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از حیث نوع گردآوری اطلاعات، پیمایشی و از نظر روش شناسی، آزمون سازی است که در قالب یک طرح پژوهشی همبستگی انجام گرفته است. نمونه پژوهش حاضر، 2291 نوجوان 12 تا 18 سال بودند که از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، انتخاب شدند. برای تعیین روایی سازه از روش تحلیل عاملی تاییدی و به منظور آزمون تغییرناپذیری مقیاس با توجه به جنسیت، از روش تحلیلی چندگروهی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی، وجود دو عامل شرم و احساس گناه را تایید کرد و نشان دهنده برازش مطلوب داده ها در گروه دختران و پسران بود. تحلیل چندگروهی نیز هم ارزی ضرایب مسیر و مقادیر خطا را را در هر دو گروه نشان داد (0/05 P>). قابلیت اعتماد ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، امگای مک دونالد و قابلیت اعتماد مرکب تایید شد (0/7 ≥, ω, CRα). نتایج نشان داد که این مقیاس از روایی صوری، محتوا، سازه، همگرا و واگرای مناسبی برخوردار است. بررسی متغیرهای جمعیت شناختی نشان داد که با افزایش سن، احساس شرم و گناه در نوجوانان افزایش می یابد (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نسخه فارسی مقیاس تجربه شرم و گناه دارای ویژگی های روانسنجی مطلوبی بوده و ابزاری ساده، مختصر و قابل اعتماد جهت ارزیابی هیجان های شرم و احساس گناه در نوجوانان ایرانی است.

    کلیدواژگان: نوجوانان، شرم، احساس گناه، ویژگی های روان سنجی
  • نیلوفر فارسی جانی، محمدعلی بشارت*، علی مقدم زاده صفحات 71-87
    زمینه

    پژوهش های پیشین به طور گسترده، عوامل مرتبط باسازگاری اجتماعی را شناسایی کرده اند، اما علی رغم اهمیت قابل توجه نقش روابط اولیه، سبک های دلبستگی و تاثیرات آن در روابط آتی، مطالعات اندکی به بررسی ارتباط بین سبک های دلبستگی و سازگاری اجتماعی پرداخته اند. باتوجه به اهمیت تحولی دوران نوجوانی و تغییرات غیرقابل اغماض آن در روابط اجتماعی، درک کافی از نقش نظم دهی شناختی هیجان در تبیین سازگاری اجتماعی وجود ندارد. همچنین می توان گفت فقدان راهبردهای سازش یافته نظم دهی شناختی هیجان از عوامل اساسی ناسازگاری در دوران نوجوانی است.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف پیش بینی سازگاری اجتماعی بر اساس سبک های دلبستگی و نظم دهی شناختی هیجان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. در این پژوهش 337 دانش آموز دختر در مقطع دبیرستان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. از شرکت کنندگان درخواست شد تا مقیاس سازگاری بل (بل، 1934)، مقیاس دلبستگی بزرگسالان (هازن و شیور، 1987) و مقیاس نظم دهی شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) را تکمیل کنند. برای تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد و کلیه مراحل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که با افزایش نمره فرد در راهبردهای سازش یافته نظم دهی شناختی هیجان (0/05  p<، 0/6 r=) و سبک دلبستگی ایمن (0/05 p< ، 0/49 =r) سازگاری اجتماعی افزایش می یابد. از سوی دیگر نتایج پژوهش نشان داد که با کاهش نمره فرد در راهبردهای سازش نایافته نظم دهی شناختی هیجان (0/05 p< ، 0/54- =r)، سبک دلبستگی دوسوگرا (0/05 p< ، 0/31- = r) و سبک دلبستگی اجتنابی (0/05 p< ، 0/30- =r) سازگاری اجتماعی افزایش می یابد. نتایج پژوهش همچنین نشان داد که ترکیب متغیرهای پژوهش به طور معنی داری با سازگاری اجتماعی رابطه دارند و 54 درصد از واریانس آن را تبیین می کنند ( 0/05 p< ، 0/54 = R2).

    نتیجه گیری

    وجود حساسیت و پاسخگویی در مراقبت و هیجان ها نقشی اساسی در سازگاری اجتماعی دارند. استفاده از مداخلات مبتنی برترمیم سبک های دلبستگی و آموزش راهبردهای سازش یافته نظم دهی شناختی هیجان در ارتقاء سازگاری اجتماعی موثر است

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، دلبستگی، نظم دهی شناختی هیجان
  • محبوبه موسیوند* صفحات 89-106
    زمینه

    وجدان تحصیلی و توانایی حل مسئله از جمله عواملی هستند که به تازگی تاثیر آن ها در زمینه های مختلف تحصیلی، اجتماعی و شغلی مورد توجه قرار گرفته است. دانش آموزانی که از وجدان تحصیلی بالایی برخوردارند به طور معمول تکالیف مدرسه را کامل و با جدیت بیشتری انجام می دهند و این ویژگی می تواند زمینه را برای درست اندیشیدن، درست سوال مطرح کردن، ارتباط گرفتن و جمع آوری اطلاعات در خصوص یک مسئله فراهم می کند. بنابراین تدوین یک الگویی ساختاری وجدان تحصیلی، حل مسئله و مهارت های ارتباطی مسئله ای شد تا نقش هر کدام از این متغیر در ارتباط با تفکر انتقادی روشن شود.

    هدف

    هدف این طرح ارزیابی مدل تبیین مهارت های تفکر انتقادی بر اساس وجدان تحصیلی و حل مسئله با میانجی گری مهارت های ارتباطی دانشجویان بود.

    روش

    پژوهش پیش رو با توجه به هدف، از نوع بنیادی و از نظر روش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش 400 نفر از دانشجویان دانشکده های ادبیات و علوم انسانی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم مهندسی و دانشکده ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر تهران بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های وجدان تحصیلی مک ایلروی و بانتیگ (2002)، سبک های حل مسئله کسیدی و لانگ (1996)، مهارت های ارتباطی کویین دام (2004) و پرسشنامه مهارت تفکر انتقادی کالیفرنیا فاسیون و فاسیون (1990)، استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها بااستفاده از نرم افزار SPSS 26 و AMOS 25 استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک الگوسازی معادلات ساختاری تجزیه وتحلیل می شود.

    یافته ها

    ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه گیری برازش دارد (0/92 =CFI، 0/90 =NFI و 0/06 =RMSEA). نتایج تحلیل آماری نشان داد که حل مسئله و وجدان تحصیلی بر مهارت های ارتباطی به ترتیب با ضرایب استاندارد 0/36 و 0/41 اثر مثبت و مستقیمی دارند. حل مسئله و وجدان تحصیلی با واسطه گری مهارت های ارتباطی بر روی تفکر انتقادی به ترتیب با ضرایب استاندارد 0/42 و 0/369 در سطح 0/05 >P اثر معنی داری دارند. همچنین مهارت های ارتباطی بر تفکر انتقادی با ضریب استاندارد 0/32 در سطح 0/05 >P اثر مثبت و معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت توانایی حل مسئله و داشتن وجدان و وظیفه شناسی در کنار توانایی برقرار ارتباط با دیگران زمینه را برای پرسش های مناسب فراهم کند و دانشجویان با استدلال و تعامل اطلاعات مربوطه را جمع آوری کند

    کلیدواژگان: حل مسئله، وجدان تحصیلی، مهارت ارتباطی، تفکر انتقادی، دانشجویان
  • نسیم محمدی، اسماعیل صدری دمیرچی*، علی شیخ الاسلامی، حسین قمری گیوی صفحات 107-121
    زمینه

    با توجه به اعلام سازمان بهداشت جهانی از شیوع کووید-19 به عنوان پاندمی جهانی نام برده که منجر به هیجانات منفی در افراد درگیر شده و از آنجا که تحقیقات نشان داده است آموزش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی بر افراد دارای هیجانات منفی موثر است بنابراین آیا برنامه مداخله ای متکی بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در افراد درگیر بحران بیماری کرونا اثربخش است؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه مداخله در بحران بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در افراد درگیر بحران بیماری کرونا انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه ی آماری را تمامی افراد درگیر بحران بیماری کرونا شهر رشت در سال 1399، تشکیل دادند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 30 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش، 10 جلسه برنامه ی مداخله در بحران را دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه نسخه فارسی پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2005) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین میانگین های تعدیل شده گروه آزمایش و گواه از لحاظ راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان تفاوت معناداری وجود دارد. بدین صورت که برنامه ی مداخله در بحران باعث افزایش راهبردهای سازش یافته و کاهش راهبردهای سازش نایافته افراد دچار بحران بیماری کرونا شده بود. به طور خاص این برنامه در راهبردهای سازش یافته در مولفه های کم اهمیت شماری، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، پذیرش و تمرکز مجدد مثبت و در راهبردهای سازش نایافته در مولفه های ملامت خویش، ملامت دیگران، نشخوارگری و فاجعه سازی موجب بهبود وضعیت آزمودنی ها گردید، بنابراین فرضیه ی پژوهش مبنی بر اثربخشی برنامه ی مداخله در بحران بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان افراد دچار بحران بیماری کرونا مورد تایید قرار گرفت (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش حاضر می توان گفت استفاده از برنامه ی مداخله در بحران می تواند موجب افزایش راهبردهای سازش یافته نظم جویی شناختی هیجان و کاهش راهبردهای سازش نایافته در افراد دچار بحران بیماری کرونا شده و از این طریق هیجان های افراد را کنترل نماید در نتیجه موجب بهبود شرایط روانی افراد دچار بحران گردد

    کلیدواژگان: مداخله در بحران، راهبردهای نظم جویی هیجان، بحران، بیماری کرونا
  • بیان قادری، کامران یزدانبخش*، جهانگیر کرمی صفحات 123-144
    زمینه

    اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات بسیار شایع و ناتوان ساز در سن آموزش است، و در بسیاری از ابعاد زندگی افراد مبتلا پیامدهای نامطلوبی در پی دارد. اما مساله ی اصلی پژوهش حاضر این است که آیا مدل ساختاری اضطراب اجتماعی بر اساس باورهای فراشناختی و طرحواره های سازش نایافته اولیه با میانجی گری راهبردهای شناختی تنظیم هیجانی با داده های تجربی برازش دارد؟

    هدف

    پژوهش حاضر به منظور تدوین و ارزیابی مدل ساختاری اضطراب اجتماعی بر اساس باورهای فراشناختی و طرحواره های سازش نایافته زگار اولیه با میانجی گری راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی انجام شد.

    روش

    این پژوهش همبستگی و بر اساس معادلات ساختاری بود. از جامعه ی آماری دانش آموزان دختر متوسطه ی دوم شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 99-98، تعداد 346 نفرانتخاب شدند و پرسشنامه های باورهای فراشناختی کودکان (MCQ-C)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های سازش نایافته اولیه، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و پرسشنامه اضطراب اجتماعی را پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سه خرده مقیاس از باورهای فراشناختی، فرانگرانی منفی (0/01 P≤ ، 0/15 =β)، نظارت شناختی (0/01  P≤، 0/21 =β) و باورهای خرافه، تنبیه و مسیولیت SPR (0/01 P≤ ، 0/17 =β) و سه حوزه از طرحواره های سازش نایافته اولیه، طرد و بریدگی (0/01 P≤ ، 0/16 =β)، خوگردانی و عملکرد مختل (0/01 P≤ ، 0/23 =β) و گوش به زنگی افراطی و بازداری (0/01 P≤ ، 0/19 =β)، به طور مثبت و معناداری اضطراب اجتماعی را پیش بینی می کنند و همچنین نقش میانجی گری دو راهبرد تنظیم شناختی هیجان، نشخوار فکری و سرزنش خود، در رابطه بین باورهای فراشناختی و طرحواره های سازش نایافته اولیه با اضطراب اجتماعی در دختران نوجوان مورد تایید قرار گرفت. و این متغیرها 57 درصد واریانس اضطراب اجتماعی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت تغییر باورهای فراشناختی و طرحواره های سازش نایافته اولیه و آموزش راهبردهای مناسب و کارآمد تنظیم هیجان و تغییر راهبردهای سازش نایافته نظم جویی شناختی هیجان می تواند در پیشگیری از ایجاد و تداوم و تشدید اضطراب اجتماعی در نوجوانان مفید باشد.

    کلیدواژگان: مدل ساختاری، باورهای فراشناختی، طرحواره های سازش نایافته اولیه، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، اضطراب اجتماعی، دختران نوجوان
  • امین تقی پور، حسین قمری کیوی*، علی شیخ الاسلامی، علی رضایی شریف صفحات 145-162
    زمینه

    خودآسیب زنی بدون گرایش به خودکشی، به یکی از مسایل شایع و نگران کننده در بین نوجوانان دختر تبدیل شده است. یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در بروز رفتارهای خودآسیب زنی، هیجان های منفی هستند. پژوهش های انجام شده اثربخشی روش های محدودی را روی اختلال شخصیت مرزی بررسی کرده اند و اثربخشی روایت درمانگری بر روی دختران دچار خودآسیب زنی بدون گرایش به خودکشی مورد توجه قرار نگرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روایت درمانگری با تاکید بر لحظات نوآور بر راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در دختران نوجوان دچار خودآسیب زنی بدون گرایش به خودکشی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان دختر دوره اول و دوم متوسطه خودآسیب رسان بدون قصد خودکشی بودند که از سال 1394 تا 1399 به مرکز مشاوره دانش آموزان شهید فهمیده شهرستان بناب ارجاع شده بودند. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد، به طوری که 30 نفر از دانش آموزان با سابقه خود آسیب زنی بدون قصد خودکشی که دارای راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی سازش یافته پایین تر و راهبردهای تنظیم شناختی هیجانی سازش نایافته بالاتر بودند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) جایگزین شدند. گروه  آزمایش در معرض 8 جلسه روایت درمانی با اقتباس از برنامه مداخله ای وایت و اپستون (1990) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از آن پس آزمون برای هر دو گروه اجرا گردید.

    یافته ها

    روایت درمانگری با تاکید بر لحظات نوآور، بر بهبود راهبردهای تنطیم شناختی هیجان تاثیر معنادار داشت (0/00>p).

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته پژوهش حاضر، می توان گفت روایت درمانگری با تاکید بر لحظات نوآور، روش مداخله ای مناسبی برای بهبود راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان در دختران با خودآسیب زنی بدون گرایش به خودکشی است.

    کلیدواژگان: روایت درمانگری، لحظات نوآور، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، خودآسیب زنی بدون گرایش به خودکشی
  • شیما ملک زاده، الهه حجازی*، علی رضا کیامنش صفحات 163-186
    زمینه

    مطالعات متعددی نشان داده اند که باورهای جنسیتی ریاضی بر عملکرد ریاضی دختران اثر گذاشته و منجر به افت نمرات ریاضی و علاقه آنان به سودمندی ریاضی می شود. اما پیرامون بررسی تاثیر بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خود تعیین گری بر عملکرد و باورهای نسیتی ریاضی دانش آموزان دختر شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری بر عملکرد و باورهای جنسیتی ریاضی دانش آموزان دختر با عملکرد پایین انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها آزمایشی از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دختر پایه نهم (دارای عملکرد پایین در درس ریاضی) منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران سال تحصیلی 98-99 بودند، 32 نفر به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (16 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه باورهای تحصیلی لدر و فورگز (2002) بود، برای گروه آزمایش، آموزش بسته توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری در 8 جلسه 60 دقیقه ای برگزار شد در حالی که گروه گواه هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکرد. برای آموزش توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری از بسته ملک زاده، حجازی وکیامنش (1400) استفاده شد. تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل واریانس مختلط انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان دادکه استفاده از بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خود تعیین گری در بهبود عملکرد و باورهای جنسیتی ریاضی دانش آموزان دختر با عملکرد پایین در این درس موثر بوده است (0/01>P).

    نتیجه گیری

    دانش آموزان دختر که در جلسات آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری شرکت کردند در درس ریاضی، عملکرد بهتری نشان داده و باورهای جنسیتی ریاضی آن ها در این درس بهبود یافت، باتوجه به تاثیر بسته آموزشی توانمندسازی با رویکرد خودتعیین گری بر عملکرد و باورهای جنسیتی ریاضی دانش آموزان دختر، استفاده از این برنامه آموزشی برای بهبود عملکرد و باورهای جنسیتی ریاضی دانش آموزان در مدارس با گروه های مختلف و تعداد بیشتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، خودتعیین گری، عملکرد ریاضی، باورهای جنسیتی ریاضی، دانش آموزان دختر
  • فرزانه مزینانی، رویا کوچک انتظار*، ابوالقاسم نوری، مهدیه صالحی صفحات 187-205
    زمینه

    بررسی پیشینه نشان می دهد که آموزش ذهن آگاهی و هوش هیجانی بر تنیدگی شغلی، تعارض کار - خانواده و رواندرستی موثر بوده است، اما هنوز مشخص نیست که کدام یک از این مداخلات در طول زمان اثربخشی بیشتر و پایدارتری را دارند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روش های آموزش ذهن آگاهی و هوش هیجانی بر تنیدگی شغلی، تعارض کار - خانواده و رواندرستی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کابردی و از نظر ماهیت از نوع طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و یک مرحله پیگیری سه ماهه بود. جامعه مورد مطالعه، کارکنان شرکت سازه گستر سایپا بودند و نمونه های آماری شامل 90 نفر از کارکنان بود که به روش دردسترس انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایش (آموزش ذهن آگاهی و هوش هیجانی) و گواه قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل؛ پرسشنامه تنیدگی شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان (1993)، پرسشنامه تعارض کار - خانواده کارلسون و همکاران (2000) و پرسشنامه رواندرستی ریف (1989) بود. یکی از گروه های آزمایش مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر مدل کابات - زین (2015) و گروه دیگر آزمایش، بسته آموزش هوش هیجانی مبتنی بر مدل سالوی و همکاران (2016) را هر کدام در هشت جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش توانش ذهن آگاهی و هوش هیجانی بر تنیدگی شغلی، تعارض کار خانواده رواندرستی کارکنان موثر بوده است (0/05>P). آموزش ذهن آگاهی در مقایسه با آموزش هوش هیجانی، تاثیر بیشتری بر تنیدگی شغلی و رواندرستی کارکنان داشته است (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد روش آموزش ذهن آگاهی و هوش هیجانی می تواند به عنوان یک امر پیشگیرانه و بهبودگر در حیطه سلامت روانی افراد جامعه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، هوش هیجانی، رواندرستی، تعارض کار - خانواده
  • الهام ظهراب نیا، باقر ثنایی ذاکر، علیرضا کیامنش*، کیانوش زهراکار صفحات 207-227
    زمینه

    نگاه های تلخ و گزنده ای جامعه و طرد زنان مطلقه، سازگاری آنان را با این شرایط مشکل و به حرمت خود شان آسیب می زند. تحقیقات نشان داده است که درمان های هیجان مدار و شناختی-رفتاری می توانند بر سازگاری پس از طلاق و حرمت خود زنان مطلقه موثر باشند، اما پژوهشی که به مقایسه اثربخشی آن ها پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و درمان شناختی-رفتاری بر سازگاری پس از طلاق و حرمت خود زنان مطلقه بود.

    روش

    تحقیق حاضر مطالعه ای شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دوماهه با گروه گواه بود. جامعه پژوهش متشکل از زنان مطلقه تحت پوشش پایگاه های خدمات اجتماعی منطقه 2 شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه این مطالعه 60 زن بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (هر گروه  20 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس سازگاری پس از طلاق فیشر (1976) و  مقیاس  حرمت خود روزنبرگ (1965) بودند. برای گروه آزمایشی اول، درمان هیجان مدار (میرزازاده و همکاران، 1391) و برای گروه آزمایشی دوم درمان شناختی-رفتاری (موناز و همکاران، 2007) در 9 جلسه  120 دقیقه ای برگزار گردید، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. تحلیل داده ها با روش های تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بانفرونی انجام شد.

    یافته ها

    هر دو درمان باعث بهبود سازگاری پس از طلاق و  حرمت خود زنان مطلقه در پایان مداخلات و دوره پیگیری شدند (01/0>p)، ولی درمان هیجان مدار در بهبود سازگاری آنان نسبت به درمان شناختی-رفتاری اثربخش تر بود (01/0>p). بین این دو روش درمانی در افزایش  حرمت خود زنان مطلقه تفاوتی مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    زنان مطلقه ای که در جلسات  درمان های هیجان مدار و شناختی-رفتاری شرکت کردند سازگاری پس از طلاق و حرمت خود بیشتری را تجربه کردند.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، درمان شناختی-رفتاری، سازگاری پس از طلاق، حرمت خود، زنان مطلقه
|
  • Samaneh Homayouni, MohammadReza Taghavi*, MohammadAli Goodarzi, Habib Hadianfard Pages 1-18
    Background

    Improving the psychotherapies for generalized anxiety disorder (GAD) is dependent on a deeper understanding of the relations between symptoms and associated factors. According to the novelty of the emotion focused therapy (EFT) concept, background of literatures indicative the importance role of emotions and the efficacy of therapy in psychological disorders. But does EFT help effective reducing worry and self-criticism in individuals with GAD?

    Aims

    The aim of this study was performed to the efficacy of EFT on worry and self-criticism in individuals with GAD.

    Methods

    The present study was single case experimental design of non-concurrent multiple baseline. The statistical population of the study included individuals referred to one of the psychology clinics in tehran in 2020. 4 participant were selected by convenience sampling and during 16-20 sessions of EFT (Timulak & McElvany, 2018), were answered to worry pennsylvania questionnaire (Meyer, Miller, Metzger & Borkovec, 1990) and self-criticism (Gilbert, Clarke, Hempel, Miles & Irons, 2004). Data analysis was performed by visual inspection, percentage of non-overlapping data, reliable change index and clinically meaningful.

    Results

    EFT reduced the variable of worry (%61/08 improvement percentage) and its effect was maintained until the end of the two-month follow-up period (%57/91 improvement percentage). As well as, therapy caused reduce the variable of self-criticism (%83/19 improvement percentage) and the effect of which was maintained until the end of the follow-up period (%79/72 improvement percentage). Their change in reliable index these variables also indicated that these changes were significant (P<0/05).

    Conclusion

    According to results in present study about the efficacy of EFT on reduce worry and self-criticism, this issue arises that the therapy with change emotion and rebuilding unwanted emotional experiences, caused reduce symptoms and possible psychological problems in individuals with GAD.

    Keywords: Emotion Focused Therapy, Worry, Self-criticism, Generalized anxiety disorder
  • Nasim Samadzade, Touraj Hashemi Nosrat Abad*, Majid Mahmoud Alilou, Mansour Bayrami Pages 19-32
    Background

    Research has shown that the Emotion Styles Questionnaire (Kesebir, Gasiorowska, Goldman, Hirshberg & Davidson, 2019) is based on new neurological studies of emotions in clinical and research situations. As regards that emotional function, which is one of the indicators of health and disorder, is influenced by socio-cultural structures, however, there is a research gap in the field of objectification and validation of this tool in Iranian culture.

    Aims

    The present research was conducted by the aim of investigate the psychometric properties of the Emotional Styles Questionnaire (ESQ).

    Methods

    The design of the current study is descriptive and correlational, in which descriptive indicators, reliability coefficients, validity and factor analysis were used to estimate the psychometric properties of the Emotional Styles Questionnaire. In this way, 357 people from Tabriz University students were randomly selected and answered the Emotional Styles Questionnaire. Data were analyzed using confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha coefficient.

    Results

    Data analysis using CFA method showed that the six-factor model has a better fit and Cronbach's alpha coefficients also showed that the six extracted factors have a good reliability coefficient between 0.62 to 0.68.

    Conclusion

    Based on this, it can be concluded that this questionnaire is a suitable tool for measuring emotional styles and can be used as a valid tool in research and clinical situations.

    Keywords: Emotional Styles, Questionnaire (ESQ), Validity
  • Azadeh Bakhtiari, Karim Asgari Mobarake*, Ahmad Abedi, Parisa Niari Khams Pages 33-51
    Background

    In the recent years, there were several studies concerning the neurological soft signs (NSS) in attention deficit / hyperactivity disorder (ADHD); however, there were no study addressing either the possible relationship between these signs in children with ADHD and their mothers, or in proposing possible approaches in alleviating the ADHD signs, in the country.

    Aims

    The aim of this study was investigating the relationship between neurological soft signs and neuropsychological problems in male children with ADHD, and furthermore proposing approaches in alleviating the ADHD symptoms.

    Methods

    This was a mixed methods research, in which, in the first phase (Quantitative) descriptive and correlational method was used, and in the second phase (Qulitative) according to the findings, the thematic network (Attride and Stirling) was utilized in designing some activities for alleviating the signs of both mothers and children. The statistical population was comprised of all of the male primary students in Isfahan city, who were referred to five therapeutic centers in 2016. From 170 referred students One hundred were randomly selected, and then both the students and their mothers were asked to complete Cambridge neuropsychological questionnaire (1995. Data analysis was performed using Pearson correlation test and multiple linear regression analysis.

    Results

    Following the analysis of data, the results of correlation and regression calculation, showed a significant correlation between neurological soft signs in children and their mothers, (r= 0.23). Furthermore, ther found positive correlations between total score of NSS in children with motor coordination in mothers (r= 0.71); total score of NSS in mothers with motor coordination (r= 0.68) and response control (r= 0.77) in children; and finally the correlation of subtest between mothers anf children were significant as well. In the qualitative phase, the basic themes (NSS in mothers and children), integrative themes (motor coordination, sensory integration and response control) and global themes (designed activities) were specified throough using themathic network, and then therapeutic program was compiled and validated for them.

    Conclusion

    Significant relationship of NSS and ADHD signs between mothers and children suggested that there might be a neuropsychologic substrate for the signs, and accordingly the on-time diagnosis and implementing suitable therapeutic methods are necessary for both children and mothers.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, neurological soft signs
  • Fatemeh Hashemi Golpayegani, Simin Hosseinian*, Hamid Rezaeian, Mahsima Pourshahriari, Roya Rasouli Pages 53-70
    Background

    Shame and guilt as negative and maladaptive emotions are associated with psychological problems in adolescents, including depression and suicide, social anxiety, bipolar disorder, and low level of self-compassion. However, despite the importance of these emotions in adolescents, there is a research gap in investigating the psychometric properties of a valid scale to measure shame and guilt in Iranian adolescents.

    Aims

    This study aimed to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Guilt and Shame Experience Scale (GSES; Malinakova et al., 2019) in adolescents in Tehran.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose, survey in terms of type of data collection, and testing in terms of methodology, which was conducted in the form of a correlational research design. The present study sample was 2291 adolescents aged 12 to 18 years selected through multi-stage cluster random sampling. The confirmatory factor analysis method was used to determine the construct validity, and the multi-group analytical method was used to test the invariance of the scale concerning gender.

    Results

    The confirmatory factor analysis results confirmed the existence of two factors of shame and guilt and indicated a good fit of the data in the groups of girls and boys. The multi-group analysis also showed the invariance of path coefficients and residuals in both groups (P> 0.05). The scale’s reliability was confirmed using Cronbach’s alpha, MacDonald omega, and composite reliability (α, ω, CR ≥ 0.7). The results indicated that the GSES has an adequate face, content, construct, divergent and discriminant validity. Examination of demographic variables showed an increase in feelings of shame and guilt with age (P< 0.01).

    Conclusion

    The Persian version of the Shame and Guilt Experience Scale has desirable psychometric properties, and is a simple, brief and reliable tool for assessing the emotions of shame and guilt in Iranian adolescents.

    Keywords: Adolescents, Shame, Guilt, Psychometric properties
  • Niloufar Farsijani, MohammadAli Besharat*, Ali Moghadamzadeh Pages 71-87
    Background

    Previous research has extensively identified factors related to social adjustment, but despite the significant importance of the role of early relationships, attachment styles, and their effects on future relationships, few studies have examined the relationship between attachment styles and social adjustment. Given the importance of adolescence and its major changes in social relationships, there is insufficient understanding of the role of cognitive emotion regulation in explaining social adjustment. It can also be said that the lack of adaptive cognitive emotion regulation strategies is one of the main causes of maladjustment in adolescence.

    Aims

    This study aimed to predict social adjustment based on attachment styles and cognitive emotion regulation strategies.

    Methods

    The statistical population of the present study included all female students in high school, 337 female high school students were selected by the available sampling method. Participants were asked to complete the Bell Adjustment Scale (Bell, 1934), the Adult Attachment Scale (Hazen and Schiver, 1987), and the Cognitive Emotion Regulation Scale (Garnefski & Kraaij, 2006). Pearson correlation coefficient and simultaneous regression analysis were used to analyze the research data and all steps were performed using SPSS software version 21.

    Results

    The results showed that by increasing the individual score in adaptive strategies for cognitive regulation of emotions, (p< 0/05, r= 0/60) and secure attachment style (p<0/05, r= 0/49) Social adjustment increases. On the other hand, the results showed that by reducing the individual's score in maladaptive strategies for cognitive regulation of emotions, (p<0/05, r= -0/54), Ambiguous attachment style (p< 0/05, r=- 0/31) and Avoidant attachment style (p< 0/05, r= -0/30) Social adjustment increases. Findings showed that the combination of research variables is significantly related to social adjustment and explained 54% of its variances.

    Conclusion

    Sensitivity and responsiveness in care and emotions play an essential role in social adjustment. The use of interventions based on the restorations of the attachment styles and teaching adaptive strategies for cognitive regulation of emotions is effective in promoting social adjustment

    Keywords: Social adjustment, Attachment, cognitive emotion regulation
  • Mahboobeh Moosivand* Pages 89-106
    Background

    Academic conscience and problem solving ability are among the factors that have recently been considered in various educational, social and occupational fields. Highly conscientious students typically complete homework more seriously, and this feature can provide the basis for thinking, asking questions, communicating, and gathering information about an issue. Thus, developing a structural model of academic conscience, problem solving, and communication skills became a problem to clarify the role of each of these variables in relation to critical thinking.

    Aims

    The purpose of this project was to evaluate the model of explaining critical thinking skills based on academic conscience and problem solving through the mediation of students' communication skills.

    Method

    The present study was Basic according to the purpose and correlational in terms of descriptive method. The statistical population in this study included all students of the University of Tehran in the academic year 1399-1400. The sample consisted of 400 students of literature and humanities, faculty of physical education and sport sciences, faculty of engineering sciences and faculty of mathematics, statistics and computer science in Tehran who were selected by cluster sampling method. Statistically selected. Data were collected from McIlroy and Banting (2002) Academic Conscience Questionnaire, Cassidy & Lang (1996) Problem Solving Styles Questionnaire, Queen Dam (2004) and the California Fasion and Fasion (1990) Critical Thinking Skills Questionnaire., Was used. Data were analyzed using SPSS 26 and AMOS 25 software. The collected data are analyzed using the structural equation modeling technique.

    Results

    Evaluation of the hypothetical model of the study using fitness indicators showed that the hypothetical model fits the measurement model (CFI = 0.92, NFI = 0.90 and RMSEA = 0.06). The results of statistical analysis showed that problem solving and academic conscience have a positive and direct effect on communication skills with standard coefficients of 0.36 and 0.41, respectively. Problem solving and academic conscience mediated by communication skills have a significant effect on critical thinking with standard coefficients of 0.42 and 0.369 at the level of P <0.05, respectively. Communication skills also had a positive and significant effect on critical thinking with a standard coefficient of 0.32 at the level of P>0.05.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that the ability to solve problems and have conscience and conscientiousness along with the ability to communicate with others provide the ground for appropriate questions and students can collect relevant information by reasoning and interaction.

    Keywords: Academic Conscience, Problem Solving, Critical Thinking, Communication Skills, Students
  • Nasim Mohammadi, Esmael Sadri Damirchi*, Ali Sheykholeslami, Hossein Ghamari Givi Pages 107-121
    Background

    According to the World Health Organization, the prevalence of Covid-19 is a global pandemic that leads to negative emotions in people involved, and because research has shown that teaching cognitive emotional regulation strategies is effective on people with negative emotions. Therefore, is an intervention program based on cognitive emotion regulation strategies effective in people with coronary heart disease crisis?

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of crisis intervention program on adaptive and maladaptive regulation strategies of people with coronary heart disease crisis.

    Methods

    This study was applied in terms of purpose and experimental in terms of method with pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of all people with coronary heart disease in Rasht in 2020, from which 30 people were selected using the available sampling method and randomly substituted in the experimental group (15 people) and the control group (15 people). Were the participants of the experimental group received 10 sessions of crisis intervention plan. For data collection, the short version of the Persian version of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnefski et al. (2005) was used. Data were analyzed using analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the adjusted means of the experimental and control groups in terms of cognitive emotion regulation strategies. Thus, the crisis intervention program increased adaptive strategies and decreased maladaptive strategies in people with coronary heart disease. In particular, the program improves the situation in adaptive strategies in the components of insignificance, refocusing on planning, positive reassessment, acceptance and positive refocusing, and in inconsistent strategies in the components of self-blame, blaming others, rumination and catastrophe. Therefore, the research hypothesis that the effectiveness of the crisis intervention program on cognitive emotion regulation strategies of people with coronary heart disease crisis was confirmed (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that the use of crisis intervention program can increase adaptive cognitive emotion regulation strategies and reduce maladaptive strategies in people with coronary heart disease and thus control their emotions, thus improving the mental condition of people with crisis. To cause a crisis.

    Keywords: Crisis intervention, emotion regulation strategies, crisis, coronary heart disease
  • Bayan Ghaderi, Kamran Yazdanbakhsh*, Jahangir Karami Pages 123-144
    Background

    social anxiety is one of the most common and debilitating disorders in the age of education, and has adverse consequences in many aspects of the lives of people with the disorder. But the main issue of the present study is whether the structural model of social anxiety based on metacognitive beliefs and early maladaptive schemas mediating by cognitive strategies of emotion regulation fits with experimental data?.

    Aims

    The present study was carried out to develop and evaluate the Structural model of social anxiety based on the metacognitive beliefs and early maladaptive schemas mediating by cognitive strategies of emotion regulation.

    Methods

    This study was correlation based on structural equations. From the statistical population female high school students of Kermanshah in academic year 1398-99, 346 students were selected using multi-stage cluster sampling method, and they completed four questionnaires of Metacognitive Questionnaire for Children (MCQ-A), the short form of Early Maladaptive Schemas (YSQ- SF (, Cognitive Emotion Regulation and Social Anxiety.

    Results

    The results showed that three subscales of. metacognitive beliefs, negative metaworry(β =0/35, p<0.01), cognitive monitoring(β =0/21, p<0.01), and superstitions, punishment and responsibility (SPR) β =0/17, p<0.01), and three domains of early maladaptive schemas, rejection and disconnection(β =0/16, p<0.01), Impaired autonomy and performance(β =0/23, p<0.01) and over vigilance and inhibition(β =0/19, p<0.01), are directly related to social anxiety in addition, two cognitive strategies of emotion regulation, self-blame and rumination, mediate between metacognitive beliefs and schemas with social anxiety and these variabels explain the 0.57 of variance of the social anxiety.

    Conclusion

    the Results of this study showed that modification the metacognitive beliefs and maladaptive schemas and changing maladaptive cognitive emotion regulation strategies can be useful in preventing the development, continuation and intensification of social anxiety.

    Keywords: Structural model, metacognitive beliefs, early maladaptive schemas, cognitive strategies of emotion regulation, social anxiety, adolescent girls
  • Amin Taghipour, Hossein Ghamari Kivi*, Ali Sheikholslamy, Ali Rezaeisharif Pages 145-162
    Background

    Nonsuicidal self injury has become a common and worrying issue among female adolescents. One of the most important factors in the occurrence of self-harming behaviors is negative emotions. Studies have examined the efficacy of limited therapies on borderline personality disorder and the efficacy of narrative-therapy on girls with nonsuicidal self injuiry has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the efficacy of narrative therapy with emphasis on innovative moments on emotion regulation in adolescent girls with nonsuicidal self injuiry.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study with experimental and control group. The statistical population of the present study was all female high school students with nonsuicidal self injury who were referred to Shahid Fahmideh Student Counseling Center in Bonab city from 2015 to 2020. In this study, the available sampling method was used to select the sample, Thirty students with a history of nonsuicidal self injury who had low emotion regulation were selected and were randomly assigned to the experimental group of 15 people and the control group of 15 people.The experimental groups were exposed to 8 sessions of narrative therapy based on the intervention program of White and Epston (1990) and the control group did not receive any intervention.The post-test was performed for groups. Due to the nature of the research, the statistical model used to test the hypotheses of the present study is multivariate analysis of variance.

    Results

    Narrative therapy with an emphasis on innovative moments had a significant effect on improving emotion regulation (p <0.00).

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be said that narrative therapy with emphasis on innovative moments is a suitable intervention method to improve emotion regulation in girls with nonsuicidal self-injury.

    Keywords: Narrative therapy, innovative moments, emotion regulation, non-suicidal self injury
  • Shima Malekzadeh, Elahe Hejazi*, Alireza Kiamanesh Pages 163-186
    Background

    Numerous studies have shown that mathematical gender beliefs affect girls' mathematical performance and Leads to a drop in math scores and Their interest is in mathematical utility. However, there is a research gap in the study of the effect of an empowerment education package with self- determination approach on girl students math performance and gender beliefs.

    Aims

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the empowerment education package with self- determination approach on girl students math performance and gender beliefs (with low performance in this lesson.

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and in terms of data collection method, an experimental type was semi-experimental with design pre-test,post-test and follow with control group. The study population consisted of all girl students ninth grade in 6 district Tehran city during the years 2019-2020 with low performance in math. 32 people were targeted selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (16 people). The instruments of the present study were Leder and Forgasz (2002) mathematical Academic Belief Questionnaire, For the experimental group, training was held in 8 sessions of 60 minutes While the control group did not receive any intervention. Malekzadeh, Hejazi and Kiamanesh (1400) packages were used to teach empowerment with self-determination approach. Data analysis was performed by mixed analysis of variance.

    Results

    showed that the use of empowerment training package with self-determination approach It has been effective in improving the performance and gender beliefs of math female students with low performance in this course (P<0/01).

    Conclusions

    girl students who participated in empowerment education sessions based on self-determination approach had better performance and Improvement beliefs to math lesson. Therefore, it is recommended to be considered as one of the educational programs at educational institutions Including In schools with different groups and more.

    Keywords: empowerment, self- determination, math performance, math gender beliefs, girl students
  • Farzane Mazinani, Roya Kochakentezar*, Abolghasem Nouri, Mahdiye Salehi Pages 187-205
    Background

    Background studies show that mindfulness training and emotional intelligence have been effective in job stress, work-family conflict and well-being, but it is not yet clear which of these interventions are more effective and more stable over time.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mindfulness and emotional intelligence training methods on job stress, work-family conflict and well-being.

    Methods

    The present research is of applied type in terms of objective employing a quasi-experimental design with pretest-posttest and three-month follow-up. The statistical population consisted of staff in Sazeh Gostar Saipa Co. in 2019. From among the statistical population, 90 were chosen through available sampling method, and assigned randomly (lottery) across two experimental groups of training mindfulness and training emotional intelligence, plus control group. Assessment tools include; The British Institute of Health and Safety Questionnaire (1993), the Work-Family Conflict Questionnaire (2000) and the Reef Well-being Questionnaire (1989). One experimental group received the Kabat-Ziin model-based mindfulness intervention (2015) and the other experimental group received the emotional intelligence training package based on the model of Salovy et al. (2016) in eight 60-minute sesions. The control group did not receive any intervention. Data analysis was performed through mixed ANOVA method.

    Results

    The results showed that the training of mindfulness and emotional intelligence has been effective on job stress, family conflict, well-being of employees (P <0.05). Mindfulness training has a greater effect on job stress and well-being of employees compared to emotional intelligence training (P <0.05).

    Conclusion

    It seems that the method of teaching mindfulness and emotional intelligence can be used as a preventive and remedial in the field of well-being in society.

    Keywords: Mindfulness, Emotional intelligence, wellbeing, Work-Family Conflict
  • Elham Zohrabniya, Bagher Sanaei Zaker, Alireza Kiyamanesh*, Kianoush Zahrakar Pages 207-227
    Background

    The bitter and biting views of society and the rejection of divorced women make it difficult for them to adapt to these conditions and damage their self-esteem. Studies have shown that emotion-focused and cognitive-behavioral therapies can affect post-divorce adjustment and self-esteem of divorced women, but research comparing their effectiveness has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to comparison of the effectiveness of emotion-focused therapy and cognitive-behavior therapy on post-divorce adjustment and self-esteem of divorced women.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and two-month follow-up with control group. The research population included all divorced women under the auspices of social service bases in the 2th district of Tehran, Iran. The study sample included 60 women who were selected by available sampling method and, then, were assigned into two experiment groups and one control group (20 individuals per group) through random assignment method. The research tool were Fisher Divorce Adjustment Scale (1976) and Rosenberg Self-esteem Scale (1965). For the first experiment group, the emotion-focused therapy (Mirzazadeh et al., 2012), and for the second experiment group, the cognitive-behavior therapy (Muñoz et al., 2012) were delivered in groups and in nine 120-minute sessions, but the control group received no intervention. Data analysis was performed by Repeated Measures ANOVA and Bonferroni post hoc test.

    Results

    Both treatments improved post-divorce adjustment and self-esteem of divorced women at the end of the intervention stage and in the follow-up stage (p<0.01), but emotion-focused therapy was more effective in improving their adjustment than cognitive-behavioral therapy (p<0.01). There was no difference between these two treatments in increasing the self-esteem of divorced women (p<0.05).

    Conclusion

    Divorced women who participated in emotion-focused and cognitive-behavioral therapies sessions more experienced post-divorce adjustment and self-esteem

    Keywords: Emotion - focused therapy, Cognitive - behavior therapy, Post - divorce adjustment, Self-esteem, Divorced women