فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی جیرفت - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین امیراشجعی اسالمی، محمدرضا نصیرزاده*، جعفر رحمانی کهنموئی صفحات 769-778
    مقدمه و هدف

    استرس اکسیداتیو کلیوی در آغاز و پیشرفت بیماری کلیوی ناشی از دیابت نقش حیاتی دارد. هدف این مطالعه تعیین اثر اولیوروپین بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان بافت کلیه و برخی فاکتورهای التهابی سرم در موش های صحرایی نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه تعداد 28 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 30 ±190 گرم به صورت تصادفی انتخاب و به 4 گروه (7= n) گروه کنترل، گروه دیابتی، گروه تیمار و گروه اولیوروپین تقسیم شدند. دیابت از طریق تزریق تک دوز استرپتوزوتوسین به میزان mg/kg60 به رت ها القا شد. رت های گروه اولیوروپین و تیمار، اولیوروپین را با دوز mg/kg 60 روزانه از طریق گاواژ معدی به مدت 30 روز دریافت نمودند. در پایان دوره مطالعه، غلظت سرمی اوره، کراتینین، گلوکز، اینترلوکین-1(IL-1)، اینترلوکین-6 (IL-6) و فعالیت آنزیم های  آنتی اکسیدان سوپراکسید دسموتاز (SOD) گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و سطح مالون دی آلدهید (MDA) بافت کلیه اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که غلظت سرمی گلوکز، اوره، کراتینین، اینترلوکین-1 و اینترلوکین-6 در حیوانات دیابتی شده به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است (0/001˂p). همچنین، فعالیت آنزیم های GPX ,SOD و میزانTAC  بافت کلیه در گروه تیمار در مقایسه با گروه دیابتی شده به طور معنی داری افزایش و سطح MDA بافت کلیه به طور معنی داری کاهش یافت (0/001˂p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که اولیوروپین خوراکی قادر است قند خون، استرس اکسیداتیو و IL-1 و IL-6 را کاهش دهد. این اثرات شاید به دلیل توانایی آن در تقویت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی باشد.

    کلیدواژگان: اولئوروپین، آنزیم های آنتی اکسیدان، کلیه، دیابت، موش صحرایی
  • احسان موحد، معظمه سلطانی نژاد، عهدیه بشار، مطهره بدوی دلفارد، علی اصغر خیرخواه، فاطمه سیدی، طاهره رحیمی* صفحات 779-788
    مقدمه و هدف

    شیوع بالای بیماری کووید-19 و گسترش اطلاعات نادرست در خصوص پیشگیری و درمان بیماری در سراسر جهان، علاوه بر تاثیرات اقتصادی و بهداشتی، موجی از استرس و اضطراب در بین افراد ایجاد نموده است. این مطالعه با هدف تعیین استرس و اضطراب در مرحله اولیه شیوع کووید-19 در مردم منطقه جنوب کرمان انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است که در فروردین ماه 1399 در بین 448 نفر از ساکنین جنوب استان کرمان انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی و پرسشنامه استاندارد اضطراب موقعیتی- خصیصه ای و پرسشنامه تنیدگی (استرس) ادراک شده کوهن بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 448 نفر از ساکنین با میانگین سنی 9/03± 33/62 در این مطالعه شرکت نمودند. میانگین نمره استرس در بین آنها 7/64±26/07 و میانگین نمره اضطراب آنها 5/44±102/88 بود. بین میانگین نمره استرس با جنس، محل سکونت، سطح تحصیلی، شغل، درآمد و حمایت اجتماعی (0/001p=) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (0/05p<). همچنین میانگین نمره اضطراب با مدت قرنطینه در خانه و شغل ارتباط معنی دار نشان داد (0/05p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان استرس و اضطراب متوسط در بین ساکنین جنوب کرمان در مواجهه با کووید-19 به نظر می رسد در شرایط فعلی، توجه به سلامت روان ساکنین روستاها و افراد کم درآمد از طریق آموزش، مشاوره و تامین تجهیزات حفاظت فردی برای پیشگیری و کنترل کرونا ویروس موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: استرس درک شده، اضطراب، کرونا ویروس
  • محمدرضا ایزدی*، علیرضا قارداشی افوسی، ندا اکبری، محمدعلی بابایی بیگی صفحات 789-798
    مقدمه و هدف

    یکی از بزرگترین موانع سلامت در میان جوامع امروز، چاقی است. اختلال در عملکرد اندوتلیال در افراد چاق نسبت به سایر افراد بیشتر است و آمادگی قلبی-تنفسی در این افراد پایین است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر انواع تمرینات تناوبی با شدت بالا بر سطوح آمادگی قلبی-تنفسی، سطوح اندوتلین-1 و نیتریک اکساید در افراد چاق بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. تعداد 100 نفر آزمودنی چاق (بر اساس نمایه توده بدنی) مراجعه کننده به بیمارستان شریعتی تهران، به صورت تصادفی به چهار گروه تمرین تناوبی با شدت بالا تردمیل (HIIT-TR)، دوچرخه (CY)، ترکیبی (CO) و کنترل (C) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه های تمرینی به مدت 12 هفته به تمرین پرداختند. نمونه خونی و آزمون های آمادگی توان قلبی-تنفسی آزمودنی ها در دو نوبت پیش آزمون و پس آزمون سنجش شد. برای سنجش سطوح نیتریک اکساید (NO) و اندوتلین-1 (ET-1) از روش الایزا استفاده شد و از آنالیز واریانس یک
    طرفه و دوطرفه برای بررسی تغییرات داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد پس از 12هفته تمرین، میزان اکسیژن مصرفی اوج (VO2 peak) در گروه های تمرینی در مقایسه با گروه کنترل بهبود یافته است (0/001>p) و در گروه HIIT-TR نسبت به گروه HIIT-CO افزایش بیشتری داشت (0/01>p). در گروه TR، میزان افزایش NOx نسبت به سایر گروه های تمرینی بیشتر بود (0/01>p). تمرین، سطوح پلاسمایی ET-1 را در گروه های تمرینی TR و CO را کاهش داد، در حالی که سطوح ET-1 در گروه CY با گروه CTR اختلاف معناداری ندارد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    احتمالا تمرینات HIIT از طریق افزایش عوامل بیوشیمیایی گشادکننده عروق و کاهش عوامل تنگی عروق در افراد چاق، باعث بهبود میزان اکسیژن مصرفی اوج (به ویژه در گروه HIIT با تحمل وزن و ترکیبی) و مدت زمان انجام فعالیت و نیز افزایش میانگین حداکثر ضربان قلب در گروه های تمرینی نسبت به گروه کنترل شده است.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرین تناوبی شدید، اکسیژن مصرفی اوج، ET-1، NOx
  • مهرنوش قوامی، مهرداد شریعتی، داوود مقدم نیا* صفحات 799-808
    مقدمه و هدف

    گیاه ختمی در فهرست گیاهان دارویی با پتانسیل اثر کاهش دهنده لیپید سرم در مبتلایان به اختلال لیپیدی قرار دارد. کلرید کادمیوم باعث ایجاد اختلال لیپیدی می گردد. در این مطالعه اثرات حفاظتی عصاره هیدرو الکلی بخش های هوایی گیاه ختمی بر اختلالات غلظت لیپیدهای سرمی در موش های صحرایی نر قرارگرفته در معرض کلرید کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی54 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به 6 گروه 9 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل، گروه شاهد 1: ml/kg 2/0 آب مقطر به عنوان حلال دریافت کردند. گروه شاهد 2: mg/kg2 کلرید کادمیوم به صورت درون صفاقی طی 21 روز دریافت کردند. گروه های تجربی 1و 2 و 3: به ترتیب  mg/kg2کلرید کادمیوم به صورت درون صفاقی طی 21 روز و سپس مقادیرmg/kg 450 و 300، 150 عصاره هیدرو الکلی بخش های هوایی گیاه ختمی به صورت درون صفاقی طی 30 روز دریافت کردند. از همه حیوانات در پایان دوره آزمایش خون گیری به عمل آمد. نمونه های خونی تهیه شده برای اندازه گیری سطوح کلسترول HDL، LDL کلسترول توتال و  تری گلیسیرید تست شدند. داده ها بر اساس برنامه SPSS18 ،ANOVA  و تست  Tukey تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرم کلسترول توتال،  تری گلیسرید و کلسترول LDL در تمام گروه های تجربی نسبت به گروه دریافت کننده شاهد 2 کاهش معنی داری نشان داد. میانگین غلظت کلسترول HDL سرم در گروه های تجربی 3 نسبت به گروه شاهد 2 افزایش معنی داری نشان داد (0/05>p).

    نتیجه گیری

    احتمالا عصاره هیدرو الکلی بخش های هوایی گیاه ختمی اختلالات لیپیدی ایجاد شده توسط کلرید کادمیوم را در موش های صحرایی نر بهبود می بخشد

    کلیدواژگان: گیاه ختمی، کلرید کادمیوم، اختلالات لیپیدی، موش های صحرایی نر
  • معین فصیحیان*، شادی جلالیان، پریسا کرمی، مهین رسولی صفحات 809-821
    مقدمه و هدف

    یکی از مهمترین عوامل پاندمی در سال های اخیر ویروس کووید-19 بوده است که طبق آمار سازمان بهداشت جهانی باعث افزایش آمار مرگ و میر در سراسر جهان شده است. با توجه به اثرگذاری ویروس کووید-19 بر ارگان های مختلف بدن، یکی از مهمترین جایگاه های فعالیت مخرب این ویروس، کلیه ها و رگ های خونی می باشد.

    روش کار

    برای جمع آوری داده ها از پایگاه های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed، Scopus، SID و مگیران استفاده شد. در ابتدا مقالات بدون محدودیت زمانی انتخاب شد و سپس از سال 1995 تا سال 2021 تمام مقالات با کلید واژه های مرتبط جستجو و انتخاب شد. برای جمع آوری کامل مقالات مرتبط با مطاله مروری حاضر، منابع مقالات انتخاب شده هم مورد بررسی قرار گرفت تا جمع آوری داده ها به نقطه اشباع برسد.

    یافته ها

    طبق یافته های مطالعات در این زمینه و همچنین افزایش آمار مبتلایان به بیماری فشارخون بالا، مواجهه با ویروس کووید-19 در این افراد می تواند باعث تشدید بیماری و افزایش نسبت مرگ و میر شود. در این حین انجام فعالیت ورزشی با شدت متوسط جهت کنترل فشارخون نیز در راس کار مطالعات قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    یکی از مهم ترین راهکارهای کاهش فشارخون، انجام فعالیت بدنی با شدت متوسط است که در این بین مشخص شد که تمرین با شدت متوسط می تواند منجر به بهبود عملکرد سیستم ایمنی شود و این می تواند باعث بهبود فشارخون و آسیب کمتر اندوتلیال رگ ها در زمان پاندمی کووید-19 شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، فعالیت بدنی، فشارخون
  • مرجان هدایتی پور، سینا اعتمادی، سجاد خسروی* صفحات 822-831
    مقدمه و هدف

    ارتقاء اثربخشی فعالیت های بیمارستان ها با هدف بهبود کیفیت خدمات و عملکرد، امری ضروری می باشد. یکی از مهم ترین ابزار ها در زمینه ارزیابی و بهبود کیفیت، سنجش شاخص های عملکردی و انجام برنامه اعتبار بخشی در بیمارستان است. این پژوهش با هدف تعیین تغییرات شاخص های عملکردی بیمارستان آموزشی شفا در کرمان، قبل و بعد از اجرای طرح اعتباربخشی طی 11 سال انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی می باشد که به صورت مقطعی در سال 1399 انجام گرفت. داده های مربوط به شاخص های متوسط مدت اقامت بیماران، فاصله چرخش تخت، درصد اشغال تخت، درصد مرگ ومیر خالص، درصد رضایت بیماران بستری و سرپایی با استفاده از چک لیست محقق ساخته، جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 24، و روش های توصیفی (میانگین و فراوانی) و آزمون تی زوجی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه حاکی از کاهش فاصله چرخش تخت (0/05>p)، افزایش درصد اشغال تخت (0/001>p) و افزایش رضایت بیماران بستری (0/001>p) بود. بین شاخص متوسط مدت اقامت بیماران (0/05<p) و شاخص درصد مرگ و میر خالص با اجرای طرح اعتبار بخشی ارتباط آماری معنا داری مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نظام سلامت تا حدودی به قسمتی از اهداف خود یعنی ارتقاء شاخص های کلیدی عملکرد بیمارستان ها در نتیجه اجرای طرح اعتباربخشی در بیمارستان شفا کرمان دست یافته است. نتایج حاضر می تواند به تصمیم گیرندگان، مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت جهت آگاهی دقیق تر از تاثیر اجرای برنامه اعتباربخشی، اصلاح و بهبود آن کمک نماید.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، شاخص های کیفیت، بیمارستان
  • رویا باغانی، مریم آرادمهر* صفحات 832-841
    مقدمه و هدف

    مرحله دوم زایمان یک دوره حساس برای مادر و جنین می باشد. در مطالعات مختلف تکنیک های زایمانی متفاوتی در اداره مرحله دوم زایمان به کار گرفته شده است. این مطالعه با هدف بررسی نحوه اداره مرحله دوم زایمان بر میزان بروز عوارض زایمانی مادر و نوزاد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی یک سو کور روی 60 زن باردار در بیمارستان مبینی سبزوار انجام شد. افراد بر اساس تمایل مادران در یکی از دو گروه قرار گرفتند. در گروه زور زدن فعال، با شروع انقباضات، مادر نفس عمیق کشیده و با نگه داشتن نفس، ده ثانیه زور می زند. در گروه زور زدن خود به خود، مادر به طور فعال هیچ زوری نمی زند (مگر زور و فشاری که به طور غیر ارادی ایجاد می شود). سپس افراد به تخت زایمان منتقل و پس از خروج جنین، اطلاعات مربوط به لیبر، زایمان، وضعیت پرینه و اطلاعات نوزاد از پرونده ثبت شد. چک لیست تجربه زایمانی یک ساعت بعد زایمان تکمیل شد. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل و مجذور کای انجام گرفت.

    یافته ها

    در گروه زور زدن خود به خود، میزان زایمان ابزاری، طول مرحله دوم زایمان، پارگی پرینه، ضربان قلب غیرطبیعی جنین در مرحله دوم به طور معنی داری کمتر (0/05>p) و میزان پرینه سالم (0/01>p) و نمره تجربه زایمان (0/001>p) بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    روش زور زدن خود به خود شانس ضربان قلب غیرطبیعی جنین، زایمان ابزاری، آسیب پرینه و طول مرحله دوم زایمان را کاهش و رضایتمندی از زایمان را افزایش داد، بنابراین توصیه می شود از این روش در مرحله دوم زایمان استفاده شود.

    کلیدواژگان: زور زدن، زایمان، اپی زیاتومی، آپگار
|
  • Seyed Abbas Hosseinalipour* Pages 767-768
  • Negin Amirashjaei Asalemi, Mohammadreza Nasirzadeh*, Jafar Rahmani Kahnamoei Pages 769-778
    Introduction

    Intrarenal oxidative stress plays a critical role in the initiation and progression of diabetic kidney disease. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of oleuropein on the activity of antioxidant enzymes of kidney tissue and anti-inflammatory factors in diabetic induced Streptozotocin male rats.

    Materials and Methods

    In this study, 28 adult male, Wistar rats, with a weight range of 190±30 gr, were randomly divided into 4 equal groups (n=7): control group, diabetic animals, treatment group and oleuropein group. Diabetes were induced in rats by a single injection of 60 mg / kg streptozotocin. Rats in the oleuropein and treatment groups received oleuropein at a daily dose of 60 mg / kg by gastric gavage for 30 days. At the end of the treatment, serum concentration of blood glucose, urea, Creatinine, IL-1, IL-6 and kidney tissue antioxidant including superoxide dismutase (SOD) glutathione peroxidase (GPX) enzymes activity, total antioxidant capacity (TAC) and Malondialdehyde level were measured.

    Results

    The results revealed that serum level of blood glucose, urea, Creatinine, IL-1and IL-6 increased significantly in diabetic group compared with the control group (p˂0.001). In addition, TAC, SOD and GPX activity of kidney tissue increased and MDA level of kidney tissue decreased significantly in the treatment group compared with the diabetic group (p˂0.001).

    Conclusion

    The present study indicated that oral oleuropein can reduce blood glucose, oxidative stress and IL-1 and IL-6. These effects may be due to its ability in strengthening the antioxidant defense system.

    Keywords: Oleuropein, antioxidant enzymes, Diabetes, kidney, Rat
  • Ehsan Movahed, Moazemeh Soltaninejad, Ahdieh Bashar, Motahareh Badoyei Dalfard, Aliasghar Kheirkhah, Fatemeh Seyedi, Tahereh Rahimi* Pages 779-788
    Introduction

    The high prevalence of COVID-19 and the spread of misinformation about the prevention and treatment of the disease around the world, in addition to economic and health effects, have created a wave of stress and anxiety among people. The aim of this study was to determine the level of stress and anxiety in the early stages of COVID-19 in people in the southern region of Kerman.

    Materials and Methods

    The present study is a cross-sectional study that was conducted in April 2020 among 448 residents of southern Kerman province. Data collection tools included demographic questionnaire, standardized situational-characteristic anxiety questionnaire, and Cohen's perceived stress questionnaire. Data were analyzed using spss18 software

    Results

     A total of 448 residents with a mean age of 33.62±9.03 participated in this study. The mean score of stress among them was 26.07±7.64 and their mean score of anxiety was 102.88±5.44. Between mean stress score with gender (p=0.001), place of residence (p=0.002), level of education (p=0.03), job (p=0.009), income (p=0.001) and social support (P=0.001) and anxiety were significantly associated with the duration of quarantine at home (p=0.003) and job (p=0.01).

    Conclusion

    Considering the moderate level of stress and anxiety among residents of southern Kerman in the face of COVID-19, it seems that in the current situation, paying immediate attention to the mental health of rural residents and low-income people through education, counseling and personal protective equipment could be effective in preventing and controlling coronavirus

    Keywords: Perceived stress, Anxiety, COVID-19
  • Mohammad Reza Izadi*, Alireza Ghardashi Afoosi, Neda Akbari, Mohammad Ali Babaee Bigi Pages 789-798
    Introduction

    Obesity is one of the biggest barriers to health in today's society. Endothelial dysfunction is more common in obese people than in other people and cardiorespiratory fitness is also low in these people. The aim of this study was to evaluate the effect of HIIT training with weight bearing, without weight bearing, and combined on the levels of ET-1, Nox, and cardiorespiratory fitness in obese population.

    Materials and Methods

    The present study was a semi-experimental study. 100 obese subjects (based on body mass index) who referred to Shariati Hospital in Tehran were randomly divided into four groups of High Intensity Interval training (HIIT), Treadmill (TR), Bicycle (CY), Combined (CO), and Control (CTR). The subjects in the training groups trained for 12 weeks. Blood samples and cardiovascular fitness tests of the subjects were measured in two rounds before and after the test. ELISA method was used to measure the levels of nitric oxide (NOx) and endothelin-1 (ET-1) and one-way and two-way methods were used to study the data changes.

    Results

    The results of the present study indicated that after 12 weeks of training, the VO2peak in the training groups improved compared to the control group (p<0.001) and it increased in the HIIT-TR group more than the HIIT-CO group (p<0.01). In the TR group, the rate of NOx increase was higher than other exercise groups (p<0.01). It was also indicated that training decreased plasma levels of ET-1 in the TR and CO exercise groups, while ET-1 levels in the CY group did not differ significantly from the CTR group (p>0.05).

    Conclusion

    It is possible that HIIT training improves VO2peak (especially in the HIIT group with weight bearing and combination) and the duration of training and also raises the mean maximum heart rate by increasing the biochemical factors of vasodilation and reducing the factors of vasoconstriction in obese patient in the training groups compared to the control group.

    Keywords: Obesity, High Intensity Interval Training, VO2peak, ET-1, NOx
  • Mernosh Ghavami, Mehrdad Shariati, Davood Moghadamnia* Pages 799-808
    Introduction

    Alcea rosea is on the list of medicinal plants with the potential for a serum lipid-lowering effect in patients with lipid disorder. Cadmium chloride causes lipid disorders. This study investigated the protective effects of hydroalcoholic extract of the aerial parts of Alcea rosea on serum lipid concentration disorders in male rats exposed to cadmium chloride

    Materials and Methods

    In this experimental study, 54 adult male Wistar rats were divided into 6 groups of 9. The control group, the sham group1 received 0.2 ml /kg distilled water as solvent. The sham group2 received 2 mg / kg cadmium chloride intraperitoneally for 21 days. Experimental groups 1, 2 and 3 respectively, received 2 mg / kg cadmium chloride intraperitoneally for 21 days and then 150, 300, and 450 mg / kg hydroalcoholic extracts of the aerial parts of Alcea rosea intraperitoneally for 30 days. Blood samples were taken from all animals at the end of the experiment to measure levels of HDL, LDL, total cholesterol and triglycerides. Data were analyzed through SPSS18 program, ANOVA and Tukey tests.

    Results

    The mean serum concentrations of total cholesterol, triglyceride, and LDL cholesterol in all experimental groups compared to the sham group2 revealed a significant decrease. Mean serum HDL cholesterol concentration in experimental groups 3 also showed a significant increase compared to the sham group2 (p<0.05).

    Conclusion

    The hydroalcoholic extract of the aerial parts of Alcea rosea probably improves the lipid disorders caused by cadmium chloride in male rats.

    Keywords: Alcea rosea, Cadmium chloride, Lipid disorders, Male rats
  • Moein Fasihiyan*, Shadi Jalaliyan, Mahin Rasuli Pages 809-821
    Introduction

    One of the most important pandemic factors in recent years has been the Covid-19 virus, which according to the World Health Organization has increased the number of deaths worldwide. Due to the effect of Covid-19 virus on various organs of the body, one of the most important sites for destructive activity of this virus are kidneys and blood vessels.

    Materials and Methods

    In order to collect data, Databases Scholar, PubMed, Scopus and SID, Noor, Magiran were used. First, articles without time limit were selected and then, all articles from 1995 to 2021, with related keywords were searched and selected. In order to completely collect the articles related to the present review, the sources of the selected articles were also examined so that the data collection would reach saturation point.

    Results

    Therefore, according to studies conducted in this field and also the increasing number of patients with hypertension, exposure this virus, can cause aggravating effects of the disease and increase the mortality rate in these people. Meanwhile, moderate-intensity exercise to control blood pressure has been also the focus of studies.

    Conclusion

    One of the most important ways to lower blood pressure is to do moderate-intensity physical activity., it was found that moderate-intensity exercise can improve immune function, which can improve blood pressure and reduce endothelial vascular damage during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Covid-19, Physical activity, Blood pressure
  • Marjan Hedayatipour, Sina Etemadi, Sajad Khosravi* Pages 822-831
    Introduction

    Improving the effectiveness of hospital activities in order to improve the quality of services and performance is essential. One of the important tools in evaluating and improving quality is evaluating performance indicators and implementing an accreditation program in hospitals. This study was conducted to investigate the changes in the performance indicators of Shafa Academic Hospital in Kerman before and after the implementation of the accreditation plan during 11 years.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive cross-sectional study conducted in 1399. Data were collected on the indicators of average length of stay, bed turnover interval, bed occupancy rate, net mortality rate, and outpatient and hospitalization satisfaction. In order to analyze the data using SPSS 24, descriptive methods (mean and frequency) and paired t-test were used.

    Results

    The results of this study showed a decrease in bed turnover interval (p<0.05), and an increase in bed occupancy rate (p<0.001) and patient satisfaction (p<0.001). Also, no statistically significant relationship was observed between the average length of stay (p>0.05) and the net mortality rate (p>0.05) with the implementation of accreditation program.

    Conclusion

    The health system has achieved some of its goals,  that is improving the key performance indicators of hospitals as a result of the implementation of the accreditation plan in Shafa Hospital in Kerman. The present results can help health system managers and policy makers to be more aware of the impact of the implementation of the accreditation program, its reform and improvement.

    Keywords: Accreditation, quality indicators, Hospital
  • Roya Baghany, Maryam Aradmehr* Pages 832-841
    Introduction

    The second stage of labor is a sensitive period for the mother and the fetus. In different studies, various delivery techniques have been used to manage the second stage of labor. This study aimed to investigate the effect of management methods of the second stage of labor on the incidence of maternal and neonatal complications in nulliparous women.

    Materials and Methods

    This single-blind semi -experimental study was performed on 60 women with the required qualification for this research in Mobini Hospital in Sabzevar. Individuals were divided into two groups based on the mother's desire. In the active pushing group, at the onset of contractions, the mother breathes deeply and then holds the breath and pushes for ten seconds. On the other hand, in the Spontaneous pushing group, the mother does not actively try to push in the onset of contraction (unless the pressure and force is involuntarily created). Then, the mothers were taken to the delivery bed, after delivery, information about labor, delivery, perineal status, and infant information was recorded. Data were analyzed with SPSS software, t-tests, and chi-square.

    Results

    In the Spontaneous pushing group, the rate of instrumental delivery, duration of the second stage of labor, perineal rupture, abnormal fetal heart rate at the second stage (p<0/05) were significantly less and the amount of healthy perineum (p<0.01) and delivery experience score (p<0.001) were higher.

    Conclusion

    The Spontaneous pushing method reduces the chances of fetal abnormal heart rate, instrumental delivery, perineal injury, and duration of the second stage of labor and increases labor satisfaction. Therefore, it is recommended that this method be used in the second stage of labor.

    Keywords: Pushing, Labor, Episiotomy, Apgar