فهرست مطالب

مطالعات مدیریت گردشگری - پیاپی 56 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات مدیریت گردشگری
پیاپی 56 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سلمان عیوضی نژاد*، محسن اکبری صفحات 9-44

    پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر بر رفتار گردشگران در راستای فعالیت های حمایت از محیط زیست است. روش پژوهش مبتنی بر فراترکیب بوده بدین صورت که پس از جست وجو کلیدواژه-های مشخص در دو پایگاه داده گوگل اسکالر و وب اف ساینس تعداد 198 مقاله استخراج شد که نهایتا 40 مقاله مورد تحلیل قرار گرفت. مقالات گزینش شده در دودسته تقسیم بندی شدند که شامل رفتار گردشگران و رفتار بومی نسبت به محیط زیست بوده است. پس از استخراج مضامین فرعی نهایتا عوامل موثر بر پیش بینی رفتار گردشگران را در سه مضمون اصلی پیشنهاد شد: شاخص های مربوط به گردشگران، کشور مبدا و کشور مقصد. هریکی از این مضامین اصلی دارای مضامین فرعی بودند. نهایتا هم از طریق مقایسه بین دودسته پژوهش های انجام شده می توان پیشنهاد کرد که ادراک مصرف کنندگان در مورد عوامل خارجی غیرقابل کنترل مانند نقش های دولت ها و همچنین درک عوامل شانس، عادت و سرمایه های اجتماعی می تواند از شکاف های حاضر در پیش بینی رفتار گردشگران باشد.

    کلیدواژگان: رفتار حامی محیط زیست، گردشگر، صنعت گردشگری، کشور مبدا، کشور مقصد
  • مهدی کروبی*، فاطمه یاوری گهر، سید مجتبی محمود زاده محمودزاده، نسیم محمدیان محمودجیق صفحات 45-81

    در سال های اخیر شاهد رواج استفاده ی برخی از مقصدهای گردشگری از برندها برای توصیف خود هستیم؛به طوری که،برندسازی ملی گردشگری/مقصد به یکی از مهم ترین کانون های توجه مطالعات بازاریابی گردشگری تبدیل شده است.ازسوی دیگر، توسعه ی گردشگری بیش از عوامل زمینه ای،در گرو سیاست گذاری است که به نوعی بر عزم دولت ها برای توسعه ی آن دلالت دارد و در اسناد،قوانین و نظارت بر اجرای صحیح آن ها منعکس می شود.پژوهش حاضر به منظور واکاوی رویکرد برندسازی در سیاست های کلان گردشگری ایران طراحی شده است.این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و از لحاظ ماهیت داده ها کیفی است.پس از بررسی پیشینه ی پژوهش،با استفاده از تحلیل مضمون به استخراج سیاست های ناظر بر برندسازی ملی گردشگری در متن اسناد فرادستی و پایه ی گردشگری پرداخته شد؛ 229کد اولیه،در قالب63 مضمون سازمان دهنده،21 مضمون پایه و4مضمون فراگیر باعنوان(1)برندسازی ملی گردشگری،(2)عناصر،(3)آثار و(4)عوامل اثرگذارآن دسته بندی شدند.در پایان،شبکه ی مضامین ترسیم شد.طبق یافته ها،نه تنها شاخص های تخصصی برندسازی ملی گردشگری،بلکه شاخص های بنیادین سیاست گذاری نیز در اسناد مورد بررسی نادیده گرفته شده است.

    کلیدواژگان: برندسازی ملی گردشگری، مدیریت برند ملی گردشگری، برندسازی مقصدهای گردشگری، سیاست گذاری گردشگری، تحلیل مضمون
  • مجتبی جاودان*، سیمین تولایی، فاطمه مهربان صفحات 83-129

    رشد فزاینده صنعت گردشگری، ذینفعان گردشگری را در مسیر تفکر و اقدام راهبردی مقتضی برای ارتقای توانایی رقابت پذیری مقصد، قرار داده است؛ لذا، هدف پژوهش، تحلیل تاثیر توسعه ظرفیت سازمانی در رقابت پذیری مقصد گردشگری سرعین است؛ روش پژوهش تحلیلی است و داده های اولیه مبتنی بر ابزار پرسشنامه ازجمعیت نمونه بالغ بر 200 نفر به شیوه تصادفی هدفمند از جامعه آماری گردشگران ,و کارشناسان وابسته به صنعت گردشگری گرد آوری شد. یافته های توصیفی نشان داد که در چارچوب ظرفیت سازمانی، مولفه های ظرفیت رهبری سازمان و ارتباطات سازمانی و در حوزه رقابت پذیری مقصد، دو مولفه ی مدیریت و بازاریابی و عملکرد رقابتی مقصد، در شرایط مناسبی برای پیشبرد توسعه گردشگری قرار ندارند؛ مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل مفهومی محقق ساخته از برازش مناسب برخوردار بوده، در نتیجه، تاثیر توسعه ظرفیت سازمانی در رقا بت پذیری مقصدگردشگری آبگرم در شهر سرعین، مثبت و معناداراست.

    کلیدواژگان: ظرفیت سازمانی، رقابت پذیری مقصد، گردشگری آبگرم، شهر سرعین
  • صغری تقی پور، صمد عالی*، علیرضا بافنده زنده، حکیمه نیکی صفحات 131-171
    این مطالعه به طور کلی با هدف کشف فرایند ارزش آفرینی در صنعت گردشگری به مدلسازی رویکردهای مدیریت تجربه میپردازد. در مرحله اول با استفاده از روش فراترکیب، ابعاد تجربه گردشگر شناسایی و در مرحله دوم از روش کمی پرسشنامه ای تهیه و در بین 440 نفر از گردشگرانی که در 5 سال گذشته به یکی از کشورهای مالزی، امارات، آذربایجان و ترکیه سفر کرده بودند توزیع گشت. در ادامه اعتبار سنجی مدل با استفاده از نرم افزارهای AMOS24 وSPSS24 انجام گرفت. یافته ها نشان میدهد که رویکرد تجربه سازی مرحله ای پنج بعد از ابعاد تجربه (حسی، عاطفی، شناختی، ذهنی، تازگی) و رویکرد تجربه هم آفرینی ابعاد (رفتاری، ارزشمندی، اجتماعی، کاربردی و آموزنده بودن) تجربه را در بر میگیرد. استفاده از روش ترکیبی برای شناسایی ابعاد تجربه و مدلسازی رویکردهای مدیریت تجربه از نوآوریهای این تحقیق بوده است.نتایج ، پرسشنامه این پژوهش را مورد تایید قرار میدهد.
    کلیدواژگان: ابعاد تجربه، رویکردهای مدیریت تجربه، صنعت گردشگری
  • سید مجتبی موسوی نقابی، سید علی حسینی*، نیما مشیری لنگرودی صفحات 173-209

    فیلم با ایجاد احساس نوستالژی در بیننده می تواند در انتخاب مقصد گردشگری تاثیرگذار باشد. در پژوهش حاضر، با بررسی موردی فیلم »در دنیای تو ساعت چند است؟»، تاثیر نوستالژی فیلم بر بازاریابی گردشگری بررسی شده است. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه آنلاین جمع آوری شده و فرضیه های پژوهش با روش مدلسازی معادلات ساختاری کمترین مربعات جزیی آزمون شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پاسخ دهندگانی که نسبت به لوکیشن فیلم برداری، موسیقی، داستان و بازیگران فیلم احساس نوستالژی دارند، از انگیزه قوی برای سفر و بازدید از مقصد برخوردار هستند. نوستالژی فیلم علاوه بر انگیزه سفر، بر ایجاد و حفظ جاذبه گردشگری، گردشگری موسیقی و دنبال کردن بازیگران تاثیر مثبتی دارد، که این متغیرها، به غیر از متغیر گردشگری موسیقی، بر انگیزه سفر دارای تاثیر مثبت هستند. متصدیان صنعت گردشگری می توانند از یافته های پژوهش حاضر در تدوین و اجرای راهبردهای استفاده از ظرفیت نوستالژی فیلم در بازاریابی گردشگری استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: نوستالژی فیلم، گردشگری، بازاریابی، انگیزه سفر
  • یاور بابائی*، مریم فانی صفحات 211-249
    هدف

    هدف این مطالعه، بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی سبز بر رفتار شهروندی زیست محبطی و رفتارهای حامی محیط زیست در صنعت هتلداری می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی پیمایشی است که جامعه آماری آن، مدیران و کارکنان هتل های 4 و 5 ستاره یزد و کرمان بوده و نمونه گیری به روش نمونه گیری خوشه ای است و تعداد 203 نفر از کارکنان و مدیران این هتل ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها پرسشنامه بود و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری انجام گردیده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز تاثیر مثبت و معناداری بر مشارکت زیست محیطی کارکنان، رفتار شهروندی زیست محیطی و رفتارهای حامی محیط زیست کارکنان دارد. همچنین مشارکت زیست محیطی و رفتار شهروندی زیست محیطی کارکنان تاثیر معناداری بر رفتارهای حامی محیط زیست کارکنان دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، مشارکت زیست محیطی، رفتارشهروندی، رفتار حامی محیط زیست، هتل داری
  • جواد معدنی* صفحات 251-278

    گردشگری یکی از صنایع صنعت انعطاف پذیر و پویاست که ابعاد و انواع مختلفی دارد. گردشگری سبز یکی از مهم ترین انواع آن است، که امروزه بسیاری از کشورها توجه ویژهای به آن دارند. یکی از ابعادی که میتواند در راستای گردشگری سبز مفید واقع شود حوزه خط مشیگذاری زیست محیطی است. این حوزه علمی و اجرایی که در راستای اقدامات وفعالیتهای حفاظت از محیط زیست صورت میگیرد میتواند پیامدهای مطلوبی را برای جوامع ایجاد کند. هدف اصلی تحقیق حاضر تدوین الگوی مطلوب خط مشی گذاری زیست محیطی در بستر گردشگری سبزاست، که با استفاده ازروش ترکیبی به بررسی موضوع میپردازد. رویکردبه کاررفته دراین روش رویکردنسبی متوالی باوزن نابرابر است، که در سه فاز کیفی و کیفی و کمی انجام میشود. در این تحقیق، به ترتیب از سه روش »گروه کانونی و نظریه داده بنیاد و پیمایش« جهت تدوین وتایید الگو استفاده شده است. ابزاراصلی مورد استفاده درفاز کیفی مصاحبه و درفاز کمی، پرسشنامه است، که به ترتیب از 13 نفر خبره در فاز کیفی و 8 نفر در فاز کمی اطلاعات و داده های مربوط استخراج شدند. مطابق با یافته های تحقیق، حدود 17 شاخص اصلی، که به عنوان اصلی ترین مولفه های الگو درنظر گرفته شدند، شناسایی شدند. مطابق با نتایج بخش کمی،درمیان شاخصهایی که مورد بررسی قرار گرفتند، شاخص «ارتباطات و تعاملات نهادهای متولی« از بیشترین نمره در میان شاخصها برخوردار است، که نشان دهنده اهمیت این مقوله در الگوی به دست آمده است. ازنتایج تحقیق حاضرمیتوان به نقش مهم »ارتباطات وتعاملات نهادهای متولی« اشاره کرد، که مستلزم تدوین خط مشیهای زیست محیطی دقیقتری درراستای حمایت از گردشگری سبزاست تا بتوان با دستیابی به سایراهداف، به توسعه پایدار گردشگری نیز دست یافت.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، خط مشی گذاری زیست محیطی، گردشگری سبز، روش ترکیبی
  • ارشک مسائلی*، ناصر رضایی، خه بات درفشی، مهدی باسخا صفحات 279-308
    بسیاری از صنایع، با به رسمیت شناختن ویروس کووید 19 و بیماری کرونا در مارس 2020 به عنوان یک بیماری همه گیر توسط سازمان بهداشت جهانی، دچار زیان شدند؛ ورودی گردشگر خارجی به کشور ایران در شش ماهه ابتدای سال 1399 قریب به 96 درصد کاهش داشته است. تحقیق حاضر با استفاده از طرح آمارگیری نیروی کار سال 1398 و جدول داده- ستانده به روز شده داده های سال 1390، به بررسی اثر کرونا در حوزه اشتغال بخش گردشگری ایران پرداخته است؛ نتایج نشان می دهد که در درازمدت 88/1 درصد به نرخ بیکاری اضافه می شود و از 4 میلیون و 575 هزار نفر شاغل در بخش های مرتبط با گردشگری، قریب به 456 هزار نفر اشتغال خود را از دست می دهند. خدمات عمده فروشی و خرده فروشی، خدمات جاده ای مسافر، خدمات پشتیبانی و کمکی حمل و نقل بالاترین رتبه از دست رفته اشتغال را در بین بخش های گردشگری داشته اند.
    کلیدواژگان: ایران، داده- ستانده، گردشگری، اشتغال، همه گیری کرونا
  • غلامحسین مرادی*، الهام اپرا جونقانی، افسانه سلطانی بابوکانی، فرناز دهقان بنادکوکی صفحات 309-339

    از آنجایی که پژوهش در زمینه ارزش گذاری اقتصادی جاذبه های گردشگری می تواند گامی بسیار موثر در پیش بینی نیازها و رفع کمبودها و توسعه گردشگری باشد، لذا پژوهش حاضر با هدف برآورد ارزش اقتصادی باغ نمیر استان یزد با استفاده از روش هزینه سفر فردی انجام شده است. در این پژوهش تابع تولید هزینه سفر بر اساس فرم نیمه لگاریتمی و با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی (OLS) برآورد شد. بر اساس نتایج، متغیرهای هزینه سفر و مدت زمان رسیدن به مقصد از عوامل موثر بر تعداد بازدیدهای سالانه هستند. به گونه ای که با افزایش یک واحد در هزینه سفر و مدت زمان رسیدن به باغ، تعداد بازدیدها به ترتیب 001/0 و 5850/0 درصد کاهش می یابد. با توجه به نتایج، مازاد مصرف کننده در هر بازدید 21 هزار ریال و کل متوسط ارزش تفریحی خانوار در سال 913 هزار و 500 ریال برآورد شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد گردشگری، ارزش تفریحی، باغ های ایرانی، روش هزینه سفر فردی، اقتصاد شهری
  • محمدمهدی پورسعید*، فاطمه طاهری آزاد، مرضیه جهانشاهی صفحات 341-380

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ارزش های مصرف چندگانه گردشگران (ارزش کاربردی، احساسی، اجتماعی و معرفتی) بر نگرش نسبت به غذا های محلی و تصویر مقصد گردشگری غذا به عنوان عوامل موثر بر بروز پاسخ های رفتاری از جانب گردشگران در آینده (قصد توصیه غذا های محلی به دیگران و قصد بازدید مجدد از یک مقصد برای گردشگری غذا) در چارچوب محرک-ارگانیسم-پاسخ است. این تحقیق، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع پیمایشی بوده که ابزار جمع آوری اطلاعات آن، پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه گردشگرانی است که غذاهای غذاهای محلی یکی از شهر های اصفهان، شیراز، کرمان، تبریز و رشت را خورده باشند. تعداد 400 نمونه قابل قبول جمع آوری شد تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی و الگویابی معادلات ساختاری و با کمک نرم افزارPLS انجام شده است.

    کلیدواژگان: ارزش های مصرف چندگانه گردشگران، نگرش نسبت به غذا های محلی، تصویر مقصد گردشگری غذا، پاسخ های رفتاری گردشگران
  • رسول عباسی، عاطفه اکبری کجانی* صفحات 381-419
    هدف این مقاله، شناسایی چالش ها و موانع توسعه گردشگری غذای بومی در صنعت رستوران داری ایران است. در این پژوهش بنا بر نیاز به استفاده از تجربه های زیسته افراد درگیر در موضوع پژوهش، از روش پژوهش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری معیار محور و گلوله برفی تا رسیدن به اشباع با 14 نفر خبره دارای تجربه رستوران داری غذای بومی مصاحبه عمیق انجام شد. اعتبار نتایج به دست آمده با استفاده از پرانتزگذاری دانش قبلی پژوهشگر، مراجعه مجدد به شرکت کنندگان و تایید آن ها مشخص شد. یافته ها گویای ساختاری شش بعدی شامل موانع بازاریابی، دسترس پذیری پایین، بسترسازی ضعیف، چالش های درون واحدی، چالش های درون صنفی و چالش های دولتی است. یافته های پژوهش در شناخت و درک موانع توسعه گردشگری غذای بومی موثر است و رفع آن ها نقش شایان توجهی در ارتقای صنعت گردشگری ایران ایفا می کند.
    کلیدواژگان: نظام غذایی، گردشگری، گردشگری غذای بومی (سنتی)، صنعت رستوران داری
  • مرتضی همتی آسیابرکی، سلمان نظری شیرکوهی* صفحات 421-461
    وجود فضای به شدت رقابتی در حوزه کارافزارهای گردشگری، آگاهی نسبت به این نکته را حایز اهمیت نموده است که سرمایه گذاری در چه بخش هایی توسط شرکت های ارایه دهنده این دست خدمات، می تواند آن ها را از دیگر رقبا متمایز سازد؟ در این بررسی نخست معیارهای عملکردی (موفقیت) کارافزارهای گردشگری از طریق مرور ادبیات و نظر متخصصان دارای هوش رقابتی در حوزه موردنظر استخراج و سپس یک مطالعه بر روی پنج کارافزار موفق در حوزه اقامتی با استفاده از رویکرد تحلیل واریانس فازی (Fuzzy ANOVA) انجام شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان دریافت که در معیارهای "قابلیت اطمینان فناوری های موبایلی"، "راحتی در استفاده از کارافزار"، "اعتماد درک شده"، "شفافیت در هزینه ها" و "مباحث امنیتی" از دیدگاه کاربران تفاوتی میان هیچ یک از کارافزارها در رابطه با این معیارهای عملکردی وجود ندارد. بنابراین این معیارها به عنوان معیارهای اساسی موفقیت، نقش موثری در موفقیت کارافزارهای این حوزه ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: کارافزارهای گردشگری، مزیت رقابتی در گردشگری، معیارهای عملکردی کارافزارها، روش Fuzzy ANOVA
|
  • Salman Eivazinezhad *, Mohsen Akbari Pages 9-44

    The present study seeks to identify the factors affecting the behavior of tourists toward environmental protection activities. The research method has based on meta-synthesis. After searching for specific keywords in two journals, Google Scholar and Web Science, 198 articles have extracted. Eventually 40 articles were coded and analyzed manually. The selected articles were divided into two categories, which included tourists' behavior towards the environment and explaining the behavior of indigenous people towards the environment. After extracting the sub-themes, the factors influencing the explanation of tourists' behavior towards three main themes can be suggested: indicators related to tourists - country of origin and destination country. Finally, by comparing the two categories of research, it can be suggested that consumers' perceptions of uncontrollable external factors such as the roles of governments and the understanding of chance/fate factors can explain the gaps in the present predicting the tourists' behavior toward the environment.

    Keywords: Environmental Behavior, Tourism, Tourism Industry, Country of Origin, Country of Destination
  • Mehdi Karoubi *, Fatemeh Yavari Gohar, Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh, Nasim Mohammadian Mahmoudjigh Pages 45-81

    In recent years, some countries and destinations have used brands to describe themselves; As "tourism nation branding" has become one of the main focuses of tourism marketing studies. On the other hand, tourism development depends more on tourism policy-making than the known underlying factors, which imply the determination of governments to develop this industry, and it reflects in high-scale documents and laws and as well as in monitoring their proper implementation. This study is designed to analyze the branding approach in macro policies of tourism. The research is descriptive-analytical and qualitative. After reviewing the research background, tourism nation branding policies were extracted from the content of the selected documents by thematic analysis. Then 229 primary codes were categorized into 63 basic themes, 21 organizing themes, and four global themes entitled (1)Nation tourism branding, (2)Components, (3)Effects, and (4)Factors affecting it. Finally, the thematic network was drawn and the results were interpreted.

    Keywords: Tourism Nation Branding, Management of Tourism Nation Branding, Destination branding, Tourism Policy-Making, Thematic analysis
  • Mojtaba Javdan *, Simin Tavallaei, Fatemeh Mehraban Pages 83-129

    The purpose of this study is to analyze the impact of organizational capacity on the competitiveness of Sarein spa tourism destination and consequently the research model is quantitative. The required initial data were obtained using a questionnaire and composed of a statistical population of tourists and experts from executive organizations and services related to the tourism industry based on 200 randomly selected samples in a purposeful manner. Findings indicated that from the perspective of organizational capacity development, the components of leadership capacity and especially communication are weak. Also, from the view point of competitiveness, apart from the appropriate conditions of the resource quality component, the other two components, namely destination management and the competitive performance component, are not in suitable conditions to promote tourism development. Structural equation modeling demonstrated that the components of organizational capacity development have a positive and significant effect on the competitiveness of Sarein spa tourist destination.

    Keywords: Organizational Capacity, Tourism Destination Competitiveness Spa Tourism, Sarein City
  • Soghra Taghipour, Samad Aali *, Alireza Bafandeh Zendeh, Hakimeh Niki Pages 131-171
    This study generally models experience management approaches with the aim of discovering the value creation process in the tourism industry. In the first stage, using the meta-combined method, the dimensions of the tourist experience were identified and in the second stage, a questionnaire was prepared using the quantitative method and distributed among 440 tourists who had traveled to Malaysia, UAE, Azerbaijan and Turkey in the past 5 years. The model was then validated using AMOS24 and SPSS24 software. Findings show that the stage experimentation approach includes five dimensions of experience (sensory, emotional, cognitive, mental, novelty) and the experience approach to co-creation dimensions (behavioral, value, social, practical and informative) of experience. The use of a combined method to identify the dimensions of experience and modeling of experience management approaches has been one of the innovations of this research. The results confirm the questionnaire of this research.
    Keywords: Dimensions of experience, experience management approaches, Tourism Industry
  • Seyed Mojtaba Moussavi Neghabi, Seyed Ali Hosseini *, Nima Moshiri Langroudi Pages 173-209

    Since a large part of the leisure time is devoted to watching movies, this capacity can be used in tourism marketing. In the present study, with a case study of the film "What's the Time in Your World?", The effect of film nostalgia on tourism marketing has been investigated. Required data were collected using an online questionnaire and research hypotheses were tested by SEM-PLS. Findings indicate that respondents who feel nostalgic for the location of the film, music, story and actors have a strong motivation to travel and visit the destination. In addition, film nostalgia has a positive effect on creating and maintaining tourist attractions, music tourism and following actors, which, apart from music tourism, have a positive effect on travel motivation. Tourism industry operators can use the findings of the present study to develop and implement strategies to use the nostalgic capacity of film in tourism marketing.

    Keywords: Film nostalgia, Tourism, Marketing, Travel Motivation
  • Yavar Babaei *, Maryam Fani Pages 211-249
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the impact of green human resource management on bio-environmental citizenship behavior and environmental-friendly behaviors in the hotel industry.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. The statistical population is the managers and employees of 4 and 5 star hotels in Yazd and Kerman. Sampling is by cluster sampling method and 203 employees. And the managers of these hotels were selected as a sample. The data collection method was a questionnaire and data analysis was performed using structural equations.

    Findings

    The research findings showed that green human resource management has a positive and significant effect on employee environmental participation, environmental citizenship behavior and employee supportive behaviors. Also, environmental participation and environmental citizenship behavior of employees have a significant impact on the environmentally friendly behaviors of employees.

    Keywords: Green Human Resource Management, Environmental Involvment, organizational citizenship environmental behavior, Eco-Freindly Behaviors, Hotel Management
  • Javad Madani * Pages 251-278

    Tourism is one of the flexible and dynamic industries that has different dimensions and types. Green tourism is one of the most important types that many countries pay special attention to today. One of the dimensions that can be fruitful in the direction of green tourism is the field of environmental policy making. This scientific and executive field, which is carried out in line with environmental protection measures and activities, can create favorable consequences for communities. The main purpose of this study is formulation of environmental policy making desired pattern in the context of green tourism, which uses a mixed method to investigate the issue. The approach used in this method is a partially mixed sequential dominant status design approach that is done in three phases: qualitative-qualitative-quantitative. In this research, three methods of "focus group-grounded theory-survey" have been used to formulate and confirm the model, respectively.

    Keywords: policy making, Environmental Policy Making, green tourism, Mixed Method
  • Arashk Masaeli *, Naser Rezaei, Khabat Derafshi, Mehdi Basakha Pages 279-308
    Many industries with predetermined plans have been completely suffered losses from the Covid-19 pandemic since March 2020, when the World Health Organization recognized it. The inbound tourists to Iran in the first six months of 1399 has decreased by almost 96%, affecting Gross Domestic Product, employment, imports, and income distribution. The purpose of present study is to investigate the effects of the Covid-19 pandemic on the employment of Iran's tourism sector using the labor force statistics of the year 1398 and the updated input-output table of the year 1390. The results extracted from the calculation of the direct, indirect, and induced effects show that 456,000 out of 4,575,000 people working in the 13 sectors related to the tourism industry have lost their jobs. Wholesale and retail services, road passenger services, and transportation support services have the highest ranks of employment lost among the 13 tourism-related sectors.
    Keywords: Covid-19 pandemy, Employment, Input-Output Table, Iran, Tourism
  • Gholamhosein Moradi *, Elham Operajuneghani, Afsaneh Soltani Bobakani, Farnaz Dehghan Benadkuki Pages 309-339

    Economic valuation of tourist attractions can be very effective in determining needs, eliminating deficiencies, and as a result tourism development. So, the present study was conducted to estimate the economic value of Namir Garden in Yazd province using the individual travel cost method. In this method, the travel cost production function was estimated based on semi-logarithmic from and using the ordinary least squares regression method (OLS). According to the results, the variables of travel cost and arrival time are effective factors on the number of annual visits. The number of visits decreases by 0.001 and 0.5850 percent by increasing one unit in traveling cost and reaching time to the garden, respectively. The consumer surplus per visit was estimated 21000 Rials and the total average recreational value of the household was estimated 913500 Rials per year.

    Keywords: Individual travel cost method, Persian Garden, Recreational Value, tourism economics, urban economics
  • Mohammadmehdi Poursaeed *, Fatemeh Ttaheri Azad, Marzieh Jahanshahi Pages 341-380

    , the aim of the present study was to investigate the effect of multiple consumption values of tourists (functional, emotional, social and cognitive value) on attitudes toward local food and food destination image as effective factors in the occurrence of behavioral responses by tourists in the future (Intention to recommend local food to others and intention to revisit a destination for food tourism) is in the context of stimulus-organism-response. The method of the present research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive method, which has been localized using a questionnaire and the required data collection method has been collected. The statistical population of this study includes all tourists who have eaten local food in one of the parts of Iran. Using G-Power software, 400 acceptable samples were collected. Data analysis was performed using correlation analysis and structural equation modeling with the help of Smart PLS software.

    Keywords: : Multiple consumption values of tourists, attitude towards local food, food destination image, behavioral responses of tourist
  • Rasul Abbasi, Atefeh Akbari, Kejani * Pages 381-419
    The purpose of this article is to analyze the challenges and barriers to the development of indigenous food tourism in the Iranian restaurant industry. In this study, according to the need to use the lived experiences of people involved in the research topic, the qualitative research method and phenomenological approach were used. In order to achieve the purpose of the research, in-depth interviews were conducted with 14 experts who had local food restaurant management experience using standard axis sampling and snowball sampling until saturation. Findings indicate a six-dimensional structure including marketing barriers, low availability, poor context, intra-institutional challenges, intra-corporate challenges and government challenges. Findings of the study are effective in identifying and understanding the barriers to the development of indigenous food tourism and their elimination plays a significant role in promoting the tourism industry in Iran.
    Keywords: Food System, Tourism, Local or traditional food tourism, Restaurant Industry
  • Morteza Hemmati-Asiabaraki, Salman Nazari-Shirkouhi * Pages 421-461
    It is an important issue that what is the most productive service or efficient designing part as a distinctive factor between a tourism app and its competitors in the highly competitive environment in this field? In this survey, as the first step the Tourist Mobile Apps (TMAs) functional criteria (success factors) are extracted by an appropriate literature review, and opinion of experts who have competitive intelligence knowledge. Then a case study is done on five famous tourism apps in the accommodation sector using the Fuzzy ANOVA. According to the achieved results, users believe that there isn’t any difference between considered applications in criteria such as “Reliability of M-technology”, “Perceived ease of use”, “Perceived Trust”, “Perceived Cost Transparency” and “security issues”. Consequently, the first group is identified as critical success criteria and has more influence on user satisfaction and subsequently, success of tourism mobile app.
    Keywords: Tourism Mobile Apps, Competitive advantage in the Tourism industry, Mobile App success criteria, Fuzzy ANOVA approach