فهرست مطالب

فصلنامه عصر آدینه
پیاپی 33 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی رضایی آدریانی*، سید رضی موسوی گیلانی صفحات 7-23

    مهدویت یکی از باورهای کلیدی در مذهب شیعه است. باوری که در کنار اعتقاد به امامت امام دوازدهم، افق روشن را برای جامعه شیعه ترسیم می کند. این باور پس از پیروزی انقلاب اسلامی و شکل گیری عصر ارتباطات، گستره ای جهانی پیدا کرده است، تا آن جا که این باور از گستره جامعه شیعه فراتر رفته و تعیین کننده معادلات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی گردیده است. گستره این باور از روی زمین به مدار زمین نیز کشیده شده است. امروزه، به جای اختصاص بخشی از برنامه های شبکه های ماهواره ای به موضوع مهدویت، شبکه های ماهواره ای با نام و القاب امام زمان4 شکل گرفته اند. شبکه هایی که با بهره گیری از این نام مقدس، تلاش دارند تا جهت گیری فکری و دینی خود را به نام امام زمان4 ، به مخاطبان شیعه و غیرشیعه، القاء کنند. این پژوهش در کنار معرفی و تحلیل شبکه های ماهواره ای و اینترنتی مزین به نام و القاب امام زمان4، تلاش دارد تا کارکرد شبکه های ماهواره ای مزین به نام امام زمان4 را بررسی و نقد کند.

    کلیدواژگان: مهدویت، تلویزیون ماهواره ای، تلویزیون اینترنتی، شیعه
  • مهدی یعقوبی، علی اکبر فرهنگی*، سید جمال الدین طبیبی صفحات 25-52

    هنر با استمداد از رسانه، بازنمایی کننده و در عین حال متاثر از تفکر جهانی است که معانی و راه های ممکن نگریستن به جهان را پیش می نهد. در ورای انگاره های اثباتی، تفسیری و انتقادی جهان مدرن و پست مدرن، تعداد قابل توجهی از آثار سینمایی، تصویر جدیدی از حضور تجمیعی گزاره های معنوی _ تاریخی پیشامدرن با مولفه های دانشی _ تفسیری مدرن و پسامدرن و نیز گزاره های معنوی نوپدید را ارایه می کنند که به خصوص در جوامع دینی می تواند به عنوان یک نسخه ارتباطی جدید فیمابین نهاد علم و دین و یا یک معضله جدید فیمابین آنها تلقی شود. این آثار به خصوص با رهیافت پیوستاری بین گذشته و آینده جوامع انسانی و فراانسانی، سعی می کنند تصویر جدیدی از انگاره های موعودگرایی و منجی باوری ادیان الهی را به نحوی التقاطی بازسازی و بازنمایی کنند. رسانه ها با ارایه هنجارهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، مخاطبان خویش را در معرض الگوهای مختلفی از روابط انسانی و اجتماعی قرار می دهند و از این مجرا جامعه و باورهای آن را تغییر می دهند. همنشینی پارادایم های علمی و هنری در روند تولید محتوای رسانه ای، به خلق مفاهیمی منجر شده است که ارتباطی چندسویه با هر دو زمینه دارند. سینما به مثابه رسانه ای مستجمع پارادایم های مختلف علمی و هنری، و به عنوان منبعی با قابلیت های ویژه در تولید تولید محتوای کارا و بازنمایی مفاهیم پیچیده، مخاطبان بسیاری را مجذوب خویش ساخته است. این پژوهش، درصدد بازنمایی نشانه های ماوراءالطبیعی پارادایم ترنس مدرنیسم در فیلم "آواتار" جیمز کامرون است. جست وجوی فراپیام فیلم، در چارچوب نظریه تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف و با رویکرد پدام انجام شده است. به منظور شناسایی و صورت بندی مفاهیم و پیش فرض های ماوراءالطبیعی پارادایم ترنس مدرن، از روش توصیفی _ تحلیلی استفاده شده است. گفتمان ماوراءالطبیعی بازنمایی شده در فیلم نمایانگر پارادایم جدید ترنس مدرن است. اسلوب های گفتمانی از قبیل منجی و آینده از مهم ترین مولفه های گفتمان حاکم بر فیلم است. این مولفه ها را نمی توان در گفتمان های حاکم فعلی و متعارف بازجست و از این رو باید آنها را در شاکله گفتمانی جدید مفصل بندی کرد؛ گفتمانی که در این پژوهش با تعبیر ترنس مدرن از آن یاد کرده ایم. یافته های این پژوهش حاکی از ظهور قلمرو معنایی جدیدی برای انسان ذیل پارادایم ترنس مدرن در هزاره سوم است که به بارزترین شکل می توان تاثیر آن را در سینمای هالیوود مشاهده کرد.

    کلیدواژگان: ترنس مدرنیسم، تحلیل گفتمان انتقادی، جوامع آینده، فیلم آواتار، ماوراءالطبیعه
  • شکوفه دارابی صفحات 55-79

    انتظار موعود یکی از درونمای های مسلط و منسجمی است که در شعر قیصر امین پور دیده می شود. انبوه تصاویر بدیع و بی سابقه قیصر درباره انتظار، تابعی از نگرش او به موعود و منجی اش است و این مضمون زبان، اندیشه و جهان بینی او را سازمان می دهد. واژگان و تصاویری که قیصر درباره موعود به کار برده است، کاملا روشن و بدون هر گونه ابهام و پیچیدگی است و او با استخدام کمترین واژگان، بیشترین معنا را خلق کرده است. انس و علاقه ای که قیصر به موعود دارد، ایدیولوژی و نظام باوری او را شکل می دهد و او برای مفهوم سازی این ایدیولوژی، صناعات ادبی را به کار می گیرد و با ایجاد یک رشته از تناسبات کلامی و استعاره های ایدیولوژیک، به گفتمان خویش قدرت می بخشد. در واقع او با استفاده از ابزارهای هنری کلام، اعتقاد به موعود را نوسازی کرده و این مفهوم را از چشم اندازی بدیع و فاخر بیان می کند. هدف اصلی این پژوهش بررسی ساخت های زبانی، هنری و ایدیولوژیک در «اشعار انتظار» این شاعر معاصر است، از این رو، در جستار حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، دقایق و ظرایف هنری و واژگانی اشعار انتظار استخراج شد و در ادامه، ایدیولوژی حاکم بر اشعار او درباره مفهوم «انتظار»، واکاوی گردید. نتایج نشان داد که شاعر تصاویر خلاقانه و ابداعی فراوانی برای مفهوم «انتظار» آفریده است.

    کلیدواژگان: انتظار، موعود، ساخت های زبانی، هنری و ایدئولوژیک
  • منصور نیک پناه*، کاظم حسن زاده صفحات 81-101

    داشتن امید و آمادگی برای رویارویی با حوادث آینده از مواردی که در جهان امروز به طور فزاینده مورد توجه قرار گرفته است. تا جایی که موسسات متعدد در این خصوص ایجاد گردیده است. در کشور ما سابقه پرداختن به مباحث مربوط به آینده ریشه در اعماق تاریخ دارد و در عین حال توجه به داشتن کشوری با نشاط و امید از اهم واجبات تلقی می شد. با آمدن اسلام این نگاه هم تایید و هم تقویت شد. برای پرورش نسلی که با این مبانی رشد و تربیت گردند، باید از دوران دانش آموزی سرمایه گذاری را شروع کرد. در همین راستا تدوین کتب درسی متعلمان با این نگاه ضرورت پیدا می کند. این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی از نوع کتابخانه ای انجام پذیرفته است و برای تدوین اثر به منابع مورد نظر که همان کتب ادبیات دوره متوسطه اول و دوم مراجعه گردید. براساس بررسی های انجام گرفته مشخص گردید که شرایط موجود در کتب مورد نظر از منظر امیدبخشی و آینده نگری شرایط مطلوبی نیست و نیاز به بازنگری دارد.

    کلیدواژگان: امید، آینده نگری، کتب فارسی، دوره متوسطه
  • بشیر معتمدی صفحات 103-127

    در این مقاله تلاش شده است تا حضور دین در فضای مجازی به عنوان یک رسانه نوین بررسی گردد و از این طریق کارکردهای آن برای مسلمانان از یک سو و از سوی دیگر تاثیرات آن بر روش های تبلیغ اسلام تبیین گردد. روش بررسی نیز نمونه سایت هایی است که در اینترنت دسترسی به آن امکان پذیر است. نتیجه مطالعه نشان می دهد که فضای مجازی علاوه بر این که کارکردهای متنوعی همچون اطلاع رسانی، همبستگی و هویت یابی، خدمات مختلف اجتماعی، امکانات جدید آموزشی و تعمیق معارف مسلمانان به عنوان یک رسانه زمینه ساز ظهور دارد، می تواند در جهت معرفی چهره دیگری از اسلام، ارتباط دوسویه در تبلیغ اسلام، ظهور اسلام اجتماعی و در نهایت زمینه سازی مناسب جهت جهانی شدن دین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اسلام، مسلمانان، فضای مجازی
  • محمود ملکی راد*، مرتضی عبدی چاری صفحات 129-149

    سبک زندگی (Life style)  شیوه زندگی یا سبک زیستن است که برخواسته از عقاید و ارزش های یک فرد یا جامعه است و مجموعه ای از طرز تلقی ها، عادت ها، نگرش ها، سلیقه ها، معیارهای اخلاقی و سطح اقتصادی، در کنار یکدیگر طرز زندگی کردن فرد یا گروهی را می سازند. سبک زندگی اسلامی از جمله واژگانی است که اولین بار توسط رهبر فرزانه انقلاب اسلامی وارد ادبیات جامعه ما شد و به سرعت به موضوع مهم و کلیدی تبدیل گردید. مراد از آن هنجارهای رفتاری برآمده از بینش ها، باورها، جهان بینی و نوع نگاه ما به جهان هستی، ارزش ها و گرایش های برگرفته از دین اسلام است و همه ابعاد زندگی را در بر می گیرد. از آن جایی که باور به مهدویت یکی از کلیدی ترین آموزه های اسلامی است و همه ظرفیت های اسلام به صورت کامل در آن ظهور و بروز دارد؛ می تواند در مبانی اعتقادی و باوری سبک زندگی اسلامی، تاثیرگذار باشد و در ارایه الگو برای سبک زندگی اسلامی، سهم و نقش داشته باشد. برخی از مهم ترین این امتیازات عبارتند از: الف) مهدویت و باور به هدفمندی تاریخ و الگوی سبک زندگی براساس آن؛ ب) مهدویت و باور به آینده روشن و الگوی سبک زندگی براساس آن؛ ج) مهدویت و التزام بینشی نسبت به امامت و الگوی سبک زندگی براساس آن؛ د) مهدویت و باور به رهبری نواب عام در عصر غیبت و الگوی سبک زندگی براساس آن؛ ه) مهدویت و تحکیم باور به امامت و الگوی سبک زندگی مصون از انحراف. در نوشته پیش رو با این نگاه، از باورها و بینش های بر آمده از اعتقاد به مهدویت که در ارایه الگو برای سبک زندگی اسلامی موثرند گفت وگو شده است. از نوآوری های این تحقیق، تبیین الگویی نقش باورهای مهدوی در ارایه مدل و الگو برای سبک زندگی اسلامی است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مهدویت، باورها، بینش ها، الگو
|
  • Ali Rezaei Aderyani *, Seyed Razi Moosavi Gilani Pages 7-23

    Mahdaviiat is one of the key beliefs in the Shiite religion. A belief that, along with believing in the Imamate of the Twelfth Imam, draws a clear horizon for the Shiite community. This belief has spread worldwide after the victory of the Islamic Revolution and the formation of the age of communication, to the extent that this belief has gone beyond the Shiite community and has determined the political, cultural and social equations. The scope of this belief has also been extended from Earth to Earth orbit. Today, instead of allocating part of the satellite network programs to the subject of Mahdaviiat, satellite networks with the names and titles of Mahdi (pbuh) have been formed. Networks that use this holy name, try to instill their intellectual and religious orientation in the name of Mahdi, to Shiite and non-Shiite audiences. This research, along with the introduction and analysis of satellite and Internet networks decorated with the name and titles of Mahdi (pbuh), tries to review and critique the function of satellite networks decorated with the name of Mahdi (pbuh).

    Keywords: Satellite TV, Internet TV, Shia, Media, Mahdaviiat
  • Mahdi Yaqubi, AliAkbar Farhangi *, Seyed Jamaluddin Tabibi Pages 25-52

    Using media, art is representative and at the same time influenced by global thinking, which suggests possible meanings and ways of looking at the world. Beyond the positive, interpretive and critical ideas of the modern and postmodern world, a considerable number of cinematic works present a new image of the collective presence of premodern spiritual-historical propositions with modern and postmodern cognitive-interpretive components as well as propositions. They present an emerging spirituality that, especially in religious societies, can be seen as a new version of communication between the institution of science and religion or a new dilemma between them. These works, especially with the approach of continuity between the past and the future of human and trans-human societies, try to ecstatically reconstruct and represent a new image of the ideas of the promise and salvation of the divine religions. By presenting social, cultural, economic, and political norms, the media exposes their audiences to different patterns of human and social relations, and through this channel, they change society and its beliefs. The combination of scientific and artistic paradigms in the process of producing media content has led to the creation of concepts that have a multifaceted relationship with both fields. Cinema has attracted many audiences as a combination of various scientific and artistic paradigms, and as a resource with special capabilities in producing efficient content production and representing complex concepts. This study seeks to represent the supernatural signs of the paradigm of trans-modernism in James Cameron's "Avatar." The search for the film's message has been carried out within the framework of Fairclough's critical discourse analysis theory and with PADM's approach. In order to identify and formulate the supernatural concepts and assumptions of the transmodern paradigm, a descriptive-analytical method has been used. The supernatural discourse represented in the film represents a new trans-modern paradigm. Discourse styles such as savior and future are among the most important components of the discourse that governs the film. These components cannot be reinterpreted in current and conventional governing discourses and must therefore be articulated in the form of a new discourse; The discourse that we have referred to in this study with a transmodern interpretation. The findings of this study indicate the emergence of a new semantic realm for humans under the transmodern paradigm in the third millennium, the most obvious effect of which can be seen in Hollywood cinema.

    Keywords: Transmodernism, critical discourse analysis, Future Societies, Avatar Film, Supernatural
  • Shokoufeh Darabi Pages 55-79

    The Promised Waiting is one of the dominant and coherent themes seen in Qaisar Aminpour's poetry. The many original and unprecedented images of the Qaisar about waiting are a function of his attitude towards the promised and his savior and this theme organizes his language, thought and worldview. The words and images that Qaisar used about the Promised One are quite clear and without any ambiguity or complexity and he has created the most meaning by employing the fewest words. Qaisar's affection for the Promised One shapes his ideology and belief system and he uses literary craft to conceptualize this ideology and it empowers its discourse by creating a series of verbal proportions and ideological metaphors. In fact, he has modernized the belief in the promised by using the artistic tools of the word and it expresses this concept from a novel and luxurious perspective. The main purpose of this research is to study the linguistic, artistic and ideological structures in the "poems Therefore, in the present article, artistic and lexical subtleties and the subtlety of the waiting poems have been extracted by descriptive-analytical method and using library resources then, the ideology of his poems about the concept of "waiting" was explored. The results showed that the poet has created many creative and innovative images for the concept of "waiting".

    Keywords: Expectation, Promised, Linguistic, artistic, ideological constructions
  • Mansour Nikpanah *, Kazem Hassanzadeh Pages 81-101

    Having hope and readiness to face future events is one of the things that has been increasingly considered in today's world. To the extent that numerous institutions have been established in this regard. In our country, the history of dealing with issues related to the future is rooted in the depths of history, and at the same time, paying attention to having a country with vitality and hope was considered one of the most important duties. With the advent of Islam, this view was both confirmed and strengthened. To nurture a generation that grows and educates with these principles, one must start investing from a student age. In this regard, compiling textbooks for students with this view is necessary. This research has been done by descriptive-analytical method of library type and for compiling the work, we have referred to the desired sources which are the same literature books of the first and second secondary school. Based on the studies conducted, it was determined that the conditions in the books in question are not favorable in terms of hope and foresight and need to be reviewed.

    Keywords: hope, Futurism, Persian Books, high school
  • Bashir Motamedi Pages 103-127

    This article aims to investigate the emergence of religion in cyberspace as a modern medium, in this way we will explain its functions for the Muslims from one hand and  its effects on propagating Islam on the other hand. Method of survey is sample of websites which are accessible on internet. The result of study shows that cyberspace in addition to its multiple functions such as information, solidarity and finding identity, various social services, new educational facilities and deepening knowledge of Muslim as an underlying medium can emerge to introduce another face of Islam, two-way communication should be applied in propagating Islam, emergence of social Islam and finally preparing a suitable ground for the globalization of religion.

    Keywords: Islam, Muslim, Cyberspace, globalization, communication
  • Mahmoud Maleki Rad *, Morteza Abdi Chari Pages 129-149

    A lifestyle is a way of life or lifestyle that is based on the ideas and values ​​of an individual or society and a set of attitudes, habits, attitudes, tastes, moral standards and economic level, the way of life of an individual or group. They are building. The Islamic way of life is one of the words that first entered the literature of our society by the wise leader of the Islamic Revolution and quickly became an important and key subject. It refers to those behavioral norms derived from insights, beliefs, worldviews and the way we look at the universe, values ​​and tendencies derived from Islam and encompass all aspects of life. Whereas the belief in Mahdaviiat is one of the key teachings of Islam and all the capacities of Islam are fully manifested in it; It can be effective in the doctrinal foundations of the Islamic lifestyle and play a role in providing a model for the Islamic lifestyle. Some of the most important of these advantages are: A) Mahdaviiat and belief in the purposefulness of history and the pattern of life based on it; B) Mahdaviiat and belief in a bright future and a lifestyle pattern based on it; C) Mahdaviiat and commitment to a vision towards the Imamate and the lifestyle model based on it; D) Mahdaviiat and belief in the leadership of Nawab Aam in the age of absence and the lifestyle model based on it; E) Mahdaviiat and strengthening the belief in Imamate and a deviant lifestyle pattern: In the leading article, with this view, the beliefs and insights derived from the belief in Mahdaviiat that are effective in providing a model for the Islamic way of life are discussed. One of the innovations of this research is the model explanation of the role of Mahdavi loads in providing a model for the Islamic way of life.

    Keywords: Lifestyle, Mahdaviiat, beliefs, Insights, pattern