فهرست مطالب

صفه - پیاپی 96 (بهار 1401)

مجله صفه
پیاپی 96 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرزو منشی زاده* صفحات 5-20
    پرداختن به مقوله بدن دغدغه پیوسته حوزه اندیشه گری معماری تا به امروز بوده و بنا به تفسیر آن در هر دوره تاریخی، حضور متفاوتی در معماری و احکام طراحانه آن داشته است. امروزه رویکرد تک ساحتی غالب طراحان به بدن و به تعبیری تاکید بر شیءگونگی آن در امر معماری مورد نقد است؛ آنچه متاثر از نگاه آنتروپومورفیسم یعنی بسط ویژگی های انسانی ازجمله خصوصیات بدنی او به حوزه اندیشه و عمل همچون معماری به نظر می رسد. در این پژوهش نگارنده، با محوریت سوالات پژوهش و با بازخوانی تحلیلی آنچه در حوزه های فلسفه، جامعه شناسی، و هنر و معماری در خصوص نسبت انکارناپذیر بدن و معماری آمده ، به بررسی سیر تحول صورت یافتن بدن در امر معماری و نحوه تداوم نگرش آنتروپومورفیک در این حوزه تا به امروز می پردازد. در این مقاله برای پاسخ به سوالات، از طریق بررسی روایت ها و تحلیل تفاسیر مختلف بدن در پارادایم های غالب زمینه، اعم از بدن «عینی» تا «پدیداری»، به بیان تحلیلی از سیر تعین بدن در امر معماری پرداخته می شود. نتایج تحقیق گویای آن است که سیر تحول اندیشه معماری در تقابل با شیءگونگی بدن به مباحث بدنمندی متاثر از پدیدارشناسی منجر شده و هرچند تفسیر انسان از ماهیت بدن خود در تجربه زیسته اش از فضا تغییر کرده ، ولی مواجهه معماران با مقوله بدن همچنان تداوم دهنده نگاه آنترومورفیک اعم از ترجمان هندسی، فرمی، و عددی بدن در امر معماری است.
    کلیدواژگان: بدن، معماری، آنترومورفیسم، بدن عینی، بدن زیسته
  • سمیرا عادلی*، هادی ندیمی صفحات 21-40
    بناهای
    فرم مفهومی پویا و لغزان است که از هریک از گفتمان های مختلف معماری تلقی متفاوتی از آن به دست آمده است. در این مقاله با هدف بازاندیشی مفهوم فرم در گفتمان معاصر، به تبیین زیربنای نظری و اقتضایات مفهومی تلقی فرم به قابلیت پرداخته شده است. بدین منظور نخست برخی نیروهای بنیادین موثر بر تحول مفهوم فرم در دوران معاصر شناسایی شده اند؛ سپس مفهوم قابلیت به مثابه تلقی ای از فرم که پاسخ گویی به نیروهای ذکرشده را ممکن می کند، معرفی گردیده است؛ در ادامه برخی اقتضایات مفهومی حضور قابلیت در گفتمان معماری از طریق بسط این مفهوم تبیین شده است. در این نوشتار در مسیر بازاندیشی فرم به مفهوم معنا تکیه و ادعا می شود که ورود قابلیت به نظام مفاهیم معماری ماهیت معنای اثر معماری را آشکار می کند و با تحقق تعامل گرایی سوژه و آبژه و جامع نگری، به دو مسئله بنیادین معنا در معماری پاسخ داده می شود. این روند به فهم جدیدی از دو مفهوم کالبد و عملکرد معماری می انجامد و فرارفتن از دوگانه انگاری آن ها را ممکن می کند. ظهور این تحولات مدیون ترسیم ساختار مفهومی جدید برای قابلیت و برانگیخته شدن دغدغه ها و ملاحظاتی نو در فضای اندیشه معماری است. به همین منظور تلاش شده از طریق طرح و تبیین مفاهیم میدان کنش، عمق و دامنه قابلیت، و همچنین توجه به کیفیت تحقق و قطبیت آن چارچوبی مفهومی ترسیم گردد، به طوری که بیانگر تحولات اندیشه معماری در مواجهه با مفهوم قابلیت باشد.
    کلیدواژگان: فرم، قابلیت، معنا، کالبد، عملکرد، کنش
  • مریم غروی الخوانساری* صفحات 41-56
    دانشکده هنرهای زیبا از زمان تاسیس تحولات مختلفی را به لحاظ ساختار آموزشی و جریان های فکری تجربه کرده است. نگارنده در این مقاله به مقایسه تطبیقی دو دوره ابتدایی (بدو تاسیس تا سال 1348 و از آن سال تا انقلاب فرهنگی) می پردازد. سوالات تحقیق این موارد هستند: بنیاد اولیه آموزش معماری در هر دوره بر چه اصولی نهاده شده است؟ در هر دوره چه شیوه ای برای آموزش وجود داشته و ویژگی های اصلی آن چه بوده است؟ روش تحقیق به کاررفته در این مقاله در مطالعه اولیه از نوع تفسیری  تاریخی است و در پی آن به منظور تحلیل نتایج از مقایسه تطبیقی بهره برده شده است.
    مقایسه تطبیقی این دو دوره بر اساس بررسی مقوله رویکردهای عمومی آموزشی، مقولات محتوایی شامل مقدمات، دروس عملی طراحی، دروس نظری، پروژه پایانی، مقولات رویه ای شامل آتلیه ها، استادان، و قضاوت پروژه ها، و شاخصه های آن ها صورت گرفته است. بر اساس این مقایسه، نقاط قوت و ضعف دو دوره استنباط گردیده اند. به نظر می رسد از اصلی ترین آسیب های دوره اول، در عین برخورداری از نقاط قوت قابل توجه ساختاری، آسیب محتوایی مرتبط با بهره گیری از الگویی غیربومی و انطباق نیافته با هویت و فرهنگ ایرانی است. همجنین اصلی ترین آسیب دوره دوم، در عین برخورداری از نقاط قوت قابل توجه محتوایی، آسیب ساختاری ناشی از فقدان تعریف یک سیستم منسجم و نظام مند برای آموزش معماری است. پیشنهاد در این پژوهش، برگرفتن ویژگی های اثرگذار ساختاری از دوره اول و انطباق آن با ضرورت های محتوایی مطروحه در دوره دوم است، به گونه ای که انطباق مناسبی بین این دو حوزه شکل گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، دانشکده هنرهای زیبا، بوزار، باوهاوس، معماری معاصر ایران
  • عطاالله یاری کیا، عبدالرحمن دیناروند*، بهزاد وثیق صفحات 57-70
    بستری شدن در بیمارستان استرس زیادی نسبت به خود بیماری به وجود می آورد. به همین دلیل، متصدیان امر باید بتوانند در فضاهای درمانی محیطی آرام و متناسب با نیازهای روانی مراجعه کنندگان فراهم آورند. یکی از مولفه های موثر در این زمینه کارکرد رنگ است که نقش اساسی در درک محیط، کسب اطلاعات، و جهت یابی ایفا می کند. هدف در این پژوهش بررسی اثرات رنگ فضای داخلی معماری اتاق بستری، به منزله عامل میانجیگر، بر حالات عاطفی بیماران با در نظرگرفتن تفاوت های شخصیتی آن هاست. برای شناسایی ویژگی های شخصیتی افراد از مدل شخصیت پنج عاملی نیو استفاده شده است. در این مدل ویژگی هایی مانند روان رنجوری، برون گرایی، استقبال از تجربه، توافق گرایی و وجدان گرایی در افراد ارزیابی می شود. در این پژوهش از روش تحقیق شبیه سازی و مدل سازی فضا استفاده و با مطالعات کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. همچنین برای تحلیل اطلاعات و سنجش رابطه میان متغیرها و تحلیل نتایج از نرم افزار SPSS و روش پژوهش همبستگی پیرسون استفاده شد. همچنین از آزمون های آماری رگرسیون خطی ساده و چندمتغیره برای تعیین رابطه و شدت و جهت رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که رنگ سبز روشن در تحلیل های عاطفی رنگ ها جزء رنگ هایی محسوب می شود که افراد در اتاق هایی با این رنگ احساس راحتی، آرامش خاطر، و خشنودی از فضا را داشتند. این رنگ ارتباط معناداری را در آنالیزهای رگرسیونی و همبستگی با شخصیت روان رنجوری نشان داد؛ به این معنا که افرادی با شخصیت روان رنجور دارای ویژگی هایی ازقبیل اضطراب و افسردگی و عصبی بودن آن را رنگ موثر در احساس آرامش اعلام می کنند.
    کلیدواژگان: معماری، محیط درمانی، رنگ، ویژگیهای شخصیتی، واقعیت مجازی
  • علی یظهری کرمانی*، سحر امینی گوهرریزی صفحات 71-84
    دستکند گونه ای خاص از معماری به شمار می رود که در برخی از نقاط ایران و جهان در دامنه کوه ها و تپه ها شکل گرفته و بدون استفاده از مصالح مصنوعی و فقط با حفاری در دل طبیعت برای تولید فضا به کار رفته است. معماری دستکند یکی از شاهکار های معماری ایرانی محسوب می شود که در جهان نیز توانسته هنری فاخر معرفی شود. بنابراین پرداختن به نحو چیدمان فضا در این نوع از معماری، مشتمل بر سکونتگاه های خاص، امری مهم و درخور اهمیت است. در پژوهش حاضر روابط فضایی معماری خانه های دو روستای کندوان و میمند بررسی می شود، همچنین شاخصه های فضایی موثر چیدمان فضا در معماری صخره ای (دستکند) در این دو روستا شناسایی و درنهایت، با توجه به داده های حاصل از پژوهش، به تفاوت ها و شباهت های فضایی حاکم بر معماری دو روستایی کندوان و میمند پرداخته می شود. در این پژوهش با روش های توصیفی  تحلیلی و شبیه سازی و استدلال منطقی انجام شده، همچنین برای تکمیل مراحل پژوهش از ابزار های مطالعاتی، کتابخانه ای، و مشاهده دقیق نمونه ها استفاده گردیده است. با استفاده از روش مطالعات میدانی از بین خانه های برداشتی، 5 خانه در روستای میمند و 5 خانه در روستای کندوان، به صورت تصادفی، برداشت شده و برای تحلیل پلان های دو روستا از نرم افزار space syntax بهره گرفته شده است. از نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که نحو فضایی سکونتگاه های روستای کندوان با میمند تفاوت های بسیاری دارند، به گونه ای که فضاهای خانه های روستای کندوان از ارتباط و هم پیوندی بالاتر و راندمان عملکردی بهتری نسبت به سکونتگاه های میمند برخوردار هستند و همچنین، در این خانه ها مانند معماری سنتی ایرانی به حوزه های خانه و حریم های خصوصی و نیمه خصوصی به خوبی توجه شده است، که این امر در بین خانه های روستای کندوان، به دلیل دارا بودن بیشترین عمق فضایی، بیشتر احساس می شود.
    کلیدواژگان: معماری دستکند، معماری صخرهای، نحو فضا، کندوان، میمند
  • بهزاد ملک پور*، راضیه موسوی خورشیدی صفحات 85-114
    در این مقاله این ادعا مطرح است که به کارگیری دانش واژه «تغییر پارادایم» در خصوص سیر تحولات نظریه برنامه ریزی در سطح عام، از یک سو، و تببین تحولات نظری برنامه ریزی در ایران، از سوی دیگر، از دقت نظری برخوردار نیست و از این منظر باید اعتبار نظریه های بومی همچون «راهبردی ساختاری» را از نو واکاوی کرد. مروری بر ماهیت و محتوای تعابیر «پارادایم» و «تغییر پارادایم» و امکان به کارگیری شان برای تبیین دگرگونی های بنیادین رخ داده در نظریه برنامه ریزی گام نخست در مسیر استدلال ورزی ادعای طرح شده در این پژوهش خواهد بود. تمایز مابین «تکوین نظریه» و «تغییر پاردایم» و پرداختن به تفاوت های ماهوی آن ها پژوهش حاضر را به سمت روش شناسی تکوینی سوق داده است تا، افزون بر تبیین عناصری از نظریه های برنامه ریزی، که در سیر تکوینی خود به نسل نوینی از نظریه ها منتقل می شوند، شرایط زمینه ای و ساختاری این گذار نیز بررسی شود. درنهایت پیوستار دگرگونی نظریه های برنامه ریزی به شکل عام در بسترهای زمانی و مکانی معرفی خواهد شد تا بر مبنای آن امکان آسیب شناسی نظریه پردازی برنامه ریزی در ایران از منظر منطق درونی سیر تکوینی نظریه های برنامه ریزی تحقق یابد. بر مبنای این آسیب شناسی، این گزاره را می توان طرح کرد که در ایران بیش از آنکه به رهیافت های نوین و مد روز برنامه ریزی مانند برنامه ریزی راهبردی یا برنامه ریزی ارتباطی نیاز داشته باشیم، بازنگری در سیستم برنامه ریزی کشور در چارچوب الزامات بستر نهادی و تلاش برای تغییرات نهادی و نهادینه کردن برنامه ریزی ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: پارادایم، تغییر پارادایم، نظریه برنامه ریزی، ایران
  • هادی صفایی پور* صفحات 115-130
    یکی از فناوری های سازه ای بسیار خلاقانه در معماری اسلامی ایران گنبدهای دوپوسته گسسته نار هستند که از پوسته درونی، پوسته بیرونی، گریو، و معمولا خشخاشی نشکیل شده اند. در این میان، خشخاشی ها عناصر سازه ای آجری هستند که در فضای میان دو پوسته گنبد ساخته شده اند. طرح ها و ترکیب های متنوع، ویژگی های ساختمانی پیچیده، و نیز مشکلات دسترسی به فضای میان دو پوسته برای مطالعه این عناصر باعث شده ابهامات زیادی درباره آن ها پیش روی ما باشد. فقدان تعریفی جامع و مانع در مطالعات پیشین درباره خشخاشی ها در این مقاله ما را به سوی مطالعه شکل سازه ای گستره وسیعی از نمونه های متنوع و فهم چیستی و نقش سازه ای این عناصر هدایت می کند. برای این کار از میان نمونه های مستندسازی شده، هشت نمونه، که انواع طرح ها و ترکیب های خشخاشی را در بر می گیرند، انتخاب می کنیم و اطلاعات آن ها را از طریق مشاهده مستقیم و مطالعه سندپژوهانه اسناد تاریخی و مدارک مرمتی گردآوری می کنیم. سپس با استفاده از روش توصیفی  تحلیلی، شگرد طبقه بندی و مدل سازی سه بعدی نمونه ها، ابعاد، تعداد، شکل نیم رخ، و موقعیت خشخاشی ها را با هم مقایسه و تعریفی جامع و مانع و متکی بر نمونه ها درباره چیستی خشخاشی ها عرضه می کنیم. بدین ترتیب خشخاشی ها با سه شکل و نقش سازه ای متمایز تعریف می شوند: دسته نخست معرف تعریف حداقلی از خشخاشی و شامل «دیواره هایی نسبتا کوچک و باریک» است که تنها در محدوده آوگون گنبد جای گرفته اند. نقش سازه ای این دسته افزایش ضخامت پوسته خارجی در محدوده آوگون و افزایش سختی این محدوده در برابر تغییر شکل و خمش است. دسته دوم نتیجه گسترش خشخاشی های دسته اول در امتداد نیم رخ پوسته خارجی است که، با افزایش ضخامت پوسته خارجی به مثابه «تویزه های تقویت کننده»، مقاومت خمشی این پوسته را افزایش می دهند. دسته سوم نتیجه گسترش خشخاشی های دسته اول در امتداد افقی است که، به مثابه «دیوارهایی باریک و بلند» سه نقش سازه ای متمایز شامل افزایش سختی خمشی پوسته خارجی، کاهش کمانش گریو، و افزایش سختی خمشی پوسته داخلی را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: خشخاشی، گنبد دوپوسته گسسته، شکل سازهای، سازه های تاریخی، معماری ایران
|
  • Arezou Monshizade * Pages 5-20
    Assistant Professor, Faculty of Architecture and Urban Planning, Art University of Tehran
    The issue of human body has always been a concern throughout the history, having gone through various interpretations, and manifesting itself in architecture in a variety of ways. Today, we criticise the one-dimensional approach of designers to the body, particularly the emphasis on its objectivity, which seems to be influenced by the anthropomorphic views that attribute the human characteristics including human body to all areas of human thought and action including architecture.
    The present study intends to analytically reread the undeniable relationship between body and architecture, as discussed in philosophy, sociology, art, and architecture. An investigation is, therefore, made about various narratives, together with an analysis of prevalent interpretations of the body – from the ‘objective body’ to the ‘phenomenal body’ – and how they are evolved. The results show that the confrontation of architectural thought with the objectifying of the body has led to the phenomenological ‘embodiment’. However, despite shifts in the interpretation of the body through lived experience, the body continues to be viewed anthropomorphically, and translated into the geometric, the formal and the numerical.
    Keywords: body, Architecture, Anthropomorphism, Objective body, Lived body
  • Samira Adeli *, Hadi Nadimi Pages 21-40
    Widely interpreted through different architectural discourses, form has emerged as a dynamic and slippery concept. Aiming at a rethinking of the concept in contemporary architectural discourse, the present paper explains theoretical bases and conceptual framework of considering form as an affordance. In order to do so, the paper starts with exploring some transforming influences on the contemporary concept of form, and moves on to introduce affordance as an interpretation of form corresponding the above influences. It then expands on the concept of affordance in order to explain some conceptual evolutions of its presence in the architectural discourse.
    The paper ascertains a key role for the concept of meaning in rethinking form, and that with the introduction of affordance in architecture’s conceptual constellation comes a clarification of the meaning, providing responses to two key problems of meaning, namely, interactions between the subject and the object, and having a holistic view. This will result in a new understanding of the physical and the functional, aspect of architecture making way to go beyond their perceived schism. It is owing to drawing up new concepts of affordance, and the arousal of new concerns and considerations in architectural thought. Attempts are made here, therefore, to introduce concepts of action field, affordance layers, affordance domain, affordance quality, and affordance polarity, each reflecting the recent developments in architectural thought encountering the concept of affordance.
    Keywords: form, affordance, meaning, physic, function, action
  • Maryam Gharavi Alkhansari * Pages 41-56
    Ever since its initiation, the Faculty of Fine Arts has undergone a variety of transformations in terms of both the educational structure and the underlying thoughts. The present paper compares the system in periods before and after 1967 up to the Cultural Revolution. The main question of this research is: ‘what was the fundamental principles and educational methods of each period?’ The research method is interpretative-historical, followed by a comparative analysis.
    The comparison is based on general educational approaches, contents including induction, design, theories and the final project, and procedures including those concerning studios, lecturers and assessments. It appears that whilst enjoying many strengths, the first period has suffered crucial flaws such as those of ungrounded content with little connection with the country’s local, historical and national characteristics. Similarly, the second period has enjoyed its own strengths and suffered damages caused by the lack of an integrated, disciplined educational system. The research proposes, therefore, to appropriately adopt features of the first period and adjust it with the content-related necessities of the second.
    Keywords: Faculty of fine arts, E’cole des Beaux-Arts system, Architectural Education, Bauhaus educational system, Contemporary architecture
  • Ataolah Yari Kia, Abdolrahman Dinarvand *, Behzad Vasigh Pages 57-70
    Hospitalisation can cause more stress than the illness itself. Given their importance, therefore, therapeutic spaces should be able to provide a completely relaxed environment. In this respect, colour plays a key role in understanding the environment, acquiring the information and offering a sense of orientation, helping occupants to better communicate with the environment. The present study focuses on the effects of colour in patient room interiors on the emotional states of the residents, considering individual characteristics as a mediating factor. A five-factor NEO personality model is used to identify personality traits, measuring traits such as neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness, and conscientiousness. Space modelling method is used together with library studies in order to collect data. SPSS software and Pearson correlation research method were used to analyse the data and measure the relationship between the variables and analyse the results. Simple and multivariate linear regression statistical tests were used to determine the relationship and the intensity and direction of the relationship between independent and dependent variables. The results showed that light green is among the colours patients felt most comfortable, relaxed and pleased with. This colour also shows a significant relationship in the analyses of regression and correlation with neurotic personality, meaning that individuals with neurotic personality who had the traits such as anxiety, depression, nervousness, and vulnerability identified it as a suitable colour for evoking a sense of relaxation.
    Keywords: Architecture, Therapeutic Environment, Colour, Personality Traits, Virtual Reality
  • Ali Yazhari Kermani *, Sahar Amini Goharrizi Pages 71-84
    Hand-carved (‘Dastkand’ in Persian) architecture is a specific genre formed in some parts of Iran and other regions in the foothills, without using any crafted materials and only by digging into geological formations. A highlight of Iranian architecture, it has managed to reach the status of a magnificent art, and hence the importance of studying its spatial arrangements including certain settlements built this way. The present study investigates the spatial arrangements of houses in Kandovan and Meymand villages. It also investigates influential spatial features of their layouts and compare them. Descriptive-analytical methods and simulation and logical reasoning have been used here. Also, library studies and on-site observation methods have been used as complementaries.Five houses in Meymand and Kandovan each were randomly selected for this study, and Space Syntax software was used to analyse the plans of the two villages. According to results, the spatial syntax of the Kandovan and Meymand are very different, with the houses of Kandovan village having higher connection and interconnection and better performance. Also, Kandovan houses, like their more traditional Iranian counterparts, enjoy better articulation of private and semi-private realms due to their higher depth of space.
    Keywords: Hand-carved (Dastkand) architecture, rock architecture, Space Syntax, Kandovan, Meymand
  • Behzad Malekpourasl *, Razieh Mousavi Khorshidi Pages 85-114
    The present paper poses the claim that the use of the term ‘paradigm shift’ in relation to the evolution of planning theory in general on one hand, and explaining the theoretical development of planning in Iran on the other, lacks scientific accuracy, and that from this perspective the validity of indigenous theories such as the ‘strategic-structural’ theory must be re-examined. A review of the nature and content of the terms ‘paradigm’ and ‘paradigm shift’, and exploring their possibilities to explain the fundamental changes in planning theory will be first steps in making the case for the above claim. The distinction between ‘theory development’ and ‘paradigm shift’ and addressing the essential differences between the two, has led this research towards developmental methodology, so that in addition to explaining elements of planning theories whose evolutionary course results in a new generation of theories, the underlying and structural conditions of this transition are also examined. Finally, the continuum of transformation of planning theories will be introduced in its general sense in temporal and spatial contexts, based on which the development of a pathology of theorising planning in Iran from the perspective of the internal logics planning theories is made possible. Based on this pathology, the point can be made that rather than paying attention to new, modern planning approaches – such as strategic planning or communication planning – it is necessary to rethink Iran’s planning system within the requirements of its Institutional context, and try to make changes in institutions and institutionalise planning.
    Keywords: Paradigm, Paradigm shift, Planning theory, Iran
  • Hadi Safaeipour * Pages 115-130
    One of the most innovative structural technologies in Iranian Islamic architecture is the detached double-shell onion dome consisting of the outer shell, inner shell, drum, and usually stiffeners. Stiffeners, called khashkhāshi in Persian, are brick structural elements constructed between the two shells. Design varieties, complicated constructional features, and the inaccessibility of the space between the two shells, have hindered a comprehensive study and documentation of these elements. This, together with the lack of a comprehensive definition in the literature, has directed the aim of this article towards understanding the essence and the structural role of this unique element by surveying an extensive range of structural forms of kashkhāshi’s, eight of which chosen here to represent the distinct designs and groupings of these elements. Required data is collected through surveys and direct observations of selected examples, the archival study of their historical and restoration documents, and examining the limited secondary scholarship. The dimensions, numbers, profile shapes, and locations of this selection are then compared using descriptive-analytical methods, descriptive-classification techniques, and three-dimensional modellings of samples. A comprehensive and grounded definition for the khashkhāshi is proposed as a result. Consequently, these elements are classified under three groups:
    Those comprised of relatively thin and short walls located within the swelling part of the outer shell, representing a minimal design approach. This group stiffens the outer shell against deformation and bending through increasing its thickness;
    Those extending along the profile of the outer shell to improve its bending resistance;
    The horizontal extension of the first group, containing thin and tall walls of khashkhāshi playing three distinct functional roles: increasing the bending stiffness of the outer-shell, reducing the drum's buckling, and improving the bending stiffness of the inner-shell.
    Keywords: khashkhāshi, detached double-shell dome, structural form, historical structures, Iranian architecture