فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 43، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اردشیر پور نعمت نودهی، رضا سیمبر*، الهه کولایی، سید محمدکاظم سجاد پور صفحات 7-28

    دریای خزر، بزرگترین دریاچه جهان با منابعی غنی از گیاهان،آبزیان و دیگر منابع زنده دریایی در کنار منابع غنی نفت و گاز، محیط زیست آن در شرایط هشدار قرار دارد. این دریا دارای زیست بوم ویژه ای است که در برابرعوامل مختلف ناشی از فعالیت های انسانی به شدت آسیب پذیر بوده، مهم ترین ویژگی آن، پیکره بسته آبی وعدم ارتباط طبیعی با سایر اقیانوس ها است.حوزه خزر به دلیل مولفه هایی مناقشه بر انگیز، مثل، نقصان دررژیم حقوقی جامع،دشواری های سیاسی میان کشورهای ساحلی،عدم درک متقا بل برای بهره بردن از منابع این دریا،غرب گرایی مفرط برخی کشورها، استقبال و تلاش برای حضور فرا بازیگران،صف بندی های جدید متاثر از تبلیغات منفی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر ترویج بنیاد گرایی اسلامی وخطر نظامی شدن دریای خزر،علی رغم توافق های چند جانبه میان کشور ها،به منطقه ای چالش برانگیز،حساس،ژیو استراتژیک و مهمی تبدیل شده که حاصلش غفلت از محیط زیست آن است.در این نوشتار با این پرسش روبرو هستیم که "نقش وتاثیر چالش های سیاسی میان کشور های ساحلی دریای خزر بر محیط زیست آن چگونه است؟".تاکید اصلی این مقاله بر این است که محیط زیست دریای خزر، تابعی از اهداف و رویکرد های سیاسی کشور های ساحلی آن بوده، در شرایط هشدار قرار دارد.یافته های این متن که بر اساس روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده، تبیین خواهد کردکه، به دلیل در هم تنیدگی مفرط اقتصاد و سیاست، محیط زیست قربانی چالش ها و رقابت های سیاسی شده است.

    کلیدواژگان: ژئو استراتژی، ژئوپلیتیک، محیط زیست، رژیم حقوقی، چالش های سیاسی
  • سمیه مروتی، حمید احمدی*، مهدی ذاکریان صفحات 25-50

    جنگ و منازعه پایدار در افغانستان و چرایی بی پایانی آن در طول چهل سال سوالات بسیاری را به اذهان متبادر ساخته و پاسخ های متفاوت وابسته به حوزه مطالعاتی پژوهشگر به این سوال داده شده است. وجود دولت ناکارآمد و ناکام، ضعف نیروهای امنیتی، توانمندی گروه های افراطی، وجود پناهگاه های امن، تجارت غیرقانونی و متغیرهای از این دست از زمره پرطرفدارترین آن هستند. در این میان ضعف نهاد دولت مبنای اکثر پژوهش ها بوده و بررسی آثار جنگ بر مردم افغانستان مغفول واقع شده است. تحقیقات نشان می دهند که، مواجهه مستمر با خشونت عریان موجب افزایش سطح خشونت در فرد خواهد شد. حال اگر نظاره و کاربرد خشونت در یک جامعه «عادی» و تبدیل هنجارهای هویتی گردد دستیابی به صلح و ثبات دشوار و بعید خواهد بود. از این رو، مدعای این نوشتار برآن است که، راهکار حل منازعه پایدار در افغانستان تقویت دولت، استقرار نظم و همچنین تمرکز روی سطح خشونت درونی شده در لایه های مختلف اجتماعی در این کشور است. آنچه از آن به عنوان «تروما» و «دولت های تروما» یاد می شود، ناظر به همین نگاه است.

    کلیدواژگان: تروما، منازعه، افغانستان، عادی شدن خشونت، گروه های افراطی
  • احسان جعفری فر، حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحات 57-85

    وقوع بحران سوریه به منزله تبدیل شدن سوریه به کانون تقابل قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای است. موقعیت ژیوپلیتیکی و استراتژیکی سوریه باعث شده تا این کشور تقریبا در کانون درگیری کشورهای قدرتمند قرار بگیرد و به میدان زورآزمایی تبدیل شود. در این بحران کشورهای ایران، ترکیه، عربستان، امارات، اسراییل و همچنین روسیه، آمریکا و اروپا نقش آفرینی می کنند. با توجه به وجود منافع همسو، متعارض و موازی بازیگران، هر یک از آنها به دنبال گسترش نفوذ خود و کسب حداکثر امتیازات هستند. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به دنبال پاسخ به این پرسش است که راهبردهای عمده سیاست خارجی روسیه در سوریه از منظر قدرت هوشمند چیست؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه مقاله بیانگر آن است که براساس ماهیت ترکیبی (قدرت نرم و قدرت سخت) در الگوی قدرت هوشمند، اگرچه ابعاد نرم افزارانه قدرت روسیه در حوزه پیرامونی با چالش های جدی همراه بوده است، اما نقطه تکیه قدرت هوشمند این کشور مبتنی بر قدرت سخت می باشد. لذا سیاست خارجی روسیه ترکیبی ازسیاست های سخت شامل استفاده از قدرت نظامی و حمایت از نقش بازیگرانی همچون ایران و ترکیه از یک سو و سیاست های نرم شامل مقابله با گفتمان غربی، دفاع از اسد و وتوی قطعنامه ها، حفظ تعادل بین بازیگران در جهت مدیریت آنها، ابتکار مذاکرات صلح ، بازسازی ارتش سوریه و گسترش نفوذ اقتصادی و پایگاه نظامی از سوی دیگر است. در این راستا، قدرت هوشمند روسیه سعی داشت تا با کمترین هزینه بیشترین سود را از شرایط بحرانی و دوران ثبات اسد بدست آورد.

    کلیدواژگان: ایران، بحران سوریه، روسیه، غرب آسیا، قدرت هوشمند
  • علی اصغر دهقانی، حسین پوراحمدی میبدی* صفحات 87-118

    تحولات مربوط به انقلاب در فناوری اطلاعات و ارتباطات زمینه تاثیرگذاری عمیق بر فرماسیون اقتصادی-اجتماعی جوامع و بازصورت‎بندی نظام اقتصاد سیاسی بین‎الملل را فراهم نموده است. دگرگونی منتج از انقلاب دیجیتال در نظام جهانی، با شدت و ضعف و تغییراتی به پنج قاره منتقل می‎گردد. سمت و سوی این تغییرات را نظام فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی کشورها در تعامل با نظام جهانی مشخص مینماید. هدف این مقاله عبارتست از بررسی این مساله که در جمهوری اسلامی ایران، چه مولفه هایی، فهم نظام از فضای سایبر را متاثر نموده و شدت و حدت و شکل تاثیرپذیری کشور از فضای سایبر را دیکته نموده است. اقتصاد سیاسی فضای سایبر، بیان کننده چگونگی تعامل حوزه‎های مختلف ملی و فراملی است که طی آن کلیت فضای سایبر در وضعیت کنونی قرار گرفته است. سوال اصلی پژوهش اینست که اقتصاد سیاسی فضای سایبر در ایران چگونه بوده و چه نتیجه‎ای در بر داشته است؟ پژوهش جهت نیل به اهداف خود از روش کمی-کیفی بهره گرفته است. ناهمگونی در مواجهه با کلیت فضای سایبر و وزن بیشتر مواجهه منفی حاکمیت، موجبات تقابل و در نتیجه عدم استحصال پتانسیلهای آن و عدم شکوفایی را فراهم نموده است

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی فضای سایبر، قدرت ملی، فناوری اطلاعات، اقتصاد دیجیتال، شبکه های اجتماعی
  • امیر روشن بخش قنبری، مهران صمدی*، علی اکبر فرهنگی صفحات 119-139

    اقتصاد رسانه، مطالعه علم اقتصاد را با مطالعه رسانه ترکیب می کند و صنایع خلاق با داشتن مدل اقتصاد رسانه ای در فضای شبکه اجتماعی، دارای کارکرد های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده و پتانسیل تولید ثروت را دارند. این تحقیق که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی- اکتشافی است، تلاش شده تا بر مبنای روش «داده بنیاد» در مطالعات علوم انسانی، الگوی اقتصاد رسانه ای را با محوریت بازارهای رسانه ای متناسب با روش تحقیق و اهداف ارایه شود. ابزار اصلی پژوهش مصاحبه های نیمه ساختار یافته با افراد آگاه و متخصص در حیطه موضوع بود که نمونه گیری به صورت گلوله برفی از میان مدیران دستگاه های اجرایی و اعضای هیات علمی دانشگاه که ویژگی های مورد نظر را داشتندانجام شد. معرفی مفاهیم، مقوله و فرامقوله های رویش یافته از درون داده ها تا رسیدن به اشباع، مورد مطالعه قرار گرفت. الگوی اقتصاد رسانه ای در 5 طبقه اصلی با مقولات فن آوری، تولید محتوا، مخاطب به عنوان مشخصه های اقتصاد و رسانه ؛ عوامل بسترساز با فرامقوله های اعتمادسازی، رقابت پذیری، خصوصی سازی و ارتباطات؛ طبقه عوامل تقویت کننده شامل: عوامل انسانی، مدیریت منابع، عوامل محیطی و عوامل فرهنگی پیامدها شامل: جهانی شدن و الگوسازی و موانع شکل گیری شامل موانع مداخلات دولتی و سوءمدیریت احصاء شد.

    کلیدواژگان: اقتصاد، رسانه، الگو، اقتصاد رسانه ای، داده بنیاد
  • سید یوسف قرشی*، ناصر پورحسن صفحات 141-168
    بحران سوریه طی سال های 2013 تا 2020، به یکی از مهم ترین بحران های خاورمیانه تبدیل شد و این بحران در سطوح مختلف ازجمله ریشه های داخلی، نقش عوامل منطقه ای و قدرت های بزرگ قابل تامل است. اسراییل ازجمله بازیگران منطقه ای است که اهداف متفاوتی در مقایسه با سایر قدرت ها برای خود در این بحران تعریف کرده بود. هدف این مقاله تبیین بنیان های فرهنگی حضور اسراییل در بحران سوریه است. سوال اصلی مقاله عبارتست از: «کنشگری اسراییل در بحران سوریه از سال 2013 تا 2020 بر چه مبنایی انجام شد؟» فرضیه مقاله اینگونه صورت بندی شده است: «رفتارهای راهبردی اسراییل در بحران سوریه متاثر از برخی مولفه های فرهنگ راهبردی از جمله منزوی بودن در محیط امنیتی، بقا تحت تهدید و جزم اندیشی تقابلی بود». یافته های مقاله نشان می دهد مولفه های فرهنگ راهبردی موجب شکل دهی به منافع راهبردی و سپس کردارهای راهبردی اسراییل شد. حاصل کردارهای راهبردی که به طور عمده در قالب حملات گسترده پیشگیرانه و پیشدستانه صورت گرفت، برای موازنه سازی و برتری نظامی در قلمرو حاکمیت سوریه علیه اهداف متحدین سوری بویژه ایران انجام شد. داده های این مقاله به شیوه کتابخانه ای گردآوری و با روش کیفی پردازش شده است.
    کلیدواژگان: ’اسرائیل’’، ‘’خاورمیانه’’، ‘’ایران’’، ‘’فرهنگ راهبردی’’، ‘’سوریه’’
  • عیسی کاملی، گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 169-192
    طبق قانون اساسی آمریکا، کنگره در کنار دولت در مجموعه ساختار نهادی این کشور نقش اساسی در فرایند تصمیم گیری، تدوین و چگونگی نظارت بر پیاده سازی و اجرای سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا بر عهده دارد. فهم دقیق کارکرد این نهاد تقنینی را می توان در بستر مفاهیمی همچون شناخت بنیادها و بنیان های درونی آمریکا، انگاره ها و باورهای حاکم بر این بنیادها، شناخت روندها و دینامیسم سیاسی داخلی در کنگره و ساختار سیاسی و نهایتا در پیوند میان سیاست داخلی و خارجی این کشور دنبال کرد. مفاهیمی که خود در بستر تحول و دگرگونی در حال معنا شدن هستند. مقاله حاضر به دنبال یافتن پاسخ این سیوال است که بین سال های 2009 تا 2021، نهاد کنگره در سایه شکاف دو حزبی چه رفتارهای همگون یا متمایزی نسبت به خود و دولت در قبال ایران و برجام در پیش گرفته بود. براساس یافته های این تحقیق، نقش عمومی کنگره در قبال ایران و برجام در دوره اوباما همواره نقشی محدودکننده و بازدارنده در حوزه پیشبرد دیپلماسی و تعامل با ایران و بعضا اخلال گرایانه در مسیر اجرای موثر برجام و در دوره ترامپ نیز همراهی با دولت در خصوص خروج از برجام و تعدیل کننده در برنامه های توسل به زور دولت ارزیابی شده است. شدت و ضعف این نقش تا حد بالایی تابع خط مشی حزبی و کیفیت سیاست ایرانی در دولت بوده است. در اجرای تحقیق از روش تحلیلی استفاده شده و تجزیه و تحلیل این داده ها غالبا به شکل کیفی، محتوایی و مقایسه ای بوده است.
    کلیدواژگان: کنگره، دولت اوباما، دولت ترامپ، ایران، برجام
  • حمید سروش، حسین احمدی*، محمدعلی بصیری صفحات 193-212
    قطر کشوری کوچک اما تاثیر گذار در سطح منطقه خاورمیانه و خلیج فارس است و به بازیگری مهم تبدیل شده است که می تواند در سرنوشت منطقه تاثیر پر رنگی داشته باشد. در عرصه سیاست خارجی و دیپلماسی جدید منطقه، نقش قطر متمایز و متفاوت از دیگر بازیگران منطقه ای بوده است . انگیزه های قطر برای سیاست خارجی واسطه جویانه اش عبارتند از: حفظ امنیت و ثبات خود در منطقه ای با جغرافیای پر تنش؛ جلوگیری از درگیری و ورود به منازعات با انتخاب یکی از طرفین؛ تمایل به گسترش نفوذ خود به عنوان بازیگر منطقه ای به خصوص در برابر عربستان سعودی و اهرم نفوذ در جامعه بین الملل. در راستای انجام این پژوهش که به شیوه توصیفی - تحلیلی به رشته تحریر در آمده است این سوال مطرح شده است که روابط قطر و امریکا چه تاثیری بر امنیت منطقه خلیج فارس دارد ؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که گرایش قطر به سمت امریکا نشات گرفته از احساس ناامنی این کشور است و امریکا به نوعی حامی قطر در منطقه می باشد . نقشی که قطر در معادلات سیاسی دارد نشان دهنده آن است که دیگر منابع سنتی قدرت یعنی سرزمین، جمعیت و توان نظامی تنها اشکال قدرت نیستند و منابع جدیدی چون رسانه، هنجارها و تبدیل شدن به یک برند می تواند خود منبعی برای قدرت باشد.
    کلیدواژگان: قطر، امریکا، خلیج فارس، دیپلماسی
  • سهیر سعیدزاده، مهناز گودرزی *، فائزه تقی پور صفحات 213-239

    توییتر به عنوان یک رسانه و بستر جدید شبکه سازی وارد عرصه کشمکش و همکاری های سیاسی شده است. این رسانه در یک دهه اخیر مورد توجه سیاست مداران و به ویژه دیپلمات‌ها قرار گرفته و زمینه‌ای را برای انعکاس اولویت‌ها، ارزش‌ها و ایده‌های آنان ایجاد نموده است. استفاده از این زیرساخت نوع جدیدی از دیپلماسی را با عنوان «توییپلماسی» به وجود آورده و بیش از 92 درصد از کشورهای عضو سازمان ملل در این رسانه، دارای حساب کاربری هستند. این پژوهش در تلاش است تا با استفاده از نظریه‌های مرتبط با توییپلماسی به بررسی تحلیل مضمون توییت های ترامپ درباره برجام به منظور ارایه الگوی دیپلماسی توییتری ترامپ بپردازد. سوال اصلی این است که توییت های ترامپ درباره برجام به منظور ارایه الگوی دیپلماسی توییتری ترامپ دارای چه مضامینی است؟ در این راستا با روش کیفی و بکارگیری تحلیل شبکه مضامین از بین تمامی توییت های ترامپ به روش فیش برداری لیست توییت های رییس جمهور ایالات متحده آمریکا (دونالد ترامپ) بین سال‌های 2016-2019 مورد بررسی قرار گرفته است.. یافته‌ها نشان می دهد 6 مضمون اصلی در خصوص توییت های ترامپ در باره برجام وجود دارد که عبارتند از: 1-تهدید و ارعاب، 2-تحقیر و توهین، 3-توسل به قانون، 4-خودستایی، 5-سرخوردگی و اذعان به شکست، 6-ایران هراسی، که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توئیپلماسی، توئیتر، ترامپ، تحلیل مضمون، رسانه های بر خط
  • احمد بخشایش اردستانی*، رضا فرپور خمامی، سید مصطفی ابطحی صفحات 215-237

    جان راولز به عنوان یک اندیشمند تاثیرگذار در مکتب لیبرالیسم برای تبیین جایگاه و مفهوم عدالت در عرصه بین المللی، اصولی را مطرح نموده که در عرف بین الملل به صورت معقولانه می تواند مورد توافق دولت ها قرار گیرد و این اصول را به عنوان یک مبنای مشترک و عادلانه مطرح نموده است. راولز در راستای بررسی سیاست خارجی «دولت های لیبرال دموکرات» در عرصه بین المللی، رابطه این دولت ها با دولت های دیگر را تنها با توجه به رعایت اصول برشمرده از جانب آنان مورد ارزیابی قرارداده. بدین صورت، رابطه یک دولت لیبرال دموکراسی با دیگر لیبرال دموکراسی ها و یا با دولت های شریف می تواند در همه عرصه ها و بطور عادلانه و برابر اتفاق بیافتد. البته این رابطه با «دولت های تحت فشار» تنها در قالب کمک های مالی و با «دولت های قانون شکن» صرفا به شکل جنگ عادلانه متصور است، که از منظر اندیشه سیاسی راولز این مفهوم واقعی عدالت در عرصه بین المللی می باشد.

    کلیدواژگان: روابط بین الملل، عدالت بین الملل، قرارداداجتماعی، قانون ملل، اندیشه سیاسی جان راولز
|
  • Ardeshir Pornematnodehi, Reza Simbar *, Elahe Kolaei, Seyed MohamadKazem Sajad Pour Pages 7-28
  • Somaye Morovati, Hamid Ahmadi *, Mehdi Zakerian Pages 25-50

    The enduring war and conflict in Afghanistan and its endless years have raised many questions over the past 40 years and various answers have been given to the researcher. The most inefficient are the existence of inefficient government, the weakness of the security forces, the ability of extremist groups, the existence of safe havens, illegal trade, and such. In the meantime, the weakness of the government has been the basis of most research and the study of the effects of the war on the Afghan people has been neglected. Research shows that continuous exposure to naked violence will increase the level of violence in the individual. Achieving peace and stability will be difficult and unlikely, however, if one observes and uses violence in a 'normal' society and transforms identity norms. Thus, the paper argues that the solution to the ongoing conflict in Afghanistan is to strengthen the government, establish order, and also focus on the level of internalized violence in the various social layers in the country. This is what is referred to as "trauma" and "trauma states"

    Keywords: Trauma, conflict, Afghanistan, Normalizing Violence, Extremist Groups
  • Ehsan Jafarifar, Habibolah Abolhasan Shirazi Pages 57-85

    The emergence of the Syrian crisis means that Syria has become the center of confrontation between regional and supra-regional powers. Syria's geopolitical and strategic position has made it almost at the center of the conflict between the powerful countries and it has become a testing ground. Iran, Turkey, Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Israel, as well as Russia, the United States and Europe are playing a role in this crisis. Given the coexisting, conflicting and parallel interests of the actors, each of them seeks to expand their influence and gain maximum points. This descriptive-analytical article seeks to answer the question: What are the main strategies of Russian foreign policy in Syria from the perspective of smart power? In answer to this question, the hypothesis of the article states that based on the combined nature (soft power and hard power) in the smart power model, although the software dimensions of Russian power in the peripheral field have been seriously challenged, but the focal point of this country's smart power is based It is hard on power. Therefore, Russia's foreign policy is a combination of tough policies including the use of military power and supporting the role of actors such as Iran and Turkey on the one hand and soft policies including countering Western discourse, defending Assad and vetoing resolutions, maintaining balance between actors to manage etc. In this regard, Russia's intelligent power tried to make the most of the crisis and the period of Assad's stability at the lowest cost.

    Keywords: Iran, the Syrian Crisis, Russia, West Asia, smart power
  • AliAsghar Dehghani, Housin Pourahmadi Mibodi * Pages 87-118

    Revolutionary developments in information and communication technology have provided a profound impact on the socio-economic formation of societies and the reformulation of the international political economy system. The transformation resulting from the digital revolution in the world system is transmitted to five continents with intensity, weakness and changes. The direction of these changes is determined by the cultural, political, economic and security systems of countries in interaction with the world system. The purpose of this article is to examine the issue of what components in the Islamic Republic of Iran have affected the understanding of the system of cyberspace and dictated the severity and severity of the country's impact on cyberspace. The political economy of cyberspace expresses how different national and transnational spheres interact, during which the whole of cyberspace is in its current state. The main question of the research is what is the political economy of cyberspace in Iran and what is the result? The research has used quantitative-qualitative method to achieve its goals. Heterogeneity in the face of cyberspace as a whole and the greater weight of the negative confrontation of the regime, has led to confrontation and, consequently, to the non-exploitation of its potentials and the lack of prosperity.

    Keywords: Political Economy of cyberspace, cyberpower, digital economy, Cybersecurity, Social Media
  • Amin Rooshanbakhasghanbari, Mehran Samadi *, Aliakbar Farhangi Pages 119-139

    Media economics combines the study of economics with the study of media, and the creative industries, having a model of media economy in the social network space, have economic, social and cultural functions and have the potential to generate wealth. This research, which is a basic research of descriptive-exploratory type, has been tried to present a model of media economics based on the "data foundation" method in humanities studies with the focus on media markets in accordance with the research method and objectives. The main research tool was semi-structured interviews with knowledgeable and expert people in the field that snowball sampling was performed among the executives and faculty members of the university who had the desired characteristics. The introduction of concepts, categories and meta-categories that grew from within the data to saturation was studied. The model of media economy in 5 main categories with the categories of technology, content production, audience as characteristics of economy and media; Predisposing factors with the meta-categories of trust building, competitiveness, privatization and communication; The category of reinforcing factors included: human factors, resource management, environmental factors and cultural factors. The consequences included: globalization and modeling and barriers to formation, including barriers to government intervention and mismanagement.

    Keywords: Economics, Media, Template, media economics, data foundation
  • Yousof Qorashi *, Nasser Pourhassan Pages 141-168
    The Syrian crisis 2013 - 2020 has become one of the most acute crises in the Middle East. It has various levels, including its domestic roots, the role of regional actors, and global powers. Israel is one of the regional powers that has set unique and distinct goals compared to other powers. The purpose of this article is to explain the cultural foundations of the regime's involvement in the various stages of the Syrian crisis. The paper's main question is: "what basis has Israel been involved in the Syrian crisis 2013 - 2020?" The paper's hypothesis is as follows: "Israel's strategic behavior in the Syrian crisis is due to its strategic culture components such as seclusion in the security environment, survival under threat, and confrontational dogmatism." The article's findings show that the components of strategic culture have shaped the strategic behaviors and then Israeli strategic practices in Syria. Accordingly, it has carried out widespread preventive and pre-emptive attacks to balance military advantage in the Syrian sovereignty, particularly against the goals of its Syrian allies, including the Islamic Republic of Iran. The data of this article were collected in a library manner and processed by the qualitative method.
    Keywords: ‘’Israel’’, ’’ Middle East’’, ’’Iran’’, ‘’Strategic Culture’’, ’’ Syria’’
  • Eisa Kameli, Garineh Keshishyan Siraki * Pages 169-192
    Under the US Constitution, Congress, along with the government, plays a key role in the decision-making process, formulation, and oversight of the implementation of US foreign policy and national security. An accurate understanding of the function of this legislative body can be found in the context of concepts such as recognizing the foundations and internal structure of the United States, the ideas and beliefs that govern these foundations, recognizing domestic political trends and dynamism in Congress and political establishment, and finally the link between domestic and foreign policy. The Concepts that are becoming meaningful in the context of change and transformation. The present article seeks to find the answer to the question of what identical or distinct attitudes towards itself and the government regarding Iran and JCPOA between 2009 and 2021, in the shadow of the bipartisan divide. According to the findings of this study, the general role of Congress towards Iran and JCPOA in the Obama era has been a restrictive and deterrent role in promoting diplomacy and interaction with Iran and sometimes disruptive in the effective implementation of JCPOA and in the Trump era has been in line with the government. The strength and weakness of this role has been largely dependent on the party policy and the quality of Iranian politics of the two governments. In conducting research, descriptive-analytical method is used and the analysis of this data is often qualitative, content and comparative.
    Keywords: congress, Obama administration, Trump Administration, Iran, JCPOA
  • Hamid Sorosh, Hosein Ahmadi *, Mohammd Ali Basiri Pages 193-212
    Qatar is a modest but influential country in the Middle East that has evolved into a remarkable determinant that could leave crucial impacts upon the region's fate. Qatar's role has been distinguished from other regional actors in terms of foreign policy and new diplomacy in the region. Qatar's motives for adopting a mediating foreign policy are defined as maintaining its security and stability in areas with tense geography, contending and evading conflict by declaring for one of the parties, ambition to extend its influence as a regional determinant, particularly against Saudi Arabia, and as a bargaining chip in the international community. The question, “what is the impact of Qatar-US relations on the security of the Persian Gulf region?” has been raised to conduct this study, composed in a descriptive-analytical manner. Accordingly, the results of the study designate that Qatar's leaning towards the United States arises from its sense of insecurity and the fact that the United States acts as an advocate for Qatar in the region. Furthermore, Qatar's role in the political equation signifies that other conventional sources of power that include land, population, and military might, are not the sole forms of power, and novel sources such as the media, norms, and cultivating a brand can similarly serve as sources of power.
    Keywords: Qatar, USA, Persian Gulf, Region, .diplomacy
  • sahir saeidzadeh, mahnaz godarzi *, faezaeh taghipour Pages 213-239

    Cyberspace is a 21st century term used to define a wide range of networking tools or technologies that emphasize the social aspects of the Internet as a channel for communication, collaboration, and creative expression. One potential communication channel for such interaction and knowledge sharing is Twitter, which produces large amounts of news on a daily basis, including aspects of Twitter's impact on modern foreign policy, given its role in relations between governments and organizations. International is one of the most influential and challenging fields, and seriously, Twitter has emerged as a new medium and networking platform provided by digital media, hybrid media. In the last decade, this media has attracted the attention of politicians, especially diplomats, and has created a ground for reflecting their priorities, values and ideas. The use of this infrastructure has created a new type of diplomacy called "twitlomacy" and more than 92% of UN member states have accounts in this medium. This study sought to examine the content of Trump's tweets about JCPOA using theories related to diplomacy in order to provide a model for Trump's Twitter diplomacy. The main question was, what are the implications of Trump's tweets about JCPOA in order to provide a model for Trump's Twitter diplomacy? In this regard, using a qualitative method and using a network analysis of themes, among all Trump tweets, the list of tweets of the President of the United States of America (Donald Trump) between 2016-2019 was used to collect information

    Keywords: Twitter, Trump, content analysis
  • Ahmad Bakhshayesh Ardestani *, Reza Farpour, Seyed Moatafa Abtahi Pages 215-237

    John Rawls, as an influential thinker in the school of liberalism, to explain the position and concept of justice in the international arena, proposes principles that can be reasonably agreed upon by governments in international custom and these principles as a common basis. And has raised fairly. In order to examine the foreign policy of the "Liberal Democratic states" in the international arena, Rawls evaluates the relations of these states with other states only according to the observance of the principles listed by them. Thus, the relationship of a liberal democratic state with other liberal democracies or with honorable governments can occur in all areas and in a fair and equal manner. Of course, this relationship with the "oppressed states" is only in the form of financial aid and with the "law-breaking states" only in the form of a just war, which from Rawls's point of view is the true concept of justice in the international arena.

    Keywords: international relations, International Justice, social contract, Law of Nations, John Rawls', Political Thought