فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 54 (زمستان 1400)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 54 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز رشیدی، مسعود جعفری نژاد*، یحیی فوزی صفحات 1-21

    در قرآن کریم بر ضرورت ساده زیستی تاکید فراوان شده است. از منظر قرآن کریم ساده‎زیستی از یک سو موجب سلامت نفس و حفظ تقوی و همدلی و همیاری با محرومان و مستضعفان و رسیدگی به امور آنان می‎شود، از سوی دیگر از دیدگاه قرآن خوی استکباری و اشرافی و تکاثر و اسراف و اتراف و تبذیر و تجمل‎گرایی و دنیاپرستی ناشی از آن از عوامل اصلی غفلت، لهو و لعب و فراموش کردن خداوند است و ظلم و ستم و تعدی به حقوق دیگران از نتایج طبیعی آن خواهد بود. که نتیجه آن براساس قانون الهی، هلاکت و اضمحلال جوامعی است که به این شیوه و سلوک مبتلا و بر آن اصرار دارند. به تبع این بینش و آموزه قرآنی، روایات، سخنان، احادیث و سیره عملی و نظری معصومین (ع) مشحون از پرداختن به محاسن و فواید دنیوی و اخروی ساده زیستی و مذموم دانستن و نکوهش تجمل گرایی، دنیاطلبی، غرور و تفاخر است. امام خمینی که به معارف اسلامی اشراف کامل داشت با بهره‎گیری از این آموزه‎های قرآنی و روایی همواره در سیره عملی و نظری خود از یک سو ساده‎زیستی و پرهیز از تجملات و تفاخر را سرلوحه زندگی خود قرار داد و از سوی دیگر با دغدغه ای کاملا مشهود و مبرز از بدو بنیان‎گذاری جمهوری اسلامی ایران به دولتمردان، کارگزاران سیاسی، متصدیان و مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی ایران به صورت موکد بر حفظ ساده‎زیستی و تواضع و پرهیز از تجمل‎گرایی و رفاه‎طلبی و به تعبیر خودشان حفظ خوی کوخ نشینی و پرهیز از خوی کاخ نشینی تاکید مصرانه داشت.

    کلیدواژگان: ساده‎زیستی، تجمل‎گرایی، قرآن کریم، روایات و احادیث، امام خمینی(ره)
  • عبدالمجید راه پیما، حمید پیشگاه هادیان*، محمدعلی خسروی، حسین تفضلی صفحات 23-41

    فساد ادارای اشکال مختلف و تاثیرات گوناگون، هم بر اقتصاد و هم به طور کلی برجامعه دارد چرا که از رشد اقتصادی جلوگیری می کند و بر عملیات تجاری، اشتغال و سرمایه گذاری تاثیر می گذارد از این رو مقاله حاضر درصدد بررسی« بررسی تاثیر عوامل گسترش فساد اداری بر شاخص های اقتصادی و ارایه راهکارهای مقابله ای» است از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی عوامل موثر بر گسترش فساد خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد. یافته های مقاله این است اولا، در بخش مهمترین عوامل موثر بر گسترش فساد می توان به محیط سیاسی و اقتصادی، عادات، آداب و رسوم، سنت و جمعیت شناسی، دین، فقدان دولت الکترونیک، دیوان سالاری و ساختار اداری و سیاسی ناکارآمد و مشارکت مدنی و ازادی رسانه ها اشاره نمود ثانیا، در حوزه تاثیر فساد بر شاخص های اقتصادی می توان « تاثیر فساد بر مشاغل»،« تاثیر فساد بر سرمایه گذاری»،« تخصیص استعدادها» و« تاثیر فساد بر مالیات» برشمرد و ثالثا، در بخش راهکارها نیز می توان به ترویج اخلاقیات در قالب فرهنگ عمومی جامعه، عمومی کردن فرهنگ مبارزه با فساد، تقویت سطح آگاهی عمومی، تقویت نگرش و باورهای دینی کارکنان و مدیران، قانون گرایی کارکنان و مدیران و نهادینه سازی فرهنگ نقد و نقادی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: فساد، عوامل موثر بر فساد، راهکارهای مقابله ای، فساد اداری، شاخص های اقتصادی
  • محسن فرسایی، مسعود مطلبی*، اصغر عربیان، سید مصطفی ابطحی صفحات 43-66

    ضعف در کارکردهای دولت به معنی قوه مجریه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران دلیلی بر وجود شرایط رشد و گسترش پنهان کاری اداری و فساد در این کشورها است. این تحقیق به صورت روند پژوهی به بررسی کارآمدی قوه مجریه از طریق اطلاعات و سوابق موجود می پردازد و از استانداردهای مربوط به یک تحقیق کیفی که مبتنی بر روش شناسی تفسیری و تحلیل محتوا است، استفاده می نماید. اینکه چگونه می توان با اولویت گذاری برای ایجاد شفافیت و مقابله با انواع رانت و تبعیض (فساد)، زمینه های افزایش کارآمدی دولت را فراهم ساخت؟ و راهکارهای اجرایی برای دستیابی به کارآمدی واقعی دولت چیست؟ و آیا مقابله با فساد اداری و ایجاد شفافیت به کارآمدی دولت و رضایت مندی عمومی می انجامد؟ اصلی ترین سوالاتی است که به آن ها پرداخته می شود. نتایج بررسی های به عمل آمده در این تحقیق می تواند روابط سازنده، اعتماد آفرین در نظامات اقتصادی و سیاسی میان دولت و مردم  را افزایش دهد و در نتیجه، استحکام برنامه های توسعه ای ملی و کیفیت و کارآمدی دولت به مفهوم قوه مجریه در جمهوری اسلامی ایران را به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: شفافیت، کارآمدی، دولت، فساد، حکمرانی
  • علی اشرف هواسی*، جلال درخشه، رحیم خستو صفحات 67-84

    مشارکت به عنوان یکی از ابزارهای اصلی دستیابی به توسعه سیاسی مطرح است. هر کشوری که خواهان دستیابی به توسعه سیاسی است، ناگزیر باید زمینه را برای مشارکت سیاسی شهروندان و از جمله زنان فراهم آورد. با توجه به اهمیت مشارکت سیاسی، از زمان شکل گیری انقلاب اسلامی ایران تا کنون تلاش های زیادی به کار گرفته شده است تا مشارکت سیاسی زنان تقویت شود. با توجه به این امر، سوال اصلی این است که مشارکت سیاسی زنان در دولت های خاتمی، احمدی نژاد و روحانی چگونه بوده است؟ در پاسخ این فرضیه مطرح می شود که مشارکت سیاسی زنان در دولت های خاتمی، احمدی نژاد و روحانی هر چند نسبت به دوره های قبل دارای رشد بوده اما این رشد تنها معطوف به سطوح پایه و میانی مدیریت بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در سال های ریاست جموری خاتمی، احمدی نژاد و روحانی، با وجود تبلیغات انتخاباتی مبتنی بر حضور زنان در پست های مهم روند حضور آن ها معطوف به پست های میانی شده است. نوع روش تحقیق در پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، زنان، ساختار قدرت، خاتمی، احمدی نژاد، روحانی
  • صفر ولدبیگی*، صادق زیباکلام، سید علیرضا ازغندی، علی اشرف نظریان صفحات 85-106

    شکلگیری سیستم خودمختار و بعدها فدرال در کردستان عراق محصول تعاملات سیاسی بین المللی ومبارزات ناسیونالیستی کردها در قالب احزاب سیاسی بوده ست؛بنابراین، شکلگیری توسعه سیاسی در این منطقه نیز محصول ایندو بعدست.تجربه سه دهه احزاب این اقلیم از حکمرانی،خودمدیریتی،توسعه نهادهای دموکراتیک جدید و تولید چالش هایی برای رشد دموکراسی،بدین معناست که منطقه کردستان مکان پرغنایی برای به آزمون کشیدن رابطه بین احزاب و توسعه سیاسی می باشد.توسعه سیاسی حداقلی در کردستان عراق محصول مبارزات ملی گرایانه این احزاب بوده،اما مسئله بنیادی نیز اینست که فساد سیاسی و اقتصادی هم دستاورد این احزاب بوده است.سوال اصلی پژوهش اینست که در روند توسعه سیاسی اقلیم کردستان،احزاب اصلی چه نقشی در کشاکش موانع و منابع موجود داشته اند؟روش تحقیق این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده، و به منابع معتبر کتابخانه ای در اقلیم کردستان و ایران رجوع و از تکنیک مصاحبه نیز بهره گرفته و با ده نفر از صاحبنظران حوزه احزاب و توسعه سیاسی در دانشگاه های ایران و اقلیم کردستان مصاحبه صورت گرفته است.یافته-های پژوهش نیز بیانگر این واقعیتست که گرچه روند توسعه سیاسی در این اقلیم مستمر، پویا و روزافزون نبوده ولی این اقلیم با حاکمیت همین احزابش در طول سه دهه اخیر در حال حرکت به سمت نوعی دموکراسی حداقلیست.

    کلیدواژگان: احزاب سیاسی، توسعه سیاسی، اقلیم کردستان عراق، حزب دموکرات کردستان عراق، اتحادیه میهنی کردستان
  • محمد پورقربان* صفحات 107-127

    پرداختن به علوم انسانی فارغ از توجه به جوانب اسلامی و غیر مادی آن می تواند افکار بشر را وارد گردابی نماید که خلاصی از آن را دشوار نماید. این در حالیست که ممکن است در این مسیر انسان، داشته های خود را نیز از دست رفته ببیند. یکی از شاخه های پر انحراف و پر مخاطره علوم انسانی، شاخه علوم سیاسی و گرایشهای آن می باشد، که به جهت عدم پرداختن به آنها از منظر دینی، ارزشی و غیر مادی، معمولا به شکلی بکر و دست نخورده باقی مانده و هر کسی از ظن خود آن را تفسیر و در نهایت به اجراء می گذارد. پرداختن به مسایل سیاسی روز، بررسی وضعیت مناطق مختلف جهان، ارتباطات بین الملل و سیاست خارجی کشورها از جمله شاخه هایی از علوم سیاسی است که ظرفیت حکمی سازی در آنها بسیار وسیع و در عین حال لازم می نماید. پرداختن به چگونگی این حکمی سازی، با ورود به چهل سال دوم انقلاب، از منظر فقیه حکیم انقلاب، می تواند وجهی دو چندان داشته باشد. در این پژوهش در پی این هستیم تا به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای تفکر حکمی قابل اعمال در سیاست خارجی از منظر معظم له را استخراج نماییم. پرداختن به سه اصل مهم عزت، حکمت و مصلحت در سیاست خارجی و بر اساس موازین اسلامی، می تواند زمینه های شکل گیری سیاست خارجی حکمی را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: حکمی سازی، روابط بین الملل، سیاست خارجی، علوم سیاسی، مقام معظم رهبری
|
  • Pages 1-21

    In the Holy Quran, much emphasis has been placed on simple biological necessity. From the point of view of the Holy Quran, a simple life, on the one hand, leads to self-health, piety, empathy, cooperation with the deprived and the oppressed, and taking care of their affairs. Extravagance and worldliness and the resulting worldliness are the main causes of neglect, play and forgetting God, and oppression and violation of the rights of others will be its natural consequences. As a result, according to the divine law, the destruction of societies that are affected by this method and behavior and insist on it. As a result of this Qur'anic insight and teaching, the narrations, sayings, hadiths and practical and theoretical life of the Infallibles (AS) are full of dealing with the worldly and otherworldly benefits and benefits of living simply and condemning and condemning luxury, worldliness, pride and arrogance. .Imam Khomeini, who was fully acquainted with Islamic teachings, by using these Quranic teachings and narrations, always in his practical and theoretical life, on the one hand, lived a simple life and avoided luxuries and pride, and on the other hand, With a very obvious concern from the beginning of the establishment of the Islamic Republic of Iran to the government officials, political agents, incumbents and senior managers of the Islamic Republic of Iran emphatically on maintaining a simple life and humility and avoiding luxury and welfare And in their own words,

    Keywords: Simple life, luxury, Holy Quran, Imam Khomeini, political agents
  • Abdolmajid Rahpeima, MohammadAli Khosravi _ Pages 23-41

    Corruption has different forms and effects, both on the economy and society in general, because it prevents economic growth and affects business operations, employment and investment. Therefore this article will investigate the effect of corruption spread factors on economic indicators and providing confronting strategies. From this perspective, after expanding the conceptual space of the issue, it will examine the factors influencing the spread of corruption. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the data collection method in this research is library. The findings of the article are: First, the most important factors influencing the spread of corruption can be the political and economic environment, habits, customs, traditions and demographics, religion, lack of e-government, bureaucracy and dysfunctional administrative and political structure, and civic participation and Freedom of the media pointed out that, secondly, in the field of the impact of corruption on economic indicators, we can mention "the effect of corruption on jobs", "the effect of corruption on investment", "talent allocation" and "the effect of corruption on taxes" and thirdly, in the solutions section. He pointed to the promotion of ethics in the form of public culture, publicizing the culture of fighting corruption, strengthening public awareness, strengthening the religious attitudes and beliefs of employees and managers, legalism of employees and managers, and institutionalizing a culture of criticism.

    Keywords: Factors Affecting Corruption, Confronting, Coping Strategies, Corruption, Economic Indicators
  • Mohsen Farsaei, Masoud Motallebi *, Asghar Arabian, Mostafa Abtahi Pages 43-66

    Weakness in government functions means the executive branch in many developing countries, including Iran, is evidence of the growing conditions for the spread of administrative secrecy and corruption in these countries. In most of these countries, the source and cause of government inefficiency, the existence of variables such as corruption, secrecy and lack of transparency, rent-seeking in obtaining legal privileges and economic licenses, reduced productivity, employment and unprofitable activities of government employees, disregard for the principle Meritocracy and the rule of gangsterism and the appointment of incompetent people in managerial fields. How to increase the efficiency of the government by prioritizing transparency and countering rent-seeking and discrimination (corruption)? And what are the executive strategies for achieving real government efficiency? And does tackling corruption and creating transparency lead to government efficiency and public satisfaction? The results of the studies conducted in this study can increase the constructive, trusting relations in economic and political systems between the government and the people and, as a result, bring the strength of national development programs and the quality and efficiency of the government in the sense of executive power. Brought. This research examines the effectiveness of government through existing information and records and uses standards related to a qualitative research based on interpretive methodology and content analysis.

    Keywords: Transparency», efficiency», government», corruption», governance»
  • Aliashraf Havasi *, Jalal Dorakhshah, Rahim Khastu Pages 67-84

    Participation is one of the main tools for achieving political development. Any country that wants to achieve political development must inevitably pave the way for women's political participation. Given the importance of political participation, since the formation of the Islamic Revolution of Iran, many efforts have been made to strengthen women's political participation. Given this, the main question is what has been the political participation of women in the governments of Khatami, Ahmadinejad and Rouhani? In response to this hypothesis, it is suggested that women's political participation in the governments of Khatami, Ahmadinejad and Rouhani, although growing compared to previous periods, but this growth has been focused only on the basic and middle levels of management. The results of the research show that during the presidencies, despite the election campaigns based on the presence of women in important positions, the process of their presence has shifted to the middle positions. The type of research method in the present study is descriptive-analytical and based on library studies

    Keywords: Participation, political participation, Women, power structure
  • Safar Valadbaigi *, Sadegh Zibakalam Monfared, Sayed Alireza Azghandi, Aliashraf Nazarian Pages 85-106

    The formation of an autonomous and later federal system in Iraqi Kurdistan has been the product of international political interactions and Kurdish nationalist struggles in the form of political parties. The experience of three decades of Iraqi Kurdish parties in governing, self-governing, developing new democratic institutions, and generating challenges to the growth of democracy means that the Kurdistan Region is a rich place to test the relationship between political parties and political development. The main question is: In the process of political development of the Kurdistan region, what role did the main parties play in the conflict of existing obstacles and resources? The research method is documentary method. Data included library resources, and interviews with ten experts in the field of political development at universities in Iran and Iraqi Kurdistan. Findings show that although the process of political development in this region has not been continuous, dynamic and increasing, but this region with the rule of its parties over the last three decades is moving towards a kind of minimal democracy.

    Keywords: Iraqi Kurdistan Democratic, Party Iraqi Kurdistan Region, Political Development, Political Parties Patriotic Union of Kurdistan
  • mohammad pourghorban * Pages 107-127

    Dealing with the humanities, regardless of its Islamic and immaterial aspects, can plunge human minds into a vortex that makes it difficult to get rid of. However, in this way, man may find his possessions lost. One of the most perverted and dangerous branches of the humanities is the branch of political science and its tendencies, which, in order not to address them from a religious, value and immaterial point of view, usually remain untouched and untouched. Suspicion interprets it and finally executes it. Addressing current political issues, examining the situation in different parts of the world, international relations and foreign policy of countries are among the branches of political science in which the capacity for rulings is very wide and at the same time necessary. Dealing with how this ruling is made, entering the second forty years of the revolution, from the perspective of the wise jurist of the revolution, can have a double aspect. In this research, we seek to extract the jurisprudential thinking applicable to foreign policy from His Holiness Leh's point of view in a descriptive-analytical manner and using library resources. Addressing the three important principles of dignity, wisdom and expediency in foreign policy and based on Islamic standards, can provide the grounds for the formation of foreign policy.

    Keywords: Ruling, International Relations, Foreign Policy, Political Science, Supreme Leader