فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سیمبر*، سیده هاله مهدیزاده صفحات 1-21

    اقدام برای بهبود وضعیت زنان در سطح جهانی بسیار ضروری می باشد و کنوانسیون بین المللی رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، در جهت ایجاد برابری کامل میان زنان و مردان و ریشه کن سازی تبعیض علیه آنان ایجاد شده است. این مقاله در پی پاسخ به این می باشد که مفاد این کنوانسیون چه تاثیری بر تغییر رویکرد کشورهای اسلامی برای رفع تبعیض علیه زنان داشته است و فرهنگ و هویت اسلامی در عدم عضویت ایران در این کنوانسیون چگونه نقش آفرینی می کند؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که این کنوانسیون محصولی از اندیشه و بازتاب برخی از آرمان های فمینیستی غربی می باشد و با توجه به تفاوت درساختارها، فرهنگ ها، مذاهب، استانداردها و تفاسیر مختلف از جایگاه و تجارب و نیازهای خاص زنان در مناطق مختلف، تاکنون نتوانسته اجماع واقعی کشورها، به ویژه کشورهای اسلامی را به وجود آورد و تصویب این کنوانسیون توسط برخی کشورها با شرط گذاری، بعضا بدون اعتقاد واقعی به مواد آن صورت گرفته و جنبه نمادین دارد. گردآوری داده ها به روش کتابخانه ای و یافته های تحقیق به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی شده است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، تساوی جنسیتی، هویت اسلامی، ایران
  • حامد نظری، سید جواد امام جمعه زاده*، علی علی حسینی صفحات 23-47

    اندیشمندان سیاست گذاری برای بررسی عوامل تاثیرگذاربرمحیط سیاستگذاری درایران وجهان اسلام ازروش های مختلفی بهره گرفته اند. پیچیدگی این محیط،ابعادمختلف مسایل سیاسی،شرایط وعوامل متفاوت تاثیرگذاربرمتغیرهای موردمطالعه سیاستگذاری درجوامع مختلف جهان اسلام ایجاب می کندکه تحلیلگران سیاسی،مجهزبه رویکردهای روش شناسی مناسب باشندتابتواننداین پدیده های چندوجهی رادرچارچوب وزمینه خاص خودموردمطالعه وبررسی قراردهند. این مقاله درپاسخ به این سوال که چگونه میتوان سیاستگذاری های جمهوری اسلامی ایران درجهان اسلام  را مورد تحلیل و بررسی قرار داد؟مفاهیم هویت، گفتمان وارتباط آن ها با سیاست گذاری را  مورد بحث و بررسی قرر داده وبا ارایه ی یک مدل در این زمینه سعی کرده به تحلیل سیاست گذاری های نظام جمهوری اسلامی ایران بپردازد.به اینصورت که باتامل درمفهوم گفتمان ورابطه دانش،قدرت،هویت وبازتاب این رابطه درزندگی روزمره وسیاستگذاریهای جمهوری اسلامی ایران،میتوان به شناسایی،ارزیابی وبازاندیشی درمبانی سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام پرداخت.

    کلیدواژگان: هویت، گفتمان، سیاست گذاری جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام
  • حسین چراغی، علی اشرف نظری*، مجتبی مقصودی صفحات 49-75

    پژوهش رو که با بهره گیری از رویکرد جامعه شناسی تاریخی و روش توصیفی و تحلیلی به رشته تحریر درآمده، به بررسی تعاملات سندیکاهای کارگری پس ازانقلاب اسلامی می پردازد.وارسی ها نشان می دهد اولین سندیکاها یا تشکل های کارگری دراوایل قرن هجدهم در انگلستان بوجود آمدند.در ایران نیزگرایش به سوی تشکل های کارگری مربوط به سال های پیش از انقلاب مشروطیت است.تاریخ یافته ها نشان می دهد کارگران ایران؛نقش تاریخی و سرنوشت سازی در سازمان دهی کمیته های اعتصاب در مراکز کار سراسری در بحبوبه انقلاب اسلامی داشتند ونقش کارگران در مراکز صنعتی افزایش چشمگیری یافت ، شوراهای کارگری که دستاورد کارگران  دراوایل انقلاب اسلامی بود یکی پس از دیگر منحل و با تصویب لایحه ای قانونی شوراهای اسلامی کار جایگزین سندیکاهای کارگری شد.بنابراین مقاله ، با روش توصیفی - تفسیری در صدد پاسخ به این سیوال می باشد، باتوجه به نقش کارگران درتصمیم گیری های مراکز صنعتی پس ازانقلاب،چراطرح های آنهاخواسته ویانخواسته یکی پس ازدیگر(شورای کارگری)منحل شدند؟ فرضیه این مقاله نیز بنظر می رسد،علیرغم نقش بسیارتعیین کننده قدرت سازمانی وتشکیلاتی کارگران درجریان انقلاب اسلامی، ضعف درونی طبقه کارگر،تصویب قانون کار،وشرایط بحرانی جنگ تحمیلی، سندیکاهای مستقل کارگری را تضعیف وازگردونه خارج کرد.بنظرمی رسد،تشکل های کارگری جایگزین شوراها خیلی نتوانسته به وظایف و اهداف خود در راستای منافع حقوق کارگران و تحقق عدالت اجتماعی موفق نسبی بدست آورد.

    کلیدواژگان: سندیکاهای کارگری، جنبش های اجتماعی، تشکل های کارگری، انقلاب اسلامی
  • عابدین فقیه نصیری، بهروز دیلم صالحی*، سعید اسلامی صفحات 77-98

    محمدعابدالجابری، همزمان دو پروژه بزرگ را در مطالعات پردامنه ی خود پیش رو داشته است:1- تلاش برای بازشناسی و بازسازی «عقل عربی- اسلامی»، 2- طرحی برای نوسازی آن در مسیر تجدد سیاسی. این هردو مستلزم نظریه ای منسجم درباره ی دولت است که در ادبیات سیاسی «نظریه ی دولت» نام گرفته است، نظریه ای مربوط است به تبیین منشاء، ماهیت کارکرد و سازمان دولت یا قدرت سیاسی حاکمه. او در عین حال در دو کتاب مهمش به صورتی مستقیم با مضمون و مستلزمات چنین نظریه ای روبرو بوده است. پژوهش پیش رو این پرسش را مطرح کرده است که در «نظریه ی دولت» جابری بین تبیین منشاء اجتماعی قدرت سیاسی و آرمان بازسازی دموکراتیک نظام سیاسی چه رابطه ای وجود دارد؟ فرضیه ی این تحقیق این است که میان تبیین جابری از منشاء و ماهیت قدرت سیاسی با طرح تجدد و بازسازی مورد نظر او همسازی منطقی وجود ندارد. این تحقیق با اسلوب توصیفی -تحلیلی و با رویکردی انتقادی و با بهره گیری از مطالعات اسنادی صورت گرفته و نگارنده کوشیده است ناهمسازی یاد شده را نشان دهد. یافته تحقیق این است که نظریه ی دولت جابری ظرفیت لازم برای ارایه ی طرحی منطقی جهت نوسازی «عقل عربی-اسلامی» را ندارد. رهیافت تحقیق با توجه به مطالعات خود جابری جامعه شناسی تاریخی است که با نگرش جامعه شناسی انتقادی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: نظریه ی دولت، عقل عربی، ابن خلدون، نظام خراج گذاری، قبیله، غنیمت، میثاق
  • فتح الله نوروزی زاده، مهناز گودرزی* صفحات 99-120

    یکی از راه هایی که ایران می تواند ضریب امنیت ملی خود را افزایش دهد، توجه به سیاست خارجی مبتنی بر ترانزیت و امنیت انرژی است. در قلمروهای ژیواکونومی جدید، ایران دارای نقش حیاتی در منطقه خاورمیانه به طور اعم و خلیج فارس به طور اخص است. از این رو پژوهش حاضر بر اساس نظریه مکتب کپنهاگ (مجموعه امنیت منطقه ای)، بدنبال پاسخ به این سوال بود که نسبت تاثیرگذاری ژیوپلیتیک و ژیواکونومیک ترانزیت انرژی خلیج فارس بر امنیت ملی ایران چگونه است؟. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ با توجه به موقعیت ایران در بین سه کانون مصرف کننده انرژی؛ اتحادیه اروپا، شبه قاره هند و چین، اتصال کریدور انرژی خلیج فاس به حوزه های مصرف، باعث پیوند امنیت انرژی و در نگاهی عمیق تر، منافع و امنیت ملی این گروه ها به امنیت و منافع ملی ایران خواهد شد. به طوری که نسبت به تهدید منافع و امنیت ملی ایران نیز حساس تر شوند. از بعد ژیواکونومیک نیز می تواند باعث خلق شرکای اقتصادی، توسعه اقتصادی و بدنبال آن افزایش ضریب امنیت ملی ایران گردد. روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و یافته های پژوهش به شیوه ای توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک، خلیج فارس، امنیت ملی، امنیت انرژی، نفت و گاز
  • حسینعلی قجری*، شهرام باسیتی صفحات 121-149

    با توجه به اهمیت فرهنگ سیاسی و نقش مهم آن در شکل دهی به رفتار سیاسی شهروندان، مقاله حاضر با هدف شناخت نوع فرهنگ سیاسی مردم شهر بروجن به نگارش درآمده است. از نظریه های فرهنگ سیاسی بطور خاص آلموند و وربا به عنوان چهارچوب نظری استفاده شده است. پس از استخراج فرضیه ها از چهارچوب نظری، با استفاده از روش پیمایشی و تدوین پرسشنامه که اعتبار و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ بدست آمد در نمونه ای به حجم 350 نفر از افراد بالای 15 سال شهرستان بروجن فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. بر اساس یافته های این مقاله، نتایج حاصله بر این دلالت دارد که 43/3 مردم دارای فرهنگ محدود 76 درصد دارای فرهنگ تبعی و انقیادی و 57/20 داری فرهنگ مشارکتی می باشند. در آزمون فرضیه ها، توسط آزمون V کرامر و فی نتایج زیر حاصل می گردد: رابطه بین طبقه اقتصادی- اجتماعی(سطح معنی داری (0/00)، انگیزه های مادی (014/0) و رسانه های جمعی (007/0) با نوع فرهنگ سیاسی تایید می شود ولی وجود رابطه بین میزان دینداری، نخبگان سیاسی و سن مورد تایید قرار نمی گیرد و رد می شود. در تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه INTER، فقط رابطه بین رسانه های جمعی و فرهنگ سیاسی رابطه ای معنی دار است که دلالت بر اهمیت نقش رسانه های جمعی در شکل دهی به نوع فرهنگ سیاسی دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، مردم شهر بروجن، رسانه های جمعی، دینداری، طبقه اقتصادی - اجتماعی
  • سید غنی نظری خانقاء، سیامک جعفر زاده*، رضا نیک خواه سرنقی صفحات 151-174

    مقاله حاضر با هدف بررسی نقش سیاست جنایی مشارکتی در پیشگیری از جرایم سایبری به نگارش درآمده است.  این مقال، با استفاده از نظریه های مختلف و روش تحلیلی و اسنادی سعی در بررسی موشکافتاه این مهم نموده است. بر اساس یافته های این مقاله، تدابیر سیاست جنایی مشارکتی برای سالم سازی فضای سایبر، تدابیر متنوعی اعم از تدابیری با ماهیت فنی نظیر فناوری صدور مجوز و فناوری های راجع به تایید هویت اشخاص (به ویژه سن و جنسیت آن ها) و تدابیر مختلفی با ماهیت غیر فنی نظیر آموزش و ارتقاء سواد دیجیتالی قابل اعمال است. سیاست جنایی مشارکتی کارآمد مستلزم بکارگیری تمامی تدابیر ممکن و وزن دهی مناسب به این تدابیر نسبت به یکدیگر با کمک جامعه مدنی و سازمان های مردم نهاد است. از این رو سیاست جنایی مشارکتی ایران ظرفیت های قابل توجهی به ویژه در حوزه اقدامات پیشگیرانه اجتماعی و وضعی از سوی سازمان های مردم نهاد داراست، لیکن در حقوق ایران بیشتر بر تدابیر وضعی و البته فقط یک نوع از این تدابیر که مربوط به محدود کردن دسترسی (پالایش) است سرمایه گذاری و تاکید شده است ولی در راستای پیش گیری کنشی از جرایم سایبری، هیچ ابزاری به اندازه «آموزش» نمی تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، پیشگیری مشارکتی، جرایم سایبری
|
  • Reza Simbar*, Haleh Mehdizadeh Pages 1-21

    Action is needed to improve the situation of women worldwide, and the International Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women is designed to promote full equality between women and men and eradicate discrimination against women. This article seeks to answer what effect the provisions of this convention have had on changing the approach of Islamic countries to eliminate discrimination against women, and how does Islamic culture and identity play a role in Iran's non-membership in this convention? The research findings indicate that this convention is a product of the thought and reflection of some Western feminist ideals. Differences in structures, cultures, religions, standards, and different interpretations of the position and experiences and particular needs of women in other regions, have not been able to create a genuine consensus of countries, especially between the Islamic countries. Therefore, some countries' ratification of this convention is conditional, some without fundamental belief in its contents and has a symbolic aspect. Data collection was reviewed by the library method and research findings by the descriptive-analytical way.

    Keywords: Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, Gender Equality, Islamic Identity, Iran
  • Hamed Nazari, Seyedjavad Emamjomehzadeh*, Ali Alihosseini Pages 23-47

    Policy thinkers have used different methods to study the factors affecting the policy environment in Iran and the Islamic world. The complexity of this environment, different dimensions of political issues, different conditions and factors affecting the studied variables of policy in different societies of the Islamic world require that political analysts be equipped with appropriate methodological approaches to be able to study these multidimensional phenomena in their own context. Check. This article is in response to the question of how to analyze the policies of the Islamic Republic of Iran in the Islamic world?The concepts of identity, discourse and relationship with counseling have been discussed and presented and a model in this field has caused her to analyze the systems of the Islamic Republic of Iran.In this way, by reflecting on the concept of discourse and the relationship between knowledge, power, identity and reflection of this relationship in daily life and policies of the Islamic Republic of Iran, we can identify, evaluate and rethink the principles of policy of the Islamic Republic of Iran in the Islamic world. .

    Keywords: Identity, discourse, policy of the Islamic Republic of Iran, the Islamic world
  • Hosein Cheraghi, Aliashraf Nazari*, Mojtaba Maghsudi Pages 49-75

    The research, which is written using the approach of historical sociology and descriptive and analytical methods, examines the interactions of trade unions after the Islamic Revolution. The examinations show that the first trade unions or trade unions emerged in England in the early eighteenth century. In Iran, too, the tendency towards trade unions is related to the years before the Constitutional Revolution. The workers' councils, which were the achievement of the workers at the beginning of the Islamic Revolution, were dissolved one after another and replaced by trade unions with the approval of the legal bills of the Islamic Labor Councils. In the decisions of the industrial centers after the revolution, why were their plans dissolved, willingly or unwillingly, after one (the workers' council)? The hypothesis of this article also seems to weaken and exclude independent trade unions, despite the very decisive role of workers' organizational power during the Islamic Revolution, the internal weakness of the working class, the passage of labor law, and the critical conditions of the imposed war. The councils have not been very successful in achieving their tasks and goals in the interests of workers' rights and the realization of social justice.

    Keywords: Trade Unions, Social Movements, Islamic Revolution
  • Abedin Faghihnasiri, Behrooz Dilamsalehi*, Saeed Eslami Pages 77-98

    Mohammed Abed al-jabri has advanced tow main projects in his intelectual endeavours: first, an anattempt to study and reveal, as he say, Arab-islamic reason, second to propuse ideas to  restrucutring it with an aim for political changes in The line of democratic order.
    In this propuse, he confronts, both directly and idirectly, with a theory of state. This research deals with consisteney of his explanation and aims where he deals with theory of state Where he  refers to Abn khaldoun's theory of state. The main question of this research is that how match jabris projects for democratic changes consistes with his theory of state. The main thesis of research is thatThere is not areasonable relationship between Jabris explanation of the social origin of political power and his project regarding democaratic renewal and political ganges. This research try to reveal such discon.  Sistency discriptiv-analytically with ahistorical- soeiological approach.

    Keywords: Theory of government, Arabic reason, Ibn Khaldun, tribute system, tribe, booty, covenant
  • Fatolah Norozizadeh, Mahnaz Goodarzi* Pages 99-120


    One of the most important geo-political variables influencing the country's fate is the energy variable and one of the ways that Iran can increase its national security factor is to pay attention to foreign policy based on security and transit of energy (oil and gas). In the new geo-economic territories, Iran plays a vital role in the Middle East region in general and in the Persian Gulf in particular.  Therefore, the present paper aims to investigate the geopolitical and geo-economical role of Gulf energy transit on the National security of the Islamic Republic of Iran. Research findings show that in the geopolitical and geostrategic dimension, the Persian Gulf is the focal point of several important energy consumption domains, that from one side to Europe, Central Asia and the Caucasus, and on the other side to the east (India, China, Pakistan) and the ocean India is connected. If Iran is able to tie itself in these areas, energy security and, in a more in-depth look, their national interests and national security are tied to the security and national interests of Iran, and as a result these countries toward to a threat  of Iran's security and national interests,  become more sensitive and hard-core . From this geo-economics dimension, Iran is also the world's second oil and gas holder, and is capable of becoming one of the main partners and suppliers of energy in these countries, which it can increase the country's economic strength. Increasing economic power leads to national growth and development and is a factor in increasing the national power of the country in other dimensions, which results in the provision of national security in a positive way. This paper has analyzed based on the Copenhagen School of Theory (Regional Security set). The research method is descriptive-analytical and data collection method is also a library method.

    Keywords: : Geopolitics, Geo-economics, Persian Gulf, National security, Energy security, oil, gas
  • Hosseinali Ghajari*, Shahram Basity Pages 121-149

    Considering the importance of political culture and its important role in shaping the political behavior of citizens, this article has been written with the aim of recognizing the type of political culture of the people of Borujen. Theories of political culture, in particular Almond and Verba, have been used as a theoretical framework. After extracting the hypotheses from the theoretical framework, using a survey method and compiling a questionnaire whose validity and reliability were obtained by Cronbach's alpha, the hypotheses were tested in a sample of 350 people over 15 years of age in Borujen. Based on the findings of this article, the results indicate that 3.43 people have a limited culture, 76% have a subordinate and submissive culture and 20.57 have a participatory culture. In the test of hypotheses, the following results are obtained by Kramer and Phi test: The relationship between socio-economic class (significance level (0.00)), material motivations (0.014) and mass media (0.007) with the type of political culture The relationship between religiosity, political elites, and age is not acknowledged and rejected.In INTER multiple regression analysis, only the relationship between mass media and political culture is a significant one, indicating the importance of the role of mass media. In shaping the type of political culture.

    Keywords: political culture, people of Borujen, mass media, religiosity, material motives, socio-economic class
  • Seyedghani Nazari, Siamak Jafarzadeh*, Reza Nikkhah Sarnaghi Pages 151-174

    This paper aimed to investigate the role of participatory criminal policy in the prevention of cybercrime.  This paper, using different theories and analytical and documentary methods, has tried to investigate this important issue.  participatory criminal policy measures to make cyberspace healthy, various measures such as technical measures such as licensing technology and technologies regarding the authentication of persons (especially their age and gender) and various measures of non-technical nature such as education and promotion of digital literacy can be applied.An effective participatory criminal policy requires the use of all possible measures and proper weighting of these measures towards each other with the help of civil society and NGOs.Therefore, Iran's participatory criminal policy has considerable capacities, especially in the area of social and situational preventive measures by NGOs, but in Iranian law, more on situational measures and, of course, only one of these measures related to restricting access (refining) has been invested and emphasized, but in order to prevent the action of cybercrime, no tool can be as effective as "education". Be.

    Keywords: Social Prevention, Situational Prevention, Participatory Prevention, Cybercrime