فهرست مطالب

پژوهش های روابط بین الملل - سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1398)

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابوذر گوهری مقدم*، مصطفی محمدی رمضانی صفحات 7-28

    پرونده هسته ای یکی از پیچیده ترین موضوعات در سیاست خارجی و داخلی جمهوری اسلامی ایران بوده است. یکی از دلایل این پیچیدگی رویکرد متضاد آمریکا و جمهوری اسلامی ایران در برخورداری کشورهای عضو ان پی تی از "حق غنی سازی" بود. سیاست رسمی آمریکا در این موضوع مبتنی بر «غنی-سازی صفر» و «تعلیق فعالیتهای مربوط به غنی سازی» بود و در مقابل، ایران با استناد به معاهده ان پی تی بر برخورداری از "حق غنی سازی" تاکید داشت. بررسی تاریخی رویکرد آمریکا در قبال پرونده هسته ای نشان می دهد این کشور با اتکای به این درک راهبردی که جمهوری اسلامی ایران در برابر فشار های بین المللی از موضع خود عقب نشینی می کند، اقدام به وضع تحریم های چندجانبه سنگین علیه ایران کرد ولی در ادامه، ناکارآمدی تحریم ها در ایجاد نارضایتی اجتماعی و تغییر اراده سیاسی جمهوری اسلامی ایران در جهت عقب نشینی از حق غنی سازی و توقف رشد توان فنی ایران در غنی سازی اورانیوم، درک راهبردی واشنگتن از منطق رفتاری جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی را تغییر داد. تغییر در درک راهبردی آمریکا منجر به تغییر رویکرد دولت اوباما از «غنی سازی صفر» به «غنی سازی محدود» شد که نقش مهمی در آغاز روند مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا در عمان در سال 1391 داشت.

    کلیدواژگان: آمریکا، ایران، برنامه هسته ای، تحریم، غنی سازی
  • مجیدرضا مومنی*، مرضیه چهارمحالی اصفهانی صفحات 29-50

    تحولات در نظام بین الملل و ظهور قدرتهای اقتصادی در قاره آسیا ، اهمیت این قاره را در نظم اقتصادی آینده جهان دو چندان نموده است. پروژه های همگرایی منطقه ای مانند "یک کمربند یک جاده" و "جاده کتان" توسط چین و هند، گامی بلند برای رسیدن به این هدف می باشند. کلید اصلی پروژه جاده کتان ، بندر چابهار است. این بندر که در کنار دریای عمان قرار گرفته ، فرصتی برای هند ایجاد می کند تا به مسیر باستانی جاده ابریشم و آسیای مرکزی و افغانستان بپیوندد . از سوی دیگر، چابهار به علت قرارگرفتن در کناره دریای عمان و اقیانوس هند، هند ، ایران و همچنین اسیا و اروپا را به هم وصل می کند و می تواند عامل مهمی در تسهیل همگرایی منطقه ای باشد. پرسش اساسی این پژوهش این است که چابهار چه نقشی در همگرایی منطقه ای دارد؟ و پروژه جاده کتان از چه جایگاهی در این همگرایی برخوردار است؟ فرضیه مطرح شده در پاسخ، این است که چابهار به علت موقعیت ژیو استراتژیک و ژیو پولتیک ، نقش سازنده ای در ایجاد منافع مشترک و ایجاد همگرایی منطقه ای میان ایران، روسیه، کشورهای آسیای مرکزی، افغانستان و هند دارد و پروژه جاده کتان نیز به واسطه جایگاه کلیدی در سیاست خارجی هند مبتنی بر "سیاست پیوستن به آسیای مرکزی" ، می تواند مکمل تحقق این همگرایی باشد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع اولیه و ثانویه شامل اسناد، گزارشها، کتب، مقالات و سایت های اینترنتی انجام می شود.

    کلیدواژگان: چابهار، جاده کتان، همگرائی منطقه ای، هند، آسیا
  • رضا سیمبر*، آزیتا ملکی صفحات 51-82

    مقاله حاضر کنکاشی در تبیین حکمرانی و دیپلماسی زیست محیطی دولت دوازدهم با تاکید بر دو مطالعه موردی می باشد.  در این نوشتار در ابتدا بنیادهای بایسته دیپلماسی زیست محیطی در پاردایم سیاست خارجی به طور کلی توضیح داده می شود و اهمیت و جایگاه آن تبیین می گردد.  پس از آن به طور اخص به نقش حکمرانی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این خصوص پرداخته می شود و با تاکید بر رویکردهای دولت دوازدهم تلاش می شود تا تصویر از کامیابی ها و ناکامی های سیاست خارجی ایران در این باره با تکیه بر بحران ریزگردها و چالش های زیست محیطی خزر توضیح داده شود.  ایده اصلی نوشتار این است که در این حیطه متاسفانه حکمرانی و دیپلماسی زیست محیطی ایران با مسایل و چالش های عدیده ای مواجه می باشد و کارنامه قدرتمندی در این زمینه ها وجود ندارد و دولت نتوانسته است که از ظرفیت ها و توانمندی های ایران در زمینه گسترش روابط زیست محیطی و پایداری محیط زیست به خوبی عمل نماید.  این در حالی است که در چانه زنی های مربوط در مسایل چالش بر انگیز، به ویژه با همسایگان در راستای تامین منافع ایران نیز موفقیت ها بسیار نسبی و اندک بوده اند.  به نظر می رسد که دستگاه دیپلماسی ما نقش بی بدیلی را در اقناع سازی دولت ایران در ممانعت از اجرای طرح های مخرب محیط زیست و چانه زنی های دیپلماتیک در سطح کشورهای حوضه دریای خزر و حل بحران ریزگردها دارا می باشد که لازم است هر چه سریع تر و هر چه موثر تر این نقش خود را ایفا نماید.  این اقناع سازی باید با تکیه بر مفهوم امنیت جامع صورت بپذیرد و حکمرانی ایرانی در قضیه محیط زیست به گونه ای آگاه شود و عمل کند که نشان دهد، موضوعات زیست محیطی نیز قطعه مهمی از پازل تامین امنیت می باشند.  در این دیدگاه و برنامه عمل تاکید می شود که امنیت فقط جنبه سیاسی و امنیتی ندارد و عملکرد ضعیف در خصوص بحران های زیست محیطی می تواند باعث بروز چالش های اجتماعی و سیاسی شود.  بنا بر این برای تامین امنیت جامع، نگرش همه جانبه به آن و تلاش مدبرانه برای حل چالش های اصلی محیط زیست در ایران یکی از مهم ترین موضوعات مطرح در حکمرانی و دیپلماسی ایرانی می باشد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی زیست محیطی، دیپلماسی منطقه ای، بحران ریزگردها، بحران زیست محیطی خزر، رژیم های حقوقی زیست محیطی
  • ضیاءالدین صبوری* صفحات 83-114

    ویکرد اعتدال به عنوان یک رویکرد سیاسی می تواند از تمامی گرایش های موافق و مخالف برای رسیدن به اهدافش کمک بگیرد. با این تفسیر، اعتدال در سیاست خارجی مفهمومی در تقابل با تندروی و حتی اصلاح طلبی به مفهوم تجدیدنظرطلبی و تحول خواهی تلقی می شود و شاید بتوان آن را نوعی محافظه کاری دانست. براین اساس، دولت دوازدهم که بر اعتدال در تمامی حوزه ها در استمرار دولت یازدهم اصرار داشته است، کمتر توانسته این رویکرد را در سیاست خارجی و روابط منطقه ای خود پیاده و بهره برداری کند. براین اساس، مقاله حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی، این پرسش اساسی را مطرح کرده است که "کارآمدی مفهوم اعتدال در سیاست خارجی و روابط منطقه ای دولت دوازدهم چگونه ارزیابی می شود؟" درپاسخ به این پرسش و در مقام صورت بندی فرضیه، مقاله تحلیل و تبیین کرده است که "مفهوم اعتدال، بیش از اینکه به لحاظ عملی در دولت دوازدهم و سیاست خارجی آن نمود داشته باشد، انتزاعی و غیرعملی و از همین رو، ناکارآمد بوده است". یافته های مقاله بیانگر آن است که با افول و بی رمق شدن رویکرد اعتدالی دولت دوازدهم، روند سیاست خارجی و راهبرد منطقه ای ایران مجددا به تنگنای امنیتی مبتلا شد و به وضعیت تنش با قدرت های جهانی و منطقه ای بازگشته است. تنش های ناشی از بن بست برجام، تداوم درگیری در بحران سوریه و سایر معضله های منطقه ای ازجمله تنش با کشورهایی چون عربستان و ابهام راهبردی در ارتباط با قدرت ها از جمله اروپایی ها و بازگشت به مخاصمه مستقیم و پرشدت با آمریکا از شاخص ترین نشانه های آن می باشد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، دولت دوازدهم، رویکرد اعتدالی، پرونده هسته ای، تعامل سازنده با منطقه و جهان
  • علی آدمی*، سید امیرسینا نورانی صفحات 115-144

    روابط ایران و آمریکا پس از انقلاب اسلامی یکی از پر تنش ترین روابط سیاسی معاصر را شکل داده است و اتخاذ و اجرای هر تصمیم درباره این روابط منوط به شناخت، توجیه و کاربست نظریه متناسب با آن است. کاربست نظریه مناسب خصوصا درباره روابط ایران و آمریکا سبب می گردد تا فضای فکری تصمیم گیران در چارچوب مناسبی قرار گیرد و تحت این چارچوب تصمیمات مقتضی گرفته شود و نه اینکه با رویاپردازی و برداشت های نادرست تصمیمات نامتناسبی در این باب اتخاذ گردد. بر این اساس در این پژوهش بدنبال پاسخ به این سوال هستیم که روابط سیاسی ایران و ایالات متحده در چارچوب نظریه موازنه تهدید چگونه قابل توجیه است؟ فرضیه اینکه با توجه به وجود هر چهار وجه تهدید معرفی شده توسط استفن والت -(قدرت، جغرافیا، توانایی های نظامی و مقاصد تهاجمی) که با وجود آن ها موازنه صورت می گیرد- در روابط ایران و آمریکا، روابط دو کشور در چارچوب این نظریه قابل توجیه است. در این پژوهش قصد بر این است تا با استفاده از روش علمی-تجربی کاربست نظریه موازنه تهدید در روابط میان جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: موازنه تهدید، روابط ایران و آمریکا، نیات تهاجمی، توانایی نظامی، قدرت منطقه ای
  • نیلوفر اردم، سید جواد امام جمعه زاده*، مهناز گودرزی صفحات 145-172
    منطقه خاورمیانه طی دو دهه اخیر با تحولات و چالش های عمده ای مواجه بوده است. یکی از این تحولات افزایش قدرت منطقه ای و گسترش نفوذ ژیوپلیتیک ایران در بین کشورهای منطقه به ویژه از سال 2005 تاکنون است. در مقابل تشکیل و قدرت گیری گروه های تروریستی تکفیری که داعش به عنوان مهم ترین آنها محسوب می شود نیز از چالش های عمده این منطقه است. هدف اصلی در پژوهش حاضر بررسی ایجاد توازن از سوی کشورهای منطقه ای به وسیله حمایت از داعش در برابر افزایش قدرت منطقه ای ایران است. بر این اساس این پژوهش در قالب روش توصیفی - تحلیلی و با بکارگیری نظریه نوواقع گرایی تهاجمی این سوال اصلی را مطرح نموده است که مهم ترین رویکرد بازیگران منطقه ای عربستان، ترکیه، اسراییل در قبال داعش چیست و چگونه می توان آن را تبیین نمود؟ در مقابل این فرضیه را مطرح می کند که از آنجا که شرایط کلی منطقه خاورمیانه در فضای موازنه قرار دارد، به نظر می رسد یکی از اهداف بازیگران فوق در این فضا، موازنه در مقابل ایران بوده و به داعش به عنوان ابزاری برای دستیابی به منافع خود در این چارچوب می نگرند. یافته های پژوهش نشان می دهد که به نظر می رسد بازیگران فوق در روند توازن منطقه ای به حمایت از داعش به عنوان ابزاری در جهت افزایش قدرت در ایجاد توازن در برابر ایران می نگرند.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، خاورمیانه، داعش، موازنه منطقه ای، ضریب نفوذ ایران
  • علیرضا کوهکن* صفحات 173-204
    سیاست خارجی هر کشوری ملهم از متغیرهای داخلی و پیرامونی است که به شکل مستقیم و یا با واسطه بر آن اثرگذارند. ساخت سیاسی کشورهای پادشاهی حوزه خلیج فارس به گونهای است که سیاست خارجی را بسیار متاثر از جایگاه نهادی پادشاه نموده است. سلطان نشین عمان نمونه اعلایی از این واقعیت سیاسی است. سیاست خارجی در این کشور به شدت تحت تاثیر سلاطین حاکم بر آن بوده است، انزواگرایی عمان در دوران سلطان سعید بن تیمور و چرخش آن به سیاست موازنه مثبت و تعامل شکوفای دوران سلطان قابوس نمونه بارزی از نقش پرقدرت سلطان عمان بر سیاست خارجی است. دهم ژانویه سال 2020 سلطان قابوس بعد از 50 سال سلطنت درگذشت. سلطان جدید عمان، هیثم بن طارق، درخصوص سیاست خارجی و روابط با ایران سابقه چندان روشنی ندارد. این مقاله سعی دارد با روش آینده پژوهی و سناریونگاری با متد منطق شهودی، آینده های محتمل در سیاست خارجی دوران پساقابوسی را بازنمایی کند. بر اساس عوامل اثرگذار و پیش ران های اثربخش در آینده سیاست خارجی عمان، شامل تغییر حاکمان، نظرات شخص حاکم، پذیرش مردمی سیاست های حاکم، شورای همکاری، آمریکا و ایران، چهار سناریو همنوایی با شورای همکاری خلیج فارس، بازگشت به انزواگرایی، تداوم سیاست خارجی و استقلال منطقه ای عمان از شورای همکاری و چرخش حداکثری بسوی ایالات متحده، مورد بازآفرینی قرار گرفت و بر اساس میزان استحکام در نظم منطقی سناریوها و شدت وقوع عوامل اصلی در هر یک از سناریوها، سناریوی تداوم سیاست خارجی عمان پس از سلطان قابوس بعنوان آینده محتمل برگزیده شد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سلطنت قابوس، جانشینی، آینده پژوهی، سناریو نویسی
  • آناهیتا معتضد راد* صفحات 205-222

    همزمان با تغییر روابط قدرت در سطح جهان، می توان ظهور یک معماری منطقه ای جدید در غرب آسیا را نیز مشاهده کرد. عزم هند برای تبدیل شدن به یک قدرت پیشرو در سطح جهانی سبب شده تا با اتخاذ دیپلماسی فعال و استراتژی مبتنی بر تعامل کل نگر و همه جانبه و تعامل با قدرتهایی همچون ایالات متحده در سطح جهانی و خاور میانه به ویژه غرب آسیا در سطح منطقه ای، از یکسو به تقویت روابط اقتصادی و از سوی دیگر به نهادینه کردن همکاری های امنیتی به ویژه امنیت انرژی در طولانی مدت با کشورهای عربی خلیج فارس ، ایران و اسراییل بر اساس "سیاست نگرش به غرب" پس از انتخاب نارندرا مودی برای دور دوم نخست وزیری نماید. چارچوب نظری اتخاذ شده در تبیین رابطه و رویکرد هند نسبت به غرب آسیا بر اساس نظریه نیو ریالیسم که معتقد بر اهمیت ساختار نظام بین الملل و نقش آن به عنوان پیش تعیین کننده رفتار کشورهاست قرار دارد. این مقاله با بهره مندی از روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع اولیه و ثانویه این پرسش را مطرح می کند که "پیامدهای پیروزی مودی در تعامل هند با غرب آسیا به ویژه ایران چگونه خواهد بود"؟ در پاسخ به این پرسش این مقاله بر این فرض است که رویکرد هند در قبال غرب آسیا مشخصا تحت تاثیر سیاستهای خاورمیانه ای ایالات متحده قرار دارد و همین امرتعامل هند با ایران را با دشواری مواجه خواهد نمود. یافته های مقاله نیز مبین تایید فرضیه مطروحه است.

    کلیدواژگان: سیاست نگرش به غرب، استراتژی کل نگر، استراتژی خودمختاری، سیاست خارجی هند، غرب آسیا
  • محمد جمشیدی*، هدیه رهبری صفحات 223-250
    مسئله تروریسم بومی که یکی از اشکال و انواع تروریسم در جهان است، ابعاد جدیدی به خود گرفته است و اکنون بیش از هر زمانی، به یکی از معضلات دولت ها و به خصوص، دولت های اروپایی تبدیل شده است. معرفی و شناخت تروریست های بومی در اروپا، تمییز قایل شدن میان انواع خشونت و افراط گرایی با تروریسم، موضوع این نوشتار است. لذا به نظر می رسد تروریسم وارد مرحله جدیدی شده است و امنیت داخلی کشورهای غربی را تهدید می کند. جنبه مهم این نوع تروریسم عقبه مردمی و داشتن پایگاه اجتماعی آن است؛ افرادی که به دلالیل گوناگون به مناطق بحران مانند سوریه و عراق سفر می کنند، یا از راه دور با ارتباطات مجازی به راحتی جلب و جذب گروه های تروریستی می شوند، آموزش می بینند و برای انجام هرگونه طرح و عملیات تروریستی تربیت می شوند. این نوشتار، با مرور اسناد و گزارش های رسمی دولت های اروپایی، با دسته بندی انواع تروریسم بومی در درون اروپا به دنبال ارایه فهم دقیق تری از چیستی این پدیده بخصوص پس از جنگ داخلی سوریه در سال های اخیر است.
    کلیدواژگان: تروریسم، تروریسم بومی، شهروند اروپایی، دولت های اروپایی، جنگجوهای خارجی
  • عبدالمطلب عبدالله*، نرگس جدیدی صفحات 251-264
    امنیت به عنوان یکی از محوری ترین نیازهای بشر و به عنوان یکی از مفاهیم مهم روابط بین الملل همواره مورد توجه پارادایم های روابط بین الملل بوده است. پدافند غیر عامل به عنوان یکی از موثرترین و پایدار ترین روش های دفاع و تامین امنیت در مقابل تهدیدات، همواره مد نظر اکثر کشورهای جهان قرار داشته است و حتی کشورهایی مانند آمریکا و شوروی سابق با وجود برخورداری از توان نظامی بسیار بالا به این موضوع به صورت ویژهای توجه داشته اند و کشوری مانند سویس با وجود بی طرفی در دو جنگ جهانی و مواجه نبودن با تهدید به این موضوع توجه بسیار زیادی دارد. در پژوهش حاضر به این پرسش می پردازد که پدافند غیر عامل چه جایگاهی در تامین امنیت در روابط بین ملل دارد. هدف از این تحقیق بررسی نقش پدافند غیرعامل در امنیت است. روش تحقیق صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و با مراجعه به منابع معتبر، کتب و مقالات گردآوری شده است. نتایج نشان می دهد. عدم احساس آرامشی که از طریق پدافند غیر عامل به وجود می آید، مهم ترین مانع در مسیر حرکت کشورها به سمت اهداف از پیش تعیین شده است .
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، پدافند عامل، امنیت، امنیت روانی
  • مجید صفوی* صفحات 265-285
    در تحقیق حاضر که به روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع و متون کتابخانه ای وبا هدف «بررسی مسولیت ایالات متحده آمریکا ناشی از تحریم های اقتصادی ایران  به انجام رسیده بر این اصل حقوقی استوار بوده که اگر دولتی در اثر رفتار خود موجب ورود خسارت به دیگر تابعان فعال حقوق بین الملل گردد یا یک تعهد بین المللی از سوی یکی از این تابعان نادیده انگاشته وموجب نقض یک تعهد بین المللی شود این تابعان با مطرح نمودن آن رفتارمی توانند مسئله مسیولیت و نقض یک تعهد بین المللی دولت وارد کننده خسارت را پیش بکشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که  تحریم های یک جانبه دولت آمریکا علیه ایران به طور یک جانبه وخارج از قطعنامه ها و مقررات منشورسازمان ملل متحدوضع شده ومغایربا موازین حقوق بین المللی و حقوق بشری است، همچنین ناقض توافقات وتعهدات دوجانبه از جمله: عهدنامه مودت 1955، بیانیه الجزایر 1981و موافقتنامه برجام 2016 که موجب ورود خسارت های مادی و معنوی بر جمهوری اسلامی ایران شده و حق حیات و سلامت و بهداشت مردم و بیمارانی که در کشور ایران را نقض نموده و طبق اصول حقوقی ایالات متحده آمریکا مسیول جبران خسارات وارده می باشد.
    کلیدواژگان: رژیم تحریم، مسئولیت بین المللی، ایالات متحده، ایران
  • سجاد بهرامی مقدم* صفحات 287-313
    گسترش هنجار حاکمیت ملی از اروپای غربی و پیامدهای آن به شکل گیری دولت های ملی مدرن و پیدایش سیستم منطقه ای در آسیای جنوب غربی منجر شده است. شکل گیری و تکوین هنجار حاکمیت ملی در اروپای غربی از نیروهایی بوده است که در تکوین دولت های ملی مدرن به عنوان نوعی از سازمان یافتگی حیات سیاسی بشر ایفای نقش کرده است. به شکلی که تابعین حاکمیت های مختلف ملی به عنوان شهروندان و خارج از آن به عنوان بیگانگان تعریف شدند و مسیولیت حاکمیت های جداگانه ملی به تابعین محدود شد. گسترش هنجار حاکمیت ملی در مقیاس جهانی سبب بازتعریف سازمان های سیاسی پیشامدرن در شکل دولت های ملی شد، بر این اساس خلافت عثمانی به عنوان فرماسیونی پیشامدرن از سامان یافتگی به دولت های مدرن ملی تجزیه شد که در نتیجه آن سیستم بین المللی منطقه ای در جنوب غربی آسیا تکامل یافت که در آن الگوی رفتار بر خودیاری دولت های مستقل حاکم مبتنی است، از طرفی ارزش های دین اسلام به عنوان منشا هنجارهای وحدت بخش مشروعیت دولت های متفرق ملی را در این منطقه به چالش کشیده است و به پدیدار شدن کشمکشی بین اعتبار مرزهای ملی وستفالیایی و هنجارهای فراملی مشروعیت یافته از دین اسلام منجر شده است.
    کلیدواژگان: دین، هنجار حاکمیت ملی، دولت مدرن، نظام بین المللی، تکوین گرایی
|
  • Mostafa Mohamadi Ramezani Pages 7-28

     The nuclear case has been one of the most complicated issues in the foreign and domestic policy of the Islamic Republic of Iran. One of the reasons for this complexity was the contradictory approach of the US and the Islamic Republic of Iran to the enjoyment of "enrichment rights" by member states. US official policy in this regard was based on "zero enrichment" and "suspension of enrichment activities", and Iran, instead, emphasized the "right to enrichment" under the NPT. A historical examination of the US approach to the nuclear case shows that the country has imposed heavy multilateral sanctions on the basis of its understanding that the Islamic Republic of Iran is withdrawing under the international pressures from its positions. But, the ineffectiveness of sanctions on social dissatisfaction and the change of political will of the Islamic Republic of Iran to withdraw its right to enrich and halt the growth of Iran's technical capability to enrich uranium has altered Washington's understanding of the Islamic Republic's behavioral logic in foreign policy. The shift in US strategic understanding led to the Obama administration's shift from "zero enrichment" to "limited enrichment", which played an important role in initiating the process of direct Iran-US negotiations in Oman in 2012.

    Keywords: US, Iran Nuclear Program, Sanctions, Enrichment
  • Majid Reza Momeni *, Marzieh Chaharmahali Esfahani Pages 29-50

    Developments in the international system and the emergence of economic powers in the Asian continent have doubled the importance of the Continent in the future economic order of the world. Two major economic projects 'One Belt One Road' and 'cotton Route' by China and India are a big step towards achieving the great goal. Chabahar Port is the key of the Indian Cotton Route project. Located along the Oman Sea, the port provides an opportunity for India to join the ancient Silk Road route to Central Asia and Afghanistan. On the other hand, due to its geo-strategic position, Chabahar is the transplant factor between India, Iran as well as the continents of Asia and Africa, therefore, can play an important role in facilitating regional convergence .This research tries to answer the question as what is the role of Chabahar in the regional convergence? And what is the status of the Cotton Route project in the convergence? The hypothesis to answer the question is that due to its geo-strategic and geo-political and geo-economic position, Chabahar have an important role to create a common interest between Iran, Russia, central Asian states, Afghanistan and India in regional convergence, and The Cotton Route project can also be a complement to this convergence through the key role it plays in Indian foreign policy based on the 'Connect Central Asia Policy'. This paper is based on an analytical- descriptive method using both primary and secondary data including documents, reports, books, articles and web sites.

    Keywords: Chabahar, Cotton Route, Regional convergence, India, Asia
  • Azita Maleki, Reza simbar* Pages 51-82

    The present article is an exploration of the governance and environmental diplomacy of the Twelfth Government with an emphasis on two case studies. In this paper, the basic principles of environmental diplomacy in the foreign policy paradigm are explained in general and its importance and position are explained. After that, the role of governance and diplomacy of the Islamic Republic of Iran in this regard will be discussed in particular, and with emphasis on the approaches of the twelfth government, an attempt will be made to picture the successes and failures of Iran's foreign policy in this regard. Explain the environmental challenges of the Caspian Sea. The main idea of ​​the article is that in this field, unfortunately, Iran's environmental governance and diplomacy are facing many problems and challenges, and there is no strong record in these fields, and the government has not been able to expand Iran's capacity and capabilities. Environmental relations and environmental sustainability work well. However, in the negotiations on challenging issues, especially with the neighbors, in order to secure Iran's interests, the successes have been very relative and small. It seems that our diplomatic apparatus has an irreplaceable role in persuading the Iranian government to prevent the implementation of destructive environmental plans and diplomatic bargaining at the level of the Caspian Sea basin countries and to resolve the dust crisis, which needs to be addressed as soon as possible. The more and more effective it is to play this role. This persuasion must be based on the concept of comprehensive security, and the Iranian government must be aware of and act on the issue of the environment in a way that shows that environmental issues are also an important part of the security puzzle. In this view and action plan, it is emphasized that security is not just a political and security aspect, and poor performance in the face of environmental crises can cause social and political challenges. Therefore, in order to ensure comprehensive security, a comprehensive approach to it and a prudent effort to solve the main environmental challenges in Iran is one of the most important issues in Iranian governance and diplomacy.

    Keywords: Environmental Diplomacy, Regional Diplomacy, Crisis Crisis, Caspian Environmental Crisis, Environmental Legal Regimes
  • Ziauddin Sabouri * Pages 83-114

    The approach of moderation as a political approach can help all the supporters and opponents of achieving its goals. Moderation in conceptual foreign policy as opposed to extremism and even reformism is seen as a concept of revisionism and evolutionism, and may be regarded as a kind of conservatism. The Twelfth Government, which insisted on moderation in all areas in the continuity of the Eleventh Government, has been less able to implement and exploit this approach in its foreign policy and regional relations. Accordingly, this paper, using a descriptive-analytical research method, has raised the fundamental question, "How is the effectiveness of the concept of moderation in foreign policy and regional relations of the Twelfth State assessed?" In response to this question and as a formulation of the hypothesis, the paper has analyzed and explained that "the concept of moderation was more abstract and impractical than practical in its twelfth government and its foreign policy, and therefore ineffective". . The findings of the article indicate that with the decline of the twelfth government's moderate approach, the foreign policy process and regional strategy of Iran have again become a security bottleneck and have returned to tensions with world and regional powers. Tensions stemming from the JCPOA deadlock, continued conflict in the Syrian crisis and other regional problems, including tensions with countries such as Saudi Arabia and strategic ambiguity over powers such as the Europeans and the return to direct and intense hostilities with the United States are the most significant signs.

    Keywords: Foreign Policy, Twelfth Government, Moderate Approach, nuclear case, Constructive Interaction with the Region, the World
  • Ali Adami *, Seyed AmirSina Nourani Pages 115-144

    Iran-US relations have formed one of the most stressful contemporary political relations since the Islamic Revolution, and making, and implementation of any decision on these relations is subject to the recognition, justification, and application of the theory appropriate to it. Applying appropriate theory, especially on US-Iran relations, will give decision makers an appropriate framework of thought and make appropriate decisions under this framework, rather than misrepresentations and misinterpretations. Therefore, in this study, we seek to answer the question of how the political relations between Iran and the United States can be justified within the framework of the threat balance theory. The hypothesis that given all four aspects of the threat posed by Stephen Walt - (power, geography, military capabilities, and offensive intentions) that balance them - in Iran-US relations, the two countries' relations fall within the framework of this justified theory. The purpose of this study is to investigate the application of the theory of threat balance in the relations between the Islamic Republic of Iran using scientific-experimental method.

    Keywords: Threat Balance, Iran-US relations, offensive intentions, Military Power, Regional power
  • Niloofar Ardam, Seyed Javad Emamjomezadeh *, Mahnaz Goudarzi Pages 145-172
    The Middle East region has been involved in a security incident in recent years that one of the main reasons is the strengthening of ISIS terrorist group in Iraq and Syria. Between the countries of the region, Iran in the years after 2005 so far, with regard to the expansion of geopolitics has increased its penetration rate in the Middle East. Give these Conditions, some countries in the region have tried to address the major changes in the geopolitical use all foreign policy tools to balance against competitors. The main purpose of this paper is descriptive – analytical method, regional influence of Iran in the Middle East and rival’s approach to it. The main question of the paper is that what is the most important goal of the Saudi Arabia, Turkey, Israel and Persian Gulf Cooperation Council to support ISIS? and this hypothesis suggests that limitation of regional and geopolitical territory of Iran is the main purpose of these countries to support ISIS.
    Keywords: Foreign Policy, Middle East, ISIS, Regional balance, Iran’s Penetration rate
  • Alireza Kohkan * Pages 173-204
    The foreign policy of any country is inspired by internal and peripheral variables that directly or indirectly affect it. The political structure of the monarchies of the Persian Gulf is such that it has made foreign policy highly influenced by the king's institutional position. Foreign policy in this country has been heavily influenced by the ruling monarchs, Oman's isolationism during the reign of Saeed bin Timur and its shift to positive balance policy and the flourishing interaction of Sultan Qaboos is a prime example of his powerful role in Oman’s foreign policy. January 10, 2020 Sultan Qaboos died after 50 years of reign. Oman's new king, Haitham bin Tariq, has little track record of foreign policy and relations with Iran. This article seeks to represent possible futures in post- Qaboos foreign policy through a future study method and scenario-based approach. Based on influential factors and effective proponents of Oman's future foreign policy, Including the change of rulers, the views of the ruler, the popular acceptance of the ruling policies, the GCC, the United States and Iran, four scenarios of alignment with the Persian Gulf Cooperation Council, return to isolation, continued foreign policy and Oman's regional independence from the GCC, and maximum turnaround to the United States was examined and based on the robustness of the logical order of the scenarios and the severity of the underlying factors in each scenario, Oman's foreign policy continuity scenario after Sultan Qaboos was selected as possible future.
    Keywords: Foreign Policy, Qaboos Reign, Succession, Futurology, scenario writing
  • Pages 205-222

    Strategically, West Asia is a momentous region which has always been affected by changes at three national, regional and international levels. As global power relations are changing, there is also the emergence of a new regional architecture in West Asia that can bring widespread considerations for trans-regional countries, including India. India's determination to become a pioneer global power has led to the adoption of active diplomacy and a holistic strategy and comprehensive engagement with powers such as the United States and West Asia. Thus, the article is to study parameters and considerations that India has in its foreign relations with the West Asian countries focusing on the Arab Gulf states, Israel and Iran based on the "LookWest Policy" after Narendra Modi's election for the second term. Through adopting descriptive-analytic approach & utilizing primary & secondary sources the paper is to answer the question that, " What would be the consequences and implications of Modi's victory for India's foreign policy towards West Asia, especially for Iran"? Answering the question, the paper assumes that India's approach to West Asia is clearly influenced by US Middle East policies, and this will make it difficult for India to engage effectively with Iran. Theoretically, the paper has adopted neo-realism theory in order to reach a profound perception of India's relation with West Asia according to this pre- assumption which believes in the importance of the international system structure and its role as a pre-determinant factor of the behavior of countries.

    Keywords: Look West Policy, Holistic Strategy, Autonomy Strategy, Indian Foreign Policy, West Asia
  • Mohammad Jamshidi *, Hediyeh Rahbari Pages 223-250
    The issue of homegrown terrorism, one of the forms of terrorism in the world, has new dimensions and has now become one of the problems of governments, and especially by European governments, more than ever. The introduction and recognition of homegrown terrorists in Europe, the distinction between types of violence and extremism with terrorism, especially after the Syrian civil war of 2011, attention to the approaches and decisions of politicians and European governments towards this issue are the subject of this study. The issue of homegrown terrorism, one of the forms of terrorism in the world, has new dimensions and has now become one of the problems of governments, and especially by European governments, more than ever. The introduction and recognition of homegrown terrorists in Europe, the distinction between types of violence and extremism with terrorism, especially after the Syrian civil war of 2011, attention to the approaches and decisions of politicians and European governments towards this issue are the subject of this study.
    Keywords: terrorism, Homegrown Terrorism, European Citizen, European Governments, Foreign Fighters
  • Abdulmutallab Abdullah *, Narges Jadidi Pages 251-264
    Security as one of the most pressing human needs and as one of the most important concepts of international relations has always been the focus of international relations paradigms. Passive defense, as one of the most effective and enduring ways of defending and securing against threats, has always been a concern for most countries in the world, and even countries such as the US and the Soviet Union, despite having very high military capability, Special attention has been paid, and a country such as Switzerland, despite being neutral in World War II and not facing the threat of this, is paying close attention. The present study addresses the question of what role non-factor defense plays in securing international relations. The purpose of this study is to investigate the role of passive defense in security. The research method is descriptive-analytical. The method of collecting the required research information was collected using a library method with reference to authoritative sources, books and articles. results show. The lack of tranquility that comes from defensive defenses is the most important obstacle in moving countries toward their predetermined goals.
    Keywords: Passive Defense, Operating Defense, Security
  • Majid Safavi * Pages 265-285
    In the present study, which was conducted in a descriptive-analytical manner, using library resources and texts with the aim of "examining the responsibility of the United States of America due to economic sanctions against Iran", it was based on the legal principle that if a government Damage to other active subjects of international law, or an international obligation being ignored by one of these subjects and causing a violation of an international obligation. These subjects can raise the issue of liability and violation of an international obligation of the aggrieved state by raising that behavior. Pull forward. The results of this study show that the US government's unilateral sanctions against Iran have been unilaterally imposed outside the resolutions and regulations of the UN Charter and are contrary to international and human rights standards, as well as violating bilateral agreements and commitments, including the 1955 MOU. , The Algerian Declaration of 1981 and the Borjam Agreement 2016, which caused material and moral damage to the Islamic Republic of Iran and the right to life, health and well-being of the people and patients who violated Iran and is liable for damages under US law.
    Keywords: Sanctions Regime, international responsibility, United States, Iran
  • Sajad Bahrami Moghadam * Pages 287-313
    The spread of the norm of national sovereignty from Western Europe and its consequences has led to the formation of modern national governments and the emergence of a regional system in Southwest Asia. The formation and development of the norm of national sovereignty in Western Europe has been one of the forces that has played a role in the formation of modern national governments as a kind of organization of human political life. In such a way that the subjects of different national sovereignty were defined as citizens and outside it as foreigners, and the responsibility of separate national sovereignty was limited to the subjects. The expansion of the norm of national sovereignty on a global scale led to the redefinition of premodern political organizations in the form of nation-states, according to which the Ottoman Caliphate as a premodern formation disintegrated into modern national governments, resulting in a regional international system in the south. West Asia evolved in which the pattern of behavior is based on the self-help of independent ruling governments,
    Keywords: religion, The norm of national sovereignty, Modern government, International System, evolutionism