فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال دهم شماره 1 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه آموزش پزشکی
سال دهم شماره 1 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیوا جگرگوشه، امیرحسین مقری، عزیز کامران* صفحات 7-18
    سابقه و هدف

    ارزشیابی شاخصی است که میزان رسیدن به هدف های آموزشی را نشان می دهد و به تحلیل فعالیت های آموزشی می پردازد. به همین منظور این مطالعه با هدف ارزشیابی دوره کارشناسی ارشد آموزش مامایی براساس الگوی ارزشیابی سیپ در دانشکده پرستاری مامایی اردبیل انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در سال 1400 اجرا شد. جامعه هدف، اعضای هیات علمی و دانشجویان کارشناسی ارشد گروه آموزش مامایی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، شامل 11 استاد و 7 دانشجو بود. تمامی نمونه ها به روش سرشماری در این مطالعه شرکت کردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته ارزشیابی دوره کارشناسی ارشد آموزش مامایی براساس الگوی ارزشیابی سیپ به تفکیک اساتید و دانشجویان استفاده شد. جهت آنالیز داده ها از آزمون تی یک نمونه ای (One-Sample T-Test) بهره گرفته شد. آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 اجرا گردید. سطح معنی داری آماری در این مطالعه 05/0 درنظرگرفته شد.

    یافته ها

    میانگین به دست آمده در گروه دانشجویان و اساتید در حیطه زمینه به ترتیب (04/3±29/18 و 81/2±45/31)، درونداد (70/1±29/47 و 52/3±18/51) و فرآیند (98/0±43/10 و 92/1±55/40) و در حیطه برونداد (40/1±43/9 و 37/2±27/29) می باشد که نمرات در گروه دانشجویان در 4 حیطه کمتر از نمره معیار و در گروه اساتید بیشتر از نمره معیار بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل بیان کرد که ارزشیابی مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش مامایی دانشکده پرستاری مامایی اردبیل از نظر دانشجویان در سطح نامطلوب و از نظر اساتید در سطح مطلوب بوده است. بنابراین جهت ارتقای این رشته همکاری بین متخصصان این رشته و برنامه ریزان در راستای مرتفع نمودن مشکلات ضروری است.

    کلیدواژگان: الگوی ارزشیابی سیپ، آموزش مامایی، ارزشیابی آموزشی، دانشکده پرستاری مامایی
  • سیده الهام فضلجو، خدیجه نصیریانی*، حسین توانگر، نفیسه دهقانی صفحات 19-30
    سابقه و هدف

    با توجه به آخرین تغییرات صورت گرفته در سرفصل کارشناسی پیوسته پرستاری، مطالعه حاضر باهدف بررسی لاگ بوک دروس پرستاری بزرگسالان سالمندی بر رضایتمندی دانشجویان پرستاری و مربیان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که به صورت در دسترس در سال 1400 بر روی دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد صورت گرفت. جامعه پژوهش شامل دانشجویان ترم 3،4، 5 می باشد که مشغول به گذراندن کارآموزی درس پرستاری بزرگسالان سالمندی 1-2-3 می باشند. این پژوهش در چهار گام انجام شد. گام اول طراحی لاگ بوک بود. گام دوم: جلسات آموزشی و توجیهی جهت دانشجویان و مربیان. گام سوم: اجرای تکمیل لاگ بوک. گام چهارم: رضایت سنجی.

    یافته ها

    در این مطالعه 70 دانشجوی پرستاری 35 نفر مرد (50%) و 35 نفر زن (50%) شرکت داشتند. 54 نفر (7/77%) از شرکت کنندگان دانشجو مجرد و 16 نفر (3/22%) از آن ها متاهل بودند. بر اساس دیدگاه دانشجویان در مورداستفاده از لاگ بوک اکثریت گویه ها، همچون آشنایی با وظایف و اهداف کارآموزی، روشن شدن انتظارات، تمرکز یاددهی و یادگیری، برانگیختن نیازهای آموزشی رضایت متوسط کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها دانشجویان و مربیان از به کارگیری لاگ بوک در دروس پرستاری بزرگسالان - سالمندان رضایت داشتند. اما به نظر می رسد لاگ بوک برای ثبت بعضی اهداف در آموزش بالینی کارایی لازم را نداشت. بنابراین پیشنهاد می شود ضمن اصلاح آیتم های لاگ بوک در جهت ارتقا و بهره گیری بیشتری آن بکوشند و از روش های دیگر برای ثبت آن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی دانشجو، دانشجویان پرستاری، مربیان پرستاری، لاگ بوک، رضایتمندی
  • سلیمان سراوانی، ناهید اسماعیلی، خدیجه رضایی کیخایی*، لیلی رضایی کهخایی، زهرا اسماعیلی صفحات 31-44
    سابقه و هدف

    ارزیابی درونی مقدمه ای برای بهبود کیفیت است و این ارزیابی اولین مرحله اعتباربخشی تلقی می شود که در آن اعضای گروه آموزشی دانشگاه هدف های گروه را تصریح و عملکرد آن را مورد قضاوت قرار می دهند، سپس نقش خود را بازنگری کرده تا در راه آینده مطلوب، گروه آموزشی با برنامه ریزی در اجرای آن گام های اولیه را بردارند. مطالعه حاضر با هدف انجام ارزیابی درونی گروه آموزشی پزشکی اجتماعی و تعیین درجه مطلوبیت گروه مذکور به منظور شناسایی نقاط قوت و ضعف و ارایه راهکار های لازم جهت پیشرفت و بهبود آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه سال 1399در سطح گروه آموزشی پزشکی اجتماعی شامل مدیرگروه، اعضای هیات علمی و دانشجویان از طریق توزیع پرسشنامه کشوری ارزیابی درونی گروه های آموزشی صورت گرفت. سوالات مربوط به پرسشنامه ها شامل 7 عامل، 25 ملاک و 125 نشانگر بود و هرکدام از نشانگر ها در سه درجه مطلوب، نسبتا مطلوب و نامطلوب درجه بندی شدند. در نهایت داده ها وارد نرم افزار شده و مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمرات حاصل از عامل های رسالت اهداف و جایگاه سازمانی،دوره های آموزشی،هیات علمی،دانشجو، راهبرد های یاددهی-یادگیری ، امکانات و تجهیزات آموزشی و پایان نامه و فرصت های مطالعاتی و سمینار ها به ترتیب59/1، 50/1، 31/1، 52/1، 9/1، 62/1 بود.

    نتیجه گیری

    با عنایت به نتایج حاصله ، وضعیت گروه در بیشتر قسمت ها مطلوب و نسبتا مطلوب بود ولی در بعضی از قسمت ها از کیفیت خوبی برخوردار نبود که باید گروه پزشکی اجتماعی در صدد رفع نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت براید.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی زابل
  • مهدیه سرحدی، اسما عبدالله یار، فریده رزبان، سکینه مظلوم* صفحات 45-58
    سابقه و هدف

    عوامل پیچیده و ناشناخته ای کیفیت و کمیت یادگیری دانشجویان و پیشرفت تحصیلی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از عواملی که به جهت شدت تاثیرات خود در پیشرفت تحصیلی موردتوجه بیشتر متخصصان بوده و گاه خود به عنوان یک عامل مستقل موردبررسی قرارگرفته است، انگیزه تحصیلی است. لذا این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین ابعاد انگیزه تحصیلی و پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زاهدان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 255 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی زاهدان که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند انجام گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه انگیزش تحصیلی والرند استفاده گردید. جهت بررسی پیشرفت تحصیلی دانشجویان نیز از میانگین معدل ترم های گذشته دانشجویان استفاده گردید و آنالیز داده های حاصل با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که میزان انگیزش دانشجویان با عملکرد تحصیلی آنان رابطه مستقیم و معنی داری دارد. علاوه براین انگیزش تحصیلی دانشجویان با سن، جنس، رشته تحصیلی و سال تحصیلی ارتباط معنی دار دارد(05/0  ≤p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که پیشرفت تحصیلی دانشجویان مستلزم هماهنگی و تعامل بین ابعاد مختلف انگیزشی است، لذا پیشنهاد می شود مسیولان و برنامه ریزان آموزش پزشکی به مولفه های انگیزش توجه بیشتری مبذول دارند.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، انگیزش تحصیلی، دانشجویان
  • سمیه اکبری فارمد، هنگامه امیری، مهرنوش خشنودی فر* صفحات 59-69
    سابقه و هدف

    امروزه گرایش روزافزونی نسبت به آموزش الکترونیکی وجود دارد و از طرفی هنوز استفاده از روش های تدریس کارگاهی نیز موردتوجه است. این پژوهش باهدف تعیین مقایسه ای تاثیر دو روش آموزش الکترونیکی و کارگاهی بر میزان یادگیری مراقبت از بیماران مبتلا به دیس ریتمی های قلبی در دانشجویان پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه نیمه تجربی دوگروهی از نوع پیش آزمون- پس آزمون بود که بر روی 60 نفر از دانشجویان کارشناسی سال آخر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال 1398 انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون چهارگزینه ای بود. پیش آزمون و پس آزمون برای هر دو گروه قبل و بعد از آموزش انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 21-SPSS با روش های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره یادگیری در گروه آموزش الکترونیکی و آموزش کارگاهی به ترتیب 68/2±29/11 و 35/1±41/10 بود. نتایج حاکی از آن بود که آموزش الکترونیکی و آموزش کارگاهی هر دو بر یادگیری دانشجویان موثر هستند، اما تفاوت معنی داری بین تاثیر دو روش آموزشی الکترونیکی و کارگاهی بر میزان یادگیری یافت نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه مقایسه نتایج میزان یادگیری دو روش آموزش کارگاهی و آموزش الکترونیکی تفاوت معناداری را نشان ندادند اما ازآنجاکه آموزش الکترونیکی، یکی از نیازهای اساسی آموزش امروزی در همه سطوح (خصوصا در دوران پاندمی کووید 19) است و از مزایایی چون انعطاف پذیری، استقلال زمانی و مکانی و مقرون به صرفه بودن و... برخوردار است و می تواند جایگزین یا مکمل روش سنتی کارگاهی که روشی زمان بر، هزینه بر و دارای محدودیت های زیادی برای شرکت کنندگان است، شود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش کارگاهی، دیس ریتمی، دانشجویان پرستاری
  • علیرضا حیدری*، جواد خادمی، زهرا خطیرنامنی، نرگس رفیعی، مهدی عباس آبادی، عبدالرحمن چرکزی، سید محمدرضا قنبری، سید کمال الدین میرکریمی، مریم مقصودلو، منصوره لطفی، معصومه سهرابی صفحات 70-85
    سابقه و هدف

    دوره های کارآموزی به کارآموزان این فرصت را می دهد تا آموخته های خود را با عمل تطبیق، کمبودها و نواقص احتمالی را درک و در رفع آن ها بکوشند و باعث افزایش قابلیت های آنان برای اشتغال در آینده نیز می گردد. هدف از انجام این مطالعه تبیین چالش های برنامه آموزشی کارآموزی در عرصه رشته بهداشت عمومی در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی در سال 1398 با رویکرد تحلیل محتوای استقرایی در استان گلستان انجام شد. مشارکت کنندگان در مطالعه 31 نفر از فارغ التحصیلان کارشناسی رشته بهداشت عمومی که دوره کارآموزی خود را در دانشکده بهداشت گذرانده اند، دانشجویان کارشناسی رشته بهداشت عمومی که حداقل یک ترم از کارآموزی را سپری کرده اند، مربیان و اعضای هیات علمی گروه بهداشت عمومی بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه های گروهی و فردی جمع آوری و به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار Atlas.ti 8 تحلیل گردید.

    یافته ها

    چالش های کارآموزی در عرصه رشته بهداشت عمومی در ششتم اصلی (سیستم آموزشی، دانشجویان، برنامه ریزی و آمادگی قبل از کارآموزی، مدیریت کارآموزی، فیلد کارآموزی، پایش و ارزشیابی دانشجویان) و 23 تم فرعی تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    لزوم توجه بیشتر به نقاط ضعف کارآموزی حاصل از مطالعه و انتخاب راهکارهای مناسب جهت بهبود وضعیت موجود در قالب برنامه عملیاتی، می تواند منجر به ارتقا کمی و کیفی کارآموزی در عرصه رشته بهداشت عمومی در دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان گردد

    کلیدواژگان: کارآموزی در عرصه، رشته بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت
|
  • Shiva Jegargoosheh, Amirhosein Maghari, Aziz Kamran* Pages 7-18
    Background and Objective

    Evaluation is an indicator that shows the extent to which educational goals have been achieved and analyzes educational activities. For this purpose, this study was conducted with the aim of evaluating the "period" of the master's degree in midwifery education based on the CIPP evaluation model in Ardabil School of Nursing and Midwifery.

    Methods

    The present study was performed cross-sectionally in 1400. The target population was faculty members and postgraduate students in the Department of Midwifery Education of Ardabil University of Medical Sciences, including 11 professors and 7 students. All samples participated in this study by census method. To collect information, a researcher-made questionnaire was used to evaluate the master's course in midwifery education based on the CIPP evaluation model for professors and students. One-Sample T-Test was used for data analysis. Statistical analysis was performed by SPSS software version 21. The level of statistical significance in this study was considered 0.05.

    Findings

    The mean obtained in the group of students and professors in the scope of field (18.29 ± 3.04 and 31.45 ± 2.81), input (47.29 ± 1.70 and 51.18 ± 3.52), process (10.43 ± 0.98 and 40.55 ± 1.92) and in the output area (9.43 ±1.40 and 29.27 ±2.37) that the scores in the group of students in 4 areas are less than the standard score and in the group Professors were higher than the standard score.

    Conclusion

    The results showed that the evaluation of the master's degree in midwifery education at Ardabil School of Nursing and Midwifery was unfavorable for students and desirable for professors. Therefore, in order to promote this field, cooperation between experts in this field and planners is necessary in order to solve the problems.

    Keywords: : CIPP Assessment Model, Midwifery Education, Educational Evaluation
  • Elham Fazljo, Khadijeh Nasiriani*, Hossein Tavangar, N. Dehghani Pages 19-30
    Background and Objective

    Due to the recent changes in the subject of continuing nursing undergraduate, the present study was conducted to investigate the use of logbook of nursing adult nursing courses on the satisfaction of nursing students and educators.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study that was made available in 1400 on nursing students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd. The study population includes students in the 3rd, 4th, and 5th semesters who are undergoing internships in nursing courses for the elderly 1-2-3. This research was conducted in four steps. Step1: design a logbook. Step 2: Educational and briefing sessions for students and educators. Step 3: Complete the logbook. Step 4: Satisfaction.

    Findings

    In this study, 70 nursing students, 35 males (50%) and 35 females (50%) participated. 54 (77.7%) of the student participants were single and 16 (22.3%) were married. Based on students' views on the use of logbooks, the majority of items such as familiarity with the tasks and objectives of the internship, clarification of expectations, focus on teaching and learning, and motivating educational needs were moderately satisfied.

    Conclusion

    Based on the findings, students and educators were satisfied with the use of logbooks in adult-elderly nursing courses. But it seems that the logbook was not efficient enough to record some goals in clinical education. Therefore, it is suggested that while modifying logbook items, they should try to upgrade and use it more and use other methods to record it.

    Keywords: Student Evaluation, Nursing Students, Nursing Instructors, Logbook, Satisfaction
  • Soleyman Saravani, Nahid Esmaeli, Khadije Rezaeikeikhaei*, Leili I Rezaei Kahkhae, Zahra Esmaeli Pages 31-44
    Background and Objective

    Internal group evaluation is a prelude to quality improvement. The training group took the first steps by planning to implement it. The aim of this study was to conduct a social medicine training group and determine the degree of desirability of the group in order to identify weaknesses and weaknesses and provide the necessary solutions to improve and improve them.

    Methods

    This study was conducted in 1399 at the level of social medicine educational department, including the group director, faculty members and students, through the distribution of a national questionnaire for internal evaluation of educational groups. The questions related to the questionnaires included 7 factors, 25 criteria and 125 indicators and each of the indicators was graded in three grades: favorable, relatively favorable and unfavorable. Finally, the data were entered and evaluated. SPSS V22.

    Findings

    The results showed that approximately the scores obtained from the factors of mission and organizational status, training courses, science, students, teaching-learning strategies, educational facilities and equipment and dissertations and study opportunities and seminars were 1.62, 1.9, respectively Were 1.52,1.31,1.50,1.59 and 1.2.

    Conclusion

    Considering the results, the situation of the group in most parts was favorable and relatively good, but in some parts there was no good quality that the social group should try to eliminate weaknesses and strengthen strengths.

    Keywords: Internal Evaluation, Social Medicine Department, Zabol University of Medical Sciences
  • M. Sarhadi, A. Abdolahyar, F. Razban, S. Mazloom* Pages 45-58
    Background and Objective

    Complex and sometimes unknown factors affect the quality and quantity of students' learning and their academic achievement. One of the factors that due to the severity of its effects on academic achievement has received more attention from experts and has sometimes been considered as an independent factor, is academic motivation. Therefore, this was done with all the connections between the dimensions and academic achievement in the Faculty of Nursing and Midwifery of Zahedan.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was performed on 255 students of Zahedan School of Nursing and Midwifery, who were selected by stratified sampling method. Walrand academic motivation questionnaire was used to collect data. In order to evaluate the students 'academic achievement, the average of the students' previous semesters was used and the obtained data were analyzed using descriptive and analytical statistical tests.

    Findings

    The results showed that students' motivation has a direct and significant relationship with their academic performance. In addition, students' academic motivation has a significant relationship with age, gender, field of study and being in a university for several years p≤0 / 05.

    Conclusion

    The results indicate that students' academic achievement requires coordination and interaction between different dimensions of motivation, so it is suggested that officials and medical education planners pay more attention to the components of motivation.

    Keywords: Academic achievement, Academic motivation, Students
  • Somayeh Akbari Farmad, Hengameh Amiri Pages 59-69
    Background and Objective

    Today, there is a growing trend towards e-learning, and on the other hand, the use of workshop teaching methods is still considered. The aim of this study was to determine the comparison of the effect of e-learning and workshop methods on the rate of learning to care for patients with cardiac dysrhythmias in nursing students.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study of two groups of pre-test   and post-test that was performed on 60 undergraduate nursing students of Lorestan University of Medical Sciences in 1398. The data collection tool was a four-choice test. Pre-test and post-test were performed for both groups before and after training. Data were analyzed using SPSS 21 software using descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistical methods (analysis of covariance and independent two-group t-test). Significant level was considered 0.05

    Findings

    The mean and standard deviation of learning score in e-learning and workshop training groups were 11.29± 2 2.68 and 10.41±1.35 respectively. The results showed that both e-learning and workshop training are effective on students' learning, but no significant difference was found between the effect of web-based and workshop training methods on learning (P <0.05).

    Conclusion

    E-learning is one of the basic needs of today's education at all levels and due to its advantages such as high flexibility and lack of time and space constraints, it can be used as a complementary method in academic education.

    Keywords: E-Learning, Workshop Training, Dysrhythmia, Nursing Students
  • Alireza Heidari*, Javad Khademi, Zahra Khatirnamani, Narges Rafiei, Mehdi Abbas Abadi, A Charkazi, SMR. Ghanbari, SK Mirkarimi, Maghsoudlou, M Lotfi, M Sohrabi Pages 70-85
    Background and Objective

    An internship course in the field gives students the opportunity to put what they have learned into practice; it allows students to understand and try to address potential shortcomings. It also increases their potential for future employment. The purpose of this study was to determine the challenges of internship training program in the field of public health in the School of Health of Golestan University of Medical Sciences.

    Methods

    This qualitative study will be conducted in 2019-2020 with inductive content analysis approach in Golestan province. Participants in the study were 31 undergraduate public health graduates who completed their internship at the School of Public Health, undergraduate public health students who had completed at least one semester of internship, instructors, and faculty members of the Department of Public Health. They were purposefully selected. Data were collected by group and individual interviews and analyzed by content analysis method and Atlas.ti 8 software.

    Findings

    Challenges of internship in the field of public health were explained in 6 main thems (education system, students, pre-internship planning and preparation, internship management, internship field, student monitoring and evaluation) and 23 sub-thems.

    Conclusion

    The need to pay more attention to the weaknesses of the internship resulting from the study and selection of appropriate strategies to improve the current situation in the framework of the operational plan, can lead to quantitative and qualitative improvement of internship in public health at Golestan University of Medical Sciences.

    Keywords: Internship, Public Health, School of Health