فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 65 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شیما کاشی*، سارا شریعتی مزینانی صفحات 11-33

    رای پاسخ به این پرسش که آیا دین عامه می تواند عاملی برای تغییر وضع موجود باشد یا تنها به کار حفظ آن می آید، به سراغ واعظان شاخص و عامه پسند دوره پهلوی دوم رفته ایم و نسبت عمل و کلام آن ها را با مساله «عدالت اجتماعی» مطالعه کرده ایم. محمدتقی فلسفی، احمد کافی و حسینعلی راشد، به عنوان موردهای مطالعه انتخاب شده اند و به کمک تحلیل محتوای منابر، نسبت منظومه کلامی آن ها با عدالت اجتماعی بررسی شده است. بر مبنای این مطالعه، نسبت واعظان با عدالت اجتماعی در این دوران شامل دو جریان اصلی است. در رویکرد نخست، عدالت اجتماعی اساسا مساله محوری نیست و در حاشیه«خلوص گرایی و هویت گرایی» است. در رویکرد دوم، عدالت اجتماعی به عنوان روح دین عامه و مبنای اخلاقی شدن جامعه مطرح می شود. در میان واعظان شاخص، نمایندگان آن گروه اول هم به لحاظ تعداد و هم میزان برخورداری از نفوذ اجتماعی، توفیق بیشتری کسب کردند. رویکرد «هویت گرا» و «خلوص گرا»، در نهایت توانست به کمک ترکیبی از «منبر» و فعالیت اجتماعی در قالب «نهادسازی» به حاملان اجتماعی مشخصی در میان بازاریان و حاشیه نشین های مهاجر شهری پیوند بخورند که یکی بیم از دست رفتن «خلوص» و دیگری در جستجوی «پناهگاه»، دغدغه هویت داشتند. این جریان وعظ، اگرچه دغدغه نخستش عدالت اجتماعی نبود، اما توانست از دین عامه بستری بسازد که با گرم شدن فضای انقلاب، طبقه متوسط مذهبی و فرودست شهری،با «توسل» و «پناه» بردن به یک رهبر کاریزماتیک مذهبی، به یکدیر متصل شده و در قالب توده های مردم به دیگر جریانهای انقلابی بپیوندند.

    کلیدواژگان: دین عامه، عدالت اجتماعی، وعظ و منبر، هویت گرایی
  • سید محسن بنی جمالی*، محمد توکل صفحات 35-74

    با توجه به نقش در حال گسترش اینترنت در فضای رسانه ای مقاله حاضر به واکاوی وضعیت صنعت روزنامه در ایران و جهان و تحولات آن پرداخته است. مبنای مطالعه واکاوی آن جنبه هایی از صنعت روزنامه است که با تغییر فضای رسانه ای از چاپی به مجازی دستخوش تحول شده است؛ از جمله «تغییر رابطه یک طرفه بین سه عامل تولید، مصرف و تبلیغات»، «بازشدن بسته محتوا»، «تغییرات مربوط به دوره ای بودن انتشار»، «استاندارد بودن محتوای خبری» و «مرجعیت رسانه چاپی». مقاله ضمن اشاره به مشکلات ساختاری صنعت روزنامه در ایران و نیز گسترش نفوذ اینترنت در حوزه رسانه های خبری نشان می دهد که هنوز روزنامه چاپی مرجعیت خود را حفظ کرده است. علیرغم آن اینترنتی شدن فضای خبری در ایران به واسطه «باز کردن بسته محتوای روزنامه بخشی از بازار روزنامه را از آن منتزع ساخته و درآمد های انحصاری روزنامه ها را در آن حوزه ها به سوی رسانه های جدید سوق داده است. هر چند روزنامه ها با اقداماتی از جمله برخط شدن و چند رسانه ای شدن در پی رفع مشکلات ناشی از این تغییرات برآمده اند اما موفقیت ها محدود بوده است. گره های ساختاری و خلاء های قانونی موجود به همراه دولتی بودن یا وابستگی بسیاری از روزنامه ها به بخش دولتی و نیز سیاست زدگی صنعت روزنامه اثر این مشکلات را مضاعف ساخته است. حاصل باعث تضعیف روزنامه نگاری رسمی و کاهش نفوذ آن شده است. محتمل است محدود شدن نفوذ روزنامه ها، فضای کنش سیاسی را از اشکال رسمی و استاندارد به حوزه های غیراستاندارد و غیررسمی براند.

    کلیدواژگان: روزنامه، اینترنت، افول روزنامه، شبکه های اجتماعی، تبلیغات
  • سمانه معظم*، سید یعقوب موسوی، اسمعیل خلیلی صفحات 75-101

    تشخیص احتمال شناخت زنانه در تاریخ فرهنگی نجد ایران، قصد اصلی ما برای سفر به عصر تاریخی پیشابرنز و پسابرنز و کشف نمودهای شناخت زنانه در آن اعصار و نشانگانی از ماندگاری آن در اعصار بعدی است. حوزه ی ما جامعه شناسی شناخت و روش ما، با پرهیز از نظام های تفسیری موجود، خوانش تاریخ نگارانه متون مدلل تاریخ، در تلاقی دو رویکرد دیالکتیکی و هرمنیوتیکی،یعنیتعامل و مراودهدایم میان ذهنیت نویسندگان و عینیت تاریخ،در مقام تفسیر آناست. این بررسی شرایط پیدایش شناخت و عناصر آن در الهیات (به عنوان مهم ترین حوزه ی معرف شناخت هر عصر)، اسطوره ها و الهیات اسطوره ایادوار پیدایش کشاورزی، شکل گیری اجتماعات مبتنی بر آن، تغییرات آن الهیات و اساطیر پس از مهاجرت آریاییان و تشکیل جوامع دولت مرکز و تغییرات زنانگیدر الهیات را شامل شده شده است. مهم ترین این نمودها در یافته ها و تفسیر ما از ساخت شناخت زنانه ی ایرانی شامل «اصالت زندگی و خردوندی پشتیبان آن»، «تنیدگی ابژه/سوژه در الگوی شناخت»، «عینیت نافذ»، «وساطت موثر»، «ادراک دورانی زمان و جاودانگی درعین کرانمندی» است. روشن است کشف و پی گیری نشان هر حدودی از الگوهای شناخت زنانه در بنیادهای تاریخی-اجتماعی و سیر تحولات و تطورات تاریخی شان، در مقایسه با استفاده از الگوهای نظری غیرتاریخی و ذات انگارانه، رهنمای فهم و تفسیر هرچه غیرجانبدارانه تر تاریخ ایران، زنان و شناخت زنان ایرانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: شناخت زنانه، شناخت شناسی زنانه، جامعه شناسی شناخت
  • مهدیه نجفی زاده، علی ربیعی*، علی اکبر فرهنگی صفحات 103-128

    امروزه همه جنبه های زندگی مردم مرتبط با رسانه های اجتماعی است. آمارهای رسمی نشانگر سپری شدن وقت زیاد بخش قابل توجهی از افراد در میان این رسانه ها است. سازمان های مردم نهاد (سمن ها) نیز مانند دیگر سازمان ها، رسانه های اجتماعی را برای باقی ماندن در محیط رقابتی و جذب و مدیریت ذی نفعان خود از قبیل: خیرین، داوطلبان، خدمت گیرندگان، مدیران وکارمندان استفاده می کنند. توسعه روابط موثرتر با ذی نفعان در سمن ها، نیازمند استراتژی متناسب برای استفاده از رسانه های اجتماعی است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی- توسعه ای، از نظر ماهیت توصیفی و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. جامعه آماری شامل خبرگان و ذی نفعان در دو حوزه رسانه های اجتماعی و سمن ها است ،که با روش اشباع تیوریک از 13 نفر مصاحبه عمیق گرفته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد: در ایران به دلیل موانع مختلف و محدودیت های فیلترینگ، اینستاگرام اصلی ترین رسانه اجتماعی مورد استفاده سمن ها است و از دیگر رسانه های اجتماعی به صورت مکمل، با فاصله قابل تاملی بهره گرفته می شود. یافته های این پژوهش برلزوم اصلاح ساختار ارتباطی در سمن-ها، افزایش دانش جامع نگر به کارکردهای رسانه های اجتماعی، شناخت و تفکیک ویژگی های گروه های مختلف ذی نفع و شبکه سازی آنها در جهت اهداف خیریه ها تاکید دارد. در این پژوهش دریافتیم با توجه به تفاوت های زیرساختی اعم از فن آوری ، محدودیت های جغرافیایی ، تفاوت های دانشی و آمادگی های فرهنگی و فردی یک استراتژی ارتباطی عمومی قابل تعمیم وجود نداشته و بکارگیری استراتژی ارتباطی اقتضایی و تعاملی هدفمند با ذی نفعان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: 'رسانه اجتماعی'، 'سازمان مردم نهاد'، 'الگوی ارتباطی'، 'اینستاگرام'، 'استراتژی'
  • مهدی صدقی*، مجتبی امیری صفحات 129-158

    تجربه برگزاری مناظره های انتخاباتی در سالهای 88، 92 و 96 حاکی از آن است که این مناظره ها بجای آنکه فضایی برای دیالوگ و گفتگو نسبت به موضوعات مهم برای جامعه باشد، فضایی بوده که نامزدها به تخریب و تهاجم نسبت به رقبا بپردازند. هدف اصلی این مقاله شناسایی مدل مفهومی برای توصیف نحوه تعامل و مواجه مناظره کنندگان است تا بتوان مولفه های اثر گذار بر نحوه انتخاب راهبرد تعامل با رقبا، را تبیین نمود. در این پژوهش از روش نظریه مبنایی یا گراندد تیوری استفاده شده و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با 14 نفر از کسانی بدست آمده که صاحبنظر بوده و یا در فرآیند طراحی، تهیه و تولید مناظره ها نقش داشته اند. یافته های پژوهش حاکی است که هرچند ویژگیهای شخصی و شخصیت مناظره کنندگان در انتخاب رویکرد استدلال و اقناع یا کنش حمله و دفاع تاثیرگذار است، اما تغییر و بازشدن ناگهانی فضای سیاسی در دوران انتخابات، کوتاه بودن زمان تبلیغات انتخاباتی، سیاستهای رسانه در طراحی مناظره، عدم وجود سازوکارهای راستی آزمایی ادعاها، چینش نامناسب ساختار و قواعد مناظره از عواملی است که باعث شده مناظره کنندگان، از این فرصت برای حمله به رقبا و بالا بردن سطح تنش در برنامه استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: مناظره تلویزیونی، مناظره انتخاباتی، نامزدهای انتخابات، گفتگو، تنش و درگیری
  • مجید موحدمجد*، حسن خشنود، زهرا معاون صفحات 159-185

    با نگاهی به وضعیت رسانه ها و مطبوعات در کشورهایی که نرخ فساد در آن ها پایین است، به خوبی می توانیم به نسبت تعریف شده بین نقش مطبوعات و رسانه ها در مبارزه با فساد پی ببریم. از آنجا که نهادینه شدن فساد در کشور باعث دور شدن کشور از مسیر توسعه شده است، در این تحقیق به دنبال شناسایی گرایش ها مختلف فساد در گفتمان های نوشتاری و گفتاری روزنامه ها هستیم و می خواهیم نشان دهیم که چگونه این مسئله با ایدیولوژی های که در تولید اخبار نهفته است همخوان است. از چهار روزنامه وطن امروز، شرق، اعتماد، کیهان، جهت انجام مطالعه استفاده شده است و از هرکدام ازاین روزنامه ها بر اساس نمونه نظری، تعدادی متن به عنوان نمونه جهت تحلیل و تفسیر مسئله فساد انتخاب شده اند. جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق از روش های تحلیل نظام گذرایی هالیدی استفاده گردید.از طریق نظام گذرایی هالیدی و همچنین الگوی برجسته سازی و حاشیه رانی به دنبال تحلیل تیترها و عناوین خبری پیرامون فساد در هرکدام از روزنامه ها بوده ایم. ما به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که چگونه هرکدام از روزنامه ها از طریق تکنیک های مختلف به معرفی افراد، نهادها و سازمان و گفتمان های درگیر فساد می پردازند.نتایج حاکی ازاین می باشد که مطبوعات خنثی و بی طرف نیستند و هرکدام از روزنامه ها به بازنمایی مسایل مورد دلخواه که با منافع آن ها منطبق بود، پرداخته اند و تمام تلاش روزنامه ها در بازتاب فساد، برجسته سازی فسادهای منتسب به دیگری مقابل و در مقابل، به حاشیه بردن و عدم توجه به فسادهای گفتمان خودی بوده است.

    کلیدواژگان: فساد، گفتمان رسانه ای، تحلیل گفتمان، مطبوعات
  • محمدحسین ساعی*، محمدحسین آزادی صفحات 187-222

    اخلال در فرآیندهای دموکراتیک، سیاست ورزی، سیاست گذاری، روزنامه نگاری، ارتباطات اجتماعی، اقتصاد و امنیت عینی و روانی جوامع انسانی لزوم مبارزه با خبرهای جعلی و منابع تولید و توزیع آن ها را در سال های اخیر، بسیار جدی تر ساخته است. مواجهه صحیح با خبر جعلی - به عنوان پدیده نوظهور عصر شبکه های اجتماعی- که در قالب اطلاعات دروغین، عامدانه و برنامه ریزی شده ای که به صورت سازمانی در پوشش خبر واقعی برای فریب کاربران تولید و منتشر می شود، به یکی از معضلات جدی سازمان های رسانه ای حرفه ای و بزرگ دنیا تبدیل شده است. به عبارتی از این پس سازمان های رسانه ای در کنار فرآیند جمع آوری اطلاعات و خبررسانی حرفه ای، لازم است به صحت سنجی محتواها و خبرهای تولیدی در رسانه های اجتماعی نیز در قالب فرآیندهای حرفه ای خود بپردازند. از این رو در مقاله حاضر در پی ارایه کلیاتی از راهکارهای تشخیص خبرهای جعلی به عنوان اولین قدم برای مقابله با آن در سازمان های رسانه ای حرفه ای هستیم. ما برای دست یابی به این هدف، علاوه بر بررسی جامع منابع علمی موجود، با 18 نفر از متخصصان حرفه ای و دانشگاهی حوزه خبر، رسانه و فضای مجازی مصاحبه کردیم، تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون و شبکه مضامین ما را به مجموعه ای از راهکارها با تاکید بر به کارگیری امکانات حرفه ای راستی آزمایی و مهارت استفاده از داده های آشکار (اوسینت) رسانید. ما همچنین در این مقاله پیشنهاداتی را از دسته بندی نحوه واکنش به انواع خبرهای مشکوک را از طریق ارایه آستانه های اول و دوم مواجهه با خبرهای جعلی، مبتنی بر نظرات کارشناسان حرفه ای، استخراج کردیم و سامان بخشیدیم.

    کلیدواژگان: خبر جعلی، حباب فیلتر، معرفت شناسی گواه گیری، راستی آزمایی، اوسینت
  • آرمین امیر* صفحات 223-254

    هدف این پژوهش بررسی فرهنگ به عنوان عاملی توامان توانمندساز و محدودکننده در دسترسی همگانی به اطلاعات در ایران است؛ موضوعی که توجه جامعه جهانی به آن، بیانگر نگرانی در خصوص مشارکت شهروندان و پاسخگویی دولت ها در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و غیره است. دسترسی آزاد به اطلاعات در بسیاری از کشورها به عنوان یک حق سیاسی و مدنی درک شده است و یکی از پیامدهای بلافصل آن شکل گیری دموکراسی مشارکتی و مشورتی است، چراکه دسترسی آزاد به اطلاعات، امکان مداخله شهروندان در رویه های عمومی را فراهم می کند و این امر لزوم پاسخگو بودن دولت را ایجاب می کند. علاوه بر این، توانمند شدن شهروندان و بخصوص گروه های حاشیه نشین یا به تعبیر دیگر گروه های خاموش مانند فقرا، بیسوادان و حتی در برخی موارد زنان که به دلیل وجود نابرابری ناشی از روابط قدرت در بین گروه های اجتماعی، از دسترسی های نابرابری برخودار هستند، یکی دیگر از دلایلی است که لزوم دسترسی آزاد به اطلاعات را برجسته می کند. تجربه کشورهای مختلف نشان می دهد که با دسترسی آزاد به اطلاعات، بستری در جهت ارتقای سطح سلامت، آموزش، بهداشت، درآمد و حتی حفاظت و صیانت از حقوق انسانی برای گروه های ذکر شده فراهم شده است. در این پژوهش علاوه بر مرور ادبیات نظری و پژوهش های انجام شده در این حوزه، با پرداختن به لزوم حق دسترسی همگانی به اطلاعات، چشم اندازی از وضعیت موجود در ایران ارایه داده ایم. از این رو، پرسش ما در این مقاله این است که کدام عوامل و موانع فرهنگی در دسترسی شهروندان به اطلاعات اثرگذار هستند؟

    کلیدواژگان: دسترسی به اطلاعات، جریان آزاد اطلاعات، توانمندی، گروه های خاموش، موانع فرهنگی
  • زرین زردار*، ملیحه اسماعیلی صفحات 255-282

    ارتباطات سلامت نقش مهم و تاثیر گذاری در اطلاع رسانی و آگاه سازی ، تشویق افراد به خود مراقبتی و تغییر سبک زندگی در جهت پیشگیری از بیماری ها و ارتقای سطح سواد سلامت جامعه ایفا می کند. رسانه ها تاثیر جدی بر شکل دهی به واقعیت اجتماعی دارند و از طریق چارچوب بندی مباحث سلامت، نقشی حیاتی در شکل گیری افکار عمومی ایفا می کنند. مقاله حاضر با بررسی برنامه ضربان - به عنوان برنامه گفتگومحور شاخص شبکه سلامت- به دنبال پاسخ به این سوال است که سلامت در برنامه های تلویزیونی چگونه چارچوب بندی شده است؟در این مطالعه، چارچوب ها با روش تحلیل محتوای کمی استخراج شد. انتخاب برنامه ها بر اساس نمونه گیری مطبق دو هفته آماری، در شش ماهه اول سال 1397 صورت گرفت. در این مطالعه، واحد تحلیل سکانس است و تمام سکانس ها در برنامه های منتخب، تحلیل شده اند. نتایج نشان می دهد برنامه ضربان، سلامت را در دو قالب درمان و پیشگیری چارچوب بندی کرده است. چارچوب درمان با طور قابل ملاحظه ای برجسته تر و پررنگ تر از چارچوب پیشگیری است. بررسی زیر چارچوب های بخش درمان حاکی از آن است که اطلاعات عمومی در مورد بیماری از اولویت بالاتری نسبت به سایر زیرچارچوب ها نظیر مفاهیم علمی، اشاره به علت بیماری، تشریح فرایند بیماری و امثال آن برخوردار است. همچنین، در چارچوب پیشگیری، توصیه های رفتاری برای پیشگیری از بیماری در مقایسه با توصیه های غذایی، روان شناختی، ورزشی و توصیه مربوط به دخانیات یا الکل، اولویت بالاتری دارد. یافته های تحقیق با توجه به ابعاد و سطوح سواد سلامت و نیز خط مشی رسانه ای صداوسیما مورد بحث و تبیین قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: ارتباطات سلامت، سواد سلامت، چارچوب بندی، تحلیل محتوا، تلویزیون
  • سبحان یحیائی، زینب مسیبی * صفحات 283-307

    شیوع ویروس کووید 19 به عنوان مهمترین رویداد قرن بر ساختارهای فردی و اجتماعی تاثیر گذاشته است. این پدیده چند وجهی پیش از همه، جایگاه رسانه ها در پاسخ دهی به نیازهای شناختی مخاطبان از بحران کرونا را برجسته کرده است. از این منظر، مطالعه محتوای رسانه ها از جمله تلویزیون اهمیت دارد تا روشن شود در توصیف مسئله جدید جهان چه نشانه ها و مدلول های به کار رفته است. پژوهش حاضر با استفاده از دیدگاه های چارچوب بندی، بازنمایی و اینکه تلویزیون به عنوان رسانه ای پرنفوذ در شکل گیری افکارعمومی نقش دارد به واکاوی معانی ضمنی برنامه تلویریونی «مل مل» با محوریت چگونگی بازنمایی ویروس کووید19 می پردازد. در نهایت به پرسش اصلی پژوهش مبنی بر اینکه «برنامه تلویزیونی «مل مل» چه تصویری از این بیماری جدید برای مخاطب روایت می کند؟» با استفاده از روش نشانه شناسی الگوی سلبی و کادوری پاسخ می دهد. نتایج نشان دهنده ی بازنمایی بیماری کرونا فراتر از یک امر طبیعی به عنوان یک پدیده اجتماعی است. در تحلیل بخش هایی از این برنامه مشخص شد که روایتگری از بیماری کرونا در قسمت های گوناگون تغییر می کند و تصویرهای متفاوتی از تاثیرگذاری ویروس بر زندگی فردی و اجتماعی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: بازنمایی، کووید19، تلویزیون، کودک، نشانه شناسی
  • علی احمد رفیعی راد*، محمود شهابی، علی اکبر حقدوست، شیرین احمدنیا صفحات 309-337

    اچ آی وی/ایدز به عنوان مساله ای چندوجهی دارای پیامدهای زیستی، اجتماعی و روانی است که زندگی فردی و اجتماعی مبتلایان را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری با قرار گرفتن در کانون روابط اجتماعی فرد، تعاملات او را دست خوش تغییرات اساسی می کند. یکی از جنبه های کمتر دیده شده این بیماری که در تحقیقات مرتبط نیز مورد غفلت قرار گرفته است،افشاء می-باشد. تحقیق حاضر به بررسی این موضوع در بین زنان مبتلا در شهر تهران پرداخته است. روش تحقیق مورد استفاده به صورت کیفی تحلیل مضمونی و ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساخت یافته بوده است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و جامعه پژوهشی 18 نفر بوده که تا زمان اشباع نظری با رضایت آگاهانه و اصول اخلاقی رازداری انتخاب شده و به سوالات پاسخ داده اند. زمان گردآوری اطلاعات بهار و تابستان 1398 بوده است. براساس یافته ها در ذیل تجربه ی مفهوم افشاء، چهار مضمون اصلی و هشت مضمون فرعی به دست آمده است. مضامین اصلی شامل«مرزبندی افشاء»، «ترس از افشاء»، «مدیریت افشاء» و «ناسازه افشاء» می باشد و مضامین فرعی دربردارنده«دوگانه بیمار- بیماری»، «مرز احساس امنیت و احساس عدم امنیت»، «ترس از انگ غیراخلاقی بودن»، «ترس از طرد»، «دوراهی افشاء»، «کنترل افشاء»، «همدلی و حمایت» و «طرد» بوده است.

    کلیدواژگان: افشاء، انگ اجتماعی، بیماری، تحلیل مضمونی، ایدز
  • علی رضا کریمی، علی مراد عناصری* صفحات 339-360

    در این جا، به «دست فروشی» به عنوان یک شکل معیشت و زندگی نزد گروه های اجتماعی ناهمگون حتی فرودست تر از پرولتاریای صنعتی معاصر و شهری پرداخته شده است: 1. ساکنان فرودست نواحی پیرامونی که زندگی و معیشت کشاورزی، دام پروری سنتی، و کارگاه های کوچک خانگی یا روستایی یا غیرصنعتی دارند؛ 2. ساکنان فرودست تهران یا مراکز شهری، که بهره ی معیشتی از زندگی در این نواحی نبرده اند؛ 3. نیروی کار پیرامونی، که از بابت جوانی یا قرار گرفتن در موقعیت پذیرش کارهای سخت، با منزلت کم، یا کثیف، به نیروی مهاجر دارای کار و درآمد حاشیه نشین تبدیل می شوند؛ 4. افرادی که شغلی ندارند ولی با بهره مندی از پیشینه ی طبقاتی و داشتن شکل معیشت دست فروشی در تاریخ خانواده ی خود، چاره ای جز بساط کردن پیدا نمی کنند؛ 5. کسانی که به شغل دوم روی می آورند و از مزایای اقتصادی شکل دست فروشی بهره می گیرند. تلاش شده با روی کرد اتنوگرافی انتقادی، بر اساس تجربه ی زیسته و میدانی دربردارنده ی مفاهیم حساس، و از راه مجموعه مصاحبه های عمیق و ساخت نیافته با یک دست فروش، مشاهده، مشارکت و حضور در میدان او، دست فروشی از چشم یک دست فروش، یک فرودست مطرح شود. با مرور تاریخ زندگی «علی»، درمی یابیم که دست فروشی، نه شکل غیرطبیعی یا بدنام زاید بر زندگی جمعی یا شهری، که شکلی طبیعی و راهی برای تامین معیشت است. هنگامی که این شکل از زندگی با حق حاکمیتی دولت، سیاست شهری، نظم فضای مصنوع، ساخت ویژه ی سامان اجتماعی، و مالکیت فضای شهری برخورد پیدا می کند، در سخن مدیران شهری و طبقه ی متخصصان حرفه ای، تبدیل به معضل شهری و آسیب اجتماعی می شود.

    کلیدواژگان: دست فروشی، فرودست، اتنوگرافی انتقادی، بی کاری فصلی، شکل زندگی
|
  • Shima Gholamreza Kashi *, Sara Shariati Mazinani Pages 11-33

    This study focuses on the relationship between popular religion, and social movements. To answer the question of whether popular religion can be a potential stimulant for changing the status quo or only to maintain it, we focused on the popular religious preachers of the second Pahlavi period. The relationship between their actions and words with the issue of "social justice" has been analyzed. the relationship includes two main currents: In the first approach, social justice is not essentially a central issue, and is marginalized by the issue of "purity and identity." In the second approach, social justice is the spirit of popular religion and the moral basis of its religious community. What is important is that among the popular and prominent preachers, the representatives of that first group were more successful both in terms of the number of representatives and the extent of their social influence. The "identity-oriented" and "pure-minded" approaches were finally able, with the help of "religious sermon" and social activity, to connect to specific social strata among the religious traditional middle class and immigrant residents of poor areas of the city. One feared the loss of "purity" and the other was in the search for "shelter" and both concerned with identity. Although this sermon was not based on political preaching, and its primary concern was not "social justice," it was able to stimulate the masses to join a revolution, to take refuge in a charismatic religious-political leader and to seek in him the lost identity and purity.

    Keywords: Identity, Popular religion, Religious Preaching, social justice
  • Mohsen Banijamali *, Mohammad Tavakol Pages 35-74

    This article, first reviews the changes occurred and are occurring as the result of the introduction and extension of the internet into the new written media worldwide and also in Iran. After that we concentrate on the effects of this process on newspaper industry in Iran, in particular. Then we look into the new circumstances which newspapers encountered with, and that how newspapers managed the situation. The study consists of investigation on 1)the changing relation between news production, news consumption and advertisement; 2)opening up the newspapers content packages;3)changes regarding the periodically managed newspapers and the question of standardized newspaper contents; and 4) the continuation of the authority of the printed media as the reference in the newspaper industry. The article shows that despite the structural problems which newspapers face, and the quick internet penetration into the newspaper industry, the printed newspaper has been able to keep its authority in the new news industry. The study, based on user traffic and newspaper circulation statistics, shows that the online news industry with opening up the newspaper content packages absorbed newspapers advertisement revenues and forced them to enter a new era of tough circumstances. Structural problems and lack of legal transparency for using new media technologies along with their dependence on government subsidies and the excessive politicization doubled the difficulties. This situation undermined independent journalism and its influence on social life. This may push the political actions to more informal and even underground sphere.

    Keywords: newspaper, Internet, decline of newspaper, Social networks, advertisement
  • Samaneh Moazzam * Pages 75-101

    This study aims to recognize the possibility of it in the cultural history of Iran. Delving into the Pre-Bronze and Post-Bronze Age historical eras, we intend to discover the manifestations of feminine knowledge in the mentioned historical period, finding the signs of its permanence in later epochs. In doing so, we have taken the sociology of knowledge into account. The study's method is centered on the historiographical reading of explanatory history texts, which are primarily based on the intersection of two dialectical and hermeneutic approaches, namely the constant interaction between the authors’ subjectivity and the objective history. The study examines the conditions which have led to the emergence of feminine knowledge and its elements in various terrains. This includes theology as the most superior knowledge of any age, myths, mythological theology in the agricultural era and the formation of societies based on that, changes in those theologies, myths after the migration of Aryan, establishing societies rests on State Central. Study indicates how femininity has been altered in these theologies passing such components.Iranian feminine knowledge is primarily centered on "the principality of life and its wisdom", "interwoven subject/object of knowledge pattern," "positional subject," "circular perception of time," and "perception of immortality in material and natural life." Discovering vernacular feminine knowledge patterns rooted in its historical and social foundations, in comparison with the use of non-historical and essentialist theoretical models, will lead to understand and interpret as unbiased as possible the history of Iran, Iranian women and the feminine knowledge.

    Keywords: Feminine Knowledge, Feminist Epistemology, Sociology of Knowledge
  • Mahdieh Najafizadeh, ALI Rabie *, Aliakbar Farhangi Pages 103-128

    Today many individual’s lives have been affected by social media in all aspects. Official statistics prove that a significant number of people spend a huge amount of time in social media. NGOs, like other organizations, use social media to stay competitive and attract and manage their stakeholders, such as donors, volunteers, managers, and employees. Developing more effective stakeholder relationships in NGOs requires a more suitable and relevant strategy for using social media. This research has been done in terms of applied-developmental purpose, in terms of descriptive method and qualitative content analysis method. The statistical population includes experts and stakeholders in the two fields of social media and non-governmental organizations. 13 people were interviewed in-depth by the theoretical saturation method. In Iran, due to various barriers and limitations of using many social media platforms, Instagram has been the main used social media platform by NGOs, yet other social media platforms are used as complementary tools with less engagement rates than Instagram. This study research emphasizes the need and the importance to reform the strategy and structure in non-governmental organizations, to the increase the comprehensive knowledge of social media communication, to identify and differentiate the characteristics of different stakeholders and build a network of them for charity purposes. In this study, we found that there is no general public communication strategy due to infrastructural differences including technology, geographical constraints, differences in knowledge, and cultural and individual preparations and to use a contingency and targeted interaction strategy with the stakeholders is suggested.

    Keywords: 'Social media, NGO, communication mode, Instagram', strategy
  • Mahdi Sedghi *, Mojtaba Amiri Pages 129-158

    The experience of broadcasting election debates in Iran in 2009,2013 and 2017 shows that these debates failed to express the views and plans of the candidates and instead of it candidates attacking and invading their competitors. The main purpose of this essay is to identify the conceptual model of debater’s interaction to describe interactions manner with competitors, in order to manage the televised debates.The research method of this research is the theory of grounded theory, and the data were obtained through a semi-structured, deep interview with 14 people who were familiar or involved in the process of planning, producing, and performing of debates.Findings of the research suggest that although personal characteristics and personality of the debaters are influential in choosing the approach of persuasion or action of attack and defense, the sudden change of political space during the election period, the short duration of electoral campaign, media policies in the design of the debate, The lack of mechanisms for verifying claims, inadequate rules for debates are among the factors that made the debaters use this opportunity to attack rivals and raise the level of tension in the program.

    Keywords: Televised debate, electoral debate, candidates for election, Dialogue, tension, conflict
  • Majid Movahed *, Hasan Khoshnod, Zahra Moaven Pages 159-185

    Looking at the situation of the media and the press in countries where the rate of corruption is low, we can well understand the defined relationship between the role of the press and the media in the fight against corruption. Since the institutionalization of corruption in the country has caused the country to deviate from the path of development, we seek to identify different trends of corruption in the written and spoken discourses of newspapers and we want to show how this issue with ideologies. Which lies in the production of news is consistent. The four newspapers Vatan-e-Amrooz, Shargh, Etemad, and Kayhan have been used for the study, and each of these newspapers has been selected as a sample to analyze and interpret the issue of corruption based on a theoretical sample. To answer the research questions, the methods of Holliday transient system analysis were used. Through the Holliday transient system, as well as the pattern of highlighting and marginalization, we sought to analyze headlines and news headlines about corruption in each newspaper. We seek to answer the question of how each newspaper introduces the individuals, institutions, organizations and discourses involved in corruption through various techniques. The results show that the press is not neutral and impartial. Each of the newspapers represented the desired issues that were in their interests, and all the efforts of the newspapers in reflecting on corruption, highlighting the corruption attributed to the other and the other, marginalizing and ignoring the corruptions of their own discourse.

    Keywords: Corruption, Media Discourse, Discourse Analysis, Press
  • Mohammad Hossein Saei *, Mohammad Hossein Azadi Pages 187-222

    In last years, Disorder in democracy, policy-making, journalism, social communication, economics, and objective and mental security has made societies more serious about combating fake news and their sources of production and distribution. Correct confronting fake news – as a new phenome of social networks era - as false, deliberate, and program information that is organized covered, and disseminated in Real news coverage to deceive users has become a serious problem for the professional and great media organizations. In other words, media organizations besides the reporting process need to verify the accuracy of the content and production news on social media. Therefore, in this study, we find the generalities of the recognition 'Fake News' for media Organizations. In order to achieve this goal, in addition to studying the scientific documents, 18 experts of news and media were interviewed, then by analyzing the data using the thematic analysis, we find solutions for recognition of Fake news emphasizing on professional tools fact-checking and osint skills. We also on point of views of professional experts formed how to encounter doubtful news through the definition of the first and second threshold of encounter with fake news.

    Keywords: Fake News, Filter Bubble, Epistemology of Testimony, Fact-Checking, Osint
  • Armin Amir * Pages 223-254

    The purpose of this study is to investigate culture as an empowering and limiting factor in public access to information in Iran; this is an issue that the international community is concerned about, with regard to citizen participation and governments’ accountability in the political, social, economic, and other areas. Freedom of Information and free access to it, is perceived in many countries as a political and civil right, and one of its immediate outcomes is the formation of participatory and consultative democracy, as free access to information allows citizens to intervene in public affairs and this requires the government to be accountable. In addition, the empowerment of citizens, especially marginalized groups, or in other words, silent groups such as the poor, the illiterate, and even in some cases women, who due to inequalities that arising from power relations between social groups, have unequal access, is another reason that highlights the need for free access to information. The experience of different countries shows that with freedom of Information, a context has been provided for the mentioned groups to improve the level of health, education, hygiene, income, and even protection of human rights. In this study, in addition to reviewing the theoretical literature and research background in this field, by addressing the need for public access to information, we have provided an overview of the current situation in Iran. Therefore, our question in this article is which cultural factors and barriers affect citizens' access to the information?

    Keywords: Access to information, free flow of information, empowerment, silent groups, cultural barriers
  • Zarrin Zardar *, Malihe Esmaeili Pages 255-282

    Health communication plays an important role in informing, encouraging self-care and lifestyle changes to prevent illness and promote health literacy. Health communication is significantly effective in the field of health when used in the appropriate media environment. The media have a serious impact on social reality and play an important and vital role in shaping public opinion through frameworks of discussions. The present paper examines the program of Zaraban - as a dialogic program of the health network index - seeking to answer the question of how health is framed in television programs? In this study, the frameworks are extracted by using quantitative content analysis. The selection of the programs was based on a two-weekly sampling sorted in the first six months of 1397. In this study, the sequence is analysis unit and all the sequences in the selected programs are analyzed. The results show that the Zaraban program has framed health in two forms of treatment and prevention. The treatment framework is considerably more prominent and bolder than the prevention framework. Sub-frame review of the treatment section suggests that general information about the disease is of higher priority than other sub-frameworks. Also, in the prevention context, behavioral recommendations for disease prevention are more important than dietary recommendations, psychological, sports, and tobacco or alcohol recommendations. The findings of the research were discussed and explained with regard to the dimensions and levels of health literacy as well as the media policy of the media.

  • Sobhan Yahyaei, Zeinab Mosayyebi * Pages 283-307

    COVID-19 as the most important event of the century has affected individual and social structures. This multifaceted phenomenon has, above all, highlighted the role of the media in responding to the audience's cognitive needs from the crisis. From this perspective, it is important to study the content of the media, including television, to clarify what signs and symbols are used to describe the new world problem.Using the perspectives of framing, representation, and the fact that television as an influential medium plays a role in shaping public opinion, the present study examines the implications of the "Mal Mal" television program, focusing on how the COVID-19 virus is represented.Finally, to the main question of the research, "What image of this new disease does the television program "Mal Mal"narrate to the audience?" responds using the semiotic method. The results show that the representation of disease is beyond the natural as a social phenomenon. In the analysis of parts of this program, it was found that the narrative of disease changes in different parts and different images of the impact of the virus on individual and social life are presented.

    Keywords: Representation, COVID-19, Television, Child, Semiotics
  • Aliahmad Rafiei Rad *, Mahmood Shahabi, Ali Akbar Haghdoost, Shirin Ahmadnia Pages 309-337

    HIV / AIDS is a multifaceted biological, social, and psychological problem considerably affecting on the individual and the community. This disease changes a person’s communication by being at the center of a person's social relationship. Disclosure is one of the HIV aspects less researched. The current study aimed to investigate the disclosure issue among female patients in Tehran county. A qualitative methodology and semi-structured interview were used for data collection in the present study. The bullet-shaped sampling was considered as sampling method and sample size was 18 people and they answered questions until theoretical saturation based on informed consent and ethics of confidentiality. Data were collected in spring and summer of 2019. Based on the findings, the experience of the disclosure concept was derived from four main themes and eight sub-themes. The main themes included "disclosure threshold", "fear of disclosure", "disclosure management", and "paradox of disclosure" and the sub-themes covered "dual patient-disease", "border of sense of security and feeling of insecurity", "fear of intolerance", "fear of rejection", "the duality of disclosure", "control of disclosure", "empathy, support", and "exclusion.

    Keywords: Disclosure, social stigma, disease, thematic analysis, HIV, AIDS
  • Alireza Karimi, Alimorad Anaseri * Pages 339-360

    Here, "street vending" is dealt with as a form of life among intertwined social groups even subaltern to the contemporary and urban industrial proletariat: 1. The lower inhabitants of the surrounding areas who have agricultural life and livelihood, traditional animal husbandry, and small home or rural or non-industrial workshops ; 2. Lower residents of Tehran or urban centers, who have not benefited from living in these areas; 3. The peripheral labor force, which, due to its youth or being in a position of acceptance of hard work, low status, or filth, becomes a migrant labor force with a marginal labor and income; 4. People who do not have a job, but with the benefit of their class background and having a form of subsistence in their family history, have no choice but to settle down; 5. Those who turn to the second job and enjoy the economic benefits of the form of street vending. The report attempts to use a critical ethnographic approach, based on the author's lived and field experience that contains sensitive concepts, and through a series of in-depth and unstructured interviews with a street vendor, and observation, participation and presence in his field, When this form of life clashes with government sovereignty, urban policy, the order of artificial space, the special construction of social order, and ownership of urban space, it becomes an urban dilemma and social harm, in the words of city managers and professional professionals.

    Keywords: Street vending, subaltern, Critical Ethnography, Seasonal Unemployment, lifestyle