فهرست مطالب

اقتصاد و توسعه کشاورزی - سال سی و پنجم شماره 4 (پیاپی 53، زمستان 1400)

مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی
سال سی و پنجم شماره 4 (پیاپی 53، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس پرور*، حمیدرضا میرزایی خلیل آباد، حسین مهرابی بشرآبادی، محمدرضا زارع مهرجویی صفحات 307-320

    آب گرانبهاترین ثروتی است که در اختیار بشر قرارگرفته، امروزه جوامع بین المللی از اهمیت آب در جهت داشتن رشد اقتصادی پایدار در زمان حال و آینده آگاه اند. در این مطالعه، تاثیر کاهش منابع آب بر بخش های اقتصادی و زیرشاخه های کشاورزی از طریق یک مدل ماتریس حسابداری اجتماعی بررسی شد. نتایج آن در قالب آثار مطلق و نسبی ارایه شده است. آثار و تبعات مستقیم و غیرمستقیم کاهش 10 و 50 درصد منابع آب منجر به کاهش تولید 4/3 و22 درصد از دید تقاضا کننده، 7/4 و 24 درصد از دید عرضه کننده برای محصولات کشاورزی شده است. از منظر تقاضا کننده کاهش منابع آب به میزان 10 درصد، 5/10درصد کاهش تولید در سایر بخش های اقتصادی داشته است. آثار نسبی کاهش10 درصدی آب از منظر عرضه کننده نشان می دهد که بیشترین کاهش مربوط به بخش های آب و سایر معادن بوده است. کاهش نسبی منابع آب از منظر تقاضا کننده بیشترین تاثیر را بر بخش آب و دامپزشکی می گذارد. از منظر آثار مطلق تقاضا کننده و عرضه کننده، میزان آسیب پذیری خانوارهای شهری ناشی از کاهش منابع آب بیش از خانوارهای روستایی بوده است. از منظر آثار نسبی عرضه کننده ، بیشترین تاثیر کاهش درآمد بر خانوارهای کم درآمد شهری از منظر تقاضا کننده مربوط به خانوارهای کم درآمد روستایی می باشد.کاهش نسبی منابع آب از منظر تقاضا کننده بر روی عامل سرمایه تاثیر بیشتری از عامل کار دارد.

    کلیدواژگان: تولید، ماتریس حسابداری اجتماعی، منابع آب
  • نازنین محمدرضازاده بزاز، محمد قربانی*، آرش دوراندیش صفحات 321-332

    به دلیل نقش و اهمیت شکر در مصرف روزانه خانوارها، هر ساله دولت ها مبادرت به ذخیره مقادیری شکر به عنوان ذخیره استراتژیک می نمایند. از این رو مدیریت و تنظیم موجودی انبار این محصول نقش اساسی در قدرت رقابت آن در بازارها، اصلاح توزیع زمانی و مکانی محصولات و نهاده ها تولید در زیربخش های اقتصادی را ایفا می کند. در سال های اخیرمازاد عرضه شکر در انبارها و در برخی موارد استثنایی کمبود در موجودی انبار را داشته ایم. با توجه به این که افزایش تولید شکر سبب تحمیل هزینه به کارخانجات تولیدکننده شکر می شود، عدم فروش قسمتی از محصول به منزله افزایش هزینه های آن ها خواهد بود، لذا هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر مازاد موجودی شکر و راه های برون رفت از آن در ایران می باشد. نتایج مطالعه نشان داد، قیمت چغندرقند به عنوان نهاده و قیمت شکر به عنوان قیمت محصول نقش تعیین کننده را در مازاد موجودی انبار بازی نمی کنند. بنابراین مازاد موجودی انبار نه می تواند نتیجه ی سیاست های قیمتی باشد و نه از طریق سیاست های قیمتی می تواند حل شود. از این رو، به نظر می رسد که دولت می بایست به جای استفاده از سیاست های قیمتی مربوط به قیمت شکر و قیمت چغندرقند، از سیاست های دیگری نظیراصلاح زمان تصمیم در مورد واردات، حل تعارضات بین اهداف دولت، تامین ذخیرا استراتژیک از تولیدات داخل و حذف تدریجی واردات، حمایت از کارخانجات برای نوسازی و بهسازی تجهیزات و حمایت از تولیدکنندگان چغندرقند برای تولید محصول ارزانتر استفاده نماید.

    کلیدواژگان: ایران، شکر، شبیه سازی، موجودی انبار
  • فضل الله غفاریان، زکریا فرج زاده* صفحات 333-347

    منشا اصلی انتشار آلاینده ها در ایران حامل های انرژی است، اما در مورد اکسیددی نیتروژن و متان فرآیند تولید کشاورزی نقش مهمی دارد. در همین راستا، مطالعه حاضر با هدف تحلیل شدت انتشار آلاینده های منتخب در بخش کشاورزی و ارزیابی عوامل تعیین کننده آن صورت گرفت. برای این منظور ابتدا با استفاده از روش تحلیل تجزیه، شدت انتشار در بخش کشاورزی به اجزای آن تجزیه گردید. سپس با استفاده از تحلیل رگرسیون نقش عوامل تعیین کننده در شدت انتشار ارزیابی شد. آلاینده های منتخب در بخش کشاورزی شامل متان، اکسیددی نیتروزن و دی اکسیدکربن منتشرشده از فرآیند تولید و دوره مطالعه شامل 95-1352 می باشد. یافته ها نشان داد شدت انتشار متان و اکسیددی نیتروژن در دوره مطالعه سالانه 9/3 و 6/2 درصد در حال کاهش بوده است. سطح تولید در زیربخش های کشاورزی عامل مهمی در شدت انتشار است. به این ترتیب که انتظار می رود یک درصد افزایش در سطح تولید زیربخش دام شدت انتشار متان را 9/0 درصد افزایش و شدت انتشار اکسیددی نیتروژن را بیش از 3/3 درصد کاهش دهد. از سوی دیگر همین میزان افزایش در سطح تولید زیربخش زراعت و باغبانی شدت انتشار متان را 9/0 درصد کاهش و شدت انتشار اکسیددی نیتروژن را بیش از 3/3 درصد افزایش خواهد داد. اثر متغیرهای کلان اقتصاد ایران شامل نرخ شهرنشینی و درجه بازبودن اقتصاد بر شدت انتشار در بخش کشاورزی چندان حایز اهمیت ارزیابی نشد. به این ترتیب سیاست های اتخاذشده برای کاهش شدت انتشار باید متمرکز بر متغیرهای بخش کشاورزی و بصورت مجزا در هر زیربخش دنبال شود.

    کلیدواژگان: اکسیددی نیتروژن، بخش کشاورزی، شدت انتشار، متان
  • ملیحه بکشلو*، غلامرضا یاوری، ابوالفضل محمودی، افسانه نیکوکار، فاطمه علیجانی صفحات 349-365
    یکی از سیاست های مهم اقتصادی در اغلب کشورها حمایت از تولیدکننده یا مصرف کننده از طریق پرداخت یارانه است. مقوله یارانه سبز در راستای توسعه کشاورزی مطرح شده که هم راستا با قانون هدفمند کردن یارانه ها، اما به شکلی واقعی می باشد. یارانه سبز ویژه کشاورزان و به منظور رونق کسب و کار و صنعت بخش کشاورزی است. هدف از این تحقیق، بررسی آثار الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی، با اعمال سیاست شبیه سازی شده یارانه سبز بر روی متغیر های اشتغال، سرمایه گذاری و ارزش افزوده در بخش کشاورزی می باشد، که در قالب سناریوهای %20، %50 و %100 طراحی شده است. کالیبراسیون مدل با بکارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و سناریوی پایه (%0 اعمال یارانه سبز) صورت پذیرفت. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات در این تحقیق از نرم افزار GAMS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در جریان آثار الحاق ایران به سازمان تجارت جهانی و با اعمال سیاست شبیه سازی یارانه سبز، اشتغال در بخش کشاورزی در سناریوهای 20، 50 و 100 درصد، افزایش می یابد. همچنین با اعمال سیاست یارانه سبز، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی روند افزایشی دارد، که به دلیل افزایش تولید در این بخش و در نتیجه افزایش استفاده از نهاده های واسطه می باشد. نتایج بدست آمده از شوک های مذکور نشان می دهد که ارزش افزوده در بخش کشاورزی روندی صعودی دارد، که به دلیل افزایش به کارگیری عوامل تولید در این بخش می باشد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، سازمان تجارت جهانی، مدلCGE، یارانه سبز
  • آسیه عزیزی، حسین مهرابی*، محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 367-382

    در این مقاله، اثر کمبود آب و شرایط اقلیمی بر تصمیمات آبیاری کشاورزان در تولید محصولات عمده زراعی گندم، جو، پنبه، چغندرقند و یونجه در استان خراسان شمالی ارزیابی شده است. تصمیم های آبیاری کشاورزان در قالب یک مدل مدیریت شامل معادلات سهم اراضی آبی، پذیرش تکنولوژی آبیاری و دفعات آبیاری مزرعه تعریف شده است و اثر شاخص های کمبود آب و عوامل اقلیمی، روش تامین آب مزرعه، ویژگی های اراضی و جمعیتی کشاورز مورد بررسی قرار گرفتند. برای این منظور از طریق تکمیل پرسشنامه توسط 380 کشاورز اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و سپس با استفاده از روش های لاجیت کسری، لاجیت دوگانه و OLS معادلات مدل مدیریت برآورد شده اند. نتایج نشان داد که کمبود اقتصادی و فیزیکی منابع آب، شرایط اقلیمی دما و بارندگی و رخدادهای شدید سرمازدگی و گرمازدگی محصول و خشکسالی، تاثیر قابل توجهی بر تصمیم های آبیاری کشاورزان دارند. کشاورزان از طریق تصمیم به آبیاری مزرعه و اتخاذ تکنولوژی های جدید سعی می کنند خسارت ناشی از تغییر اقلیم و کمبود آب را کاهش دهند. همچنین نوع منبع آبیاری سطحی و زیرزمینی، روش آبیاری، کیفیت و مقیاس مزرعه بر تصمیمات کشاورز تاثیر معنادار دارد. در مناطقی که آب سطحی در دسترس نیست، سطح اراضی آبی کاهش می یابد و به دلیل کمبود آب، کشاورزان رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری در فناوری های جدید دارند. مزارعی که از نظر جنس خاک مزرعه، جهت و شیب زمین زراعی و دسترسی به منابع از کیفیت بالاتری برخوردار هستند، کشاورزان تمایل بیشتری برای سرمایه گذاری در روش های نوین آبیاری دارند و دفعات آبیاری را در مزارع افزایش می دهند. لذا، اعمال سیاست هایی جهت بهبود کیفیت و یکپارچه سازی اراضی، میزان گسترش تکنولوژی را افزایش و حجم آب مصرفی در مزرعه را کاهش می دهد. همچنین، ویژگی های جمعیتی کشاورز از قبیل تجربه، مالکیت، تحصیلات بر تصمیماتی که کشاورز برای آبیاری مزرعه می گیرد تاثیرگذار هستند. ایجاد بستر تحصیل و آموزش کشاورزان، میزان آگاهی کشاورزان را نسبت به روش های نوین کشاورزی و اهمیت منابع آب افزایش می دهد. نتایج این تحقیق اطلاعات ارزشمندی در مورد چگونگی واکنش کشاورزان در سیستم های تولید و انطباق با تغییرات اقلیمی و اتخاذ سیاست های اثربخش فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تصمیم های آبیاری، تغییر اقلیم، کمبود آب، لاجیت کسری
  • امیرحسین چیذری*، کیمیا وزیریان صفحات 383-395

    تخصیص دارایی و انتخاب سبد سرمایه گذاری، یکی از مهم ترین و پر چالش ترین مباحث در مدیریت سرمایه گذاری و نیز یکی از دغدغه های همیشگی سرمایه گذاران به شمار می رود. هنگامی که سرمایه گذاران در بازار سرمایه اقدام به سرمایه گذاری می نمایند، انتظار دارند سبد منتخب آن ها از کارایی مناسبی برخوردار باشد. لذا هدف از این پژوهش، تعیین سبد بهینه سهام شرکت های کشاورزی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور ابتدا 32 شرکت از کل شرکت های بخش کشاورزی در بورس اوراق بهادار تهران که داده های آن ها از سال 1399 الی 1393 به صورت ماهانه وجود داشت از دو صنعت غذایی و آشامیدنی و صنعت قند و شکر انتخاب شدند. سپس دو پرتفویی صنعت غذایی و آشامیدنی و صنعت قند و شکر با دو هدف حداقل سازی واریانس پرتفویی و حداکثرسازی بازده پرتفویی با استفاده از مدل مارکوویتز با دو سناریوی متفاوت یک بار با اعمال دو محدودیت حداقل سرمایه گذاری به میزان 1 درصد و حداکثر سرمایه گذاری به میزان 20 درصد و یک بار بدون در نظر گرفتن این دو محدودیت بهینه سازی شدند و بازده، واریانس و نسبت های شارپ برای آن ها محاسبه شد. نتایج نشان داد هر دو پرتفویی صنعت غذایی و آشامیدنی و صنعت قند و شکر زمانی که با هدف حداکثر سازی بازده پرتفویی بهینه سازی شدند، از کارایی بیشتری برخوردار شدند. هم چنین پرتفویی صنعت غذایی و آشامیدنی نسبت به پرتفویی صنعت قند و شکر از کارایی بیشتری برخوردار شد. در این پرتفویی میزان سرمایه گذاری برای سهام شرکت سالمین 7/86 درصد و برای شرکت مهرام 3/13 درصد به دست آمد.

    کلیدواژگان: بازده، پرتفوی، کارایی، مدل مارکوویتز، نسبت شارپ
  • غزاله قاسمی، حامد رفیعی*، الهام مهرپرور حسینی صفحات 397-406

    صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی از راهبردهای توسعه صادرات و رشد پایدار اقتصادی در کشورهای در حال توسعه به شمار می رود. از آنجا که ایران در صادرات گوجه فرنگی و رب گوجه در سال های اخیر در بین ده کشور برتر جهان جای داشته است، هدف این مطالعه مقایسه ساختار بازار جهانی این دو محصول به عنوان دو حلقه از زنجیره عرضه گوجه فرنگی و محاسبه مزیت نسبی آشکار شده صادرات آنها در جهان و کشورهای هدف ایران تعیین شد. براساس نتایج، ساختار بازار جهانی هر دو محصول در دوره 2018-2010 با وجود سهم بالای چهار قدرت برتر بازار، در بیشتر سال ها انحصار چندجانبه باز بوده است که بیانگر سهم اندک بیشتر رقبا و رقابت زیاد بین آنها است. اما با توجه به سهم زیاد و ثبات رهبری بازار، امکان گرفتن سهم کشورهای بزرگ برای رقبای کوچک، اندک است. از این رو، پیشنهاد می شود، ایران با متوسط سهم 61/1 درصدی در بازار گوجه و 30/5 درصد در بازار رب، تعدادی از بازارها را که در آنها از قدرت رقابت پذیری بیشتری برخوردار است، برای نفوذ، توسعه بازار و برندسازی در اولویت قرار دهد. به طور میانگین صادرات گوجه فرنگی به کشورهای ترکمنستان، عراق و افغانستان برای ایران بیشترین مزیت نسبی را داشته و همچنین صادرات رب گوجه فرنگی نیز به کشورهای ذکر شده دارای بیشترین مزیت نسبی برای ایران بوده است که پیشنهاد می شود، تعدادی از بازارها را که در آنها براساس شاخص مزیت نسبی آشکار شده از قدرت رقابت پذیری و پایداری برخوردار است، از جمله بازارهای ترکمنستان و افغانستان را در اولویت نفوذ، توسعه بازار و برندسازی قرار دهد. شایان ذکر است، با توجه به مزیت نسبی بالاتر رب گوجه در مقایسه با گوجه فرنگی، ارزش افزوده بالاتر آن، امکان برندسازی بیشتر و قابلیت نگهداری و حمل و نقل، توصیه می شود، با توسعه سرمایه گذاری در صنایع تبدیلی و تکمیل زنجیره عرضه و بازاریابی، توسعه بازار صادراتی رب گوجه فرنگی در اولویت کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازار هدف صادراتی، رب گوجه فرنگی، ساختار بازار جهانی، مزیت نسبی متقارن آشکارشده
  • درنا جهانگیرپور*، منصور زیبایی صفحات 407-422

    سیستم های نوین آبیاری به عنوان یک راهبرد انطباقی برای مدیریت اثرات تغییر اقلیم و بهبود امنیت آب در نظر گرفته می شود. استفاده از چنین سیستم هایی علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، چالش هایی را در زمینه افزایش مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای ایجاد کرده است. اگرچه برخی از مطالعات اخیر تحلیل های ارزنده ای از رابطه بین آب و انرژی در سیستم های آبیاری کشاورزی ارایه کرده اند، اما توجه همزمان به بهره وری، سازگاری و کاهش اثرات مخرب محیط زیستی در بهینه سازی الگوی کشت یک سیستم کشاورزی به عنوان یک ضرورت اساسی  کمتر مورد توجه قرار گرفته است. کشاورزی اقلیم-هوشمند به عنوان یک مفهوم برنامه ای قوی که به این سه هدف می پردازد، پتانسیل یک راه حل برد سه جانبه را ایجاد کرده است. این مطالعه با توسعه یک مدل یکپارچه اقتصادی-هیدرولوژیکی-محیط زیستی به نام WECSAM در سطح حوضه، متشکل از یک مدل هیدرولوژیکی به نامWEAP و یک مدل بهینه سازی چند-هدفه و ترکیب آن با مفاهیم ردپای آب، ردپای انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای در چارچوب کشاورزی اقلیم-هوشمند، در جهت پر کردن این خلا است.  این مدل برای منطقه شمالی حوضه آبریز بختگان به نام شبکه آبیاری درودزن اجرا شد. نتایج مدل WECSAM نشان داد که با بهینه سازی همزمان اهداف متناقض حداکثرسازی سود اقتصادی و حداقل سازی ردپای آب، ردپای انرژی و انتشار دی اکسید کربن، در مقایسه با مدل تک- هدفه حداکثرسازی سود، باعث کاهش 2/8 درصد ردپای آب، کاهش 2/21 درصد ردپای انرژی، کاهش 9/6 درصد انتشار انتشار دی اکسید کربن و کاهش 4/7 درصد سود اقتصادی می شود. سهم سیستم قطره ای در آبیاری الگوی کشت آب-هوشمند، انرژی-هوشمند و اقلیم-هوشمند 5/54 درصد و برای سیستم بارانی نیمه متحرک 2/26 درصد است، در حالی که سیستم بارانی کلاسیک ثابت کمتر از یک درصد از آبیاری الگوی کشت بهینه را به خود اختصاص می دهد.

    کلیدواژگان: سیستم های آبیاری، الگوی کشت، کشاورزی اقلیم-هوشمند، بهینه سازی چندهدفه، رد پای آب، ‏انتشار CO2
|
  • A. Parvar *, H.R. Mirzaei Khalil Abadi, H. Mehrabi Boshrabadi, M.R. Zare Mehrjerdi Pages 307-320

    Water is one of the most valuable resources available to mankind. Today, international communities are aware of the importance of water for sustainable economic growth in the present and future. In this study, the effect of reducing water resources on economic sectors and agricultural sub-sectors was investigated through a social accounting matrix model. The results are presented in the form of absolute and relative effects. The direct and indirect impacts of a 10 and 50 percent reduction in water resources have been a decrease in the production of 3.4 and 22 percent from the viewpoint of a demanding, 4.7 and 24 percent from the viewpoint of a supplier, for agricultural products. From the perspective of a demanding, a 10 percent reduction in water resources has led to 10.5 percent production reduction of other economic sectors. The relative effects of 10 percent water reduction from a supplier’s point of view indicate that the greatest reduction was in water and other resources sectors. The relative reduction in water resources from the viewpoint of demanding has the greatest impact on water and veterinary sectors. From the perspective of the absolute effects on the demanding and the supplier, the vulnerability of urban households as a result of water resource reduction has been greater than that of rural households. Considering the relative impacts on a supplier, the impact of reduced income is greatr on urban low-income households than low-income rural households. Relative reduction of water resources from the perspective of demanding has a greater impact on capital factor than on labor factor

    Keywords: Social accounting matrix, Production, Water Resources Classification JEL: C67, E23, O13
  • N. Mohammadrezazade Bazaz, M. Ghorbani *, A. Dourandish Pages 321-332

    Due to the importantance of sugar in daily consumption of Iranian households, governments annually store sugar as a strategic reserve. Therefore, managing and timing adjustment for the inventory of this product is essential in its ability to compete in markets, modifying the temporal and spatial distribution of products and inputs in economic subdivisions. In recent years, at national scale there was extra sugar in warehouses and a few cases of shortages in stock were exception. Higher sugar production along with lower sale, will increase the costs, so the aim of this study was to investigate the factors affecting sugar surplus and its export in Iran data time searies 1991-2017. In this study our results showed that sugar beet and sugar price as product price did not play a decisive role in stock surplus. Therefore, the stock surplus can neither be the result of price policies nor it be resolved through price policies. It seems that the government should adopt other policies, such as adjusting the timing of import decisions, resolving conflicts between government objectives, and providing strategic reserves from domestic products and gradual elimination of imports, support factories for improving and upgrading equipment, and help sugar beet producers to achieve cheaper product rather than using price policies related to sugar and sugar beet prices.

    Keywords: Iran, Sugar, simulation, Stocks
  • F. Ghafarian, Z. Farajzadeh * Pages 333-347

    Energy products are the main sources of emissions for most of the pollutants in Iran. However, for some pollutants like Methane (CH4) and Nitrous Oxide (N2O), the production process, including the agricultural production process, plays a significant role. The aims of this study were to analysis the emissions intensity of the selected pollutants and to introduce the determinants in Iranian agricultural sector. The emission intensity in the agricultural sector was decomposed into its components using decomposition analysis. Then, the regression analysis was applied to investigate the emission intensity determinants. The selected pollutants are Carbon Dioxide (CO2), CH4, and N2O emitted from agricultural production process. The applied data cover 1973-2016. The findings showed that CH4 emission intensity has been decreasing over the study horizon by 3.9% annually. For N2O, the corresponding value was 2.6%. Based on the results, output level in agricultural sectors is an important driving factor in the emission intensity. It was found that 1% increase in livestock output level is expected to increase CH4 emission intensity by 0.9% while it will dampen the N2O emissions intensity by more than 3.3%. By contrast, the same percentage of increase in the output level of agronomy and horticultural subsector will induce an increase of 3.3% in N2O emission intensity and will reduce the CH4 emission intensity more than 0.9%. Macroeconomic variables including urbanization and trade openness failed to affect the agricultural emission intensity significantly. The emission intensity of all pollutants, measured in CO2 equivalent, has been decreasing over the study period by 3.5% annually. It was also found that, in terms of aggregated emission, output expansion in livestock and forestry sectors may induce higher emission intensity, while agronomy and horticultural output expansion can reduce the emissions intensity. Given that the output level plays a significant role in emission intensity while the macroeconomic variables have nothing to do with emission intensity, the measures taken to reduce the emission intensity in the agricultural sector should be sector-specific. Moreover, the measures should focus on each subsector individually.

    Keywords: Agricultural sector, Emissions intensity, Methane, Nitrous Oxide
  • M. Bakeshloo *, Gh. Yavari, A. Mahmoudi, A. Nikoukar, F. Alijani Pages 349-365
    One of the most important economic policies in most countries is to support producers or consumers through subsidies. The category of green subsidies has been proposed in the direction of agricultural development, which is in line with the law on targeted subsidies, but in a real way. Green subsidies belong to farmers and are used to boost business and industry in the agricultural sector. The purpose of this study is to investigate the effects of Iran's accession to the World Trade Organization by applying a simulated green subsidy policy on the variables of employment, investment, and value added in the agricultural sector, which is designed in the form of 20%, 50% and 100% scenarios. The model was calibrated using the social accounting matrix of 2011 and the baseline scenario (0% of green subsidies). GAMS software was used to analyze the data in this research. The results show an increase in employment in the agricultural sector during the effects of Iran's accession to the World Trade Organization and by applying the green subsidy simulation policy, in 20, 50 and 100% scenarios. Also, the implementation of green subsidy policy has led to an increase in investment in the agricultural sector.This is  due to the increased production in this sector and as a result, increase in the use of intermediate inputs. The results obtained from the mentioned shocks show that value added in the agricultural sector has an upward trend, which is due to the increase in the use of factors of production in this sector.
    Keywords: Agriculture section, CGE model, Green Subsidy, world trade organization
  • A. Azizi, H. Mehrabi Boshrabadi *, M. Zare Mehrjerdi Pages 367-382

    This paper evaluates the effect of water scarcity and climatic conditions on farmers' irrigation decisions in the production of major crops including wheat, barley, cotton, sugar beet, and alfalfa in North-Khorasan province. Farmers’ irrigation decisions are defined with a management model composed of equations of the share of irrigated land, technology adoption, and the irrigation frequencies, which investigated the effect of water scarcity indicators and climatic factors, farm water supply method, land characteristics, and farmers’ demographic features. For this purpose, the required data were collected from the 380 questionnaires, completed by farmers in cultivation year of 2017-2018. Then, the equations of the management model were estimated using fractional logit, binomial logit, and OLS methods. The results indicated that economic and physical scarcity of water resources, climatic conditions of temperature and precipitation, severe events of frost and heat, and drought have noticeable impact on farmers’ irrigation decisions. Farmers try to reduce the damage caused by climate change and water scarcity by deciding to irrigate their farms and adopting new irrigation technologies. Also, the type of water sources, i.e. surface and groundwater, irrigation method, soil quality of cultivated land, and land size have significant effects on their decisions. In regions without available surface water resource, the cultivation areas of irrigated land are declined. Also, due to water scarcity, farmers are more willing to invest on new technologies to improve irrigation efficiency. In the farms with higher soil quality, improved cropland direction and slope, and resource availability, farmers are more willing to invest on new irrigation methods and increase irrigation frequencies. Therefore, the implementation of policies on improving land quality and cropland integration can increase the acceptance of new technologies, and reduce the water usage. In addition, farmers’ demographic characteristics such as experience, tenure, and education influence their decisions for irrigation. Creating suitable conditions for the education and training of farmers will increase farmers’ awareness of new agricultural methods and the importance of water resources. Findings of this study provide vision on – how of farmers reaction against crop production systems as well as mitigation policies to confront climate change impacts.

    Keywords: Climate change, Fractional Logit, Irrigation Decisions, Water scarcity
  • A.H. Chizari *, K. Vazirian Pages 383-395

    Efficient Asset allocation and investment portfolio selection are among the most critical and challenging issues in investment management and a continuous concern for investors. When investors invest in the capital market, they expect their portfolio to perform well. Therefore, this study determines the optimal stock portfolio of agricultural companies in the Tehran Stock Exchange (TSE). Thirty-two most important agriculture companies in the (TSE), with monthly data from 2014-2020, were selected from Iran's two most essential agriculture industries, the food and beverage industries, and the sugar industry. Two portfolios for the food and beverage industry and sugar industry goals: minimizing portfolio variance and maximizing portfolio return using the Markowitz model with two different scenarios and applying two minimum investment constraints of 1% and optimized maximum investment of 20% without considering these two constraints. The efficiency, variance, and Sharp ratios are also calculated. The results showed that both food and beverage industry portfolios and the sugar industry portfolios became more efficient when optimized to maximize portfolio returns. The result also indicates the food and beverage industry was more efficient than the portfolio of the sugar industry. In this portfolio, the amount of investment for the shares of Salmin Company was 86.7% and for Mehram Company was 13.3%.

    Keywords: Markowitz Model, Optimization, Portfolio Return, Risk, Sharp Ratio
  • Gh. Ghasemi, H. Rafiee *, E. Mehrparvar Hosseini Pages 397-406

    Agricultural and food industry exports are one of the strategies for export development and sustainable economic growth in developing countries. Since Iran has been among the top ten countries in the export of tomatoes and tomato paste in recent years, the purpose of this article was to compare the global market structure of these two products as two links in the tomato supply chain and calculate the revealed comparative advantage of their exports in the world and the target countries. According to the results, the global market structure of both products in the period 2010-2018, despite the high share of the top four market powers, has been an open oligopoly for most of the years, which indicates a small share of the most competitors and high competition between them. However, due to the large share and stability of market leadership, it is unlikely that small countries will be able to capture the share of large countries. Therefore, it is suggested that Iran, with an average share of 1.61 percent in the tomato market and 5.30 percent in the paste market, prioritize a number of markets in which it has more competitiveness for market penetration, market development, and branding. On average, exports of tomatoes and tomato paste to Turkmenistan, Iraq, and Afghanistan have had the greatest comparative advantage for Iran. It is proposed to prioritize competition, market development, and branding in a number of markets in which it has competitiveness and stability based on the revealed comparative advantage index, including Turkmenistan and Afghanistan. It is worth mentioning that due to the higher comparative advantage of tomato paste compared to tomato, its higher added value, more branding, and storage and transportation capabilities, it is recommended, with the development of investment in food processing industries and the completion of supply chain and marketing. Development of the export market of tomato paste should be a priority of the country.

    Keywords: Export Target Market, Revealed Symmetric Comparative Advantage, Tomato paste, World Market Structure
  • D. Jahangirpour *, M. Zibaei Pages 407-422

    Modern irrigation systems are considered as a way to both respond to the effects of climate changes and improve the water security. Applying such systems, save the water used in farming activities and consequently made some environmental challenges in terms of increasing energy consumption and greenhouse gas emissions. Although some recent studies analyzed the relationship between water and energy in the agricultural irrigation systems, considering the objectives on productivity, adaptation, and mitigation in a cropping pattern optimization problem is necessary. Climate-Smart agriculture as a strong programming concept, addresses these three objectives and has created the potential for a "triple-win" solution. This study is an effort to fill the study gap on triple-win solution in modern irrigation by developing an integrated economic-hydrological-environmental model called WECSAM at the basin level using a hydrological model called WEAP. For this purpose, a multi-objective optimization model has been developed with the concepts of water footprint, energy footprint, and the greenhouse gas emissions in the context of CSA. We applied the model to the northern region of Bakhtegan basin called Doroodzan irrigation network located in Iran. The result of the WECSAM model indicated that by simultaneously optimizing the conflicting objectives of maximizing profit and minimizing water footprint, energy footprint, and CO2 emissions, as compared to the single-objective model of maximizing economic profit, the water footprint decreases by 8.2%, Energy footprint decreases by 21.2%, CO2 emissions decreases by 6.9% and profit decreases by 7.4%. The share of each system in irrigating the water-smart, energy-smart, and climate-smart cropping pattern is as follow: 54% for drip system, 26% for semi-permanent sprinkler system, 11% for surface systems, 8% for center-pivot, and <1% for classic permanent sprinkler system.

    Keywords: cropping pattern, Climate-Smart Agriculture, CO2 Emission, Irrigation systems, Multi-Objective Optimization, Water footprint