فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی
پیاپی 49 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالرسول هاشمی*، مصطفی ازکیا، سید یعقوب موسوی صفحات 1-32

    هدف از مطالعه حاضر فهم تجربه زیسته فقرای شهری از علل موثر بر فقر است. روش تحقیق، گرندد تیوری و جامعه مورد مطالعه، شامل سرپرستان خانوارهای تهیدست شهری ساکن در مناطق 17 و 18 و 19 شهرداری تهران بوده است نمونه گیری ابتدا به صورت هدفمند و تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. در نتیجه مقوله هسته ای با عنوان طرد اجتماعی از بازار کار ظاهر گردید. یافته های تحقیق بر اساس مدل پارادیمی پژوهش در پنج محور(شرایط علی، شرایط مداخله گر و شرایط زمینه ای، راهبردها و پیامدها) قرار گرفت. در این مقاله شرایط علی مقوله طرد از بازار کار مطرح می شود. شرایط علی بر اساس نظر مشارکت کنندگان شامل چهار مقوله اصلی با عنوان های ضعف سرمایه اقتصادی، ضعف سرمایه انسانی، شرایط نامساعد اقتصادی و شرایط نامساعد اشتغال است. براساس یافته ها بسیاری از فقرای شهری ساکن در مناطق مورد مطالعه پیشینه فقر روستایی داشتند که بارزترین وجه آن ضعف سرمایه های اقتصادی و انسانی است. همچنین شرایط اشتغال آنان در شهر بسیار متاثر از شرایط نامساعد اقتصادی(مانند: تحریم های اقتصادی، شیوع بیماری کرونا، مکانیزه شدن تولید و ارایه خدمات و حضور اتباع خارجی) و شرایط نامساعد اشتغال (مانند: آسیب پذیری جسمی، آسیب پذیری روانی، درامد اندک، فقدان حمایت های اجتماعی و استثمار) بوده، به گونه ای که این شرایط منجر به تداوم فقر بین نسلی آنان شده است.

    کلیدواژگان: فقر شهری، طرد اجتماعی، طرد از بازار کار، شهر تهران، روش گرنددتئوری
  • زهرا راجی*، سید مهدی سرکشیکیان، نرگس باباخانی صفحات 33-68

    رفاه ذهنی از جمله مسایل قابل بحث از جنبه های گوناگون است که می تواند نظریه پردازان رشته های مختلف را برای فهم بهتر این مفهوم به تحقیق و پژوهش مشتاق کند . رفاه را بیش از آنکه بتوان صرفا از دیدگاه های اقتصادی و کمی نگر به مرحله تحلیل آورد می تواند جنبه های روانشناختی و اجتماعی را نیز در بر بگیرد . تحقیق حاضر در مورد مضامین روانی _ اجتماعی رفاه ذهنی بر اساس شواهد تحقیقاتی آزمون شده می باشد . هدف از پژوهش استخراج مضامین روانی _ اجتماعی رفاه ذهنی در مقالات و پژوهش های علمی پیشین در بازه زمانی سال های 2000 تا 2021 است . پژوهش از نوع کاربردی و کیفی و در آن از روش تحلیل مضمون و تکنیک آتراید _ استرلینگ استفاده شده است. با استفاده از روش هدفمند و انتخاب متون و استفاده از معیار اشباع نظری 34 مقاله انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت. برای تحلیل مضامین و ترسیم شبکه از نرم افزار MAXqda 2018 استفاده شده است. نتایج نشان داد عوامل رضا مندی شغلی، سرمایه روانشناختی ، مولفه های اجتماعی، کیفیت زندگی ، تخریب گرها و بازدارنده ها و مدرنیته مضامین روانی_ اجتماعی رفاه ذهنی را تشکیل می دهند. نتیجه گیری همسو با یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت رفاه ذهنی در محور های مختلف زندگی اثر گذار بوده و از زوایای گوناگون مرتبط با حیات بشر قابل ارزیابی است .

    کلیدواژگان: عوامل روانی، اجتماعی رفاه ذهنی، رفاه ذهنی، کیفیت زندگی، سرمایه روانشناختی، مولفه های اجتماعی
  • شریف خسروی ترازک، ابوتراب طالبی* صفحات 69-110

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی از زمینه های فرهنگی اقتصادی کنش شهروندان کرمانشاهی در حوزه رفاه اجتماعی صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع کیفی و تکنیک جمع آوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساخت یافته می باشد. مصاحبه پس از اجرا بین 35 نفر از افراد نمونه که به صورت هدفمند انتخاب شدند، که با همین تعداد به اشباح نظری رسید. نتایج تحقیق نشان داد که دو عامل دین و مذهب و آداب و رسوم به عنوان شرایط علی در نظر گرفته شده اند. در بخش عوامل زمینه ای ترس از نمایش ثروت در عرصه عمومی و خانواده گرایی قرار می گیرد، شرایط مداخله ای شامل نوع پول (مثبت و منفی) و عدم تناسب در مدیریت پول و نگاه مردم می باشد. پدیده محوری نیز به نقش تعیین کننده پول در رفاه اجتماعی اشاره دارد. راهبردهای مدل نیز شامل: استفاده از پول به عنوان ابزاری برای توسعه کار و پس انداز را به انگیزه های مختلف می باشد. در نهایت نیز مجموع این قضایا پیامدهایی از قبیل: آسایش و راحتی، اشتغال، تفریح و سرگرمی، روابط خانوادگی و ارتباطات اجتماعی، تغذیه و پوشاک، فقر زدایی و محرومیت زدایی و رفع نیازها در جهت دسترسی به رفاه اجتماعی منجر می شود.

    کلیدواژگان: زمینه های فرهنگی، پول، پس انداز، رفاه اجتماعی
  • محسن محمدی، محمد مهتری آرانی*، سمانه نقی پور ایوکی، سید سعید حسینی زاده آرانی صفحات 111-144

    هدف از این پژوهش، بهره گیری از روش فراتحلیل به منظور تبیین رابطه عدالت و رفتار شهروندی در نظام های سازمانی ایران است. بر این مبنا، 59 سند پژوهشی (در قالب مقالات علمی) که در فاصله زمانی 1385-1397 و با هدف تبیین ارتباط میان عدالت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی به انجام رسیده و در فصلنامه های معتبر داخل کشور چاپ شده اند، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. پژوهش های برگزیده شده عمدتا به روش پیمایشی، در جوامع آماری گوناگون، با حجم نمونه متفاوت (40-400) و با به کارگیری ابزارهای برخوردار از پایایی و اعتبار به انجام رسیده اند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار جامعه فراتحلیل (CMA2) بهره گرفته شد. بررسی مفروضات فراتحلیل حاکی از ناهمگنی اندازه های اثر و فقدان خطای نشر در میان اسناد پژوهشی بود. یافته ها نشان دادند که اندازه اثر عدالت سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی معادل با 44/0 بوده که بر مبنای نظام تفسیری کوهن، تاثیر نیرومندی محسوب می گردد. همچنین، شاخص زمان انجام پژوهش، موقعیت جغرافیایی، نوع سازمان، جنسیت و قومیت آزمودنی ها بر رابطه عدالت سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی تاثیری تعدیل کننده داشتند. بدین لحاظ، ادراک عدالت سازمانی با سپری شدن زمان تاثیر بیشتری بر رفتار شهروندی داشته و ادراک عدالت سازمانی در مناطق شرقی و جنوب شرقی کشور، در سازمان های ورزشی، در میان زنان و فارس زبان ها، تاثیر بالاتری بر بروز رفتارهای شهروندی کارکنان نسبت به سایر موقعیت ها داشته است.

    کلیدواژگان: ادراک عدالت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، فراتحلیل، ایران
  • مینا شیروانی ناغانی، افسانه ادریسی*، زهرا سادات مشیر استخاره صفحات 145-184
    مقدمه

    سرمایه اجتماعی با فراهم کردن کنش های اجتماعی و ایجاد ارتباط انسانی، زمینه ی ارتقای سطح رفاه ذهنی را فراهم می سازد. رفاه ذهنی مقوله ی اجتماعی چندبعدی است که با شاخص هایی چون شادکامی، تامین، ترجیحات، نیازها، استحقاق و مقایسه نسبی تعریف می شود. این پژوهش با هدف تببین رابطه بین سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی شهروندان ایرانی ساکن در پایتخت انجام شد.

    روش تحقیق

    روش این پژوهش کمی و جامعه مورد مطالعه شهروندان 18 سال به بالای پایتخت ایران است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد و بنابر ملاحظاتی به 400 نفر افزایش داده شد. روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود. در این پژوهش ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی و رفاه ذهنی مورد سنجش قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از طریق آزمون های کولموگورف-سمیرنف، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و آنوا نشان داد که اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و عضویت در شبکه‏های اجتماعی بر رفاه ذهنی شهروندان 18 سال به بالای ساکن در پایتخت ایران موثر است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که سرمایه اجتماعی با تسهیل کنش های اجتماعی نقش تعیین کننده ای در تامین و دستیابی به ترجیحات افراد دارد که با کاهش تنش های ذهنی، شادکامی و حس خوشبختی را برای شهروندان رقم می زند.واژه های کلیدی: رفاه ذهنی؛ سرمایه اجتماعی؛ اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، شبکه های اجتماعی.

    کلیدواژگان: رفاه ذهنی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، شبکه های اجتماعی
  • جواد شکرریز*، شاهپور صلواتی، طیبه مقدسی نیا، زهره رافضی صفحات 185-215

    این مطالعه در بازه زمانی سه ماهه در بین شهروندان کاشانی 18 سال به بالا انجام گرفته است، جامعه نمونه شامل 206 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. نتایج نشان میدهد که باوجود تفاوت در میزان استفاده از شبکه ملی خبر و شبکه های مجازی بومی، این تفاوت از نظر آماری معنادار نیست (05/0p>). لذا مخاطبان جهت کسب اطلاعات و اخبار تقریبا از هر دو نوع رسانه استفاده می کنند. همچنین بین میزان اعتماد به شبکه ملی خبر و شبکه های مجازی بومی از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p <). بدین ترتیب مخاطبان جهت کسب اطلاعات خبری به رسانه های مجازی بومی بیشتر اعتماد دارند. در بررسی عوامل دموگرافیک نتایج نشان می دهد که میزان استفاده از شبکه های مجازی بومی بین مخاطبان مرد و زن از نظر آماری تفاوت معناداری دارد (05/0p <). بدین ترتیب میزان استفاده مخاطبان زن از شبکه های مجازی بومی نسبت به مخاطبان مرد بیشتر است. همچنین بین میزان استفاده و اعتماد به شبکه ملی خبر و شبکه های مجازی بومی و مخاطبان با تحصیلات مختلف تفاوت معناداری از نظر آماری وجود دارد (05/0p <). نتایج آزمون تعقیب توکی نشان می دهد مخاطبان با تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر باوجود استفاده بیشتر از شبکه ملی خبر، نسبت به شبکه های مجازی بومی اعتماد بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: خبر، اعتماد، اعتماداجتماعی، رسانه، وسایل ارتباط جمعی، شبکه های اجتماعی بومی
  • بهرنگ ضابطیان*، مرضیه موسوی صفحات 217-274

    امروزه به منظور رفع مشکل کم آبی در کشور از روش انتقال آب بین حوضه ای استفاده می شود. این شیوه نه تنها مشکلات کم آبی را در کشور رفع نکرده است بلکه مسایل اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی فراوانی را هم ایجاد کرده است. بطوریکه در سالهای اخیر شاهد افزایش مقاومت های محلی و شکل گیری جنبش های محیط زیستی در برابر طرحهای انتقال آب در کشور هستیم. در این پژوهش به منظور بررسی سازوکارهای برساخت مسایل محیط زیستی به بررسی یکی از جنبش های محیط زیستی در اعتراض به طرحهای انتقال آب یعنی کارزار مردمی توقف تونل بهشت آباد می پردازیم. چارچوب مفهومی پژوهش رویکرد برساخت گرایی است و روش پژوهش روش مطالعه موردی است. بابررسی داده های پژوهش سه مضمون اصلی برساخت عقلانی مسیله، برساخت روانی مسئله و برساخت عملی مسئله به دست آمد. در برساخت عقلانی مسئله چارچوب اقتصادی، چارچوب محیط زیستی، چارچوب قانونی ، چارچوب بی عدالتی ، بی اعتباری ادعاهای رقیب و تجربه زیسته مردم موثر بودند. در برساخت روانی مسئله ادعاسازان از تقابلهای دوتایی، پیامدهای ناگوار و رهبری کاریزماتیک استفاده کردند و به منظور برساخت عملی مسئله فعالان جنبش از استراتژی جلب حمایت سیاستگذاران، غیرسیاسی کردن جنبش، فتح سنگر به سنگر و استفاده از رسانه های مختلف بهره بردند.واژگان کلیدی: برساخت گرایی، جنبش های محیط زیستی، ادعاسازی، سدسازی، انتقال آب،تونل بهشت آباد.

    کلیدواژگان: برساخت گرایی، جنبش های محیط زیستی، ادعاسازی، سدسازی، انتقال آب، تونل بهشت آباد
|
  • Abdorasool Hashemi *, Mostafa Azkia, Seyyed Yaghoub Mousavi Pages 1-32

    The purpose of this study is to understand the lived experience of urban poor of the causes affecting poverty. The research method was grounded theory and the study population included the heads of urban poor households living in districts 17, 18 and 19 of Tehran Municipality. Sampling was initially purposeful and continued until the stage of theoretical saturation. As a result, the nuclear category emerged as social exclusion from the labor market. Findings based on the paradigm model of the research were divided into five axes (causal conditions, intervening conditions and contextual conditions, strategies and consequences). In this article, the causal conditions of exclusion from the labor market are discussed. According to the participants, causal conditions include four main categories: economic capital weakness, human capital weakness, unfavorable economic conditions and unfavorable employment conditions. According to the findings, many urban poor living in the study areas had a history of rural poverty, the most obvious aspect of which is the weakness of economic and human capital. Also, their employment conditions in the city are very much affected by unfavorable economic conditions (such as: economic sanctions, outbreak of coronary heart disease, mechanization of production and provision of services and the presence of foreign nationals) and unfavorable employment conditions to the extent that these conditions have led to the perpetuation of inter generational poverty.

    Keywords: urban poverty, exclusion from the labor market, employment, Tehran
  • Zahra Raji *, Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan, Narges Babakhani Pages 33-68

    subjective welfare is one of the most controversial issues in various aspects that can motivate theorists of different disciplines to better understand this concept. Welfare can include psychological and social aspects rather than merely analyzing it from an economic and quantitative point of view. The present study on psychosocial themes of subjective welfare is based on tested research evidence. The purpose of this study is to extract the psycho-social themes of mental welfare in previous scientific articles and researches in the period of 2000 to 2021. The research is of practical and qualitative type and the method of content analysis and Atrid-Sterling technique has been used. 34 articles were selected and analyzed using purposive method and selection of texts and theoretical saturation criterion. MAXqda 2018 software has been used to analyze the themes and draw the network. The results showed that job satisfaction, psychological capital, social components, quality of life, destructive and inhibitory and modernity constitute the psycho-social themes of subjective welfare. Conclusion Consistent with the research findings, it can be concluded that subjective welfare is effective in various areas of life and can be studied and evaluated from various related angles or human life

    Keywords: Psycho-social factors of subjective welfare, subjective welfare, psychological capital, social components, Quality of life
  • Sharif Khosravi Tarazak, Abotorab Talebi * Pages 69-110

    The purpose of this study was to explore and provide a model of Cultural contexts of economic action of Kermanshah citizens' action in the field of social welfare. The research method is qualitative. The data collection technique was also a semi-structured interview. The interview reached theoretical saturation after conducting among 35 purposeful selected individuals. The results showed that two factors of religion and customs have been considered as causal conditions. In the context of factors, the fear of displaying wealth in the public arena and family orientation, Intervention conditions include the type of money (positive and negative) and the Inadequacy in money management and people's views. The central phenomenon also refers to the decisive role of money in social welfare. Model strategies also include: Using money as a tool to develop work and save for various motives. Finally, the sum of these issues has consequences such as: comfort and convenience, Employment, entertainment, family relationships and social interactions, Nutrition and clothing, poverty and deprivation and meeting the needs for access to social welfare. When we talk about the culture that influences economic action, we mean a set of beliefs that must have a set of characteristics. This set is not a harmonious, harmonious and homogeneous set, but a set in which opposing elements Abundance is found.

    Keywords: Cultural contexts, money, Savings, social welfare
  • Mohsen Mohammadi, Mohammad Mehtari Arani *, Samane Naghipoor Iyoki, Seyyed Saied Hoseynizadeh Arani Pages 111-144

    The purpose of this study is to use a meta-analysis method to explain the relationship between justice and citizenship behavior in Iranian organizational systems. Accordingly, 59 research papers (in the form of scientific articles) conducted between 1385-1397 with the aim of explaining the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior and published in prestigious national journals, were chosen as sample size. Selected research have been conducted mainly through survey, in different statistical societies, with different sample size (40-400) and using reliable and valid instruments. Meta-analysis software (CMA2) was used to analyze the data. Examination of the meta-analysis assumptions revealed heterogeneity of effect sizes and lack of publication error among the research documents. The findings showed that the magnitude of the effect of organizational justice on organizational citizenship behavior was equal to 0/44, which according to Cohen's interpretive system, is a powerful influence. Also, research time index, geographical location, type of organization, gender and ethnicity of the subjects had moderating effect on the relationship between organizational justice and organizational citizenship behavior. Thus, the perception of organizational justice has more impact on citizenship behavior over time, and perceptions of organizational justice in the eastern and southeastern regions of the country, in sports organizations, among women and Persians, have a higher impact on the employee citizenship behaviors than there were other situations.

    Keywords: perception of organizational justice, Organizational Citizenship Behavior, Meta-analysis, Iran
  • Mina Shirvaninaghani, Afsaneh Edrisi *, Zahra Moshir Pages 145-184
    introduction

    Social capital sets the scene for subjective well-being and happiness through social actions and establishing of human connection. For Fitzpatrick, mental well-being is a multidimensional thing that he defines as characteristics such as happiness, supply, preferences, needs, entitlement and relative comparison. This study endeavored to explain the possible relationship between social capital and the subjective well-being of the adolescent citizens in capital of Iran, Tehran.Research

    Methods

    The population of this quantitative study was selected from among the Iranian citizens older than 18 years old who lived who lived in the capital of Iran. The sample size was determined based on Cochran's formula 384, which was increased to 400 individuals. The sampling method was multi-stage cluster. In this study, different dimensions of social capital with subjective well-being were measuredData: The findings revealed that social trust, social participation, social cohesion, and membership in social networks are effective in promoting mental well-being.

    Results

    The results Through Kolmogorov-Smirnov tests, Pearson correlation coefficient, regression and ANOVA showed that social capital by facilitating social actions has a significant role in providing and achieving the preferences of individuals and thus provides the possibility of reducing mental stress and thus happiness and a sense of happiness for citizens.Keywords: subjective well-being, Social Capital, social solidarity, Social Networks.

    Keywords: subjective well-being, Social Capital, social trust, Social Participation, Social Cohesion, Social networks
  • Javad Shekarriz *, Shapour Salavati, Tayebeh Moqadasi Nia, Zohreh Rafezi Pages 185-215

    This study was conducted in a quarterly period among Kashani citizens aged 18 years and older, the sample population includes 206 people. Data collection tool is a researcher-made questionnaire. The results show that despite the difference in the use of national news network and local virtual networks, this difference is not statistically significant (p> 0.05). Therefore, the audience uses almost both types of media to obtain information and news. Also, there is a statistically significant difference between the level of trust in the national news network and local virtual networks (p <0.05). In this way, the audience has more confidence in local virtual media to obtain news information. In the study of demographic factors, the results show that the use of native virtual networks is statistically significantly different between male and female audiences (p <0.05). Thus, the female audience uses more native virtual networks than the male audience. Also, there is a statistically significant difference between the level of use and trust in the national news network and local virtual networks and audiences with different education (p <0.05). The results of Tukey's follow-up test show that audiences with postgraduate and higher education are more confident than native virtual networks, despite using the national news network more.

    Keywords: News, Trust, social trust, Media, Mass media, indigenous social networks
  • Behrang Zabetian *, Marziye Moosavi Pages 217-274

    AbstracIn this study due to examining of Mechanisms of Construction in Environmental Problems, assessing of the effort and actions of people for stopping Behesht Abad tunnel will be considered. For this purpose, the method of netnography (ethnography in the environment of net) was used. The findings of this study indicated that three factors as claim maker, claim making process and audiences had potential role in creation of problems. High social dignity and the charismatic leadership of claim makers, using of economic benefit framework, environment, injustice, legal frameworks and also applying strategies and tactics to gain the support of policymakers, depoliticize, using of various media, creation of horrible consequences, environmental allegation competition in claim making process and also cultural resonance of claiming with values and audiences’ norm are vital factors in creating and constructing problems.Keywords: Constructivism, environmental movements, claim making, dam constructing, water transfer , Behesht Abad tunnel

    Keywords: constructivism, environmental movements, claim making, dam constructing, water transfer, Behesht Abad tunnel