فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 46 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید محمدحسین میردامادی*، محمد بیدهندی صفحات 5-24

    تاویل به معنی نگاه عمیق تر به عالم است که می تواند قاعده مند شود. این قاعده مندی تاویل را می توان در دسته های مختلف تقسیم بندی کرد مانند قواعد هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی و... در این مقاله قواعد تاویل از نظر انسان شناسی استنباط شده است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده و ده قاعده استخراج شده است. ساحت تاویلی انسان، رابطه تاویل و هبوط، نقش کامل شدن انسان در شناخت حقیقت، حرکت وجودی انسان در تاویل، ارجاع دنیا به آخرت، انسان مثالی از عالم و ارجاع علم به وجود برخی از اصول تاویلی انسان شناختی در این مقاله است. از اهداف این پژوهش تاثیر انسان شناسی صدرا بر تاویلات او و نشان دادن مبانی و قواعد تاویل های او در بعد انسان شناسانه است که در مواردی همراه تاویل های صدرا از قرآن آمده است.

    کلیدواژگان: تاویل، قواعد تاویل، انسان شناسی، ملاصدرا
  • مرضیه مهتدی راد*، محمد سعیدی مهر، احمد بهشتی صفحات 25-40

    ملاصدرا به عنوان فیلسوفی اسلامی دو عنصر نفس و بدن را در عرصه قیامت حاضر دانسته، و در صدد اثبات عقلی آن است.  در این راستا پرسش مطرح شده آنست که، آیا بدن در معاد همان بدن قبلی اوست ؛ یا بدن  نو و جدیدی است؟ و اینکه مبدا  ایجاد این بدن کدام است ؟ ملاصدرا در خصوص پرسش اول قایل است که بین بدن دنیایی وجسم عنصری تمایز باید قایل شد . و به اعتقاد وی بدن عنصری انسان بعد از مرگ هلاک شده و حضور جسم عنصری با حفظ عنصریت در آخرت با نظام تکاملی که در عالم هستی مستقر است مغایرت دارد. و نفس بعد از مرگ به بدن  مثالی تعلق می گیرد.اما درپاسخ به سوال دوم با مقایسه در آثار فلسفی وتفسیری ملاصدرا که البته تاپیش از این صورت نگرفته است ؛ باید گفت؛ ملاصدرا درآثار فلسفی برای حل معاد جسمانی بر اساس حرکت جوهری نفس به نوعی از پاسخ می پردازد به این بیان که اجساد در این عالم قابل نفوس خویش بوده و درآخرت، نفوس فاعل ابدان خود هستند. یعنی نفس در آخرت فاعل وایجاد کننده بدن اخروی است ؛ درصورتی که  براساس اثرتفسیری خود در  سوره یس بیان می کند ؛ ایجاد بدن در عرصه قیامت نتیجه خلق امری  مستقیم خداوند است که در این صورت  با روال سیر حرکت نفس بر اساس آثار فلسفی  مغایرت دارد. بنابراین برای بدن اخروی در آثار فلسفی و تفسیری ملاصدرا با دو نحو از  پاسخ روبرو هستیم که در وهله اول متفاوت به نظر می رسد . اما با تامل می توان به جمع دو بیان نزدیک شد. در جمع دو بیان می توان گفت : چون نفس در عرصه قیامت موجودی مجرد بوده و از ماده و خصوصیات آن مبری است لذا او می تواند معلول خویش را که بدن باشد با خلق امری که نوعی امتثال انسان به اراده الهی است خلق نماید که رافع نقض در هر دو بیان ملاصدرا است.

    کلیدواژگان: بدن، آخرت، فاعل، ملاصدرا
  • محمدامین خوانساری*، هادی صادقی صفحات 41-61

    مسیولیت نسبت به دیگران از جمله مسایل اخلاقی است که در مکاتب اخلاقی با ادله گوناگونی بدان پرداخته و آن را توجیه کرده اند. در این پژوهش کوشیده شده که این مسئله را در گستره نظریه هنجاری امر الهی مورد کنکاش قرار داده و با تاکید بر کتب مقدس به این پرسش پرداخته شده که بنا بر دیدگاه الهیاتی انسان چرا نسبت به دیگران مسیولیت دارد و باید بدان ها خیرخواه باشد. براین اساس ادله و مولفه های اصلی را بر اساس کتاب مقدس تبیین کرده ایم. خداوند منشا اصلی مسیولیت پذیری انسان نسبت به دیگران است. انگیزه وعد و وعید، عشق الهی، شکر منعم، مشابهت انسان با خداوند و نیز نقش خلافت انسان به عنوان مخلوقات الهی از جمله مولفه ها و ادله اساسی در نظریه های امر الهی است که انسان را به مسیولیت پذیری نسبت به دیگران ترغیب می کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق دینی، مسئولیت، مسئولیت اخلاقی، خیرخواهی، اراده الهی، امر الهی، انسان
  • سید عبدالله اصفهانی* صفحات 63-85

    آموزه های اخلاقی، از منظر پیامبران، اولیای الهی، فیلسوفان، عارفان و عالمان و سایر حوزه های علم و دین، نیاز بنیادین همه جوامع بشری و شرط کامیابی آن بوده و خواهد بود. قاعده معرفت شناختی «وحدت مفهوم و کثرت مصداق»، منشا انتزاع مفاهیم اخلاقی عمیقی به ویژه، مربوط به حوزه های نظری و گستره علم عالمان است. نظریه «عقلانیت انتقادی» پوپر، فارغ از اندیشه نسبی گرایی وی، تاثیر عمیقی بر حوزه های گسترده ای از معرفت بشری جهان معاصر به جای گذارده است. پرسش اساسی مقاله حاضر که با روش کیفی، توصیفی، تحلیلی، نقلی و بنیادین نگارش یافته، چیستی کارکردهای اخلاقی قاعده فوق در تطبیق با اصول اخلاقی برخاسته از «عقلانیت انتقادی» پوپر و آموزه های قرآنی است. دستاورد مقاله حاضر نیز عبارت است از: ضرورت خردورزی ژرف تر؛ عقلانیت انتقادی در گفتگوها و تضارب آراء؛ ابتناء اندیشه ها و گرایش ها بر شواهد عقلی و عقلایی؛ تردید منطقی و روشمند در اندیشه های خویش؛ درس گرفتن از اشتباهات گذشته؛ تفکیک بین دو مقوله ضرورت گفتمان نقادانه و استقلال علمی؛ تمایز بین دو مقوله تحقیر مردان علمی و خودباختگی و تعبد مطلق در برابر دیدگاه های آنان؛ پذیرش حق اتخاذ برداشت های مستقل دیگران و رفتار محترمانه با آنان، به شرط صلاحیت علمی؛ اجتناب از نادانسته گویی، نادانسته باوری، تکذیب نادانسته ها، کتمان و تحریف حقایق علمی، مجادلات غیر عالمانه و آلوده به هواهای نفسانی.

    کلیدواژگان: قاعده معرفت شناختی، اخلاق پوپر، آموزه های اخلاقی قرآن
  • عبدالله حاجی صادقی، مهدی جلالوند* صفحات 87-105
    حیات حقیقی انسان عبارت است از زندگی و حیات در عرصه های مختلف معنوی، فکری، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، فردی و... که در مسیری تکاملی به منطقه جاذبه الهی ختم می شود؛ خداوند متعال ظرفیت بهره برداری از این حیات را در انسان قرار داده و دین مقدس اسلام نیز چونان دیگر ادیان آسمانی بر اساس راهبرد خاصی فعلیت بخشی به این ظرفیت ها را دنبال می کند تا انسان را از مرتبه شرالدواب به مرتبه خلیفه اللهی و انسان کامل سوق داده و در طی این مسیر، او را از حیات حقیقی بهره مند گرداند. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با تمرکز بر آیات قرآن کریم و روایات معصومین به دنبال استخراج راهبرد دین برای فعلیت بخشی به حیات حقیقی انسان است. نتایج نشان می دهد می توان راهبرد دین در این زمینه را در پنج گام ارایه مسیر حرکت، نصب راهبر، مهیا نمودن ابزار و لوازم حرکت، معرفی موانع حرکت و راهکار مقابله با آنها و نشان دادن غایت و نهایت حرکت دانست که در نتیجه این گام ها، مسیر دستیابی انسان به کمال و تحقق حیات حقیقی او هموار می شود.
    کلیدواژگان: حیات حقیقی، مقام خلیفه اللهی، دین
  • شهریار غفاری*، سوسن کشاورز، سعید بهشتی، رمضان برخورداری، عبدالله صلواتی صفحات 107-128
    نگارندگان این جستار، با تاکید بر اینکه قرایت رایج از حکمت متعالیه، روایت سفر نفس از خلق به حق است روایت نهایی را روایتی مطابق با سفر از حق به خلق معرفی می کنند. برای تدارک این روایت، به روش توصیفی - استنباطی، نشان داده می شود که روایت دوم که در آثار خود ملاصدرا به صورت ضمنی وجود دارد، در اندیشه علامه حسن زاده در «معرفت نفس» با صراحت بیشتری دنبال می شود، به نحوی که می توان معرفت نفس علامه حسن زاده را تداوم و تکمیل قرایت متاخر ملاصدرا از حکمت متعالیه دانست.  تحلیلها و استنباطها از معرفت نفس علامه حسن زاده، نگارندگان را به پنج اصل فلسفی هدایت کرده که عبارتند از وحدت شخصی وجود، روحانیه السوس بودن نفس، حرکت حبی، انتشای ادراکات، اتحاد اندکاکی؛ که به ترتیب جانشین اصول پیشین می شوند. مجموعه این اصول و روایت مبتنی بر آنها، ما را به تصویری از نفس انسانی می رساند که با تصویر اشتدادی کاملا متفاوت است. «نظریه انکشاف» عهده دار تبیین این تصویر است. این مقاله در مقام تبیین مبانی فلسفی نظریه انکشاف ارایه می شود و پیگیری مدعا و محتوای اصلی این نظریه، به عنوان نظریه ای در انسان شناسی فلسفی، و مولفه های وجودی نفس در آن را به پژوهش های بعدی موکول می کند.
    کلیدواژگان: نظریه انکشاف، حکمت متعالیه، معرفت نفس، وحدت شخصی وجود، علامه حسن زاده آملی
  • عباس عارفی* صفحات 129-147
    این مقاله درباره حجاب های معرفت به نحو تطبیقی به بحث می پردازد و نحوه کارکرد سلبی آن را باز می نمایاند، زیرا «حجاب های معرفت» نقش سلبی خودشان را به یکی از سه نحو ایفا می کنند: 1. در ایفای نقش سلبی در حصول معرفت؛ 2. در ایفای نقش سلبی در اتقان معرفت؛ 3. در ایفای نقش سلبی در ارتقای معرفت. در ادامه، بحث بر بیان دو دیدگاه درباره «موانع معرفت» متمرکز می شود و نخست گونه ایفای نقش سلبی از دیدگاه فرانسیس بیکن تحت عنوان «بت های ذهنی» که مشتمل است بر: الف) بت قبیله؛ ب) بت غار؛ ج) بت بازار؛ د) بت تماشاخانه بررسی می شود و سپس انواع حجاب های معرفت از دیدگاه آیت الله جوادی آملی ذیل عنوان: الف) حجاب عام؛ ب) حجاب خاص؛ ج) حجاب اخص، موردمطالعه قرار می گیرد. سرانجام با مقایسه و سنجش و نقد و بررسی اندیشه ها بحث به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: حجاب های معرفت، بت های ذهنی، حجاب ظلمانی، حجاب نورانی، حجاب وجودی
  • عباسعلی منصوری* صفحات 149-167

    بررسی مساله وحدت وجود از نگاه ابن عربی اهمیت خاص دارد زیرا وی عارفی است که سعی دارد به تجارب عرفانی خود وجه عقلانی دهد. نظریه وحدت وجود با اشکالات و ابهام های عدیده ای مواجه است.یکی از این ابهام ها،مساله انحلال یا عدم انحلال ذات سالک است.در عبارات ابن عربی هم شواهدی دال بر پذیرش کثرت و عدم انحلال ذات وجود دارد و هم شواهد دال بر وحدت محض و انحلال ذات. هرچند ابن عربی یکی از مراتب فنا را فنای ذات می داند اما دقت در عبارت وی نشانگر این مطلب است که مراد وی از فنا، انحلال و نیستی کامل ذات سالک نیست.ضمن اینکه به لحاظ مبانی عرفان نظری دست ما برای توجیه و فهم شواهد دال بر انحلال ذات خالی نیست و می توان این شواهد را به یکی از چهار نحو توجیه نمود.به این نحو که تعابیری که دال بر وحدت محض وانحلال ذات انسان و هر نوع کثرت دارند را بیانگر وحدت شهود بدانیم یا این عبارات را ناظر به فنای صفات سالک بدانیم یا اینکه با تحلیل معنای وجود و عدم در اندیشه ابن عربی این شواهد را تبیین کنیم و یا منشا این ناسازگاری را این بدانیم که آنگاه که شیخ کثرت را به صورت مطلق نفی می کند در حالت فنا و مکاشفه بوده و عرفا در حالت فناء از تجربه خویش به نحوی سخن می گویند که در حالت صحو و بقا همان را به نحو دیگری تعبیر می کنند.

    کلیدواژگان: وحدت وجود، ابن عربی، کثرت و وحدت، فنا، تجربه عرفانی
  • حمید حبیبی*، نجف لکزایی صفحات 169-191

    این نکته که شهید سلیمانی الگوی انسانی قدرت نرم متعالیه تمدن ساز می توانند قرار گیرند، دغدغه این مقاله توصیفی تحلیلی بود. در نظریه قدرت نرم متعالیه عوامل ماورایی، انسانی و سازمانی تولیدکننده و سوزاننده (علت فاعلی) قدرت نرم متعالیه هستند. شهید سلیمانی به عنوان عامل انسانی در سطح نخبگی و آراسته به جنود عقل، الگویی مطلوب در تولید، بازتولید و تکثیر کوثری سرمایه نرم اجتماعی و تبدیل آن به قدرت نرم برای تمدن سازی نوین اسلامی، نقش خود را به زیبایی، با جذابیت و شکوه مثال زدنی ایفا کرد و ازآنجاکه ایشان افتخار تربیت شدن در مکتب رهبران انقلاب اسلامی را داشت، قدرت نرمی که تولید می کردند از جنس متعالیه بود و با تمسک به خداوند متعال، منبع اصلی این نوع قدرت نرم، نماد قدرت نرم متدانیه را در هم شکست و کوس رسوایی آن را در منظر افکار عمومی عصر کنونی به صدا درآورد. سردار دل ها به زیبایی نشان داد که حتی «الله اکبر» و «لااله الاالله» داعش به عنوان مظاهر قدرت نرم متدانیه هم عوایدی برای نظام سلطه در پی نخواهد داشت. برای ایجاد تمدن اسلامی هم - مانند هر تمدن دیگر - دو عنصر اساسی «تولید فکر» و «پرورش انسان» لازم است. شهید سلیمانی در عمل به مهیا شدن هر دو عنصر کمک شایانی کرد. ایشان در حیطه های اعتقادی، عاطفی و رفتاری الگوی تربیت جوان مومن و متعهد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: الگو، انسان متاله، قدرت نرم متعالیه، تمدن سازی
  • رودابه خاکپور، عظیم حمزئیان*، محمود شیخ صفحات 193-214
    این مقاله با روش تحلیلی، اندیشه های مولانا در باب جنسیت را بر مبنای انسان شناسی دین از منظر فیونا بوی بررسی کرده ایم. این پژوهش نشان می دهد که مولانا نیز از منظر انسان شناسی دینی و عرفانی به مساله جنسیت نگریسته و مباحث زیبایی از آن را مطرح کرده است بعلاوه منظر اندیشه های مولانا باتوجه به برخورداری از غنای مکتب اسلام و عرفان اسلامی از وسعت بیشتر و معیارهای افزونتری برخوردار است. فیونا بوی، زن را با وجود خصوصیاتی چون مادر بودن و زایندگی، نماد طبیعت و زمین همراه دانسته و مولانا نیز  او را نماد نفس انسانی می‏داند. و مرد را با وجود ویژگی‏هایی چون استواری و استقامت، نماد فرهنگ می‏داند. و مولانا مرد را نماد عقل انسان می‏داند که هردو(زن و مرد) دارای سویه‏های منفی و مثبت هستند یعنی گاهی متعالی و گاهی به سبب خواست های نابایسته، به سوی ضلالت پیش می‏روند. نگاه قدسی به جنسیت از وجوه مشترک آنهاست.
    کلیدواژگان: انسان شناسی دین، جنسیت، طبیعت، فرهنگ، فیونا بوی، مولانا
  • سیامک باقری چوکامی*، حسن حاجی شاه ولدی صفحات 215-238
    باورها منشا و مبادی تمام رفتارهای فردی و اجتماعی است. کسی که جهان و هستی را از او و به سوی او بداند و باور داشته باشد با کسی که چنین مبدا و معادی اعتقاد نداشته باشد، دو نوع رفتار شاهد خواهیم بود. شهید سلیمانی نیز از این قاعده مستثناء نیست. پژوهش هایی که تاکنون انجام شده به این رابطه کمتر توجه کرده اند. از این رو، هدف این پژوهش بررسی نقش تفسیر و برداشت سردار سلیمانی از جهان هستی بر رفتار اجتماعی اوست. سوال اصلی این مقاله چگونگی امتداد یافتن مبانی هستی شناسی شهید سلیمانی در زندگی مجاهدانه اجتماعی آن است. برای پاسخ به این پرسش از روش توصیفی و تحلیلی و استراتژی تحلیل مضمون استفاده شد. مجموعه سخنرانی های سردار سلیمانی، وصیت نامه، خاطرات و مصاحبه همرزمان او، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دهند، که از طریق کدگذاری باز تجزیه و تحلیل شد. مهمترین یافته مقاله این است که دال مرکزی هستی شناسی شهید سلیمانی توحید است که همه شوون زیست فردی و جمعی او را متاثر کرده و از این رهگذر منظومه رفتار مجاهدانه او منهج یا راه نوینی را به مخاطب قرن بیست و یکمی نشان داده است.
    کلیدواژگان: جهان بینی، نگرش، هستی شناسی، رفتار مجاهدانه
  • رویا حسینی، ابولقاسم امیراحمدی*، علی عشقی سردهی صفحات 239-258
    یکی از پدیده های مرتبط با انسان که در هستی شناسی و معرفت شناسی متاثر از رویکردهای انسان شناسی بوده است، جایگاه زن است. در این میان، ادبیات ابزار مناسبی برای بیان هستی شناسی و معرفت شناسی جایگاه زن در ساحت های فردی و اجتماعی بوده است. ازاین رو، تحقیق حاضر تلاشی است تا با اتخاذ یک رویکرد کیفی و روش سند پژوهی، زن گرایی و مبانی انسان شناختی آن در جوامع اسلامی معاصر را مورد نقد و بررسی قرار دهد. نوشتار حاضر ضمن تبیین رابطه ادبیات و انسان شناسی، نشان داد که ادبیات کشورهای مسلمان از دهه شصت قرن نوزدهم تاکنون، به دلیل تاثیرپذیری از فضای استعماری و پسااستعماری در تبیین نگاه اسلامی در عاملیت زن در ساحت اجتماعی و فردی و برابری و آزادی زن، ناموفق بوده اند. همچنین مرور انتقادی دوره های انسان شناختی در ادبیات این سده نشان داد که این رویکردهای انسان شناسی به دلیل اتخاذ نگاه مرد محور، دارای نقص روش شناختی و به دلیل تبعیت از فمینیسم، تعهدات سیاسی و مارکسیسم انتقادی و همچنین اتخاذ راهبرد پراگماتیک متمایل به سکولاریسم در خلق آثار، دارای نقص معرفت شناختی هستند که در برخی مواقع به صورت رادیکال در تضاد با اسلام قرار می گیرد. در پایان ضمن اشاره به نقش برخی جنبش ها مانند انقلاب اسلامی ایران در احیاگرایی ریال اسلامی، دیدگاه اسلام در مورد عاملیت زن و برابری طلبی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: زن گرایی، ادبیات، اسلام، انسان شناسی
|
  • Seyyed Mohammad Hussein Mirdamadi *, Mohammad Bidhendi Pages 5-24

    Esoteric commentary is a more profound look into the universe and can be brought into regulation. This regularity can be divided into ontological, anthropological, epistemological and other categories. The current study has submitted proofs on the regularity of esoteric commentary from an anthropological point of view. A descriptive-analytic method was employed and ten regulations were identified. Esoteric commentary domain of Man, the relationship between esoteric commentary and descent, role of human perfection in knowing the truth, Man’s existential movement in esoteric commentary, referring the world to the hereafter, Man as a sample from universe, and referring science to the existence are amongst these regularities. This study also intended to shed light on the effect of Sadra’s anthropology on his esoteric commentary that in some cases are accompanied by his commentary on the holy Quran.

    Keywords: Esoteric Commentary, Regulations, Anthropology, Mulla sadra
  • Marziyeh Mohtadi-Rad *, Mohammad Saeidi-Mehr, Ahmad Beheshti Pages 25-40

    Mulla Sadra as an Islamic philosopher believes that both soul and body attend in the resurrection and tries to submit rational evidences on it. The question that is raised is whether the body in the resurrection is the worldly body or a different and new body. Concerning this question, Mulla Sadra believes in a distinction between worldly and otherworldly body. He maintains that human elemental body exterminates after the death and therefore its attendance in the next world is different from its evolutionary state in the world and thus, the soul belongs to the ideal body after the death. A new look at philosophical writings and commentaries of Mulla Sadra reveals that Sadra has explained corporeal resurrection in his substantial motion according which souls are the agent and originator of their bodies in the next world. In his commentary on Surah Ya Sin, Sadra maintains that creation of body in the resurrection is the direct result of divine order which is in contrast with the procedure of soul’s motion in philosophical writings. Therefore, there seem to be a contradiction of views in Sadraic philosophical writings and commentaries on this issue. However, one can approach a unitary stance from the two seemingly distinct views through a more profound analysis. It is concluded that since the soul is an immaterial being, and different form matter and its qualities, it can create its effect which is body through an ordered creation in consistence with divine will, a view which solves the aforesaid contradiction.

    Keywords: body, Next world, Agent (Originator), Mulla sadra
  • Mohammad-Amin Khansari *, Hadi Sadeqi Pages 41-61

    Assuming responsibility for other human beings has been amongst ethical issues which is underlined in different ethical schools of thought and justified through various argumentations.  The current research is an attempt to investigate this issue in the light of the normative theory of divine command and enjoy the divine books to answer this question that why Man is required to feel responsible and benevolent toward other human beings. Accordingly, major reasons and components of this issue are explained in keeping with the divine books. It was revealed that God is the primary source of human responsibility toward others. The incentive of divine promise, divine love and giving thanks to the most beneficent as well as human resemblance to God and His succession on the earth  as a divine creature are amongst major reasons and components in theories of divine command which motivates Man toward feeling responsibility and benevolences for others.

    Keywords: Religious ethics, responsibility, Moral Responsibility, benevolence, Divine Will, Divine command, Man
  • Seyyed Abdullah Isfahani * Pages 63-85

    According to prophets, divine saints, philosophers, mystics and scholars and different domains of religion and science, Islamic instructions are fundamental necessity and condition of prosperity for human communities in every time. The epistemological rule of the unity of the concept and the multiplicity of the referent is the source of abstraction for profound ethical concepts, particularly those associated with theoretical and scholastic domains. Critical rationalism theory of Popper, save his relativistic thought, has exerted significant effect on an expanded array of human knowledge in the contemporary world. The major question in the current basic research which has adopted a qualitative, descriptive, analytic and tradition-based method, is investigating the ethical functions of the aforesaid rule in comparison with the derived from Popper’s “critical rationalism” and Quranic instructions. The findings of the research involve; the necessity of more profound thinking, critical rationalism in debates and interactions, building thoughts and tendencies on rational evidence, systematic and logical doubt in thinking, learning from past mistakes, distinguishing the necessity of critical discourse from scientific autonomy, distinguishing the difference between discrediting scholars and passivity and absolute obedience to their view, respecting others and the right of their independent understanding, refraining from saying, believing and  rejecting unknowing or denying and deviating scientific truth and refraining from ignorant or passion-stricken argumentation.

    Keywords: Epistemological Rule, Popper’s Ethic, Quranic Ethical Instructions
  • Abdullah Haji-Sadeqi, Mahdi Jalalvand * Pages 87-105
    Man’s true life is a multifaceted one which embraces intellectual, moral, political, social, individual and other dimensions and terminates into nearness to good in an evolutionary fashion. Man is endowed with the potential to exploit this life by God (the most high), and Islam, like other divine religions, has provided him with a particular strategy to bring this potential into realization and ascend him from an evil beast toward perfection and succession of God and in the meantime, bless him with the true life. The current study adopts a descriptive-analytical approach to dig into Quranic verses and tradition of the Immaculate to arrive at the religions’ strategy for realization of Man’s true life. It was revealed that the religion has a five-step strategy to this end which include showing the path, appointing the leader, preparing the instruments and necessities for departure, showing the barriers and the way they are tackled and showing he terminal objectives. Through these steps, Man can arrive at perfection and realize his true life.
    Keywords: True Life, Succession of God, Religion
  • Shahryar Ghaffari *, Susan Keshavarz, Saeed Beheshti, Ramazan Barkhordari, Abdullah Salavati Pages 107-128
    The present authors hold that the current interpretation of transcendental wisdom denotes the journey of the soul from the creation toward the truth while in the later interpretation the reverse is the case for the souls’ journey from the truth toward the creation. To this aim, a descriptive-inferential method is used which shows the later interpretation beyond doubt, the one which is implied in Mulla Sadra but it is presented more explicitly in the thoughts of Hassanzadeh Amoli on self-knowledge. Thus, it can be postulated that Amoli’s thought is the continuation and implementation of the later interpretation of Sadraic thought about transcendental wisdom. Analyses and inferences from self-knowledge in Amoli’s view has resulted in five philosophical principles which are personal unity of being, spiritual subsistence of the soul, and motion of love and creation of perception and unity by inclusion. These principles provide an image of human soul which is different from that of the intensified soul and is depicted by the theory of Discoverance.  The current research is a philosophical explanation of the underpinnings of the theory.
    Keywords: Theory of Discoverance, transcendental wisdom, Self-knowledge, Personal Unity of Being, Hassanzadeh Amoli
  • Abbas Arefi * Pages 129-147
    The current research studies the veils of knowledge comparatively and explain the quality of their negative functions. Veils of knowledge fulfill their negative functions in three ways; 1) negative function in obtaining knowledge, 2) negative function in perfection of knowledge, and 3) negative function in promotion of knowledge. The article has primarily reviewed the comparing views on the veils of knowledge and then discussed the negative functions in the views of Francis Bacon, particularly his views on “idols of mind which include idol of tribe, idol of cave, idol of marketplace and idol of the theater. Subsequently, the veils of knowledge in the views of Ayatollah Javadi Amoli are discussed which include general veil, specific veil and the most specific veil. Finally the two views are analyzed, evaluated and criticized comparatively.
    Keywords: Veils of Knowledge, Idols of mind, Devil veils, Illuminating veils, Existential Veil
  • Abbas-Ali Mansouri * Pages 149-167

    Investigating the issue of “unity of being” from Ibn Arabi’s angle of look has a particular significance because he was a mystic who tried to bring rational dimension into his mystical experience. The theory of unity of being is faced with several problems and ambiguities amongst which is the dissolution or non-dissolution of the essence of the mystic. Some evidences in the writings of Ibn Arabi submit proof on his adoption of plurality and non-dissolution of essence while some other prove the reverse, i.e. absolute unity and dissolution of the essence. Though it seems that Ibn Arabi believes that a level of annihilations is the annihilation of the essence, a more profound analysis of his view reveals that he is not intending an absolute annihilation or extinction of the mystic’s essence. In addition to that, justification and understanding the evidence on the dissolution of existence is possible on the basis of the foundations of theoretical mysticism. Accordingly, four different justifications are available: consider all the interpretations proving absolute unity and dissolution of human essence or any other type of plurality as proofs on unity of intuition; or as proofs on annihilation of the attribute of the mystic; or explain these evidences through analyzing the meaning of existence and nothingness in thoughts of Ibn Arabi; or conclude that when the Sheikh (Ibn Arabi) rejects plurality in an absolute terms, he has been in a state of annihilation or revelation and the mystic say in the state of annihilation denotes a different meaning from the say in the state of annihilation.

    Keywords: Unity of being, Ibn Arabi, Plurality, Unity, Annihilation, mystical experience
  • Hamid Habibi *, Najaf Lakzaei Pages 169-191

    That Shahid Qasem Soleimani’s character can serve as a model for civilizing transcendental soft power, has been the main concern of the current descriptive-analytic study. In the theory of transcendental soft power, the transcendental, human and organizational factors are the efficient cause of transcendental soft power. Shahid Soleimani as an elite human factor who was adorned with the constituents of the reason, served as an ideal model for creation, production and reproduction of social capital in its abundance and changing it into soft power for new Islamic civilization with honor, delight and efficiency. Since he was a proud trainee in the school of the leaders of the revolution, the soft power he created was a transcendental one from a divine source. Thus, seeking assistance from the side of God, he used the power to defeat the symbol of mundane soft power and discredited it in the contemporary world. He revealed that even the divine symbols like “Allah, the greatest” and “there is no god but Allah” when served by a mundane soft power, are to no avail for the arrogant system. For establishing the Islamic civilization, like any other civilization, two critical element, i.e. “thought production” and “training human” are necessary. Shahid Soleimani helped developing both elements in practice and served as an ideal model for the faithful youth.

    Keywords: model, Divine Man, Transcendental Soft Power, Civilization
  • Roudabe Khakpour, Azim Hamzeian *, Mahmoud Sheikh Pages 193-214
    The current research adopted an analytic approach to probe into Rumi’s thoughts on gender from an anthropological viewpoint while underlining Fiona Bowie. Research findings show that Rumi has noticed gender through a religious and mystical anthropology and adopted a more comprehensive view toward it due to his Islamic and mystical underpinnings. Fiona Bowie believes that woman, due to her motherhood and reproduction characteristics, is the symbol of the nature and of the earth. Rumi, however, believes that woman is the symbol of human soul. Also Bowie believes that man is the symbol of culture due to attributes such as persistence and firmness while Rumi holds that the man is the symbol of human reason which has both positive and negative sides, i.e. it is either transcendental or directed toward ignorance. It was also found that both Rumi and Bowie hold a divine view toward gender.
    Keywords: Religion’s Anthropology, Gender, nature, Culture, Bowie, Rumi
  • Seyamak Bagheri Choukami *, Hassan Haji Shah-Valadi Pages 215-238
    Beliefs are the major source of individual and social behavior. Those who believe that the existence belongs to God and Man returns to him in next world has a different behavior from those who fail to adopt such a belief. Shahid Soleimani is not an exception to this rule. Thus, the current study is intended to examine the effect of Shahid Soleimani’s interpretation and understanding of the universe on his social behavior. The main questions is that how his ontology has resulted in his jihadi social life. To answer this question a descriptive-analytical method using theme analysis is employed. To this aim, a collection of his speeches, his will (testament) and interviews were collected as the samples of the study and analyzed through open coding. It was revealed that monotheism is the central theme is Shahid Soleimani’s view which has affected all domains of his social and individual life. That is why his behavior becomes an innovative and valuable model for the 21 century audience.
    Keywords: World View, Attitude, ontology, Jihadi Behavior
  • Roya Hosseini, Abulqasim Amir Ahmadi *, Ali Eshghi Sardehi Pages 239-258
    One of the phenomena related to man the epistemology and ontology of which has been affected by anthropology, is the position of woman. Literature has served as a viable tool for epistemological and ontological representation of woman in social and individual domains.  Thus, the current research is an attempt to adopt a qualitative approach and use documentary research to criticize feminism and its anthropological foundations in the contemporary Islamic communities. This study, in addition to explaining the relationship between literature and anthropology, reveals that the Muslim countries’ literature since 1960s, due to the impact of colonial and post-colonial atmosphere, has failed to provide an Islamic representation of women agency in individual and social domains. Also, the critical review of the literary periods of this century shows that these anthropological approaches, due to their androgenic stance, suffer from methodological deficiency and due to their adherence to Feminism, political commitments, critical Marxism, and secular tendencies in producing literary texts, suffer from epistemological deficiencies and therefore stand in sharp contrast with Islam. At the end, in addition to noticing the role of the Islamic revolution in recovering real Islam, the view of Islam on women agency and Egalite is described.
    Keywords: feminism, literature, Islam, Anthropology