فهرست مطالب

باغ نظر - سال نوزدهم شماره 106 (فروردین 1401)

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 106 (فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • انسیه ولی، سیامک پناهی، منوچهر فروتن*، حسین اردلانی صفحات 5-18
    بیان مسئله

    ارتباط میان معماری و نقاشی یکی از حوزه های مورد مطالعه در نظریه هنر و معماری است. هر چند معماری ترکیبی از معانی کاربردی است، ولی می تواند در ارتباط با نقاشی، از بابت فرم و فضا مطالعه شود. در این میان، در خلق اثر هنری، اگر «هنرمند» متغیر ثابت فرض شود، این سوال مطرح است که ساختار فکری او در خلق فرم و فضا در دو رسانه، چه تاثیری بریکدیگر دارند و در نهایت منجر به چه نوع ارتباطی بین دو نظام هنری می شود؟

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش به طور اخص مطالعه آثار معمارانی است که در هر دو حیطه فعالیت دارند. فرض بر آن است که مهارت معمار از فاصله تصور تا تصویرکردن طرح واره های ذهنی به عنوان نقاشی، منجر به نشر اندیشه او می شود و این فرایند در نحوه آفرینش اثر معماری و تفکر فضایی او موثر است.

    روش پژوهش

     پژوهش با رویکرد کیفی و روش تطبیقی بین رشته ای، منطبق با دیدگاه کری واک انجام شده و مدل پژوهش ترکیبی از گرایش های فضایی و رهیافت های معنایی فرم و فضا است. در بخش اول آثار نقاشی مهرداد ایروانیان و علیرضا تغابنی، به عنوان نمونه، با روش شکل گرایی ولفلین تحلیل می شوند. در گام بعد مفاهیم فرمی-فضایی معماری آنان بررسی شده است. دستاوردهای این تحلیل برآمده از مطالعات نظری و داده های تجربی هستند که از طریق روش توصیفی نتیجه گیری می شوند. در نهایت جهت تبیین رابطه، مقایسه تطبیقی تحلیل ها در دو رسانه صورت می گیرد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برخورد هنرمند در راستای معانی مصادیق عینی (ابژکتیو) اثر، در سطح «ابتدایی» و «کارکردی» در دو حیطه کاملا مستقل صورت گرفته و به معانی ذهنی (سابژکتیو) در سطح «ارزشی» پرداخته شده است که قابلیت تطبیق بر ساختار فکری هنرمند را دارد. در سطح «نمادین» با انتقال برخی رهیافت های فرمی از نقاشی به معماری، اثر معماری بیشتر به بعد هنری خود نزدیک شده و جنبه زیبایی شناسی یافته است.

    کلیدواژگان: رهیافت فرمی فضایی، معماری، نقاشی، مهرداد ایروانیان، علیرضا تغابنی
  • حنانه ملک محمدی بیدهندی، حسین سلطان زاده*، مریم ارمغان صفحات 19-32
    بیان مسئله

     موضوع این پژوهش بررسی تاثیر معماری خانه های چوبی روسیه بر خانه های چوبی گمیشان است که در آن به بازشناسی کالبد خانه ها از جنبه های مختلفی مانند نوع مصالح، روش ساخت، فرم، تزیینات و عناصر بصری پرداخته شده است که در خانه های چوبی اقوام ترکمن ساکن گمیشان و اقوام روس مشابه است.

    هدف پژوهش

     این پژوهش از این نظر اهمیت دارد که می توان رابطه میان ویژگی های فرهنگی اقوام ترکمن، با ویژگی های فرهنگی اقوام روس که با آنان در تعامل بودند را تبیین کرد. پرسش اصلی این است که چه رابطه ای میان خانه های چوبی در روسیه و خانه های چوبی ترکمنی گمیشان وجود دارد؟ مبانی نظری تحقیق متکی بر تاثیرپذیری معماری اقوام از یکدیگر و نقش فرهنگ و تعاملات فرهنگی در ایجاد خانه و بخش های مختلف آن در اقوام گوناگون در گذشته بوده است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و همچنین روش تحقیق تطبیقی استفاده شده است گردآوری داده ها بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی، اصول اجتماعی و فرهنگی اقوام ترکمن در ارتباط با اقوام سنتی روسیه بررسی و عناصر و مولفه های مشابه شناسایی شده و نیز به بررسی تاثیر این مولفه ها بر خانه های ترکمنی گمیشان پرداخته شد، در این پژوهش فرهنگ معماری خانه های چوبی روسیه متغیر مستقل و معماری خانه های چوبی گمیشان متغیر وابسته است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد معماری خانه های چوبی گمیشان چه در تقسیمات فضایی، نما و تزیینات و چه در ابزار و روش ساخت به صورت مستقیم از خانه های چوبی روسیه تاثیر پذیرفته که این تاثیرپذیری ریشه در تعامل افکار و باورهای فرهنگی و اجتماعی آن ها دارد و نشان می دهد که اقوام ترکمن عناصر فرهنگی و بومی و اقلیمی خود را با مولفه های فرهنگی-بومی روسیه ترکیب کرده و با بازتولید آن به نوع خاصی از معماری رسیدند که از بسیاری جهات مطابق با مختصات فرهنگی آن ها بوده است.

    کلیدواژگان: خانه های چوبی روسیه، ایزبا، خانه های چوبی گمیشان، تام، معماری ترکمن
  • ابوالفضل حیدری*، جمشید داوطلب صفحات 33-44
    بیان مساله

     وزش بادهای تقریبا دایمی در طول سال، مشخصه اصلی اقلیم سیستان به شمار می رفته است. این پدیده اقلیمی، تاثیر غیرقابل انکاری بر روش زندگی، معاش و معماری مردم داشته و آنان را واداشته در طول تاریخ، با ابداع راهکارهایی خلاقانه و بومی، به مقابله با اثرات مضر این پدیده طبیعی پرداخته و همچنین با ارایه ابزارها و ترفندهای گوناگون، درصدد به خدمت گرفتن این نیروی طبیعی برآیند. قوه خلاقه ساکنان این سرزمین در بهکارگیری و مقابله با پدیده باد، منظر انسان ساخت این منطقه و شیوه زندگی مردم آن را به شدت تحت تاثیر قرار داده است؛ به گونه ای که سیاحان و افرادی که در ادوار مختلف گذرشان به این سرزمین افتاده، ضمن اشاره به منظر متاثر از شرایط اقلیمی خاص منطقه، هر یک، گوشه ای از راهکارهای به کار گرفته شده توسط مردم بومی را در نوشته های خود منعکس کردهاند.

    هدف پژوهش

    این نوشتار درصدد است تا از منابع مختلف معتبر تاریخی، نحوه مقابله و به کارگیری باد توسط بومیان سیستان را شناسایی کرده و به دسته بندی آن ها بپردازد. مطالعات میدانی به ویژه در روستاهای سه کوهه و قلعه نوی سیستان نشان می دهد که در دوره معاصر نیز، معماران بومی به نحو مناسبی از تکنیک های بهره گیری از انرژی باد در مسکن بومی استفاده می کنند.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر در نظام پژوهش های کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوا، ضمن کاوش در متون کهن، اشاراتی را که به تاثیرپذیری روش زندگی و مسکن مردم سیستان از پدیده اقلیمی باد می پردازند، یافته و با تاویل آن ها، هدف و راهکار به کارگرفته شده در هرکدام از موارد را مورد بررسی قرار داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعات نشان می دهد که سیستانیان از گذشته های دور، راهکارهایی خردمندانه برای انحراف باد قبل از رسیدن به سکونتگاه و استفاده و بهره گیری از باد در داخل سکونتگاه به کار می گرفته اند که احیا و به روزرسانی این راهکارها می تواند پاسخی مناسب برای شرایط امروز منطقه سیستان باشد.

    کلیدواژگان: باد، منظر انسان ساخت، راهکار بومی، تکنیک ساخت، سیستان
  • الهه ثابتی، زهره تفضلی* صفحات 45-56
    بیان مسئله

     یکی از مباحث قابل طرح اما مغفول در زمینه تجربه بدنمند معماری، نسبتی است که شنیدن صداها با معماری برقرار می کند. بر این اساس نوشتار حاضر به نسبت میان شنیدن صداها و مکان می پردازد.

    هدف پژوهش

     نوشتار حاضر در راستای جستجوی چیستی «تجربه شنیداری مکان» به دنبال بیان شیوه های گوناگون «اندیشیدن به نسبت صدا و مکان» در قالب رشته های مطالعاتی شناخته شده است.

    روش پژوهش

    مقاله با مراجعه به متون متنوع در این زمینه به معرفی مبانی فکری و محتوای اجمالی این مطالعات در بستری تاریخی می پردازد. از این رو مقاله بر مبنای تحقیقی «پرسش محور» شکل گرفته و «فرضیه محور» نیست

    نتیجه گیری

     تحلیل مبانی فکری این مطالعات سه رویکرد فیزیکی، روانشناسانه و پدیدارشناسانه را در این زمینه نشان می دهد. این مطالعات سیری از مطالعات فیزیک صدا در حوزه فیزیک ساختمان را آغاز می کند و چرخش محور مطالعات از مفهوم «صدا» در علوم تجربی و در رشته اکوستیک و زیرمجموعه های آن همانند اکوستیک معماری و اکوستیک روانی را به سوی مفهوم «شنیدن» در مطالعات انسانی نشان می دهد. مطالعات انسانی دو رویکرد عمده روانشناسانه (در مطالعاتی چون منظرصوتی و زیرمجموعه های آن همانند اکوستیمولوژی و اکولوژی صوتی و نیز معماری شنودی)، و پدیدارشناسانه (در مطالعات مکان شنیداری) را شامل می شود. در انتها مقاله با مقایسه تحلیلی و جمع بندی رویکردهای فکری، سیر اندیشه در این مطالعات را از کمیت (در اکوستیک معماری با هدف کنترل صدا) به سوی کیفیت (در منظرصوتی و معماری شنودی با هدف طراحی صدا) و نیز از کیفیت به سمت کلیت (در مکان شنیداری به هدف فهم شنیداری مکان) نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تجربه شنیداری، اکوستیک معماری، منظرصوتی، معماری شنودی، مکان شنیداری
  • سیده مهدیه میرمیران، علی اصغر ملک افضلی*، لیلا کریمی فرد صفحات 57-68
    بیان مسئله

     از گذشته های دور دو کارکرد اصلی «دسترسی» و «دیدرسی» در فضاهای میانوار (واسط) در طراحی و ساماندهی فضا مطرح بوده است ولی امروزه در طراحی توجه چندانی به این فضاها نشده و حتی گاه نادیده انگاشته می شوند. پیامد این وضع، برآورده نشدن شماری از نیازهای روانی و معنایی است که تنها در فضاهای میانوار پاسخ می یافته و می یابند. این در حالی است که شماری از معماران پدیدارشناس بر تعامل همه جانبه گستره های وجودی انسان با فضای معماری و  اهمیت پاسخگویی به نیازهای روانی و معنایی تاکید دارند.

    هدف پژوهش

     این تحقیق به جستجوی کارکرد فضاهای میانوار در معماری خانه، بر پایه رویکرد چند تن از معماران پدیدارشناس معاصر می پردازد و هدف آن دستیابی به کارکرد بهینه این گونه فضاها در خانه است.

    روش پژوهش

    برای رسیدن به اهداف تحقیق، در قالب روش کیفی و با بهره گیری از رویکرد تفسیری و پدیدارشناسانه به فضا، نخست برپایه مطالعات نظری به توصیف دیدگاه چهار تن از معماران پدیدارشناس در ارتباط با فضاهای میانوار پرداخته شده است؛ سپس با بهره گیری از روش «پدیدارشناسی تفسیری»، به ساخت واحدهای معنایی در آثارشان پرداخته شده و توانایی های کارکردی میانوارها در دو سویه «ادراکی-معنایی»، «رفتاری-کارکردی» و نیز «ویژگی های کالبدی-فضایی سازگار و پاسخگوی به آن کارکردها» بازخوانی شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند فضاهای میانوار هنگامی کارکرد بهینه دارند که بتوانند سلسله مراتب دسترسی مناسبی از فضای بیرون به درون فراهم آورند، در عین حال احساسی از آرامش و در پناه بودن را برای مخاطب فراهم آورده و همه حواس و ادراکات او را در این میان درگیر کنند. در پاسخ به این سه کارکرد ویژگی های متمایزکننده کالبدی همچون کاربرد نور و سایه، الگوهای صوتی، بویایی و بساوایی متفاوت و  همچنین داشتن مرزهای کالبدی ویژه می توانند پاسخگوی آنها باشند.

    کلیدواژگان: میانوار، درون، بیرون، تعامل با فضا، پدیدارشناسی معماری
  • آزیتا بلالی اسکویی*، پریا زیرک سیما صفحات 69-84
    بیان مسئله

     طهارت به عنوان هدف اساسی از اصولی است که پیوسته در معماری ایرانی به خصوص در گرمابه به کار گرفته شده و با گذر زمان روند شکوفایی و نوع نگاره ها از حیث پرداختن به جزییات، بیشتر شده و آن را به اوج خود رسانده، این امر به خوبی در روند پیشرفت نگاره ها مشهود است. آثار ادبی گرمابه گنجینه مهمی برای پرداختن به مباحث تطهیر در آثار نگارگری ایجاد کرده و نگاره های متنوعی از گرمابه ها در کتاب های ادبی وجود دارد.

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش بازشناسی و بازخوانی اصل تطهیر و نمود آن در نگاره های به جامانده در حمام های ایرانی است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق در این نوشتار توصیفی-تحلیلی بوده و به بررسی 10 نمونه نگاره از کتاب هفت اورنگ جامی، دیوان ترکی امیرعلیشیرنوایی، خمسه نظامی، مثنوی مهر و مشتری اثر عصار تبریزی، ظفرنامه مستوفی، شاهنامه فردوسی و مثنوی معنوی مولانا پرداخته است.

    نتیجه گیری

     تنوع ابزارآلات و افراد در نگاره های گرمابه بیانگر آن است که از جزییات برای نمایش هرچه بهتر اصول تطهیر بهره گرفته شده، برای سهولت در خوانایی، به ارایه کاربری های هر بخش و همچنین عملکرد اجزا و افراد، که در یک رابطه دوسویه با یکدیگر هستند پرداخته شده است. مطالعه نگاره ها نشانگر وجود بیشترین اشتراکات در آثار به جامانده از نگاره های گرمابه و وجود افتراقات در تزیینات و جزییات آن هاست. مقایسه نگاره ها همچنین در بعد کارکردی و عملکردی شباهت های بسیاری را نسبت به بعد کالبدی نشان می دهد و اینکه در اشتراکات از راهکارها و الگوهای به خصوصی به کار رفته و هم نوآوری هایی را در نشان دادن تطهیر، ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: نگاره، تطهیر، گرمابه، نگارگری، معماری
  • فاطمه صالحی معوا، سید مهدی خاتمی*، احسان رنجبر صفحات 85-98
    بیان مسئله

    در تجربه های معاصر ارتقاء کیفیت فضاهای عمومی شهری با نگاه فرهنگ مبنا، رویدادمداری، به عنوان یک راهبرد کلیدی، مطرح شده است. نگاه به پیشینه تحقیقات این حوزه نمایانگر آن است که ماهیت فضاهای عمومی شهری و عوامل سازنده آن ها در شکل گیری رویدادها کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. سوالاتی همچون، چه عواملی بر رویدادمداری فضای شهری تاثیر می گذارد؟ و تاثیر گونه های مختلف فضای عمومی بر میزان رویدادمداری چگونه است؟ ازجمله سوالات کلیدی هستند که مطالعات پیشین پاسخ روشنی به آن ها نمی دهند.

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش، تبیین و تدوین معیارهای رویدادمداری فضاهای شهری و سپس سنجش و مقایسه میزان رویدادمداری انواع فضاهای شهری منطقه 12 تهران است.

    روش پژوهش

    رویکرد روش شناسی در این مقاله، ترکیبی از روش های کمی و کیفی است. در گام اول به منظور انتخاب موردهای مطالعه به عنوان مکان رویدادهای منطقه 12، از ابزارهایی چون تحلیل محتوای اسناد، بازدیدهای میدانی و مصاحبه های عمیق با متخصصان استفاده شده است. سپس عوامل موثر بر رویدادمداری فضاهای عمومی شهری بامطالعه ادبیات جهانی شناسایی شده و درنهایت از طریق تهیه چک لیست ها و تحلیل آن در نرم افزار SOCNETV به سنجش و مقایسه میزان رویدادمداربودن مکان-رویدادهای قلب تاریخی شهر تهران پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش نشان می دهد از میان معیارهای موثر بر رویدادمداری، پنج معیار دسترسی، پیوستگی فضایی، تسهیلات فضایی، همه شمولی و امنیت بیشترین تاثیر بر شکل گیری و دوام رویدادها را دارند. همچنین از میان گونه های مختلف فضاهای عمومی، پیاده راه و بوستان در منطقه 12 تهران میزان رویدادمداری بیشتری در مقایسه با دیگر گونه ها داشته اند.

    کلیدواژگان: رویداد، فضای عمومی، رویدادمداری، فضای شهری رویداد محور، منطقه 12 تهران، بافت تاریخی تهران
  • زهرا مسعودی امین*، سمانه صادقی مهر صفحات 99-106
    بیان مسئله

    کاشی کاری به عنوان یکی از شاخص ترین عناصر تزیینی در معماری اسلامی-ایرانی، در بسیاری از بناهای اسلامی مشاهده می شود. برخی از نقوش کاشی ها همچون نقش اژدها، به عنوان یکی از نقوش تکرارشونده در هنر ایران و سایر ملل همچون چین به چشم می خورد. حال این سوال مطرح می شود که چه شباهت ها و تفاوت هایی از نظر قالب و محتوا بین نقش اژدها در کاشی های بناهای ایران و نقش اژدها در هنر چین وجود دارد؟ برای پاسخ به این سوال، کاشی های دو بنای امام زاده علی بن جعفر (ع) و امام زاده اسماعیل (ع) در قم مورد بررسی قرار گرفته اند.

    هدف پژوهش

     این پژوهش با تطبیق نقش اژدها در فرهنگ های باستانی ایران و چین به شباهت ها و تفاوت ها از نظر قالب، محتوا و بار معنایی بین نقش اژدها در کاشی های ایران و هنر چین در دوره ایلخانی پرداخته تا این فرضیه مورد پژوهش قرار گیرد که نقش اژدها، در دوره ایلخانی و پس از آشنایی با فرهنگ و هنر چین، بر خلاف دوره های قبلی در ایران، بار معنایی مثبت پیدا کرده و با هدف خیر در بناهای مذهبی و کاخ ها مورد استفاده قرار گرفته است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و از منابع کتابخانه ای، اسنادی و میدانی جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    در نهایت فرضیه این پژوهش اثبات و نتیجه گیری شد که نقش اژدها در کاشی های زرین فام دوره ایلخانی، برخلاف ویژگی های شر و منفی اژدها در ادبیات و هنر ایران در دوره های قبل بوده و متاثر از فرهنگ چین، با مفهوم مثبت و بار معنایی خیر آن شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: کاشی زرین فام، نقش اژدها، عصر ایلخانی، هنر چین
|
  • Ensieh Vali, Siamak Panahi, Manouchehr Foroutan *, Hossein Ardalani Pages 5-18
    Problem statement

    The architecture-painting relationship is one of the study fields in the theory of art and architecture. Although architecture is a combination of practical concepts, it can be studied in relation to painting focusing on form and space. Meanwhile, in creating an artwork, if an “artist” is assumed as a fixed variable; the question is that how his intellectual structure affects the creation of form and space in two media, and how it connect the two art regimens.

    Research objective

    This study addresses the works by architects who work in both areas. It is assumed that the architect’s skill from the distance of imagination to depicting mental schemas as a painting leads to the dissemination of his thought, affecting the creation of his architectural work and spatial thinking.

    Research method

    The present study was performed using a qualitative comparative analysis technique concerning Kerry Walk’s model. The study model was a combination of spatial tendencies and semantic approaches of form and space. In the first section, the paintings by Mehrdad Iravanian and Alireza Taghaboni were analyzed using Wolf Lane’s formalism method. Next, the concepts of their architecture form and space were examined. The achievements were concluded based on theoretical studies and experimental data through a descriptive method. Finally, a comparative analysis was performed to clarify the architecture-painting relationship.

    Conclusion

    It seems that the artist deals with the objective concepts of the work at the levels of “basic” and “functional” in two completely independent areas, and the subjective concepts at the “value” level, which can be adapted to the intellectual structure of the artist. At the “symbolic” level, by transferring some formal approaches from painting to architecture, the architectural work gets closer to its artistic aspect and acquires an aesthetic aspect.

    Keywords: Formal-spatial approach, Architecture, Painting, Mehrdad Iravanian, Alireza Taghaboni
  • Hannaneh Malek Mohammadi Bidhendi, Hossein Soltanzadeh *, Maryam Armaghan Pages 19-32
    Problem statement

    The present study attempts to examine the effect of Russian wooden house architecture on Gomishan’s wooden houses. To this end, the forms of wooden houses of Turkmens in Gomishan and their Russian counterparts were examined from different perspectives such as materials, building style, physical features, aesthetic elements, and visual elements.

    Research objectives

    The significance of this study lies in defining the relationship between the cultural characteristics of Turkmen tribes and those of Russian Tribes with whom they used to interact. The main question of this research is what relationship exists between wooden houses in Russia and those in Gomishan. Theoretical findings of the current study highlight the interdependency of tribes’ architecture and the role of culture and cultural interactions in the formation of houses and their various parts in different tribes in the past.

    Research method

    This study adopted a descriptive-analytical method based on a comparative research approach. Data were collected through the library method and field observations. The social and cultural principles of Turkmen tribes were compared with Russian traditional tribes. Then, similar elements and attributes between them were identified. Moreover, the effects of the extracted attributes on Gomishan’s Turkmen houses were investigated. The architectural culture of Russian wooden is considered the independent variable of the study while the architecture of Gomishan’s wooden homes is regarded as a dependent variable.

    Conclusion

    The results of this study indicate that Russian wooden houses have influenced the architecture of Gomishan’s wooden houses, spatial allocations, façade, and aesthetic elements as well as building tools and methods. This effect is rooted in the interactions between their cultural and social thoughts and beliefs. It is concluded that the cultural, local, and climatic elements of Turkmen tribes have been merged with the cultural and local attributes of Russia. This has resulted in a special type of architecture that is compatible with their cultural characteristics from many aspects.

    Keywords: Russian wooden homes, Izba, Gomishan’s wooden homes, Taam, Turkmen architecture
  • Abolfazl Heidari *, Jamshid Davtalab Pages 33-44
    Problem statement

     Almost constant winds blowing throughout the year have always been the main feature of the region of Sistan since ancient times. This climatic phenomenon has had a significant impact on the lifestyle, livelihood, and architecture of the residents of this region and has forced them to devise creative solutions to deal with the harmful effects. However, these people have also developed various techniques and methods to harness the power of this natural force. The creativity of the residents in dealing with and utilizing the winds of Sistan has greatly influenced the built landscape of the region and the lifestyle of its people. Individuals who have visited this land in different periods throughout history have mentioned this influence and have discussed the techniques used by the indigenous people of Sistan in their writings.

    Research objective

    Using credible historical documents and sources, this study attempts to identify and classify the techniques and methods through which the indigenous residents of Sistan deal with the region’s winds. Field studies carried out in Sistan, especially in Sekooheh and Qaleh-no villages, indicate that the local architects of the region implement wind-harnessing techniques in constructing the native abodes of the region even to this date.

    Research method

    This research was a qualitative study that used content analysis to examine historical texts to find mentions of the influence of the wind on the lifestyle and architecture of the indigenous residents of Sistan and to identify the aim and effect of each technique by interpreting the findings.

    Conclusion

    The results show that the indigenous residents of Sistan have devised effective techniques to redirect the wind before it reaches their settlements and to utilize this natural phenomenon inside their houses since ancient times. Reviving and modernizing these techniques can help improve the current condition of housing in Sistan.

    Keywords: wind, Built landscape, Indigenous Solution, Construction Technique, Sistan
  • Elaheh Sabeti, Zohreh Tafazzoli * Pages 45-56
    Problem statement

     The relation between hearing sounds and architecture is one of the neglected matters in studying the embodied experience of architecture. Accordingly, this paper addresses the relation between hearing sounds and place.

    Research objective

    To explore the whatness of the ‘auditory experience of place,’ this paper examines the diverse ways of thinking about the relation between sound and place through academic disciplines.

    Research method

    The paper introduces the intellectual foundations and content of these disciplines in a historical context by referring to diverse texts of the field. Therefore, the paper is based on “inquiry-based” research rather than a “hypothesis-based” one.

    Conclusion

    The analysis indicates three approaches: physical, psychological, and phenomenological. The paper begins with architectural acoustics, which is the starting point of studying sound and architecture in the field of building physics and indicates a conceptual turn in the studies from ‘sound’ in sciences (like acoustics, architectural acoustics, and psychoacoustics) into ‘hearing’ in human studies. Human-oriented sound studies include two main approaches: psychological approach, in the soundscape and its sub-disciplines like acoustemology and acoustic ecology as well as aural architecture; and phenomenological approach, in auditory place studies. Finally, the analytical comparison and a conclusion of these approaches indicate the movement of thought in these studies from quantity (in architectural acoustics aimed at sound control) toward quality (in the soundscape and aural architecture aimed at sound design) and more toward wholeness (in auditory place aimed at auditory understanding of place.)

    Keywords: auditory experience, architectural acoustics, Soundscape, aural architecture, auditory place
  • Seyedeh Mahdieh Mirmiran, Aliasghar Malekafzali *, Leyla Karimifard Pages 57-68
    Problem statement

     Two main performances, including ‘Accessibility’ and ‘Visibility’, have been proposed in (intermediate) interface spaces for design and organization since a long time ago. However, these spaces have not received much attention in design today and even they have often been ignored. As a result, psychological and intellectual requirements, which are realized in interfaces, have not to be met and responded to. In this regard, some phenomenologist architects have an emphasis on all-inclusive interaction of human’s existential ranges with architectural space and also they have emphasized the importance of responsiveness to psychological and conceptual needs.

    Research objective

    The present article seeks to investigate the function of interfaces in house architecture, based on the approach taken by some contemporary phenomenologist architects. This paper aims to achieve optimal performance of such spaces in houses.

    Research method

    To this end, it has been firstly dealt with the description of attitudes from four phenomenologist architects concerning interfaces based on theoretical studies within the qualitative methodology and benefitting from interpretive and phenomenological approach; then using ‘interpretive phenomenology’, the conceptual units were built in their works and their functional capabilities of interfaces have been revised in two perceptual-conceptual and behavioral-functional aspects as well as compatible and responsive formative-spatial features to those performances.

    Conclusion

    The findings show that interfaces possess optimal performance so that they are capable to provide an appropriate accessibility hierarchy of outside-to-inside space. At the same time, they may provide a sense of being calm and under shelter for the audience and they make all of his/her senses and perceptions involved among them. In response to these three functions, distinctive formative features e.g. application of light and shade with different auditory, olfactory and tactile patterns and also having specific formative boundaries may be responsive to them.

    Keywords: interface, interior, exterior, interaction with space, Phenomenological architecture
  • Azita Belali Oskui *, Pariya Ziraksima Pages 69-84
    Problem statement

     Purity is one of the postulates that has been continuously employed in Iranian architecture, especially in Bathhouses, and has climaxed over time. This idea is well manifested in the development of iconographies. Bathhouse literary works have created a critical treasure for purification discussions in iconography. The existence of different iconographies of Bathhouses affirms this claim.

    Research objective

    This study aims to recognize and examine the postulate of purification and its manifestation in iconographies left in Iranian baths.

    Research method

    The method of this research is descriptive-analytical. Ten samples of iconography from the books Haft Aurang (Jami), Divan Turki (Amir Alishirnavaei), Khamseh (Nezami), Masnavi Mehr-o-Moshtari (Assar Tabrizi), Zafarnameh , Shahnameh (Ferdowsi), and Masnavi Manavi (Rumi) were examined in this research.

    Conclusion

    The diversity of tools and people shows that details have been employed to better demonstrate the principles of purification. For ease of legibility, the applications of each section are provided. Furthermore, the performance of the components and people bilaterally related to each other and indicating the most commonalities in the works left in the iconographies and the differences in the decorations and details of each iconography was examined. The functional dimension has many similarities with the physical aspect. In paying attention to commonalities, this dimension has applied specific strategies, principles, and patterns and created innovations in demonstrating purification.

    Keywords: Iconography, Purification, Bathhouse, Miniature, Architecture
  • Fatemeh Salehi Mava, Seyed Mahdi Khatami *, Ehsan Ranjbar Pages 85-98
    Problem statement

     In recent experiences, from the perspective of culture-led urban design, events play a paramount important role in improving the quality of urban public spaces. However, less exists on the nature of urban public spaces and their constructive roles in the development of events. Even previous studies have failed to provide clear answers to key questions such as what factors affect the event-oriented public space? What is the effect of different types of public space on amount of events?

    Research objectives

     This study aims to explain and develop event-oriented criteria for urban public spaces and then to measure and compare the extent to which different urban spaces in District 12 are event-oriented.

    Research method

     The article’s methodological approach contains both qualitative and quantitative. In the first step, different methods were used to select case studies as an event place in District 12, such as content analysis of documents during two years, field visits, and in-depth interviews with experts. Then, the factors affecting the eventuality of public spaces were recognized based on the current literature. Finally, the event-oriented quality of several urban spaces in Tehran’s historical heart was measured and compared by using checklists and analyzing the data in SOCNETV software. 

    Conclusion

     The research results show five criteria, including accessibility, connectivity, space facilities, inclusiveness, and security, have the most significant impact on events’ formation and durability. Also, among the different types of public spaces, the pedestrian streets and parks in Tehran’s 12th district have a higher amount of events compared to other types.

    Keywords: Event, Public space, event-oriented Urban Space, District 12 of Tehran, Historical Part of Tehran
  • Zahra Madoudiamin *, Samaneh Sadeghi Mehr Pages 99-106
    Problem Statement

    This descriptive-analytical study investigates the dragon motives in architectural decorations in the buildings of Imamzadeh Ali Ibn Ja’far (PBUH), Imamzadeh Ismail (PBUH) of Qom and Takht-e Soleiman of Takap Palace built in Ilkhanid period.

    Research Objectives

    Problem statement: Tiling as one of the most prominent decorative elements in Islamic-Iranian architecture is seen in many Islamic buildings. Some tile designs, such as the dragon pattern, are seen as one of the recurring patterns in the art of Iran and other nations such as China.Now the question arises what are the similarities and differences in terms of format and content between the role of the dragon in the tiles of Iranian buildings and the role of the dragon in Chinese art? To answer this question, the tiles of the two buildings of Imamzadeh Ali Ibn Jafar (AS) and Imamzadeh Ismail (AS) in Qom have been examined. Research objective For this purpose, the dragon motifs in the ancient cultures of Iran and China were compared; the similarities and differences between the dragon motifs on Ilkhanid tiling in Iran and dragon motifs in Chinese art were studied in terms of form, content, and meaning. Therefore, the authors were able to investigate the hypothesis of research stating that the dragon motif in the Ilkhanid period, unlike previous periods in Iran, has found a positive meaning and has been used for religious purposes in religious buildings and palaces after getting acquainted with Chinese culture and art.

    Research method

    The research method of this article is descriptive-analytical and library, documentary, and field sources have been used to collect information.

    Conclusion

    Finally, the hypothesis of this research was approved and it was concluded that despite the negative and evil characteristics of dragon motifs in Iranian literature and art in previous periods, the dragon motifs on the golden tiles of the Ilkhanid period were influenced by Chinese culture and found a positive meaning and a good concept.

    Keywords: golden tile, Dragon Motif, Ilkhanid era, Chinese art