فهرست مطالب

مجله پژوهش در دین و سلامت
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید غدیر هاشمی کاشانی صفحات 1-7

    امید در لغت به‌معنای آرزو و چشمداشت (1) و دراصطلاح به‌معنای باورداشتن به نتیجه مثبت اتفاقات و شرایط و یا تعلق دل به حصول محبوبی در آینده است (2). سلامتی واژه‌ای عربی و از ریشه سلم و در اصل به‌معنای کسی است که از نیش مار در امان باشد (3) و یا درخت تنومندی که آفت ‌پذیر نیست و یا سنگ محکمی که ترک و شکستگی ندارد (4).

    کلیدواژگان: امید، روایات، سلامت معنوی، قرآن
  • تقی اکبری، شیرین احمدی، مرتضی جاویدپور، حسین تقوی صفحات 8-21
    سابقه و هدف

    استفاده اعتیادی از تلفن‌ همراه عادت‌های تفکر انسان را عمیقا تغییر داده و بر سازگاری رفتاری و روانی-اجتماعی افراد نیز تاثیر گذاشته است. پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای سلامت معنوی در ارتباط بین هوش هیجانی و اعتیاد به تلفن همراه انجام گرفته است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش‌آموزان پسر دوره متوسطه مدارس دولتی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1398 بود که از میان آنان نمونه ای به حجم 250 نفر به‌روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شد و به پرسش‌نامه های اعتیاد به تلفن همراه، هوش هیجانی و سلامت معنوی پاسخ دادند. داده‌ها نیز با شاخص‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و الگوی روابط ساختاری تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     نتایج ضریب همبستگی نشان داد که اعتیاد به تلفن همراه با نمره کل هوش هیجانی و مولفه‌های آن و با سلامت معنوی ارتباط منفی داشت. همچنین سلامت معنوی با نمره کل هوش هیجانی و مولفه های آگاهی و خودانگیزی ارتباط مثبت داشت (001/0<p). علاوه‌براین، شاخص های برازش الگو نیز تاثیر هوش هیجانی را بر اعتیاد به تلفن همراه با میانجیگری سلامت معنوی تایید کرد.

    نتیجه‌ گیری:

     یافته‌های پژوهش این فرض را تقویت می‌کند که سلامت معنوی می‌تواند عاملی محافظتی در نوجوانان باشد و به آنان کمک ‌کند تا علایم منفی مرتبط با استفاده از اینترنت و تلفن‌های هوشمند را کاهش دهند. پیامدهای این یافته‌ها برای پیشگیری از ناسازگاری روان‌شناختی مرتبط با اینترنت و استفاده مشکل‌ساز از تلفن‌های هوشمند در نوجوانان کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، سلامت معنوی، هوش هیجانی
  • علیرضا عقیقی، هانیه منطقی صفحات 22-37
    سابقه و هدف

    پژوهش‌های متعددی تاثیرات مثبت فروتنی مدیران را بر نتایج مرتبط با کار کارکنان بررسی کرده است. در این میان نقشی که فروتنی سرپرستان و مدیران می‌تواند در ارتقای احساسات روانی مثبت کارکنان مانند همدلی و قدردانی داشته باشد، حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی اثر فروتنی مدیران در همدلی، قدردانی و رفتارهای اخلاقی پرستاران شاغل در مرکز آموزشی-درمانی تخصصی و فوق تخصصی بعثت همدان انجام شده است.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی پرستاران شاغل در مرکز آموزشی-درمانی تخصصی و فوق تخصصی بعثت همدان مشتمل بر 390 نفر بود که بر اساس جدول مورگان تعداد 198 نفر به‌روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پنج پرسش‌نامه استاندارد استفاده شده و الگوی ارایه‌شده با استفاده از الگو‏سازی معادلات ساختاری تجزیه‌وتحلیل شده است. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تمامی روابط مستقیم بین مولفه های پژوهش معنادار بود. بدین صورت که فروتنی مدیر 81 درصد، معنویت محیط کار 52 درصد، رفتارهای اخلاقی 48 درصد و همدلی 29 درصد قدردانی پرستاران را تبیین کرده است. علاوه‌براین، فروتنی مدیر 76 درصد رفتار اخلاقی، 49 درصد همدلی و 65 درصد قدردانی را ازطریق معنویت محیط کار پیش‌بینی کرده است.

    نتیجه‌ گیری: 

    یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که فروتنی مدیر پیامدهای مهمی برای احساسات و رفتارهای مثبت زیردستان و کارکنان خود دارد. سازمان‎هایی که انسجام بیشتری دارند، می‎توانند محیط مساعدتری ایجاد نمایند تا مدیران متواضع بتوانند افراد را برای بروز احساسات مثبت ترغیب کنند. همچنین ارزش‎های فردی را با ارزش‎های سازمانی همسان نمایند و درنهایت معناداربودن کار را افزایش دهند که موجب افزایش ادراک معنویت در محیط کار می‎شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای اخلاقی، فروتنی مدیر، قدردانی، معنویت محیط کار، همدلی
  • لیلا حسن نیا، محمدکاظم فخری، سیده علیا عمادیان صفحات 38-52
    سابقه و هدف

    بیماری دیابت از جمله بیماری‌های مزمن است که برای جلوگیری از عوارض آن تبعیت از درمان نقش بسزایی دارد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مذهب‌محور (RCBT) و آموزش تاب‌آوری در مولفه‌های تبعیت از درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و گروه کنترل است که از میان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه‌کننده به مراکز خدمات جامع سلامت با روش نمونه‌گیری هدفمند، تعداد 45 نفر نمونه نهایی در نظر گرفته و سپس به‌طور تصادفی ساده در سه گروه 15 نفره شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. یک گروه آزمایشی 10 جلسه 60 دقیقه‌ای درمان شناختی-رفتاری مذهب‌محور و گروه دیگر 9 جلسه 60 دقیقه‌ای آموزش تاب‌آوری دریافت کردند. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک‌متغیره و آزمون توکی تجزیه‌وتحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

     یافته‌ ها:

     نتایج نشان داد که بین گروه‌های آزمایش و گروه گواه در پس‌آزمون تبعیت از درمان با کنترل پیش‌آزمون (001/0=Pو 5/22=F) در سطح اطمینان 95 درصد (05/0<p) تفاوت وجود داشت؛ ولی در بین دو گروه درمان شناختی-رفتاری مذهب‌محور و آموزش تاب‌آوری (46/8=F و 2/0=P) در سطح 95 درصد (05/0<p) به لحاظ آماری تفاوت معنادار وجود نداشت.

    نتیجه‌ گیری:

     یافته‌ها نشان داد که درمان شناختی-رفتاری مذهب‌محور و آموزش تاب‌آوری هر دو در افزایش تبعیت از درمان بیماران مبتلا به دیابت موثر است. بنابراین از هر دو روش می‌توان به‌عنوان روشی کمکی در درمان بیماران مبتلا به دیابت جهت افزایش تبعیت از درمان بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش تاب آوری، تبعیت از درمان، درمان شناختی-رفتاری مذهب محور، دیابت نوع دو
  • نگین هوشیان، سمیه مصباحی، نجمه باقرزاده همایی، هانیه صلح جو صفحات 53-64
    سابقه و هدف

    ازآنجایی‌که بدرفتاری هیجانی شوهر می‌تواند موجب آشفتگی عاطفی و تنفر زن از او شود؛ این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخلات معنوی-مذهبی بر عواطف، کینه‌توزی و بخشش در زنان دارای تجربه بدرفتاری هیجانی همسر انجام شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی و به‌صورت پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش تمامی زنان دارای تجربه بدرفتاری هیجانی شهر بندرعباس در سال 1398 بود که 28 نفر از آنان به‌صورت نمونه‌گیری دردسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند و اعضای گروه آزمایش تحت مداخلات معنوی-مذهبی قرار گرفتند. برای جمع‌آوری داده‌ها از مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS)، پرسش‌نامه پرخاشگری (AQ) و پرسش‌نامه حالت‌های روان‌شناختی مثبت (PPSQ) استفاده شد و داده‌ها نیز از طریق تحلیل کوواریانس چند‌متغیری (مانکوا) تجزیه‌و‌تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     نتایج نشان می‌دهد که مداخلات معنوی-مذهبی اثر معناداری بر بهبود عاطفه مثبت (43/29=f و 05/0<p)، عاطفه منفی (84/=F و 05/0<p)، کینه‌توزی (57/12= fو 05/0<p) و بخشش (66/51= fو 05/0<p) در زنان دارای تجربه بدرفتاری همسر داشت.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به یافته‌های این پژوهش، مداخلات معنوی-مذهبی می‌تواند به‌عنوان روش موثر درمانی و آموزشی موجب بهبود عواطف، کینه‌توزی و بخشش در زنان دارای تجربه بدرفتاری هیجانی همسر شود.

    کلیدواژگان: بخشش، بدرفتاری هیجانی، پرخاشگری، زنان، مذهب، نفرت
  • فردین سیفی، مسعود حجازی، افسانه صبحی، قمر کیانی صفحات 65-80
    سابقه و هدف

    پیشرفت تحصیلی پیامدی رفتاری است که اهمیت زیادی برای دانش‌آموزان دارد و شاخصی مهم برای ارزیابی نظام‌های آموزشی در نظر گرفته می‌شود که شناسایی عوامل موثر بر آن ضروری است. ازاین‌رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه هوش معنوی و وجدان تحصیلی با عملکرد تحصیلی و تعیین نقش واسطه‌ای سرسختی تحصیلی در دانش‌آموزان پایه نهم شهر زنجان انجام گرفته است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تمامی دانش‌آموزان پسر پایه نهم ناحیه دو شهر زنجان در سال تحصیلی 98-1397 بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 317 نفر تعیین شد و شرکت‌کنندگان به‌روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای وارد مطالعه شدند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه وجدان تحصیلی مک ایلروی و بانتیگ، پرسش‌نامه سرسختی تحصیلی بنیشک و همکاران و پرسش‌نامه هوش معنوی کینگ جمع‌آوری شد. همچنین برای بررسی عملکرد تحصیلی از معدل کل دانش‌آموزان و جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آزمون‌های همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون گام‌به‌گام و برای تعیین نقش میانجی از روش بارون و کنی استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد که بین وجدان تحصیلی با پیشرفت تحصیلی (05/0<p) و همچنین بین سرسختی تحصیلی با پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت (05/0<p). رابطه بین هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی نیز معنادار بود (05/0<p). علاوه‌براین، با توجه به مراحل تعیین نقش میانجی بارون و کنی، سرسختی تحصیلی نقش میانجی در رابطه بین وجدان تحصیلی و پیشرفت تحصیلی داشت؛ اما این نقش برای هوش معنوی تایید نشد. درمجموع، نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که وجدان تحصیلی و هوش معنوی در دو گام توانستند 15درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را تبیین کنند.

    نتیجه‌ گیری: 

    هوش معنوی یکی از عوامل موثر در پیشرفت تحصیلی است و با تاثیرگذاری بر سرسختی تحصیلی می‌تواند به پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان منجر گردد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، سرسختی تحصیلی، وجدان تحصیلی، هوش معنوی
  • سلیم کاظمی، عادل زاهد بابلان، مهدی معینی کیا، علی خالق خواه صفحات 81-94
    سابقه و هدف

    در قرن بیست‌ویک نگرش‌های جدیدی نسبت به جنبه‌های اخلاقی معلمان در مدارس شده است و با توجه به نقشی که فضیلت در پرورش احساسات و تعاملات سازنده دارد، اهمیت روزافزون آن در بهبود بهزیستی روان‌شناختی آشکار شده است. ازاین‌رو، هدف پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه‌ای هوش معنوی در رابطه بین فضیلت سازمانی و بهزیستی روان‌شناختی در بین معلمان مقطع ابتدایی شهر اردبیل بود.

    روش کار

    روش این پژوهش توصیفی-همبستگی مبتنی بر الگوی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش تمامی معلمان دوره ابتدایی شهر اردبیل به تعداد 3850 نفر بود که از این تعداد 350 نفر نمونه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند که بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های استاندارد بهزیستی روان‌شناختی، فضیلت سازمانی و هوش معنوی و برای تحلیل یافته‌ها از روش الگوی معادلات ساختاری استفاده شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     نتایج حاصل از ضریب همبستگی نشان داد که بین متغیرهای فضیلت سازمانی، هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی همبستگی معنادار در جهت مثبت وجود داشت. علاوه‌براین، فضیلت سازمانی بر بهزیستی روان‌شناختی (27/0) و هوش معنوی (84/0) و هوش معنوی بر بهزیستی روان‌شناختی (68/0) اثر مستقیم مثبت و معناداری داشت. علاوه‌براین، فضیلت سازمانی از طریق هوش معنوی بر بهزیستی روان‌شناختی (74/9) اثر غیرمستقیم مثبت و معناداری داشت.

    نتیجه‌ گیری: 

    بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده، هرچقدر هوش معنوی معلمان و فضیلت در سازمان بالاتر باشد به همان میزان بهزیستی روان‌شناختی و رضایت از کار بیشتر می‌شود. بنابراین فضیلت به‌عنوان یک متغیر اخلاقی اسلامی در سازمان می‌تواند بر هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی معلمان تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، فضیلت سازمانی، معلمان، هوش معنوی
  • منصور مقدم، امیر قمرانی صفحات 95-110
    سابقه و هدف

    مفهوم خردمندی در متون دینی و فلسفی قدمتی دیرینه دارد. از سوی دیگر، امروزه اهمیت والدگری و سبک‌های فرزندپروری و تاثیر آن بر تربیت و آینده‌ فرزندان بر کسی پوشیده نیست. با توجه به اینکه امام ‌علی (ع) نماد خردورزی به شمار می‌آیند و تاریخ خود گواه بر والدگری شایسته ایشان است، بی‌شک بررسی آثار ارزشمند ایشان می‌تواند رهیافت‌های عمیقی در حوزه خردمندی و خلاقیت به دست دهد. این پژوهش با هدف ارزیابی اثربخشی بسته‌ والدگری خردمندانه‌ بر اساس آموزه‌های امام علی (ع) بر خردمندی والدین و خلاقیت کودکان پیش‌دبستانی صورت گرفته است.

    روش کار

    این پژوهش ازنوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهش شامل والدین دانش‌آموزان دختر پیش‌دبستانی شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بود که با توجه به ملاک‌های ورود، 30 نفر به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش (بسته والدگری خردمندانه را در طی 12 جلسه آموزش دیدند) و گروه کنترل (بدون دریافت مداخله) جایگزین شدند. در این پژوهش از آزمون تصویری تفکر خلاق تورنس و پرسش‌نامه سه‌‌بعدی خرد آردلت استفاده شد. نتایج داده‌های مرحله پس‌آزمون نیز با آزمون مانکوا تجزیه‌‌و‌‌تحلیل شد. در این پژوهش همه موارد اخلاقی رعایت شده است و مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان می‌دهد که خردمندی والدین به همراه هر سه زیرمقیاس (شناختی، تاملی و عاطفی) و همچنین نمرات خلاقیت در زیرمقیاس‌های (بسط، سیالی و انعطاف‌پذیری) با گروه کنترل تفاوت معناداری داشت اما زیرمقیاس ابتکار با گروه کنترل تفاوت معناداری نشان نداد.

    نتیجه‌ گیری: 

    بر اساس یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان گفت آموزش بسته والدگری خردمندانه بر اساس آموزه‌های امام علی (ع) بر خردمندی والدین و خلاقیت کودکان دختر پیش‌دبستانی اثربخش است.

    کلیدواژگان: آموزه های امام علی (ع)، خلاقیت، خردمندی، والدگری، والدگری خردمندانه
  • لیلی یکه فلاح، حمیده عظیمی صفحات 111-129
    سابقه و هدف

    نظریه‌پردازان پرستاری دانش ‌پرستاری را در چارچوب فلسفه‌های‌ حاکم تعریف کرده‌اند. نظریه‌های‌ پرستاری متعلق به دوران مدرنیسم بر اساس مبانی فلسفه‌ مدرنیسم طراحی شده بود. با بیان انتقادات به پیامدهای منفی مدرنیسم، دانشمندان ‌پرستاری تصمیم به گذر از مدرنیسم به پست‌مدرنیسم و پارادایم مراقبت نشیت‌گرفته از پست‌مدرنیسم گرفتند. اما بیان انتقادات زیاد به مبانی پست‌مدرنیسم موجب شد که به کارایی پارادایم مراقبت نیز تردید شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی پیامدهای پارادایم‌های ‌بیومدیکال و مراقبت بر پرستاری و ارایه پارادایمی توحیدی و جایگزین انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع کتابخانه‌ای است. در این پژوهش به بررسی مقالات و کتب مختلف درباره مهم‌ترین فلسفه و پارادایم‌‌‍‌های پرستاری در محدوده زمانی سال‎های 1950 تا 2020 در پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی با رویکردی توصیفی-‌تحلیلی پرداخته شده است. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     تک‌بعدی‌انگاری و توجه صرف به علایم‌ عینی از جمله انتقادات وارد بر مدرنیسم و پارادایم بیومدیکال است. همچنین نبود معیار متقن خوبی یا بدی، نقض قانون اجتماع نقیضین با بیان قبول چندحقیقتی در جهان و انکار قواعد کلی از جمله انتقادات وارد بر پست‌مدرنیسم و پارادایم ‌مراقبت است. پارادایم اسلامی ضمن داشتن نقاط قوت دو پارادایم گذشته، نقاط ضعف آنها را ندارد.

    نتیجه‌ گیری:

     با توجه به لزوم ارایه پارادایم پرستاری مبتنی بر فلسفه حاکم بر هر جامعه، پارادایم اسلامی راهکاری جهت برون‌رفت از چالش‌های ایجادشده با پارادایم فعلی در پرستاری پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: اسلام، پارادایم، پست مدرنیسم، مراقبت پرستاری
  • مریم صف آرا، مریم قاسمی یزدآبادی، عاطفه حیرت، آسیه رضائی نسب صفحات 130-146
    سابقه و هدف

    سلامت معنوی شاخه‌ای از سلامت است که می‌توان آن را جامع تمام ابعاد سلامت در نظر گرفت؛ به‌طوری که با رسیدن به کمال سلامت معنوی، دیگر ابعاد سلامت نیز مسیر رشد و کمال را طی خواهد کرد. سلامت معنوی حالتی از داشتن و برخوردارشدن از حس پذیرش، اتصال به قدرتی برتر و طی مسیر در جهت خواست آن قدرت و یکپارچگی در کل وجود بر مبنای مسیر تعیین‌شده از سوی قدرت برتر (خداوند) است. در این پژوهش به بررسی و بازشناسی مولفه‌های اثرگذار سلامت معنوی بر سلامت انسان پرداخته شد تا مسیر هموارتری فرا روی پژوهش‌های بعدی پژوهشگران قرار گیرد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی-کتابخانه‌ای است. در گردآوری مطالب کلیدواژه‌های سلامت معنوی، معنویت، سلامت معنوی-سلامت انسان و معنویت-سلامت انسان و معادل انگلیسی آنها در بازه زمانی سال‌های 2010 تا 2020 با جست‌وجو در پایگاه‌های گوگل اسکولار، نورمگز، اس.آی.دی، اسکپوس، پاب‌مد و مگیران بررسی شد. در این بازه بیش از 150 مستند بررسی شد و داده‌های مرتبط با سوال‌های پژوهشی که بیشتر در مقالات با موضوع ارتباط‌سنجی و اثربخشی ابعاد مختلف سلامت معنوی در ارتباط با زندگی انسان بود، بررسی شد. مولفان مقاله تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     پس از بررسی اسناد منتخب، یافته‌های حاصل از مستندات نشان داده است که بیشتر تحقیقات در حیطه تاثیر یا رابطه سلامت معنوی با سلامت عمومی، سلامت ‌روان، پیشرفت بیماری، کیفیت زندگی و بهبود عملکرد اجتماعی انجام گرفته بود.

    نتیجه‌ گیری:

     بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت که ارتقای سلامت معنوی در افراد در سلامت عمومی، بهبود روند بیماری‌ها و سلامت روان می‌تواند موثر واقع شود. همچنین لازم است برای سنجش سلامت معنوی ابزار متناسب با فرهنگ و گروه‌های مختلف سنی ساخته شود و در آینده نزدیک به یکی از دامنه‌های علمی پرکاربرد تبدیل گردد.

    کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، معنویت
  • بی بی زهرا حسینی، ابوالقاسم عاصی مذنب، محمدحسین فلاح صفحات 147-159
    سابقه و هدف

     به‌دلیل وجود ناهنجاری‌ها و مشکلات روانی و رفتاری در جوامع، روان‌شناسان به‌سمت درمان‌های مختلف برای حل این مشکلات رفته‌اند؛ از جمله این درمان‌ها درمان یکپارچه توحیدی است که در آن فرد به شخصیتی دست می‌یابد که می‌تواند رفتار ناهنجار خود را اصلاح و از بازگشت مجدد آن جلوگیری کند. در مقاله حاضر به بررسی ویژگی‌های این شخصیت خدامحور که با درمان یکپارچه توحیدی در فرد ایجاد می‌شود، در متون روان‌شناسی و دینی پرداخته شده است.

    روش کار

     این پژوهش بر پایه تحقیقات توصیفی و کیفی و از گونه اسنادی با تکیه بر منابع کتابخانه‌ای است. اطلاعات جمع‌آوری‌شده از کتب حدیثی، روان‌شناسی و قرآن و نیز نرم‌افزارهای قرآنی و حدیثی و تفسیری بود که با تحلیل محتوا به بررسی متون پرداخته شد. مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها: 

    نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که قرآن این درمان را در 1400 سال قبل بیان کرده است و راه مقابله با مشکلات روانی را دست‌یافتن به شخصیت توحیدیافته‌ای می‌داند که فرد با محورقراردادن خدا در زندگی به آرامش کامل روانی می‌رسد و می‌تواند مشکلات روانی و رفتاری خود را حل نماید.

    نتیجه‌ گیری: 

    بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان گفت افرادی که شخصیت خدامحور دارند علاوه‌بر متعادل‌بودن، در صدد تعالی هستند و تلاششان با نیت خالص برای قرب الهی است و ادراکی صحیح نسبت به امور مختلف و رفتاری سازگارانه در برخورد با محیط اطراف دارند. درواقع، هر اندازه دین در زندگی افراد نقش بیشتری ایفا کند، شاهد کاهش مشکلات جسمی و روانی و آسیب‌های اجتماعی هستیم.

    کلیدواژگان: درمان معنوی-مذهبی، روایات، سلامت روانی، شخصیت، قرآن
  • نصرالله فاطمی امین، محمدسعید کرمی، محسن طالبی، مهدی شعبانی صفحات 160-174
    سابقه و هدف

    دانش اخلاق جنسی به‌‌منظور الگودهی رفتاری ساحت جنسی انسان، در نتیجه کنترل و هدفمندسازی رفتار جنسی شکل‌گرفته است. ازاین‌‌رو این دانش هنجارهای اخلاقی رفتار جنسی را بررسی می‌کند. یکی از مسایل مهم در این حیطه تعیین مقدار مطلوب رابطه جنسی است. در این باره از دیدگاه های گوناگون پزشکی و روان‌شناختی پژوهش هایی انجام گرفته است، اما تاکنون مرزهای اخلاقی رابطه خوب از دیدگاه اسلام به‌صورت روشمند بررسی نشده است. هدف پژوهش حاضر بازشناخت ملاک های اخلاقی مقدار رابطه زناشویی بهنجار با تاکید بر اصول اخلاق جنسی اسلام بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع اسنادی-تحلیلی است که بر پایه منابع اسلامی (آیات و روایات) انجام شده است. به‌دلیل اتکای این پژوهش بر آیات و روایات، تعداد زیادی از منابع اصیل و قدیمی به‌عنوان مرجع تحقیق بررسی شد ولی در بخش تحلیل و طبقه‌بندی اطلاعات علاوه‌بر روش فهم متون دینی به دیدگاه‌های معاصر نیز توجه شده است. مولفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.

    یافته‌ ها:

     از اسناد مکتوب و تحلیل محتوای آنها چهار دسته روایت درباره موضوع پژوهش به دست آمده است. بررسی این روایات به استنباط چندی از اصول اخلاقی و کدهای برآمده از آنها منتهی شد و در پی آن مرزهای اخلاقی رابطه جنسی زناشویی بهنجار تبیین گردید.

    نتیجه‌ گیری:

     بر اساس کدهای اخلاقی ارایه‌شده، رابطه جنسی-عاطفی مطلوب بین زوجین محصور به چارچوب‌های اخلاقی است. توجه به مرزهای اخلاقی رابطه، علاوه‌بر فضیلتمندکردن آن می تواند به پایدارشدن خانواده و رضایت زناشویی کمک نماید.

    کلیدواژگان: اخلاق جنسی، رابطه جنسی، رابطه زناشویی بهنجار اسلامی، کد اخلاقی
|
  • Seyyed Ghadir Hashemy Kashani Pages 1-7

    The term ‘hope’ means wishes and expectations (1). Technically, it means believing in the positive outcome of events and conditions or affinity for obtaining the desired result in the future (2). The term ‘Salamah’ (meaning health) comes from Arabic and in its original sense it refers to a person who is immune to snake bite (3) or a strong tree that is immune to snake bite or a hard stone with no break or crack on it (4).

    Keywords: Hope, Narrations, Quran, Spiritual health
  • Taghi Akbari, Shirin ahmadi, Morteza Javidpour, Hossein Taqavi Pages 8-21
    Background and Objective

    Addictive use of mobile phones has profoundly altered human thinking habits and has also affected people's behavioral and psychosocial adjustment. The present study aimed to examine the mediating role of spiritual health in the relationship between emotional intelligence and mobile phone addiction.

    Methods

    The method used in the present study is descriptive and correlational. The statistical population of the present study consisted of all the high school students in Ardabil public schools in the academic year of 2019. Out of them, a sample of 250 students was randomly selected by multi-stage cluster sampling, who answered the questionnaires on cell phone addiction, emotional intelligence, and spiritual health. Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient and structural relationship modeling. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results of correlation coefficient showed that mobile phone addiction has a negative relationship with the total score of emotional intelligence and its components and with spiritual health. Spiritual health is also positively related to the overall score of emotional intelligence and the components of awareness and self-motivation. Model fit indices also confirmed the effect of emotional intelligence on mobile phone addiction mediated by spiritual health.

    Conclusion

    The findings reinforce the hypothesis that spiritual health can be a protective factor in adolescents and help them reduce the negative symptoms associated with Internet and smartphone use. The results of these findings can be used to prevent Internet-related psychological incompatibility and problematic use of smartphones in adolescents.

    Keywords: Emotional intelligence, Mobile phone addiction, Spiritual health
  • AliReza Aghighi, Hanieeh Manteghi Pages 22-37
    Background and Objective

    Although recent research has investigated the positive effects of manager humility on employees’ work-related outcomes, the role that manager humility can play in promoting employees’ positive psychological resources and emotions, such as empathy and gratitude, has been relatively neglected. The aim of this study was to investigate the effect of managers' humility on empathy, appreciation and ethical behaviors of nurses working in Besat Specialized and Super-specialty Educational and Medical Center in Hamadan.

    Methods

    The present study was descriptive survey-based. The statistical population included the nurses of Besat Specialized and Super-specialty Educational and Medical Center in Hamedan, consisting of 390 people. The sample size was 198 people, which was determined based on Morgan’s table using simple random sampling method. For collecting data, five questionnaires were used. Their validity was tested by convergent validity, while their reliability was confirmed by calculating Cronbach’s alpha and the proposed model was analyzed using structural equations modeling. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results showed that all the relationships were significant; managers' humility predicted 81% of spirituality in the workplace, 52% of ethical behaviors, 48% of empathy and 29% of gratitude. Also, managers' humility predicts 76 percent of ethical behaviors, 49 percent of empathy, and 65 percent of gratitude through workplace spirituality.

    Conclusion

    The findings show that manager’s humility has important consequences for creating positive emotions and behaviors in the employees. The organizations with more integrity can create more desirable working environments to encourage the individuals to show positive feelings. In addition, they can make personal and organizational values and increase meaningfulness of work, which leads to increased perception of spirituality in the workplace.

    Keywords: Empathy, Ethical behaviors, Gratitude, Managers’ humility, Workplace spirituality
  • Leila Hassannia, MohamadKazem Fakhri, Seyedeh Olia Emadian Pages 38-52
    Background and Objective

    Diabetes is one of the chronic diseases in which adherence to treatment plays a significant role in adherence to treatment and preventing its complications. The aim of this study was to compare the effectiveness of religion-based cognitive-behavioral therapy (RCBT) and resilience education in adherence to the treatment of patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with pre-test post-test control group design. Among type 2 diabetic patients referring to health service centers 45 were selected by targeted sampling method as the final sample, who were then randomly assigned to three groups of 15 including two experimental groups and one control group. One experimental group received 10 sessions of 60 minutes of RCBT and the other group received 9 sessions of 60 minutes of resilience training. Data were analyzed using univariate analysis of covariance and Tukey test. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results showed a difference between the experimental and control groups in the post-test of adherence to treatment with pre-test control (P=0.001, F=22.5) at 95% confidence level (P<0.05). Also, there was no statistically significant difference between RCBT and resilience training groups (F=8.46, P=0.2) at 95% level (P<0.05) in this regard.

    Conclusion

    The results showed that RCBT and resilience training are both effective in increasing adherence to the treatment of diabetic patients, so both methods can be used as an adjunct in the treatment of diabetic patients to increase adherence to treatment.

    Keywords: Adherence to treatment, Diabetes Mellitus, Religious-based cognitive-behavioral therapy Resilience training, Type 2 diabetes
  • Negin Houshian, Somayeh Mesbahi, Najmeh Bagherzadeh Homaei, Hanieh Solhjou Pages 53-64
    Background and Objective

    Emotional abuse by the husband can cause emotional distress and wife hatred of the husband. Therefore, this study attempted to evaluate the effectiveness of spiritual-religious interventions on emotions, resentment and forgiveness in women with experience of emotional abuse by the spouse.

    Methods

    This is a cuasi experimental study with a pretest-posttest control group design. The statistical population consisted of all women with experience of emotional abuse in Bandar Abbas in 2019. The sample studied included 28 women selected through convenience sampling method, who were divided randomly into two groups-training and control. The experimental group received spiritual-religious interventions. For collection data Positive and Negative Affect Scale (PANAS), The Aggression Questionnaire (AQ) and Positive Psychological States Questionnaire (PPSQ) were used. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    The results showed that spiritual-religious interventions have a significant effect on the improvement of positive emotions (F=29.43, P<0.05), negative emotions (F=4.84, P<0.05), resentment (F=12.57, P<0.05) and forgiveness (F=51.66, P<0.05) in women with the experience of emotional abuse by the spouse.

    Conclusion

    According to the findings, spiritual-religious interventions can be used as an effective therapeutic and educational method to improve emotions, resentment and forgiveness in women with experience of emotional abuse by the spouse.

    Keywords: Aggression, Emotional Abuse, Forgiveness, Hatred, Religion, Women
  • Fardin Seifi, Masoud Hejazi, Afsaneh Sobhi, Qamar Kiani Pages 65-80
    Background and Objective

    Academic achievement is a behavioral consequence of great importance to students and is considered as an important indicator for evaluating educational systems and identifying the factors affecting it. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship of spiritual intelligence and academic conscience with academic performance and to determine the mediating role of academic hardiness in ninth grade students in Zanjan, Iran.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The statistical population included all ninth grade male students in the second district of Zanjan in the academic year of 2018-2019. The sample size based on Morgan’s table was determined to be 317 people and the participants were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using McIlroy and Banting Academic Conscience Questionnaire, Benishak et al.’s Spiritual Hardiness Questionnaire (SISRI) and King’s Spiritual Intelligence Questionnaire Also, the total average of the students was used to assess academic performance. Pearson correlation test and stepwise regression test were used to analyze the data and Baron and Kenny method was used to determine the mediating role. In this study, all ethical considerations were observed and no conflict of interest was reported by the authors.

    Results

    There was a significant and positive relationship between academic conscience and academic achievement (P<0.05). There was a positive and significant relationship between academic hardiness and students' academic achievement (P<0.05). The relationship between spiritual intelligence and academic achievement was also significant (P<0.05). Also, according to the stages of determining the mediating role of Baron and Kenny, academic hardiness played a mediating role in the relationship between academic conscience and academic achievement. But this role was not approved for Spiritual Intelligence. Overall, the results of multi-stage regression showed that educational conscience and spiritual intelligence can explain 15% of the variance in academic achievement.

    Conclusion

    Spiritual intelligence was one of the factors affecting students 'academic achievement and academic conscience, by affecting academic hardiness can lead to students' academic achievement.

    Keywords: Academic Conscience, Academic Performance, Academic Tenacity, Spiritual Intelligence
  • Salim Kazemi, Adel Zahed-babelan, Mahdi Moeinikia, Ali Khaleghkhah Pages 81-94
    Background and Objective

    In the 21st century, new perspectives emerged on the moral aspects of teachers in schools, and the role that virtue plays in fostering constructive emotions and interactions has highlighted the growing importance of virtue in improving psychological well-being. The aim of this study was to explain the mediating role of spiritual intelligence in the relationship between organizational virtue (as an Islamic religious variable) and psychological well-being among primary school teachers in Ardabil.

    Methods

    The research method is descriptive correlational based on structural equation modeling. The statistical population of this study included all primary school teachers in Ardabil (no=3850), out of whom 350 were selected as the statistical sample of the research based on Cochran's formula and using multi-stage random cluster sampling method to collect data. Standard questionnaires of psychological well-being, organizational virtue, and spiritual intelligence were used to collect data. Also, structural equation modeling was used to analyze the data. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interest.

    Results

    The results of the correlation coefficient showed a significant correlation between the variables of organizational virtue, spiritual intelligence and psychological well-being in a positive direction. The results also showed that organizational virtue has a positive and significant direct effect on psychological well-being (0.27). Organizational virtue has a positive and significant direct effect on spiritual intelligence (0.84). Spiritual intelligence has a positive and significant effect on psychological well-being (0.68). In addition, organizational virtue has a positive and significant indirect effect on psychological well-being (9.74) through spiritual intelligence.

    Conclusion

    The higher the teachers 'spiritual intelligence and vigilance in the organization, the higher the psychological well-being and job satisfaction. Therefore, virtue as an Islamic moral variable in the organization can affect the teachers' spiritual intelligence and psychological well-being.

    Keywords: Psychological well-being, Organizational virtue, Spiritual intelligence, Teachers
  • Mansour Moghadam, Amir Ghamarani Pages 95-110
    Background and Objective

    The concept of wisdom in religious and philosophical texts has a long history. Today, the significance of parenting styles and its effect on the upbringing and future of children is obvious to everyone. Since Imam Ali (AS) is considered as the symbol of wisdom and history proves his competent parenting, undoubtedly evaluating his valuable works can provide deep approaches in the field of wisdom and creativity. This study aimed to evaluate the effectiveness of wise parenting package based on the teachings of Imam Ali (AS) on parental wisdom and creativity of preschool children.

    Methods

    This study was quasi-experimental with pre-test, post-test, control group design. The research population included the parents of preschool female students in the academic year 2017-2018 in Isfahan. Based on the inclusion criteria, 30 subjects were randomly divided into experimental group (trained by wise parenting in 12 sessions) and control group (without intervention). In this study, the Torrance Test of Creative Thinking Visual Test and Three-Dimensional Wisdom Scale (3D-WS) were used. The results of post-test data were analyzed by MANCOVA test. In this study, all the ethical considerations were observed and the authors reported no conflict of interests.

    Results

    The findings indicated that parental wisdom with its three subscales (cognitive, reflective, and emotional), as well as the scores related to creativity in the subscales of expansion, fluidity, and flexibility were significantly different compared to the control group while the innovation subscale showed no significant difference with the control group.

    Conclusion

    Based on the findings, teaching the wise parenting package based on the teachings of Imam Ali (AS) was effective in parental wisdom and creativity of preschool female students.

    Keywords: Creativity, Imam Ali’s (AS) teachings, Parenting, Wisdom, Wise parenting
  • Leili Yekefallah, Hamideh Azimi Pages 111-129
    Background and Objective

    Nursing theorists have defined nursing knowledge within the framework of the governing philosophies. Nursing theories belonging to the modernist era were developed based on the principles of modernist philosophy. With criticisms about the negative consequences of modernism, nursing scientists decided to move from modernism to postmodernism and the care paradigm that originated from postmodernism. Expression of excessive criticism about the foundations of postmodernism shed doubt on the effectiveness of the care paradigm. The aim of this study was to investigate the consequences of the biomedical and care paradigm on nursing and provide an alternative and monotheistic paradigm.

    Methods

    The present study is library-based. The books and articles related to the most important nursing philosophies and paradigms in the time range of 1950 to 2020 were searched on the national and international databases and examined using a descriptive analytical approach. The authors reported no conflict of interests.

    Results

    One-dimensional view of and attention only to objective signs are among the criticisms of modernism and the biomedical paradigm, also, the lack of a solid standard of good or bad, the violation of the law of the community of contradictions by stating the acceptance of some truths in the world and the denial of general rules are among the criticisms of postmodernism and the care paradigm. The Islamic paradigm, while having the strengths of the last two paradigms, does not have their weaknesses.

    Conclusion

    Given the need to present a nursing paradigm based on the prevailing philosophy of any society, the Islamic paradigm is proposed as a way out of the challenges created by the current paradigm in nursing.

    Keywords: Islam, Nursing Care, Paradigm, Postmodernism
  • Maryam Safara, Maryam Ghasemi Yazdabadi, Atefeh Heyrat, Asie Rezaeinasab Pages 130-146
    Background and Objective

    Spiritual health is a branch of health that can be considered as inclusive of all dimensions of health, so that by achieving spiritual perfection, other dimensions of health will be achieved. Spiritual health is a state of having and enjoying a sense of acceptance, connection to a superior power, and taking the path in line with the will of that power and integrity in the whole being, based on the path determined by the higher power (God). Therefore, in this research, we decided to reexamine and study the different effects of spiritual health on human health to provide the ground for further future studies.

    Methods

    This research is a descriptive library-based method. For collecting data the keywords of spiritual health, spirituality, spiritual health-human health, and spirituality-human health and their English equivalents were searched in the time range of 2010-2020 on the databases of Google Scholar, Noormagz, SID, Scopus, Pabomed and Megairan. In this period, more than 150 sources were reviewed. Data related to research questions, which mainly included correlational studies and those examining the effectiveness of various aspects of spiritual health on human health, were examined. The authors reported to conflict of interests.

    Results

    After reviewing the selected documents, , it was found that most of the studies have been focused on the effect of spiritual health on general health, mental health, the course of the diseases, quality of life, and improvement of social functions and the relationship between them.

    Conclusion

    Analysis of the content of selected articles showed that spiritual can be stated that that the promotion of spiritual health in people spiritual health is effective in general health, improving the course of diseases, mental health, can be effective. There is a need to develop appropriate measures for assessing spiritual health based on different cultures and age groups and turn spiritual health into one of the widely used scientific fields.

    Keywords: Mental Health, Spirituality, Spiritual health
  • Bibi Zahra Hosseini, Abolghasem Aasi Mozneb, MohammadHossein Fallah Pages 147-159
    Background and Objective

    Due to the existence of psychological and behavioral disorders in societies, psychologists have resorted to various therapies to solve these problems; one of these therapies is monotheistic integrated therapy in which a person achieves a personality that can correct their abnormal behavior and prevent the recurrence of this behavior. In this review article, we examine the characteristics of this God-centered personality that is developed by the therapy in individuals, in psychological and religious texts.

    Methods

    This research is based on descriptive and qualitative research and is a documentary based on library resources. The information collected was from books on hadith, psychology, and the Qur'an, as well as Qur'anic, hadith, and commentary software, which was analyzed by content analysis of the texts. The authors did not report any conflict of interest.

    Results

    The findings indicate that this treatment was stated in the Qur'an 1400 years ago and the way to deal with mental problems is to achieve a monotheistic personality, in which the individual obtains complete mental peace by putting God at the center of life and can also solve his/her psychological and behavioral problems.

    Conclusion

    The results show that people who have a God-centered personality, in addition to being balanced, seek excellence and strive with pure intention for closeness to God and have a correct understanding of various matters and an adaptive behavior in dealing with the environment. In fact, the more prominent the role played by religion in people's lives, the fewer physical and psychological problems and social ills will be.

    Keywords: Mental health, Narrations, Personality, Qur'an, Spiritual-religious treatment
  • Nasrolah Fatemi-Amin, MohammadSaeed Karami, Mohsen Talebi, Mahdi Shabani Pages 160-174
    Background and Objective

    Knowledge of sexual behavior has been developed to provide a behavioral pattern for human sexual relationship to control sexual behavior and make it purposeful. Accordingly, this knowledge examines the behavioral norms in sexual behavior. One of the important issues in this regard is the desirable amount of sex. In this respect, some studies have been conducted from different medical and psychological perspectives, but the ethical borderlines of a good relationship have not been examined from the perspective of Islam. The present study attempts to reexamine the ethical criteria related to the normal amount of sex with an emphasis on the principles of sexual behavior in Islam.

    Methods

    The present study is library-based analytical, conducted based on Islamic sources (Quranic verses and narrations from Imams and the Prophet). Considering the fact that the present study relies on the Quranic verses and narrations, a large number of original and old sources were examined, but in analyzing and classifying the collected information, the contemporary views as well as the method of interpreting the religious texts were considered. The authors reported no conflict of interests.

    Results

    From the written documents and their analysis, four classes of narrations were found in relation to the topic under investigation. Based on their analysis, a number of ethical principles and codes were obtained and, then, the ethical borderlines for sexual relationship were explained.

    Conclusion

    Based on the ethical codes presented, a desirable sexual-emotional relationship between the partners is to be controlled by an ethical framework. Paying attention to the ethical borderlines of this relationship not only makes it a noble and virtuous practice, but helps to stabilize the family and the sexual relationship.

    Keywords: Ethical code, Normal Islamic sexual, relationship, Sexual relationship, Sexual behavior