فهرست مطالب

حقوق و فقه تربیت و کودک - پیاپی 8 (زمستان 1400)

نشریه حقوق و فقه تربیت و کودک
پیاپی 8 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سودا امیری زرگ آباد*، سید حسین ملکوتی هشتجین صفحات 7-27

    نهاد پارلمان همواره به عنوان یک نهاد مهم تصمیم گیر در ساختار سیاسی جوامع شناخته می شود. بنابراین لزوم ارزیابی عملکرد این نهاد از اهمیت والایی برخوردار است. در صورت ارزیابی اقدامات و عملکرد این نهاد، می توان به بهبود عملکرد آن امیدوار بود. زیرا در پس ارزیابی، پاسخگویی است. پاسخگویی یک رابطه ی اجتماعی است که در آن شخص یا نهادی که مورد ارزیابی و نظارت قرار می گیرد متهعد می شود که توجیه مناسبی را در ارتباط با اقدامات خویش ارایه نماید.  بنابراین فرآیند ارزیابی منجر به شفافیت عملکرد پارلمان خواهد شد. از آنجاییکه پارلمان نهادی است که با تصمیم گیری های خویش بر زندگی عموم افراد جامعه تاثیر می گذارد، لزوم بهبود عملکرد آن امری مهم تلقی می گردد زیرا می تواند منجر به تحقق اهداف جمعی در جوامع گردد. در این ارتباط تدوین سازوکارهای لازم به منظور تحقق این هدف، شایسته ی توجه می باشد و پارلمان با توسل به سازوکارهای مذکور می تواند گام عملی مهمی در این راستا بردارد. بنابراین هدف و نوآوری این پژوهش ارایه ی سازو کارهای پیشنهادی لازم در جهت ارزیابی و بهبود عملکرد پارلمان خواهد بود. بدیهی است در صورت شفافلیت و بهبود اقدامات پارلمان می توان شاهد تضمین منافع جمعی عموم افراد جامعه بود.

    کلیدواژگان: ارزیابی پارلمان، شفافیت، بهبود عملکرد، منافع جمعی، پاسخگویی
  • علی آقاپور*، یعقوب پورجمال صفحات 28-47

    مسئله توبه، یکی از آموزه های تربیتی واخلاقی ومهم قران کریم و روایات اسلامی است ودر شرع مقدس اسلام از جایگاه ومنزلت ویژه ای برخوردار است .حقیقت توبه ،بازگشت انسان به سوی خداست، وواکنشی است از سوی انسان به رفتارناشایست خویش که عمر خود را در معصیت الهی صرف نموده است.انجام این عمل ،اختیاری وارادی است  واز نظر شرع وعقل ،واجب وضروری است وتاخیرش جایز نیست .اخیرا در حقوق کیفری ایران، نیز به تاسی از منابع فقهی نهاد توبه برای جلوگیری از تکرارجرم واصلاح مجرمین قانون گذاری شده ودر فصل یازدهم بخش دوم قانون مجازات اسلامی مصوب 92 به آن پرداخته شده است .در این مقاله به مفهوم واهمیت وآثارونقش توبه درسقوط مجازات حد از منظر فقه وقانون ونیزبه نظرات ودیدگاه های فقهای مشهور پرداخته شده است. امید است که مورد توجه ومطالعه دانشجویان محترم وسایر علاقمندان قرار گیرد .

    کلیدواژگان: توبه، حد، تعزیر، منصوصات شرعی، حق الله و حق الناس، معاذیز قضایی وقانونی
  • سید ابوذر فلسفی زاده حقیقی، سبحان پاشا زانوسی، حجت عزیزالهی* صفحات 48-63

    از آنجا که از صدر اسلام تا کنون بسیاری از مردم مسلمان در شهرها زندگی میکردند و تعاملات شهری نیازمند قوانین مختص به خود است؛ در دین مقدس اسلام احکام متعددی در این زمینه جود دارد؛ که این احکام از نظر فراگیری در یک سطح نبوده و آن دسته از احکامی که از فراگیری بیشتری برخوردارند را قواعد فقه گویند؛ پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی ابتدا به تبیین راه های کشف قواعد فقهی است مانند نص صریح ، تعلیل ، تتبع و استقراء در نصوص،اطلاق یا عموم نص ، عقل ، عرف و سیره عقلا، سیره متشرعه پرداخته که در نهایت باید گفت این روش ها محصور نیستند. و سپس به بررسی قواعد عام حاکم بر امور شهری مانند قاعده ملکیت بشر بر کره زمین و »حرمت اختلال نظام« و... پرداخته  که در این راستا فعالیت های عمرانی خارج از نظم عمومی شهر و جامعه غیر شرعی محسوب میشوند. و میتوان طبق آیات قرآن آبادسازی زمین را واجب و تخریب آن را حرام توصیف کرد.و بی مصرف رها کردن زمین غیر مشروع است. و طبق قاعده لاضرر قدمت آنچه که موجب زیان است دلیل و گواه بر ارزش شرعی آن نیست بلکه قدمت آن اعتباری ندارد و ازاله و زدودن آن واجب است .  و طبق قاعده مذکور تصرف در ملک مشروط به عدم اضرار و بوده تا هم مصلحت مالک تامین گردد و هم ضرری به دیگران نرسد؛ ولی مرمت خانه بر صاحب آن واجب نبود؛ لذا تا زمانیکه این خرابی منجر به اضرار به دیگران نگردد؛ الزام و اجبار وی به تعمیر جایز نیست. در ادامه به بررسی برخی از قواعد فقهی خاص مانند حرمت تعطیل مال پرداخته شده که در نتیجه میتوان حرمت طلاکاری سقف و دیوارهای منازل را استنباط کرد.

    کلیدواژگان: اختلال نظام، مالکیت بشر، مصلحت، ضرر، آبادسازی
  • حسن موثقی* صفحات 64-88

    بدون شک یکی از چالش های اصلی و اساسی دهکده جهانی در هزاره سوم، تخریب، آلودگی و نابودی محیط زیست گیاهی، جانوری و انسانی است که توسط برخی از انسانها به وقوع می پیوندد به طوری که این موجود دو پا چنان نظم طبیعت را نشانه گرفته است که گویا دیگر نیازی به آب، هوا، خاک، گیاه و جانوران ندارد و باید متوجه این نکته بود که طبیعت و محیط زیست برای استمرار حیات هیچ نیازی به حضور و کمک انسان ها ندارند حال آنکه انسان ها در تمام لحظات محتاج طبیعت اند و قطعا آرزوی همه حیوانات، انقراض نسل بشر است زیرا او به تنهایی عامل و سبب انقراض همه انواع گونه های گیاهی و جانوری است و حیات وحش را وارد مرحله ششم (آنتروپوسن) انقراض کرده است و حیوانات بر حسب انقراض یا بقا داخل در هشت رده گونه انقراض یافته، گونه در معرض انقراض، گونه آسیب پذیر، گونه کمیاب، گونه نامشخص، گونه ناکافی، گونه تهدید شده و گونه تهدید شده تجاری قرار گرفته اند و ضرورت دارد که با کمک از ساز و کار قضایی بین المللی که همانا تاسیس دیوان بین المللی حمایت از حقوق حیوانات است به این جنگ نابرابر پایان داده شود و کره زمین از حیات وحش تهی نگردد.

    کلیدواژگان: حیوانات، دیوان بین المللی، انقراض، تخریب و آلودگی، محیط زیست
  • علی کمیلی پور*، مائده چینی ساز، فائزه مجلسی صفحات 89-106

    داوری یکی از طرق مهم و جایگزین حل و فصل اختلافات است،حل و فصل اختلافات حقوقی از طریق داوری نسبت به دادرسی دارای مزیت هایی ست مانند سرعت داوری نسبت به دادرسی همچنین،مورد رضایت و توافق طرفین بودن داور،خواه توافق،ضمن قرارداد باشد و خواه پس از بروز اختلاف. وانگهی اختلافات مرتبط با مالکیت فکری نیز از حوزه های تخصصی داوری می باشد،ولی در ایران مغفول مانده،بررسی داوری پذیری دعاوی مالکیت فکری از اهداف این پژوهش است.از سوی دیگر موضوع حقوق مالکیت فکری به عنوان یک موضوع تخصصی نیازمند تجربه، دانش و تسلط بر قواعد بین المللی مرتبط می باشد. با این حال این پرسش که چه دعاویی از حوزه مالکیت فکری توان ورود به پروسه داوری را دارند،با بررسی پیش نویس قانون جامع داوری و سیاست های اجرایی اقدامات ملی مربوط به مالکیت صنعتی مصوب 1392 و مرکز تخصصی داوری وایپو و داوران متخصص در حوزه داوری پاسخ داده خواهد شد که نشان از توجه ویژه به داوری دعاوی مالکیت فکری دارد و نشان می دهد که وجود دادگاه صلاحیت دار مالکیت فکری در تهران نافی داوری نیست و داوری در حوزه قراردادهای انتقال و بهره برداری مالکیت فکری،مالکیت علایم ثبت نشده می تواند امکان پذیر باشد.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، داوری بین المللی، حل و فصل اختلافات، مرکز داوری وایپو
  • خلیل الله احمدوند*، فائزه آهنگرنژاد صفحات 107-132

    اذن یکی از نهاد های مهم فقهی و حقوقی است که در بسیاری از ابواب فقهی و نوشته های حقوقی مورد بحث قرار گرفته است.  به موجب آیه 34 سوره نساء و ماده 1105 قانون مدنی در رابطه با زوجیت، ریاست خانواده از آن شوهر است. از این رو انجام برخی امور زوجه به اذن و رضایت زوج منوط است و از برخی فعالیتهای زوجه بدون اذن و رضایت زوج منع شده است لذا در این پژوهش سعی بر آن شده تا با  روش توصیفی-تحلیلی، مساله «اذن زوج در تحمل و ادای شهادت زنان» مورد تحلیل قرار گیرد که آیا تحمل و ادای شهادت زنان از اموری است که اذن زوج در انجام آن ضرورت دارد یا خیر؟  یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد که تحمل و ادای شهادت واجب کفایی است. اذن زوج در انجام واجبات کفایی زوجه لازم است اما زمانی که تحمل و ادای شهادت بر  زن واجب عینی شود در اجتماع بین دو واجب عینی تزاحم به وجود می اید و ملاک اقوی و اهم مقدم می شود و یا اجتماع امر و نهی به وجود می آید که در صورت عدم جواز اجتماع،  اگر وجوب شهادت مقدم بر وجوب اطاعت از زوج باشد شهادت بدون اذن صحیح است و اگر نهی مقدم شود در این صورت زن مرتکب معصیت شده و شهادت او باطل است. اما در صورت جواز اجتماع امر و نهی  اگر زن بدون اذن زوج تحمل و ادای شهادت نماید مرتکب معصیت شده اما شهادت او صحیح است.

    کلیدواژگان: اذن زوج، تحمل شهادت، ادای شهادت، تزاحم ادله
  • امکان توسعه موارد جواز بیع موقوفات از منظر فقه و حقوق
    نویدرضا کیوانی*، امیرمحمد کاویانی کمنی، امیرحسین وفایی نیا صفحات 107-132

    تحول مفهوم دولت در عصر مدرنیته و توسعه مادی حیات بشر، مسایل و چالش های جدیدی را بوجود آورده که حل آن نیازمند بازنگری و تحلیل روزآمد قواعد فقهی و حقوقی است. از جمله این مسایل می توان به تعارض میان شرط دایمی بودن عقد وقف و اجرای طرح های عمومی در بافت های فرسوده شهری اشاره نمود. این امر در ساحت عمل موجب بلاتکلیفی و تاخیر در اجرای عملیات ساخت و احداث طرح های نوسازی شده است.بر اساس نظر مشهور فقهای امامیه، دایمی بودن یکی از مختصات عقد وقف بوده و امکان فروش و یا تبدیل آن وجود ندارد. با این حال، بر اساس نظر دسته دیگری از فقهای امامیه، امکان فروش موقوفات تحت شرایطی قابل تصور است.در این پژوهش ضمن طرح نظرات گوناگون پیرامون این مساله، با آسیب شناسی رویکرد سنتی فقهی در خصوص عقد وقف، ماهیت امضایی بودن نهاد وقف تشریح شده و مبنای عقلایی در فرآیند اداره موقوفات تقویت می گردد. در نهایت این گونه استنتاج می شود که در صورتی که استمرار حیات مال وقف، موجب ورود ضرر و یا عدم النفع به جامعه شود، می توان جواز بیع وقف را استنباط نمود.در این راستا، از مفاهیمی نظیر نقش امور حسبه در اداره موقوفات، اعمال قاعده حفظ نظام و همچنین ضرورت حرکت به سمت فقه اجتماعی در روند اجتهاد فقهی نیز مباحث مستوفاتی مطرح شده و در کنار آن سعی شده تا نظریات موجود در عرصه حقوق عمومی نیز دور از نظر نماند.

    کلیدواژگان: وقف، شرط تابید، امور حسبه، حفظ نظام، فقه حکومتی
  • مهدی مقیمی، مهدی میرزاآقایی* صفحات 151-179

    اندیشمندان مسلمان با استناد به منابع اسلامی دین اسلام را دین مترقی و بشر دوست دانسته و احکام حقوقی اسلامی را در حمایت ازانسان در بعد مادی و معنوی می دانند.گاهی افراد با تبانی به منظور دست یابی به منافع مادی و قدرت، اقدام به فعالیت های غیرقانونی و هماهنگ کرده و در این راه از هر نوع ابزار مجرمانه استفاده می کنند. این موضوع، زیر عنوان جرم سازمان یافته مورد بحث قرار می گیرد. نوشتار حاضر تلاش می کند جرم سازمان یافته را تعریف کرده، امکان و ویژگی های آن را بر شمرده، اهداف، آثار و مصادیق آن را بررسی کرده و در نهایت عوامل اساسی روی آوردن مجرمان به جرایم سازمان یافته را مرور کند. این پژوهش می تواند زمینه مناسبی را برای تحلیل فقهی آن فراهم آورد.

    کلیدواژگان: قوانین ایران، جرم سازمان یافته، جرائم فراملی، سازمان مجرمانه، جرائم شدید، کنوانسیون، قوانین بین الملل
|
  • Sevda Amiri Zarg Abad *, Seyyed Hossein Malakooti Hashtjin Pages 7-27

    The parliament has always been recognized as an important decision-making body in the political structure of societies. Therefore, the need to evaluate the performance of this institution is of great importance. If we evaluate the actions and performance of this institution, we can hope to improve its performance. Because behind evaluation is accountability. Accountability is a social relationship in which the person or institution being evaluated promises to provide appropriate justification for their actions. Therefore, the evaluation process will lead to transparency in the functioning of the parliament. Since the parliament is an institution that influences the life of the general public with its decisions, the need to improve its performance is considered important because it can lead to the realization of collective goals in societies. In this regard, the development of necessary mechanisms in order to achieve this goal deserves attention and the parliament can take an important practical step in this direction by resorting to the mentioned mechanisms. Therefore, the purpose and innovation of this study will be to provide the necessary mechanisms to evaluate and improve the performance of parliament. Obviously, if the actions of the parliament are transparent and improved, the collective interests of the general public can be guaranteed.

    Keywords: Parliamentary evaluation, Transparency, Performance Improvement, Public Interests, accountabilit
  • Ali Aghapour *, Yagub Pourjamal Pages 28-47

    The issue of repentance is one of the most important educational and moral teachings of the Holy Quran and Islamic traditions and has a special place and status in the holy Sharia of Islam.The truth of repentance is man's return to God, and it is a reaction on the part of man to his unworthy behavior, who has spent his life in divine sin.Recently, in the criminal law of Iran, the jurisprudential sources of the institution of repentance have been legislated to prevent the recurrence of crimes and the correction of criminals, and it has been dealt with in the eleventh chapter of the second part of the Islamic Penal Code approved in 1992.In this article, the concept of the importance and effects of the role of repentance in the fall of the hadd punishment from the perspective of jurisprudence and law, as well as the views and opinions of famous jurists are discussed. It is hoped that it will be noticed and studied by respected students and other interested parties.

    Keywords: Repentance, Hadd, Ta'zir, religious provisions, the right of God, the right of the people, judicial, legal excuses
  • Abo Fal, Sobhan Pasha Zanousi, Hojt Azizolahi * Pages 48-63

    Since many Muslims have lived in cities since the beginning of Islam, and urban interactions require their own rules; In the holy religion of Islam, there are several rules in this regard; That these rulings are not on the same level in terms of learning, and those rulings that are more comprehensive are called the rules of jurisprudence; The present study, with a descriptive-analytical method, first explains the ways of discovering jurisprudential rules, such as explicit text, interpretation, follow-up and induction in texts, application or generality of text, intellect, custom and manners of rational, legislative way of life. are not. And then examines the general rules governing urban affairs, such as the rule of human ownership of the planet and the "sanctity of disorder", etc., in which civil activities outside the public order, the city and society are considered illegal. And according to the verses of the Qur'an, the development of the earth is obligatory and its destruction is forbidden. And leaving the land useless is illegitimate. And according to the rule of no harm, the antiquity of what causes harm is not a proof and evidence of its religious value, but its antiquity is not valid and it is obligatory to remove it. And according to the mentioned rule, the possession of the queen is conditional on the absence of harm and in order to ensure both the expediency of the owner and the harm to others; But the renovation of the house was not obligatory on the owner; Therefore, as long as this failure does not lead to harm to others; It is not permissible to force him to repair. In the following, some special jurisprudential rules such as the sanctity of closing property are discussed, as a result of which the sanctity of gilding the roof and walls of houses can be deduced.

    Keywords: Disruption of the system, human property, expediency, Loss, development
  • Hassan Movassaghi * Pages 64-88

    Undoubtedly, one of the main challenges of the world village in the third millennium is the destruction, pollution and destruction of the plant, animal and human environment that occurs by some people, so that this two-legged creature has marked the order of nature so much that It seems that there is no need for water, air, soil, plants and animals, and it should be noted that nature and the environment do not need the presence and help of humans to sustain life, while humans need nature at all times and certainly the desire of all animals. It is the extinction of the human race because it alone causes the extinction of all species of plants and animals, and has brought wildlife into the sixth stage (anthropocene), and animals are endangered in terms of extinction or survival in eight species. Extinct, vulnerable species, rare species, unspecified species, inadequate species, endangered species and endangered commercial species and need to help this unequal war with the help of the international judicial mechanism which is the establishment of the International Court of Animal Rights End it and let the planet not be devastated by wildlife.

    Keywords: Animals, International Court of Justice, extinction, destruction, pollution, environment
  • Ali Komeilipour *, Maedeh Chinisaaz, Faezeh Majlesi Pages 89-106

    Arbitration is one of the most important and alternative ways of resolving disputes. Resolving legal disputes through arbitration has advantages over litigation, such as the speed of arbitration over litigation, as well as the consent and agreement of the parties to the arbitration, whether the agreement is in the contract or after the dispute. also, disputes related to intellectual property are also areas of arbitration, but in Iran, the study of the arbitrability of intellectual property claims is one of the objectives of this study. On the other hand, the subject of intellectual property rights as a specialized subject requires experience, knowledge and mastery of relevant international rules. However, the question of what claims in the field of intellectual property can enter the arbitration process, by examining the draft of the Comprehensive Arbitration Law and the executive policies of national measures related to industrial property adopted in 1392 and the WIPO Arbitration Center and arbitrators in the field of arbitration will be given Which shows the special attention to the arbitration of intellectual property claims and shows that the existence of a competent intellectual property court in Tehran does not negate arbitration and arbitration in the field of contracts of transfer and exploitation of intellectual property, ownership of unregistered trademarks may be possible.

    Keywords: Intellectual property law, international arbitration, Dispute Resolution, WIPO Arbitration Center
  • Khalilullah Ahmadvand *, Faezeh Ahangarnezhad Pages 107-132

    Permission is one of the important jurisprudential and legal institutions that has been discussed in many jurisprudential chapters and legal writings. According to verse 34 of Surah An-Nisa 'and Article 1105 of the Civil Code regarding marriage, the head of the family is the husband. Therefore, doing some things of the wife is subject to the permission and consent of the husband, and some of the activities of the wife are prohibited without the permission and consent of the husband. "Women's testimony" to be analyzed whether the tolerance and testimony of women is one of the things that the husband's permission is required to do or not? The findings of this study show that tolerance and testimony are sufficient. The husband's permission is required to perform the wife's sufficiency duties, but when tolerating and testifying against the wife becomes an objective obligation, there is a conflict in the community between the two objective obligations, and the strong and important criterion takes precedence, or a community of commands and prohibitions. If the community is not allowed, if the obligation of testimony precedes the obligation of obedience to the husband, the testimony without permission is valid, and if the prohibition takes precedence, then the woman has committed a sin and her testimony is void. However, if the community is allowed to command and forbid, if the woman tolerates and testifies without the husband's permission, she has committed a sin, but her testimony is valid.

    Keywords: Spouse's permission, tolerance of testimony, Testimony, conflict of evidence
  • Possibility of developing endowment sale permits from the perspective of jurisprudence and law
    Amir Mohammad Kaviani Komeni, Amirhossain Vafaei Neya *, Navid Reza Kiwani Pages 107-132

    The evolution of the concept of government in the age of modernity and the material development of human life have created new problems and challenges, the solution of which requires a review and up-to-date analysis of jurisprudential and legal rules. Among these issues, we can mention the conflict between the condition of permanent endowment contract and the implementation of public projects in dilapidated urban areas. This has led to uncertainty and delays in the implementation of construction operations and renovation projects.According to the well-known opinion of Imami jurists, permanence is one of the characteristics of a waqf contract and it is not possible to sell or convert it. However, according to another group of Imami jurists, the possibility of selling endowments is conceivable under certain conditions.In this study, while expressing various opinions on this issue, the pathology of the traditional jurisprudential approach regarding the endowment contract, the nature of the endowment institution's signature is explained and the rational basis in the endowment management process is strengthened. Finally, it is concluded that if the continuation of the life of the endowment property causes loss or non-benefit to the society, the endowment sale license can be inferred.In this regard, concepts such as the role of Hasbah affairs in the management of endowments, the application of the rule of maintaining order and also the need to move towards social jurisprudence in the process of jurisprudential ijtihad have been discussed. Not to be missed.

    Keywords: Waqf, condition of confirmation, accounting affairs, maintaining the system, government jurisprudence
  • Mehdi Moghimi, Mehdi Aghaee * Pages 151-179

    Citing Islamic sources, Muslim thinkers consider Islam to be a progressive and humane religion and consider Islamic legal rules to protect human beings in material and spiritual dimensions. Coordinate and in this way use any kind of criminal tool. This issue is discussed under the heading of organized crime. The present article tries to define organized crime, enumerate its possibilities and characteristics, examine its goals, effects and examples, and finally review the main factors that lead criminals to turn to organized crime. This research can provide a suitable basis for its jurisprudential analysis.