فهرست مطالب

خط مشی گذاری عمومی در مدیریت - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1400)

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نادر نارویی، عبدالعلی کشتگر *، بهاره ناصری صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخص های مناسب برای ارزشیابی فرایند خط مشی گذاری توسعه صنعتی مبتنی بر ارزش آفرینی منابع انسانی می باشد.

    روش‌ها

    تحقیق حاضر از نظر ماهیت و هدف، تحقیق کاربردی محسوب می‌شود. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه کارکنان اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان سیستان و بلوچستان و سازمان‌های تابعه آن است. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها، برای شناسایی ابعاد و مولفه‌های پژوهش ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای گسترده و بررسی متون و ادبیات پژوهش، ابعاد اولیه پژوهش شناسایی شدند. به منظور فهم عوامل و مولفه‌های مناسب برای ارزشیابی فرایند خط‌مشی‌گذاری توسعه صنعتی، نظریه‌ای داده بنیاد طرح و تدوین گردید سپس به منظور شناسایی ابعاد پژهش، به مصاحبه نیمه‌ساختاریافته اقدام شد.

    یافته‌ها

    نوزده شاخص که دارای حداکثر 25 درصد کمتر از شاخص ذینفع‌گرا بودن خط‌مشی‌های توسعه صنعتی شناسایی شد.

    نتیجه‌گیری

    سازمان‌ها و نهادهای مختلف اجتماعی، با حجم بالایی از مسایل مختلف روبرو هستند که کارکرد آن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مسایلی همچون، محیط زیست، توسعه صنعتی، رفاه اجتماعی، توسعه منابع انسانی و بسیاری دیگر که با اهداف متعارض و در یک محیط واحد خودنمایی می‌کنند. این موضوعات، خط‌مشی‌گذاران را با چالش‌های بزرگی روبرو می‌کنند، بطوری که فرایند نظم‌دهی را با دشواری فراوانی روبرو می‌کنند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی فرایند خط مشی گذاری، توسعه صنعتی، بهره وری منابع انسانی، نظریه ای داده بنیاد
  • رضا تقوایی*، سارا شیخ بکلو صفحات 15-22
    زمینه

    مهمترین اصل در تدوین و اجرای موثر خط مشی نظام سلامت اداری توجه به پیش زمینه ها و زیر ساخت های شکل گیری خط مشی ها می باشد. تدوین مناسب خط مشی نظام سلامت اداری بر اساس پیش زمینه های متناسب با آن موجب افزایش ظرفیت خط مشی در ساماندهی اجرا می شود. به طور کلی سلامت نظام اداری نتیجه تکامل هنجارهای اجتماعی و فرهنگی و به طور کلی زیرساخت ها در درازمدت است که به علت افزایش آگاهی عمومی و رشد انتظارات مردم از بخش عمومی، نهادها را پاسخگو نگه می دارد و ارزش های فرهنگی و اجتماعی مثبت را در شهروندان پرورش می دهد.  

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر پیش زمینه های شکل گیری خط مشی های نظام سلامت اداری بر عملکرد بین سازمانی با میانجی شفاف سازی در استانداری کرمانشاه انجام شد.  

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیق توصیفی - پیمایشی است که به صورت مقطعی اجراء شد. از نظر هدف کاربردی و دارای ماهیت آمیخته (کیفی -کمی) است. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان و متخصصین حوزه خط مشی  نفر از اساتید دانشگاه و مدیران و کارشناسان استانداری کرمانشاه و نمونه آماری بخش کمی به 12 گذاری به تعداد  با استفاده از 1400 نفر از کارکنان استانداری کرمانشاه در شش ماهه اول 196روش تصادفی در دسترس به تعداد جدول مورگان انتخاب گردید. نتایج حاصل از بخش کمی پژوهش با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری با نرم   تحلیل گردید.

    یافته ها

    پیش زمینه های شکل % بر عملکرد بین سازمانی تاثیر دارد. همچنین 26 گیری خط و مشی نظام سلامت به میزان پیش زمینه های شکل 73 % شفاف سازی را تبیین نمود و شفاف سازی به میزان 60 گیری خط و مشی نظام سلامت به میزان % بر عملکرد بین سازمانی تاثیرگذار است. درکل می توان نتیجه گرفت که پیش زمینه های شکل گیری خط مشی نظام سلامت   % تاثیر دارد.44بر عملکرد بین سازمانی استانداری کرمانشاه با میانجیگری شفاف سازی به میزان

    نتیجه گیری

    پیش زمینه های شکل گیری خط مشی نظام سلامت اداری از جمله تاکید سازمان بر انضباط و قانون مداری کارکنان، اقدام سازمان برای رشد زیرساخت های فرهنگی، ارتقای سیستم های اطلاعاتی سازمان در جهت شفاف سازی، ایجاد ثبات سیاسی در سازمان، بکارگیری مدیران با نفوذ ، تقویت رفتار حمایتی مدیران و... بر شفاف سازی و عملکرد بین سازمانی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: پیش زمینه های شکل گیری خط مشی نظام سلامت، شفاف سازی، عملکرد بین سازمانی
  • عبدالحسین برشد، محمود صمدی لرگانی*، یوسف تقی پوریان صفحات 35-45
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و عدم تقارن اطلاعاتی با استفاده از سیستم معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos بود.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر کاربردی و پس از انتخاب شرکت ها، جمع آوری داده ها و اطلاعات به روش کتابخانه ای و مبانی نظری و پیشینه پژوهش از کتب، مجلات تخصصی فارسی و لاتین، گردآوری و با استفاده از صورت های مالی شرکت ها، اطلاعات و داده های موردنیاز استخراج و جامعه آماری پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 تا 1396 بود.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق بین مسیولیت پذیری اجتماعی و عدم تقارن اطلاعاتی رابطه منفی و معناداری وجود دارد، عملکرد مسیولیت اجتماعی با توجه به خط مشی سازمانی، زمانی می تواند باعث کاهش عدم تقارن اطلاعاتی شود که اطلاعات مربوط به این عملکرد شرکت ها به نوعی (یا از طریق تهیه و انتشار گزارش عملکرد اجتماعی و محیطی یا از طریق اعلام و انتشار نمره یا رتبه ایفای مسیولیت اجتماعی شرکتها توسط نهادهای مالی و...در اختیار بازار قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    هرچند هدف سازمانها، افزایش کارایی و کسب سود است، ولی در عصر اطلاعات و رقابت برای دستیابی به موفقیت باید به انتظارات اجتماعی پاسخ مناسب دهد.در سال های اخیر، قانونگذاران، مشتریان، نهادهای اجتماعی و دولتها توجه نسبتا ویژهای نسبت به موضوع مسیولیت اجتماعی پیدا کرده اند. شرکت ها با آن که بنگاه اقتصادی محسوب می شوند؛ اما، در اصل می توان آن ها را نیز نهادی اجتماعی در نظر گرفت. ازاین رو، آنها باید به پیامدهای اجتماعی فعالیت های خود توجه کنند. به همین دلیل، در سال های گذشته، مسیولیت پذیری اجتماعی به عنوان عنصر مهارکننده برای قدرت، تاثیر و تخلفات شرکت ها اهمیت و مقبولیت زیادی پیدا کرده است و ذینفعان به این موضوع و تاثیر آن بر سایر عوامل توجه ویژه ای دارند؛ یکی از این عوامل که مسیولیت اجتماعی می تواند روی آن اثرگذار باشد بحث عدم تقارن اطلاعاتی است.

    کلیدواژگان: افشا، مسئولیت پذیری اجتماعی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • زین العابدین شیخ بگلو، کاوه تیمورنژاد*، یدالله عباسزاده سهرون صفحات 47-57
    زمینه

    مشارکت ذی نفعان سنگ بنای خط مشی گذاری معاصر محسوب شده و از ابزارهای ایجاد دموکراسی و زمینه ساز توسعه پایدار در سازمان ها می باشد.

    هدف

    هدف تحقیق تدوین و اعتباریابی مدل مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی در سازمان غذا و دارو می باشد.

    روش ها

     نخست با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی با 18 نفر از خبرگان مصاحبه سپس با استفاده از روش تحلیل مضمون، مدل مفهومی تدوین شد، برای اعتباریابی، از مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار SmartPLS استفاده شد . روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط افراد خبره، روایی سازه توسط تحلیل عاملی و پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ، 70/0محاسبه و همگی مورد تایید قرار گرفتند.یافته ها: برای تدوین مدل 103 مضمون پایه، 20 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر استخراج شد. نتایج پژوهش نشان داد که تمامی شاخص های شناسایی شده در مدل مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی در سازمان غذا و دارو ، تایید و مقدار GOF مدل کلی به مقدار 625/0 می باشد لذا مدل از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    با اجرای مدل می توان مشارکت ذی نفعان در خط مشی گذاری عمومی در سازمان غذا و دارو را افزایش داده و باعث تدوین خط مشی های کاربردی و اجرای کامل آنها گردید.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری عمومی، ذی نفعان، مشارکت، سازمان غذا و داروی ایران
  • رسول زمانی فروشانی، داوود حسین پور*، وجه الله قربانی زاده صفحات 59-77
    زمینه

    حفظ محیط زیست به مسایل زیادی ارتباط دارد که  مهم ترین آن مسئله خط مشی گذاری و اجرای صحیح این خط مشی ها است. اجرای دقیق خط مشی متاثر از نحوه سازمان دهی نیروها، منابع و امکانات و هدایت مدیران موسسه در تمهید تجهیزات لازم برای اجرای مطلوب خط مشی است.

    هدف

    شناسایی عوامل موثر بر اجرای خط مشی های محیط زیست در حوزه حفظ تالاب ها با تمرکز بر تالاب گاوخونی اصفهان.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی است. در این پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شد. بدین منظور 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته تخصصی با خبرگان صورت پذیرفته است و سپس داده ها در نرم افزار maxqda 12 کدگذاری و درنهایت شبکه نهایی مضامین ترسیم گردیده است.

    یافته ها

     تحلیل داده ها در فرآیند کدگذاری باز منجر به ظهور 383 کد در قالب 6 بخش اصلی گردید که شامل عوامل حقوقی؛ هدف گذاری و تعیین خط مشی؛ گروه های هدف و ذینفعان؛ ویژگی های شخصیتی و رفتاری مجریان، منابع و مهارت های مجریان؛ عوامل محیطی می باشد.

     نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن نظرات خبرگان و نتایج سایر پژوهش ها عوامل موثر بر اجرای خط مشی های محیط زیست را در چهار بخش بررسی می کنیم. 1- عوامل حقوقی: یکی از مشکلات مهم در اجرای خط مشی ها در حوزه محیط زیست وجود مراجع قانون گذاری و دستگاه های اجرایی متعدد می باشد. لذا ضروری است که خط مشی گذاری در حوزه محیط زیست در یکجا متمرکز شود و با توجه به پیچیدگی محیط زیست لازم است ساختار این بخش انعطاف پذیر و چابک تر از ساختارهای موجود باشد. 2- ذی نفعان: برای پذیرفته شدن خط مشی از سوی ذی نفعان باید با ایجاد فرهنگ پذیرش خط مشی بستر لازم برای پذیرش خط مشی را فراهم آورد 3- ویژگی های شخصیتی، مهارت ها و منابع موردنیاز مجریان: باید در انتخاب مجریان توجه بیشتری صورت گیرد؛ داشتن انگیزه درونی، حفظ استقلال و تعهد در کنار مهارت های رهبری، ارتباطی، استفاده از تجارب، دانش به روز و کارآمد از مواردی هستند که باید به آن توجه کرد. 4- هدف گذاری، تعیین خط مشی و عوامل محیطی: متاسفانه امروزه به نظرات کارشناسی اهمیت داده نمی شود و بسیاری از برنامه های دولت ها منجر به تخریب بیشتر اکوسیستم شده است.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، اجرای خط مشی، خط مشی های محیط زیست، اجرای خط مشی های محیط زیست
  • حمید معتصمی، کیومرث احمدی*، عادل صلواتی، حجت طاهری گودرزی صفحات 79-91
    زمینه

    رشد حرفه ای کارکنان، برنامه ای برای توسعه دانش، بینش و مهارت تخصصی منابع انسانی در سازمان ها است که به عنوان یکی از راهبردی ترین مسیرهای توسعه پایدار سازمانی مورد تاکید قرار می گیرد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل علی، مداخله ای و پیامدهای مهم در شکل گیری رشد حرفه ای کارکنان وزارت کشور می باشد.

    روش

    روش پژوهش از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و از نظر ماهیت توصیفی - پیمایشی می باشد. اجرای پژوهش به صورت کیفی انجام شده است که مبتنی بر مصاحبه با 16 نفر از خبرگان به جمع آوری داده ها پرداخته شد و بعد از انجام مصاحبه، تجزیه و تحلیل داده ها مبتنی بر روش تحلیل داده بنیاد انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد رشد حرفه ای کارکنان در سازمان های دولتی ایران دارای 5 مولفه علی، 4 مولفه مداخله گر و 4 مولفه پیامد می باشد.

    نتیجه گیری

     الگوی پارادایمی رشد حرفه ای کارکنان با درنظر گرفتن عوامل علی، مداخله ای و پیامدهای مهم در بین کارکنان وزارت کشور طراحی گردید.

    کلیدواژگان: رشد حرفه ای کارکنان، وزارت کشور، تحلیل کیفی، مصاحبه
  • رضا ستوده، امرالله زینلی کرمانی*، هادی بخشش تنیانی صفحات 99-109
    زمینه

    پژوهش حاضر با شناخت و بررسی تعامل بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیریت، تامین مالی داخلی و سرمایه گذاری کارایی ، مبانی کاربردی برای مدیریت، دولت و بازیگران بازار سرمایه شامل سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل و... در جهت بررسی و توجه بیشتر نسبت به تعامل بین اعتماد به نفس بیش از حد مدیریت با دیگر متغیرها را فراهم خواهد نمود .

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش بررسی تاثیر اعتماد به نفس بیش از حد مدیران بر تامین مالی داخلی و سرمایه گذاری کارایی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    روش پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بازه زمانی سال های 1390 تا 1400 برای این پژوهش در نظر گرفته شده است. داده های مورد نیاز پژوهش نیز از اطلاعات مالی مندرج در صورت های مالی حسابرسی شده شرکت های نمونه آماری، نرم افزار تدبیر پرداز، نرم افزار ره آورد نوین، سایت مدیریت پژوهش توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین، شبکه کدال استخراج گردیده است. برای آماده سازی متغیر های لازم جهت استفاده در مدل های مربوط به آزمون فرضیه ها، از نرم افزار صفحه گسترده (اکسل) استفاده شده است. برای انجام تحلیل های نهایی، از نرم افزار Eviews، نرم افزار stata و نرم افزار Spss استفاده شده است.

    کلیدواژگان: : اعتماد به نفس، مدیران، سرمایه گذاری کارایی، خط مشی گذاری تامین مالی داخلی
  • لیلا قاسمی، هادی رزقی شیرسوار *، مریم مصلح، آزیتا جویباری صفحات 111-123
    زمینه

    در هزاره سوم معماری سازمانی و بلوغ قابلیت‌های منابع انسانی به منزله مقوله ای نوین و بحث برانگیز پدیدار شد.

    هدف

    هدف این پژوهش، واکاوی و ارایه مدل مناسب معماری سازمانی و تاثیرآن بر بلوغ قابلیت‌های منابع انسانی شرکت گاز استان بوشهر است. روش پژوهش: روش پژوهش آمیخته اکتشافی بود. در بخش کیفی از روش تحلیل عاملی اکتشافی و بخش کمی از معادلات ساختاری استفاده گردید. جامعه آماری در بخش کیفی 12 نفر از خبرگان دانشگاهی بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل 300 نفر از کارکنان شرکت گاز استان بوشهر بود که با توجه به جدول مورگان 169 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده‌ها در بخش کیفی از روش تحلیل عاملی اکتشافی و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استخراج گردید. روایی و پایایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    معماری سازمانی با 4 بعد و 20 شاخص و بلوغ سازمانی با 4 بعد و 60 شاخص شناسایی گردید.

    نتایج

    معماری سازمانی با چهار بعد (کسب و کار، اطلاعات، برنامه‌های کاربردی و فناوری) با ضریب 0.52 بر بلوغ قابلیت‌های منابع انسانی با چهار بعد (مدیریت شده، تعریف شده، پیش بینی شده و بهینه سازی) تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: معماری سازمانی، بلوغ قابلیت های منابع انسانی، شرکت گاز استان بوشهر، تحلیل عاملی اکتشافی
  • تقی عاشوری *، مرتضی دوستی، سید محمدحسین رضوی، ابوالحسن حسینی صفحات 125-142
    زمینه

    به طور کلی مطالعات در حوزه کارآفرینی راهبردهای فعالیتهای کارآفرینانه را عمدتا با تمرکز بر مقوله فرصت و مزیت رقابتی نشان می‌دهد به‌همین دلیل تفکر غالب در ادبیات کارآفرینی، فرصت کارافرینانه است و جوهره کارآفرینی راهبردی، فرصت‌های کارآفرینانه است که توانمندیهای شرکت‌ها را به منظور افزایش سودآوری نشان می‌دهد بنابراین هدف تحقیق حاضر ارایه راهکارهای توسعه فرصت‌های کارآفرینی ورزشی در سطح کلان است.

    روش‌شناسی

    تحقیق حاضر به روش آمیخته که با مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری و اجماع در بخش کیفی: 40 نفر از خبرگان دانشگاهی کارآفرینی و مدیریت ورزشی با نمونه‌گیری هدفمند نظری مشارکت داشتند. در بخش کمی: با نمونه‌گیری تصادفی 164 نفر از کارآفرینان ورزشی و دانشجویان تحصیلات‌ تکمیلی مدیریت‌ورزشی، انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته و پرسشنامه‌ی محقق‌ساخته جهت تعیین اهمیت مقوله‌ها و برازش مدل بود. تجزیه و تحلیل داده‌ها به روش حداقل مربعات جزیی با نرم‌افزار آماری واریانس‌محور «Smart PLS(3)» انجام شد.

    یافته‌ها

    مدل مذکور در سطح کلان: با 5 مقوله به ترتیب (اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، سیاسی و فرهنگی)، شناسایی و رتبه‌بندی شدند و رابطه‌ی بین مقوله‌ها با سازه‌ی سطح کلان مثبت و معنی‌دار (58/2 ≤ T) و برازش مدل پژوهشی (727/0= GOF) قوی ارزیابی شد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس مصاحبه انجام شده در بخش کیفی راهکارهای توسعه فرصت‌های کارآفرینی با رویکرد سطح کلان در پنج مقوله اقتصادی، اجتماعی، حقوقی، سیاسی و فرهنگی گزارش شده است.

    کلیدواژگان: راهکارهای توسعه، فرصت های کارآفرینی، کارآفرینی ورزشی، سطح کلان
  • سعید طیبی، سامره شجاعی *، محمودرضا چراغعلی صفحات 145-160
    هدف

    در شرایط متحول و متغیر کنونی، سازمان‌های آموزشی برای دستیابی به کارآیی و اثربخشی بیشتر و درنهایت دستیابی به عملکرد بهتر کارکنان ناگزیرند که توجه کافی را به منابع انسانی خود مبذول بدارند. از اینرو شناسایی ابعاد و سطح‌بندی عوامل موثر بر جو اخلاقی ضروریست.

    روش پژوهش

    پژوهش از لحاظ هدف کاربردی - توسعه‌ای می‌باشد. با استفاده از ابزار پرسشنامه به گردآوری داده‌ها، آزمون مدل و برازش آن پرداخته شد.. داده‌های گردآوری شده توسط نرم‌افزارهای Spss و Smart-PLS مورد ارزیابی قرار گرفت. برای غربال‌گری مولفه‌ها از روش دلفی فازی، برای تایید مدل اندازه‌گیری ابعاد و مولفه‌ها از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. در نهایت با مدل معادلات ساختاری برای اعتبارسنجی مدل ساختاری روابط و برازش آن پرداخته شد.

    یافته‌ها

    تمامی ضرایب برازش در آستانه مورد قبول قرار دارند. نسبت مجذور کای دو بر درجه آزادی برابر 95/2 بود و همچنین ضرایب برازش همگی بالاتر از 9/0 بود و ریشه میانگین مجذورات تقریب نیز کمتر از 08/0 بود.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که ابعاد جو اخلاقی شامل مراقبت و توجه، قوانین و مقررات، ضوابط کاری، کارایی مدار و مستقل می‌باشد.. در بخش سطح بندی براساس مدل ساختاری تفسیری باید گفت در سطح اول سرمایه روانشناختی، در سطح دوم تعامل کاری، در سطح سوم عدالت سازمانی، در سطح چهارم تفویض اختیار، در سطح پنجم حساسیت اخلاقی و درگیری خانوادگی کار و در سطح ششم رفتار آوای کارکنان و عملکرد کارکنان قرار دارد.

    کلیدواژگان: جو اخلاقی، سرمایه روانشناختی، عدالت سازمانی، تعامل کاری
  • علی کاوه، داود کیا کجوری *، محمدجواد تقی پوریان، حسنعلی آقاجانی صفحات 163-176
    زمینه

    سازمان ها برای نیل به اهداف و فعالیت‌ها مورد نظر، علاوه بر کسب سرمایه‌های مادی، نیازمند نیروی انسانی واجد الشرایط هستند تا در جهت پیشبرد اهداف سازمان را یاری دهند.

    هدف

    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی شناساسایی ابعاد مدل فرهنگ سازمانی بر عملکرد کارکنان در بانک توسعه و تعاون استان مازندران بود.

    روش

    روش تحقیق حاضر دراین مطالعه توصیفی پیمایشی و از لحاظ هدف بنیادی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان و مدیران بانک توسعه و تعاون استان مازندران تشکیل داده‌اند. روش نمونه گیری در بخش کیفی مطالعه، نمونه گیری هدفمند است. در بخش کیفی برای گردآوری داده‌ها، از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است.. برای تجزیه و تحلیل داده‌های کیفی از روش گراندد تیوری و برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از تحلیل عامل تاییدی آلفای کرونباخ و در نهایت معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی-ال-اس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که مولفه‌های فرهنگ سازمانی (عوامل زمینه ای، شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، پیامدها، شرایط مداخله گر) بر عملکرد کارکنان بانک توسعه و تعاون تاثیر مثبت و معناداری داشتند.

    نتیجه گیری

    همچنین نتیجه این تحقیق نشان داد که تاثیر پیامدهای سازمانی و فردی در مدل فرهنگ سازمانی از مابقی بیش تر بود.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، عملکرد کارکنان، بانک توسعه و تعاون
|
  • Nader Naroui, Abdolali Keshtgar *, Bahareh Naseri Pages 1-13
    Background and Aim

    The purpose of this study is to identify appropriate indicators for evaluating the industrial development policy-making process based on human resource value creation. In terms of nature and purpose, the present study is applied research. The statistical population in this study includes all employees of the General Directorate of Industry, Mining and Trade of Sistan and Baluchestan Province and its affiliated organizations. In order to analyze the data, to identify the dimensions and components of the research, first using extensive library studies and reviewing the texts and literature of the research, the initial dimensions of the research were identified. In order to understand the appropriate factors and components for evaluating the industrial development policy-making process, data foundation theories were designed and developed, and then a semi-structured interview was conducted to identify the dimensions of the research. Nineteen indicators with a maximum of 25% less than the index of utilitarianism of industrial development policies were identified. Different social organizations and institutions face a high volume of different issues that affect their functioning. Issues such as the environment, industrial development, social welfare, human resource development and many others that manifest themselves with conflicting goals and in a single environment.

    Keywords: policy evaluation process, industrial development, human resource productivity, data foundation theories
  • Reza Taghvaei *, Sara Sheikhbakloo Pages 15-22
    The aim

    of this study was to investigate the effect of the background of the formation of the policy and policy of the administrative health system on the inter-organizational performance mediated by transparency in Kermanshah governorate.

    This research

     was a descriptive survey research and was conducted cross-sectionally and was of applied purpose type and had a mixed nature (quantitative and qualitative). The statistical population of the qualitative section included experts and specialists in the field of policy-making, including university professors and experts with experience in Kermanshah governorate, and the statistical population of the quantitative sector included all employees of Kermanshah governorate during 1399 to 400 people. The statistical sample in the qualitative section was selected by purposeful available method to 12 people and the statistical sample in the quantitative section was selected using the Morgan and Krejcie table and 196 people were selected by available random sampling method.

    The findings

    of the study showed that out of 196 employees of Kermanshah governorate who were present in this study in a small section, 172 were men and 24 were women, and most of them with a large number of 69 people have master's and higher education. On the other hand, most of them were between 41 and 50 years old with a frequency of 88 people, and most of the employees with a frequency of 61 people had more than 16 years of service experience. The level of background for the formation of the administrative health system policy was about 59.4%, the level of transparency was approximately 59.2% and the inter-organizational performance was 60.2%.

    The results

     of the quantitative part of the research using structural equations with PLS software showed that the background of health system policy formation had a 26% effect on inter-organizational performance. Background The formation of health system policy explained 60% transparency and 73% transparency affected inter-organizational performance. In general, it can be concluded that the background of the formation of the health system policy has a 44% effect on the inter-organizational performance of Kermanshah governorate through the mediation of transparency.

    Keywords: : Background of health system policy formation, Transparency, inter-organizational performance
  • Abdolhosien Barshad, Mahmoud Samadi Largani *, Yousef Taghi Pouriyan Pages 35-45
    Objective

    The aim of this study was to explain the relationship between social responsibility and information asymmetry using a system of structural equations using Amos software.

    Research Method

    The present research is applied after selecting companies, collecting data and information by library method and theoretical foundations and research background from books, specialized Persian and Latin journals, collecting and extracting information and data required by companies and financial statements of companies and society. The statistical research of all companies listed on the Tehran Stock Exchange is from 2008 to 2017.

    Findings

    According to the research results, there is a significant negative relationship between social responsibility and information asymmetry.

    Conclusion

    Although companies are considered as economic enterprises; But, in principle, they can also be considered a social institution. Therefore, they must pay attention to the social consequences of the activities. For this reason, in recent years, social responsibility as an inhibitory element for the power, influence and violations of companies has become very important and accepted, and stakeholders pay special attention to this issue and its impact on other factors; One of the factors that can affect social responsibility is the issue of information asymmetry.

    Keywords: disclosure, Social responsibility, information asymmetry
  • Zeinolabedin Sheikhbagloo, Kaveh Teymournejad *, Yadollah Abbaszade Sohroon Pages 47-57
    Background

    Stakeholder participation is considered as a cornerstone of contemporary policy-making and is one of the tools for democracy and sustainable development in organizations that this study has addressed.

    Objective

    To develop and validate a stakeholder participation model in public policy-making in the Food and Drug Administration.

    Methods

    In the qualitative part of the research, after interviewing 18 experts using the content analysis method, a conceptual model was developed. In the quantitative phase, the structural equation model was used for validation through SmartPLS software. The content validity of the questionnaires by experts, the construct validity by factor analysis and the reliability of the questionnaire by Cronbach's alpha test were calculated to be 0.70 and all were confirmed.

    Findings

    In the qualitative section, 103 basic themes, 20 organizing themes and 5 comprehensive themes were extracted to model the model. The results showed that all the indicators identified in the model of stakeholder participation in public policy in the Food and Drug Administration, approval and the GOF value of the general model is 0.625, so the model has a good fit.

    Conclusion

    By implementing the model, the participation of stakeholders in public policy making in the Food and Drug Administration can be increased and practical policies can be formulated and fully implemented.

    Keywords: Public policymaking, Stakeholders, participation, health system, Iranian Food, Drug Administration (IFDA)
  • Rasoul Zamani Foroshanii, Davoud Hosseinpour *, Vajholah Ghorbanizadeh Pages 59-77
    Background

    Environmental protection is related to many issues.The most important issue is the planning and proper implementation of these policies.

    Objective

    TIdentifying the effective factors on the implementation of environmental policies in the field of wetlands focusing on Gavkhooni wetland in Isfahan.

    Method

    Theme analysis method was used.Twelve semi-structured interviews were conducted and then the data were coded in maxqda12 software and the final network of topics was drawn.

    Results

    Data analysis led to the emergence of 383codes in the form of 6 main sections;legal factors;targeting and policy setting;target groups and stakeholders;personality and behavioral characteristics of performers;resources and skills of performers;environmental factors.

    Conclusion

    We examine the factors affecting the implementation of environmental policies in four sections.1-Legal factors:One of the important problems in the implementation of environmental policies is the existence of various legislative authorities and executive bodies.2-Stakeholders:By creating a culture of policy acceptance in stakeholders, the necessary platform for policy acceptance should be provided.3-Personality traits, skills and resources required of performers:Having inner motivation and commitment and leadership skills are a relationship that should be considered.4-Targeting, policy-making and environmental factors:Unfortunately, expert opinions are not taken into account today, and government programs have led to further destruction of the ecosystem.

    Keywords: Public Policy, Policy Implementation, Environmental policies, implementation of environmental policies
  • Hamid Motasemi, Kiomars Ahmadi *, Adel Salavati, Hojjat Taheri Goodarzi Pages 79-91
    Background

    Professional growth of employees is a program to develop knowledge, insight and specialized skills of human resources in organizations, which is emphasized as one of the most strategic paths of sustainable organizational development.

    Objective

    The purpose of this study is to analyze the causal, interventional factors and important consequences in the formation of professional growth of the staff of the Ministry of Interior.

    Method

    The research method is applied-developmental in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature. The research was conducted qualitatively, based on interviews with 16 experts, data were collected and after the interview, analysis. Data were performed based on the data analysis method of the foundation.

    Results

    The results of the present study showed that the professional growth of employees in Iranian government organizations has 5 causal components, 4 intervening components and 4 outcome components.

    Conclusion

    The paradigm model of professional growth of employees was designed taking into account causal, interventional and important consequences among employees of the Ministry of Interior.

    Keywords: Employee professional development, Ministry of Interior, Qualitative Analysis, interview
  • Reza Setoodeh, Amrolah Zeinali Kermani *, Hadi Bakhsh Tanyani Pages 99-109
    Background

    The present study recognizes and examines the interaction between management overconfidence, internal financing and efficiency investment, practical foundations for management, government and capital market players, including potential and actual investors, etc. in order to It will provide more attention to the interaction between management overconfidence and other variables.

    Objective of this research

    The purpose of this study is to investigate the effect of managers' on domestic financing policy and efficiency investment in companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Research Method

    The statistical population of this research is the companies listed on the Tehran Stock Exchange. The period of 1390 to 1400 has been considered for this research. The data required for the research have been extracted from the financial information contained in the audited financial statements of statistical sample companies, Tadbir Pardaz software, New Rahavard software, Development Research and Islamic Studies management site of the Exchange and Securities Organization, as well as Kadal network. Spreadsheet (Excel) software has been used to prepare the necessary variables for use in hypothesis testing models. Eviews software, stata software and Spss software were used for final analysis. To analyze the data, the significance test of the mean differences using t-statistic and also, multivariate regression and logistic regression statistical models were used.

    Findings

    According to the results of testing the first hypothesis, it shows that managers' overconfidence has a positive effect on investment efficiency on the amount of new investments in the company. In the second hypothesis test, the effect of senior managers' overconfidence on investment was investigated.

    Conclusion

    The results of this study show that the amount of cash flow of each company has a direct effect on the sensitivity of investments and if the managers of companies have too much confidence, they have a great tendency to over-invest from the company's free cash flow.

    Keywords: confidence, Management, Financing, Investment Efficiency
  • laila ghasemi, hadi rezghi shirsavar *, maryam mosleh, azita joubari Pages 111-123
    Background

    In the third millennium, organizational architecture and the maturity of human resource capabilities emerged as a new and controversial category.

    Objective

    The purpose of this study is to analyze and present an appropriate model of organizational architecture and its impact on the maturity of human resource capabilities of Bushehr Gas Company.  

    Method

    The research method was exploratory. In the qualitative part, exploratory factor analysis method and in the quantitative part, structural equations were used. The statistical population in the qualitative section was 12 university experts who were selected by purposive method. In a small part of the statistical population, 300 employees of Bushehr Gas Company were selected. According to Morgan table, 169 people were selected by simple random sampling. Data were extracted in the qualitative part from the exploratory factor analysis method and in the quantitative part from the structural equation method. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed through heuristic factor analysis and Cronbach's alpha.

    Results

    Organizational architecture with 4 dimensions and 20 indicators and organizational maturity with 4 dimensions and 60 indicators were identified. Organizational architecture with four dimensions (business, information, applications and technology) with a coefficient of 0.52 affects the maturity of human resource capabilities with four dimensions (managed, defined, predicted and optimized)

    Keywords: Organizational Architecture, Human Resource Capacity Maturity, Bushehr Gas Company, Exploratory Factor Analysis
  • Taghi ashouri *, Morteza dosti, Seyed Mohamad Hosein Razavi, Abolhasan Hoseini Pages 125-142
    Background

    In general, studies in the field of entrepreneurship show the strategies of entrepreneurial activities mainly by focusing on the category of opportunity and competitive advantage. For this reason, the dominant thinking in the entrepreneurial literature is entrepreneurial opportunity and the essence of strategic entrepreneurship is entrepreneurial opportunities it show. investigating approach for the development of sports entrepreneurship opportunities in a macro level.

    Methodology

    The present study is a mixed method with semi-structured interviews to reach theoretical saturation and consensus in the qualitative section: 40 academic experts in entrepreneurship and sports management participated with purposive theoretical sampling. In the quantitative section: 164 sports entrepreneurs and postgraduate students of sports management were selected by random sampling. The research tools were semi-structured interviews and researcher-made interviews to determine the categories and model fit. Data analysis was performed using the partial least squares method with the analysis of variance-based statistical software "Smart PLS (3).

    Results

    The model at the macro level: with 5 categories (economic, social, legal, political and cultural), respectively, were identified and ranked and the relationship between categories with the macro level structure is positive and significant (T ≤ 2.58) and the model (GOF = 0.727) was evaluated as strong.

    Conclusion

    Based on the interview conducted in the qualitative section, strategies for developing entrepreneurial opportunities with a macro-level approach have been reported in five categories: economic, social, legal, political and cultural.

    Keywords: Development Strategies, Entrepreneurship Opportunities, Sports Entrepreneurship, Macro level
  • saeid tayebi, Samereh Shojaei *, Mohmudreza Cheraghali Pages 145-160
    Objective

    In the current changing and changing conditions, educational organizations to achieve greater efficiency and effectiveness and ultimately to achieve better performance of employees must pay sufficient attention to their human resources. Therefore, it is necessary to identify the dimensions and leveling of the factors affecting the moral climate. Research

    Method

    The research is applied-developmental in terms of purpose. Data were collected using the questionnaire, model testing and its fitting. The collected data were evaluated by Spss and Smart-PLS software. The fuzzy Delphi method was used to screen the components, and the confirmatory factor analysis method was used to confirm the dimensional and component measurement model. Finally, the structural equation model was used to validate the structural model of relationships and its fit.

    findings

    All fitting coefficients are acceptable on the threshold. The ratio of chi-square to freedom was equal to 2.95 and also the fitting coefficients were all higher than 0.9 and the root mean square approximation was less than 0.08.

    Results

    The results of the study showed that the dimensions of the ethical atmosphere include care and attention, rules and regulations, work rules, efficiency-oriented and independent. At the third level is organizational justice, at the fourth level is delegation, at the fifth level is moral sensitivity and family work conflict, and at the sixth level is employee voice behavior and employee performance.

    Keywords: Ethical atmosphere, psychological capital, organizational justice, work interaction
  • Ali Kaveh, Davoud Kajouri Kia *, Mohammd Javad Taghi Poorian, Hasanali Aghajani Pages 163-176
    Background

    In order to achieve the desired goals and activities, in addition to obtaining material capital, organizations need qualified human resources to help advance the goals of the organization.      

    Objective

    The main purpose of this study was to identify the dimensions of organizational culture model on employee performance in the Development and Cooperation Bank of Mazandaran Province.      

    Method

    The method of the present study in this study is descriptive-survey in terms of fundamental purpose. The statistical population of the present study consists of employees and managers of Mazandaran Development and Cooperation Bank. Sampling method In the qualitative part of the study, purposive sampling. In the qualitative part, for data collection, in-depth and semi-structured interviews have been used, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire has been used. Cronbach and finally structural equations were used using Smart PLS software.        

    Findings

    The research findings indicate that the components of organizational culture (contextual factors, causal conditions, central phenomena, strategies, consequences, intervention conditions) had a positive and significant effect on the performance of Development Bank and Cooperative staff.      

    Conclusion

    The results of this study also showed that the impact of organizational and individual outcomes on the organizational culture model was greater than the rest

    Keywords: Culture, Organizational Culture, Employee Performance, Development Bank, Cooperative