فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 31 (زمستان 1400)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 31 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب الله خالقی* صفحات 11-32

    از برخی عبارات صدرالمتالهین برمی آید که وی وجود ذهنی را همان صور ادراکی می داند؛ صوری که از منظر او، مخلوق نفسند. برخی دیگر از عبارات او نیز چنین نتیجه می دهد که این وجود (وجود ذهنی) مرتبه ای از سلسله مراتب وجود اشیاء است. اما عبارات دیگری از ایشان نقل شده که نشان می دهد از نظر وی، وجود ذهنی در عین اینکه همان صورت ادراکی و مخلوق نفس است، مرتبه ای از سلسله مراتب وجود اشیاء نیز هست. بررسی دقیق این دیدگاه ها ما را به این نتیجه می رساند که این دو امر باهم سازگار نیستند و نمی توان پذیرفت که صورت ذهنی، هم مخلوق نفس باشد و هم مرتبه ای از سلسله مراتب وجود اشیاء. همچنین درباره مدعای ادله وجود ذهنی، با صرف نظر از عبارات صدرالمتالهین، چهار احتمال وجود دارد که در این نوشتار، هر یک جداگانه بررسی شده است. برخی از این ادله، حد وسطشان شناخته شده تر از مدعا نیست، و لذا نمی توانند مدعا را اثبات کنند؛ مگر آنکه بگوییم می خواهند قول به «اضافه را رد کنند. برخی از ادله نیز بر پیش فرض های نااستوار بنا نهاده شده اند.

    کلیدواژگان: وجود ذهنی، ذهن، صورت ادراکی، مراتب وجود، ادراک
  • مهدی (کورش) نجیبی* صفحات 33-55

    جستار پیش رو به روش گردآوری کتابخانه ای نرم افزاری و نیز داده پردازی تحلیلی انتقادی، با هدف تبیین سیر تحولات فکری متکلمان شیعی در جهت ارتقاء کلام شیعه به نگارش درآمده است و ضمن بزرگداشت مقام علمی و نبوغ شیخ مفید و پیشگامی او در ارایه شیوه جمع منطقی میان عقل و نقل در علم کلام و استدلالی نمودن اعتقادات و ارایه تشیع به مثابه نظام فکری و علمی مستقل از سایر مذاهب، به بررسی مبانی کلامی ایشان پیرامون عالم هستی پرداخته و ضمن نادرست دانستن انگاره ایشان درباره مادیت هستی، به تشریح پیامدهای آن، به ویژه تکیه بر استدلال های عقلی صرف در جهت تاویل ظواهر آیات و روایات و نیز پذیرش آموزه های ناسازگار با مبانی خود پرداخته است. همچنین استدلال های ایشان را در مواردی همچون نفی تجرد ارواح بشری، نفی عالم ذر، نفی نعمت های معنوی بهشت و حمل بر مجاز نمودن معانی برخی آیات و روایات را به چالش کشیده است. هر چند مقالاتی در باره نقد مادی انگاری متکلمان نوشته شده است، اما تاکنون تک تک آراء شیخ مفید و مبانی وی از کتب ایشان استخراج نشده و پاسخ داده نشده بود؛ پاسخ هایی که برخی در نوع خود تازگی دارد.

    کلیدواژگان: شیخ مفید، انگاره مادیت عالم، عالم ذر، عالم برزخ، ارواح بشر، نعمت روحانی بهشت
  • احمدرضا یزدانی مقدم* صفحات 57-77

    این مقاله تصویری کلی از تیوری رویاها ارایه نموده و آن را از منظر فلسفه سیاسی اسلامی ارزیابی کرده و با دیدگاه فلسفه سیاسی اسلامی مقایسه می کند. مدعای مقاله آن است که تیوری رویاها خارج از سنت فلسفه سیاسی اسلامی است. تیوری رویاها در صدد است از نظر خود؛ با ارایه تحلیلی از موضوع وحی، مشکل احکام قرآن که آنها را با دنیای جدید متعارض می بیند را حل کند. اما نمی تواند تحلیلی از چگونگی احکام و منطق قانون گذاری در اسلام ارایه نماید. در نتیجه در حل مشکلی که در پاسخ به آن پدید آمده، ناتوان است. روش این مقاله، تحلیلی و مقایسه ای است و به مقایسه تیوری رویاها با سنت فلسفه سیاسی اسلامی می پردازد. نتیجه مقاله نیز بیانگر آن است که تیوری رویاها خارج از سنت فلسفه سیاسی اسلامی است و این تیوری در نیل به هدف خود موفق نبوده است. فلسفه سیاسی اسلامی به نوبه خود به موضوع وحی پرداخته و تحلیل قابل قبول تری از موضوع وحی ارایه کرده است. به علاوه فلسفه سیاسی اسلامی توانسته است تحلیلی از چگونگی و فلسفه احکام شرع ارایه کند که دچار تعارض درونی نیست و به حل مشکلات سیاسی اجتماعی یاری می رساند.

    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، تئوری رویاهای رسولانه، احکام قرآن، منطق قانون گذاری در اسلام
  • رضا اسحقی*، علی مصباح صفحات 79-101
    تحقیق حاضر مبتنی بر دو پیش فرض است؛ یکی اینکه علوم من جمله علوم انسانی نظام مند و سیستمی اند و دیگر اینکه تاثیرگذاری دین بر علم را باید در ناحیه فلسفه علم جست وجو کرد. این تحقیق در صدد است رابطه علم و دین از نگاه علامه مصباح را با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد فرآیندمحور مورد بررسی قرار دهد. نظام علم و عناصر و مولفه های اساسی آن به عنصر متاثر در یک سو، و مبانی دین شناسانه علامه مصباح نسبت به قلمرو و اهداف دین در حیات انسانی به عنوان عامل موثر در سوی دیگر این رابطه قرار دارد. با بررسی رابطه میان آن دو به این نتیجه می رسیم که موضوع علوم انسانی با توجه به رابطه تنگاتنگ آن با اهداف دین و در سایه اعتبار معرفتی گزاره های نقلی دینی مورد بازنگری واقع می شود.تغییر موضوع، تغییر در ساختار مسایل و قضایای علوم انسانی را به دنبال دارد. ارتباط موضوع شناسی و روش شناسی و همین طور پیچیدگی موضوع علوم انسانی باعث نیازمندی نظام علوم انسانی به گزاره های نقلی در کنار منابع غیر نقلی و تاثیرپذیری از آنها خواهد شد. همچنین با توجه به تاثیرگذاری دین بر غایات علم، گزاره های دستوری به عنوان جزیی از علوم انسانی تحت تاثیر قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: علامه مصباح، علوم انسانی اسلامی، فلسفه علم، مبانی دین شناسانه، فرآیند تولید علم
  • محمدتقی یوسفی*، محمد کاویانی صفحات 103-124

    پرسش از عاملی که بدن را از عناصر ایجاد می کند و به آنها ویژگی خاصی می بخشد، همواره مورد توجه فلاسفه بوده است. این مساله نه تنها در طبیعیات گذشته، بلکه در دانش تجربی نوین نیز اهمیت ویژه ای دارد. زیست شناسی نوین منشا اندام را سلول بنیادی اولیه ای معرفی می کند که قابلیت محض برای ایجاد اندام مختلف است. با این همه، پاسخ پرسش دیرینه مذکور را نمی توان در دانش تجربی جست وجو نمود؛ زیرا علاوه بر محدودیت های آن، هنوز امور نامعلوم بسیاری در کیفیت تبدیل سلول واحد به اندام هایی با ویژگی های متفاوت باقی است. این ناشناخته ها سبب شده است تا اکثر متکلمان و اشراقیون، جوهری مفارق را عامل ایجاد اندام بدانند. در مقابل، مشایین قوه مصوره نفس جنین (طبیعت) را عامل ایجاد اندام معرفی می کنند. مواجه نظریه مشایین با نکاتی مبهم و پرسش هایی بی پاسخ سبب شد تا فخر رازی نظریه اندام سازی تحت تاثیر نفس مادر را مطرح کند. این نظریه هرچند برخی از اشکالات را مرتفع می نمود، اما پاسخ گوی تمام اشکالات وارده بر نظریه مشایی نبود. با ظهور حکمت متعالیه و طرح حرکت جوهری، روزنه جدیدی برای حل این مشکل نمایان شد؛ روزنه ای که با دانش تجربی نوین نیز سازگار بوده و توسط آن تایید شد.

    کلیدواژگان: قوه مصوره، سلول های بنیادی، اندام، بدن، نفس، جنین
  • رضا حصاری*، حسن معلمی، حسن عبدی صفحات 125-140
    نظریه تکامل انواع داروین، از جمله نظریات مهم در کیفیت خلقت انسان است. امری که همواره مورد بحث و گفت وگو در میان اندیشمندان در حوزه های مختلف فکری بوده است. تاثیر این نظریه در حوزه دین و باورهای دینی نیز امری غیر قابل انکار است؛ تا بدان جاکه این نظریه به عنوان توجیه کننده عقاید خداناباوران محسوب شده و عقاید دینی را با چالش مواجه می کند. از جمله متفکرانی که براساس این نظریه و مدعیات مطرح شده در آن سعی در به چالش کشیدن آموزه های دینی کرده است، یووال نوح هراری است. وی نسبت به پذیرش این نظریه سه پیامد را ذکر می کند که با تلقی رایج از انسان و خدا و باورهای دینی سازگاری ندارد. این سه پیامد عبارت اند از:الف) تبار مشترک میان انسان و حیوان، عاملی برای نافرمانی از دستورات خداوند؛ب) عدم ارایه توجیه و تبیینی عقلانی از وجود روح؛ج) انکار اختیار و آزادی.هدف نگارنده در این نوشتار آن است که با روش تحلیلی تطبیقی، لوازم و پیامدهای این نظریه و مدعیات هراری در سه بخش مذکور را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. افزون بر این، کاستی های موجود در سخنان هراری را نیز آشکار سازد.
    کلیدواژگان: تکامل، اراده، تبار مشترک، روح، هراری
  • محمدعلی وطن دوست* صفحات 141-163

    با رجوع به برخی آیات قرآنی (مانند آیه 68 سوره زمر)، با اصطلاح «صعق» روبه رو می شویم که به دنبال نفخ صور، همه موجودات هستی را در بر می گیرد. براساس روایات معتبری مانند روایت امام سجاد7 که در تفسیر آیه آمده است، «صعق» به «موت» تفسیر گردیده و به همه موجودات مادی و مجرد (مانند فرشتگان) نسبت داده شده است. در پژوهش حاضر تلاش شده تا به شیوه عقلی و نقلی و با رویکرد فلسفی و کلامی، چگونگی وقوع مرگ در مجردات مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. در همین راستا، با مبنا قرار دادن این همانی ماهیت مرگ و خواب در آموزه های دینی و تحلیل ویژگی های خواب، چگونگی وقوع مرگ در مجردات، براساس مبانی فلسفی تبیین گردیده است. در پایان، این نتیجه به دست آمده است که مرگ در مجردات مثالی به صورت قطع ارتباط وجودی و ادراکی با جسم مثالی می باشد که لازمه آن انتقال از یک مرتبه هستی به مرتبه بالاتر است. در مجردات عقلی نیز مرگ به معنای «قطع توجه ادراکی آنان از خود» می باشد که در آموزه های دینی از آن به «انقطاع» و در اصطلاح عرفان به «فنا» تعبیر می شود.

    کلیدواژگان: مرگ، مجردات، آیات، روایات، مبانی حکمت متعالیه
  • مصطفی زارعی*، علی ستاری، احمد فربهی، مهدی منصوری صفحات 165-186
    رشد قوه خیال در تعالی تفکر فلسفی، نقش موثری دارد.بدین بیان که بر اساس مبانی و نظام معرفت شناختی صدرایی، نبود قوه خیال مساوی با عدم شناخت است. قوه خیال گرچه همه نفس انسانی نیست اما خود واسطه در سیر نزول صورت دهی به معانی عقلی و صعود بستر سازی صورتهای مثالی جهت پیدایش معانی عقلی است. این قاعده از قوه ادراکی کودکان نیز مستثنی نیست. در این پژوهش ابتدا تفکر فلسفی را اعم از تفکر در کلیات هستی دانسته ایم تا با حفظ روش عقلی، شاخه های زیربنایی مرتبط در رشد تفکر را نیز داخل در تعریف کنیم. سپس خیال مورد نظر صدرالمتالهین را به عنوان خازن صور و اعانه ای که در ادراک دارد، تبیین نموده ایم و نتیجه گرفته ایم که خیال می تواند هم رشد داشته باشد چراکه ملکه ای نفسانی است و لذت جو و موثر در صدور فعل است و هم این رشد می تواند در تعالی تفکر فلسفی کودکان، در بخش های ادراکی و عملی و تناسب مجموعی قوا در اثر تطهیر قلب موثر افتد.
    کلیدواژگان: رشدخیال، تفکر فلسفی، کودکان، ملاصدرا
  • ابراهیم نوئی* صفحات 187-209
    برخی فهرست نگاران نسخ خطی، رساله ای به زبان عربی در باب بداء را به صدرالمتالهین شیرازی نسبت داده اند. از این رساله سه نسخه در کتابخانه های ایران نگهداری می شود. عمده قراین مورد اعتماد آنها، قراین پیرامونی یکی از این نسخه های سه گانه است. نوشتار حاضر به دنبال بررسی این انتساب است و بر پایه شواهد درون متنی و برون متنی متعددی نشان خواهد داد که این انتساب قابل پذیرش نیست. درباره تعیین نام مولف این رساله، به قرینه تاریخ کتابت قدیمی ترین نسخه باقی مانده از این رساله (1261هجری) که از روی نسخه اصل مولف استنساخ شده باید گفت مولف باید قبل از این تاریخ در قید حیات بوده باشد. البته عدم تعرض رساله حاضر به سخنان شخصیت پرآوازه علامه مجلسی و آثار مشهور وی (مانند بحار الانوار و مرآه العقول)، این گمان را هم می تواند در پی داشته باشد که مولف قبل از تالیف آثار مزبور علامه مجلسی به تالیف رساله حاضر پرداخته باشد؛ هرچند ممکن است در پاسخ به این گمان گفته شود که ظاهرا بنای رساله بر اختصار بوده و مولف هم رویکردی فلسفی و عرفانی به آموزه بداء داشته و صرفا متعرض دیدگاه میرداماد و ملاصدرا شده است. در نوشتار حاضر، علاوه بر این، متن مصحح این رساله هم خواهد آمد.
    کلیدواژگان: بداء، صدرالمتالهین شیرازی، نسخ خطی، رساله البداء
|
  • Habibullah Khaleqi * Pages 11-32

    It can be inferred from some of Mulla Sadra’s phrases that mental existence is the very conceivable form created by the mind, as he argued. In some of his other phrases, however, Mulla Sadra holds that mental existence belongs to a stage of the hierarchy of being of things. Nonetheless, there are other phrases narrated from him suggesting that mental existence is both the conceivable form created by the mind and of a stage of the hierarchy of being.A precise examination of the issue yields the upshot that it cannot be both because they are inconsistent.Apart from Mulla Sadra’s phrases, there are four possible views about the arguments for mental existence studied here separately. The middle term of some of those arguments are no more recognized than the desired claim and thus they fail, unless somebody claims that those arguments are in the position to prove a dichotomy between the mind and outside or to refute the theory of “relation” (izafah). Some of those arguments stand on invalid presuppositions, too.

    Keywords: mental existence, Mind, conceivable form, the hierarchy of being, Perception
  • Mahdi Najibi * Pages 33-55

    This essay aims to explain the course of rational development of the Shiite theologians adopting library reference method and critical study of the data. Not only, the author has venerated the academic position and genius of Sheikh Mofid as a pioneer in his method of reconciliation between the faith and reason in theology and the rationalization of matters of faith, but also respected his particular introduction of Shiism as a coherent and independent school of thought separate from other schools. The author has studied his theological principles about the created world considering his idea that the world is material incorrect. He has shed light on the consequences of Mofid’s theory particularly his reliance on the mere rational arguments in order to interpret the apparent meaning of the Qur’an and traditions and also his acceptance of doctrines irreconcilable with his own principles. Thus, the author has gone to challenge Mofid’s arguments for cases such as the corporeality of man’s spirit, the negation of the world of pre-existence “Dharr”, the negation of spiritual blessings of heaven and the metaphorical interpretation of some verses and traditions. Some critical articles have been written on the theologian’s materialistic approach; however, Sheikh Mofid’s opinions have not been inferred from his books and answered one by one and separately, yet. Some suggested answers are new of their kind.

    Keywords: Sheikh Mofid, the idea that the world is material, the world of pre-existence, the purgatory world, the spirits of men, the spiritual blessings of heaven
  • AhmadReza Yazdani Moghaddam * Pages 57-77

    This article provides an overview of the theory of dreams and evaluates it from the perspective of Islamic political philosophy and compares it with the perspective of Islamic political philosophy. The article claims that the theory of dreams is outside the tradition of Islamic political philosophy. The theory of dreams seeks to provide an analysis of the subject of revelation; It solves the problem of the rules of the Qur'an, which it sees as conflicting with the new world, but it cannot provide an analysis of how the rules and logic of legislation in Islam. As a result, it is incapable of solving the problem that has arisen in response to it. The method of this article is analytical and comparative and compares the theory of dreams with the tradition of Islamic political philosophy. The results of the article are: First, the theory of dreams is outside the tradition of Islamic political philosophy; Second, this theory has not succeeded in achieving its goal; Thirdly, on the other hand, Islamic political philosophy has dealt with the subject of revelation and has provided a more acceptable analysis than the subject of revelation. Socio-political helps.

    Keywords: political philosophy, theory of Prophetic dream, rules of the Qur'an, the logic of legislation in Islam
  • Reza Eshagi *, Ali Mesbah Pages 79-101
    This research is based on two presuppositions: first is that disciplines of knowledge -including humanities- are organized and systematic and second is that we ought to seek for the impact of religion on science in the philosophy of science. Having adopted a descriptive-analytic method, this essay goes to study the relation between science and religion in the light of Allamah Misbah’s view and through a process-centered approach. The scheme of knowledge and its main constituents as a passive element stands on one side, and Allamah Misbah’s theological principles concerning the scope and aims of religion as an active element in man’s life stand on another. The study of the two sides leads to the conclusion that the subject matter of humanities -due to their close ties with the aims of religion and in the light of cognitive value of narrated propositions of religion- is to be revised. Any change in the subject-matter entails a modification in the structure of issues and propositions of humanities. The tie between subjectology and methodology and the perplexity of the subject-matter of humanities gave rise to the need of the scheme of humanities for revealed traditions along with none-revealed resources and their influence on it. Moreover, viewing the impact of religion on the goals of knowledge, normative propositions as a part of humanities come under influence, too.
    Keywords: Allamh Misbah, Islamic humanities, the philosophy of knowledge, theological principles, the process of knowledge-production
  • MhammadTaqi Yosofi *, Mohammad Kavyani Pages 103-124

    This question has always been drawing the attention of philosophers to study what factor is responsible to make the body from elements giving it specific function. Not only in the ancient physics but also in modern science, this question has been of particular importance. Modern biology introduces the primary stem cells as the origins of tissues with sheer competence to create different organs. Nonetheless, the answer to the above old question is not to be found in science only, because due to the limits of science, there are many unknown issues as to how one cell might be transformed into different organs with different functions. Those unknown issues made most theologians and illuminist philosophers consider some immaterial substance responsible for making such organs. In contrast, the peripatetic philosophers hold the form-giving faculty of the spirit in the embryo (nature) responsible to do so. Unanswered questions and ambiguities in the peripatetic theory made Fakhr al-Din al-Razi come up with the theory that the process of making different organs is under the influence of the  soul of the mother. His theory cleared up some of those problems, it failed to answer all of them, though. By the advent of transcendent theosophy and trans-substantial motion, a new hope reconcilable with modern science sprang to solve those questions.

    Keywords: form-giving faculty, stem cells, organ, Body, Mind, embryo
  • Reza Hesari *, Hasan Moalme, Hassan Abdi Pages 125-140
    Darwin’s theory of the evolution of species is one of the significant ones in the explanation of man’s creation. It has always been under discussion and controversy by the thinkers in different fields. The influence of that theory in religion and religious beliefs is undeniable. It has gone far enough to justify atheism challenging religious beliefs. From among the intellectuals who tried to challenge religious doctrines as per the theory and its claims is Yuval Noah Harari. In his acceptance of the evolution theory, Harari mentions three consequences incompatible with the ongoing attitude about God, man and religious beliefs:That common ancestry between man and animal is a cause to disobey the commands of Lord Almighty;Lack of reasonable justification and explanation for the existence of spirit;Denial of free will and free outcomes.In their research through a comparative-analytic method, the authors aim to examine the consequences of the theory and Harari’s claims in the above three areas. Moreover,  he wants to demonstrate defects in Harari’s words?.
    Keywords: evolution, will, common ancestry, spirit, Harari
  • Mohammadali Vatandoost * Pages 141-163

    When referring to some verses of the Qur’an such as Zumar 68, we come across the term sa’eqa “swoon”, after the trumpet is blown; it encompasses all what there is. According to sound traditions such as that narrated from Imam Sajjad (PBUH), sa’eqa means death and it encompasses all beings corporeal and incorporeal such as angels.In his research through a traditional and rational method and adopting a philosophical and theological approach, the author tries to critically analyze how death might happen to incorporeal beings. Taken for granted that death is identical with sleep as per religious doctrines analyzing the characteristics of sleep, the author goes to explain how incorporeal beings die according to the principles of transcendent theosophy. The conclusion drawn is that the imaginal (methali) beings die when their ontic and cognitive ties are disconnected from their imaginal bodies which promotes them to a higher stage of existence. Death for the incorporeal beings means the termination of their self-awareness which as per religious doctrines is rephrased as cutting one-self from everything but God and in mysticism is termed as annihilation.

    Keywords: Death, incorporeal beings, verses of the Qur’an, traditions, the principles of transcendent theosophy
  • Ebrahim Noei * Pages 187-209
    Some cataloguers have recorded an Arabic manuscript on bada’ ascribed to Mulla Sadra. There are only three copies of this treatise kept in libraries in Iran. Their reliable major evidence come from a context of one of those three. This article goes to study the ascription and thus the evidence from both the text and context show that the ascription is not acceptable. As per the oldest date of the extant copy of the treatise (1261 Islamic L. C.) transcribed from the original one, one can infer that the author should have lived before that time. Nonetheless, the author has not mentioned the name of the most celebrated scholar Allamah Majlesi or his works (such as Bihar-u al-Anwar or Mir’at-u al-‘Uqul); this might suggest the idea that the treatise had been authored before Majlesi’s works. There is another justification, however, that the treatise was intended to be in brief and the author’s approach was merely mystical and philosophical; that is why he merely mentioned the names of Mirdamad and Mulla Sadra. The article has provided for the corrected text, too.
    Keywords: Bada’, Mulla Sadra Shirazi, Manuscript, A treatise on bada’