فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 49 (زمستان 1400)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 49 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ربابه کشاورز محمدی، جمشید جراره*، فاطمه خویینی صفحات 9-28

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودشفقتی و انعطاف پذیری روان شناختی کارکنان دارای تعارض کار و خانواده انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارمندان با تعارض کار و خانواده در شرکت ایران خودرو (شهر تهران) در شش ماهه دوم سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 کارمندان با تعارض کار-خانواده با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 15 کارمند). گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش رفتاردرمانی دیالکتیک (لینهان، 2004) قرار گرفتند. در این پژوهش از پرسشنامه های تعارض کار- خانواده (کارلسون و همکاران، 2000)، خودشفقتی (نف، 2003) و انعطاف پذیری روان شناختی (دنیس و وندروال، 2010) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSSتجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک بر خودشفقتی (001/0<p) و انعطاف پذیری روان شناختی (001/0<p) کارکنان دارای تعارض کار و خانواده تاثیر معنادار داشته است. بدین صورت که این درمان توانسته منجر به بهبود خودشفقتی و انعطاف پذیری روان شناختی کارکنان شود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که رفتاردرمانی دیالکتیک با بهره گیری از تکنیک های تحمل پریشانی، پذیرش و خودنظم جویی هیجانی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود خودشفقتی و انعطاف پذیری روان شناختی کارکنان دارای تعارض کار و خانواده مورد استفاده گیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، تعارض کار و خانواده، خودشفقتی، رفتاردرمانی دیالکتیک
  • مصطفی محمدی، علی منصوری، حسین عظیمی* صفحات 29-52
    هدف

    سازمان ها با مشکلات متعددی در زمینه جذب و نگهداشت نیروهای مستعد روبرو هستند و نیاز به شیوه های بهتر برای جذب، توسعه، ارزیابی انگیزش، نگهداشت یا نقل و انتقال آن ها دارند. پژوهش کاربردی حاضر با هدف بررسی تاثیر پاداش های نقدی و غیرنقدی بر انگیزش کارکنان با نقش میانجی تعهد سازمانی بانک رفاه استان زنجان انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نظر روش، توصیفی- همبستگی و جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان بانک رفاه با جمعیتی بالغ بر 163 نفر می باشد. حجم نمونه آماری بالغ بر 136 کارمند در شعب این بانک بوده و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای غیراحتمالی و هدفمند مورد سنجش قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه استاندارد انگیزه مکللند (1950) و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1991) و پرسشنامه محقق ساخته پاداش های نقدی با آلفای کرونباخ 715/0 و ضریب پایایی 809/0و پاداش های غیر نقدی با آلفای کرونباخ 813/0 و ضریب پایایی 861/0بود که روایی صوری آن به تایید صاحبنظران رسید.

    یافته ها

    برای تجزیه و تحیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار PLS استفاده شد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که پاداش های نقدی (حقوق و مزایا، عدالت در پرداخت ها، تجهیزات محیط کار) و پاداش های غیرنقدی (امنیت، مشارکت، رفتار سرپرست، خلاقیت، ارتقا، امکانات آموزشی) بر انگیزش (انگیزش پیشرفت، انگیزش تعلق، انگیزش قدرت) تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین تعهد سازمانی کارکنان نقش میانجی را در تاثیر پاداش بر انگیزش کارکنان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: انگیزش، بانک رفاه، پاداش های غیرنقدی، پاداش های نقدی، تعهد سازمانی
  • طاهره نوری، زهرا امان اللهی* صفحات 53-70
    هدف

    هدف پژوهش حاضر برازش مدل رفتار کاریابی مبتنی بر تاثیرخودکارآمدی، بلوغ حرفه ای و میانجی گری نیمرخ ابعاد تصمیم گیری شغلی در زنان دانشجو بود.

    روش

    نوع پژوهش، همبستگی در قالب مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه پژوهشی شامل کلیه دانشجویان زن دانشگاه علامه طباطبایی (ره) که به روش نمونه گیری تصادفی 200 نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1982)، پرسشنامه بلوغ حرفه ای سوپر (1988)، پرسشنامه های تصمیم گیری شغلی گاتی (1996)، پرسشنامه رفتار کاریابی صالحی و عابدی (1384) بودند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS-22 وAMOS-22 و به روش مدلسازی معادله ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از معناداری اثر مستقیم خودکارآمدی و نیمرخ ابعاد تصمیم گیری بر رفتار کاریابی و غیر معناداری اثر غیرمستقیم خودکارآمدی و اثر مستقیم و غیرمستقیم بلوغ حرفه ای بر رفتار کار یابی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت در تقویت رفتارکاریابی، باید به ابعاد تصمیم گیری شغلی و خودکارآمدی توجه شود

    کلیدواژگان: رفتارکاریابی، خودکارآمدی، بلوغ حرفه ای، تصمیم گیری شغلی، زنان دانشجو
  • آرام خبازشیرازی، محسن گل پرور*، زهرا یوسفی صفحات 71-92

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره مسیر شغلی شناختی- اجتماعی و مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرزندگی و خود کارآمدی در دانش آموزان دختر پایه نهم بود. روش پژوهش، نیمه آزما یشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر پایه نهم دوره اول متوسطه منطقه 2 شهر اصفهان بودند که از میان آنها ، از 3 مدرسه که به صورت تصادفی انتخاب شده بودند، 60 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به سه گروه گمارده شدند. از مقیاس سرزندگی (دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) و خود کارآمدی (مک ایلروی و بانتینگ، 2001) برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. مشاوره مسیر شغلی شناختی- اجتماعی و مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد هر یک به مدت 6 جلسه 75 دقیقه ای (شش هفته و هر هفته یک جلسه)، تحت مشاوره قرار گرفتند. داده ها از طریق محاسبه فراوانی و درصد فراوانی متغیرهای جمعیت شناختی، محاسبه انحراف معیار و میانگین، تحلیل واریانس اندازه های مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین مشاوره مسیر شغلی شناختی- اجتماعی و مشاوره گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد با گروه کنترل در سرزندگی (01/0>p؛ 66/26=F) و خود کارآمدی (01/0>p؛ 58/9=F) تفاوت معنا دار وجود دارد. بین اثربخشی مشاوره مسیر شغلی شناختی- اجتماعی و مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرزندگی و خود کارآمدی تفاوت معناداری به دست نیامد (05/0<p).

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، مشاوره مسیر شغلی شناختی-اجتماعی، مشاوره مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • نوشین پردلان*، سمیرا وکیلی صفحات 93-106

    هدف پژوهش حاضر پیشبینی عملکرد تحصیلی دانشجویان با استفاده از خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی، انطباق پذیری مسیر شغلی و سلامت خواب بود. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی بود که در آن 320 نفر از دانشجویان استان تهران بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و توسط مقیاس انطباق پذیری مسیر شغلی ؛ پرسشنامه خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی، پرسشنامه سلامت خواب و سنجه عمکلرد تحصیلی مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و روش رگرسیون همزمان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد بین سلامت خواب، خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی و انطباق پذیری شغلی با عملکرد تحصیلی رابطه مثبت ومعناداری وجود دارد و متغیر های مستقل می توانند در یک مدل رگرسیونی تغیرات متغیر عملکرد تحصیلی را پیش بینی کنند. با توجه به یافته های به دست آمده می توان گفت سلامت خواب در بهبود عملکرد تحصیلی؛ خودکارآمدی تصمیم گیری مسیر شغلی در دورنمای شغلی؛ و انطباق پذیری مسیر شغلی در پیشبرد عملکرد تحصیلی دانشجویان نقش کلیدی دارند.

    کلیدواژگان: سلامت خواب، عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی تصمیم گیری شغلی، انطباق پذیری مسیر شغلی
  • فهیمه کرد فیروزجایی*، حسن رضا زین آبادی صفحات 107-126
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین ابعاد و نشانگرهای پیشایندها و پسایندهای سکوت سازمانی معلمان انجام شده است.

    روش

    پژوهش با استفاده از راهبرد پدیدار شناسی توصیفی انجام شد. مشارکت کنندگان 21 نفر از خبرگان آموزشی بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند و به روش گلوله برفی به اشباع رسیدند. داده ها به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شد و با استفاده از کدگذاری در سه سطح باز، محوری و منتخب تحلیل شد. برای اعتباریابی یافته ها از روش بررسی توسط اعضا و بازبینی توسط همکاران استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پیشایندهای سکوت سازمانی معلمان، 41 نشانگر هستند که در چهار بعد: عوامل مربوط به سطح مدیریت ارشد، عوامل سازمانی، عوامل مدیریتی و عوامل مربوط به زمینه اجتماعی مدرسه طبقه بندی می شوند. همچنین پسایندهای سکوت سازمانی معلمان، 15 نشانگر هستند که در دو بعد عملکرد معلم و تاثیر آموزشی تربیتی بر دانش آموزان طبقه بندی می شوند. در نهایت اعتباریابی یافته ها نشان داد که الگوی پیشایندها و پسایندهای سکوت سازمانی معلمان از اعتبار لازم برخوردار است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش ضمن اینکه نوآوری پژوهشی دارد، می تواند برای تصمیم سازان و دست اندرکاران آموزشی در مدیریت سکوت معلم در مدرسه مفید باشد.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، معلمان، پیشایندها پسایندها
  • حسن اسماعیلیان، هادی تیموری*، آرش شاهین صفحات 127-152
    هدف

    تمرکز بر ایجاد محیط سازمانی شاد از جمله روش هایی است که مدیریت منابع انسانی می تواند در پرتو آن، زندگی کاری بهتری برای کارکنان رقم بزند. در محیط های کار امروزی نیل به این هدف از طریق کشف و درک مکانیزم احساسات مثبت در محل کار محقق خواهد شد. در این راستا هدف پژوهش حاضر واکاوی الگوی شوخ طبعی کارکنان در محل کار در شرکت پالایش گاز پارسیان می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی-توسعه ای و با بهره گیری از رویکرد کیفی و استفاده از نظریه داده بنیاد به انجام رسیده است. به منظور شناسایی مولفه های الگوی شوخ طبعی در محل کار با 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران واحدهای مختلف شرکت پالایش گاز پارسیان به روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه های نیمه ساختاریافته با رعایت قاعده اشباع انجام پذیرفت. در بخش کمی برای بررسی برازش الگوی مفهومی طراحی شده از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس نتایج بخش کیفی پژوهش استفاده گردید. روایی پرسشنامه با استفاده از نسبت روایی محتوا، محاسبه و پایایی آن نیز با مقایسه پایایی دوکدگذار مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

     تحلیل مصاحبه ها منجر به استخراج51 مفهوم شد که در قالب6مقوله عوامل علی، پدیده محوری، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها طبقه بندی شدند.

    نتایج

    بازیابی ذهنی و جسمی کارکنان در محیط های کاری امروزی الزامی است. یکی اثربخش ترین ابزارهای نیل به این هدف و ایجاد محیط کار خوشایند، استفاده از شوخ طبعی در محل کار است. نتایج این پژوهش می تواند مدیران را در شناخت راهبردهایی که به بروز چنین رفتارهایی کمک می کنند یا مانع ظهور و بروز آنها می شوند یاری دهد.

    کلیدواژگان: شوخ طبعی در محل کار، طنز، رفتار سازمانی مثبت گرا، نظریه داده بنیاد
|
  • Robabeh Keshavarz Mohammadi, Jamshid Jarareh *, Fatemeh Khoyeeni Pages 9-28

    The present study was conducted aiming to determine the effectiveness of dialectic behavior therapy on self-compassion and psychological flexibility of the employees with work-family conflict. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest design with control group and two-month follow-up stage. The statistical population included the employees with work-family conflict at Iran Khodro Company (Tehran) in the autumn and winter of 2019-20. 30 employees with work-family conflict were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (each group of 15 employees. The experimental group was undergone 10 sessions of dialectic behavior therapy (Linhan, 2004). Work-family conflict questionnaire (Carlson et.al, 2000), self-compassion questionnaire  (Neff, 2003) and psychological flexibility questionnaire (Denis and Vanderwall, 2010) were used in the present study. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 software. The results showed that dialectic behavior therapy has had significant effect on self-compassion (p<0.001) and psychological flexibility (p<0.001) of the employees with work- family conflict in a way that this therapy could lead to the improvement of self-compassion and psychological flexibility of the employees. According to the findings of the present study it can be concluded that dialectic behavior therapy can be used as an efficient therapy to improve self-compassion and psychological flexibility of the employees with work-family conflict through employing techniques such as bearing distress, acceptance and emotional self-regulation.

    Keywords: Psychological flexibility, work-family conflict, Self-compassion, dialectic behavior therapy
  • Mostafa Mohammadi, Ali Mansory, Hossein Azimi * Pages 29-52
    Aim

    Organizations face many challenges in recruiting and retaining talented personnel and need better ways to recruit, develop, evaluate motivation, retain or transfer them. The present applied research has been conducted with the aim of investigating the effect of cash and non-cash rewards on employee motivation with the mediating role of organizational commitment of Zanjan Refa Bhank. Methodes: This research in terms of method, descriptive-correlation and statistical population includes all employees of the Refah Bank with a population of 163 people. The statistical sample size was 136 employees in the branches of this bank and were measured using non-probabilistic and purposeful cluster sampling method.

    The research Research instruments

     McLeland Standard Motivation Questionnaire (1950) and Allen and Meyer Organizational Commitment Questionnaire (1991) and researcher-made cash rewards questionnaire with Cronbach's alpha 0.715 and reliability coefficient of 0.809 and non-cash rewards with Cronbach's alpha coefficient of 0.133 and It was 0.861, the face validity of which was confirmed by experts..

    Results

    Pearson correlation coefficient test and structural equation modeling technique using PLS software were used to analyze the data.

    Conclusion

    Findings showed that cash rewards (salaries and benefits, fairness of payments, workplace equipment) and non-cash rewards (security, participation, supervisor behavior, creativity, promotion, training facilities) had an effect on motivation (achievement motivation, belonging motivation, power motivation). It is positive and meaningful. Organizational commitment of employees also plays a mediating role in the effect of reward on employee motivation.

    Keywords: Cash Rewards, Motivation, Non-Cash Rewards, organizational commitment, Refah Bank
  • Tahereh Nori, Zahra Amanolahi * Pages 53-70
    Aim

    The aim of this study was to fit the job search behavior model based on the effect of self-efficacy, professional maturity and mediation of the profile of career decision dimensions in female students.

    Methods

    The type of research was correlation in the form of structural equation modeling (SEM). The research population included all female students of Allameh Tabatabai University who were selected by random sampling of 200 people. The instruments used included Scherer Self-Efficacy Questionnaire (1982), Super Professional Maturity Questionnaire (1988), Gatti Job Decision Decision Questionnaire (1996), Salehi and Abedi Job Search Behavior Questionnaire (2005). Research data were analyzed using SPSS-22 and AMOS-22 software and structural equation modeling.

    Results

    The findings showed a significant direct effect of self-efficacy and profile of decision dimensions on job search behavior and a non-significant effect of indirect effect of self-efficacy and a direct and indirect effect of professional maturity on job search behavior.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that in strengthening job search behavior, the dimensions of job decision making and self-efficacy should be considered.

    Keywords: Job Search Behavior, Self-Efficacy, Professional Maturity, Career Decision Making, female students
  • Aram Khabaz Shirazi, Mohsen Golparvar *, Zahra Yosefi Pages 71-92
    Aim

    This study compared the effectiveness of social cognitive career counseling with acceptance and commitment counseling on buoyancy and self- efficacy in ninth-grade female students.

    Methods

    T he research design was semi-experimental wit h a control group and consisted of three phases: Pretest, Posttest, and a two-month follow-up. The population consisted of ninth-grade female students of district 2 in Isfahan, Iran (250 individuals) in the fall of 2 019 . Sixty female students were identified from the statistical population-based on entre criteria f rom 3 randomly selected schools and randomly assigned t o three groups (two experimental groups and one control group, 20 individuals in each gr o up). T he Buoyancy Questionnaire (Dehghanizadeh & Hosseinchari, 2012) and the Self-Efficacy Questionnaire (McIlroy & Bunting, 2001) were used for the pre-test, post-test, and follow-up. Cognitiv e- social career counseling and acceptance and commitment counseling were conducted in six sessions of 75 minutes duration (one session per week). Data were analyzed using standard deviatio n and mean analysis of variance and Bonfer roni p ost hoc test.

    Result

    The results showed a sign ificant difference between the cognitive-social career counseling and the acceptance and commitment counseling with the control group regarding upliftment and self-efficacy. There was no significant difference between cognitive-social career counseling and acceptance and commitment counseling regarding upliftment and self-efficacy ( p > 0 . 05) .

    Conclusion

    T he results suggest that the two counseling approaches used in the present study c a n promote self-confidence and self-efficacy in n inth- grade female students.

    Keywords: academic self-efficacy, academic vitality, social-cognitive career counseling, acceptance, commitment counseling approach
  • Noshin Pordelan *, Samira Vakili Pages 93-106
    Aim

    This study aimed to predict the academic performance of college students based on self-efficacy in career decisions, career adaptability, and sleep health.

    Methods

    the research methmethods werecriptive survey and correlational. 320 students in Tehran were selected through a random sampling method, and they responded Career Adapt-Abilities Scale, Career Decision Self-Efficacy Scale, Sleep Health Scale, and Academic Performance Rating Scale. Data were analyzed using Pearson correlation analysis and simultaneous regression method.

    Result

    The results showed a significant and positive relationship between sleep health, self-efficacy in occupational decisions, occupational adjustment skills, and academic performance evaluation. The independent variables can predict academic performance changes in the regression model.

    Conclusion

    According to the results, healthy sleep, self- efficacy in career decisions, and career adaptability play important roles in improving academic performance, career prospects, and promoting academic performance.

    Keywords: sleep health, academic performance, career decision-making self-efficacy, Career Adaptability
  • Fahimeh Kord Firouzjaie *, Hasanreza Zeinabadi Pages 107-126
    Aim

    This study is designed to describe the dimensions and indicators of antecedents and consequences relating to teachers` organizational silence.

    Method

    The reaserch is applied with descriptive phenomenology . Participants in this study included 21 educational experts, who were interviewed using purposive sampling method and were saturated with Snowball method. data was collected using semi-structured interview. The collected data was analyzed using inductive content analysis via encoding in three levels: open, axial and selected. To verify the findings, methods such as members` investigation and review by coworkers were used.findings findings showed that antecedents of teachers` organizational silence includes 41 indicators Are categorized in four main dimensions, including factors related to the senior management level, organizational elements, administrative factors, and social context of schools. Moreover, consequences of teacher’s silence were identified to be 15 indicators in two main dimensions of teachers` practice and educational effect on students. Finally, the validation of the findings showed that the model of The antecedents and consequences of teachers' organizational silence are valid.

    Results

    Findings of this research while having research innovation, can be useful for educational decision makers and those involved in education to manage of teacher silence in school.

    Keywords: Antecedents, Consequences, Teachers, Organizational Silence
  • Hassan Esmailian, Hadi Teimouri *, Arash Shahin Pages 127-152
    Aim

    Focusing on creating a joyful organizational environment is one of the ways in which human resource management can create a better working life for employees. Achieving such a goal is reached by discovering the mechanism of positive emotions in the workplace. Accordingly, the aim of this study is to investigate the model of humor in the workplace in the Parsian Gas Refinery.

    Method

    This research, in terms of objective, is typically applied-developmental and has been done by applying a qualitative approach based on the grounded theory. Semi-structured interviews were conducted with 15 academic experts and managers of different units of the Parsian Gas Refinery using purposeful sampling and observing the theoretical saturation rule to identify the components of the model of humor. In the quantitative part, a researcher-made questionnaire based on the results of the qualitative part of the research was used to assess the fit of the designed conceptual model. Relative validity coefficient was used to evaluate the questionnaire's validity, and by using the Inter-Rater Reliability, the reliability of data was evaluated.

    Results

    The analysis of the interviews yielded 51concepts that were categorized into six categories: casual condition, phenomena, context, intervening condition, strategies, and consequences.

    Conclusions

    Mental and physical recovery of employees is essential in today's workplace. One of the most effective tools for achieving this goal and creating a pleasant workplace is the use of humor in the workplace. The results of this study can help managers to identify strategies that help or prevent the occurrence of such behaviors.

    Keywords: Workplace humor, humor, Positive Organizational Behavior, Grounded theory