فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 71، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فیروز مهدی، محمد مجتبی زاده*، نقی کمالی صفحات 1-9
    مقدمه

    فرهنگ سازمانی، ابزاری قدرتمند برای ارتقای عملکرد و اثربخشی بلندمدت سازمان است. هدف مقاله حاضر طراحی واعتباریابی مقیاسی برای سنجش فرهنگ سازمانی دانشگاه های کشور بود.

    روش ها

    روش پژوهش ترکیبی آمیخته بود . منابع گردآوری داده ها در بخش کیفی پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 نفر، یادداشت برداری ، اسناد عمومی و خصوصی بوده که به داده های متنی تبدیل شده و پس از کدگذار ی متن با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا صورت گرفت . بر اساس نتایج بخش کیفی، ابزار اندازه گیری بر اساس مولفه های شناسایی شده در قالب پرسشنامه 105 سوالی طراحی گردیده و روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان تایید و در نهایت ضریب پایایی 74/0 به دست آمد. برای برآورد اعتبار الگوی ارایه شده از تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. در بخش کیفی از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی با توجه به حجم نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای از شهرهای مختلف کشور داده ها جمع آوری گردید.

    یافته ها

    یافته های بخش کیفی نشان داد که الگوی فرهنگ سازمانی دارای 24 عامل ، 105 ملاک و 805 نشانگر است. یافته ها همچنین ننشان داد مقیاس طراحی شده برای سنجش فرهنگ سازمانی در دانشگاهای کشور ایران از برازش بسیار مطلوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین و با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که لازم است دانشگاه های کشور به سوی اعتباریابی فرهنگ سازمانی گام برداشته و تمام عوامل به طور یکسان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سنجش، فرهنگ سازمانی، دانشگاه
  • مرتضی مرادی دولیسکانی*، زینب یونس پور عیسی لو، رسول مرادی صفحات 10-18
    مقدمه

    امروزه، آمادگی برای خودراهبری و خودکارآمدی به عنوان یک عامل انگیزشی در امر یادگیری دانشجویان مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی اثر بخشی تدریس کلاس معکوس بر خودکارآمدی تحصیلی و یادگیری خودراهبر دانشجویان دانشگاه پیام نور دلفان در درس زبان انگلیسی انجام شد.

    روش ها

    روش نیمه آزمایشی، که در آن  30 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور دلفان، که در نیمسال تحصیلی 1397-1396 درس زبان انگلیسی را انتخاب کرده بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی جینکز و مورگان (1992)، و یادگیری خودراهبر فیشر و همکاران (2001) بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر خودکارآمدی تحصیلی و یادگیری خودراهبر با مولفه های آن (خودکنترلی، رغبت در یادگیری و خود مدیریتی) تفاوت معناداری وجود دارد، و روش تدریس کلاس معکوس باعث افزایش میزان خودکارآمدی تحصیلی و خودراهبری یادگیری (خودکنترلی، رغبت در یادگیری و خودمدیریتی) در بین دانشجویان شد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    روش تدریس کلاس معکوس می تواند میزان خودکارآمدی تحصیلی و خودراهبری در یادگیری (خودکنترلی، رغبت در یادگیری و خودمدیریتی) را در بین دانشجویان ارتقاء بخشد. بنابراین استادان می توانند از این روش تدریس جهت افزایش خودکارامدی تحصیلی و یادگیری خودراهبری دانشجویان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کلاس معکوس، خودکارآمدی تحصیلی، یادگیری خودراهبر، دانشجویان
  • علیرضا مرآتی*، عزت الله قدمپور، حسنعلی ویسکرمی صفحات 19-27
    مقدمه

    رابطه دانش آموزان با مدرسه یکی از مهم ترین ابعاد تحصیلی است، متغیرهای متعددی می‎توانند در این ارتباط دخیل باشند و آن را تحت تاثیر قرار دهند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پیوند با مدرسه بر اساس خوش بینی تحصیلی و طرحواره های هیجانی صورت گرفت.

    روش 

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن عبارت بودند از کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر کنگاور در سال تحصیلی 99-1398. تعداد 200 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های پیوند با مدرسه رضایی شریف و همکاران(1390)، پرسشنامه خوش بینی تحصیلی شیرر و کارور و پرسشنامه طرحواره های هیجانی لیهی بود. داده های بدست آمده با استفاده ازspss  نسخه 23 با روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که بین خوش بینی و طرحواره های هیجانی با پیوند با مدرسه دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین 52 درصد از کل واریانس پیوند با مدرسه دانش آموزان بر اساس خوش بینی و طرحواره های هیجانی قابل پیش بینی می باشد.

    نتیجه‎ گیری

    بر همین مبنا می توان متغیرهای پیش بین را از مولفه های مهم و کلیدی در رابطه و پیوند دانش آموزان با مدرسه به شمار آورد و آگاهی والدین و هم چنین معلمان از این مهم می تواند به تعمیق و تقویت پیوند با مدرسه دانش‎آموزان منجر شود.

    کلیدواژگان: خوش بینی، طرحواره، هیجان، مدرسه، دانش آموز
  • سپیده روشن ضمیر نیکو*، محمد آزاد عبدالله پور صفحات 28-37
    مقدمه

    امروزه رضایت از زندگی یادگیرندگان و شناسایی عوامل مرتبط با آن در کانون توجه مطالعات مرتبط با آموزش و پرورش مثبت گرا قرار دارد. به دلیل اهمیت پیش بینی کننده های رضایت، پژوهش حاضر بررسی رابطه ی تمایزیافتگی خود و هوش موفق با رضایت از زندگی یادگیرندگان را مورد بررسی قرار داده است.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر ارومیه بودکه 1800 نفر بودند و 318 نفر به روش خوشه ای چندمرحله ای مطابق جدول مورگان انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های رضایت از زندگی داینر و همکاران، تمایزیافتگی خود اسکورون و اشمیت و هوش موفق گریگورنکو و استرنبرگ استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون هم زمان بهره گرفته شد.

    یافته ها

    خرده مقیاس های واکنش پذیری عاطفی و گسلش عاطفی به ترتیب با ضرایب همبستگی 370/0- و 310/0- با رضایت از زندگی رابطه معکوس دارند. ضریب همبستگی بین خرده مقیاس های هوش موفق شامل هوش تحلیلی، هوش خلاق و هوش عملی با رضایت از زندگی به ترتیب برابر 418/0، 561/0 و 483/0 بوده که نشان گر وجود رابطه ی مثبت با رضایت از زندگی می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مولفه های تمایزیافتگی خود و خرده مقیاس های هوش موفق توان پیش بینی کنندگی معنادار رضایت از زندگی را دارا هستند.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، تمایزیافتگی خود، هوش موفق
  • سمیه پوراحسان*، مهشید تجربه کار، محبوبه شمسی نژاد صفحات 38-45
    مقدمه

    در طول دوران تحصیل، چالش های مثبت و منفی گوناگونی برای دانشجویان ایجاد می شود که یکی از این چالش های منفی، فرسودگی تحصیلی است. عوامل متعدد شناختی، هیجانی، رفتاری و شخصیتی بر بروز و شدت یافتن این چالش منفی اثرگذار هستند. هدف این پژوهش پیش بینی فرسودگی تحصیلی بر اساس حساسیت اضطرابی، احساس تنهایی و ترس از صمیمیت است.

    روش کار

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال تحصیلی 98-1397 است که 335 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه فرسودگی تحصیلی، پرسش نامه حساسیت اضطرابی، پرسش نامه احساس تنهایی و پرسشنامه ترس از صمیمت بود که به منظور تحلیل پرسش نامه ها از روش رگرسیون چندگانه از نوع همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حساسیت اضطرابی، احساس تنهایی و ترس از صمیمت قادر به پیش بینی معنادار فرسودگی تحصیلی هستند(001/0<P).

    نتیجه گیری

    دانشگاه به عنوان اصلی ترین نهادی که اکثریت جامعه جوان در آن حضور می یابند، اهمیت اساسی در حفظ و بهبود سلامت روانی-اجتماعی افراد دارد. از آنجا که دوره جوانی با فرآیند اجتماعی شدن گره خورده است؛ توجه و برنامه ریزی هدفمند در راستای کمک به این فرآیند در پیشرفت تحصیلی و سلامت روان جوانان جامعه که پایه و اساس پیشرفت های آتی هستند، باعث جلوگیری و کاهش مشکلات مربوط به فرآیند تحصیل از جمله فرسودگی تحصیلی می شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، حساسیت اضطرابی، احساس تنهایی، ترس از صمیمیت، دانشگاه علوم پزشکی
  • بهزاد مومنی، غلامعلی احمدی*، محمدحسن پرداختچی صفحات 46-57
    مقدمه

    بلوغ مدیریت دانش، تعیین کننده ظرفیت و مراحل رشد و میزان آمادگی سازمان و شناسایی مولفه های ضروری برای پیاده سازی موفق راهبردها، اهداف وبرنامه های مدیریت دانش است. لذا پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی بلوغ مدیریت دانش در سازمان های بهداشتی درمانی طراحی شده است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع کاربردی است که باروش آمیخته کیفی،کمی انجام شده است. روش نمونه گ یری در مرحله کیفی،گلوله برفی و روش گردآوری داده ها، پرسشنامه ومصاحبه نیمه ساختار یافته با 12نفرازخبرگان مدیریت دانش در علوم پزشکی درشهر تهران بود. برای تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل محتوای کیفی و برای بررسی پایایی مصاحبه ها ازروش باز بینی متون، توسط خبرگان و روش توافق درون موضوعی دوکدگذاراستفاده شد. به منظور تحلیل آماری، پرسشنامه بسته پاسخ تهیه وبا روش نمونه گیری هدفمند بین120 نفراز صاحب نظران سازمان های موردمطالعه توزیع شد و از آن ها خواسته شد تا گزینه ها را، بر اساس طیف لیکرت ارزش گذاری نمایند. برای تحلیل یافته های کمی پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی و ازنرم افزار SPSS 22 استفاده شد.

    نتایج

    در الگوی حاصل، پنج لایه اصلی شامل: راهبرد، فرایندها، تسهیل کننده ها، نتایج و عوامل بیرونی شناسایی شدند و سطوح بلوغ مدیریت دانش شامل: ابتدایی، آگاهی، تعریف شده، مدیریت شده کمی، بهینه، کارآفرین و فناور بود. بالاترین میزان بار عاملی مربوط به سطح مدیریت شده بود (0.964). هم چنین هر سطح با سطح بعدی خود دارای همبستگی معنی داری بود(0.05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که در بلوغ مدیریت دانش بعد اجتماعی در سازمان بهداشتی درمانی، چون با سلامت جامعه و افراد سروکار دارند، نسبت به بعد فنی ازاهمیت بیشتری برخوردار و نقش رهبری و  فرهنگ دانشی در بلوغ مدیریت دانش و سازمان یادگیرنده پررنگ تر از سایر عوامل بود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، بلوغ مدیریت، بلوغ مدیریت دانش، الگوی بلوغ، سازمان های بهداشتی، درمانی
  • محسن علیزاده*، معراج درخشان، سحر بارانیان صفحات 58-67
    مقدمه

    بی صداقتی تحصیلی در بین علم آموزان کشورهای مختلف گسترش زیادی پیدا کرد که این امر سبب پیامدهای نامطلوبی در حوزه ی آموزش وپرورش جوامع مختلف گردید، لذا هدف این پژوهش بررسی رابطه باورهای هوشی و بی صداقتی تحصیلی: نقش واسطه گری چالش پذیری تحصیلی بود.

    روش ها

    پژوهش از نوع همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری تحقیق را همه ی دانشجویان دانشگاه اهواز در سال تحصیلی 97-96 تشکیل می دادند که تعداد 327 نفر از دانشجویان کارشناسی دختر و پسر این دانشگاه از راه نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس باور های ضمنی هوش دویک (2011)، مقیاس بی صداقتی تحصیلی خامسان و امیری (2011) و مقیاس چالش پذیری تحصیلی بنیشک و همکاران (2005) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، بعد باور افزایشی هوش هم به صورت مستقیم (05.p=) و هم با واسطه گری اجتناب از چالش (02.p=) پیش بین معنی دار بی صداقتی تحصیلی بود. باور ذاتی هوش نیز هم به صورت مستقیم (05.p=) و هم با واسطه گری تمایل به چالش (02.p=) پیش بین معنی دار بی صداقتی تحصیلی بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که چالش پذیری تحصیلی و باور های هوشی دو مورد از عوامل اصلی برای بررسی بی صداقتی تحصیلی می باشد.

    کلیدواژگان: باورهای هوشی، چالش پذیری تحصیلی، بی صداقتی تحصیلی، دانشجویان
  • حمید مرتضوی*، بدری شاه طالبی، فریبا کریمی صفحات 68-78
    مقدمه

    کیفیت زندگی دانشگاهی به عنوان رضایت از زندگی در دوران دانشجویی، به صورت رضایتمندی از زندگی عمومی است که در دانشگاه احساس می کنند. به اندازه گیری انتظارات و خواسته های دانشجویان می پردازد و فقط مربوط به محیط کلاس درس نمی شود. بنابراین هدف از این پژوهش ارایه مدل کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان است.

    روش ها

    پژوهش حاضر به سنت پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. محیط پژوهش، شامل منابع دست اول بانکهای اطلاعاتی علمی معتبر در حوزه مطالعات کیفیت زندگی دانشگاهی که مقالات خارجی در فاصله زمانی سالهای1992تا2019 و مقالات داخلی در فاصله زمانی سال های1390 تا 1398 نمایه شده. ابزار مصاحبه، اعضای هیات علمی و روش نمونه گیری هدفمنددر دسترس است،پس از دسته بندی 117سوال اولیه،روایی محتوایی آنها به دو روش کیفی (نظر 10نفر از متخصصان) و کمی(بررسی میزان توافق هر سوال با استفاده از ضریب روایی محتواییCVR) انجام شد. بعضی سوالات که روایی آنها پایین بود حذف شد.با استفاده از ضریب هولستی،پایایی پرسشنامه 90/0براورد شد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل دادها با روش تحلیل محتوی با رویکرد استقرایی نشان داد متغیرهای تسهیلات پژوهشی با دو مولفه،تسهیلات عمومی با چهار مولفه و فرصت های کارآفرینی با دو مولفه از عوامل تشکیل دهنده کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در پیشبرد اهداف جامعه و نیز اهمیت کیفیت زندگی آنان به عنوان عاملی مهم در موفقیت دانشگاه ها در انجام ماموریت خود؛توجه و بکارگیری ملاکهای ارایه شده در مدل پیشنهادی برای تصمیم گیرندگان میتواند یکی از راه های بهبود کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: تسهیلات پژوهشی، تسهیلات عمومی، دانشجویان، فرصت های کارآفرینی و کیفیت زندگی دانشگاهی
  • منیره محمدزاده، مریم صفرنواده*، قدسی احقر صفحات 79-90
    مقدمه

    نتایج تحقیقات بین المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی که روند آموزش علوم تجربی  را مطالعه می کند، نشان داده است که کشور ایران نتایجی پایین تر از میانگین داشته است. بنابراین ضرورت توجه ویژه به درس علوم تجربی مشهود است. در این راستا هدف این پژوهش، بررسی اثر آموزش درس علوم تجربی بر اساس رویکرد ساختن گرایی برمیزان یادگیری مشارکتی دانش آموزان و پایداری آن در طول زمان بود.

    روش ها

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 و حجم نمونه 60 نفر، که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه یادگیری مشارکتی استیفان و همکاران استفاده شد و آموزش مبتنی بر رویکرد ساختن گرایی طی10 جلسه، هر جلسه60 دقیقه اجراء گردید و جهت تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون اندازه گیری مکرر و مقایسه زوجی) بهره گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش، بیانگر آن است که میزان یادگیری مشارکتی دانش آموزانی که آموزش بر اساس رویکرد ساختن گرایی را دریافت کرده اند بطور معنی داری بالاتر از میزان یادگیری مشارکتی دانش آموزانی است که این آموزش را دریافت نکرده اند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که آموزش علوم تجربی پایه هفتم براساس رویکرد ساختن گرایی بر افزایش میزان یادگیری مشارکتی دانش آموزان موثر بوده است و در طول زمان از پایداری مناسبی برخوردار است. بر اساس نتایج، می توان از آموزش با رویکرد ساختن گرایی برای افزایش یادگیری مشارکتی دانش آموزان در دوره اول متوسطه استفاده کرد و این روش با فعال ساختن دانش آموزان در فرایند آموزش می تواند به عنوان یکی از روش های اصلی جهت افزایش یادگیری مشارکتی به کار رود.

    کلیدواژگان: آموزش، ساختن گرایی، یادگیری مشارکتی، بازخورد
  • علی افشاری* صفحات 91-99
    مقدمه

    خودناتوان سازی از جمله مکانیسم های دفاعی جهت حفظ اعتماد به نفس هنگام شکست خوردن می باشد. هدف این تحقیق بررسی رابطه ی بین سبک های دلبستگی و طرحواره های ناسازگار اولیه با خود ناتوان سازی در دانشجویان دانشگاه مراغه بود.

    روش کار

    در این پژوهش از روش تحقیق توصیف همبستگی استفاده شد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه مراغه در سال تحصیلی 1397-98 بود. از جامعه مذکور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 300  نفر از دانشجویان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات ازپرسش نامه های سبک دلبستگی هازن و شیور ، طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ و مقیاس خود ناتوان سازی جونز و رودوالت استفاده شد. به منظور تحلیل یافته ها از رگرسیون چند متغیره و ضریب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین طرحواره های ناسازگار اولیه با خود ناتوان سازی رابطه ی معنا داری دارند (01/0 P<) و همچنین از بین سبک های دلبستگی، بین سبک دلبستگی نا ایمن اجتنابی و نا ایمن دوسوگرا با خودناتوان سازی رابطه معناداری وجود دارد (01/0 P<). اما بین سبک دلبستگی ایمن با خود ناتوان سازی رابطه معنادار وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    سبک های دلبستگی نا ایمن و دوسوگرا و طرحواره های ناسازگار اولیه می توانند منجر به خودناتوان سازی در دانشجویان شوند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، خود ناتوان سازی
|
  • Firouz Mahdi, Mohammad Mojtaba Zadeh*, Naghi Kamali Pages 1-9
    Introduction

    Organizational culture is a powerful tool to improve the performance and long-term effectiveness of the organization. The purpose of this article was to design and validate a scale for measuring the organizational culture of the country's universities.

    Methods

    The combined research method was mixed. Sources of data collection in the qualitative part of the research included semi-structured interviews with 30 people, taking notes, public and private documents that were converted into textual data and after coding the text, content analysis technique was performed. Based on the results of the qualitative section, the measurement tool was designed based on the identified components in the form of a 105-item questionnaire and its face and content validity was confirmed using the opinion of experts and finally the reliability coefficient was 0.74. Structural equation modeling analysis was used to estimate the validity of the proposed model. In the qualitative part of purposive sampling and in the quantitative part according to the sample size (135 people), data were collected by cluster sampling method from different cities of the country

    Results

    The findings of the qualitative section showed that the organizational culture model has 24 factors, 105 criteria and 805 indicators. The findings also showed that the scale designed to measure organizational culture in Iranian universities has a very good fit.

    Conclusion

    Therefore, according to the obtained results, it can be said that it is necessary for the universities of the country to take steps towards the validation of organizational culture and all factors should be considered equally.

    Keywords: Assessment, Organizational Culture, University
  • Morteza Moradi Doliskani*, Zeynab Yonespor Eisaloo, Rasool Moradi Pages 10-18
    Introduction

    Nowadays, readiness for self-directedness and self-efficacy is considered as a motivating factor in student learning. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of reverse-class teaching on self-efficacy and self-directed learning of students at Payam-e-Noor Delfan University in English.

    Methods

    The semi-experimental method, in which 30 students of Punjab-e-Noor Delfan University who selected the English language during the 2018-2019 semester, were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (Each group is 15 people). The research instrument was questionnaires academic self-efficacy (Jinks & Morgan, 1992) and self-directed learning (Fisher et al, 2001). Data were analyzed by SPSS software version 23 and using covariance analysis.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in terms of academic self-efficacy and self-directed learning with its components (self-control, Interest in learning and self-management), and the flipped classroom teaching increased academic self-efficacy and self-directed learning (self-control, Interest in learning and self-management) among students in English (p<0/001).

    Conclusion

    The flipped classroom method can improve the level of academic self-efficacy and self-directed learning in learning (self-control, Interest in learn, self-management) among students. So, professors can thus use this teaching method to increase academic self-esteem and self-directed learning of students.

    Keywords: Flipped Classroom, Academic Self-Efficacy, Self-Directed Learning, Students
  • Alireza Merati*, Ezatolah Ghadampour Pages 19-27
    Introduction

    Studentschr('39') relationship with school is one of the most important aspects of education, several variables can be involved in this relationship and affect it. In this regard, the present study was conducted with the aim of predicting school-based relationships based on academic optimism and emotional schemas.

    Method

    The present study was descriptive and correlational and its statistical population consisted of all high school students in Kangavar in the academic year 1399-99. A total of 200 individuals were selected by multi-stage cluster sampling. Measurement tools were questionnaires related to Rezaei Sharif et al. (2011), Shearer and Carverchr('39')s academic optimism questionnaire and Leahy emotional schema questionnaire. Data were analyzed using SPSS version 23 using Pearson correlation coefficient and regression analysis.

    Results

    The results showed that there was a positive and significant relationship between optimism and emotional schemas associated with the school of students. Also, 52% of the total variance of the connection with the school of students can be predicted based on optimism and emotional schemas.

    Conclusion

    Accordingly, predictor variables can be considered as important and key components in the relationship and connection of students with school, and awareness of parents and teachers can lead to deepening and strengthening the connection with studentschr('39') school.

    Keywords: optimism, schema, excitement, school, student
  • Sepideh Roshan Zamir Nikou*, Mohammad Azad Abdollah Pour Pages 28-37
    Introduction

    Nowadays, learnerschr('39') life satisfaction and identification of related factors are the focus of studies that are related to positive education. Because of the importance of satisfaction predictors, the present study examined the relationship between self-differentiation and successful intelligence with learnerschr('39') life satisfaction. The purpose of this study is to investigate the relationship of self-differentiation and successful intelligence with life satisfaction among secondary school girls of Urmia City. The research was descriptive in terms of purpose and descriptive in terms of data collection, which was conducted within the framework of a correlational design.

    Methods

     The method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study in 2017 was 1800 female secondary school students in Urmia and 318 students were selected by multi-stage cluster sampling method according to Morgan table. Questionnaires of life satisfaction of Diner et al. (1978) self-differentiation of Skowron and Schmidt (2003) and successful intelligence of Grigorenko and Sternberg (2002) , were used to collect data and Simultaneous Correlation and Regression methods were used in data analysis.

    Results

     The subscales of emotional responsiveness and emotional failure are inversely related to correlation coefficients of -0.370 and -0.310, respectively, with life satisfaction. The correlation coefficient between the subscales of successful intelligence including analytical intelligence, creative intelligence and practical intelligence with life satisfaction is 0.418, 0.561 and 0.483, respectively which indicate a positive relationship with life satisfaction.

    Conclusions

     Findings showed that components of self-differentiation and the subscales of successful intelligence have the ability to predict life satisfaction significantly.

    Keywords: Life Satisfaction, Self-Differentiation, Successful Intelligence
  • Somaye Pourehsan*, Mahshid Tajrobehkar, Mahboobe Shamsi Nezhad Pages 38-45
    Introduction

    There are many positive and negative challenges for student during education, one of which is the negative challenge of school burnout. Various cognitive, emotional, behavioral and personality factors affect the emergence and intensity of this negative challenge. The aim of this study is the prediction of academic burnout based on anxiety sensitivity, loneliness and fear of intimacy.

    Methods

    The research method in this study is descriptive and correlational, and the statistical population of  this study included all students of Medical University of Kerman during the academic year of  2018-2019 which 335 subjects were studied using multistage cluster sampling. The research tools included academic burnout questionnaire, anxiety sensitivity questionnaire, the loneliness questionnaire and fear of intimacy questionnaire whichMultiple regression method was used to analyze the questionnaires

    Results

    The results showed that anxiety sensitivity, loneliness and fear of intimacy can predict meaningfully school burnout (P<0/001).

    Conclusion

    as the most important institution in which the majority of young people are present, the university has a central importance in maintaining and improving the mental and social jealth of individuals. since the age of youth is tied to the process of socialization, targeted attention and planning to help this process in the educational and mental health of young people in the community, whome are the basis of future development, will prevent and reduce problems related to the education process including academic burnout.

    Keywords: Academic Burnout, Anxiety Sensitivity, Loneliness, Fear of Intimacy, University of Medical Sciences
  • Behzad Momeni, Gholamali Ahmadi*, Mohammad Hassan Pardakhtchi Pages 46-57
    Introduction

    Knowledge Management maturity (KMM) determines the capacity and stages of the organizationchr('39')s growth in processes and the readiness and identify of the necessary element for the successful implementation of Knowledge Management strategies, goals and plans. This study was conducted with the aim of designing a model for assessing KMM in healthcare organizations.

    Methods

    This was an applied research that has been done by mixed method. At the qualitative phase, snowball sampling was used. Semi structured interview was done with 12 experts in healthcare organizations in Tehran. The interviews were analyzed by qualitative content analysis. For Reliability there were used two methods, reviewing articles after implementation by expert peoples and agreement of two coders. According to extracted factors, close questionnaire was prepared and distributed to 120 expert peoples by purposive sampling method and requested them to prioritize the choices according to Likert scale. For data analysis, SPSS 22 and exploratory factor analysis was used.

    Results

    In extracted model, five main layers were identified, including strategy, processes, Enablers, outcomes and external factors. The KMM levels include of initial, awareness defined, managed, optimized, entrepreneur and professional. The maximum load factor was related to the managed level (0.964). Each level of maturity was correlated with next level, indicating continuity of KMM levels (p<0.05).

    Conclusions

    The results showed in KMM and learning organizations the social dimension in healthcare service was more important than technical aspect as relates to the health of community and peoples. The role of knowledge culture and leadership in KMM and learning organization were more prominent than other factors.

    Keywords: Knowledge management, Maturity management, Knowledge management maturity, Maturity model, Health care organization
  • Mohsen Alizadeh*, Meraj Derakhshan, Sahar Baranian Pages 58-67
    Introduction

    Academic dishonesty has spread widely among students in different countries, which has led to adverse consequences in the field of education in different societies. Gray was an academic challenge.

    Methods

    The research was correlational and path analysis. The statistical population of the study consisted of all students of Ahvaz University in the academic year of 1996-97, in which 327 undergraduate male and female students of this university were selected through multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Duik Intelligence Impact Scale (2011), the Khamesan and Amiri Academic Dishonesty Scale (2011), and the Benishkak et al. (2005) Academic Challenge Scale. Pearson correlation and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the incremental belief dimension of intelligence was a significant predictor of academic dishonesty both directly (p = 05) and through challenge avoidance mediation (p = 02.). Intrinsic belief in intelligence was a significant predictor of academic dishonesty both directly (p = 05.) and mediated by the tendency to challenge (p = 02.2).

    Conclusion

    In general, it can be concluded that academic challenge and intelligence beliefs are two of the main factors for investigating academic dishonesty.

    Keywords: intelligence believes, academic challenge, academic dishonesty, Students
  • Hamid Mortazavi*, Badri Shahtalbi, Fariba Karimi Pages 68-78
    Introduction

    Quality of college life is defined as the overall satisfaction with life perceived by students. It measures students' expectations and demands, and is not just about the classroom environment. Therefore, this study is aimed at presenting a model for quality of college life.

    Methods

    A qualitative approach was adopted and content analysis was applied to propose a model for quality of college life. Indexed articles on the topic published outside Iran between 1992 and 2019 and those published in national databases between 2011 and 2019, were analyzed. A survey was performed with some faculty members selected through convenience purposive sampling. Content validity of 117 initial questions was confirmed both qualitatively (the opinion of 10 experts in the field of educational management) and quantitatively (testing the relevance of each item through content validity ratio (CVR). Low validity questions were removed. Using the Holsti coefficient, the reliability of the questionnaire was 0.90.

    Findings

    An inductive approach to content analysis showed that the variables of research facilities with two components, public facilities with four components and entrepreneurial opportunities with two components were the factors responsible for quality of college life.

    Conclusion

    Given the important role of graduates for the society in achieving its goals, the criteria suggested in the proposed model can help decision makers improve quality of college life in general and in Islamic Azad University in particular, thus preparing a more qualified workforce in future.

    Keywords: Quality of college life, university students, research facilities, public facilities, entrepreneurial opportunities
  • Monireh Mohammadzadeh, Maryam Safarnavadeh*, Godsi Ahghar Pages 79-90
    Introduction

    The results of international research evaluating academic achievement, which studies the process of teaching experimental sciences, have shown that Iran’s rank is lower than average results. Therefore, the special attention to the course of experimental sciences is the essential and obvious need. In this regard, the purpose of this study was to investigate the effect of teaching experimental sciences based on constructivist approach on students' cooperative learning and its sustainability over time.

    Methods 

    The design of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group and follow-up stage. Statistical population of this survey included all the secondary school students of Tehran in 2019.A sample of 60 students was selected by using the random sampling techniques in accordance with Cochran formula, and a cooperative learning questionnaire was applied in order to collect data. Constructivist teaching applications have been conducted by treatment group for 10 one-hour sessions. The data has been analyzed by using both descriptive and inferential statistical analysis techniques (repeated measures designs (ANOVA) and paired sample test).

    Results

    The results have displayed that the extent of Cooperative learners’ achievements in constructive-based teaching was considerably higher than learners who have not been received this method.

    Conclusion

    This study shows that the seventh grade experimental science education based on the constructivist approach has been significant effects on long-lasting cooperative learning of students. Based on the results, it is possible to provide an education-based intervention with a constructivist approach to increase the participatory learning of students in junior high school and this method can be used as one of the main methods to increase cooperative learning by activating students in the educational process.

    Keywords: Teaching, constructivist approach, cooperative learning, feedback
  • Ali Afshari* Pages 91-99
    Introduction

    Self-malformation is one of the defense mechanisms for maintaining self-esteem during failure. The purpose of this study was to investigate the relationship between attachment styles and early maladaptive schemas with self-handicapingin Maragheh University students.

    Methods

    In this research, the correlation descriptive method was used. The statistical population of this study included all students of Maragheh University in the academic year of 1397-98. A random sample of 300 students was selected as the sample from this society. For collecting information, Hazen and Shire's attachment style letters were used, early Young's maladaptive schemas, and Jones and Rodwell's self-maladaptation scale. In order to analyze the findings, multivariate regression and Pearson correlation coefficient were used using SPSS 24 software.

    Results

    The results of the study showed that there is a significant relationship between early maladaptive schemas and self-handicaping (P <0.01), as well as between attachment styles, unsafe anxiety attachment style and unsafe ambiguity with self-maladaptation There is a significant relationship (P <0.01). However, there is no significant relationship between safe attachment style and disability.

    Conclusion

    Unsafe and ambivalent attachment styles and early maladaptive schemas can lead to self-malformation in students.

    Keywords: attachment styles, early maladaptive schemas, self-disability