فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 79 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امیراحمد عرب زاده، قدرت اخوان اکبری*، ایرج فیضی، افشان شرقی، محبوبه تقی پورموذن، بیتا شهباززادگان صفحات 7-16
    زمینه و هدف

    استفاده از داروهایی که بتواند در عین حال درد بعد از عمل جراحی را به خوبی کاهش دهد، نیاز به مصرف اپیویید‏ها را نیز کاهش دهد، راهبردی است که به طور گسترده توصیه شده است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثربخشی ایبوپروفن وریدی در مدیریت درد پس از اعمال جراحی شکمی بود.

    روش کار

    مطالعه بصورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده و دوسوکور و از نوع  مداخله‏ای بود. 60 بیمار 20 تا 60 ساله کاندید عمل جراحی شکم (فتق اینگویینال و آپاندیس) جهت جراحی در دو گروه 30 نفره به صورت تصادفی با روش بلوک‏های تصادفی تقسیم شدند. برای گروه اول ایبوپروفن وریدی 400 میلی‏گرم هر 6 ساعت تا 24 ساعت با پمپ فنتانیل 15 میکروگرم در میلی‏لیتر و در گروه دوم پمپ فنتانیل 15 میکروگرم در میلی‏لیتر و به شیوه PCA و روش بولوس داده شد.

    یافته‏ ها

    شاخص های دموگرافیگ در دو گروه و مدت زمان جراحی، جنسیت، کلاس ASA، نوع بیهوشی و نوع جراحی مشابه بود. شدت درد در 24 ساعت بعد از عمل در گروه ایبوپروفن در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کمتر بود. تکرار حالت تهوع و استفراغ در 24 ساعت بعد از عمل در گروه ایبوپروفن در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی‫داری کمتر بود. بیماران گروه ایبوپروفن از روش ضد درد خود رضایت بیشتری داشتند.

    نتیجه ‏گیری

    ایبوپروفن وریدی 400 میلی‏گرم هر 6 ساعت در بیماران تحت عمل جراحی شکمی، درد بعد از عمل و مصرف فنتانیل را کاهش می‏دهد و نیز به خوبی توسط بیماران تحمل می‏شود.

    کلیدواژگان: ایبوپروفن وریدی، درد بعد از عمل، جراحی شکم، پمپ درد
  • محدثه رضایی فرح آبادی، جواد خدادادی سنگده*، سپیده ایمانیان نجف ابادی صفحات 17-28
    زمینه و هدف

    با وجود پیشرفت های قابل ملاحظه در زمینه پزشکی هنوز بیماری های واگیردار سلامتی جامعه را تهدید می کنند. نوع جدید ویروس کرونا با نام کووید-19 به صورت فزاینده ای در جهان شیوع پیدا کرد و راهکار دولت ها برای مقابله با آن قرنطینه بود که به دلیل قطع ارتباطات اجتماعی، نوع الگوهای ارتباطی بین اعضای خانواده به خصوص زوجین درگیر بیماری کرونا تحت تاثیر قرار می گیرد و هدف پژوهش حاضر مطالعه عوامل موثر بر الگوهای روابط زوجین در دوره کرونا با توجه به شرایط بیماری و قرنطینه خانگی است.

    روش کار

    این پژوهش به صورت کیفی و با طرح پدیدارشناسی صورت گرفت. مشارکت کنندگان 15 نفر از بهبودیافتگان ویروس کرونا در سال 1399 در شهر تهران از هر دو جنس بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و سپس برای تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از 5 مضمون اصلی شامل تغییر نقش ها، تجربه عواطف منفی، رفتارهای مقابله ای، حمایت و مشکلات ارتباطی و 22 مضمون فرعی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد چگونگی عملکرد زوجین در کیفیت گذار از شرایط بحران و بیماری می تواند نقش موثری را ایفا کند و نوع رفتارهای آنان در این دوران می تواند بر رضایتمندی و یا عدم رضایت زناشویی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: الگوهای تعاملی، کرونا، زوجین، پدیدارشناسی
  • حسین دارایی، فاطمه حضرتی آلاشتی، معصومه حبیبیان * صفحات 29-40
    زمینه و هدف

    کمبود ویتامین D و کیفیت پایین خواب از عوامل مهم اختلال سلامتی و شایع در بین زنان می‫باشد اما نقش فعالیت ورزشی به عنوان یک روش درمانی هدف بر توسعه این متغیرها بخوبی مشخص نیست. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر فعالیت بدنی بر سطح ویتامین D و بهبود کیفیت خواب در زنان بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی زنان فعال (85 نفر) و غیرفعال (85 نفر)، 48-30 سال انجام شد که به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ برای سنجش کیفیت خواب استفاده شد. نمره بالاتر از 5 به عنوان کیفیت ضعیف خواب تعیین شد. از آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی یو و ضریب اسپیرمن برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (0.05<p).

    یافته ها

    بر اساس نتایج 54/12 و 28/82 درصد از زنان به ترتیب دارای نقص و سطوح ناکافی ویتامین D، و 61/8 درصد دارای کیفیت خواب ضعیف بودند. زنان فعال دارای سطوح بالاتر ویتامین D و کیفت خواب بهتری در مقایسه با زنان غیرفعال بودند (0.05 <p). بعلاوه رابطه مستقیم بین سطوح ویتامین D و کیفیت خواب در زنان فعال و غیرفعال وجود داشت. اما این ارتباط در زنان فعال با نقص ویتامین D و زنان غیرفعال با وضعیت های مختلف ویتامین D معنادار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که فعالیت بدنی می تواند به افزایش سطح ویتامین D و کیفیت خواب بهتر در زنان منجر شود، ولی وضعیت ویتامین D به ویژه نقص آن، ممکن است  یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت خواب در زنان فعال و غیرفعال باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، کمبود ویتامین D، کیفیت خواب
  • سودابه کاظمی اسکی، ماندانا منصور قناعی*، محمد بخشی، صدیقه باب اقبال صفحات 41-50
    زمینه و هدف

    تولد نوزاد کم وزن یکی از جدی ترین مشکلات بهداشتی جهان محسوب می گردد که فشار فوق العاده ای را بر سیستم خدمات بهداشتی و افراد خانواده تحمیل می کند. هدف از این مطالعه مقایسه عوامل مادری پیش بینی کننده کم‫وزنی در نوزادان ترم کم وزن (LBW)و طبیعی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) رشت بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی تحلیلی بود که روی 264 نوزاد به منظور مقایسه عوامل مادری پیش بینی کننده کم وزنی در نوزادان ترم کم وزن و طبیعی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرا (س) رشت در سال 1397 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش چک لیست شامل دو قسمت بود. قسمت اول مربوط به مشخصات نوزاد (جنس، وزن و سن حاملگی نوزاد متولد شده) و قسمت دوم مربوط به مشخصات مادر بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم‫افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط بین متغیرها هم از آمار استنباطی شامل آزمون های من ویتنی یو، کای دو، فیشر و رگرسیون لجستیک بهره گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه فراوانی میزان تحصیلات در گروه مادران با نوزادان ترم کم وزن کمتر بود (0/024=p)، همچنین زایمان طبیعی در بین مادران با نوزادان کم وزن (0/0001 =p) بیشتر گزارش شد. همچنین میانگین BMI و وزن شروع بارداری و اضافه وزن در مادران با نوزادان ترم با وزن طبیعی بیشتر بود (0/0001=  pدر همه). آپگار دقیقه اول و آپگار دقیقه پنجم در مادران با نوزادان ترم کم وزن کمتر بود (0/002= pو 0/0001=p). همچنین مشخص گردید که سن بارداری (هفته) در مادران با نوزادان ترم کم وزن کمتر بود (0001/0 =p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده افزایش هر هفته بارداری احتمال افزایش 3/11 درصد طبیعی‫شدن وزن نوزادان متولد شده را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: نوزاد، وزن کم هنگام تولد، فاکتور خطر
  • سارا صبایی، امیر سرشین*، علیرضا رحیمی، فواد فیض الهی صفحات 51-65
    زمینه و هدف

    کافیین می تواند بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیکی بدن را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر بررسی پاسخ عملکرد هوازی، فشار خون و برخی عوامل سیستم ایمنی مردان تمرین کرده به مصرف حاد کافیین در شرایط کم آبی بدن و محیط گرم و مرطوب بود.

    روش کار

    تعداد 30 نفر مرد ورزشکار با میانگین سنی 3/9±26/6 سال در شرایط کم آبی بدن داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند که به صورت دو سویه کور انجام پذیرفت. آزمودنی ها به سه گروه تقسیم شدند: گروه مصرف کافیین (10 نفر)، گروه مصرف دارونما (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر). گروه کافیین مقدار شش میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن کافیین مصرف کردند. 60 دقیقه بعد از آن، آزمودنی ها یک وهله فعالیت ورزشی فزاینده وامانده ساز را اجرا نمودند. جمع آوری نمونه های خونی و اندازه گیری فشار خون قبل، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد از فعالیت ورزشی صورت پذیرفت. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر (گروه * زمان) و آزمون تحلیل واریانس یکراهه برای محاسبات آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدت زمان اجرای آزمون وامانده ساز در گروه مصرف کافیین به طور معنی داری بیشتر از گروه های کنترل (0/01≥p) و دارونما (0/05≥p) بود. در نوبت خونگیری بلافاصله بعد از فعالیت ورزشی، میزان لکوسیت ها، نوتروفیل ها و لنفوسیت ها در گروه هایی که فعالیت ورزشی را انجام دادند، به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0/001≥p). همچنین، گروه مصرف کافیین افزایش کمتر میزان لکوسیت ها و نوتروفیل ها را در مقایسه با گروه دارونما تجربه کردند (0/001≥p). مقادیر فشار خون در گروه هایی که فعالیت ورزشی را انجام دادند، به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0≥p). همچنین، گروه مصرف کافیین افزایش بیشتر فشار خون سیستولی را در حالت پایه و بلافاصله بعد از فعالیت ورزشی در مقایسه با گروه دارونما تجربه کردند (0/001≥p).

    نتیجه گیری

    در کل، فعالیت ورزشی وامانده ساز در محیط گرم و شرایط کم آبی بدن موجب افزایش تعداد سلول های سیستم ایمنی و فشار خون می شود. به نظر می رسد مصرف کافیین علاوه بر بهبود عملکرد هوازی، از افزایش بیشتر تعداد سلول های سیستم ایمنی جلوگیری می کند، در حالی که موجب افزایش بیشتر فشار خون در محدوده طبیعی در محیط گرم و مرطوب می شود.

    کلیدواژگان: کافئین، فشار خون، سیستم ایمنی، کم آبی بدن، محیط گرم و مرطوب
  • خدیجه حمیدیان، الیاس عبدالهی، زهرا یزدانپور، لاله شهرکی مجاهد، فرزاد خادمی، حمید واعظ* صفحات 66-75
    زمینه و هدف

    در سرتاسر جهان عفونت های ادراری از شایعترین عفونت ها می‫باشند و اشریشیا کلی از عوامل اصلی ایجادکننده این عفونت ها است. انتگرون ها عناصر ژنتیکی متحرکی هستند که باعث گسترش عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک ها می‫شوند. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و شیوع انتگرون های کلاس یک، دو و سه در میان جدایه های اشریشیا کلی بدست آمده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، در فاصله زمانی زمانی تیر 1399 لغایت اسفند 1399در مجموع 70 جدایه غیرتکراری اشریشیا کلی از بیماران مبتلا به عفونت ادراری جمع آوری شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی بوسیله روش دیسک دیفیوژن (کربی بایر) و دستورالعمل های موسسه استاندارد آزمایشگاهی و بالینی انجام شد. شناسایی انتگرون‫های کلاس یک، دو و سه با استفاده از روش مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) صورت گرفت.

    یافته ها

    جدایه های مورد بررسی میزان بالایی از مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (77/1%)، تری‫متوپریم-سولفومتوکسازول (55/8%) و سفتریاکسون (35%) نشان دادند، در حالی‫که بیشترین حساسیت نسبت به مروپنم (97%) مشاهده شد. بر اساس نتایج PCR، 34 جدایه (48/6%) حامل انتگرون کلاس یک و 3 جدایه (4/3%) حامل انتگرون کلاس دو بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالای مقاومت در برابر آنتی بیوتیک های آمپی سیلین، تری متوپریم سولفومتوکسازول و سفتریاکسون، تجویز آنها باید محدود شود. انتگرون های کلاس یک به صورت گسترده ای درمیان جدایه های اشریشیا کلی وجود دارند و نقش مهمی در ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی دارند.

    کلیدواژگان: انتگرون، مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت های ادراری، اشریشیا کلی
  • هما اخوان آق قلعه، نجمه رنجی*، هادی حبیب اللهی صفحات 76-89
    زمینه و هدف

    سرطان معده چهارمین سرطان شایع در جهان بوده و استان اردبیل از نظر شیوع سرطان معده در رده‫های بالای جهانی قرار دارد. میکروRNAها ملکول‫های RNA غیر کد کننده با طول 18 تا 21 نوکلیوتید بوده و به علت دارا بودن نقش تنظیمی در سطوح پس از بیان ژنی، دچار تغییرات عملکردی ناشی از تغییرات تک نوکلیوتیدی می‫گردند. تغییرات توالیایی ژنی miRNAها می‫تواند منجر به اعطای استعداد سرطانزایی گردد.

    روش کار

    پس از استخراج DNA ژنومی از لکوسیت های خون محیطی 150 فرد سالم، ساکن و متولد استان اردبیل، وجود 30 واریانت تک نوکلیوتیدی مستعدکننده به سرطان در ژن‫های miRNAها با روشWhole Exome Sequencing (WES) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده توسط روش Sanger-based PCR-Sequencing مورد ارزیابی قرار گرفتند. روش آماری همبستگی پیرسون جهت بررسی اختلاف آماری فراوانی جمعیتی استفاده گردید.

    یافته ها

    پس از تایید نتایج WES، مقایسه فراوانی جمعیتی واریانت های منتخب با جمعیت های عمومی ایران، اروپا و جهان انجام و بر اساس نرخ استاندارد شده بر اساس سن (ASR)، شش واریانت واجد اختلاف معنی دار شامل rs10061133، rs12220909، rs12983273، rs2292832، rs2505901 و rs6505162 مشاهده گردیدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود گزارشات متعدد مبنی بر ارتباط میان واریانت‫های rs10061133، rs12220909، rs12983273، rs2292832، rs2505901 و rs6505162 با سرطان معده درمطالعات مورد- شاهدی در نقاط مختلف جهان و جمعیت‫های متفاوت، اختلاف آماری بدست آمده می‫تواند بیانگر وجود استعداد ژنومی جمعیت استان اردبیل برای ابتلا به سرطان معده باشد.

    کلیدواژگان: سرطان معده، اردبیل، میکروRNA، تغییرات تک نوکلئوتیدی، WES
  • حمیدرضا شتابی، داریوش مرادی فارسانی*، محمد رازانی صفحات 90-101
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیرتجویز پیشگیرانه کتامین، فنتانیل و پاراستامول بر پارامترهای همودینامیک و شدت درد پس ازاعمال جراحی ویترکتومی عمیق است.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 80 بیمار کاندید عمل جراحی ویترکتومی عمیق به طور تصادفی به 4 گروه (1 تا 4) تقسیم شدند و 15دقیقه قبل از اتمام عمل به بیماران گروه اول 0/5 میلی گرم/ کیلوگرم کتامین، گروه دوم 2 میکروگرم/کیلوگرم فنتانیل، بیماران گروه سوم 10 میلی گرم بر کیلوگرم پاراستامول و به گروه پلاسبو نرمال سالین با حجم مشابه انفوزیون شد. شدت درد و متغیرهای همودینامیک مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    شدت درد پس از عمل در همه زمان‫های اندازه گیری شده در 4 ساعت اول بعد از عمل در گروه‫های مداخله از گروه شاهد به طور معنی داری کمتر بود (0/01>p) ولی بعد از این زمان تا 24 ساعت پس از عمل تفاوت معنی داری بین گروه‫ها در این زمینه وجود نداشت. ضمنا در طی مطالعه تفاوت معنی داری بین سه گروه مداخله با یکدیگردر رابطه با شدت درد پس از عمل وجود نداشت. همچنین پارامترهای همودینامیک در طول مطالعه در بین گروه ها تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    کاربرد داروهای مذکور در گروه های مداخله باعث کاهش معنی دار شدت درد بدون ایجاد تغییرات و عوارض همودینامیک بعد از عمل ویترکتومی عمیق گردید.

    کلیدواژگان: کتامین، فنتانیل، پاراستامول، شدت درد، ویترکتومی عمیق
  • روح الله طاهری گندمانی، بهمن میرزایی*، ارسلان دمیرچی صفحات 110-112
    زمینه و هدف

    اختلال در عملکرد قلبی عروقی ناشی از افزایش سن اغلب با اختلال در بیوژنز و عملکرد میتوکندری همراه است. تمرین ورزشی می‌تواند عملکرد میتوکندری و محتوای عضلات را بهبود بخشیده تا انرژی مورد نیاز سلول‌ها را فراهم سازد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی با شدت متوسط (MRT) و بالا (HRT) بر بیان PGC-1α، TFAM و AMPK کاردیومیوسیت‌ها در موش‌های صحرایی سالمند بود.

    روش‌ کار

    در این مطالعه تجربی، 30 موش صحرایی نر سالمند (23 ماهه) به طور تصادفی به سه گروه: کنترل (C)، MRT و HRT تقسیم شدند. گروه‌های تمرینی هشت هفته (5 روز در هفته) تمرین مقاومتی را اجرا کردند. تمرین مقاومتی شامل بالا رفتن از نردبان 110 سانتی‌متری به همراه وزنه‌های بسته شده به دم موش بود. در گروه MRT، پروتکل تمرین با 60 درصد حداکثر بار (MVCC) و با 20-14 بار صعود از نردبان؛ و در گروه HRT با 80 درصدMVCC، 10-9 بار بالارفتن از نردبان انجام شد. داده‌ها با استفاده از ANOVA در سطح معنی‌داری 0/05< pآزمون شد.

    یافته ها

    بیان PGC-1α، TFAM و AMPK در گروه‌های MRT و HRT نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری داشت (0/0001 = p). بین دو گروه MRT و HRT بر بیان PGC-1α، TFAM و AMPK تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (574 /0= p).

    نتیجه‌گیری

    هشت هفته MRT و HRT با افزایش بیان AMPK، PGC-1α و TFAM کاردیومیوسیت‌های موش‌های صحرایی سالمند منجر به بهبود بیوژنز میتوکندری می‌شود. به نظر هر دو نوع تمرین یک شیوه مداخله کارآمد برای بهبود عملکرد میتوکندری باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، بیوژنز اندمک، قلب و سالمندی
  • بهزاد آزادی، لطفعلی بلبلی*، مصطفی خانی، معرفت سیاهکوهیان، آمنه پوررحیم صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    عامل رشد شبه انسولینی-1 (IGF-1) نقش‌های متنوعی دارد، اما شواهد علمی نشان می‌دهد که آن یک نشانگر زیستی مرتبط با شاخص‌های آمادگی جسمانی و سلامتی است. از این رو مطالعه حاضر به بررسی تاثیر هشت هفته تمرین دو قطبی بر شاخص های سرمی محور GH/IGF-1 مردان جوان فعال پرداخت.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه‌تجربی، 20 مرد جوان 25-18 ساله انتخاب و پس از همگن‌سازی بر اساس درصد چربی و میزان آمادگی هوازی به صورت تصادفی در دو گروه تمرین دو قطبی (10= n) و کنترل (10= n) جایگزین شدند. گروه حجم تمرینی دو قطبی، 80-70 درصد حجم تمرینات اصلی (30 دقیقه) را با شدت سبک تا متوسط با شدت 60-50 درصد ضربان قلب ذخیره (RHR) و 30-20 درصد باقیمانده را با شدت 95-85 درصد RHR اجرا کردند؛ به این صورت که دو دوره با 3 تکرار 30-15 ثانیه ای که پس از هر تکرار 60-30 ثانیه استراحت فعال و پس از هر دوره 3 دقیقه استراحت فعال داشتند. خون‌گیری از تمام آزمودنی‌ها در سه مرحله پیش آزمون 24 ساعت قبل از شروع آزمون و پس از 12 ساعت ناشتایی و نمونه‌های پس آزمون یکی بلافاصله بعد از جلسه اول و دیگری 48 ساعت بعد از پایان آخرین جلسه تمرین جمع‌آوری شدند.

    یافته‌ها

    تمرینات دو قطبی باعث افزایش معنی‌دار سطح هورمون رشد و IGF-I آزاد پس از یک جلسه تمرین و برنامه هشت هفته‌ای تمرین دوقطبی شد. با این حال، سطح IGF-1 تام پس از یک جلسه تمرین و برنامه هشت هفته‌ای تمرین دوقطبی به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین در سطوح IGFBP-3 و IGFBP-5 پس از یک جلسه تمرین و برنامه هشت هفته‌ای تغییر معنی داری مشاهده نگردید و نیز سطوح ALS پس از یک جلسه تمرین تغییر معنی داری نداشت اما پس از هشت هفته تمرین دوقطبی به صورت معنی داری کاهش یافت.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر به نظر می‌رسد استفاده از تمرینات دوقطبی ممکن است روش مناسبی برای بهبود عملکرد هورمونی و ارزیابی سطح سلامتی و آمادگی جسمانی مردان جوان ‌باشد.

    کلیدواژگان: آمادگی هوازی، عامل رشد شبه انسولینی-1، هورمون رشد، مردان جوان
  • علی حسین صمدی، زهرا عظیمی*، اتابک علاف اصغری صفحات 123-129

    میکرولیتیازیس آلویولار ریوی یک بیماری اتوزومی مغلوب نادر است که با تشکیل میکرولیت های فسفات کلسیم در آلویول‫ها مشخص می شود. اگرچه این بیماری اغلب در کودکان ایجاد می شود، اما به دلیل پیشروی کند بیماری در داخل ریه ها اکثر بیماران مبتلا در بزرگسالی تشخیص داده می شوند. در دوران کودکی، اکثرا علامتی ایجاد نمی کند و تغییرات در پارانشیم ریه معمولا به طور اتفاقی شناسایی می شوند. علایم به طور معمول در دهه سوم یا چهارم زندگی ظاهر می شود. تشخیص به‫کمک ترکیبی از رادیوگرافی قفسه سینه مثبت و معاینه بافتی حاصل می شود. آزمایش ژنتیک امکان شناسایی سایر بیماران شناسایی نشده در خانواده بیمار مبتلا را میسر می نماید. در مطالعه حاضر، یک بیمار مبتلا به میکرولیتیازیس آلویولار ریوی که به کمک یافته های تصویربرداری تشخیص داده شده و دیگر یافته های بیماری از جمله تظاهرات بالینی و همچنین تاریخچه اخذ شده از بیمار معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: میکرولیتیازیس آلوئولار ریوی، بیماری ژنتیک ریوی، بیماری اتوزومی مغلوب
|
  • Amirahmad Arabzadeh, Ghodrat Akhavan Akbari*, Iraj Feizi, Afshan Sharghi, Mahboubeh Taghipour Moazen, Bita Shahbazzadegan Pages 7-16
    Background & objectives

    Using medications that decrease postoperative pain and opioid consumption is a widely recommended approach. The aim of this study was to evaluate the efficacy of intravenous Ibuprofen and its complication in controlling pain after abdominal surgery.

    Methods

    This study was a randomized, double-blind, interventional clinical trial. Sixty patients aged 20 to 60 years were candidates for abdominal surgery (inguinal hernioplasty and appendectomy). Patients were divided into two equal size groups (n=30) using a random block design method. The First group received (400 mg IV) ibuprofen every 6 hours for 24 hours as well as (15 microgram/ml bolus) fentanyl pump with PCA. Second group only received (15 microgram/ml blous) fentanyl pump with PCA. 

    Results

    Demographic characteristics and duration of surgery, ASA class, type of anesthesia and type of surgery were similar in the two groups. Pain severity in 24 postoperative hours was significantly lower in the ibuprofen group compared with the control group. Nausea and vomiting frequency in 24 postoperative hours was significantly lower in the ibuprofen group compared with the control group. Patients belonging to ibuprofen group were significantly more satisfied with their analgesic method.

    Conclusion

    Results showed that using 400 mg intravenous ibuprofen every 6 hours mitigates postoperative pain, reduces fentanyl consumption and is highly tolerated by patients.

    Keywords: Intravenous Ibuprofen, Postoperative Pain, Abdominal Surgery, Pain Pump
  • Mohadeseh Rezaei Farahabadi, Javad Khodadadi Sangdeh*, Sepide Imanian Najafabadi Pages 17-28
    Background & objective

    Despite of significant advances in medicine, infectious diseases still threaten the health of society. A new type of Coronavirus called Covid-19 has become increasingly common in the world.  Because of quarantine, the interactive patterns between family members, especially couples with Corona was affected and changed. The main goal of this research is to study the factors affecting interactive patterns between couples in the Corona period according to the conditions of the disease and home quarantine.

    Methods

    This study is a qualitative research and was done by Phenomenological method. The Participants included 15 men and women coronavirus survivors in 2020 that were selected by targeted sampling method. Semi-structured interviews were used to collect data.

    Results

    This research findings indicated that 5 main themes included: Changing roles, experiencing negative emotions, Coping behaviors, Support and Communication problems and 22 sub-themes.

    Conclusions

    The results showed that the performance of couples can play an effective role in the transition from crisis and disease and the type of their behaviors in this period can affect marital satisfaction or dissatisfaction.

    Keywords: Interactive Patterns, Corona, Couples, Phenomenology
  • Hossien Daraei, Fatemeh Hazrati Alashti, Masoumeh Habibian * Pages 29-40
    Background & objectives

    Vitamin D deficiency and poor sleep quality are important factors in health disorders and are common among women. The aim of this study was to investigate the effect of physical activity on vitamin D levels and improving sleep quality in women.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on active and inactive women (85 individuals in each group), aged 30-48 years that were selected using convenience randomized sampling. The Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire was used to assess sleep quality and a score higher than 5 was determined as poor sleep quality. For analysis of data, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests and Spearman coefficient were used at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that 54.12% and 28.82% of women had a deficiency and insufficient levels of vitamin D, respectively, and 61.8% had poor sleep quality. Active women had higher levels of vitamin D and better sleep quality compared to inactive women (p<0.05). There was also a direct relationship between vitamin D levels and sleep quality in active and inactive women. However, this association was significant in active women with vitamin D deficiency and inactive women with different vitamin D status.

    Conclusion

    It seems that physical activity can increase vitamin D levels and improve sleep quality in women. But vitamin D status, especially its deficiency, may be one of the most important determinants of sleep quality in active and inactive women.

    Keywords: Physical Activity, Vitamin D Deficiency, Sleep Quality
  • Soudabeh Kazemi Aski, Mandana Mansour Ghanaei*, ءohammad Bakhshi, Seddigheh Eghbal Pages 41-50
    Background & objectives

    Low birth weight is considered one of the most serious health problems in the world that puts tremendous pressure on the health care system and family. The aim of this study was to investigate the relationship between some maternal risk factors and low birth weight.

    Methods

    The present study was a cross- sectional study performed on 264 cases. The data gathering tool was a checklist with two parts to compare two groups in this research. The first part was related to the infant's characteristics (sex, weight, and gestational age of the newborn), and the second part related to maternal characteristics. Data were analyzed using SPSS software. Inferential statistics including Mann–Whitney u, chi-square, fisher exact test and logistic regression were used to investigate the relationship between the variables.

    Results

    In this study, the level of education was lower in mothers with term low birth weight neonates (p=0.024), also normal delivery was reported more frequently among mothers with low birth weight infants (p=0.0001). Also, the mean BMI and the weight at the beginning of pregnancy and overweight in mothers with term neonates and normal weight were greater (p=0.0001, in all). The first minute Apgar score and the fifth minute Apgar score were lower in mothers with low-birth term infants (p=0.002 and p=0.0001). Also distinguished that the gestational age (week) was lower in mothers with low-birth term infants (p=0.0001).

    Conclusion

    According to the results, increasing progress the pregnancy per week makes it possible to increase the normal weight of newborns by 3.11%.

    Keywords: Neonate, Low Birth Weight, Risk Factor
  • Sara Sabaei, Amir Sarshin*, Alireza Rahimi, Fouad Feizollahi Pages 51-65
    Background & objectives

    Caffeine can affect many physiological functions of the body. The aim of this study was to investigate the response of aerobic function, blood pressure and some immune system factors of trained men to acute caffeine consumption in dehydrated condition and warm and humid environment.

    Methods

    Thirty male athletes with a mean age of 26.6±3.9 years in dehydrated conditions voluntarily participated in this study, which was performed in a double-blind manner. Subjects were divided into three groups: caffeine consumption group (n=10), placebo group (n=10) and control group (n=10). The Caffeine group consumed 6 mg/kg body weight of caffeine. Sixty minutes later, the subjects performed an increasingly exhausting exercise. Blood samples collecting and blood pressure measuring took place before, immediately after and 24 hours after exercise. Analysis of variance with repeated measures (group * time) and one-way analysis of variance were used for statistical calculations.

    Results

    The duration of the exhaustion test in the caffeine consumption group was significantly longer than the control (p≤0.01) and placebo (p≤0.05) groups. In the blood sampling immediately after exercise, the level of leukocytes, neutrophils and lymphocytes in the exercise groups were significantly higher than the control group (p≤0.001). Also, the caffeine group experienced a lower increase in leukocytes and neutrophils compared to the placebo group (p≤0.001). Blood pressure values ​​in the exercise groups were significantly higher than the control group (p≤0.001). Also, the caffeine group experienced a greater increase in systolic blood pressure at baseline and immediately after exercise compared to the placebo group (p≤0.001).

    Conclusion

    In general, exhausting exercise in a warm environment and dehydrated condition increases the number of immune system cells and blood pressure. In addition to improving aerobic function, caffeine seems to prevent further increases in the number of immune system cells, while increasing blood pressure in the normal range in warm and humid environment.

    Keywords: Caffeine, Blood Pressure, Immune System, Dehydration, Warm, Humid Environment
  • Khadijeh Hamidian, Elyas Abdollahi, Zahra Yazdanpour, Laleh Shahrakimojahed, Farzad Khademi, Hamid Vaez* Pages 66-75
    Background and objectives

    Urinary tract infection (UTI) is the most prevalent infection and Escherichia coli (E. coli) is one of the main causes of UTI worldwide. Integrons are mobile genetic elements considered to be responsible for dissemination of multi-drug resistance infections. Therefore, the aims of this study were to investigate the antibiotic resistance patterns and distribution of class I, II and III integrons among E. coli isolated from patients.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, from Jun 2020 to March 2021, in total, 70 non-duplicate strains of E. coli were isolated from patients with UTI referred to Amiralmomenin hospital, Zabol, Iran. Antibiotic resistance patterns were determined using Kirby-Bauer’s disk diffusion method and Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. Class I, II and III integrons were detected using polymerase chain reaction (PCR).

    Results

    The isolates showed high resistance toward ampicillin (77.1%), trimethoprim- sulfamethoxazole (58.5%) and ceftriaxone (35%), whereas were mostly susceptible to meropenem (97%). Based on results of PCR, 34 (48.6%) and 3 (4.3%) isolates were classified as class I and class II integron-positive strains, respectively.

    Conclusion

    Resistance rate to ampicillin, ceftriaxone and trimethoprim-sulfamethoxazole was at a high level and their prescription should be restricted. Class I integron is widely distributed among E. coli isolates and play a crucial role in the emergence of antibiotic resistance

    Keywords: Integrons, Antibiotic Resistance, Urinary Tract Infection, E. coli
  • Homa Akhavan Aghghaleh, Najmeh Ranji*, Hadi Habibollahi Pages 76-89
    Background & Objectives

    Gastric cancer is the fourth most common cancer in the world and Ardabil province is in the top ranks in the world. MicroRNAs are non-coding RNA molecules with a length of 18 to 21 nucleotides and due to their regulatory role in post- transcriptional gene expression; single nucleotide polymorphisms (SNPs) could affect their function on target genes regulation.

    Methods

    Genomic DNA was extracted from peripheral blood of 150 healthy volunteers, which were born and living in Ardabil province, 30 SNPs in microRNA genes have been detected by the Whole Exome Sequencing assay. Then, the obtained results were evaluated using Sanger-based PCR-Sequencing method. The Pearson correlation test was used for finding significant relationships.

    Results

    After confirming the WES results, the population frequency of the selected variants was compared with the general populations of Iran, Europe and the world. Based on the age-standardized rate (ASR), six variants with significant differences, including rs10061133, rs12220909, rs12983273, rs2292832, rs2505901 and rs6505162 were observed.

    Conclusion

    According to the previous case-control studies which indicate the association between the variants rs10061133, rs12220909, rs12983273, rs2505901, and rs6505162 and gastric carcinogenesis in various populations, the observed significant differences in our population could imply on the presence of the cancer susceptibility in Ardabil province.

    Keywords: Gastric Cancer, Ardabil, MicroRNA, SNPs, WES
  • Hamid Reza Shetabi, Dariush Moradi Farsani*, Mohammad Razani Pages 90-101
    Background & objectives

    The aim of this study was to evaluate the effects of preventive administration of ketamine, fentanyl and paracetamol on pain intensity and hemodynamic parameters after deep vitrectomy.

    Methods

    In this clinical trial, 80 candidates of deep vitrectomy surgery were randomly assigned into 4 groups (1-4) and received 0.5 mg / kg ketamine, 2 μg / kg fentanyl, 10 mg/kg of paracetamol and equivolume of normal saline respectively intravenous infusion during the last 15 minutes of surgery. Pain intensity and hemodynamic parameters were recorded and analyzed.

    Results

    Pain intensity was significantly higher in placebo group during the first 4 hours after operation (p<0.01), but no significant differences were observed between the study groups at 8 and 24 hours after operation in this regard. There were no significant differences between the three intervention groups in terms of pain intensity during the study. Also there were no significant differences between the 4 study groups regarding to hemodynamic parameters.

    Conclusion

    The use of each of the three intervention drugs significantly reduced the pain intensity compared to the control group without any hemodynamic derangement.

    Keywords: Deep Vitrectomy, Fentanyl, Ketamine, Pain Intensity, Paracetamol
  • Rohollah Taheri Gandomani, Bahman Mirzaei*, Arssalan Damirchi Pages 110-112
    Background & objectives

    Age-related cardiovascular dysfunction is often accompanied by impaired mitochondrial biogenesis and function. Exercise training can improve mitochondrial function and content in muscle to meet the energy demands of the cells. The purpose of the present study was to investigate the effect of moderate-intensity (MRT) and high-intensity (HRT) resistance training on the expression of PGC-1α, TFAM and AMPK of cardiomyocytes in elderly rats.

    Methods

    In this experimental study, 30 elderly male rats (23 months) were divided into 3 groups: control (C), MRT and HRT. Training groups exercised resistance training for eight weeks (5 days a week). The resistance training protocol consisted of climbing a 110- centimeter -long ladder, with a weight attached to a tail sleeve. In the MRT group, the training protocol with 60% MVCC, 14-20 times climbing the ladder; In the HRT group with 80% MVCC, 9-10 times climbing the ladder was performed. Data were tested using ANOVA at a significance level of p<0.05.

    Results

    the expression of PGC-1α, TFAM and AMPK was significantly increased in MRT and HRT groups compared to control group (p=0.000). There was no significant difference between MRT and HRT groups on the expression of PGC-1α, TFAM and AMPK (p=0.574).

    Conclusions

    Eight weeks of MRT and HRT exercise improved mitochondrial biogenesis by increasing the expression of AMPK, PGC-1α and TFAM Cardiomyocytes in Elderly Rats. Both types of exercise training may be considered an effective intervention to improve mitochondrial function

    Keywords: Exercise, Organelle Biogenesis, Cardiac, Aging
  • Behzad Azadi, Lotfali Boboli, Mostafa Khani*, Marefat Siahkohian, Amaneh Pourrahim Pages 113-122
    Background & objectives

    Insulin-like growth factor -1 (IGF-1) has a variety of roles, but the abundance of scientific evidence indicates that it is a metabolic biomarker associated with physical fitness and health. The present study investigates the effect of eight weeks of polarized exercise training on serum GH / IGF-1- indices in active young men.

    Methods

    In this double-blind experimental study, 20 young males were allocated randomly into polarized training group (N=10) and a control group (N=10). The polarized training group performed 80-70% of the main workout volume (30 minutes) with light to moderate with 50-60% reserve heart rate (RHR) intensity and the remaining 20-30% at 85-95% RHR intensity; in a way that they ran two periods consisting 3 repetitions of 15-30 seconds, with 30-60 seconds of active rest after each repetition and 3 minutes of active rest after each period. Blood samples were taken from all subjects in three stages, including: pre-test stages, 24 hours before the start of the post-test, and after 12 hours overnight fasting. Post-test samples were collected, one sample immediately after the first session and the another 48 hours after the end of the last exercise session.

    Results

    The results of the present study showed that bipolar training significantly increased growth hormone and free IGF-I levels after one training session, and after eight-week bipolar training program. However, total IGF-1 levels decreased significantly after one exercise session and after eight-week bipolar exercise program. Also, no significant change was observed in IGFBP-3 and IGFBP-5 levels after one training session and eight-week training program. Acid-labile subunit levels did not change significantly after one training session, but decreased significantly after eight weeks of bipolar training.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it seems that the use of bipolar exercises, training may be a good way to improve the hormonal function and assess the level of health and physical fitness of active young men.

    Keywords: Aerobic Fitness, Insulin-like Growth Factor-1, Growth Hormone, Young Male
  • Samadi A, Azimi Z*, Allafasgari A Pages 123-129

    Pulmonary alveolar microlithiasis is a rare autosomal recessive disease characterized by the formation of calcium phosphate deposition in the alveoli. Although the disease most often occurs in children, most patients with the disease are diagnosed in adulthood due to the slow progression of the disease inside the lungs. In childhood, it often causes no symptoms, and changes in the lung parenchyma are usually detected by chance. Symptoms usually appear in the third or fourth decade of life. Diagnosis is made with a combination of positive chest radiography and tissue examination. Genetic testing makes it possible to identify other unidentified patients in the patient's family. In the present study, a patient with pulmonary alveolar microlithiasis was diagnosed using imaging and other disease findings, including clinical manifestations as well as history is taken from the patient.

    Keywords: Pulmonary Alveolar Microlithiasis, Pulmonary Genetic Disease, Autosomal RecessiveDisease