فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 100 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علیرضا امین خاکی، محمد وصال*، محمدحسین رحمتی صفحات 7-40

    تامین نیاز مصرفی خانوارها به ویژه طبقات کم درآمد به کالاهای اساسی همواره از دغدغه های سیاست گذاران بوده است. در این تحقیق با استفاده از داده های طرح هزینه و درآمد خانوار، اثرات رفاهی توزیع سه کالای اساسی برنج، روعن و قند و شکر به صورت کالابرگ با سهمیه ثابت سرانه ماهانه برای سال های 63 تا 68 محاسبه شده است. نتایج حاکی از مصرف بیش از مقدار بهینه در شرایط سهمیه بندی است. یعنی به سبب اختلاف زیاد قیمت رسمی و آزاد، خانوارها مقادیری بیش از نیاز خود را مصرف می کرده اند و با حذف تدریجی سهمیه بندی تابع توزیع مصرف هر کالا با اعوجاج کمتری همراه بوده است. مهم تر آنکه توزیع نقدی یارانه ای که در قالب کاهش قیمت این سه کالا اعطا می شد، باعث افزایش اندک رفاه کل اما افزایش چشم گیر رفاه پنجک کم درآمد می شود. به طوری که مجموع مطلوبیت کم درآمدترین پنجک بیش از 5 درصد نسبت به توزیع سهمیه‎ ای افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سهمیه بندی، کوپن، توزیع رفاه، زیان رفاهی، سوءتخصیص
  • علی اکبر قلی زاده*، هادی نائینی صفحات 41-63

    جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی از منظر تامین مالی، نفوذ در بازارهای جهانی و تاکید بر مزیت نسبی، نقشی کلیدی در تقویت رشد اقتصادی، تامین ارز و افزایش صادرات غیر نفتی دارد. در پژوهش حاضر عوامل موثر بر بقای بنگاه ها با مالکیت خارجی با استفاده از مدل لگاریتم دوگانه مکمل بررسی می شود. برای رسیدن به هدف تحقیق، وضعیت آتی مجوزهای سرمایه گذاری خارجی معتبر در سال 1386 از نظر وضعیت اعتبار تا سال 1398 مورد پیگیری قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که در سال های توافق برجام احتمال خروج بنگاه ها با مالکیت خارجی کمتر از دوران تحریم ها بوده است. نتایج همچنین نشاندهنده این واقعیت است که با افزایش عمر فعالیت و اندازه سرمایه وارده، خطر خروج بنگاه ها با مالکیت خارجی کاهش می یابد. بنگاه ها با مالکیت خارجی که منشا سرمایه آن اروپا بوده است احتمال کمتری برای خروج داشته اند و بنگاه ها با مالکیت خارجی فعال در بخش های صنعتی و استان های با جمعیت بالای سه میلیون نفر، خطر خروج کمتری داشته اند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، برجام، تحریم ها، تحلیل بقا، ایران
  • وحید محمودی*، عزت الله عباسیان، سعید فلاح پور، مصطفی امام دوست صفحات 65-103

    بانک ها یکی از مهم ترین ارکان اقتصادی کشورها می باشند که در رشد و توسعه آنها نقش بسزایی را ایفا می نمایند. در ایران به دلیل گسترش نظام مالی و پولی، عملا بانک ها وظیفه جمع آوری و تخصیص منابع اقتصادی را بر عهده گرفته اند. یکی از وظایف مهم بانک ها مدیریت بهینه دارایی ها و بدهی ها با هدف بازدهی بیشتر در کنار به حداقل رساندن ریسک است، نتایج تحقیقات انجام شده در این خصوص نشان می دهد تخصیص بهینه منابع منجر به افزایش درآمد و کاهش ریسک  بانک خواهد شد. در این پژوهش قصد داریم با بهینه سازی ساختار دارایی ها و بدهی های بانک های تجاری شامل ملت، صادرات، تجارت، پارسیان، پاسارگاد، اقتصاد نوین، سینا، کارآفرین، دی و خاورمیانه با استفاده از مدل میانگین واریانس، به مقایسه ساختار واقعی و بهینه بانک ها بپردازیم و در ادامه با تفکیک بانک ها به دو دسته بانک های دولتی خصوصی شده و بانک های کاملا خصوصی، اثر مدیریت بر نحوه اداره منابع و مصارف بانک ها را مورد بررسی قرار دهیم. یافته های پژوهش نشان می دهد ترکیب منابع و مصارف بانک ها در مورد برخی از دارایی ها و بدهی ها از جمله تسهیلات اعطایی به مشتریان و بانک ها و نیز سپرده های دیداری و سرمایه گذاری، تفاوت قابل توجهی با ترکیب بهینه محاسبه شده دارد. همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد ترکیب دارایی، بدهی و حقوق صاحبان سهام بانک های خصوصی نسبت به بانک های دولتی خصوصی شده، شباهت بیشتری به ترکیب بهینه دارد و این بانک ها در مدیریت منابع و مصارف خود عملکرد بهتری داشته اند.

    کلیدواژگان: بانک، بهینه سازی، دارایی و بدهی بانک ها
  • جعفر کریمی*، سعید کریمی پتانلار صفحات 105-152

    این مطالعه در پی مدل سازی فرار مالیاتی و شناسایی نحوه اثرگذاری عوامل موثر بر فرار مالیاتی در اقتصاد ایران است. مدل های اخیر نشان دهنده شکست مدل های سنتی است؛ مدل ها توانایی کافی جهت مدل سازی متغیرهای پنهان همچون فرار مالیاتی را ندارند. پژوهش حاضر این شکست را در شناسایی متغیرهای توضیحی و طراحی تجربی مدل می داند. برای رسیدن به این منظور از روش میانگین گیری بیزی در بازه زمانی 1370 تا 1397 در فضای متلب 2021 بهره گرفته شده است.در این پژوهش 62 متغیر موثر بر فرار مالیاتی وارد مدل گردیدند و با استفاده از رویکرد مدل میانگین گیری بیزی، از 1 تا 12 متغیر غیرشکننده موثر بر فرار مالیاتی شناسایی شدند. نتایج بیانگر این واقعیت است که نرخ تورم غیرشکننده ترین متغیر موثر بر فرار مالیاتی است. در نتیجه در مدلسازی فرار مالیاتی تورم بالاترین ارتباط مستقیم را با فرار مالیاتی دارد؛ همچنین بر اساس نتایج مهمترین متغیرهای موثر بر فرار مالیاتی در مدلسازی فرار مالیاتی به ترتیب اولویت عبارتند از تورم، نرخ ارز، فرهنگ مالیاتی، بیکاری، انصاف مالیاتی، تلاش مالیاتی، کسری بودجه، روحیه مالیاتی، خصوصی سازی، پیچیدگی مالیاتی، نسبت ارزش افزوده بخش خدمات به GDP، عادلانه بودن نظام مالیاتی. بر اساس نتایج هم عوامل سیاسی و هم فرهنگی و اقتصادی بر فرار مالیاتی تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: فرار مالیاتی، فرهنگ مالیاتی، انصاف مالیاتی، تلاش مالیاتی، میانگین گیری بیزی
  • اعظم احمدیان*، مهدی قاسمی صفحات 153-194

    سلامت یک بانک ضمن کمک به حفظ اعتماد و اطمینان به آن می تواند منافع ذینفعان را نیز تضمین نماید. اما برقراری تعادل در منافع تمامی ذی نفعان مستلزم ارتقای حاکمیت شرکتی در بانک ها است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله اثر حاکمیت شرکتی بر رتبه نظارتی بانک ها بررسی شده است. به همین منظور با استفاده از صورت مالی بانک های خصوصی کشور در دوره زمانی 1385-1397 و اصول کمیته بال در حوزه حاکمیت شرکتی معیارهای مورد نیاز اندازه گیری شده است. سپس برای اندازه گیری اثر حاکمیت شرکتی بر رتبه نظارتی از روش پانل و کاپلان میر استفاده شده است. نتایج بررسی بیانگر این است،  معیار خوبی شفافیت اثر مثبت و معنی دار و خوبی هیات مدیره اثر منفی و معنی دار بر بهبود رتبه نظارتی بانک ها دارند، اما مسیولیت پذیری اثر معنی دار ندارد. درجه اهمیت اثربخشی هیات مدیره در مقایسه با سایر معیارهای خوبی شفافیت و افشا و خوبی مسیولیت پذیری بیشتر بوده و معیار خوبی شفافیت و افشا نیز در مقایسه با معیار خوبی مسیولیت پذیری اثر بیشتری در بهبود رتبه نظارتی بانک ها دارند. همچنین هر چه بانک ها معیارهای بیشتری از اصول حاکمیت شرکتی را رعایت کنند، در مدت زمان کمتری به بهبود رتبه نظارتی دست می یابند. این مدت زمان برای اثربخشی هیات مدیره کوتاه تر از سایر موارد است.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، رتبه نظارتی، سلامت بانکی، کملز
  • امیرعلی فرهنگ، محمدرضا رنجبر فلاح*، علی محمد پور صفحات 195-226

    صنعت ساخت و ساز در بخش مسکن به دلیل سهم قابل توجه خود در تولید ناخالص داخلی در مقایسه با سایر بخش ها، نقش مهمی در رشد اقتصادی دارد. یکی از مهمترین عواملی که مانع از افزایش سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت ساخت و ساز می شود، تزلزل اعتماد و اطمینان است. در این میان نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم بیشترین تاثیر منفی را بر سرمایه گذاری شرکت های ساختمانی دارد. هدف اصلی این پژوهش بررسی نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم بر سرمایه گذاری شرکت های ساختمانی در بازه زمانی 1375-1399 می باشد. برای برآورد مدل ابتدا با بهره گیری از داده های نرخ ارز؛ نااطمینانی نرخ ارز، با روش GARCH محاسبه گردیده، سپس با استفاده از روش GMM تاثیر نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم بر داده های سرمایه گذاری شرکت های ساختمانی بررسی شده است. نتایج پژوهش حاکی ازآن است که افزایش یک درصدی نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم به ترتیب موجب کاهش 593/0 و 368/0 درصدی سرمایه گذاری شرکت های ساختمانی شده است. همچنین افزایش یک درصدی رشد اقتصادی موجب افزایش 119/0درصدی سرمایه گذاری شرکت های ساختمانی شده است. براساس تاثیر ضرایب برآورد شده، سهم و اهمیت بخش ساختمانی؛ شناسایی فرصت ها و تهدیدهای سرمایه گذاری در صنعت ساخت و سازکشور، تلاش دولت در اجرای صحیح و علمی سیاست های اقتصادی در راستای ثبات نرخ ارز واقعی و شاخص قیمتها و آگاهی از ضریب تاثیر این متغیرها به هنگام برنامه ریزی و تنظیم سیاست ها دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: نااطمینانی نرخ ارز، شرکت ساختمانی، نرخ تورم، مدلGMM، روش GARCH
  • حجت ایزدخواستی*، یدالله دادگر، سالار قربی صفحات 227-254

    مالیات بر ارزش افزوده به دلیل مصرفی بودن پایه مالیاتی، پایین بودن هزینه شناسایی، وصول و انتقال بار مالیاتی به مصرف کننده نهایی در اقتصاد در دهه های اخیر مورد توجه بسیاری از کشور ها قرار گرفته است. بر این اساس، اجرای کامل آن در ایران می تواندکارایی نظام مالیاتی را ارتقا دهد. در این راستا، آگاهی سیاست گذاران از آثار تثبیتی، توزیعی و تخصیصی مالیات بر ارزش افزوده امری ضروری است. در این تحقیق عملکرد مالیات بر ارزش افزوده بر تورم، توزیع درآمد و تملک دارایی های سرمایه ای دولت در استان های ایران در دوره ی زمانی (1395-1387)، با استفاده از روش داده های تابلویی مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل شده بیانگر این است که مالیات بر ارزش افزوده منجر به کاهش تورم شده است بهبود توزیع درآمد و کاهش تملک دارایی های سرمایه ای دولت در استان ها شده است. در حالت کلی بر حسب سیاست های رفاهی کشورها و نحوه جایگزینی این مالیات با سایر مالیات ها نوع این اثر می تواند متفاوت باشد. علاوه بر این، هدایت درآمد مالیات بر ارزش افزوده برای هزینه های زیرساختی و بهبود خدمات دولتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، تورم، توزیع درآمد، تملک دارایی های سرمایه ای
  • بهروز شاهمرادی، عاطفه آدینه*، مژگان سمندر علی اشتهاردی، زهرا افشاری صفحات 255-288

    هدف از انجام این پژوهش بررسی پیچیدگی محصولات رقابت پذیر کشور در صنعت پتروشیمی و قابلیت های فناورانه پیش روی کشور به منظور افزایش سطح این قابلیت ها با استفاده از رویکرد پیچیدگی اقتصادی است. برای این منظور از داده های صادرات 128 کشور در سال 2016 بر اساس کدهای شش رقمی سامانه هماهنگ شده [1] (HS06)استفاده شد. با تمرکز بر صنعت پتروشیمی، نتایج حاکی از آن است که با تقسیم بندی محصولات پتروشیمی به چهار چارک بر اساس سطح پیچیدگی، از بین 35 محصول رقابت پذیر صادراتی کشور، هیچ یک در چارک چهارم (بیشترین پیچیدگی) قرار نمی گیرند. همچنین با توجه به معیارهای پیچیدگی محصول، فاصله و منفعت فرصت، 44 محصول جدید که در مرز هم جوار قابلیت های فناورانه موجود کشور قرار دارند شناسایی شدند. این محصولات، محصولاتی هستند که کشور را به قابلیت های فناورانه و سطح پیچیدگی بالاتر سوق می دهند و در عین حال از قابلیت های کنونی کشور چندان دور نیستند. در نهایت به منظور تعیین اولویت بندی محصولات منتخب، با توجه به سه معیار: تعداد رقبای اصلی صادرکننده، حجم تجارت جهانی و تعداد کشورهای واردکننده محصول، بازارهای بین المللی این محصولات بررسی شد. بر اساس نتایج این مرحله نیز، از بین محصولات منتخب، 7 محصول،به عنوان محصولات در اولویت تولید تعیین گردیدند.

    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، رقابت پذیری، فاصله، پیچیدگی محصول، منفعت فرصت
  • سعید عیسی زاده*، رحیم محمودوند، فرانک میرعالی صفحات 289-320

    در این مقاله، با استفاده از روش کنترل ترکیبی تاثیر تحریم های اقتصادی اعمال شده از سوی ایالات متحده آمریکا بر GDP سرانه کشور ایران بین سالهای 1990 تا 2020 را ارزیابی می کنیم. تحریمهای اقتصادی توسط ایالات متحده بر علیه اقتصاد ایران در این دوره زمانی بر اقتصاد ایران تاثیر منفی گذاشت. با استفاده از روش کنترل ترکیبی،  با برآورد تفاوت GDP سرانه بین کشور تحت مداخله (ایران) و ترکیبی (ایران ترکیبی) هزینه اقتصادی تحریمها را اندازه گیری می کنیم. ایران ترکیبی، ایران را بدون تحریمها نشان می دهد. نتایج حاکی از این است که اثرات تحریم در زمینه اقتصادی نشان دهنده ی کاهش قابل توجه GDP سرانه  به میزان 33درصد نسبت به وضعیت بدون تحریم شده است و با ادامه تشدید تحریمها بعد از سال 2016 اثرات منفی کاهش درآمد سرانه به 44 درصد در سال 2020 رسیده است.

    کلیدواژگان: تحریمهای اقتصادی، GDPسرانه، روش کنترل ترکیبی
  • امین بیرانوند*، محبوبه دلفان صفحات 321-375

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر وجود آسیب های اجتماعی (طلاق، جرم و اعتیاد) در جامعه بر اثربخشی اعمال سیاست های مالی و پولی است، برای دستیابی به این مهم  با بهره گیری از ادبیات الگوهای رشد درون زا، روابط کارگزاران اقتصادی در قالب مدل تعادل عمومی تصادفی پویا تبیین شد. در مدل DSGE موردنظر بهره وری نیروی کار و سرمایه انسانی عامل اساسی رشد اقتصادی بیان شده و آسیب های اجتماعی یکی از عوامل اساسی استهلاک در انباشت سرمایه انسانی فرد در جامعه در نظر گرفته شدند. برای سنجش اثر آسیب های اجتماعی بر اثربخشی سیاست های مالی و پولی دو سناریو وجود و عدم وجود آسیب های اجتماعی در مدل تعریف گردد و سپس در هر یک از حالت های موجود، شوک های مالی و پولی به مدل اعمال گردید که نتیجه نشان دهنده کاهش اثربخشی سیاست های پولی و مالی در شرایط وجود آسیب های اجتماعی در کشور است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، سیاست مالی، سیاست پولی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی
  • مسعود سعادت مهر* صفحات 377-410

    در ادبیات اقتصاد، افزایش هر کدام از اجزاء پایه پولی با ضریب یکسانی بنام ضریب فزاینده باعث افزایش نقدیندگی می شود. اما ممکن است درجه تاثیر هر کدام از اجزاء پایه پولی بر نقدینگی متفاوت باشد. اگر این گونه باشد، علاوه بر پایه پولی،  ترکیب اجزاء پایه پولی نیز می تواند روی نقدینگی تاثیر بگذارد. از این رو تحقیق حاضر به دنبال بررسی میزان تاثیر هرکدام از اجزاء پایه پولی روی نقدینگی است. برای این کار مدل تحقیق بر مبنای مبانی نظری طراحی شد. داده ها برای دوره زمانی 97-1357 از پایگاه داده سری زمانی بانک مرکزی جمع آوری شد. تخمین مدل به روش همجمعی یوهانسن - جوسلیوس انجام شد.  نتایج نشان داد که همه اجزاء پایه پولی تاثیر مثبت و معناداری بر نقدینگی دارند. اما میزان تاثیر یا به عبارت دیگر ضریب تاثیرگذاری این اجزاء با هم دیگر متفاوت است. به طوری که بدهی بانکها به بانک مرکزی با ضریب 146/8 بیشترین تاثیر را بر نقدینگی دارد. در این خصوص، خالص بدهی دولت به بانک مرکزی با ضریب 292/2 در رتبه دوم جای داشته و دارایی های خارجی بانک مرکزی با ضریب 499/1 کمترین تاثیر را بر نقدینگی دارد. از لحاظ میزان تاثیر بر نقدینگی، متغیر بدهی بانکها به بانک مرکزی تقریبا 5/3 برابر خالص بدهی دولت به بانک مرکزی و 5/5 برابر دارایی های خارجی بانک مرکزی بر نقدینگی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: پایه پولی، نقدینگی، روش همجمعی، بانک مرکزی
  • احسان زنگنه، غلامرضا زمانیان*، محمدنبی شهیکی تاش، علی چشمی صفحات 411-451

    روند تسهیلات بانکی می تواند به پیش بینی شرایط اقتصادی آینده کمک کند، به طوری که رشد بیش از حد سریع یا کند اعتبار امکان دارد نشان از بحران های مالی یا اقتصادی باشد. در اقتصاد ایران، عمده منابع مالی موردنیاز بنگاه های اقتصادی از طریق اعطای تسهیلات توسط شبکه بانکی تامین می شود. بنابراین برای سیاست گذاران بسیار مهم است که عوامل موثر در رشد تسهیلات بانکی را بشناسند تا بتوانند از اقتصاد خود محافظت کنند. از این رو مطالعه عوامل موثر بر تسهیلات بانکی به بخش خصوصی در اقتصاد ایران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، عوامل موثر بر تسهیلات اعطایی بانک ها به بخش غیردولتی با داده های فصلی اقتصاد ایران در دوره 1379 تا 1399 با رویکرد غیرخطی مارکوف سوییچینگ به روش احتمال انتقال متغیر بررسی می شود. نتایج پژوهش بیان می کند که رشد تسهیلات بانکی در دوران رونق اعتباری با افزایش رشد اقتصادی افزوده می شود در حالی که در دوران رکود اعتباری بر رشد اقتصادی اثری نمی پذیرد. همچنین در دوران بحران اعتباری نرخ تورم و نرخ ارز اثری منفی و نرخ رشد سپرده های بانکی و نرخ سود تسهیلات اثری مثبت بر رشد تسهیلات بانکی داشته اند. در دوران رونق اعتباری نرخ ارز اثری منفی و نرخ رشد اقتصادی و نرخ رشد سپرده های بانکی اثری مثبت بر رشد تسهیلات بانکی داشته اند. نرخ سود سپرده ها و مطالبات غیرجاری اثری معنادار بر نرخ رشد تسهیلات بانکی نداشته است. بنابراین اثرگذاری نامتقارن عوامل اقتصادی بر رشد تسهیلات بانکی بنا به این رویکرد مشهود است از این رو اثر گذاری نامتقارن عوامل کلان اقتصادی طی دوران متفاوت در سیاستگذاری مهم جلوه می کند و استفاده از مدل های خطی پیامدهایی در سیاستگذاری خواهد داشت. همچنین احتمال انتقال از رژیم رونق به رکود اعتباری، با افزایش رشد اقتصادی فصل قبل افزده شده و با افزایش رشد تسهیلات بانکی در فصل قبل کاسته می شود.

    کلیدواژگان: شبکه بانکی، تسهیلات اعتباری، مارکوف سوئیچینگ، احتمالات انتقال متغیر
  • منا عچرش کریمی، احمد صلاح منش*، عزیز آرمن صفحات 453-499

    با توجه به ویژگی های خاص بخش های اقتصادی و زیربخش های هر بخش، محتمل است که این بخش ها و زیربخش های آن ها واکنش متفاوتی به یک شوک پولی نشان دهند. پژوهش حاضر پیرامون چگونگی تاثیر شوک های پیش بینی شده و پیش بینی نشده پولی بر نرخ رشد بخش صنعت  از نقطه نظر تقارن یا عدم تقارن اثرات در ادوار تجاری و اعتباری انجام شده است. در این پژوهش با بهره گیری از داده های سری زمانی فصلی طی دوره 1367 الی 1397 و با بکارگیری رویکرد غیرخطی تغییر رژیم مارکوف، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) و روش رگرسیون خطی، تاثیر شوک های اشاره شده بر رشد تولید صنعتی در سه مدل به طور جداگانه (مدل در شرایط متعارف و بدون لحاظ نوسانات اقتصادی، مدل با لحاظ ادوار تجاری و مدل با ادوار اعتباری) بررسی می گردد. بر اساس نتایج حاصل از تکنیک SUR، در شرایط متعارف اقتصاد بخش صنعت و معدن و زیربخش های آن به شوک های پیش بینی شده و نشده پولی واکنش معناداری نشان نمی دهد. با استفاده از احتمالات تغییر رژیم و ادوار تجاری و اعتباری مستخرج از روش های مارکوف MSMAH(2,5,0) وMSM (2)-AR (4) ، نتایج رگرسیون خطی نیز نشان دهنده اثربخشی نامتقارن شوک های پیش بینی شده و نشده پولی در هر دو حالت ادوار تجاری و اعتباری می باشد. به نحوی که در حالت ادوار تجاری، شوک های پیش بینی نشده در شرایط رونق اقتصادی نسبت به رکود اثرگذارتر می باشند و در حالت ادوار اعتباری نیز این شوک ها در شرایط انقباض منابع اعتباری اثرگذاری قوی تری در تهییج تولید دارند.

    کلیدواژگان: شوک پیش بینی شده پولی، شوک پیش بینی نشده پولی، اثرات نامتقارن، ادوار تجاری و اعتباری، مدل تغییر رژیم مارکوف
|
  • Alireza Aminkhaki, Mohammad Vesal*, MohammadHossein Rahmati Pages 7-40

    Ensuring access to essential goods during hard times has always been the policy makers’ main concern. Using Household Expenditure and Income Survey data during 1984-1989, we estimate the welfare effects of rationing three essential goods: rice, cooking oil, and sugar. We find that households consumed higher than the efficient quantities of these rationed goods due to lower prices. Under the alternative policy of a cash transfer equal to the value of rations, we estimate a small increase in the aggregate welfare. The distribution of this overall small welfare gain is skewed toward the poor households. The welfare of the poorest quintile of households increases by more than 5 percent when cash transfers replace rationing.

    Keywords: Rationing, Coupon, Welfare distribution, Welfare loss, misallocation
  • AliAkbar Gholi Zadeh*, Hadi Naeini Pages 41-63

    In terms of financing, penetration in global markets and emphasis on comparative advantage, attracting FDI play a key role in boosting economic growth, providing foreign exchange and increasing non-oil exports. In this study, the effect of determinants on foreign-owned firms survival is investigated by the Complementary Log-Log Model. To achieve the purpose, the future status of valid foreign investment licenses in 2007 until 2019 was followed. The results suggest that after JCPOA until withdrawal of US from the agreement, foreign-owned firms were less likely to leave Iran than during the sanctions. The results also show that with increasing in age and size of capital, the hazard of foreign-owned firms exit will decrease. Foreign-owned firms from Europe were less likely to leave than other investors, as well as foreign-owned firms which active in the industrial sectors and some provinces with more than three million people were less likely to leave.

    Keywords: Foreign Direct Investment, JCPOA, Sanctions, Survival Analysis, Iran
  • Vahid Mahmoudi*, Ezatollah Abbasian, Mostafa Emamdoost Pages 65-103

    Banks are one of the most important economic pillars of countries that play a significant role in their growth and development. In Iran, due to the expansion of the financial and monetary system, banks have practically taken on the task of collecting and allocating economic resources. One of the important tasks of banks is the optimal management of assets and liabilities with the aim of maximizing returns while minimizing risk. The results of research in this regard show that the optimal allocation of resources leads to increased income and reduced bank risk, will be. In this study, we intend to optimize the real structure by optimizing the structure of assets and liabilities of commercial banks including Mellat, Saderat, Tejarat, Parsian, Pasargad, Eghtesad Novin, Sina, Karafarin, Dey and Middle East using the Mean-Variance model. Letchr('39')s compare the real and optimal structure of banks and then separate the banks into two categories of privatized state-owned banks and fully private banks, examine the effect of management on how to manage the resources and expenses of banks.The research findings show that the combination of bankschr('39') resources and expenditures on some assets and liabilities, including credit facilities granted to customers and banks, as well as current and investment deposits, is significantly different. It is calculated with the optimal combination. The research results also show that the combination of assets, liabilities and equity of private banks is more similar to the optimal composition than privatized state-owned banks, and these banks have performed better in managing their resources and expenditures.

    Keywords: Banks, Optimization, Banks' assets, liabilities
  • Jafar Karimi*, Saied Karimi Potanlar Pages 105-152

    This study seeks to model tax evasion and identify how effective factors affect tax evasion in the Iranian economy. Recent models show the failure of traditional models; Models do not have enough ability to model hidden variables such as tax evasion. The present study considers this failure in identifying explanatory variables and experimental model design. To achieve this, the Bayesian averaging method has been used in the period 1370 to 1397 in MATLAB 2021.In this study, 62 variables affecting tax evasion were entered into the model, and using the Bayesian averaging model approach, 1 to 12 non-fragile variables affecting tax evasion were identified. The results show that inflation is the most fragile variable affecting tax evasion. As a result, in tax evasion modeling, inflation has the highest direct relationship with tax evasion; Also, based on the results, the most important variables affecting tax evasion in modeling tax evasion in order of priority are inflation, exchange rate, tax culture, unemployment, tax fairness, tax effort, budget deficit, tax morale, privatization, tax complexity, value-added ratio. The GDP services sector, fair tax system. According to the results, both political and cultural, and economic factors have a significant impact on tax evasion.

    Keywords: Tax evasion, tax culture, tax fairness, tax effort, Bayesian averaging
  • Azam Ahmadyan*, Mehdi Ghasemi Pages 153-194

    The health of a bank helps to maintain the trust and confidence of the bank and also the interests of the beneficiaries. But balancing the interests of all stakeholders requires improving corporate governance in banks. Given the importance of the issue, this paper examines the effect of corporate governance on bankschr('39') regulatory rankings. For this purpose, the required criteria have been measured using the financial statements of the Iranianchr('39')s private banks in the period of 2006-2018 and the principles of the Basel Committee in the field of corporate governance. Then, the panel data method and Kaplan Meier were used to measure the effect of corporate governance on the regulatory rank.The results indicate good transparency and disclosure have positive and significant effect and board of directors has negative and significant effect on improving bankschr('39') regulatory rating. But good accountability has not effect on bankschr('39') regulatory rating. The degree of effectiveness of the board of directors is more important than other criteria of good transparency and disclosure, good accountability and transparency. Comparing with a good measure of accountability has a greater impact than others on improving bankschr('39') regulatory rating. Also, the more banks comply with corporate governance principles, the less time they will have to improve their regulatory rank. This is a shorter time for the board to be effective.

    Keywords: Corporate Governance, Supervision rating, Bank Healthy, CAMELS
  • Amirali Farhang, MohammadReza Ranjbar Fallah*, Ali Mohammadpour Pages 195-226

    The construction industry in the housing sector plays an important role in economic growth due to its significant share in GDP compared to other sectors. One of the most important factors hindering the increase of private sector investment in the construction industry is the faltering of trust and confidence. Meanwhile, exchange rate uncertainty and inflation have the most negative impact on the investment of construction companies. The main purpose of this study is to investigate the exchange rate uncertainty and inflation rate on the investment of construction companies in the period 1996-2020. To estimate the model, first using exchange rate data; Exchange rate uncertainty was calculated by GARCH method, then using GMM method, the effect of exchange rate uncertainty and inflation rate on construction companies' investment data was investigated. The results show that a one percent increase in exchange rate uncertainty and inflation has reduced the investment of construction companies by 0/593 and 0/368 percent, respectively. Also, a one percent increase in economic growth has increased the investment of construction companies by 0/119 percent. Based on the effect of estimated coefficients, the share and importance of the construction sector; Identifying investment opportunities and threats in the construction industry, government efforts in the correct and scientific implementation of economic policies in order to stabilize the real exchange rate and price index and awareness of the impact of these variables when planning and setting policies it's important.

    Keywords: Exchange rate uncertainty, construction company, inflation rate, GMM model, GARCH method
  • Hojjat Izadkhasti*, Ydollah Dadgar, Salar Ghorbi Pages 227-254

    Value added tax has been focus on many countries in recent decades due to the low tax base consumption, low cost on identification, collection and transfer on tax burden to the end consumer in the economy. Therefore, its full implementation in Iran can improve the efficiency on the tax system. In this regard, policymakers' awareness on the effects on consolidated, distributive and allocative value added tax is essential. In this study, the performance on value added tax on inflation, income distribution and government capital assets ownership in the Iranian provinces over the period (2008-2016) was investigated using panel data method. The results show that VAT has led to lower inflation, improved income distribution and reduced ownership of government capital assets in the provinces. In general, depending on the welfare policies of countries and how to replace this tax with other taxes, the type of this effect can be different. In addition, directing VAT revenues to infrastructure spending and improving government services is of particular importance.

    Keywords: Value Added Tax, Inflation, Income Distribution, Ownership of Capital Assets
  • Behrooz Shahmoradi, Atefeh Adineh*, Mojgan Samandar Ali Eshtehardi, Zahra Afshari Pages 255-288

    This research aims to investigate technological capabilities competitiveness of Iran’s petrochemical industry products in 2016 . The main questions of the study are 1) in which petrochemical industry products does Iran enjoys a revealed comparative advantage? 2) what are the opportunities for Iran to diversify petrochemical export basket? in order to answer these questions we have used an approach called economic complexity. Based on harmonized system at the 6-digit level (HS6) in 2016, our results indicate that, Iran had revealed comparative advantage in export of 35 petrochemical industry products. In order to evaluate opportunities, the proximity border of technological capabilities was mapped using 3 criterias of distance, product complexity and opportunity gain. The results identified 44 new products. These are products that lead the country to more technological capabilities and a higher level of complexity, and at the same time they are not far from the current technological capabilities of the country. Finally, to prioritize selected products, we examined the international markets of these products according to three criterias: Number of main competitors exporting, World trade volume and Number of countries importing the product , at the end 7 products were selected as priority products.

    Keywords: technological capabilities, competitiveness, distance, product complexity, opportunity gain
  • SAEID EISAZADEH*, RAHIM MAHMOOVAND, Faramak Miraali Pages 289-320

    In this paper, we use the Synthetic control method to assess the impact of economic sanctions imposed by the United States on Iran's per capita GDP during 1990 to 2020. The US economic sanctions against the Iranian economy during this period has had a huge negative impact on the economy of Iran. Using the Synthetic control method, the economic cost of sanctions has been estimated in terms of per capita GDP. The results show that the effects of sanctions on the economy would be a significant reduction in per capita GDP by 33% in comparision with the lack of sanctions position. After intensifying santions in the Trump administration, negative effect has reached to 44% reduction in per capita GDP in 2020. Definitly, this reduction of per capita GDP will deccrease the walfare of Iranians in the long-run.

    Keywords: Economic sanctions, Per capita GDP, Synthetic control method
  • Amin Beiranvand*, Mahbube Delfan Pages 321-375

    The purpose of this study is to investigate the effect of social damages (divorce, crime and addiction) on the effectiveness of fiscal and monetary policies. To achieve this, the literature on endogenous growth models has been used and the relationships of economic agents have been explained in the form of a dynamic stochastic general equilibrium model. In the designed DSGE model, labor productivity and human capital are the main factors of economic growth and social damages are considered as one of the main factors of depreciation in the accumulation of human capital in society. To measure the effect of social damages on the effectiveness of fiscal and monetary policies, two scenarios of existence and non-existence of social damages have been defined in the model, and then in each of the existing cases, fiscal and monetary shocks were applied to the model. The results show a decrease in the effectiveness of monetary and fiscal policies when social damages are defined in the model.

    Keywords: Social damages, Fiscal Policy, Monetary Policy, Stochastic Dynamic General Equilibrium Model
  • Masoud Saadat mehr* Pages 377-410

    In the economic literature, increasing each of the components of the monetary base by the same coefficient called the multiplier increases liquidity. But in reality, the degree of impact of each component of the monetary base on liquidity may be different. If so, in addition to the monetary base, the composition of the monetary base components can also affect liquidity.Therefore, the present study seeks to investigate the impact of each of the monetary base components on liquidity. To do this, the research model was designed based on theoretical foundations. Data for the period 1978-2018 were collected from the time series database of the Central Bank. The model was estimated by Johansen-Joslius cointegration method. The results showed that all components of the monetary base have a positive and significant effect on liquidity. But the degree of impact or in other words the impact factor of these components are different from each other. So that banks' debt to the central bank with a coefficient of 8.146 has the greatest impact on liquidity. The net debt of the government to the central bank with a coefficient of 2.292 is in the second place and the foreign assets of the central bank with a coefficient of 1.499 have the least impact on liquidity.In terms of the impact on liquidity, the variable of banks' debt to the central bank varies approximately 3.5 times the net government debt to the central bank and 5.5 times the foreign assets of the central bank affect liquidity.

    Keywords: monetary base, liquidity, cointegration method, central bank
  • Ehsan Zangane, Gholamrza Zamanian*, Mohamadnabi Shahiki Tash, Ali Cheshomi Pages 411-451

    The trend of bank lending can help to predict future economic conditions, so that too fast or slow credit growth may indicate financial or economic crises. In the Iranian economy, most of the financial resources required by economic enterprises are provided through the provision of facilities by the banking network. Therefore, it is very important for policymakers to know the factors influencing the growth of banking facilities in order to protect their economy. Therefore, the study of factors affecting private banking facilities in the Iranian economy is of particular importance. Therefore, the factors affecting the facilities granted by banks to the non-governmental sector with quarterly data of Iranchr('39')s economy in the period 1379 to 1399 with a nonlinear Markov switching approach by variable probability transfer method are investigated. The results show that the growth of banking facilities during the credit boom increases with increasing economic growth, while during the credit recession does not affect economic growth. Also, during the credit crisis, inflation and exchange rates had a negative effect, and the growth rate of bank deposits and interest rates on facilities had a positive effect on the growth of bank facilities. During the credit boom, the exchange rate had a negative effect and the economic growth rate and the growth rate of bank deposits had a positive effect on the growth of bank facilities. Interest rates on deposits and non-current receivables did not have a significant effect on the growth rate of bank facilities. Therefore, the asymmetric effect of economic factors on the growth of banking facilities is evident according to this approach. Therefore, the asymmetric effect of macroeconomic factors during different periods is important in policy making and the use of linear models will have consequences in policy making. Also, the probability of transition from a boom regime to a credit crunch increases with the growth of economic growth in the previous season and decreases with the growth of banking facilities in the previous season.

    Keywords: Banking network, credit, Markov switching, Time-Varying Transition Probability
  • Mona Echresh Karimi, Ahmad Salahmanesh*, Aziz Arman Pages 453-499

    According to the specific characteristics of the economic sectors and sub-sectors of each sector, it is likely that these sectors and their sub-sectors show different response to a monetary shock. The present study has been conducted on how the anticipated and unanticipated monetary shocks affect the growth rate of the industrial sector in terms of symmetry or asymmetry of effects in business and credit cycles. In this study, the effect of the mentioned shocks on the growth rate of the industry is investigated in three models separately (Model in conventional conditions and without economic fluctuations, model with business cycles and model with credit cycles), Using seasonal time series data from 1988 to 2019 and the nonlinear approach of Markov Switching, seemingly unrelated regressions (SUR) and the linear regression method. Based on the results of the SUR technique, in normal economic conditions, the industry and mining sector and its sub-sectors do not react significantly to the anticipated and unanticipated monetary shocks.  Using the regime switching probabilities and business and credit cycles derived from Markov methods MSMAH (2,5,0) and MSM (2) -AR (4), the linear regression results show the asymmetric effect of anticipated and unanticipated monetary shocks in both business and credit cycles. In a way that, in the state of the business  cycles, unanticipated shocks are more effective in expansionary than in recession and in the state of the credit cycles, these shocks have a stronger effect on stimulating production in the conditions of credit slowdowns.

    Keywords: Monetary anticipated Shock, Monetary unanticipated Shock, Asymmetric Effects, Business, Credit Cycles, Markov Switching Model