فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 185، فروردین 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 185، فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا جهانشاهی افشار، مینا یزدی زاده، شیما نفرزاده، منصوره محمدی، حکیمه قربانی* صفحات 4424-4430
    مقدمه

    ادنتوما شایع ترین تومور ادنتوژنیک می باشد. این ضایعه بیشتر از اینکه به عنوان یک نیوپلاسم در نظر گرفته شود، به عنوان یک هامارتوم مطرح می گردد. در این ضایعه برخلاف مورفولوژی دندان نرمال، بافت های تشکیل دهنده به صورت نامنظم کنارهم قرار گرفته اند. ادنتوما داری رشد محدود و آهسته بوده و با گذشت زمان افزایش اندازه پیدا نمی کند. بیشتر این ضایعات، از نظر بالینی بدون علامت هستند و در رادیوگرافی های معمول که برای اهداف درمانی دیگر تهیه شدند، کشف می شوند. ادنتوما معمولا در موقعیت پری کرونال بوده و باعت اختلالات رویشی در دندان ها، از جمله عدم رویش دندان دایمی یا باقی ماندن دندان شیری می شود. در موارد نادر تورم و اتساع (Expansion) فک در ناحیه درگیر اتفاق می افتد. هدف از این گزارش مورد، ارایه یک ادنتومای کمپلکس غیرمعمول در یک پسر 10 ساله می باشد که به ریشه های دندان شماره 30# چسبیده است. موقعیت معمول ادونتوما در پری کرونال دندان می باشد و در مجاورت ریشه دندان های مجاور قرار می گیرد، اما یک دیواره استخوانی جدا کننده وجود دارد. موارد نادری مشابه این مورد، با اتصال به ساختار دندان گزارش شده اند. تورم مختصر داخل دهانی و حساسیت (Tenderness) در ناحیه درگیر وجود داشت. برخلاف بیشتر موارد گزارش شده، اختلال در رویش دندان مشاهده نگردید. اتصال ادنتوما به ریشه های دندان در تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی مشاهده شد. سپتوم استخوانی جدا کننده بین دندان و ادنتوما و حدود مشخص ریشه های دندان مشاهده نگردید. ضایعه و دندان مرتبط توسط درمان جراحی خارج و بیمار تا 2 سال پیگیری شد.

    کلیدواژگان: ادنتوما، پری اپیکال، ضایعه ادنتوژنیک، غیرمعمول، مندیبل
  • بهزاد دهقانی زاده، ضیاء فلاح محمدی*، عبدالحسین طاهری کلانی، سید جواد میرغنی صفحات 4431-4440
    مقدمه

    اگرچه فعالیت ورزشی یک استراتژی موثر برای پیشگیری و درمان سکته مغزی است، به نظر می رسد میزان این تاثیر به زمان شروع تمرین ورزشی بستگی دارد. آپوپتوز نقش مهمی را پس از سکته مغزی ایفا می کند. با این حال، مشخص نیست که آیا ورزش زودهنگام پس از سکته مغزی آپوپتوز را مهار می کند یا خیر؟ هدف پژوهش حاضر تعیین اثر هشت هفته تمرین هوازی زودهنگام پس از القای سکته مغزی بر بیان پروتیین کاسپاز- 3 و آپوپتوز در هیپوکامپ موش صحرایی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 32 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار (وزن 300-250 گرم) به طور تصادفی به چهار گروه 8 سری شامل شم، ایسکمی، تمرین و ایسکمی+ تمرین تقسیم شدند. برای القای ایسکمی مغزی هر دو سرخرگ کاروتید مشترک (CCA) به مدت 45 دقیقه مسدود شد. تمرین هوازی 24 ساعت پس از القای ایسکمی، طی هشت هفته به مدت 50- 20 دقیقه و با سرعت 30- 18 متر بر دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته اجرا شد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، حیوانات معدوم شده و با استفاده از تکنیک رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی بیان پروتیین کاسپاز- 3 و به روش هماتوکسیلین- آیوزین میزان آپوپتوز در سطح هیپوکامپی حیوانات اندازه گیری شد. از آزمون آماری آنوای یک طرفه و تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05 برای بررسی تفاوت بین گروه ها استفاده شد. نرم افزار آماریversion 16  SPSS برای آزمون ه ای آماری به کار گرفته شد.

    نتایج

    میزان بیان پروتیین کاسپاز- 3 و آپوپتوز در سطح هیپوکامپ رت های گروه شم و تمرین در مقایسه با گروه های ایسکمی و ایسکمی+ تمرین به طور معناداری کمتر بود (در هردو؛ 0/0001<p). هم چنین، در گروه ایسکمی+ تمرین میزان بیان پروتیین کاسپاز- 3 و آپوپتوز نسبت به گروه ایسکمی کاهش معناداری را نشان داد (0/0001>p).

    نتیجه گیری

    با استناد به نتایج این مطالعه می توان گفت، هشت هفته تمرین هوازی زودهنگام می تواند از راه کاهش بیان عوامل ایجادکننده مرگ سلولی ضایعات ناشی از ایسکمی مغزی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، ایسکمی، آپوپتوز، هیپوکامپ
  • سیده سمیه حسینی، سیده سولماز طالبی، زهرا متقی، وحید رحمانیان* صفحات 4441-4451
    مقدمه

    لوپوس اریتماتوز سیستمیک یک بیماری خود ایمن پیشرونده بافت همبند است که با درگیری چند عضو و یک سیر بالینی بسیار متغیر مشخص می شود. این مطالعه با هدف پیش بینی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان مبتلا به لوپوس بر اساس استرس ادراک شده، ترس از تصویر بدنی ادراکی و تاب آوری روان شناختی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی -تحلیلی بر روی 189زن مبتلا به لوپوس در بیمارستان حافظ شهر شیراز در سال 1398 انجام شد. داده ها توسط پرسش نامه کیفیت زندگی لوپوس (LupusQol)، استرس ادراک شده (14-PSS)، ترس از تصویر بدنی (BICI) و تاب آوری کانرز و دیویدسون جمع آوری و با استفاده از نرم افزارversion 16  SPSS با آمار توصیفی و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میانگین سن و مدت زمان ابتلا به بیماری به ترتیب 9/47±40/37، 6/01± 9/45 سال بود. 43/79 درصد بیماران تحصیلات پایین تر از دیپلم، 86/8 درصد خانه دار و 57/7 درصد در فاز فعال بیماری بودند. میانگین نمره تاب آوری 16/07 ± 67/56، کیفیت زندگی  22/68 ± 57/30، استرس 7/78 ± 25/31 و ترس از تصویر بدنی 13/96 ± 37/07 بود. متغیر های استرس، ترس از تصویر بدنی، تاب آوری، فاز بیماری، تحصیلات و شغل 52 درصد از کل تغییر پذیری کیفیت زندگی را بیان کردند.

    نتیجه گیری

    کیفیت زندگی زنان مبتلا به لوپوس متاثر از متغیر های استرس، ترس از تصویر بدنی و تاب آوری است. هر چقدر استرس و ترس از تصویر بدنی در زنان مبتلا به بیماری لوپوس بالا و میزان تاب آوری پایین باشد، کیفیت زندگی پایین خواهد بود.

    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوز سیستمیک، کیفیت زندگی، استرس، تاب آوری، ایران
  • مژگان شخص نیائی، نرگس نیکونهاد لطف آبادی*، فاطمه حقیرالسادات صفحات 4452-4461
    مقدمه

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان محسوب می شود و درمان آن با عوارض فراوانی همراه است. گیاهان دارویی نسبت به داروهای شیمیایی عوارض کمتری دارند از این جهت در درمان بسیاری از بیماری ها اهمیت ویژه ای دارند. گیاه رزماری به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی اثرات ضد سرطانی دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر اسانس گیاه رزماری بر بیان ژن BIM (Bcl-2-like 11) در رده سلولی MCF-7 سرطان پستان است.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، جهت ارزیابی سمیت سلولی اسانس رزماری، سلول های MCF-7 به مدت 24، 48 و 72 ساعت در معرض غلظت های مختلفی از اسانس قرار گرفته و سپس بقای سلولی با استفاده از روش MTT بررسی شد. سپس، سلولهای MCF-7 به مدت 24 ساعت در معرض اسانس قرار داده شدند تا میزان بیان ژن BIM با استفاده از تکنیک Real Time PCR مورد سنجش قرار گیرد. آنالیز آماری داده ها با استفاده از تست آماری T-Student و نرم افزار SPSS version 16 انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمایش MTT نشان می دهد که مرگ سلولی وابسته به دوز و زمان است. کمترین میزان بقا 19% پس از 72 ساعت بود و با افزایش غلظت اسانس، مرگ سلولی نیز افزایش یافت (P<0.05). نتایج Real Time PCR نشان دهنده افزایش معنی داری در بیان ژن BIM پس از تیمار با اسانس می باشد (P<0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر اثر سایتوتوکسیک اسانس رزماری بر روی سلول های سرطانی پستان بوده و با افزایش بیان ژن آپوپتوتیک BIM می تواند سبب القای اثرات ضد سرطانی باشد.

    کلیدواژگان: اسانس رزماری، ژن BIM، سلول MCF-7، سرطان پستان
  • فاطمه حسین زاده، هادی تابش*، فرح فرزانه صفحات 4462-4474
    مقدمه

    بین 3 تا 30 درصد زنان در سنین باروری دچار خونریزی غیرطبیعی رحمی می شوند. حلقه های واژینال ازجمله سیستم های مورد توجه برای رسانش موضعی هورمون ها هستند که به دلیل ساختار پلیمری خود امکان رهایش پیوسته و کنترل شده دارو را فراهم می کنند. در این مطالعه طراحی و ساخت حلقه واژینال ماتریسی حاوی لوونورژسترل مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در مطالعه تجربی حاضر، ابتدا دو قطعه قالب آلومینیومی طراحی شدند، سپس دو جزء پایه (A) و کراس لینکر پلیمر (B) به همراه لوونورژسترل مخلوط و طی روش قالب گیری تزریقی، 48 حلقه پلیمری حاوی لوونورژسترل ساخته شدند. جهت رسیدن به مقادیر رهایش مدنظر در بازه زمانی مشخص، اثر دما، rpm، محیط رهایش، مقادیر بارگذاری اولیه مختلف، درصد کراس لینکر و مدل ریاضی برای پیش بینی رهایش و آزمون تورم بررسی شد.

    نتایج

    در نتیجه انجام آزمایشات مشخص شد که با افزایش بارگذاری دارو، میزان رهایش افزایش و با بالارفتن درصد کراس لینکر، رهایش دارو کاهش می یابد. در نهایت حلقه 100:9.5A:B= با میزان بارگذاری اولیه 0/2 درصد لوونورژسترل نسبت به سیلیکون به عنوان حلقه مورد نظر انتخاب شد و آزمایشات رهایش در دمای C° 37، دور شیکر 80 و محیط رهایش حاوی 10 درصد اتانول انجام گرفت. مقادیر رهایش دارو با دستگاه طیف سنج نوری اندازه گیری و با نرم افزار آماری SPSS version 16 تحلیل شدند.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج می توان دریافت حلقه واژینال ماتریسی طراحی شده حاوی لوونورژسترل، سیستم دارورسانی مناسبی برای رهایش پیوسته لوونورژسترل جهت درمان خونریزی غیرطبیعی رحمی محسوب می شود که باتوجه به میزان بارگذاری اولیه دارو و درصد کراس لینکر به کار رفته می توان به ضریب نفوذ و میزان رهایش مدنظر در یک بازه زمانی مشخص دست یافت.

    کلیدواژگان: حلقه های واژینال، سیلیکون، لوونورژسترل، رهایش دارو، خونریزی غیرطبیعی رحمی
  • مهراد رفیعی، زهرا تفاخری*، آرمین نقیبی صفحات 4475-4482
    مقدمه

    کانال مندیبولار دوتایی یکی از تنوعات کانال مندیبولار است. عدم شناسایی کانال مندیبولار دوتایی می تواند منجر به بروز عوارض گوناگون شود. در این مطالعه به بررسی شیوع کانال مندیبولار دوتایی به وسیله تصاویرCBCT  (Cone beam Computed tomography) در شهرستان رفسنجان پرداخته شد.

    روش بررسی

    این مطالعه گذشته نگر توصیفی، بر روی تمام بیمارانی که در طی سال های 1398-1400 در کلینیک خصوصی رادیولوژی دهان، فک و صورت در رفسنجان  اقدام به گرفتن CBCT کرده اند، انجام شد. کانال مندیبولار و انواع مختلف آن توسط یک متخصص رادیولوژی باتجربه و به وسیله تصاویر CBCT در پلن کرونال، ساژیتال و پانورامیک بازسازی شده برای هر نیم فک مورد ارزیابی قرار گرفت و کانال مندیبولار دوتایی شناسایی و نوع آن بر اساس طبقه بندی Naitoh مشخص شد.اطلاعات پس از جمع آوری وارد نرم افزارversion 16   SPSS  شدند. برای ارزیابی داده ها از روش های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی) استفاده شد.

    نتایج

    در مطالعه حاضر 815 اسکن CBCT مورد بررسی قرار گرفتند و 62 (7/6%) مورد متشکل از 29 مرد (7/2%) و 33 (8%) زن دارای کانال مندیبولار دوتایی بودند. بررسی ها نشان داد شیوع این پدیده بین دو جنس تفاوت معنی داری با هم ندارد (0/647P=). هم چنین نوع کانال دوتایی، سمت کانال و محل دوشاخه شدن کانال در بین دو جنس با هم تفاوت معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد کانال مندیبولار دوتایی در یک نمونه از جمعیت ایرانی شیوع 7 درصدی دارد و شناسایی آن پیش از درمان می تواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: کانال مندیبولار دوتایی، شیوع، ایران، Cone beam computed tomography
  • هرمز کرمی، علیرضا آیت اللهی*، محسن احراری، معین بیغمیان، فرزان صفی دهج، امیرعلی اسلامی صفحات 4483-4493
    مقدمه

    این مطالعه با هدف مقایسه نتایج حاصل از بهبودی بیماران مبتلا به هایپرپلازی خوش خیم پروستات(BPH) Benign prostatic hyperplasia ‎ از طریق دو روش جراحی شامل برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری TURP) Transurethral resection of prostate ‎) و روش پروستاتکتومی باز مدیفیه (Modified Open prostatectomy) انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 100 بیمار مبتلا به BPH که از سال96تا97به کلینیک اورولوژی بیمارستان شهید رهنمون مراجعه کرده بودند، بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند و به روش تصادفی در یکی از گروه های جراحی به روش پروستاتکتومی باز مدیفیه و یا TURP وارد شدند. نتایج حاصل از مطالعه در هر 2 گروه به وسیله نرم افزا16  SPSS، مورد آنالیز قرار گرفت. با توجه به نرمال بودن توزیع داده ها از تست های آماری T-test و Chi-Square جهت تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سنی درگروه OP مدیفیه، 8/35±70/36 و درگروهTURP، (8/44±69/39) سال بود. میانگین جریان ‏حداکثر ادرار(Qmax‏) بعد از عمل درگروهOP مدیفیه به صورت معنی داری بیشتر از گروه TURP بود (0/001<P). هم چنین، میانگین مدت زمان عمل در گروه OP مدیفیه نیز به صورت معنی داری کمتر از گروه TURP بود (0/001=P).  افزایش علایم انسدادی و تحریکی 6 ماه بعد از عمل درگروه TURP از لحاظ آماری معنی دار بود (به ترتیب 0/009=P و0/011 P=).

    نتیجه گیری

    هر چند TURP یک روش استاندارد درمان بیماران مبتلا به BPH می باشد، اما نتایج این مطالعه نشان می دهد که OP مدیفیه یک روش بی خطرتر و موثرتر با عوارض بعد از عمل کمتر می باشد. توصیه می شود OP مدیفیه به عنوان یک روش درمانی برای بیماران BPH در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: هایپرپلازی خوش خیم پروستات، جراحی باز پروستات، برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری
  • محمدرضا مادی، محمد اسلامی کلانتری*، زهرا احمدی گنجه صفحات 4494-4503
    مقدمه

    هدف اصلی در پرتودرمانی از بین بردن تومور است به طوری که همزمان بافت های سالم مجاور، کمترین مقدار پرتوگیری را داشته باشند. در سال های اخیر، استفاده از نانوذرات به دلیل اثرات افزایشی که می توانند در میزان دز تخلیه شده در سلول های سرطانی داشته باشند بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی اثرات نانوذرات در بهبود شرایط پرتودرمانی به روش شبیه سازی مونت کارلو است.

    روش بررسی

    در این پژوهش هندسه ای که به عنوان بافتی از بدن انسان در نظر گرفته می شود با روش شبیه سازی مونت کارلو طراحی شد و نانوذراتی از قبیل طلا، نقره، پلاتینیوم و غیره درون هندسه پخش شد. سپس چشمه در یک مختصاتی از این هندسه قرار داده شده و با تابیدن فوتون به این هندسه ضریب افزایش دز محاسبه شد. شبیه سازی با استفاده از کد MCNP انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان می دهد که نانوذرات پلاتینیوم عملکرد بهتری در افزایش میزان دز نسبت به سایر نانوذرات دارد به طوری که برای فوتون های با انرژی 40 کیلو الکترون ولت این افزایش تقریبا 2/5 برابر می شود، هم چنین افزایش دز رابطه مستقیم با افزایش غلظت نانوذرات دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به زیست سازگاری کافی و میزان نفوذ در هدف، استفاده از نانوذرات در رادیوتراپی یکی از امیدوارکننده ترین روش ها برای افزایش دز تحویل داده شده به هدف موردنظر است. با توجه به اینکه مدل سلولی و نتایج ارایه شده در این کار منجر به درک بهتر اثرات توزیع نانوذرات پلاتینیوم در افزایش دز می شود، این محاسبات ارزشمند است.

    کلیدواژگان: پرتودرمانی، سرطان، دز، روش مونت کارلو، نانوذرات
|
  • Zahra Jahanshahiafshar, Mina Yazdizadeh, Shima Nafarzadeh, Mansoureh Mohammadi, Hakimeh Ghorbani* Pages 4424-4430
    Introduction

    Odontomas are the most common odontogenic tumors. These lesions are usually considered a hamartoma than a neoplasm. Unlike normal tooth morphology, tissue arrangement is irregular in these lesions. Odontoma has self-limiting and slow growth, and if left untreated, its size will not increase over time. Most of these lesions are clinically asymptomatic and are detected on routine radiographs prepared for other purposes. Odontomas usually are located pericoronally and cause tooth eruption disorders such as the lack of permanent teeth or retention of deciduous teeth. In some cases, an odontoma can cause swelling and expansion of the jaw. The purpose of the current report is presenting an unusual complex odontoma in a 10-year-old boy, which was closely related to the roots of tooth #30. Odontomas are usually located pericoronally and near the roots of adjacent teeth, separated by a septum of bone. There are a few reported cases such as the current case, with fusion to the tooth structure. There was slight intraoral swelling and tenderness in the affected region. Unlike most reported cases, tooth eruption disturbance was not observed. Extreme proximity of odontoma and the roots of tooth were detected in Cone-beam Computed Tomography examination. Separative bone septum and the sharp outline of the tooth roots did not detected. The lesion and the related tooth were removed by surgical treatment, and the patient was followed for 2 years.

    Keywords: Odontoma, Periapical, Odontogenic lesion, Unusual, Mandible
  • Behzad Dehghanizadeh, Ziya Fallahmohammadi*, Abdolhossein Taheri Kalani, Sayed Javad Mirghani Pages 4431-4440
    Introduction

    Although exercise is an effective strategy for preventing and treating stroke, the extent of this effect seems to depend on when exercise begins. Apoptosis plays a critical role after stroke. However, it is unclear whether early exercise inhibits apoptosis after stroke? The aim of this study was to determine the effect of eight weeks of early aerobic training after stroke induction on caspase-3 protein expression and apoptosis in the hippocampus of male Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 adult male Wistar rats (weighting 210-252 gr) were purchased and randomly divided into four groups: sham, ischemia, training and ischemia+ training groups. Ischemia was induced by the occlusion of both common carotid arteries (CCA) for 45 min. Aerobic training was initiated at 24 hours after induction of ischemia, for eight weeks for 20-50 minutes and at a speed of 18-30 meters per minute in each session and five sessions per week. Forty eight hours after the last training session, rats were sacrificed, then using immunohistochemical staining technique of caspase-3 protein expression and the rate of cell apoptosis were measured by hematoxylin and eosinophil (H&E) staining method in hippocampus of rats.

    Results

    The expression of caspase-3 protein and apoptosis in the hippocampus of rats in sham and training groups were significantly lower than in the ischemia and ischemia+ training groups (both; p<0.0001). Moreover, in the ischemia+ training group, the expression of caspase-3 protein and apoptosis showed a significant decrease compared to the ischemia group (p<0.0001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that eight weeks of early aerobic training can reduce the lesions induced-cerebral ischemia by reducing the expression of cell death-causing factors.

    Keywords: Aerobic training, Ischemia, Apoptosis, Hippocampus
  • Seyedeh Somayeh Hoseini, Seyedeh Solmaz Talebi, Zahra Motaghi, Vahid Rahmanian* Pages 4441-4451
    Introduction

    Systemic lupus erythematosus is an autoimmune progressive connective tissue disease characterized by multiple organ involvement and a highly variable clinical course. The aim of this study was to predict the health-related quality of life of women with lupus based on perceived stress, fear of perceptual body image and psychological resilience.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 189 women with lupus in Hafez Hospital in Shiraz in 2019. Data were collected through the quality of life questionnaire (LupusQol), perceived stress questionnaire (PSS-14), body image fear inventory (BICI), and Conners and Davidson Technology Questionnaire, and they were analyzed using SPSS version 16 software with descriptive statistics and linear regression.

    Results

    The mean age and duration of the disease were 40.37±9.47 and 9.45±6.01 years, respectively. Based on the level of education, 43.79% of the patients were undergraduates, 86.8% were housewives and 57.7% were in the active phase of the disease. The mean score of resilience was 67.56±16.07, quality of life 57.30±22.68, stress 25.31±7.78 and fear of body image was 37.07±13.96. Stress, fear of body image, resilience, disease phase, education and occupation accounted for 52% of the total quality of life variability.

    Conclusion

    The quality of life of the women with lupus is affected by the variables such as stress, fear of body image and resilience. Thus, the higher the stress and fear of body image in women with lupus and the lower the rate of resilience, the lower the quality of life.

    Keywords: Systemic lupus erythematosus, Quality of Life, Stress, Resilience, Iran
  • Mozhgan Shakhseniaie, Narges Nikoonahad Lotfabadi*, Fatemah Haghirossadat Pages 4452-4461
    Introduction

    Breast cancer is the most common cancer among women and its treatment is associated with many side effects. Herbal medicine has fewer side effects than chemical drugs, so they are especially important in the treatment of many diseases. Rosemary plant has anti-cancer effects due to its antioxidant properties. The aim of this study was to evaluate the effect of Rosemary essential oil on BIM gene expression in MCF-7 cell line.

    Methods

    In this experimental study, to evaluate the cellular toxicity of rosemary essential oil, MCF-7 cells were exposed to different concentrations of essential oil for 24, 48 and 72 hours, and their survival was investigated using MTT assay. Then, MCF-7 cells were exposed to essential oil for 24 hours to determine the BIM gene expression using the Real Time PCR technique. Statistical analysis of data was performed using T-Student test and SPSS version 16 software.

    Results

    The results of the MTT assay show that cell death is dose- and time-dependent. The effect of different amounts of essential oil on the survival rate of cancer cells was statistically significant (p˂0.05) and the lowest survival rate was 19% in 72 hours and with increasing essential oil concentration, cell death also increased. Real Time PCR results show a significant increase in BIM gene expression after essential oil treatment.

    Conclusion

    In conclusion, the results of this study demonstrate the cytotoxic effect of rosemary essential oil on breast cancer cells and it can increase the expression of BIM, an apoptotic gene and induce anticancer effects.

    Keywords: Rosemary essence, BIM gene, MCF-7 cell, Breast cancer
  • Fateme Hosseinzade, Hadi Tabesh*, Farah Farzaneh Pages 4462-4474
    Introduction

    Among 3 to 30 percent of women of reproductive age, experience abnormal uterine bleeding (AUB). Vaginal rings are one of the systems of interest for the local delivery of hormones that due to their polymeric structure allow prolonged release of drug. In this study, the design and fabrication of matrix vaginal rings containing levonorgestrel (LNG) were investigated.

    Methods

    In this experimental study, at first, two pieces of aluminum mold were designed, then base (A) and cross-linker parts (B) of polymer with LNG were mixed and 48 polymeric rings containing LNG were manufactured by injection molding method. To achieve the desired drug release values in a given time, the effect of temperature, rpm, release environment, different initial loading, cross-linker percentage and a mathematical model to predict release and swelling test were investigated.

    Results

     As a result of the experiments, it was revealed that with increasing drug loading, the release rate rises, while increasing the cross-linker percentage reduced the drug release. Finally, the ring A:B=100:9.5 with an initial loading of 0.2 % LNG relative to silicon was selected as an appropriate ring, and release experiments were performed at 37 °C, shaker speed of 80 rpm, and release medium containing 10 % ethanol. Drug release values were measured by spectrophotometer and analyzed by SPSS statistical software version 16.

    Conclusion

    Based on the results, it can be deduced that matrix vaginal ring containing LNG is a suitable drug delivery system for prolonged release of LNG for treatment of AUB that depending on the drug initial loading and cross-linker percentage, the required diffusion coefficient, and release rate can be achieved in a certain time.

    Keywords: Vaginal rings (VRs), Silicone, Levonorgestrel (LNG), Drug release, Abnormal uterine bleeding (AUB)
  • Mehrad Rafiei, Zahra Tafakhori*, Armin Naghibi Pages 4475-4482
    Introduction

    Bifid mandibular canal is one of the types of mandibular canal. Considering that failure to identify the bifid mandibular canals can lead to various complications. In the present study, bifid mandibular canal was evaluated by CBCT (Cone beam Computed tomography) images in Rafsanjan City.

    Methods

    In this descriptive cross sectional study, all the patients who underwent CBCT at a private oral and maxillofacial radiology clinic in Rafsanjan City during the May 2019 until May 2021 were evaluated. The mandibular canal and its different types were evaluated by an experienced radiologist, using CBCT images in reconstructed coronal, sagittal and panoramic planes for each quadrant. The bifid mandibular canal was identified and its type was determined based on Naitoh classification. After collecting the data, they were entered into SPSS version 16. Descriptive statistical methods (mean, standard deviation and frequency) were used to evaluate the data.

    Results

    In the present study, 815 CBCT radiographs were examined and 62 (7.6%) cases consisting of 29 men (7.2%) and 33 (8%) women had bifid mandibular canal. The results declared there was no significant difference between the prevalence of bifid mandibular canal between the two sexes (P = 0.647). In addition, the type of bifid canal, canal side and canal branch location were not significantly different between the two sexes.

    Conclusion

    The present study showed that the prevalence of Bifid mandibular canal in one sample of Iranian population is 7% and its identification before treatment can prevent further problems.

    Keywords: Bifid Mandibular Canal, Prevalence, Iran, Cone beam computed tomography
  • Hormoz Karami, Alireza Ayatolahi*, Mohsen Ahrari, Moein Bighamian, Farzan Safi Dahaj, Amirali Eslami Pages 4483-4493
    Introduction

    The aim of this study was to compare the results of recovery of patients with benign prostatic hyperplasia through two surgical methods, including TURP (Transurethral resection of prostate) and modified open prostatectomy (OP) was performed.

    Methods

    In this clinical trial study, 100 patients with benign prostatic hyperplasia who were referred to the Urology Clinic of Shahid Rahnemon Hospital from 1996 to 1997 were admitted to the study on the inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned to one of the surgical groups using the modified OP or TURP approach. The results of the study in both groups were analyzed through SPSS 16 software. Due to the normal distribution of data, T-test and Chi-Square statistical tests were applied to analyze the data.

    Results

    The mean age of the patients undergoing modified OP surgery and the TURP patients was 70.36 ± 8.35 and 69.39 ± 8.44 years, respectively. The maximum urinary flow (Qmax) was significantly higher in the modified OP group than in the TURP group (P <0.001). In addition, the mean duration of operation in the modified OP group was significantly lower than the TURP group (P = 0.001). The increase in obstructive and excitatory symptoms in the TURP group was statistically significant 6 months after surgery (P = 0.009 and P = 0.011, respectively).

    Conclusion

    While TURP is the standard therapy for patients with BPH‎, the findings of this study indicate that modified OP is a safer and more reliable procedure with fewer postoperative complications. It is recommended that modified OP be considered as a treatment for the patients with BPH

    Keywords: Benign Prostatic Hyperplasia, Open prostatectomy, Transurethral resection of the prostate
  • Mohammad Reza Madi, Mohammad Eslami-Kalantari*, Zahra Ahmadi Ganjeh Pages 4494-4503
    Introduction

    The main goal of radiation therapy is destroying the tumor so that the surrounded healthy tissues have received the least amount of radiation at the same time. In recent years, the use of nanoparticles has received much attention due to the increasing effects they can have on the deposited dose into the cancer cells. The aim of this study was to investigate the effects of nanoparticles in improving radiotherapy conditions by Monte Carlo simulation.

    Methods

    In this study, the geometry that was considered as the tissue of the human body was designed by Monte Carlo simulation method and distributed nanoparticles such as gold, silver, platinum, etc. into the geometry. Then the source was placed in a coordinate of this geometry and by increasing the photons to this geometry, the Dose Enhancement Factor was calculated. The simulation was performed using MCNP Code.

    Results

    The results showed that platinum nanoparticles have a better performance in increasing the dose rate than other nanoparticles so that for photons with energy of 40 kV, this increase was approximately 2.5 times, also increasing the dose was directly related to increasing the concentration of nanoparticles.

    Conclusion

    Considering the sufficient biocompatibility and the degree of penetration in the target, the use of nanoparticles in radiotherapy is one of the most promising methods to increase the dose delivered to the target. Given that the cell model and the results presented in this work lead to a better understanding of the effects of the distribution of platinum nanoparticles in increasing the dose, these calculations are valuable.

    Keywords: Radiotherapy, Cancer, Dose, Monte Carlo Method, Nanoparticles